Regisztráció Blogot indítok
Adatok
A fickó

101 bejegyzést írt és 1407 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Naná, hogy a fő zöldség most is a spárga, részemről ez megunhatatlan. A hús is kell, mert fontos a protein és a vitamin utánpótlás. De ha már fontos a vitamin is, akkor ne egy agyon sütött, szárított cipőtalp legyen, hanem egy igazi, kíméletesen készített ínyencfalat. A lassan…..
A fickó 2014.04.10 21:47:21
@TSK: ... és 40 fok 36 óra. :DD
A fickó 2014.04.11 02:53:54
@TSK: Ha úgy érzed, nyugodtan linkelj. :)
A fickó 2023.11.30 16:43:13
@bouquet: 6 órát.
Már kifelé megyünk a télből, ráadásul itt a böjt is (tudjátok mit szoktak ilyenkor - kifogásként - mondani: böjt van, most nem eszek húst, csak csirkét vagy halat :D :D :D ), így valami könnyedebbre vágytam én is, mint a hidegebb napokon. Jó volna már grillezni is (télen is szoktam, nem ördögtől…..
DiliChef Pasta alla Norma 2022.02.16 11:00:02
2 személyre                                                     Elkészítés: 40 perc                                                          200 gr tészta1 nagy padlizsán2-4 gerezd fokhagyma400 ml paradicsomszósz8 friss bazsalikomlevél2 ek. ricotta5 dkg parmezánsó, bors, olívaolajA padlizsános…..
A fickó 2022.02.17 12:50:27
@MeSh: "Autentikus vonalon indultam, de végén "magyarosítottam" és nem a kiváltó reszelt kemény változatot használtam, hanem a bekeverhető lágyat."
A ricotta salata amit autentikusan a norma tetejére reszelnek az egy érlelt igen sós préselt juhtúró, tehát nem sok köze van az édes ricotta-hoz. :) Pecorino-val váltható ki leginkább és akkor nem tévedünk akkorát, de a paradicsom szószba nem keverünk ricotta-t. :)
Ha valakit érdekel tudom, hogy hol kapható.
Pierre Kóstolgat Napfényes jövő 2022.01.28 10:30:00
  Semmiképpen nem szeretnék a vegán étkezésről, mint küldetésről, vagy ne adj’ isten, mint vallásról értekezni. Mindazonáltal tisztában vagyok az össztársadalmi jelentőségével, és azzal is, hogy progresszív, előremutató jelenségről van szó. Terjedését számtalan tényező motiválja. De a végén mindig…..
Pierre Kóstolgat Kiskakukk gyalog 2021.11.20 10:30:00
Talán azért lettem ilyen megátalkodott étterembejáró, mert kora kamasz koromban, amikor már felértem a kilincset, bemehettem az otthonomtól nem messze eső, Pozsonyi úti Kiskakukk étterembe. Elcsörömpölt a tizenötös villamos, én pedig óvatosan lépdelve a sárga keramitköveken benyitottam a sötét…..
A fickó 2021.11.23 23:21:28
@Vén motoros: "Hihetelen, hogy a szocializmusban gyökeredző ilyen "megalvadt struktúrák" nemcsakhogy életben tudtak maradni, sőt, főnixmadárként újra életre kelni, ráadásul ilyen árakon! De ebben mi, "vendégek" is hibásak vagyunk, mert bemegyünk, fizetünk és nem borítjuk rájuk az asztalt."
Sajnálatos módon, és ez a legelszomorítóbb az egészben, hogy az emberek többségének ez bejön, az így elkészített ételeket finomnak tartják. Van fizetőképes kereslet, tehát kell lenni étteremnek is, ami kielégíti az igényeiket akarom mondani igénytelenségüket, éppen ezért nem fogják rájuk borítani az asztalt. :)
Ráadásul ezek az éttermek félkész, vagy kész olcsó alapanyagokkal dolgoznak, zöldségek, mártás stb. Huszadrangú szakács is össze tudja dobni ezeket és máris kisebbek a költségek és nagyobb a haszon.
A békebeli éttermek eleve jó alapanyagokkal (nem is volt más :)) és a kornak megfelelő jó konyhatechnológiát alkalmazva jó ételek készültek. Ez volt a sztenderd ezt a minőséget ismerte, így szerette a nép és készítette, ette otthon is, az az étterem, aki nem ilyet készített az megbukott.
Ki kellene nevelődni egy igényesebb étkezési kultúrára fogékonyabb népet és akkor az ilyen és az ehhez hasonló éttermek nem létezhetnének, de amíg otthon is így főzünk, vagy még rosszabbul, addig ez marad, és ennek megváltoztatásában sajnálatosan a hazai "gasztroblogok" zöme sem segít. :(
A fickó 2021.11.24 23:59:26
@Vén motoros: Melyik menő szakács merészeli a bolognai ragut spagettire tenni, ez még akkor is hülyeség, ha ilyen rezes biszbaszon nyomja át. Lehet ez érdes, de a ragu akkor sem áll meg rajta.
A jobb gyári tészták általában bronz fejekkel készülnek és a felületük érdes. Csak ilyeneket használok, vagy magam gyúrom olasz lisztekből. A jó bolognai raguban megáll a kanál, zselatinos, súlyos komoly ízű ragu. Ehhez mindenképp frissen gyúrt tojásos szélesmetélt dukál. De szerintem a legjobb, ha eme ragu lasagne töltelékként végzi besamellel.
Amúgy szerintem az Uncle Ben's nem gyárt bolognai ragut (szószt?).
Egyébként ez az anya főztje érdekes dolog, megszokjuk (ezen növünk fel), érzelmek később emlékek fűződnek hozzá és ez lesz az etalon. Nálam sem volt ez másképp, csak aztán megtanultam főzni és minden megváltozott, még anyukám is azt mondta főzzek inkább és mert az sokkal finomabb ....
Napközben betévedtem a Klauzál tér környékére, valahol a Dob és a tér sarkán bóklásztam, mert úgy emlékeztem, hogy van ott egy mexikói büfé. Mondhatom, nem túl vonzó a környék éles napsütésben. Ebben a kíméletlen megvilágításban minden trehányság könyörtelenül szembeötlő, ráadásul a mexikóit sem…..
A fickó 2021.11.21 16:04:10
@Vik%: "Az íz a paradicsom húsában van (kellene legyen)."
Az íz "umami" nem a paradicsom húsában van, hanem a magokat tartalmazó zselés részben. Évek óta termesztek paradicsomot és csinálok készítményeket belőlük, legalább 60-70 fajta megfordult a kertemben. Idén 14 fajtám volt, amelyből az egyik a Douchoua Pepper volt, ez egy világos sárga paprika formájú paradicsom. Különlegessége, hogy belül üreges, mint egy paprika, húsa száraz, de kellemes ízű. Kiváló szendvicsekbe, mert nem áztatja el a kenyeret. A magok közti zselé sokkal keményebb és ízben köröket ver a paradicsom húsára és így van ez minden paradicsomnál. Egy ilyen paradicsom "zseléje" nem áztatja el a guacamole-t, viszont az ízét jelentősen javítja. Szoktam paradicsom pl. saláta tetejére is tenni, nagyon dekoratív és ízes. :)
cdn.shopify.com/s/files/1/1270/2601/products/Glen_Seeds_Heirloom_Tomato_-_Douchova_Pepper_1_grande.jpg?v=1486902711
A fickó 2021.11.23 14:52:55
@Vik%: Igaz ez minden paradicsomra, de ennél a paradicsomnál könnyebb kóstolni a magrészt és a húsrészt és érezni a különbséget.
Ha nyáron paradicsom szószt főzöl (mondjuk tésztához), választ szét a zselés magrészt és szűrd le a magokat. A paradicsom húsából főzd meg a szószt, de sűrűbbre, mint szeretnéd, majd a főzés után hígítsd vissza a leszűrt lével. Friss erőteljes paradicsom ízt, illatot visz bele. Ha tovább akarod fokozni még csepegtesd meg gyümölcsös kiváló minőségű olívaolajjal. Én a Finca La Torre-t ajánlom - ez az olaj ízével, illatával, bármilyen télen/nyáron elkészített paradicsom szószba, levesbe emulgeálva brutál friss paradicsomosságot visz be. Természetesen a főzés végén, miután hűlt is keveset.
Közkedvelt étel, menzák gyöngyszeme lehetne akárhol. Márcsak azért is, mert hát ami a Közel-Keleten lencsével kezdődik, az általában valami hétköznapi, úgy is mondhatnánk közönséges étel. De nem, minden negatívum nélkül. A hétköznapok gyönyszeme, mert egyszerűsége, laktatósága, és olcsósága mellett…..
Mi a baj a fritőzzel? Tök jó benne a hasábburesz, ha jól van elkészítve. Tök jó benne a rántott csirke, ha jól van elkészítve. És tök jó benne a rántott padlizsán, ha jól van elkészítve. A gond nem a fritőzzel adódik, hanem a bő zsírban sütéssel, és a technológia pontatlan felhasználásával. Egy…..
A Parádsasváron található étterembe egy kirándulás kapcsán tértünk be. Jól nézett ki, de sajnos a tartalom csak részben találkozott az elvárásokkal. Az adag mérete jó, pont amekkora kell. Sajnos a csokiszósszal túl spórolósan bántak, bár az a kevés nagyon jó ízűnek találtatott, nem volt édes.…..
Olyan szép a nyár, és olyan bársonyosan, szűrten csodásak a fények az erdőben, hogy nem lehet kihagyni egy kiadós bográcsozást. Mert nincs is jobb dolog a tűz körül ülni, miközben a Szakács szorgoskodik a bográcsnál. Ilyenkor nem is indulnánk útnak. egy ilyen eseményre egy valóban magyaros, mindenki…..
A fickó 2021.07.25 12:52:43
@motoroskonyhaja: "Persze, fejlődik a technika, és finomodik a technológia, újabb alapanyagok jönnek be, újabb eljárásokkal dolgozunk. De ha egy eredeti szalonnasütést ír le az ember (nyársat faragsz, felhúzod rá a szalonnát, majd parázs felett megsütöd, miközben a szalonnából kicsöpögő zsírt a fokhagymázottt - és szintén a parázson megpirított - kenyérre csöpögteted, akkor nem azt várnánk, hogy de mennyire finomabb plusz aszalt paradicsommal, oregánóval és kovi ubival :D"

Nem erről van szó, a Kalla vezette Gundel Étteremben is teljesen meg voltak újítva, korszerűsítve a klasszikus receptek. A végeredmény könnyebb és valószínűleg egy finomabb étel. A régi Gundel ételek borzasztó nehezek és laktatók, tudom, mert én is elkészítettem párat. Az a nehéz, hogy nyúlsz hozzá, hogy megmaradjon a régi étel jellege és lehessen tudni, hogy hoppá ez egy Gundel étel. Ott van az a szerencsétlen Gundel palacsinta, amit meggyújtva visznek ki. Ilyen olyan gagyi csokiszósszal. Fúj ... az eredeti megcsúfolása. Az eredeti viszont irgalmatlanul tömény, nehéz, de egyben nagyon finom, erősen rumos is, de ezt ma már senki sem veszi be egy több fogásos étkezés végén. :) Erre kellenek a igazán jó megújítások ....
A fickó 2021.07.25 22:25:20
@élhetetlen: "Nagyon tudományosan alátámasztott, hogy az afganisztáni só, az jobb, mint a dési vagy parajdi. Ettől függetlenül fogadni mernék rá, hogyha úgy lenne a polcon, hogy só, származási hely Afganisztán, rá sem néztél volna."
A legtöbb valójában Pakisztánból származik, ott az egyik legnagyobb bánya, de nagyon sok bánya van és temérdek só. A legtöbbször Pakisztán van a csomagoláson Afganisztánit még nem vettem. Nem a sóbarlangi minőséget veszem. A legjobb a teljesen tiszta kődaraboktól mentes halvány rózsaszín abban kevesebb a vasoxid. A parajdi nekem koszos rengeteg kemény üledékkel. Próbálkoztam vele, nem jött be. A sót többnyire mechanikus módon bányásszák, nem robbantgathatnak. A román bányász mennyivel is jobb?

A paprikával kapcsolatban "8 év alatt is csak picit fakult, de az illata, és az íze megmaradt" - no komment.
A fickó 2021.07.27 02:35:09
@motoroskonyhaja: "Az ő szemükben én vagyok a vastag sznob, mert ilyeneket engedhetek meg magamnak, miközben ők bele sem gondolnak, hogy csak a lustaságuk és a tudatlanságuk szab gátat annak, hogy jobb minőségű ételeket egyenek hasonló áron."
Ezt elég jól megfogalmaztad. Én még úgy látom, hogy az emberek nem is akarnak megtanulni jól főzni, mert ők már mind "jól főznek", hiszen a család, barátok, az asszony, az apjukom mindenkor dicsérő szavakkal illeti a főztjüket. Vérig vannak sértve, ha közlöd velük, hogy hát ez így nem az igazi, amúgy kéne csinálnod és sokkal jobb étel születhetne. Anno én is azt hittem, milyen faszán tolom a főzést, majd jött a bűvös szakács blog és csak néztem (meg még jó sok szakács is) , hogy mi van - így is lehet főzni. Onnantól kezdve csak profiktól, tanultam technológiákat, recepteket főztem le évekig, majd eljutottam oda, hogy én magamtól kezdem el olyan technológiákat használni, amire csak úgy ráéreztem. Csak a legjobb alapanyagokat használom, a zöldségek egy részét magam termesztem. Sok szakirodalmat (nem celeb receptkönyvek :D) tanulmányoztam az évek során, 8 éve szuvidálok, már le is amortizáltam az első rudam újat kell venni hamarosan. :D A kedvenc könyvecském Hervé This - Marie-Odile Monchicourt A tökéletes ebéd (Bevezetés a molekuláris gasztronómiába) Ezt elolvasva rájössz, milyen felesleges baromságokat művelsz néha a konyhában. :D Alapmű, ajánlom.
A kertemben megfordult padlizsánokról szerettem volna írni, de úgy érzem, hogy nem vehetem egy kalap alá a többi padlizsánnal ezt a Japán különlegességet a Kamo-t. Autós hasonlattal úgy lehet elképzelni, ha egy normál jó padlizsán mondjuk a Mercedes akkor a Kamo a Rolls Roys vagy Mclaren - kinek mi…..
A fickó 2021.07.25 22:27:01
@Gyalogrépa: Szezámmag, tahini naná, hogy jó hozzá. :)
A fickó 2021.07.25 22:33:17
@Benikuty: Nekem sem volt nagy kedvencem, de amióta termesztem nagyon megszerettem, főleg a kamo-t.
Amúgy, úgy látom senkit nem érdekel most ez a poszt. Nagyjából ez jellemzi a magyar gasztronómiát, meg a magyar termelőket is. :)
Kezdjük az alacsony pontszám okával, az adag nagyságával. Itt is beleestek abba a tipikus hazai vendéglátós hibába, miszerint a nagy adag az amit a vendég mindig is elvár. Biztos sokaknak ez fontos, nekem nem. Számomra az ízek, az összhatás és a minél kevesebb maradék  fontosabb. Ha lett volna az a…..
A fickó 2021.07.12 22:52:44
@bikmakk: "Azért egy somlói galuskától magas színvonalú gasztroélményt elvárni.... hát hogy is mondjam, enyhén túlzás. Mert ugye a műfaj maga arra lett kitalálva, hogy a konyhai hulladékot újrahasznosítva el lehessen adni (lásd: "hortobágyi" húsos palacsinta)."
A műfaj kurvára nem arra lett kitalálva, egyáltalán nem hulladékokból készül. Egy cukrászipari remekmű, amely nagyon kevés helyen tündököl eredeti kiváló alapanyagokból készült formájában. Sajnálatosan lezüllesztéséhez a hazai közízlés (ízléstelenség) és a pénzsóvárság tette. Gagyi alapanyagokból leegyszerűsítve nyomták a szart a nép meg vette, vitte. Egyébként a hazai kiváló sütemények torták jó (nagy) része porig van alázva, a legtöbb mintegy tartalmi kivonata az eredetinek vagy csak egyszerűen emlékeztet rá külsőleg. :(
A hódmezővásárhelyi vendéglő az élő példája a régi mondás igazságának: Ahány ház, annyi szokás. Egy viszonylag nagy adagot kaptam - amire a szellős tálalás rá is játszott. És emiatt - nagy, lapos tányér - jött az első negatívum számomra, hogy a csokoládészósz csak díszítésnek került fel. Annyira…..
A fickó fakanállal Mangetout 2021.07.05 12:40:10
A mangetout egy delikát zöldség francia neve. :) Kiejtése „manzstu”, ami nem más, mint egy hüvelyestől (mindenestől) ehető zöldborsó, ami nagyon nem tévesztendő össze a zsenge, még meg nem szemesedett hagyományos zöldborsóval. Ezekből a speciális fajtákból hiányzik a rostos cellulózhártya a hüvely…..
A sütemény apropója a cseresznye és emellett egy születésnap. Feketeerdő triflé, nem torta. A szerény süteménykészítési tudásomnak köszönhetően nem tudok egyszerre jó ízű, és statikai szempontból stabil fekete erdő tortát készíteni. Tehát vagy finom és ocsmány, vagy ehetetlen, de legalább megáll a…..
Balogh Dani barátom már sokszor sokféleképpen bizonyított a gasztronómia területén. Ott jeleskedett a hazai burger forradalom idején is a W35-nél, majd a számomra mai napig egyik legnagyobb kedvenc helyemet, a Revoluciónt nyitotta meg a legmenőbb tex-mex fogásokkal. Legutóbb desszert fronton, egész…..
A fickó 2021.06.16 11:53:39
@tamask: Nekem egy tésztaételről nekem nem az ugrik be, hogy szénhidrátbomba, hanem az hogy de betolnám, mert finom. Ha neked az ugrik be elsőre az szívás.
A mindennapi kenyerünk is tészta – volt és lesz is mindig. Egy olasznak süsd el egyszer egy a szénhidrátbomba dumát ….
Van az úgy, hogy az egyszeri motoros csak belebambul a hűtőbe, majd válogat azokaból az alapanyagokból, amit épp' a hűtőben talál. Ráadásul annyira lusta is - több végigdolgozott éjszaka után -, hogy nem akarja a mosogatógépbe dobálni a szennyes dolgokat, így egyetlen edényben készíti el a szombati…..
A fickó 2021.06.13 22:50:18
@motoroskonyhaja: Szívesen, máskor is - találtam már nálad máskor is egy két helyesbítendő dolgot, konyhatechnológia stb. Majd legközelebb akkor megint szólok. Sajnos a legtöbben személyük elleni súlyos támadásnak veszik az ilyet. :)
Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy sok profi szakembertől kérdezhetek, ha valamit nem tudok. De olyan is előfordul, hogy én tudok nekik újat mondani, vagy mutatni . :)
Amúgy, most még talán többet foglalkozom a gasztronómiával, mint régen MGE tagként teszteken veszek részt stb. Biokertelek, különleges zöldségeket termelek, zöldség (pl. paradicsom, paprika készítményeket készítek). Nem kizárt, hogy hamarosan piacra lépek velük. "Tesztüzemben" vagyunk pl. különleges krumplikkal, Espelette paprikával, Japán kamo padlizsánnal, shishito paprikával és chilikkel.
Az igazság az, hogy finoman szólva is krva nehéz igazán jó zöldséghez, gyümölcshöz jutni - egy két kivétel persze van, de én inkább megtermelem, azt ami nincs. :)
Csak érdekességként ezidáig legalább 50 féle paradicsomot próbáltam ki, idén is van 10 újfajta. Volt olyan év, 5 féle színű paradicsomlevem volt ....
Mitől lakossági egy chilis bab? A térítő, vagy hódító erővel rendelkező ételek ugyan letarolhatják a hazai konyhát, ugyanakkor a hódítók és a térítők szinte sosem ússzák meg lényegi változás nélkül. Nézzük csak meg mi történt a hamburgerrel a megérkezésének első hullámában. Fasírt vizes zsömlében,…..
A fickó 2021.05.12 01:31:13
@Benikuty: Csípős ételhez rozé, ne már - csak könnyű sört tudok elképzelni. Ha, meg nem csíp rendesen, akkor meg nem chilis bab ....