Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kávét!

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Új Egyenlőség interjút készített Perintfalvi Ritával és Török Csaba atyával, melyben többek között az Amoris Laetitia (AL) kérdését is érintették. Török Csaba atya nem csak hallgatásával nyugtázza, hanem rá is tesz a teológusnő hamis állításaira a polgárilag elvált újraházasodottakkal…..
kávét! 2017.04.21 18:47:36
@Gajatri: most mégis, az ad hominem bókokon túl, amiket T.Csabának kiosztottál, miben tudod megvédeni az álláspontját, mikor a cikk szerint nyilvánvalóan ellene mond a katekizmusnak, IIJP-nek, sőt Bergoglio bíborosnak is azzal ahogy az AL-t értelmezi
Robert Morlino, az Egyesült Államokban található Wisconsin Madison egyházmegyéjének püspöke arra kérte az egyházmegye összes hívét, hogy idén őszig mindannyian térjenek át az Oltáriszentség nyelvre és térdelés közbeni fogadására. A püspök reménye szerint ezzel növekedni fog a hívekben a "hódolat"…..
Váratlan és meghökkentő lépésként Ferenc pápának a Máltai Lovagrend élére helyezett különleges delegáltja utasította Matthew Festinget (fenti képünkön), a Rend Ferenc pápa által lemondásra kényszerített korábbi nagymesterét, hogy még csak el se utazzon Rómába, a Rend új nagymesterének…..
A szent héten és húsvétvasárnap tartott homíliasorozatában Írország vezető érseke, Diarmuid Martin, a katolicizmust "a félelem vallásának" és "a tiltások hitének" nevezte, és elítélte az Egyháznak a történelme során tanúsított "szigorúságát" a homoszexuálisok felé. A nagypénteki keresztút során…..
XXIII. János és II. János Pál pápákat vasárnap szentté avatják. Nagyon más ez, mint a középkori kanonizáció, mégis a többség ünnepel. Egyszerre két élő pápa előtt emelkedik oltárra két másik, méghozzá úgy, hogy II. János Pált mindketten személyesen ismerhették. De…..
kávét! 2014.04.27 22:33:07
@vuvuzela importőr: evangéliumi kereszténynek veszlek - sola fide, no hierarchia stb.. (remélem nem lövök mellé!), szóval: általánosságban a hit csak az egyén és Isten viszonyára vonatkozik. OK, de az egyén és Isten viszonyában viszont minden fontos, ami Istenhez kötődik, vagyis minden fontos. Filozófiailag egyszerűen nem tartható az fajta lecsupaszított individualizmus és szubjektivizmus ami sok protestáns hitét jellemzi, és amitől a katolicizmus mentes.
De lássuk, hogy a szentek kultusza logikus-e, és bibliai-e?
Ha nyitott gondolkodású vagy, és nem csak azért commenteltél ide, hogy lebirkázd a katolikusokat, akkor ezeket olvasd el:
katolikusvalasz.blogspot.hu/2013/05/jezus-vagy-szentek-peldaja-i-filozofia.html
katolikusvalasz.blogspot.hu/2013/05/jezus-vagy-szentek-kovetese-ii.html
Isten szeret!
Elképesztő hír járta át tegnap a világmédiát: a Szentszék szóvivője gyakorlatilag elhatárolódott egy pápai kijelentéstől. Egészen pontosan olyan esemény történt, amire a modern időkben nem volt példa: a szigorú egyházi protokollt megkerülve a pápa nem római püspökként,…..
kávét! 2014.04.27 01:38:41
@zoli_: Te is érzed, hogy a méltatlanságot nem lehet teljesen a szubjektív lelkiismeret tárgyává tenni. Az ítéletnek vannak objektív mércéi. Szerintem te is ítélsz. Szerintem egy pedofil aktivistának te sem bíznád a lelkiismeretére hogy ő most jól áll-e Istennel. Istennek minden korban megvoltak a megmondó emberei, a próféták, a farizeusok (Jézus azt mondja tanítványainak hogy engedelmeskedjenek nekik!), és az Újszövetségben a Katolikus Egyház püspökei azok. Szóval hagyjuk a szubjektivizmust, mert eleve hülyeség. A tekintély bibliai alapjáról pedig: katolikusvalasz.blogspot.hu/2013/03/a-szentiras-es-papasag-i.html és:
depositum.hu/EGYHAZ.html
kávét! 2014.04.27 01:54:14
@Katekéta: Katekéta, miért feltételezed egyáltalán hogy a hír igaz, hiszen egyedül a nő férje állítja, hogy a pápa ezt mondta? Mi van ha kiderül, hogy a dolog mögött félreértés van valaki (akár a pápa) részéről? Ez több mint valószínű, és akkor te hamar ítéltél..
Azt sokan tudják, hogy a jóságos, ajándékot hozó Mikulás figurája Szent Miklós püspöktől ered: a híres szent éjjelente kijárt és vagyonából osztott a leginkább rászorulóknak, de sosem fedte föl magát. El is terjedt, hogy egy ismeretlen jó akaró segít az embereken, amikor a…..
Ha az 1300-as években lett volna internet, akkor rendben, ez nem lett volna meglepő, de hát manapság már állítólag az ember olyannyira felvilágosult, hogy akár saját teremtőjéről is lemondhat. Mégsem teszi ezt szívesen: ezt bizonyítja, mennyire érdekli az embereket Ferenc…..
kávét! 2013.11.19 07:52:17
Igen magas egyházi szinten esett szó az elváltak és újraházasodottak kérdéséről az egyházban. A Hittani Kongregáció prefektusa, Gerhard Ludwig Müller a Catholic News Service tudósítása szerint igen részletesen nyilatkozott a helyzetről, ami előrevetítheti, hogy…..
kávét! 2013.10.26 17:31:04
A hogy a post is írja helyesen, a katolikus az egyetlen keresztény egyház, amelyik nem gondolja a saját emberi véleményét fontosabbnak Jézus isteni véleményénél, és kitart az evangélium mellett abban a kényelmetlen, népszerűtlen kérdésben is miszerint a házasság Istentől van, Krisztus és az egyház kapcsolatának jele, és felbonthatatlan (amennyiben érvényesen köttetik).

Az egyház nem fog követni más gyülekezeteket a tévúton, hanem tanításában hűséges marad.

Ami nem derül ki postból, az hogy a Hittani Kongregáció prefektusa épp a liberális várakozások és túlkapások miatt közölt az Osservato Romano-ban egy 4000 szavas esszét, amelyben megerősíti a egyház 2000 éves tanítását.

Változás lehet hogy lesz az érvényes házassági esküiket megszegő (így házasságtörésben élő) katolikusokkal való bánásmódban, ám az lelkipásztori változás lesz és nem szentségi természetű.

Természetesen nekik is az a jó ha közel maradnak Krisztushoz és az egyházához addig is, amíg elég erőt gyűjtenek, hogy kilépjenek a bűnből, vagy amíg tőlük függetlenül változik az életük úgy hogy a házasságtörés ténye nem áll már fönt.

Ebbe sok szeretet kell fektetni, de ahogy Müller bíboros írja, az Isten igazságosságát nem lehet kijátszani az ember irgalmasságával. A bűn bűn marad, akár milyen trendi is az, és a kiút belőle nem a kinyilatkoztatás elködösítése, hanem a bűnbánat.

És még valami az áldásokról. Müller erre is kitér szerencsére: a házasságon kívüli kapcsolatok megáldása MINDENESETBEN kerülendő, mert elmossa a hívek szemében a házasság értékét. Az áldás (bene-dictio) azt fejezi ki, hogy Isten helyesléssel tekint a megáldott dologra. Egy bűnös kapcsolat megáldása így lehetetlen, mert önellentmondásos a bíboros szerint.
(L'Osservatore Romano: Le benedizioni di legami irregolari sono «da evitare in ogni caso (...) perché tra i fedeli non sorgano confusioni circa il valore del matrimonio». La benedizione (bene-dictio: approvazione da parte di Dio) di un rapporto che si contrappone alla volontà divina è da ritenersi una contraddizione in sé).
kávét! 2013.10.26 17:32:38
@[megmondoember]: arra várhatsz :), de majd beszéljünk néhány száz év múlva! :D
kávét! 2013.10.26 22:49:51
@kopp-ti: Hali, na, ez nem ellenséges akart lenni, de ez mégis egy katolikus hitvédő blog, nem? :D
Arról van szó mindössze, és ebben te is egyet fogsz érteni: az igazság természetszerűen kizárólagos. Pl: Ha Isten nem bánja a válást, akkor a katolikusok vannak tévedésben, ha pedig Isten bánja a válást, akkor mindenki, aki megengedi.
Katolikusként természetesen én azt hiszem, hogy a katolikus tanítás igaz, és ezért minden ami azzal ellenkezik szükségképpen hamis. De ezzel moid így vagyunk, mert ez így logikus.
A kérdés pedig nem az, hogy ez felsőbbrendűskodés-e, hanem az hogy mi az igazság? Remélem tudod innen nézni...
Ferenc pápa azt mondta, hogy megújítja az egyházat. Ez a jezsuita szellemiségéből fakadó kijelentés valóban rá is fér a régi szervezetre: nem megváltoztatni kell, hanem a XXI. századhoz alakítani. Az abszolút jó nem változik azért, mert a korszak szabadosabb, így nem magának az…..
Ferenc pápa egyértelművé tette, hogy a nők pappá szentelésének lehetősége előtt az ajtó bezárult: egy nőnek lehetősége van szerzetesi közösségben élnie, de pap nem lehet, mert az hagyományosan férfifeladat az egyházban. Az ősegyházban nők lehettek szerpapok, vagyis…..
kávét! 2013.09.30 18:55:41
@bgp: A katolikusok kinyilatkoztatott igazságnak tekintik a férfi papság exkluzivitását. Vagyis a nők pappászentelhetetlensége Isten rendelése - katolikus szemmel.

Nem azért nincsenek női papok, mert azt emberek nem szeretnék (akármilyen okból), hanem azért mert a papság már az Ószövetségben is kizárólagos férfi jog volt. Bizony: Isten diszkriminál. Elsőszülött fiak voltak a Melkizedek-féle papok, majd a Lévi törzséből származó férfiak a levita papok.

Fontos, hogy ennek oka nem lehet a hímsovinizmus, vagy a patriarchális kultúra, mint azt sokan hiszik, hiszen Izrael kivételnek számított abban, hogy nem voltak papnőik. A többi népnek voltak. Ha pedig a kizárólagosság isteni akarat, a téma le van zárva.

Az Újszövetségben Jézus kizárólag férfiakat választ apostolokká. Valszeg nem véletlenül, hanem mivel Isten volt, célja volt ezzel is.

Ez a történelmi megközelítése annak, hogy a katolikus egyház miért gondolja azt, hogy a papság férfi dolog.

A teológiai ok ugyanerre pedig az, hogy a papok az Atya és Jézus intézményes képviselői, sőt "in persona Christi" cselekszenek olykor, ami aligha lenne lehetséges egy nő számára - hacsak nem merészkedik valaki odáig, hogy Jézus férfi megtestesülése is esetleges.

Amúgy erről a kérdésről C.S. Lewis is írt egy esszét: Women and pristhood címmel azt hiszem. Lényege ez: az a kereszténység, ahol nők is lehetnek papok egy másik vallás már lényegében, egy másik istenhez.

Remélem ezek segítenek.

Az a lényeg, hogy azért nincsenek katolikus papnők, mert hisszük, hogy ez Isten szent akarata. Az lehet, hogy szerinted és még sokak szerint ebben tévedünk, de egyvalamit el kell ismerni: a mai kulturális nyomás mellett vagány dolog, hogy az egyház hű marad a lelkiismeretéhez.

Mit gondolsz?
kávét! 2013.09.30 19:26:07
@Katekéta: Szerintem tisztapista arra gondolt, hogy amennyiben az eucharisztia (aliasz: hókuszpókusz ostya) nem közvetít kegyelmet, akkor nem is lehet szentségtörést elkövetni vele. És ebben persze igaza van.

Csak azt nem veszi figyelembe, hogy a katolikusok szerint az átváltoztatott ostya Jézus maga, teljese istenségével és emberségével...

@pelekas: ...de ha ez így van, akkor az ostya meggyalázása nem ahhoz hasonlít, mintha az anyukánk fényképét, hanem mintha magát anyánkat gyaláznák meg.

Ha a katolikusoknak (+görög keletieknek) van igazuk, akkor az eucharisztia több mint jelkép: maga Isten.

Ebben a kontextusban kell értelmezni az Egyház reakcióit a visszaélésekre. Jelképek miatt, pl egy kereszt méltatlan illetése miatt, nem lenne egyházfegyelmi ügy. Az eucharisztiából igen.
Jó-e a világ, amelyben annyi a szenvedés? Jó-e az Isten, aki hagyja ezt? Ezek a kérdések hangzanak el leggyakrabban, ezek tartják a legtávolabb a kor emberét templomainktól, és miért is tagadnánk, hogy a hívők többsége nem igazán tud jó választ adni rájuk. A kérdés bonyolult,…..
kávét! 2013.09.27 08:29:44
@movie: Ha ez a téma tényleg érdekel, szerintem a legjobb könyv ebben a témában, ami nem túl magasröptű az C. S. Lewis The problem of pain c. könyve. Magyarul a Harmat kiadónál jelent meg Fájdalom címmel. Nekem kb a kedvenc könyvem. Nagyon sok mindent helyre tesz ;)
Az alábbi publikáció a tekintélyes The Telegraph online hasábjain jelent meg. Szerzője, Matthew Norman maga is ateista, és ezzel a glosszával szólítja meg az ateizmus pápájának is nevezett Richard Dawkinst, aki egy Twitter-üzenetében azon élcelődött, hogy egy amerikai egyetem több…..
kávét! 2013.09.26 09:42:59
@Frady Endre: Az egyház dolgában külön véleményen vagyunk. Szerintem a katolikus egyház teljesen biblikus.

Illetve azt is kétlem, hogy a biblikus kereszténység valóban annyira megnyerő lenne a tömegek számára, hogy "senkinek semmi baja nem lenne vele".

A kereszténység kemény, követelő, nehéz, és végtelenül konkrét. Nem olyasmi ami elsőre tetszik az embereknek. Nem kiút a szenvedésből, hanem út a szenvedésen át: teli lemondással, áldozatvállalással, és olyan fajta őszinte alázattal, ami fája természetes embernek.

Nem hiába, a kereszténység az "új ember" vallása, aki már Krisztusban él, és az örökre a Szentháromság családjának örököse. Erről a mindent meghaladó többletről sem szabad persze megfelejtkezni.

De a biblikus kereszténység elsőre nem rózsaszín.

Nézd meg a legfrissebb blog bejegyzésemet: katolikusvalasz.blogspot.com/2013/09/keresztenyseg-vs-tobbi-vilagnezet.html
kávét! 2013.09.27 08:21:31
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Én is ilyesmire gyanakszom, és kíváncsi vagyok, hogy Dawkins is úgy végzi-e majd bújkálva, mint a dán karikaturista...