Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tökfőzelék (törölt)

0 bejegyzést írt és 199 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai poszt Spanyolországba visz bennünket, de amellett, hogy kiderül, mikor és mit esznek és isznak a spanyolok, ismételten bizonyságát kapjuk annak, mennyire nem elég csak a nyelvet tudni, hanem a kultúrát is ismerni kell. Egy biztos: ArtBrigittától olvastam a határátkelés egyik…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28 17:08:08
@szerengeti: ki szokták korrigálni, mert úgy van értelme csak vizsgálni

@andaluzkutya: igen, alapból nem feltételezem én sem, csak mindig megdöbbenek, hogy egyesekről kiderül, hogy miket csinálnak azért, hogy jól éljenek
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28 17:10:18
@hagyma: csak kíváncsi voltam, hátha a vagyonoddal csábítottad el

"amugy meg nincs abban semmi kivetnivalo, ha egy no megnezi, hogy a pasinak milyen vegzettsege es penze van
a jovot tervezni is lehet
szoval a penz elosegitheti a szimpatiat es a szerelmet
mert a szerelemnek mulnia kell.....
de kaja kell a gyereknek
ruha az asszonynak
stb"

ezzel egyetértek
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.28 17:10:56
@Tökfőzelék: csak kíváncsi voltam, hátha a vagyonoddal csábítottad el :D

a :D lemaradt
Miközben Európában egyre több helyen egyre nehezebben tudják kezelni a bevándorlók eltérő kultúrája okozta feszültségeket (a legutóbbi, nem túl szívderítő példát a svédországi zavargások jelentik), eközben a világ túlsó felén, Új-Zélandon teljesen más a helyzet –…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.27 15:18:55
@Tökfőzelék: nem lehet, hogy ez a nagy rangsorolás csak azért van, hogy az angolszászok verjék a mellüket, hogy náluk minden a legjobb?
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.27 16:20:29
@Mirjam2: hiába van már egy diplomám és jó pár év releváns munkatapasztalatom, akkor is még vágynék egy nyugat-eui vagy amerikai msc-re/mba-re
igazából azt nem tudom eldönteni, hogy jó-e nekem most itt német nyelvterületen vagy dobbanjak angol nyelvterületre a kisebb elvonás és kevesebb szolidaritás miatt (így több marad nekem, nem kell mindenki segélyeznem)
egyelőre emberi tényező nem játszik szerepet a döntésemben
Aki rendszeresen követi a blogon megjelenő történeteket, alighanem emlékezik még Ókidlire, aki tavaly küldte el (meglehetős vihart kavart) történetét Németországból, ahol au pair-ként dolgozott. Most ismét írt, ezúttal isztambuli tapasztalatait mesélte el, egyebek mellett az is…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.26 15:29:31
@NIKI LAURA: pont mint a cigányok, akik be szoktak szólogatni az út menti építkezésekről
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.26 15:33:48
@Tökfőzelék: meg a bulikban mondják mindig, hogy "de édes vagy bébi, mit szeretsz, gyere el velem"
ezektől hánynom kell
A mai történet több mindenre is példaként szolgálhat, ám nekem a legfontosabb tanulság az, amit Anikó is levont az írása végén: akármennyit is kellett neki a skóciai Glasgowban harcolnia azért, hogy eljusson oda, ahol most tart, a Magyarországon maradt család segítsége nélkül…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.25 09:01:20
@Kellemes Zérókomponista: azt elismerem, hogy segítettek neki, ebben Niki LAURÁnak is igaza van
meg abban is, hogy lehetett volna kicsit értelmesebb szakot találni a "angol-keltisztika" helyett
de ha ő ezt akarta, akkor legyen
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.25 09:04:00
@Tökfőzelék: de akkor is megcsinálta, amit akart az akadályok ellenére is!
Határátkelő Hakuna matata 2013.05.24 06:52:00
Ma egy, a megszokottól eltérő Határátkelő készült számotokra, ugyanis abban a szerencsében volt részem, hogy találkoztam az ideiglenesen hazánkban állomásozó Tyimpikével és Andrissal, akik Kenya Estet tartottak, képekkel, történetekkel mutatták be afrikai életüket, amiről…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.24 09:51:27
tényleg nagyon kellemes lehet ott élni, ott nem 2006-os székházdöntés volt, hanem a 2008-as parlamenti választások után lemészárolnak csak úgy 800+ embert macsétákkal és nyilakkal

www.spiegel.de/international/world/massacre-in-kenya-some-kill-with-machetes-others-with-arrows-a-531484.html

"Ha bárki úgy gondolja, hogy szeretne segíteni, vegye fel a kapcsolatot Andrisékkal és rajtuk keresztül megteheti."
hosszú távon hülyeség a segélyezés, mivel fenntartja a fenntarthatatlan rendszert, hogy ész nélkül szülnek rengeteg gyereket, eltartani meg nem tudják

ez egy reklámposzt, ha pedig valaki a valóságot akarja, annak itt van:
vandorboy.com/kenya/
Görögországról sajnos manapság mindenkinek a válság és a kaotikus helyzet jut az eszébe, így különösen érdekes, miként élik meg az ottani mindennapokat az emberek. Ebbe nyerhetünk ma részletes bepillantást Pink Elephantnek köszönhetően. (A képeket én…..
A tegnapi thaiföldi poszt után ma egy teljesen más világot mutatunk be Loriana segítségével. Kiderül, milyen a megalázó magyar kutatói lét után Svédországban folytatni a karriert, hogy ott sem minden egyértelműen csodás, de lehet boldogulni és közösen vadászunk majd albérletet…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.22 17:52:49
@Loriana: sajnos minden országban van rossz dolog is, csak azért írtam, amit írtam, hogy nem minden jó ott sem (sajnos).
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.22 17:53:42
@Tökfőzelék: ja és nem, nem vagyok rasszista, hanem nem akarnám elrontani az ottélők magas életszínvonalát pár ezer harmadik országbeli miatt. Őket szépen ki lehetne telepíteni az országból, be sem kéne engedni őket.

Ez érvényes az összes európai országra.
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.22 18:46:54
@Sanyi9: ha egy bevándorló csak kihasználja az államot és randalírozik az utcán, akkor azt igenis lenézheti egy másik bevándorló
te nem tudom mit szólnál, ha este a kihalt utcán szembe jönne 5-10 szomáliai rosszarcú, akik a te adódból élték le az egész életüket
Miközben vasárnap este Svédország nagy része a hokiválogatott VB győzelmét ünnepelte, egy észak-stockholmi lakótelepen, Husby-ban egy fiatalokból álló banda gyújtogatni kezdett, majd a kiérkező rendőröket és tűzoltókat dobálták meg. Nem egyedi az eset; nagyjából évente…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.22 17:50:35
@Tökfőzelék: ja és nem, nem vagyok rasszista, hanem nem akarnám elrontani az ottélők magas életszínvonalát pár ezer harmadik országbeli miatt. Őket szépen ki lehetne telepíteni az országból, be sem kéne engedni őket.

Ez érvényes az összes európai országra.
A thai társadalom egyik véglete az a család, amelyből az apa pár év után lelép, az éjszakai életre kényszerítve ezzel az anyát, de a legtöbb családban imádják a gyerekeket és nagyon összetartóak. Folytatódik a múlt héten a bulgáriai poszttal megkezdett sorozatunk, melyben…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.21 10:07:39
@Tökfőzelék: ebben a blogban természetesen főleg a lányokról van szó szigorúan férfiaknak
Mivel az európai mobilitás gyorsulása az elmúlt években már Magyarországot is elérte, egyre több személyes tapasztalattal rendelkezünk  arról, hogy „Helsinki az nyugat-e?”. A határátkelők eurocentre pontosan írják meg elfogult viszonyulásukat a választott országukban…..
Határátkelő Málta rád vár! 2013.05.20 06:54:00
A Komár Laci-utánzat undok magyar munkaügyi központostól hosszú út vezet a mindenben segítségedre lévő máltai megfelelőjéig. A kettő közül az egyik rendszer kézen fog, segít, ahol tud – avagy állami segítségnyújtás az álláskeresésben Magyarországon és…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.20 10:05:32
"Ellenben itt fogják az ember kezét, amíg állást talál. Már voltam egy napos álláskeresési tréningen is. Ingyenes busz vitt oda! A legmesszebbmenőkig taglalta a tréner, hogyan írjunk CV-t, mire hogyan válaszoljunk, hogyan öltözzünk, ésatöbbi. Tapasztalatból mondja, ő maga is fejvadászcéget vezet."

Ti a szocializmusban éltek? Azt hiszitek, hogy majd egy közigazgatási ügyintéző és egy fejvadász segít nektek munkát találni?

Mi kell egy álláshoz:
- szakma
- nyelvtudás

Ezeket sem a fejvadász, sem az ügyintéző nem oldja meg helyettetek.

Amúgy meg facebookról egy hozzászólás:
"Nem tudom a cikk iroja ezeket honnan szedte, en is eltem Maltan es ppont azert hagytam ott, mert munka alig volt, ami meg volt az nagyon keveset fizetett, Hotel Intercontinentalban dolgoztam havi 500 euroert, full time-ban, aztert kaptunk csak ennyit, mert nem voltunk Maltaiak. (A szobam pedig 300 euro volt es ebben nem volt benne az aram, viz...etc.) Ezt kozolte az elejen a vezeto Igazgato! Az elelmiszerek nem voltak olcsok, sot!!!!! Tobb boltot megjarva tapasztaltam, hogy teljesen sima viz, ami nem luxus viz volt, kerult 5euroba!!!!! Mindez tortent 2009-ben! Nemtudom azota mi valtozott, de par kedves ismerosom akik azota ott voltak es nyaraltak, elmondtak, hogy nem az olcso Orszagok oze sorolhato. Munkalehetoseg eleg szuk : turizmus, ennyi (takaritas, felszolgalas, barpult munka...) nekem nem jott be, de ettol fuggetlenul biztos vannak olyanok akik ott talaltak es talaljak meg a szamitasaikat."
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.20 18:02:05
@én már a fény gyermeke vagyok: én 50k-nál jóval többet keresek itt a rothadó nyugaton, de a pénzt mindig be kell osztani, mert különben hamar elfolyik az ember keze közül
Talán elég is, ha annyit írok a mai poszt elé, hogy szerzője Sámán (korábbi posztjait itt, itt és itt olvashatjátok el), aki ezúttal is egy nagyon érdekes írást küldött. Igaz, sámáni hosszúságú, de érdemes elolvasni, mert nagyon jól világít rá arra, hogyan is állnak hozzá…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.19 15:15:09
@hagyma:
"amugy ez e gy folyamat, hosszu hosszu folyamat, attol, hogy en mar 12 eve ugy gondoltam, hogy igen maradok, ez az en orszagom, amerikai lettem papir nelkul is, az nem szamit"

megírom a rövid vázlatot: évtizedeken át adót csalva és bujkálva, szar munkákat végezve végül találtál egy öregasszonyt, akivel összeházasodtál és meglett az állampolgárságod

"onnantol leszel amerikai /akarmi/ ha a tobbiek is igy gondoljak, nemcsak Te
a csaladod, amunkahelyed, a boltban, a benzinkutas, a taxisoofor"

csak amíg nincs állampolgárságod, addig kirúghatnak egy életre az országból, hiába érzed magad amerikainak

kibaszott szánalmas vagy és ezt mindenki tudja rajtad kívül
Mai utunk Németországba, Augsburgba vezet, és kiderül, miért indul útnak egy mérnök és egy közalkalmazott, feladva mindent. Zsuzsáéknak szerencséjük is volt, hiszen egy baráti család az elején segítette őket, és viszonylag hamar találtak munkát is, bár a nehézségek csak…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.18 10:15:47
@Tökfőzelék: ...és akkor találnak rendes munkát

IT-ként meg jól fog keresni, ha tényleg ért valamihez a férfi tag
Három év külföld akár sok is lehet annak, aki szíve szerint maradt volna Magyarországon, de nem akart egész életében albérletben élni, szeretett volna egy kis anyagi alapot összeszedni magának. Csaba szociálpedagógus egy főleg autista gyerekeket tanító iskolában, ami nem lehet…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.16 12:46:49
@smile750: ne aggódj ezen, hogy rosszabb az oktatási rendszer, mert ha itt tanul jól, akkor ide jut be a legjobb intézményekbe (BCE, BME, SOTE, stb.), ha meg kint ,akkor a kinti legjobbakba fog bejutni (Cambridge, LSE, stb.)

Jó példa erre az itt élő vietnámi és egyéb ázsiai Magyarországra bevándoroltak.
A legtöbbjük ösztöndíjjal jött Magyarországra, a nyelvet sem beszélték tökéletesen, ám a gyerekeik a magyarországi iskolákban a legjobb teljesítményt nyújtották mindenhol, kivétel nélkül bejutottak a legjobb helyekre és sokuk már dobbantott is külföldre, mert ott még jobbak a lehetőségek. Én rengeteg ilyet ismerek, valamelyikük már Angliába ment eleve egyetemre Magyarországról.

A gyermek későbbi teljesítménye szerintem egyáltalán nem az iskolától függ, hanem a családi neveltetéstől. Nem értem minek kellene egy ekkora hátránnyal indulnia a gyereknek, hogy itt tanul, később valószínűleg meg úgyis ki akar majd ő is menni hosszabb-rövidebb időre.

Ha eleve külföldön nő fel, akkor rengeteg lehetősége van világszinten elismert intézményekben tanulnia és akárhová eljuthat a lehető legkönnyebben szakmailag. Ezenkívül anyagilag is sokkal jobban tudjátok majd támogatni a későbbiekben, nem lesz gond az USA-ban egy gyakorlat, vagy Ausztráliában egy félév eltöltése, nem úgy, mint az ittenieknek.
A külföldi munkavállalás és letelepedés egyik legnagyobb toposza (talán csak az „itt sincs kolbászból a kerítés" mérhető hozzá) a „menekülj, ha magyart látsz!". Miközben valószínűleg sok igaz tapasztalat van e mondatban, azért néha jó látni, hogy ez nem valamiféle eleve…..
Míg a diplomás elvándorlás körül óriási csinnadrattát csap az értelmiség, amikor már őt is hátrányosan érintheti, addig a folyamat korábbi szakaszában, amikor a szakképzettek álláslehetőségei szűntek meg, az vagy nem érdekelte, vagy hatékonyságnövelésként tekintett rá…..
Esküszöm, nem direkt terveztem így, de ma ismét egy amerikai történet következik, méghozzá egyenesen Chicagóból, ahová Domonkos némi bécsi kitérővel jutott el. Mint kiderül, noha az a legsimább megoldás, ehhez még megnősülnie sem kellett. Ami persze csak vicc, de az biztos,…..
Kevés nehezebb helyzet akad annál az ember életében, mint ha öt év után kényszerből el kell hagynia azt az országot, ahol már berendezkedett és otthon érzi magát. Így járt mai szerzőnk, Zsófi is, aki a jelek szerint egyre csökkenő reménnyel próbálja a diákvízumát…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.08 14:29:10
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: amúgy meg ez mindig érdekes, mert egy átlag svájci hazamegy a kétszobás bérelt kis lakásába, napi 9 óránál többet dolgozik, a rengeteg pénzének nagy részét tök átlagos dolgokra elkölti (albérlet, fodrász, autószerelő) és évi egyszer elutazik, ahol gazdagnak érzi magát 2 hétig.
Pedig statisztika szerint pedig a világ legjobb 5%-ban benne van, mégis egy teljesen átlagos életet él.

Ez lenne a top 5%?
Mert pénzügyi, kereseti szempontból statisztikailag igen, viszont életminőségben egyáltalán nem biztos.
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.08 15:53:40
@Gerry.: igazad van, ez is fontos
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.08 16:41:59
@Lobelt Ledfold Reloaded: azt hiszed vicces vagy, hogy sok magyarnak kilátástalan az élete?

Nem mindenki tud/akar multiban gályázni napi 10-12 órát és nem mindenki Kínából tér vissza felsővezetőként.

A legtöbbeknek pedig igenis ez a valóság, amit leírtál.
Akik sokallták az angol posztokat, azok most dörzsölhetik a kezüket (meg persze a többiek is), mert olyan történet következik, amilyen garantáltan nem volt még a Határátkelő történetében (de a magyar sajtóban sem nagyon szerintem...): Levente ugyanis a karib-tengeri Sint Maarten…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.07 09:56:15
@langlev: grat a finanszírozáshoz és a szép képekhez!
nagyon jó volt a poszt
Megfigyeltem (így bőven több mint 600 poszt után nem nagy kunszt, persze), hogy érdekes hullámokban jönnek az írások, mintha egyik vonzaná a másikat, így aztán ma megint egy angliai történet következik. Számomra Róbert írásának a vége volt a legérdekesebb, amikor arról ír, a…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.06 16:19:46
@Eiknarf: végre látni értelmiségieket is a fórumon!

@Mr. Long: igen, nem kell lebecsülni a nyelvvizsgákat, a nemzetközi nyelvvizsgák (IELTS, Goethe) pedig kifejezetten gyakorlatorientáltak
Határátkelő Mi kell Angliához? 2013.05.05 06:53:00
Alázat, nyelvtudás és az ország szokásainak, írott és íratlan törvényeinek betartása hiányában szinte előre jósolható a kudarc – írja Gábor két és fél év tapasztalat után. Egy étteremben kezdte, mert valahol el kell kezdeni, azóta vezető fejlesztő egy webdesign cégnél.…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.05 10:40:25
@charlieharper: ez vicces, mert most sorold fel azokat a vállalatokat, amiket diplomás emberek alapítottak :D

@tableno: szerintem is az, azért konvertálható tudás esetében diplomás állásoknál elkél az a diploma

amúgy jó a poszt, de lehet értelmiségi pozíciót is betölteni diplomával, rengeteg példát tudok erre, hiszen mi értelme étteremben dolgozni, mit adott hozzá az éttermi tapasztalata a webdesign fejlesztői állásához?
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.05 10:42:09
@think different: erre kíváncsi vagyok: hol dolgozol diploma nélkül, ahol ilyen jól lehet keresni? (persze tudom, hogy úgysem mondod meg)
Nagyvárosban buszvezetőnek lenni a világon sehol sem leányálom. Szidja őket az utas, szinte állandó az ellenőrzés, miközben naponta sok órát kell eltölteni a forgalomban, lehetőleg mindenkire vigyázva. Persze sok kritika is éri őket, gyakran nem is teljesen jogtalanul. Ugyanakkor…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.02 16:07:08
@Amarante:@SilentDreams: @Barátusz:
tudjátok nyugaton nem csak szart lehet lapátolni, nem csak nyelvtudás és szakma nélkül lehet kimenni, hogy majd csak lesz valami, csak erről elfeledkezik a posztot írók és kommentelők nagy része

ha van normális szakmája és tudja a nyelvet, akkor egy pontig legalábbis gond nélkül el lehet érni a magas fizetéseket is, csak tanulni kell és rendesen dolgozni
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.02 16:46:56
@Barátusz:
"Mit is értesz te "magas fizetés"-en?"
nagyobb, mint a medián és az átlag, az már szubjektív, hogy mennyivel, de az átlag alatti fizetést ne nevezzük már nagynak csak azért, mert a sok szarlapátolóhoz hasonlítjuk magunkat

"akkor érthetetlen, hogy mit pörögsz azon, hogy mennyi az átlagbér Angliában meg ilyesmi?"
ezek elméleti dolgok, de az is fontos, hogy el tudjad magad helyezni a társadalmi ranglétrán fizetések tekintetében
nyilván nagy ugrás például egy BKV sofőrnek kimenni és ugyanazt kint Angliában csinálni 4-5x annyiért, de ha megnézi az átlag- és mediánbéreket, akkor egyből látja, hogy nem ő a ért el valamit, hanem az általános életszínvonal olyan magas, hogy még ott egy átlagos bérrel is nagyon jól lehet megélni a magyarországi átlagos bérhez képest

@Amarante: gondolom feketén, azaz loptad meg a magyar államot és a többi adófizetőt is, gratulálok!
Tökfőzelék (törölt) 2013.05.02 18:40:38
@Barátusz: ok, a szarlapátolás csak rövidítés
szarlapátolás=alacsony bérezésű, képzettséget és nyelvi tudást nem igénylő, betanított munkakörök

az állami cégek túlfizetett alkalmazottaival pedig nem kell villogni, a piac előbb-utóbb elintézi, hogy nekik is annyit fizessen az állam, amennyit ér a munkájuk
a krízisállamokban tömegével rúgják ki őket vagy pedig 20-30%-kal csökkentik a fizetésüket

nehogy már mindenkinek a kukás legyen a példaképe, úristen
ti betegek vagytok

"Hiába ölted bele az energiádat az adatgyűjtésbe, úgy tűnik, hogy Tökfőzeléknek mindez tróger meló."
Ki kellene lépni az említett szakmák bűvöletéből és nyelvtudással+szakmával normális fizetésért dolgozni, nem rabszolgaként alig minimálbér felett.
Jó messzire megyünk ma, egészen Mexikóvárosig, ám közben kiderül az is, mi köze van a megbuherált ferihegyi nyilvános telefonnak és miért érdemes filmeket nézni határátkelés előtt. Jöjjön tehát Bence és az ő nem hétköznapi története. „Régóta tervezem, hogy…..
Tökfőzelék (törölt) 2013.04.30 12:20:32
@Sanyi9: de ahogy írta, az azt jelenti, hogy tableno a külföldi férfi, a felesége pedig a magyar nő, aki dolgozik
Tökfőzelék (törölt) 2013.04.30 12:25:32
@Sanyi9: épp egy nyugat-európai nagyvárosban töltöm a megérdemelt egyórás ebédidőmet és eszem a fizetett céges ebédemet, úgyhogy annyira nem vagyok frusztrált
Tökfőzelék (törölt) 2013.04.30 13:16:11
@tanato: kár, hogy nem ezekbe az országokba születtem vagy nincs egy magyar felsővezető férjem, akkor én is csak kommentelgetnék és blogolhatnék egész nap

de ami késik, nem múlik... :-)

nőként is meg lehet állni a helyünket, jó fizetésért, sokat küzdve, rendesen dolgozva, de akkor is sokkal egyszerűbb találni valakit, és beleülni a jóba
a csekély frusztráció pedig abból ered, hogy én a magam útját járva még mindig messze vagyok életszínvonalban azoktól, akik csak beházasodtak valahová, pedig higgyétek el, elég jól keresek és eszem is van elég
Nagyon jó érzésekkel osztom meg Hajni írását, mert jó olyan történeteket olvasni, melyek a nehézségek ellenére is jól végződnek és melyekből süt az, hogy a szerzője a mindenki életében adódó problémák ellenére elégedett a sorsával. Hajni (mint írja is) nem lett gazdag,…..