Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hreb

2 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ünnepi könyvhét, kismegyeri juniális - ezek nem olyan dolgok, ahova egy jóérzésű ember elmegy, miközben áznak a gátak - gondolja ezt Győr város vezetése. Nem csak gondolja, hanem be is tiltja. Együttérzésből? Szolidaritásból? Ki tudja. Ugyan már emberek! Létezik egy szó:…..
Zajlik az adok-kapok a hallgatói szerződés körül. Szükséges, vagy elfogadhatatlan? Nézzük meg ezt a kérdést a megszokottól teljesen eltérő szemszögből. Több joga van-e egy hallgatónak, vissza nem térítendő formában, pénzt kérni az államtól a taníttatására, mint egy nem…..
A hallgatói tiltakozásoknak és a kormányzati érvelésnek egyik kiemelt eleme a röghöz kötés kérdése. A kormány eltökéltségét jól jelzi, hogy az alkotmánybíróság által a röghöz kötéssel ellenében felhozott érvek, és a hallgatóknak tett saját ígérete ellenére, az AB-t…..
Hreb 2013.02.18 20:38:55
""@waldorfbalcon:
"A röghöz kötés egy metafora,..."
Ezt értem, de nem mondhatom egy borosüvegre, hogy fogkefe, és nem érvelhetek egy fogkefe tulajdonságaival egy borosüveg esetén.

A röghöz kötés az valóban ellenkezik mindazzal, amit leírsz. De a hallgatói szerződésben ilyen nincs, ami pedig benne van, az nem ellenkezik vele. Sőt ezt kívánja meg a jog, a társadalmi cél és a józan ész. Ha kontroll nélkül mennének külföldre pl. a frissen végzett orvosok, akkor hamarosan nem fél - 1 év lenne a várakozás egy kivizsgálásra vagy egy műtétre, hanem mondjuk 3 év. Közben elpusztulnánk. Mérnökhiány esetén "csak" munkahelyek vesznek el. Na ez a társadalmi szempont és a józan ész.

"szerinted miért egyedül Fehér-Oroszországan létezik?"
Lesz mindenhol, ahol olyan alacsonyak a fizetések mint nálunk, olyan jó az oktatás mint nálunk és olyan nagymértékű az agyelszívás mint nálunk. Ahol nem lesz, az az állam lassan de biztosan eltűnik, de legalábbis Etiópia lesz belőle.

"Nem csak engem nem érdekel, hanem a kormányt sem fogja,"
Ebben igazad lehet. De akkor majd ellenük emelem fel a szavam. Most sem védem őket, Gernyó egy társaság. De ebben a kérdésben jelenleg nekik adok igazat. Nem vagyok elvakult, ennyi az egész.
Hreb 2013.02.18 20:43:24
@Tyreo:
"Nekem leginkább a röghözkötésben az fáj, hogy ebbe bele fognak bukni."

Értem. De attól még jó volt a felvetésed. Nekem sincs a diákokkal (HA-HA-sokkal) bajom, csak ezzel az egy kezdeményezésükkel van.
Hreb 2013.02.18 21:01:21
@Pézsma: Kedves Pézsma!
(Lassan megtanulom az illemszabályokat is)

Gyakorlatilag mindenben egyetértek veled, az alábbi kiegészítéssel:
"A felsőoktatás nem luxus, hanem egy hihetetlenül fontos társadalmi alapstruktúra." - része.
Ez az alapstruktúra felborul, ha tömegesen mennek el a diplomások. Eddig nem kellett Hallgatói szerződés, mert nem volt szabad munkaerő áramlás sem. Most viszont már van. Ez a természetes gát megszűnt. Ha nem pótoljuk jogszabályi keretekkel, akkor annak fogja meginni a társadalom a levét. Megszüntethető lesz, ha erősebb lesz a gazdaságunk és nem lesz akkora különbség a fizetésekben, hogy érdemes legyen kimenni. Addig viszont sajnos nem kerülhető meg. Ha van jobb ötlet, én vevő vagyok rá. Van?