Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hungarian Geographic

61 bejegyzést írt és 548 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az 1944 június 6-án megkezdődő normandiai partraszállás évfordulóin mindig felvetődik a kérdés: mennyire volt nagy jelentősége a második front megnyitásának és a Szovjetunió - mely ekkor már területe túlnyomó részéről kiűzte a németeket és csapataival Dél-Lengyelországba és Romániába is benyomult -…..
Péntekre virradóra az idei tél legbarátságtalanabb időjárását tapasztalhatjuk, ugyanis benézett a hőmérő több helyen is minusz húsz alá. Hasonlóan hideg volt '45-ben, amikor is a magyar és német csapatok nekiindultak a budai hegyeknek, hogy Kesztölc mellett elérjék a német vonalakat. A nekiinduló…..
F*ck you - mondta a hollywoodi színész Roger Federernek a svájci turisztikai reklámban. Ha lassan is, de már nyitnak az országok. Hova mehetünk? Hova menjünk? Hova invitálnak egyáltalán? A verseny az úticélok között fokozatosan erősödik. Melyik ország vagy desztináció fog kiemelkedni a szezon…..
A második világháborús indiai-burmai hadszíntér történetét ott hagytuk abba, hogy 1944 elején mind a japán, mind a brit-indaiai erők a küszöbön álló "döntő ütközetre" készülődtek mely az akkori várakozások szerint (és részben a mai értékelés alapján is) döntő hatással bírt az ázsiai stratégiai…..
Hungarian Geographic 2021.04.27 15:16:02
@Aëtius_: Leyte "Ázsia Normandiája" volt.
Douglas MacArthur tábornokot követtem ( "I Shall Return www.youtube.com/watch?v=NEbwuehH35I&ab_channel=MaestroAgnew) aki a Leyte-öbölbe/szigetén tért vissza Fülöp-szigetekre, én meg 4.5 hónappal a Yolanda-Szupertájfun után, ami itt szedte a legtöbb áldozatát csak a szomszédos Taclobánb City-ben 12.000 embert temettek el, miközben több ezren eltűntek, szomszédos településeket teljesen elmosva - hivatalosan minimum "csak" 6.300 az áldozatok száma. Óceánjárók a partra sodródva etc etc.
Ázsia Normandiája a világtörténelem legnagyobb tengeri összecsapásának a szárazföldi kicsúcsosodása!
Szerencse és szerencsétlenségek sorozata volt.
És igen! Épp úgy fordulópontja volt az ázsiai hadszintérnek, mint Normandia az Európainak.
Ezt a térséget elég rendesen körbejártam élőben a helyszíneken, és online.
Szégyenlem is magam, hogy eddig nem tettem meg, de szerintem az én "kötelességem" megírni Ázsia Normandiájának a történetét - előzményeit, eseményeit, utózengéit.
Egyébként Coronról és a japán flotta roncsiban búvárkodásaimról önmagamhoz képest eléggé részletes írtam már a blogomban.
A legnagyobb brit hadvezérek listájára rendszerint felkerül egy itthon többnyire ismeretlen tábornagy, akivel kapcsolatban a kommentárok minden esetben kiemelik, hogy a legtöbb kollégájával ellentétben egy meglepően normális, önkritikus és jó humorú figura volt, aki emellett az ellenség „mentális…..
Tegnap este besokalltam. A sok személyes jó hír között (már a kortárs ismerősök között is sokakat oltanak) jött néhány vérlázító: titkolja a kormány a védettségi igazolványok költéseit, a tanárokat visszazavarják az iskolákba védettség nélkül (és a gyerekeket is!) egy osztrák újságíró…..
A világsztárokról sokan hiszik, hogy kizárólag a legdrágább luxusautókkal furikáznak. Okkal, hiszen elég csak egy pillantást vetnünk Kylie Jenner, Cardi B, Schwarzenegger vagy Cristiano Ronaldo autógyűjteményére. Vannak azonban sztárok, akiknek autói sokkal szerényebbek, mint azt gondolnánk.…..
Hungarian Geographic 2021.03.19 12:44:03
Hungarian Geographic 2021.03.19 12:46:10
Hosszú, feszültséggel teli időszak után - amellyel részben már a perpillanat szünetelő kínai történelmi sorozatunkban is foglalkoztunk - 1937-ben nyílt háború tört ki a nemzeti Kína és az imperialista Japán között Pejping (a mai Peking) térségében; a harc augusztus 13-án átterjedt Sanghaj környékére…..
Hungarian Geographic 2021.03.16 12:09:03
2020.09.27. Kispest-Újpest 1-2 Edző: Pedrag Rogan 1-3-4-3 Banai- Kastrati, Koutroumpis, Máté-Pauljevic, Mitrovic, Onovo, Antonov-Simon, Tallo, Perosevic Gólszerzők: Antonov és Simon.  Hú de fura volt ez a meccs. Rogan alaposan meglepett mindenkit (engem is) az új háromvédős rendszerrel. Hogy ez…..
Nem tudom említettem-e már, hogy imádom a Viktort. Olyan egyszerű fickó. Most is remekül kimódolta a tutit. És majdnem be is jött neki. Stratégiája, mint a faék. A tavalyi lezárás megmutatta, hogy Európa piros pöttyös seggű gyorsnaszádja pár hónapos zárlat után a nyeletlen fejsze gyorsaságával képes…..
Fogadjunk, hogy a Volvo logójáról neked is egyből a férfi szimbólum ugrik be! Ezzel nem vagy egyedül, sokan így vannak vele. Sőt, van, akit ez a tény kimondottan zavar. "Ébredj fel, Volvo! A világ már nem ugyanaz a hely, mint 90 éve volt." Ezzel a felütéssel kezdte meg Linkedin-bejegyzését Petra…..
Hungarian Geographic 2021.03.10 12:20:20
@matyas.kiraly_1: Imádom amikor a proli szenved! MÉÉÉÉG!
Habár Magellánhoz kötjük a Föld első megkerülését, ő maga csak az út feléig jutott el. Az expedíció során minden olyan dolog megtörtént, ami egy vérbeli hajós- vagy kalóztörténetben megtörténhet: volt lázadás, lakatlan sziget, kannibálok, éhezések és viharok. Hallgassátok meg adásunkat, hogy…..
Hungarian Geographic 2021.02.27 11:07:58
Ha féltek volna, akkor nem szálltak volna hajóra... - nem véletlen hívják ezt az időszakot a "Felfedezések Korának" és nem telegatyás örökrettegő matrózok korának...

De ugyan, kit érdekelnek a tények napjainkban?
Amikor színes mendemondákat terjeszteni több lájkkal jár?!
Amikor "influenzerek" egy youtube video és két cikk elolvasása után írnak egy harmadikat. Nulla helyi tapasztalattal - minimális idegennyelv tudással - esélyt sem adva arra, hogy az információtömeget egyetlen egy teljes képben láthatóvá váljon.
Ahogy a felületes tudásotokat csillogtatják szánalmas - kb olyan, mint amikor a proli találkozik egy spanyolal és elkezdi fitogtatni nekik, hogy a Realon és a Barcán kívül is tud egy csomó mindent az országról és belekérdez pl. Franco tábornok időszakára...
Kb a Mongol Balettről is lehetne ugyanilyen mélységben de legalább kiszínezve beszélni...

Kishazánkban a több hónapos/éves világlátás/járás még mindig gyerekcipőben jár, miközben a világ más részein egy nemzetközi trend - immár, közel másfél évtizede - ahol a huszonéves fiatalok kb 15-20% megtapasztalta milyen szabadon és függetlenül (Nem! Nem stoppolva, másokon élősködve, másokhoz bekuncsorogni, occsójánoskodni, fillértbaszni - illetve az új kedvenc: stock fényképeket és videókat gyűjteni) hanem saját magunk kezébe venni az irányítást, saját magunk által fizetve a napi költségeinket. - de a prolik még mindíg ott tratanak mert a prolietető "influenzerek" - valódi utazási élmények híján - a félelmeik leküzdéséről, és a belső átalakulásukról etc etc hazudnak. Vak vezet világtalant!

Tereskova ezt énekelte meg, amikor telibetalálta, hogy a "túl jó nem kell, csak az a jó középszer!"
Hungarian Geographic 2021.02.27 12:12:49
@pitcairn2: tán éltél akkoriban, hogy ilyen nagy mellénnyel nyilatkozol erről?:)
Hungarian Geographic 2021.03.01 15:55:22
@gigabursch: Potosi, Boliviában egyáltalán nem emlékeztet "szétrágott szivacsra".
Egy legelőből másfél évtized alatt a világ legnagyobb városa lett. Nagyobb, mint anno Madrid, Párizs, London - együtt!
Az ott található ezüstfolyó megváltoztatta a világtörténelmet.
Erre a nagyságra emlékeztet Erkel Bánk bán-jában az "arany mezők, ezüst folyók" rész - ami teljes idézetet fekete márványba arannyal vésve otthagytam Edu sírjánál Santa Cruz-ban.
Pár évtized alatt elfogyott az ezüst egyetlen hegy, egyetlen ezüstfolyójából - miután kb 13-15 millió(!) ember halt meg a bányában. Átlagosan 3 hónapot éltek lenn.
Ma is nyitva van a bánya, mert az ezüst mellett vannak olyan ércek amik miatt megéri fenntartani.
Így is évente 30-40 bányász hal meg.
Le lehet menni, lehet TNT-vel robbantgatni, meg a világon egyike annak a két helynek, ahol katolikusok/keresztények az ördögnek áldozhatnak...
Plusz a városban van a világ legmagasabban fekvő profi focistadionja. Meg egy csomó minden más, amiről specc írtam anno elég részletesen. Hadd ne folytassam itt. A Google a barátod!
Szerinted a prolikat mennyire csesztem fel - tudod, azokat a szerencsétleneket, akikről már anno Platón is írt a Barlanghasonlatában. Azok a balfaszok akik a barlangban, a fénynek és életnek háttal ülve azt hiszik, hogy az ő árnyékuk a barlang falán a valóság - esetünkben a 2 cikkből írt harmadik cikk, google és wiki linkekket csillogtató felületes tudású prolik, akik célként várják a következő osztálytalálkozójukat hogy csillogtathassák az alapműveltségüket...
Szerinted mennyire habzott ezeknek a pofája, miközben koptatták a klaviatúrát?
- Nem elégggéééééééééééééé!!! :D :D :D :D :D
Mondjuk ezt a részt imádom a blogolgatásban! :D :D :D
- Jóóóój! Igen! Tudom milyen "izé" vagyok! :D :D :D :D :D IGEN! Az! :D :D :D

Stippi-stoppolunk!?! Na szervusz! :D
Teljesen megértem, hogy a stílus és jellem ellen beoltott proliknak egy telefingott autó vagy kamion fülkéje a vegetációjuk non-plus ultrája.
Mások meg örülnek ha találkozhatnak olyan svéd szőke ikerpárral akikkel aztán ellehet menni 3 napos nászú... dzsungeltúrára, vagy három olyan francia madmoizelle-vel (akiket egyébként, Szabadságnak, Egyenlőségnek meg Testvériségnek neveztem) akik imádnak mindet és mindekit megosztani... Velük is gyorsan elrepült az a két hét a trópusokon.
A stoppolós élősködő prolik meg a független utazók között annyi a különbség, mint a hetijegyes Szigetesek meg a hévmegállónál tarháló, hallgatózó, tablettás bort szürcsölő prolik között...

Amúgy csak azért írok, mert meglepő módon jól szerepelt ez az egyébként tök átlagos lopós, schmidttelő, copy-pastás oldal.
Sokan jöttek, sokan jelentgettek (ami nagyon jó pénzt fizet nekem), sok infót osztottak meg magukról önként, vígan és dalolva - amiért elég jó pénzt kerestem.
Persze nem annyit, mint a külföldi oldalaimmal, de magyar viszonylatban tisztességes néhány tucatnyi fő- és pár száz mellék adatból egy Patagóniába és vissza is szóló repülőjegy árát összehozni 3 kis kommentből átirányítva... - én meg már csak olyan vagyok, hogy szívesen lehajolok az apróért IS!...
Már lejárt ez a link, vége.
Ezután egy időre le kell lépnem innen, úgyhogy egy törlés vagy tiltás nem oszt - nem szoroz.
Ne lepődjön meg senki, ha esetleg megtörténne :D - De azért köszi!
Pá picinyeim!

Még az is lehet, hogy - mondjuk legkésőbb április 01-ig feldobok egy érmét és ha akarod, megveszem neked azt a Patagóniás return jegyet ebből a posztból származó pénzecskéből. Komolyan! A hónap végén jelentezz.
Pénzt nem kapsz. Csak repülőjegyet!
Cserébe csak annyit kérek küldj egy képeslapot.
Egyetlen egy feltétel: hogy minimum(!) egy hónap és egy napra kell menni. Minimum!
Csak azért, mert ennek a blogomnak az egyik mottója:
Egy hónapnál rövidebb utazásért felesleges kikelni az ágyból!
Ha azt mondom, Hamburg, a legtöbben azt válaszolják, hogy hanza, Németország második legnagyobb városa, meg beugrik a vöröslámpás Sankt Pauli negyed, esetleg a futballcsapatok: a HSV és a Sankt Pauli. Ez mind igaz is, ráadásul az FC Sankt Paulinak van a futballtörténelem legmenőbb szögletzászlója.…..
Hungarian Geographic 2021.02.24 20:33:42
@Hungarian Geographic: A magyar focinak hála eljutottam Hamburgba IS. - Kösz, hogy a cikk szerzője felelevenítette a szép emlékeket... Cs.a.K.! ezért kommenteltem btw...
Sankt Pauli mezben a helyi rivális HSV kocsmájában piálni...
Sankt Pauli mezben a magyar csapatomnak szurkolni a HSV stadionjában...
Záhonyban még 1988-ban átraktak a széles nyomtávúra a mozdonyba zárva Vilniusz fele vonatozva...
Autótornyot Londonban láttam először...
Skopje első liftje...
Cs.a.K.!, hogy lásd a többi írásodba is beleolvastam
etc. etc.

Köszi neked! Köszi a magyar focinak!
Horthy Miklóst a magyar történetírás és társadalmi emlékezet mint konzervatív politikust és németbarát, Hitlerrel szövetségre-lépő vezetőt tartja nyilván, aki a második világháborúban a nyugati hatalmak elleni harc egyik legfőbb európai képviselője volt. Táplálják ezt a megközelítést a…..
Miért feneklenek meg a vitorlások a tó legmélyebb részétől néhány méternyire? Valóban egy római híd ívelt át a tavon?..
Hungarian Geographic 2021.02.21 08:10:40
A Darcy nevű vihar havat és hideget hozott a szigetországba, több helyen pedig áramkimaradást okozott...
Hungarian Geographic 2021.02.17 20:59:22
Mi számított hétköznapi betevőnek és micsoda ínyencségnek? Milyen eszközök álltak az ókori izraeliták rendelkezésére? Bejegyzésünkben Cynthia Shafer-Elliott biblikus professzor többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. A mai társadalomban gyakran hallani arról, hogy valaki „ínyencnek”…..
Helló és halló minden kedves és kevésbé kedves olvasónak, a csodálatos valentinozós adás is nekem jut, meg vagyok én áldva ezzel. A kommentszekcióban pedig tegnap este kívánságműsor volt, szóval még extra feladataim is vannak.. Meg vagyok én áldva veletek is. PP van ma és ennél többet nem is tudnék…..
Hungarian Geographic 2021.02.15 16:29:33
Az első 10 Ejder Yalcin harcjármű már tavaly novemberben megérkezett Magyarországra, de csak ezen a héten kapta meg hivatalosan a tatai lövészdandár. Az új szerzemények ünnepélyes átadóján részt vett a török Nurol Makina gyár vezérigazgatója, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, és Korom Ferenc, a…..
Mérlegen a vietnamizálás Ahogy a vietnámi amerikai kontingens létszáma csökkent, úgy vált egyre sürgetőbbé a köztársasági erők bővítése és felkészítése a nagyobb hadműveletekre. A kambodzsai behatolás során már szerephez jutottak, de nem sokkal később egy másik jelentős akcióban már önállóan is…..
Hungarian Geographic 2021.02.10 16:44:13
@Monty H.: Szívesen. Csak annyi a bökkenő, hogy Laoszba és Vietnámba egy olyan fél éves DK-Ázsia utazás keretén jutottam el, amikor Digitális Detoxot tartottam, és az egyetlen egy elektromos eszköz ami nálam volt a fejlámpám volt - ergo nincsenek fényképeim, videóim.
Viszont elég alaposan bejártam a hadászati, történelmi helyeket a térségben - sok egyéb látványosság mellett.
Azért szeretem olvasni a blogod, mert előhozzák a személyes élményeimet pl. csak ebben a cikkben említett helyszínek, ahol én jártam, az írásodban megjelent időrendben haladva:
Laosz
Amerika (Egyesült Államok)
Kambodzsa
Dél-Vietnám
Thua Thien
Vietnám
Hanoi
Hanoi-i börtön (látogatható turistáknak is)
Fehér Ház (USA, Washington DC)
Párizs
Pentagon (USA, Washington DC)
Ho Si Minh-ösvény
Saigon
Hué
Dien Bien Phu
Észak-Laosz
Kőedény-síkság
Luang Pranang
Nyugati alföld (Laosz)
Ennyi helyszin, csak ebből a cikkből. Köszönöm szépen!
Csináljuk meg. Nyugi! Nem önfényezés lesz a hozzáállásom, hanem motiváció. "Ha nekem ment, akkor másnak is menni fog"ami nem pénz, hanem idő kérdése.
Mindenki nagyon várja már az utolsó részt a Trónok harca könyv sorozathoz. A történet megalkotója, George R.R. Martin ugyanis már jó ideje csücsül az utolsó részen. 2011-ben jelentette be a The Winds Of Winter címet viselő ötödik kötetet, melynek tervezett kiadási időpontja 2014 lett volna, azonban…..
Laurence Olivier és Orson Welles kivételével nincs még egy olyan elismert shakespeare-i színész – különösen a kortárs miliőben –, mint Kenneth Branagh, aki főszereplője és rendezője is volt a nagymester művei közül számos adaptációnak (V. Henrik, Hamlet, Sok hűhó semmiért), ahogyan William…..
Egészen hihetetlen győzelmet aratott a minap Budapesten - a Groupama Arénában - a Diósgyőr. A vidéki csapatok amúgy sem győzni járnak a fővárosba, ez a miskolci piros-fehérekre is hatványozottan igaz. Nézzük most a diósgyőriek Ferencváros elleni győzelmeit. Nem kell túl sok mérkőzést sorra vennünk,…..
Klein Dávidnál kevés híresebb alibi bajnokot szült kishazánk. Közel egy tucatnyi próbálkozás és több százmillió forintnyi szponzori támogatást követően biztos vagyok benne, hogy ha az átlagos fizikai képességekkel rendelkező olvasóimnak lett volna ilyen háttere, és ennyi ideje azok közül sokan már…..
Hungarian Geographic 2017.05.28 09:45:38
@Janisch Attila: Drága Attila! Nyugi! Minden kérdésedre, feltevésedre, elméletedre pontos választ kaphatsz ha elolvasod a blogomat (nem csak a blog.hu-n, hanem a blogspot.com is)
U.I. Légyszíves ne "magyarozz"! Elhiszem, hogy sok feszültség van benned, mint ahogy másokban is. De ez nem az a hely ahol gyűlölködésnek, rasszizmusnak helyet adnak.
Hungarian Geographic 2021.01.17 20:58:06
@Attila51: ÁÁÁÁÁÁáááá! Az semmi! Tegnap a nemzetünk rakoncátlanja fordult vissza, mert vizes lett. Dácsonk legalább elmondhatja,hogy: a hegy is volt!...