Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MIG-31

0 bejegyzést írt és 1574 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1905. Orosz hadifoglyok Japánban a Dōgo Onsen termálfürdőben, Macujamában..
1896. Az első újkori olimpia Athénben. A 100 méteres síkfutás döntőjének rajtja: balról a negyedik a magyar Szokolyi Alajos, akinek bronzérme minden idők első megszerzett magyar olimpiai érme..
MIG-31 2021.01.17 16:18:43
@¿Qué tapas hay?: Igen. Annyi kiegészítéssel hogy ez szerintem nem gyártósor, hanem itt egyhelyben szerelték készre a motort, és különböző készültségi fokú motorok láthatóak a képen.
MIG-31 2021.01.17 21:22:35
@Fotósképző: Kösz! Először átpörgettem az első hozzászólásod.
Ha azt gondoltad hogy mindent láttál már az NDK-ból az NSZK-ba vagy Nyugat-Berlinbe távozni szándékozó keletnémet leleményekről, akkor ezt nézd meg! Sikeres és sikertelen szökések a Fal építésétől a lebontásáig, Megaválogatás, 38 - nagyobbrészt a Stasi által készített - fotóval! 1985 körül. 'Der…..
MIG-31 2021.01.14 10:23:45
@citrix: @Aureliano Buendía: @kárárámaispj:
A 30-40-50 évvel ezelőtti életkörülményeket a maival összehasonlítani nem szabad. Az adott korban elérhető viszonyokkal kell összehasonlítani, és azzal hogy az adott generáció honnan hova jutott el. Ma nekünk például természetes az internet, internet mindenhol, kint az erdőben is, okostelefon, lapostévé, de amíg ez nem volt addig nemis hiányolták. Abban természetesen van igazság, hogy mindenki a fiatalságára szeret legjobban emlékezni, hisz akkor volt fiatal.

Azt meg hagyjuk már, hogy az akkori viszonylagos jólét és az akkori elhibázott gazdasági döntések, az akkori élet az oka minden mai bajnak. A rendszerváltás óta eltelt 30 év, majdnem annyi mint az egész Kádár-kor. 30 év alatt sokmindent lehet illetve lehetett volna csinálni. És a melóst nem kérdezték meg arról, hogy akkor most így legyen, vagy amúgy. Neki nem mondták meg azt és nem kérdezték meg, hogy gyártsunk-e vasat Ózdon, ha igen akkor hogyan, vagy hogy bányászkodjunk-e és hogy s mint? Ez az akkori rendszer korlátja volt. Hogy lehetett volna máshogy csinálni? Biztosan. Néhány példa volt is rá, hogy lehet máshogy, lehet jobban csinálni.
MIG-31 2021.01.14 10:29:37
@MIG-31: csak lehagytam valamit. A fiatalabb generációban vagy legalábbis egy részében is van egyfajta nosztalgia, a németben az NDK iránt, az oroszban a Szovjetunió iránt, Sztálin iránt, a románban Ceausescu iránt a magyarban meg a Kádár-rendszer iránt. Na ez a fajta nosztalgia a legtöbb esetben már nem épül saját tapasztalatra, hanem az adott kor egy-egy elemére fókuszál. Például hogy Sztálinnal legyőztük a németeket, a fél Világ a miénk volt, a fél Világ rettegett tőlünk. Abba nem gondol bele, hogy abban a korban könnyen egy kényszermunkatáborban találhatta volna magát valahol a sarkkör körül. Vagy hogy akkor bezzeg 14 ezer buszt gyártottunk évente, és azok az Ikarusok még most is mennek, ma meg mi van.
Vendégszerzőnk Rollende Landstrasse - aki éppen ma egy éve jelentkezett utoljára új anyaggal -, most a régi francia hadsereg mindennapjait mutatja be és már szólnék hogy jövő héten jön a Légió! DDQ, akit legutoljára a szovjet repülőgép-eltérítésekről és az emlékezetes Fantomas-bandáról írt…..
MIG-31 2021.01.10 23:32:21
@gigabursch: Ja, hát az erdőnyilvántartás Mo-n egy katyvasz...egy csomó erdő nincs kivezetve az Erdő Adattárból, egyáltalán, sokszor nemis vág egybe a földhivatali művelési ág nyilvántartás és az Erdő Adattár. Sőt van a fásítás fogalma, ami egyik helyen sincs erdőként nyilvántartva, fizikailag ha ránézel fa, pl. két föld közötti erdősáv, árok benőve fákkal, de kitermelés esetén vonatkozik arra is az erdőtörvény.
MIG-31 2021.01.10 23:45:03
@gigabursch: Na az még nagyon kellene! Akinek van nagyobb táblája egyben (nem nagy, csak nagyobb), azt is felszabdalnák a törvény erejével. A cseheknél már megcsinálták pár éve ezt a baromságot, azt nemtudom kapásból hogy mekkora területhatárral, 10-nél talán nagyobb, 30-40? Akkor is baromság. Darabolódik az magától is. Meg aztán ottvan a kötelező zöldítés, az is színesíti a határt.

Az agrártámogatásokon alakíthatnának. Meg fognak is, folyamatosan módosítják. Amúgy van egy csomó értelmetlen EU -szabály. Sőt, nemis az EU szabály a hülyeség, hanem a nemzeti előírások. Mert az EU sok esetben csak irányelveket szab meg, de a magyar illetékesek mit csináltak: sokkal szigorúbbak, mert mi vagyunk az éltanulók. (illetékes=kormányok) Itthon pl. már ezer éve bevezették a Nitrát direktívát, ez azt jelenti hogy 1ha-ra egy évben maximum 170kg nitrogén hatóanyagot juttathatsz ki. A németeknél vagy a franciáknál csak most akarják, de ott asszem 200-lesz, tiltakoznak is ellene. Vagy az Eu le akarja felezni a növényvédőszer használatot. Aztán a franciáknál most is duplája a felhasználás, mint magyarban. Vagy egy AKG-programba bevitt gyepet nem öntözhetsz meg, nem trágyázhatsz, pedig csak többet tudna legelni rajta az állat, meg nem sülne ki a nyáron. Vagy kivonnak egy csávázószert a méhekre hivatkozva, amivel a vetőmagot vonják be, de helyette pluszba háromszor kell permetezni a repcét, amikor akár már virágzik. Nem sorolom, szóval befelé rohadt szigorú a tagokkal. Kívülről meg mi van? Az összes import szója GMO-s, és elég nagy importra szorul az Eu. Ukrajnában, Dél-Amerikában simán használhatnak olyan növényvédőszereket, amiket itthon rég kivontak, de a termést onnan be lehet hozni gond nélkül.
Szóval ésszerű arany középutat kellene találni.
MIG-31 2021.01.11 23:57:38
@gigabursch: Na igen, de inkább OFFoljunk kicsit, de normális hangnemben, minthogy szidjuk a másikat. Szerencsére az itt nem jellemző, nem úgy mint a legtöbb helyen, mondjuk ennek az lehet az oka, hogy ide azok járnak, akiket érdekel is valamennyire.
A Magyar Televízió vetélkedői anno mindig rengeteg nézőt ültettek a képernyők elé. Könnyű volt nekik mondhatnánk, hiszen kezdetben csak egyetlen csatorna létezett az országban, ám a kollektív emlékezetben a mai napig élénken élnek ezek a műsorok. Sok esetben már nem is tudjuk mi volt ezeknek a…..
MIG-31 2021.01.09 21:19:21
@bioLarzen: A szuperbajnokra én is emlékszem, az a 90-es években volt, de lehet hogy a 80-asokban is. Ha jól emlékszem volt külön női és egy másik nap férfi. Két ünnep között szokott lenni. Vagy 31-én?
MIG-31 2021.01.09 22:11:41
@MIG-31: Szerintem ez nem az 1988-as szilveszteri műsor, inkább 89. Hofi MSZP-ről beszél, ami 88-ban még nem volt.
MIG-31 2021.01.09 22:41:57
@MIG-31: Korán írtam a hozzászólást, még későbbi lehet, már első ciklusról beszél, meg koronás Horn Gyuláról, az meg 94-ben volt mikor felállványozták. Végig nem néztem az egészet, dátum kiírást nem láttam. Vagy összevágás több műsorból.
Üdvözlök mindenkit az "Új évben", amely minden reményünk szerint jobb lesz, mint az előző. Az első Napi érdekest láthatjátok ma és mostantól a vasárnap reggel is indulhat majd vele, mert e héttől a hét utolsó napjának nulla órájától lesznek kint a legnézettebb sorozatunk bejegyzései. Az online…..
MIG-31 2021.01.07 18:10:37
@¿Qué tapas hay?: Pedig valahol mintha én is olvastam olyat, hogy Ford egy kicsivel több pénzt adott a munkásainak. Persze ezt sem pusztán szívjóságból, hanem azért mert rájött hogy ha az embereknek több pénze van, akkor többe tis költ.
Igazából ez be is következett a nyugati jóléti fogyasztói társadalmakban. A szocialista ideológusok vélekedése meg pont nem jött be, mert ugye szerintük a kizsákmányolt nincstelen munkások tömege fog növekedni és velük szemben fog állni egyre kevesebb de egyre gazdagabb nagytőkés.

A futószalaghoz még: "Csak a csirke és az ember tudja elviselni azt a futószalagos (taylorista) termelési formát. " ismeretlen szerzőtől.

A futószalagot sajnos a szocialista munkaszervezés sem nélkülözheti, bár csak átmenetileg használja. És a szocialista futószalag más, mint a tőkés futószalag. 11:06-tól részletesen és szó szerint a Magyar retróban. Mekkora kamu szöveget nyomtak le. :) :) :) De még ha megvalósul is a szocializmus, majd a kommunizmus, akkor mégis hogy képzelték el a nagyszériás termelést?
A valóságban meg a korabeli párthatározatok másról se szóltak, mint hogy fokozni kell a hatékonyságot, a termelékenységet, takarékoskodni kell az anyagokkal, javítani kell a cserearányokat és hasonlók.
Ja, és a valamirevaló magyar gyárak, azok amelyek közelítették vagy el is érték a világpiac színvonalát termékeikkel, azok a szocializmusban is főleg nyugati tőkésektől importált szerszámgépeket, gyártósorokat, technológiákat alkalmaztak. :) :) :)

www.youtube.com/watch?v=GPXSODWAkk8
MIG-31 2021.01.09 21:10:41
@indiscriminating power: Hasonló reakcióim voltak a hivatkozott hozzászólás elolvasása után ez elgázosító teherautókra felhozott hitetlenkedésre, csak valamiért nem írtam le. Nem egy bonyolult dolog megoldani, hogy működjön.
A javasolt kísérlet szerintem szerintem katalizátorral is hasonló eredményre vezetne.
Lettek már rosszul és haltak már meg emberek a garázsukban egyedül járatva és babrálva a kocsijukat. A falunkban is anno majdnem pórul járt egy ember, ő a szerelőaknában matatott a kocsi alatt, a kocsi meg járt.
Mai bejegyzésünk Wojtekről, a medvéről szól, aki katonai rangot kapott a második világháborúban és a lengyelek oldalán harcolva vette ki részét a háborúból. UPDATE: Több olvasónk is jelezte, hogy Wojtekről az interneten keringő képek egy része photoshopolt. Így az érintett képeket módosítottuk, és…..
MIG-31 2021.01.08 19:03:06
@duplasuzy: valószínűleg úgy van ahogy írod.
OFF: az csak egy avatar kép.
MIG-31 2021.01.08 22:47:32
@CheckpointCharlie88: Kösz a kiegészítésket a cikkhez! Ez már majdnem annyira jó, mint az olajfalók! Tényleg legalább olyan érdekes a kommenteket olvasni, mint a cikkeket. : ):) :)
Folytatjuk az első atombomba történetét. A sikeres teszt után egy hadihajó szállította a bomba alkatrészeit Tinian szigetére, ahol az akkori legnagyobb amerikai katonai légibázis működött. 1945. augusztus 6-án hajtották végre az amerikaiak a világ első atombomba-támadását; ledobták a bombát Hirosima…..
MIG-31 2021.01.03 00:38:36
Hát ez jó hosszú volt, de meghallgattam, közbe olvastam a kommenteket és én is írtam.
Nem fogom az egész szöveget érinteni.
Kicsit vicces ahogy a 2 beszélgető moralizál, kezdve olyanokon hogy milyen dolog már hogy egy nő nevét, ráadásul az anyja nevét adta az atombombát szállító és ledobó repülőgépnek.
A katonaság egy szakma. Nekem nem ez a szakmám, de hobbiból olvasgatok katonai témájú cikkeket, fórumokat. És ennek a szakmának a feladata a harcolás, az ellenség legyőzése, ami során az ellenséges katonából is hal meg, sajátból is, és sajnos civilek is. Ha úgy tetszik emberölés, gyilkolás, és most nem menjünk bele abba hogy minek mi a jogi definíciója.
A katonaságnál békeidőben is bevett dolog, hogy becenevet adnak a gépüknek, akár rá is festik, előszeretettel festenek hölgyeket a gépekre, nincs ebben semmi különös, a katonák is emberek. Ugyanígy a lelőtt gépek után felfestik a trófeát jelképező csillagot/zászlót akármit.
Meg hogy szegény lakosságnak parancsszóra le kellett bontani a házaikat? Igen, a háború ilyen. Egy város evakuálása is parancsszóra szokott történni. Ugyanígy előfordult az is, hogy parancsszóra kivezényelték a polgári lakosságot erődítést építeni, lövészárkot ásni.
A háború sokszor kifordítja az embert emberi mivoltából. Egy totális háború főleg. Persze ez nem azt jelenti, hogy ez alapján mindent el lehet nézni. De sajnos a háborúknak vannak civil áldozatai, a csecsemőtől az aggastyánig. Az idézett gyerekes példa az érzelmekre akar hatni. De én ilyen helyzetben azt mondanám, hogy akkor inkább a másik ország gyerekei haljanak meg, mint a saját országomé.

Az atombombát kifejlesztették, a háború még tartott, egyszerűen "be kellett" vetni. Egy eszköz volt. Aki meghalt annak igazából a végeredmény szempontjából mindegy hogy atomtámadásban halt meg, hagy hagyományosan porrá bombázott városban égett el, tüzérségi tűzzel lőtték rommá a várost, vagy szuronyrohamban. Szerintem is nagyban hozzájárult Japán megadásához a bevetése.

Igen, sajnos az életben történnek szar dolgok: háború, hadifogság, gyilkosság, kilakoltatás, deportálás, kényszerlakóhely kijelölés, átnevelőtábor, államosítás, stb...
Talán Sztálin mondása volt: egy ember halála tragédia, millióké statisztika.
A törikönyben volt egy kép a II.vh-nál, az olaszokról Afrikában. Alatta ilyesmi képaláírással: a háború talán legtisztább formája a sivatagban megvívott csata volt. Civil lakosság alig volt. Az egész olyasmi volt, mint egy nyílt terepen lévő pólójáték.
Szerencsére még nem volt részem háborúban, és a leírtaktól függetlenül szar lenne nekem is egy háborúban részt venni, katonaként is, civilként is. Addig jó míg csak kommentelünk ilyenekről.

Aki még nem látta ezt a filmet, annak ajánlom, témába vág. Nem feltétlenül a története az érdekfeszítő.
videa.hu/videok/film-animacio/masnap-1983-93H3TxROFfYWy12P
MIG-31 2021.01.03 11:34:44
@molnibalage: Úgy tettem, mint írtam is. :) Megtaláltam a tüzérségi lövedékek adatait is, de ott is egy csomót ír róluk mire van kt adat is, meg tudom, nem te írtad. De például elolvastam még tegnap éjjel az írásod a MiG-25 cikkben szereplő blődségek javításáról, valaki belinkelte a bőrönd-atombombákat, és ugyanazon az oldalon volt. Na az egy abszolút olvasmányos, közérthető írás, minimális diagram van benne, képlet egy se, és mégis hiteles érdekes és tartalmaz információkat. Persze mindegyik más közönségnek készült, gondolom én.
MIG-31 2021.01.03 18:11:23
@molnibalage: Értem. Persze ha szigorúan szakmai oldalról közelíted meg, a hozzáértők számára, akkor kellenek a diagramok meg az összefüggések. :) :) :) De nincs is vele ám bajom, csak itt előjött. Megnézem ha belefutok és olyan hogy érdekel a téma, aztán legfeljebb átlépem amihez lövésem sincs. Én sose fogok beleokoskodni a kommentek között a mély szakmai részébe az ilyesminek.
De például a Ka-50-ről is egy nagyon jó 10.részes ismertetőt olvastam, tudod melyik az. :)
1890 körül. Teaválogatás. Ceylon, Sri Lanka..
MIG-31 2020.12.29 20:13:57
@gintonic.azigazi: Arrafelé a lopás az élet természetes velejárója, szinte nélkülözhetetlen. De mit is várnánk el. Mikor Brezsnyev is azzal anekdotázott, hogy hát jólvan, ezt-azt nem lehet kapni, de mikor ő főiskolás volt, éjjelente elmentek vagont kirakni egy kis pénzért, de minden tizedik zsák holmit azt elvitték, majd eladták hogy megéljenek.
MIG-31 2020.12.29 20:29:07
@gintonic.azigazi: Igen. Kína belátta hogy a tervgazdaság nem működik, és 89-ben kidobta az egész addigi szocialista gazdasági felfogást. Ami kommunista szerintem sose volt, mondjuk Mao alatt lehet. Szóval a szocialista/kommunista gazdaságról országos méretben áttértek a kapitalista modellre. Politikailag e vezető szerep a kommunista párté. Persze ideológiát csináltak mellé, mint ahogyan millió változata kifejlődött a szocializmusnak/kommunizmusnak. Egyébként szerintem a tömegek nem sokat foglalkoznak a politikával (ott sem), hanem az egyéni boldogulásukkal, napi gondjaikkal, családjukkal. Nyilván különböző szinteken tagjai a pártnak, ahol már szükséges, akkor ők részt vesznek a párt rendezvényein. De ha bemegy egy kínai munkás reggel a gyárba, azt szerintem nem a kommunizmus felépítésének vágya hajtja, nem az lebeg a szeme előtt, hogy ha mai is teljesíti a normát, akkor egy nappal közelebb került a kommunizmus megvalósításához. :) :) :)
MIG-31 2021.01.01 02:29:46
@gintonic.azigazi: Én Kun Miklós előadásában hallottam. Brezsnyev szerette a szépet, no meg a potyát. Szintén K.M. valamelyik előadásában volt, hogy egyszer egyik vendéglátója (talán valamelyik amerikai elnök) fejéről levette a szőrmesapkát, hogy milyen jó sapkád van, az meg gyorsan kapcsolt, és nekiadta.

Anno a téeszelnökünk is hasonló volt, szerette a potyát, ő főleg enni-inni szeretett, szinte kikövetelte hogy ő legyen a központban hogy szolgálják ki. De jól állt neki. Azon kívül egy nagyon jó ember volt, megtalálta a hangot az emberekkel, lent is , fent is, ha a kedvében jártak akkor nagyvonalú volt, sokmindenkinek elintézett ügyeket, segített ahol tudott. Sőt, kisembernek nemis kellett honorálni neki, csak megkeresték, ő meg intézkedett.
A Tüskevár után egy évtizeddel visszatért Matula a képernyőre, de ezúttal nem öreg nádicsősz volt, hanem leányiskola. Úgy tűnt, az Abigél nagy és egyhangú sikerre van ítélve. A nagy bejött, az egyhangúságot  azonban szétmorogta néhány kritikus. A siker napjainkig elkíséri ismétlésről ismétlésre…..
1864. Abraham Lincoln merénylője, John Wilkes Booth (balra) Marcus Antoniusnak öltözve Shakespeare Julius Caesarjában..
MIG-31 2020.12.21 22:16:33
@David Bowman: Melyik eljárás? Mert kettő van a beszúrt idézetben.
MIG-31 2020.12.21 22:21:18
@Cny: Nemtudom, mennyit foglakozhatott a magyar sajtó egyáltalán egy lebukott szovjet árulóval.
Arról láttam archív képest és leírást, hogy Komarov földi maradványait mutatják be a többi űrhajós jelöltnek. Komarov a visszatérés során bennégett a kabinban.
MIG-31 2020.12.21 22:45:02
@JTom: Hú, ez igen! Gyors voltál. Kösz!
Most beírtam a googleba Penykovszkij-t, és ki is adta például a hevesi Népújság 1963.május 8-i számát beszkennelve, benne egy hosszú cikkel. Persze tegnap is kiadta, csak nem ezt olvastam el.
Ha a két világháború közötti éttermi gasztronómiára gondolunk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az előkelő úri közönség által látogatott túldíszített éttermek világa volt. Pedig ott volt még a tabáni kiskocsmák utánozhatatlan miliője, a legszegényebbeknek pedig Róbert bácsi ingyenkonyhája is (amit…..
MIG-31 2020.12.19 23:44:06
@gintonic.azigazi: Nem semmi hogy apád találkozott Kádárral.
Én úgy ismertem ezt, hogy Brezsnyev két kitüntetést nem kapott meg, a Hős város és a Hős anya. :) Meg mikor a Meisseni porcelántálon kereste az akasztót, mert azt hitte kitüntetés, persze ez csak Hofi klasszik. :)
Többször eljátszotta hogy meleg helyzetekben egyszerűen beteget jelentett.

@BölcsÉsz: Én azt nem hinném, hogy Brezsnyev attól tartott volna, hogy ha itthon nyugdíjba megy Kádár, akkor őt is nyugdíjba küldi a pártapparátus.
MIG-31 2020.12.20 18:52:49
@BölcsÉsz: Háát, azért a nyugati sajtó nem kényszerítette ki egy szovjet első titkár leváltását se. :) :) :)
MIG-31 2020.12.21 22:26:18
@bioLarzen: Na ja. :) :) :)
Meg lehetne ilyen idióta szóvicceket csinálni, hogy bemegy a McDonaldsba Dr. Burgert Róbert, és csak annyit mond, Burgert, aztán már kapja is a hamburgert. Na jó, ez erőltetett, nem értek én ehhez.
Csodálom hogy azt még nem sütötte el senki, hogy a McDonalds eredendően magyar cég, az öreg McZsigabácsi kiment amerikába, aztán az unokája a Donald, meg alapított kint egy ilyen krumplisütödét. :) :) :) :) :)
A három egymást követő Magyarország 1919-45 fotósorozat után most itt egy "hagyományos" Napi érdekes. A múltkori sorozat folytatódik majd a közeljövőben. 1892. Az első mosogatógépek egyike. A feltalálója egy nő, Josephine Garis Cochrane, aki a találmányára gyárat is alapított, és sikeres…..
MIG-31 2020.12.14 18:16:29
@molnibalage: @kárárámaispj: @gintonic.azigazi: És bárki más. :) Mi az a szint, amitől egy állam elsőszámú vezetője puritánnak számít? Puritánnak kell lennie egyáltalán? Mitől számít fényűzőnek egy ugyanilyen személy? És ebben semmi Kádár mosdatás nincs részemről.
Messzebbről kezdem. Mondjuk 1987-ben Magyarországon igen sokan laktak pesten körfolyosós belső udvaros komfort nélküli bérházban, azt is tegyük hozzá, hogy feltehetően elég alacsony összegű lakbért fizetve ezért, bár személyes tapasztalatom erről nincs. Meg elég sokan laktak, mondjuk falun, fiatalként, egy újan épült Bramaccserepes-Sofaablakos központifűtéses tetőtérbeépítéses családi házban, mellé meg ottvolt az újan vett kockalada. Egy ilyenért gyanítom többet is dolgoztak. Ilyen irányú tapasztalatom van, csak a miénken nem Bramaccserép és Sofaablak volt újkorán, meg egyszintes, de a többi nagyjából stimmel. És ezt nem felvágásként írom, de sima melósként össze lehetett hozni, meg lehet nézni a mai napig azokat az utcákat, házakat. Akkor mi dőzsöltünk, vagy felvágtunk, netán luxusban éltünk? Az ellenpélda meg nyomorgott?
Véleményem szerint az hogy mindenki egyenlő, ez jelszónak jól hangzik, de aki egy kicsit is belegondol az hamar beláthatja, hogy abszolút egyenlőség nincs, és nemis lehet, vagy ha lenne ilyen az a gyakorlatban egy szigorú és mindenre kiterjedő totális elnyomás lenne. De ha ekkor is van elnyomó, mert valakinek kell irányítani, akkor ő már nem egyenlő. Na ezt nem folytatom.

Szóval egy állami vezetőnek nyilván kijárt és volt szolgálati kocsija, igen, Mercedest is használt Kádár is. Meg volt testőrsége, volt egy kormányvonat, meg a többi, stb, stb. Járt vadászni, igen járt. A mai napig járnak vadászni, nálánál sokkal kisebb pozícióban lévő emberek, és teszik ezt sokkal nagyobb luxusban, persze a Világ is változott közben, azt is hozzá kell tenni.
Igenis van különbség állami vezető és állami vezető között. Egyik palotát, palotákat építtetett magának, a másik megkoronáztatta magát hatalmas külsőségek között, a másik meg ezeket nem csinálta.
A mai milliárdosokkal, igazi nagytőkésekkel, akár csak itthoni viszonylatban már szerintem össze sem lehet hasonlítani Kádár életkörülményeit.
Szóval én az ilyet úgy nézem, hogy elvonatkoztatok attól, hogy mocskos kommunista véreskezű hazaáruló diktátor, a 20.század egyik legnagyobb magyar államférfija, stb (ilyesmi jelzőket szoktak felsorolni Kádár esetében, ki-ki válogassa ki a neki tetszőt! :)
MIG-31 2020.12.14 18:21:27
@kewcheg: De jórészt erre alapult a rendszer. Egy új vallást csináltak rá, csak nem nevezték annak. Asszem még külön intézetet is felállítottak, ami Lenin agyát vizsgálta, hogy van-e benne különbség, hogy mitől volt ekkora elme. Hát, nem dolgoztam volna ott, mert ha nem találnak semmi rendkívülit, akkor ki mondja ezt meg a főtitkárnak?
Utána ugye tudjuk hova került volna nagy valószínűséggel.
A másik lényeges az orosz népnek, hogy keménykezű vezetője legyen, aki ha kell tankokkal löveti szét akár a parlamentet is.
MIG-31 2020.12.14 19:24:44
@molnibalage: Így van! Az adott közlekedési lámpa idején szerintem még bőven voltak olyan települések, amik nem voltak villamosítva. Vagy az autós példa is jó, ha még messzebbre menünk vissza, még maga az autózás is luxus volt.
1945. július 16-án tesztelték az első atombombát, három héttel később pedig már be is vetették Hirosimában. A sikeres tesztig vezető út egyáltalán nem volt zökkenőmentes, ráadásul magyar tudósoknak is igen nagy szerepe volt abban, hogy idáig eljutottak az amerikaiak. Legfrissebb adásunkban az akkori…..
A két hete kezdett sorozatot a Nemzeti Múzeum fotógyűjteményéből folytatom tovább, hiszen a múlt héten nagy többséggel megszavaztátok. De hogy a hagyományos random válogatás híveit se hagyjam pácban, jövő héttől megint lesz néhány belőlük, aztán hamarosan ilyen összeállítást is láthattok majd újra…..
MIG-31 2020.12.08 11:32:48
@Öngerjesztő Erg: Az Aranysasban most volt egy cikk vagy cikksorozat a kis Horthy haláláról, el elolvastam, csak sok nem maradt meg bennem, de az összeesküvéselmélethez nincs köze.
A múlt heti első résszel akaratom ellenére is rendesen bedobtam a kirakatot néhányatoknál, most itt a folytatás és a bejegyzés végén szavazhattok hogy a jövő héten is legyen-e "mégilyen" (és még másról is). Lássuk! 1920. Felirat a járdán a Budai várban: "VÁRJUK A KIRÁLYT" egy kritikus által…..
MIG-31 2020.12.01 11:10:57
@gintonic.azigazi: ez jutott eszembe mikor megírtam a hozzászólást! :) :) :)
Aztán utána rákerestem a youtubeon, persze ebből is több verzió létezik, kb. ahányszor előadták. :)
MIG-31 2020.12.03 17:46:15
@gintonic.azigazi: @¿Qué tapas hay?:
Makadámút, micsoda régi, vagy rég elfeledett szó ez is szerintem. Isten bizony nem tudtam hogy egy McAdam nevű fickóról nevezték el!

A mellékutak (3-4 számjegyű utak) többségének Magyarországon nincs aszfalt burkolata. A környéken most egyet felújítottak, az most kapott 2 réteg aszfaltot, teherhordó majd felülre a kopóréteget. Amin nincs aszfalt, annak megvan az alapja, a tetejére meg bitumentbe szórt apró zúzottkő amit meghengereznek. Időnként fel is újítják így, húznak rá egy új réteg bitument és megszórják, hengerezik, majd kiteszik a sebességkorlátozó táblát és a kavicsfelverődésre figyelmeztetőt.

Tényleg, a bitumen, a kátrány és a szurok az ugyanaz? Mert külsőre nagyon hasonló.
MIG-31 2020.12.04 13:09:05
@bioLarzen: @¿Qué tapas hay?: Kösz nektek. Időközben utánaolvastam, persze csak wikipédia meg tankönyvtár szintjén. Ilyesmit találtam én is, hogy majdnem ugyanaz, de mégsem.
A kátrány szénből keletkezik a kokszolás során. És ezt a kátrányt szét lehet választani szurokra és kátrányolajra.
A bitumen a kőolaj lepárlása során marad vissza.
Na mindegy is, itthon még van a családi ház építkezéséből visszamaradva egy zsák szurok, legalábbis annak hívjuk, már 30+ éves, valahol a hátsó udvarban egy farakás mellett, a nejlonzsák már rég szétfoszlott rajta, a tömb meg a nagy melegtől kicsit ráfolyt az alatta lévő kőre. Ránézésre szerintem nem lehet megállapítani, hogy szurok vagy bitumen. A googlen rákeresve ma is lehet kapni.
recompark.hu/termek/bitumen-kocka/

Érdekes, szó volt itt a makadámútról. Az marhán megmaradt nekem gyerekkoromból, hogy megvolt a Tesz-vesz város című mesekönyv. Ez televolt nagyon szemléletes, a gyerekek számára érthető ábrákkal, és kis szövegekkel. Ami nekem volt abban volt egy útépítéses rész, ott is kihangsúlyozta hogy a 2 széle felé lejtősre kell csinálni az utat, hogy lefolyjon róla az esővíz.
A szokásosnál több fotót hoztam ma a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből, kizárólag a magyar történelemből. A Tanácsköztársaság bukásától a háború végéig terjedő alig negyed évszázadot nézhetitek végig. Nem éppen az "ántivilág" idilli oldalát fogjátok látni, néhány kép 18+-os is lehetett volna... A…..
MIG-31 2020.11.25 10:04:47
@Sztavrosz76: mert az egyikről még közeli élménye van mindenkinek, ha nemis személyes, de a szülők, nagyszülők által. A másikról meg már csak a történelemkönyvekből olvasnak ami nem a felsorolt negatívumokra van kihegyezve, meg nemis úgy tanítják.
Azon kívül ha megnézzük mennyi ellenpropaganda van az 1949 utáni korszakkal kapcsolatban, filmek, könyvek, netes cikkek, a tankönyvek tanítása, stb....azon kívül a 90-utáni politika is hozzájárult ehhez, ugyanis amit az MSZP csinált arra is azt sütik rá hogy a kommunisták.
Középiskolában mikor dolgozatot írtunk a 45 utáni Magyarországról, vagy csak a Kádár-korról, már nemtudom, de arra emlékszem hogy egyik osztálytársam olyan dolgozatot adott be amiben leírta a negatívumait is a kornak és a pozitívumait is, ami azért tankönyvben is benne volt, bár a viszonylagos jólétet is lehet úgy értelmezni hogy pozitívum, meg úgy is hogy rossz. Hát ne tudjátok meg hogy a kiosztáskor a töritanár micsoda patáliát csapott, idézett a dolgozatból részeket és fennhangon nyomta hogy ez micsoda dolog, erről az árulóról ilyeneket le mertetek írni. Egy másik osztálytársunk úgy intézte el ugyanezt a dolgozatot hogy egy szemét mocskos hazaáruló gyilkos féreg volt. A téma nagyját a tisztelt töritanár elintézte azzal, hogy a szocializmus legfőbb baja az volt, hogy mindenkinek egyforma órabért adott. Ami persze nem igaz.
MIG-31 2020.11.25 10:05:17
@gigabursch: Mindegy, nekem olyan mondta aki ott dolgozott.
MIG-31 2020.11.25 12:15:11
@pitcairn2: Na!!! Hát ezért írtam amit írtam!
Amúgy meg tényleg kell is differenciálni, különben nem lenne ami ösztönözze a dolgozót, persze nem mindegy milyenek az arányok.
Annak a rendszernek, főleg a Szovjetunióban, az egyik legnagyobb hibája, visszássága az volt, hogy totális ellentétben állt a valóság azzal amit hirdetett magáról. Egyenlőség? Ja, ott ahol a pártarisztokráciának külön bolt volt fenntartva. Az ember a legfontosabb? Azért küldtek annyit a Gulágra belőlük, meg az ukrán éheztetés, stb.
1913. Gróf Andrássy Géza gróf (elöl) vadászik birtokán. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár gyűjteményéből..
MIG-31 2020.11.16 16:51:59
@gintonic.azigazi: Értem, kösz.
Ezt leszámítva olvastam már róla cikkeket, az oroszoknál 100 év garanciákkal vállalnak balzsamozást.
Igen, a vallásoknak hadat üzentek a Szovjetunióban, de rögtön el is kezdtek kreálni egy új vallást Lenin köré, a kommunizmust. Az ideológiában és a jelképekben is: az egész ország, minden hivatalos papír tele volt vörös csillaggal, sarló-kalapáccsal, Lenin szobrokkal domborművekkel, képekkel.

És érdekes, hogy mikor nagyon szorult a hurok a szovjetek nyaka körül a II. világháborúban, akkor hirtelen visszanyúltak a korábban száműzött és kiátkozott cári idők szimbolikájához és az egyház szorításán is lazítottak, teljesen más kommunikációba kezdtek. Maga Sztálin is egész másként beszélt a német támadás utáni első rádióbeszédében, "Haza anyácska hív bennetek" mondta, semmi vöröskatonák, élmunkások. Újra osztogattak olyan régi nagy tábornokokról elnevezett érdemrendeket, mint a Szuvorov-rend, Kutuzov, stb, ekkor hirtelen megjelennek a csapatoknál papok, pátriárkák, legtöbbjüket a börtönből engedték ki.
Van erről egy jó mű, részletesen taglalja, ha esetleg érdekel valakit. Békési László: Cári időkből visszatérő patrióta, nacionalista elemek és szimbólumok a Nagy Honvédő Háború idején.
Már az I. világháború idején is foglalkoztatta a hadseregek vezetőit, hogy hogyan tudnák minél jobban álcázni a hadihajóikat, hogy azok hatékonyabban tudjanak szerepelni a harctéren. A II. világháborúban egy holland hajó személyzete tökéletesre fejlesztette a rejtőzködést: a hajójukat egy szigetnek…..
MIG-31 2020.11.16 00:33:22
@gigabursch: Békésen szántogató traktorral van, legalábbis én eddig így hallottam.
...............a békésen szántogató szovjet traktor viszonozta a tüzet, majd folytatta a szántást.
Amúgy a szovjetek az Anadir hadművelet során is traktoroknak és egyéb gépeknek álcázták a Kubába tartó hajókon lévő ládákat, a kísérő személyzetet, katonákat meg traktorosnak.
Hihetetlen, egyszerűen döbbenetes történet bontakozik ki egy alig néhány napja a YouTube-ra feltöltött dokumentumfilmből, ami - ha igaz a sztori - egészen új magyarázatot ad arra, miért is volt hazánk a szocialista blokkon belüli "legvidámabb barakk"...
MIG-31 2020.11.12 13:38:17
@DarthVader: A többes jelölés az 1985-ös lett kötelező Magyarországon.
MIG-31 2020.11.12 14:41:49
@JTom: Barta Istvánné Nádjaról és Katona Istvánról tudtam.
Akkor ez a Gacsal Lujza is csak kitaláció.
Én a kommentekben olvasott másik 2 áldokumentumfilmről nem hallottam, valahogy elkerülte a figyelmemet, most utánaolvastam mindkettőnek, az Olajfalót meg is néztem.
Az amerikai választásokon most Trump és Biden csapott össze, viszont volt olyan idő, amikor még rettenthetetlenebb jelöltek is jelentkeztek az elnöki posztra. Theodore Roosevelt korábbi elnökre 1912-ben közvetlenül a pódiumra lépés előtt rálőttek, de ő vérrel áztatott ingében is megtartotta másfél…..
MIG-31 2020.11.13 23:08:00
@JTom: pedig az volt az igazi, mint a ruszkiknál, hogy holtig főtitkár az illető. Brezsnyev az utolsó éveiben már azt se tudta hol van, nem ismerte meg akivel kezet fogott, ami a cetlijére volt írva annak szólította.
Brezsnyev mondta Kádárnak, nekünk végig kell csinálni, a nagy fék is állva halnak meg.
Vagy esetleg ha mégis leváltják akkor ki is végzik, bár Hruscsovnál már ez is felpuhult, őt már csak leváltották.