Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fannie

215 bejegyzést írt és 302 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bàr Franciaorszàg legnagyobb kiràlyi kastèlyàròl van szò, amely szàmos fontos törtènelmi esemèny helyszìnèül is szolgàlt hosszù èvszàzadokon keresztül, Fontainebleau nem tartozik a legismertebb ùti cèlok közè. Kàr. Az èpületegyüttes, a hozzà tartozò kertek ès erdő akàr napokra elèg szòrakozàst…..
29 hònap nem kis idő. Ennyi telt el azòta, amiòta a legutòbbi posztot feltöltöttem a blogra.  Sok minden törtènt velünk ebben a majd kèt ès fèl èvben, ebből kettőt emelnèk ki: megszületett gyermekünk, D., illetve Moszkvàbòl àtköltöztünk Euròpa màsik felère, Pàrizs mellè. D. mèg totyogò, nincs kèt…..
Most már két hete itt vagyunk Ausztriában, de az időjárás nem sokszor kényeztetett minket napsütéssel, amolyan igazi nyári idővel. Ahogy hallom, ez otthon sincs másként. Ezért a látogatást Hellbrunn kastélyába mindig csak halogattuk. Ez a 17. században épült palota a vízi…..
fannie 2014.08.25 21:36:34
@n.ritus: Igen, utánanéztem már, valaki ajánlotta a múltkori cikk kapcsán, talán éppen te voltál? :) Valószínűleg most nem jutunk el oda sajnos. De tutira visszajövünk még ide, úgyhogy előbb-utóbb sorra kerül a Chiemsee is!
fannie 2014.08.26 12:52:27
@n.ritus: Egyébként Magyarországon laksz? Az előző hozzászólásaidból azt gondoltam, itt élsz valahol a közelben.
fannie 2014.08.26 13:47:43
@n.ritus: Két éve éltek messze egymástól? Az nem könnyű... De persze ma már sokan csinálják így. Itt elég sok magyarral találkoztunk. Például az első este elmentünk egy faistenaui étterembe... ahol kiderült, hogy majd minden pincér(nő) és szakács magyar! (Alte Post Étterem.) Pár nappal később megkérdeztünk angolul egy kiszolgálót a Sparban, hogy nem tudja-e véletlenül, hol van az ecet. Nem értette, mit akarunk. Elkezdtünk egymás között beszélni, vajon hogy mondják németül az ecetet? Erre visszaszólt: Nyugodtan mondhatjátok magyarul is. Tegnap meg Hallstattban szólt ki egy DPD autó sofőrje, hogy "Sziasztok!" :)))
Salzburg Ausztria legrégibb városa, lakosainak számát tekintve pedig negyedik a sorban. A Salzach folyó két partján terül el az Alpok északi vonulataitól övezve. Alapvetően barokk hangulatú belvárosa 1997 óta az UNESCO Világörökség része. Ezek után nem csoda, hogy úgy…..
fannie 2014.08.18 17:22:39
@Szélerőmű: Pont most jöttünk vissza Untersbergből, nagyon jó volt! Egyszerűen meseszép! Nem szandálban voltunk, el is túrázgattunk néhány órát! :)
fannie 2014.08.19 17:14:00
Mi is Salzburgtól 30 km-re vettünk ki egy házat a www.ferienhausmiete.de oldalon keresztül Faistenauban. Kocsit béreltünk, hogy könnyen tudjunk közlekedni. Így egy gyönyörű helyen lakunk, zöld hegyek-völgyek között, de mégis minden könnyen elérhető. Nem olcsó ez sem, de olcsóbb, mint a booking.com-on. Olyan 55 euróra jön ki éjszakánként, plusz a kocsibérlés.
fannie 2014.08.19 19:39:27
@n.ritus: @TK2125: @Kínai cuccok blog: Ma voltunk a salzburgi skanzenben, ez is nagy élmény volt. Érdekes volt megnézni, hogyan éltek az emberek akár 500 évvel ezelőtt. Itt van róla info: www.freilichtmuseum.com/en/visitors-information.html
Hétfő óta nyaralásra adtuk a fejünket, ezért a közeljövőben minden valószínűség szerint kicsit ritkábban fogok jelentkezni. Most viszont jöjjön egy teljesen friss élmény összefoglalója a tegnapi bajorországi kirándulásunkról! Azt hiszem, akinek lelkébe akárcsak egy csepp…..
fannie 2014.08.16 19:03:51
@Barnalány: Nem csak ez a projekt volt a probléma, ahogy a cikkben is többször utalok rá, II. Lajos több kastély építésébe is belekezdett, és az összköltség bizony elég szép summára rúgott. Ez aztán érthető módon nem tetszett a lakosoknak, de a minisztereknek sem. Ez volt az egyik oka II. Lajos őrültté nyilváníttatásának. Mi ugyanazon a napon megnéztük Linderhofot is, szintén egy gyöngyszem.
@Balogh Zsolt: Köszi a linket, megnézem!
Múlt hét vasárnap vendégségben voltunk egy orosz családnál. Elláttak minket mindenféle földi jóval: volt scsí (savanyúkáposzta-leves) tejföllel, kocsonya disznóhússal (холодец), halas-céklás-tojásos saláta, aminek nem emlékszem a nevére, blini (palacsinta) lazaccal.…..
Ha úgy gondolod, Moszkvában nincs elég hagymakupola, vagy nem érvényesülnek eléggé a 20. századi építészeti remekművek mellett, ideje meglátogatni az Arany Gyűrű városai közül néhányat. Ezek a fővárostól északkeletre fekszenek egy körülbelül 770 kilométeres kör mentén…..
fannie 2014.08.06 12:16:04
@Cormorant: Mi motorral voltunk, azzal egy kicsit gyorsabb, te tény, hogy számolni kell a forgalommal, mint Moszkvában és annak környékén mindenhol.
Az oroszokkal meg vagy szerencséje van az embernek, vagy nem. Nekünk csak egy nénivel akadt ott problémánk, aki nem akarta megérteni, hogy nem értünk oroszul, csak magyarázott nekünk, elállta az utat, nem tudtunk elindulni sem a kétkerekűvel. A végén annyira belelovalta magát a dologba, hogy már üvöltözött. Hogy mi baja volt, a mai napig nem tudom. Szegénynek szerintem nem nagyon voltak otthon.
Múlt hét szerdán a moszkvai élet nehézségeiről volt szó. Hogy helyreálljon a világ békéje és egyensúlya, dobjunk gyorsan valamit a mérleg másik serpenyőjébe is, és nézzük meg, mi az, amit viszont nagyon szerek Moszkvában. Ilyen például a helyiek rajongása a zöld iránt,…..
Aki követi már egy ideje a blogot, és ügyesen olvas a sorok között, annak mostanra már elég egyértelmű lehet, hogy köztem és Moszkva között nem mindig tombol a feltétlen szeretet. Télen határozottan befagynak a viszonyok. Az időjáráson kívül azonban van még egy terület,…..
Ma is Moszkvában nézünk körül, mégpedig Oroszország leghíresebb egyeteme, a Lomonoszov háza táján. 1755-ben alapították Mihail Lomonoszov és az akkori (valójában Oroszországban az első) oktatási miniszter, Iván Suvalov kezdeményezésére. Erzsébet cárnő január 25-én…..
fannie 2014.07.28 15:46:00
@Hoppácska: Köszönöm az információt, ez tényleg nem mindegy! Annak idején töriből csak annyit tanultunk, hogy 1367 - Pécsi Egyetem. Ezzel a kiegészítéssel kerek a történet.
fannie 2014.07.29 12:16:53
@micsoda?: Az nagyon jó lenne, megköszönném!
FIGYELEM! 2015-ben elköltöztünk Moszkvàbòl, azòta nem frissìtettem a bejegyzèst, lehetsèges, hogy az eltelt időben lènyeges vàltozàsok törtèntek e tèren. Akkor a sok ünneplés és nyaralás, Dubai, Maldív és a férfiak napja után térjünk vissza a moszkvai hétköznapokba. Az egyik dolog, ami felett elég…..
fannie 2014.07.29 06:37:30
@kapusedző: Na, igen. Ennyit az orosz tudásomról. Azért azóta már fejlődött valamennyit! :) De a fura az, hogy hibás ragozással is működött!
Ahogy szerdán ígértem, ma körülnézünk egy kicsit a föld alatt, megnézünk a moszkvai metró híresen szép állomásai közül néhányat. Vágjunk is bele, kezdjük a Kijevszkajával (Киевская). A barna vonalon van (Кольцевая линия), ami egy gyűrűt alkotva…..
fannie 2014.07.29 06:36:08
@Benbe: Igen, feltűnt, hogy szereted a vonatokat! :)
Nekünk még hiányzik egy jó kis vonatos élmény itt Oroszországban, ismerőseinktől hallottunk csak megható történeteket a vidéki vasutakról. :) Ismerünk egy családot, aki egy hat hónapos, és egy három éves gyerekkel vágott neki transzszibériai vasúttal az országnak. Azért ahhoz szerintem kell bátorság.
Néha azt a legnehezebb észrevenni, ami ott van az orrunk előtt, majd kiszúrja a szemünket, nem igaz? Hányan vagyunk, akik gyönyörű vidékeken lakunk, de igazán csak akkor tanuljuk meg azt értékelni, mikor már messze vitt bennünket a sors? Mindig tudtam, hogy a Bakony, ahol felnőttem,…..
fannie 2014.07.26 12:57:37
@Muscari: :) Igen, a Móri-árok közelében, a Bakony és a Vértes találkozásánál. Mind a két dombság gyönyörű tájakkal kényezteti az embert. Ismerős a nicked, nem beszélgettünk már a Határátkelőn?
Három évet töltött Ben Judah azzal, hogy a lehető legközelebbről térképezze fel az orosz elnök napjait és magánéletét. Tapasztalatairól könyvet is írt „Törékeny birodalom: hogyan szeretett bele Oroszország Vlagyimir Putyinba és hogyan ábrándult ki belőle” címmel. Volt…..
Elérkeztünk szentpétervári sorozatunk utolsó részéhez. Én szeretem a legjobb falatot utolsónak hagyni, te hogy vagy vele? Ennek a filozófiának megfelelően következzék ma a Palota tér! Egy hatalmas szabad területről van szó, amelyet építészeti remekművek ölelnek körbe, míg…..
Múlt héten ott hagytuk abba, hogy végigsétálva Szentpétervár négy és fél kilométeres főutcáján, a Nyevszkij sugárúton, megérkeztünk az Admiralitás épületéhez, majd a lélegzetelállító Paloták teréhez. Nem tudom, te hogy vagy vele, de én képletesen szólva már lejártam…..
 „Nincsen szebb a Nyevszkij Proszpektnél, legalábbis Pétervárott, amelynek ez - mindene.” Nyikolaj Vasziljevcs Gogol, A Nyevszkij Proszpekt. Fordította: Makai Imre Így volt ez Gogol, de már Nagy Péter idején, és a sugárút jelentősége megmaradt a 21. században is. 18-19.…..
A hétfői bevezetőben megpróbáltam egy általános benyomást adni az oroszok „északi fővárosáról”. Én nagyon megszerettem az alatt az összesen tíz nap alatt Szentpétervárt, amit volt alkalmunk ott eltölteni – egy hetet télen és négy napot nyáron, megismerve a város két,…..
Mit is lehetne mondani röviden Szentpétervárról: egyszerűen meseszép. Szimbólum. A végletek helyszíne. Észak Velencéje, az Északi főváros, vagy a Paloták Városa: mindegyik járatos elnevezés helyénvaló. A helyieknek meg egyszerűen csak: Pityer (Питер). Ők megtehetik, hogy…..
A mai poszttal igencsak visszaugrunk az időben, egészen az i.sz. I-V. századokig, amikor magyaroknak még nyomát sem látjuk mostani hazánk területén. Úti célunk a Székesfehérvártól mintegy 15 kilométerre található régészeti park, az ország legnagyobbja, Gorsium, ahol az egykori…..
Hazánk egyik leglátogatottabb kulturális helyszínéről lesz ma szó, a Pannonhalmi Bencés Apátságról, mely 1996, alapításának ezeréves fordulója óta az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Mindössze félórányi autóútra távolodunk el a hétfői bejegyzés…..
fannie 2014.07.10 14:30:32
@Bbogas: Legközelebb mindenképpen jobban meg fogjuk tervezni a kirándulást, de nem tudom, mikor tudunk mostanában hazamenni. Megkérdezhetem, miként tudtad megnézni az ebédlőt? Talán csoportoknak megmutatják? Vagy különleges alkalmakkor megnyitják a látogatók előtt?
fannie 2014.07.10 14:46:18
@Bbogas: :) Az nekem nem fog menni! :))) Esetleg vannak bennfentes sztorik, amiket meg lehet osztani a nagyérdeművel? Legendák, amiket nem találtam meg az interneten? Én is tudom, hogy a cikk nem teljes, ráférne egy kis "utómunka". :)
fannie 2014.07.10 14:54:50
@Bbogas: Jól van, köszönöm, persze, hogy nincs harag. :) Éppen ez volt a cél, a kedvcsinálás. Néha túl mélyen bele tud süppedni az ember abba a bizonyos fotelbe. Pedig annyi minden van a világon, közel és távol, amire érdemes rácsodálkozni! :)
Kedves Olvasó! Mostanában többen fordultatok hozzám tanácsért moszkvai utazásotokkal kapcsolatban e-mailben, facebookon, stb. Amin nagyon meglepődtem, hogy szinte mindegyikőtök előbb intézte el a szállást, repülőjegyet, és utána kezdett el a vízumon gondolkozni. Kicsit el vagyunk…..
Nem az Azzurri brazil világbajnokságon való gyászos szereplésére gondolok. A sportban, amiről én beszélek, nincs egy jólfésült szépfiú sem, akiknek egy úgynevezett komoly esés után is tökéletesen áll a nagy gonddal megkomponált hajszerkezete. Itt a résztvevők nem játszanak…..
fannie 2014.06.28 11:57:55
@Karcsi75: Itt egy összeállítás linkje 2013-ból olaszul, angol felirattal.
"A félelem a játék része. A félelem mindegyikünkben ott van. Azt tudjuk, hogy a saját lábunkon megyünk be a stadionba, de hogy azon is távozunk-e, az kérdéses."
"Ez egy férfias kihívás. Kihívás a félelem ellen."
„Anyám és a felségem soha nem látott engem a pályán. A meccs után az első dolog, hogy felhívom őket.”
És így tovább.
www.youtube.com/watch?v=-Ea17DLpqIY
@Labrat01: Nem. Egyéb kérdés?
fannie 2014.06.28 12:38:38
@HK417: Szerintem nem neked szólt @Spamet nem küldünk rád: kommentje. Volt egy, amit nyelvhasználat miatt kimoderáltam, arra volt reakció. Nem gondoltam rá, hogy most ez miatt nagyon félreérthető lesz az ő hozzászólása. Ha akarja, kitörlöm azt is, ez miatt ne essünk egymásnak.
A játék veszélyes, agresszív, talán ezért tiltották ki az idősebbeket. Őszintén szólva nem tudom, mennyien űzik ezt a sportot egész évben, de sok toszkán városnak megvan a maga hagyományőrző sportja, amit évente egyszer bemutat a nagyérdeműnek. Pisában a regata, ahogy arról írtam a héten, Sienában a palio. Ott van a múltnak értéke. Mindenki tudja, hogy a fasisztáknak ehhez végső soron semmi köze.
fannie 2014.06.28 13:22:51
@HK417: Így van, teljesen egyetértek, aki ilyet feltételez, az orvosi eset.

Szerintem is inkább a rugby-re hasonlít, a mai calcio-hoz nem sok köze van. Nagyon kemény, nagyon férfias, kell hozzá a tesztoszteron rendesen. :) De azt azért be kell valljam, hogy még soha nem sikerült egy rugby meccset sem végignéznem, pont ezért. Calcio storico-t sem láttam élőben, ez csak egy érdekesség, amiről tudom, hogy létezik. Regatát Pisában láttam, az való nekem, gyenge hölgynek. :)
Itt, az orosz fővárosban megint hideg van. Szombaton annyira esett az eső, hogy az akkor átázott cipőink még most is csurom vizesek, viszont a hajszárítóm már belepusztult a szárításukba. Azért majd egyszer elmesélem, milyen érzés, mikor motorral vagy, nyakadba szakad az égi…..
Visszatértünk a nyaralásból, jelentem, szuper volt! Szembe kellett ugyan néznünk egy váratlan fordulattal, hangyányi kihívással, de végül a boldog végkifejlet sem maradt el. Ahogy mondani szokták: Jönnek a részletek! Már jó előre mindent elterveztünk. Lefoglaltuk a…..