Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ejjdejó

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bölcsészhallgatóként fűznék néhány megjegyzést az újra és újra feléledő témához, miszerint a műszaki és természettudományok a bölcsész- és társadalomtudományi szakok felett állnak. Klinghammer István emblematikus mondata már falvédőkön is terjed, azóta tudjuk, hogy a…..
ejjdejó 2013.06.18 20:45:13
Kedves Hozzászólók!
Ne haragudjatok meg rám, nem szeretnék senkit megbántani, csak a benyomásomat szeretném megosztani veletek. Olyan érzésem van, mintha visszamentem volna az időben, és az egyetemi kollégiumban találtam volna magam. Egyetemisták néhány sör mellett arról beszélgetnek, vitatkoznak, hogy melyik szak a "büfébb", és bizonygatják azt, hogy a saját területük mennyivel jobb és hasznosabb, mint azok, melyeket éppen lenéznek. Ez az itt kialakult vita szerencsére nem annyira értelmetlen (bár kissé parttalan), a résztvevők sincsenek telve olyan hatalmas felsőbbrendűségi érzéssel, mint az említett régvolt hallgatók, ezért is döntöttem úgy, hogy hozzászólok. Amit először is tanácsolok mindenkinek: hagyjuk el az általánosítást, itt nem visz előrébb, csak konfliktusokat szül, beszűkíti a látókört (az olyanok is, mint a bölcsészet csak versolvasásból áll, vagy hogy az x szakos természettudós nem tud rendesen helyesen írni). Amit éppen lenézünk, jó lenne előbb megismerni, mert anélkül elég nehéz tisztességesen megítélni (az ismertem egy bölcsészt/mérnököt/informatikust, aki... kezdetű történet nem egyenlő a megismeréssel). Én a természettudományokat, mérnöki- és bölcsésztudományokat is nagyra becsülöm, művelőjüket is, ha jól csinálják, és főleg, ha emberek tudtak maradni. Azokat viszont, akik minimális tudás és tapasztalat birtokában elítélnek, lenéznek teljes társadalmi rétegeket, végtelenül tudom sajnálni. Tulajdonképpen nem az lenne az optimális, ha az emberek azt tanulhatnák, csinálhatnák, amiben a legjobbak? Van aki ehhez ért jobban, van aki ahhoz. Miért ne lehetne ugyanúgy felnézni egy mélyen elhivatott, találékony nyelvtechnológusra, mint egy zseniális programozóra? Miért jó, ha x foglalkozású embereket elvből leírunk (egónk legyezgetésén kívül, persze)? Ez egy mesterségesen felerősített probléma, sajnos láthatóan sokan fogékonyak a témára.
Aki maga nem tanár, vagy nincs a közvetlen közelében tanár, fogalma sincs, mi mindent rejtenek a munkaköri kötelességek. Csak azt látják, megtart 22 órát egy héten, szabad egész nyáron, lógatja a lábát havi száz nettóért. Aki még nem tanár, de felmerült a lehetősége, hogy…..
ejjdejó 2013.05.16 11:19:32
@pillant: Ó, nyelvtanárként teljesen át tudom érezni az első felét :D Külföldre utazáskor a 24 órás szolgálat még szebb! A gyerekek testi-lelki épségét vigyázni, konfliktusaikat egymás között, bármelyik külföldi létező emberrel szemben tökéletes diplomata módon elsimítani... fordítani, tolmácsolni... Szép is az ilyen. Akkor idegbaj, de ha túlélted, megoldottad, olyan büszke vagy magadra, mintha Nobel-díjat nyertél volna :)
A második feléhez meg hozzávenném azt, hogy a szalagavatón az öltözőben, bál előtt elfogyasztott alkoholmennyiségtől felbőszült verekedni készülő 180 centis "gyerekeket" azért testi épséged kockáztatásával mégiscsak szétválasztod, és elküldöd őket jó messzire egymástól. Bár lehet, hogy ez nem általános, de kevés a férfikolléga, rendőrség nincs kéznél, előfordul.