Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IDEA Intézet

98 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A jelenlegi válsághelyzetben az egészségügyi, oktatási közszolgáltatások alulfinanszírozása és reformjának eredménytelensége vált még jobban láthatóvá, így ennek tudható be az arrogáns kormányzati terelés a nyilvánosságban. Ezekben a technikákban sincs semmi újdonság. Megint keverik Magyarországot a…..
Megjelent egy hír, mi szerint "Orbán Budapest-terve: 100 nap türelem helyett kivéreztetés". Ezen a ponton érdemes végiggondolni, hogy mire jogosult és mire nem Budapest az uniós költségvetési struktúrában.  Hajdu Nóra elemzése Kép: Magyar Hang..
Az IDEA Intézet már számos választás esetében vizsgálta részvételi arányok és szavazatszámok alapján, illetve szavazókörökre bontva a választók mozgását és viselkedését. Ebben a blogbejegyzésünkben a IX. kerületet elemezzük az október 13-i eredmények tükrében. Előzetesen az ábrákhoz annyit, hogy…..
A 2016-os demokrata előválasztás meglepetés jelöltje Bernie Sanders volt, aki a várakozásokkal ellentétben kifejezetten hosszú ideig versenyben maradt Hillary Clintonnal szemben. A szenátor állandó jelzőjévé vált, hogy a demokratikus szocializmus támogatója. A demokrata jelöltek közül Sanders…..
A korábbi előválasztások tapasztalatai szerint minél inkább a kezdeti szakaszában járunk az előválasztásnak, annál meghatározó(bb) a jelöltek neme. Minél kevesebb a valós tudás a jelöltek személyéről, annál meghatározóbb információ sokaknak az a tény, hogy nő vagy férfi a jelölt. Ez pedig…..
A jelölt mögött felsorakozó európai pártcsaládok, egyes nemzeti pártok az unió történetének egy fontos pillanatában határozták meg a helyüket az európai erőtérben. A néppárt, a liberálisok és a szocialisták meghatározó része felismerte, hogy az Európai Bizottság elnökéről szóló szavazás valódi tétje…..
Az Európai Parlament kedden este szavaz majd Ursula von der Leyenről. A szavazás előtt a plenáris ülésen hallgatják meg Strasbourgban a német politikust, akinek valószínűleg „élete beszédére” kell készülnie. A német szocdemek európai képviselői, illetve a belga szociáldemokraták már bejelentették,…..
Míg júniusban még több mint húsz jelölt vitázott egymással, könnyen lehet, hogy szeptemberben már csak öten állnak majd a pódiumon. Az első két vitán való részvételhez a következő feltételeket kellett teljesíteniük a politikusoknak: legalább három országos közvéleménykutatásban legalább egy…..
Hajdu Nóra elemzése A lisszaboni szerződés (az unió alapszerződése) nem rendelkezik a csúcsjelölti rendszerről, vagyis nem kapcsolja össze normatív módon az EP választások eredményét a bizottság elnöke tisztségének betöltésével (csak annyit mond, hogy a Tanács az EP választások eredményének…..
Barkóczi Balázs politológus (IDEA Intézet) Egy időközi polgármester-választás eredménye még ekkor is inkább sajtószenzációval bíró esemény, mint a parlamenti választások eredményeit akár mikroszinten is előre valószínűsíthető aktus. Kép: Blikk..
 Barkóczi Balázs írása Hogyan jellemezné leginkább a mostani Jobbikot? – tette fel a kérdést az IDEA Intézet kutatása, amelynek eredményeiről bővebben itt olvashatunk. Forrás: 168 Óra..
A közéleti-értelmiségi diskurzusokkal kapcsolatos kritikáknak visszatérő tartalmi eleme, hogy a politikusok, továbbá az írásért és olvasásért fizetettek olyan témákról beszélgetnek és vitáznak, amelyek csak őket vagy szűkebb-tágabb értelemben vett közösségeiket érdeklik. Nyilvánvaló, hogy ez egy…..
Böcskei Balázs írása Majtényi esetében tehát méltányolható, elvek mentén, realizálható eljárással került felkérésre a jelölt, Botka lényegében önfelhatalmazással él, bár mindezt „új baloldali politika” fontossága mellett és annak konkrétuma nélkül érvelve teszi. Fellépése azért is sajátos, mert…..
Az Együtt is küzd azzal a problémával, hogy „zöldberuházásos” módon az Orbán-rezsimben pártot fejleszteni – kezdve a tagtoborzástól egészen a mediális reprezentációig – a megváltozott intézményi és politikai környezet között még az általános nehézségeken túl is nehezebb – hiba lenne kizárólag a…..
Mikecz Dániel írása Még 2014 végén fogadta el a nagykoalíció Németországban a DAX vezető német nagyvállalataira vonatkozó új szabályozást, amelynek értelmében 2016-tól az új felügyelőbizottságokban a nőknek a pozíciók 30 százalékát kell betölteniük. Az alábbi…..
Mikecz Dániel írása Nem érdemes a tiltakozások sikerességével kapcsolatban jóslatokba bocsátkozni, hiszen az rengeteg körülménytől függ, továbbá az esetek többségében nem is egy egységes cselekvőről van szó. Érdemes azonban pár megjegyzést fűzni a vasárnapra bejelentett,…..
Folytatva a címet: önmagára szabott pályán versenyez majd az „állami rezsiellátó”? Alacsonyabb árakat ígér a fogyasztóknak az állami közszolgáltató, amely versenyre kelne a most piacon lévő cégekkel. Mindezt egy olyan szektorban, ahol az árakat az állam határozza meg. A…..
Böcskei Balázs Pár óráig úgy tűnt, hogy az Együtt és a Demokratikus Koalíció magukra maradnak Bokros Lajos jelöltségével, de végül is az MSZP budapesti párttanácsa megmentette a „korszakváltókat” attól, hogy csak Gyurcsány Ferenccel – politikai önképük alapján…..
IDEA Intézet Építkezési könyv 2014.08.12 10:44:18
Vasali Zoltán recenziója Az embernek tényleg olyan érzése van, hogy ha idén lenne még egy választás, akkor az már elviselhetetlen lenne. Pedig még van és a nyári szünetre eső felkészülés láthatóan pont azokat a gyerekbetegségeket produkálja, amiket már eddig is unos-untalan…..
Böcskei Balázs   A baloldalon soha nem lehet tudni, melyik lesz a végleges bejelentés napja, de úgy tűnik, most a felek eljutottak a végső szakaszba, és hamarosan nyilvánossá válik, ki lesz Tarlós István kihívója Budapesten. Kiderül az is, hogy kik indulnak az egyes kerületekben…..
IDEA Intézet Struccok a Kúrián 2014.04.28 10:45:53
Antal Attila A Kúria még ahhoz sem vette a bátorságot, hogy érdemben bírálja el a győzteskompenzáció tárgyában beérkezett beadványt. Skizofrén érvelése pedig nem pusztán önmagának, hanem a jogszabályoknak is ellentmond! Vajon mit fog lépni ilyen körülmények között az…..
A 2014-es országgyűlési választás egyéni  és listás voksainak összehasonlítása hasznos adalékként szolgál a választás értelmezéséhez. Noha a pártlistás szavazatok a választási rendszerben csak országos összesítésben eredményeznek mandátumot, egyéni választókerületi…..
IDEA Intézet Döntött a töredék 2014.04.13 19:11:08
Antal Attila A kormánypártok által kialakított új választási rendszer lényegében 764 702 töredékszavazatot „gyártott le” a Fidesz-KDNP-nek, s ezzel plusz 6 mandátumhoz jutottak. Ez volt tehát a kétharmad záloga, méghozzá azon az áron, hogy a választási rendszerünk…..
Antal Attila A baloldal kétségtelenül óriási vereséget szenvedett a 2014-es választásokon. Ugyanakkor – bár még nincsenek végleges eredmények és az adatok folyamatosan változnak – pár dologra ezen túl is következtethetünk (az adatok a 2014. április 8. 14.00 órai…..
Antal Attila írása A Nemzeti Választási Bizottság szerint az ATV-Népszabadság vitakezdeményezése – mivel abból a Jobbikot kihagyták – megsértette a választási eljárásnak az esélyegyenlőség biztosítására, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás…..