Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MakkZs

3324 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Két hete tartották meg Woody Allen komédiájának a világbemutatóját a Belvárosi Színházban. A papírforma szerinti nagy siker volt, nem szorul ajánlóra. Orlai Tibor és csapata láthatóan előre menekül, egy hónapon belül ez volt a negyedik premierjük (Mély levegő, A legenda háza, Halál Velencében),…..
A 2022-23-as évadban nagy sikerrel ment Kecskeméten Szente Vajk rendezésében a Luxemburg grófja, amely 2023 júniusában a Margitszigeten is vendégszerepelt. Ez a produkció az, ami most ismét testet öltött, de ezúttal a József Attila Színházban – azonos látvánnyal és koreográfiával, de kizárólag a…..
Eltelt egy hét, sőt közben már két és fél a Liliomfi vígszínházi bemutatója óta. Szándékosan hagytam ülepedni ennek a három és fél órának az élményét. Liliomfi - Keresztes Tamás m.v...
Augusztus végi premier volt az „Albert és Charlie”, Olivier Dutaillis színdarabjának magyarországi bemutatója Ujj Mészáros Károly rendezésében, amely nagyon pontosan beilleszkedik a Rózsavölgyi Szalon „életrajzi sorozatába”. A teltház és az előadás végi intenzív (nem udvariassági taps) egyaránt azt…..
Nem nélkülözte a (darabhoz nagyon is illő) romantikus szenvedélyességet, ahogy Kissjudit Anna beugrásának hírére odarohantam az Operaházba szombat este a hatos kezdésre, rákészülés nélkül, egy délutáni előadás után. Jó döntés volt, különösen jól sikerült előadásnak lehettem tanúja: nemcsak a…..
2016. április 11-én játszott utoljára Kulka János színpadon egy operabeavatóban, egészen fergetegesen és nyoma nem volt még a stroke-nak, amely néhány órán belül érte. Nagyjából 110 emberrel együtt tanúja voltam ennek az utolsó estének, amelyről a "Puncstorta csörgőkígyókkal"  c. bejegyzésemben…..
A Hippolyt, a lakáj  a dunaújvárosi Bartók Színház és a Kőszegi Várszínház együttműködésében valósult meg, így a három kőszegi este után a dunaújvárosi premier közönsége már egy kiérlelt produkciót láthatott - a főpróbákat is beleszámítva, ez már a hetedik előadás volt. Őze Áron rendezése…..
A Thália Színház új előadásában Molnár Piroska a címszereplő, sőt mi több, egészen egyértelmű, hogy az Arizona Stúdió múltját megidéző darabot is neki írta meg Göttinger Pál.  Ennyi ajánló ez esetben elég is, hogy valaki eldöntse, hogy kell-e neki az előadás, de ennél bővebben, Molnár Miklós csodás…..
Egészen szokatlan a magyar színházi gyakorlatban, hogy egy produkció hivatalos bemutatója előtt (a főpróbákat is beleértve) tíz alkalommal kerüljön közönség elé, de most ez történt a Centrál Színházban Puskás Tamás új rendezésével. Már beérett előadást láthattunk a csütörtöki sajtóbemutatón,…..
Három napon belül két olyan színházi produkcióra vetődtem el, amelyek egymást erősítve hatottak. Mindkét előadás alkalmas arra, hogy jó beszélgetéseket indítson be, de megtekinthetőek "csak" a színészek kedvéért is. A Rózsavölgyi előadása (Bármit mondhatsz) után szerdán Mély levegő-t vettem a…..
Három napon belül két olyan színházi produkcióra vetődtem el, amelyek egymást erősítve hatottak és mindkettő elsősorban a késő harmincas - kora negyvenes nők helyzetéről szól, de nemcsak nekik és partnereiknek. Vagyunk mi, akik már átmentünk ezen a fázison, és azok, akik még előtte vannak... …..
A Városmajori zsűrizett előadásokkal "fésűben" játszották a Szemle Plusz hat kamaraprodukcióját, mégpedig a margitszigeti Kristály Színtér Üvegtermében. A Leenane szépe szereplői - Pesti Magyar Színiakadémia - Pál András osztálya (fotó: az osztály FB-oldaláról)..
Én kérdeztem - én felelek: Hiánypótló. Esemény lett. Minden korábbinál gazdagabb és sikeresebb, ismét sok olyan színészt láthattunk, akiket keveset nézünk - lenne a címben feltett kérdésemre a rövid válasz. Gyévuska - fotó: Éder Vera Ennél részletesebb összefoglaló, még mielőtt a…..
A Royal Opera kedd esti Figaro-közvetítése után a legrövidebb ajánló: aki klasszikus változatban, egyetlen modern vagy modernkedő ötlet nélkül szeretné Mozart operáját jó énekesekkel látni mostanában, annak célszerű döntés valamelyik ismétlést megnéznie. Több moziban is megy a darab, de minthogy én…..
Jár a dupla pirospont Rudolf Péternek: közel kétórás szórakoztató beszélgetős műsort adott nekünk ma délelőtt, amely igazán kedvet csinált az évadhoz. Lesz mit várnunk. Jelen volt néhány társulati tag, akiknek a többségét meg is szólaltatta, illetve száznál bizonyosan többen eljöhettek erre az…..
Karsai Dániel behozta a közbeszédbe az eutanázia kérdését, így magától értetődő, hogy az általa is jegyzett színdarab – Egy tökéletes nap – eddigi minden előadása tele lett. A hatalmas érdeklődés miatt háromszor is ki van tűzve szeptemberre, amely független előadásnál önmagában is nagy szám (266 főt…..
Idén nem állt le az Operaház nyáron sem, három népszerű Verdi opera összesen 39 alkalommal ment. Sem a Rigoletto, sem a Traviata sorozat idején nem voltam Pesten, de a legutolsó Álarcosbál-t még el tudtam csípni – erről következik beszámoló. A darab legközelebb 2025 június-júliusában nézhető,…..
A megtekintett 117 prózai előadás erős többségéről írtam külön ajánlót, mert a repertoár rendszer miatt remélem, hogy az említett produkciók még évekig aktuálisak lehetnek - jobban bízom ezek hasznosulásában. Újabb indoklást nem feltétlenül tartok szükségesnek – az emlegetett nevek és címek magukért…..
Az Opera idei évada megint főleg a frissen felújított Operaházra koncentrálódott, amely kapcsán ugyanaz az előny, mint a hátrány: sok olyan külföldit bevonz az épület, aki nem szokott hozzá a műfajhoz......
178 esemény – prózai és zenés színház, opera, koncertek, kezdtem írni az értékelést egy hónappal ezelőtt. Azóta jött még hozzá néhány (köztük egy Skorpió, hat Delila), így végül ennyi csúszás után már 188 este alapján fejezem be...
 A Centrál Színház idén egy régi és egy egészen új Molnár-előadását hozta el Szigligetre: a jövő évadban (a várható hat bemutató miatt) műsorra  nem kerülő, de nagyon népszerű Delilá-t hatszor, majd az új bemutatót, a  Játék a kastélyban-t nyolcszor adják egymást követő napokon (Alföldi Róberttel és…..
Szigliget igazán jó hely, nemcsak a betérő utasokat köszöntő reklámtábla szerint - még egy kevéssé komfortos bázison lakva is csak ezt mondhatom. Ami pedig már valóban non plus ultra: a legtöbb napon színházba is lehet menni, a várudvaron van egy kb. ötszáz néző befogadására alkalmas nézőtér, ahol…..
Feledhetetlen szép ünnep volt a vasárnap este 10-12 ezer néző számára, akik a 36 fokos kánikulai hőség ellenére is kilátogattak a Budapest Parkba, hogy meghallgassák a Vígszínház fiúzenekarának 50. koncertjét. A szó szoros értelmében is felhőtlen szórakozás volt, önfeledt boldogsággal vett benne…..
A Siegfried után a Ring utolsó estéjét több új énekes jelenléte élénkítette fel, amelyben ettől még a Stefan Vinke – Iréne Theorin kettős dominált ezúttal is...
A Rajna és a Walkür után eljött a harmadik este, amelyben ugyan mindhárom felvonásban felbukkant Wotan, azaz Johan Reuter (Mime, Alberich, Erda és Siegfried partnereként), de a főszereplő már nem ő, hanem a gyűrű jövendő birtokosa és áldozata, a „fiatal Siegfried”. Ez az este mindig a címszereplő…..