Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Koncipappa

91 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezúttal a kiültetésről és a chilik kinti életéről lesz szó. A kiültetésre június 3-án kerítettem sort és a korábbi évektől eltérően idén 2 hétig szoktattam őket a kinti körülményekhez a diófa alatt. Úgy érzem, ez nagyon sokat segített a kertbe ültetés okozta sokkot áthidalni, de a…..
Elnézést kérek a tisztelt követőimtől, de bokros teendőim, magánéleti válságaim és tanulmányaim elvégzése közepette sem időm, sem kedvem nem volt, hogy a chili blogommal foglalkozzam. A fekete leves azonban ezzel véget is ért :-) A chilikkel ugyanis folyamatosan foglalkoztam és minden szükséges…..
Ahogy telnek a napok és haladunk a nyári hónapok felé, úgy egyre látványosabban kezdenek fejlődni a chili palánták. Az utóbbi hetek elég eseménytelenül zajlottak. A palánták ledobálták elsárgult szikleveleiket és szép lassan elkezdték kitölteni a rendelkezésükre álló helyet. A gyökérzetüket…..
Egyelőre remekül érzik magukat az idei chili növénykéim – már amelyek kikeltek persze. Kicsit kevesebb, mint 1 hónapja vetettem el az idénre szánt magokat, melyek azóta már palántaformátumúvá nőtték ki magukat. Jelenleg még nem szorulnak tápozásra, így az öntözővízen és a fényen kívül nem kapnak…..
Egészen biztos, hogy hozzám hasonlóan minden chili termesztő kollégám tűkön ülve várta a januárt, hogy végre földbe kerüljenek a magok és hivatalosan is megkezdődjön a következő chili szezon. Január 31-én elvetettem én is az idei szezonra szánt magokat és nagy reményekkel teli várakozásba kezdtem.…..
Akik figyelemmel követték a 2015-ös tevékenységeimet, azok tudják, hogy nem ez volt életem legjobb szezonja. Időközben értesültem róla, hogy több kolléga is hasonlóképp járt. Én viszont abban hiszek, hogy a rossz után jó következik, vagyis az idei év jobb szezont ígér. (Ezt az összefoglalót…..
Eljött az ősz, ami egyben a kerti növénytermesztés végét is jelenti. Kimentem hát a kertbe, leszüreteltem a maradék chilit és előkészítettem őket a későbbi feldolgozásra. Mama kertje: A piros erős- és csemege paprikából a betegség miatt sajnos nem lett annyi, amennyire…..
Eredetileg egy elég depressziós hangvételű cikket írtam, de úgy döntöttem, hogy itt igyekszem csak a jót és a szépet írni és a rosszat tanulságként kezelem. Az utóbbi hetekben szépen megindultak a chilik a növekedésben, a termések viszont valamiért nehezen érnek be és…..
Nagyon régen volt már blog bejegyzésem, de most tényleg elfoglalt voltam. Az iskola melletti munkavégzés miatt időm, de leginkább erőm nem maradt semmi egyébre. Most egy kicsit javult a helyzet, úgyhogy itt egy kis…..
A Star Wars rajongóknak bizonyosan ismerősen cseng a mostani bejegyzésem alcíme. Most talán ez foglalja össze legjobban a jelenlegi helyzetet. Az előzőekben beszámoltam arról, hogy a jégesős vihar alaposan megtépázta az otthoni kert palántáit. Így most már a megmaradtakra…..
Engem ott fenn az égieknél valaki nagyon nem szeret. Na de ne ugorjunk ennyire előre! A hétvégén a palánták második felét ültettem ki az itthoni kertbe. Itt egy kicsit árnyaltabb volt a kép a fajtákat tekintve. Tavalyhoz képest annyi a változás, hogy most kevesebb fajta van, de…..
Koncipappa 2015.06.12 12:35:42
@juszuf16: Köszönöm a biztató szavakat és a hűséget! Remélem, hogy a megmaradt palántáink hozzák majd a kötelezőt! :-)
Véget ért a május, úgyhogy jöjjön, aminek jönnie kell: a palánták kikerülnek a kertbe. Ahogy tavaly, idén is - valószínűleg utoljára - mamámék kertjébe ültettem ki először a palánták kb. felét (45 db). Változás viszont akad több is tavalyhoz képest. Először is az…..
Az utóbbi hetekben nagyon elfoglalt voltam és nem volt időm és erőm naplót írni. Szerencsére ez az egyetlen negatívum, ami eszembe jut. A palánták ugyanis töretlenül fejlődnek és már javában hozzák a virágokat, amiket a további fejlődés érdekében le is…..
Egy újabb eseménytelen hét telt el. A chiliket csak öntöznöm kell és néha megforgatni. Szerencsére minden jól alakul, már az első virágkezdemények is megjelentek! Fényképek:   Az első virágok:   Chili erdő:   A napozók:  ..
Elképesztően elfoglalt voltam az utóbbi hetekben (mérnökverseny, suli stb.) úgyhogy annyi időm sem maradt, hogy a chili naplót megírjam. Bár senkitől nem kaptam visszajelzést, hogy hiányolnátok az írásaimat, így talán nem történt katasztrófa. :D Szóval a chilik: elképesztő…..
A múlt heti átültetés remekül sikerült, a palánták valósággal nekilódultak a növésnek és a klorózisnak nyoma sincs! Ezen a hétvégén pedig a csapat többi részét is nagyobb poharakba tettem. Maradt még némi virágföld tavalyról, ami éppen csak elég lett. Sikerült úgy…..
A feltételezhető tápanyaghiány, a tálcákban hamar kiszáradó föld és a megfelelően kifejlődött paprika gyökérzetek együttes folyományaként a hétvégén átültettem a paprikák nagy részét. Mint azt már korábban mondtam volt, fél literes poharakba költöztettem a…..
Tulajdonképpen már 2 hónapja történt, hogy földbe tettem az idei magokat. Nagyon megy az idő! Miközben számolgattam az átültetésre szánt poharakat, a helyet stb., észrevettem, hogy valami nem kóser néhány palántával. Na de mielőtt belemerülnék a problémás részekbe, jöjjön…..
A növényeim fejlődése remek ütemben halad. Ennek köszönhetően már azt tervezgettem a napokban, hogyan alakul majd a hónap végén esedékes átültetés. Vettem is gyorsan 100 db 5dl-es eldobható műanyag poharat erre a célra. A korábbi években rendre tejfölös poharakba ültettem át…..
Chili fronton minden a legnagyobb rendben. A tálcások töretlenül növekednek, de azért megcseréltem a 2 tálcát, mert már ferdén nőttek a fény felé. A magyar fajták is elkezdtek kibújni. Egyelőre erősen gondolkozom, hogy egyből fél literes poharakba tegyem-e majd őket a…..
Túl vagyunk az első hónapon. Továbbra is minden rendben zajlik, a palánták szépen fejlődnek. Időközben kibújt még egy Chiltepin. Fényképek:     Táblázat (zöld színnel jelöltem a kikelt magokat):       Habár már így is túlvállaltam magam az eredeti…..
Túl vagyok a 4. héten is. Ezúttal nem bővült a kikelt magok listája, úgyhogy az állomány valószínűleg véglegesnek tekinthető. Fényképek:     A 2014-es termések közül először a Birds Eye Demon chiliket őröltem meg, erről korábban írtam is. Most viszont a többi…..
Túl vagyunk a 3. héten is és nagyon szépen fejlődnek a kis paprikák. Tulajdonképpen eseménytelen volt a hét. A egyetlen említésre méltó dolog, hogy mind a 20 Jalapeno early kikelt, aminek nagyon örülök! Fényképek:     Táblázat (zöld színnel jelöltem a kikelt…..
Eltelt a második hét is a magok elvetése óta és ahogyan az látható, nagyon szép aránnyal keltek ki, pedig ugyanolyan feltételek mellett keltettem, mint tavaly. Beigazolódott hát, hogy valóban a magok miatt voltam hátrányban. Fényképek:     Táblázat (zöld színnel…..
Ma volt egy hete, hogy elvetettem 96 magot - ezzel hivatalosan is elkezdtem a 2015-ös szezont. Úgy tervezem, hogy hetente, vagy kéthetente készítek egy rövid jelentést arról, hogy hogy állnak a palánták. Így szépen figyelemmel lehet majd követni a fejlődési ütemüket hétről…..