Regisztráció Blogot indítok
Adatok
winevalentine

22 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kóstolócsapatunk évente többször is megfordul Tokaj-Hegyalján, mégis van olyan település, ahol még nem jártunk. Általában ismerik az emberek Tokajt, Mádot vagy Tarcalt, de a félreesőbb borvidéki falvak nevét sokszor csak a borvidéki leírásban olvashatjuk. Mi egy budapesti kóstolón találkoztunk…..
Nagy szerencsénk volt az elmúlt hétvégén a Málik pincénél - csak fél órával korábban csörögtünk oda, hogy mennénk, mégis Málik Zoltánnal kóstolhattunk. "Pesti kóstoló volt a hétvégi program, de a fiam inkább a párjával ment " - meséli a házigazdánk. A hat borból álló sor közbeni beszélgetésből…..
Ha egy borínyenc a Szent-György hegyen jár, általában három pincét szoktak kapásból ajánlani: Szászi, Gilvesy, 2HA. Én biztos vagyok benne, hogy vannak "hidden gem"-ek, azaz rejtett gyöngyszemek, azonban a hegyen a felfedezés korai szakaszában vagyunk, így ezek közül látogattuk meg az egyiket.Miután…..
A közelmúltban meglátogattuk a Szentesi pincét és Szentesi Józseffel kóstoltunk, aki 2013-ban a borászok borásza lett. A régi magyar fajták felélesztése és a technológiamentesség állnak nála a fókuszban, nézetei sokszor radikálisan eltérnek a borász képzéseken tanulható anyagtól. Hogyan lettél……..
Amikor a Tokaji borvidékről esik szó, a legtöbbeknek Tokaj városa, Mád vagy Tarcal jut eszébe. A borvidék északibb részén lévő települések - Sárospatak és Sátoraljaújhely környéke - és azok pincéi még kevésbé vannak benne a köztudatban. De nem kell sokat várni, arrafelé is ébredezik a borvidék,…..
A tavalyi, célzott pincelátogatásokkal megtűzdelt nyárhoz képest idén inkább csak ad hoc jelleggel, spontán jutottam el a Balaton környékén borászatokhoz egy-egy szélesebb merítésre (Skizo, Németh Pince), a többi balatoni bort többnyire valahol a tó környékén, a baráti társaságban kortyolgattam el.…..
A bor szülőhelye a Fekete-hegy, a Káli-medence bazaltos talajú, Kék túra által is érintett, különleges pontja. Elkészítés: tartályban erjesztve, 20%-ban hordóban érlelve.Szép citrus szín, ha türelmesek vagyunk, illatában is sok mindent felfedezhetünk. Szárított alma, akácvirág, vaj, pörkölt mandula…..
A Németh Pince amolyan "underground szupersztár" a badacsonyi pincészetek között, kicsi, de erős. Ritkán vesznek részt kóstolókon, boraikat nem látjuk viszont borkereskedések, pláne hipermarketek polcain, szinte minden palackot a pincénél értékesítenek, így aki meg akar ismerkedni a borokkal és…..
Nyár eleji tokaji bortúránk alkalmával immár sokadszorra meglátogattuk az Árpád-hegy pincét. Szerencsen a Felső pincesoron találjuk az ódon, 19. század eleji épületetet, amely alatt értékes érlelőpince rejtőzik. A pince ifjú titánjával,a Gál Tibor emlékdíjas Varkoly Ádámmal 2012-ben kóstoltak…..
Etyek, várjál, megyek! Amikor felötlik bennem a gondolat, hogy kiruccanjak egy délutánra Etyekre, két dolog motivál: nemrég ajánlottak egy modern szemléletű pincét (Haraszthy), másrészt idestova tíz éve nem jártam ott és érdekel, hova fejlődött ez idő alatt a hely. És plusz egyként, mostanában sűrű…..
Szép lenne, ha Magyarországon gomba mód nőnének ki a földből az új, kreatív, fiatalos pincészetek. Ha itt még nem is tartunk, vannak rá példák - hétvégén egy ilyen helyen kóstoltunk.Gyöngyös határában, a Mátrai borvidéken elhelyezkedő Farkasmályi pincesor szebb napokat is megért, a domboldalba vájt,…..
Ritka eset, hogy nem veszek részt egy kóstoló szervezésében. Most teljesen „vakon” tértem be Feindékhez, azon kívül, hogy oda megyünk, nem tudtam, hogyan fog alakulni a kóstoló. Igen kellemes meglepetésben volt részem, hiszen Feind Péterrel, a több, mint 100 hektáros családi borászat irányítójával…..
Pannonhalmát a bor vonatkozásában mindenki az Apátsági Pincészetről ismeri. Eddig mi is így voltunk vele, ezért a borvidéken tett látogatásunk alkalmával két kisebb, fiatal pincészetet vettünk célba. A Cseri pincénél csodás háztáji borkorcsolyák és kreatív borok, Hangyálnál szuper modern környezet…..
A nagy budapesti közönségkóstolók (Furmint Február, Vince, Vinagora és társai) nagyon jó alkalmat szolgáltatnak a kezdő borbarátoknak a borvidékekkel, fajtákkal, pincészetekkel, borstílusokkal való ismerkedésre. Szintén megtalálják itt a számításukat a dőzsölni vágyó hipszterek és egyéb pesti…..
A Mátrai borvidéket szeretjük, mert közel van. Szeretjük, mert gyümölcsös, jó ivású borok vannak. Szeretjük, mert kiváló az ár-érték arány, hála az alacsony ismertségének. Ezért járunk vissza Gyöngyöstarjánba – és persze azért, hogy szimpatikus, fiatal borászokat ismerjünk meg, szemtől szembe. A…..
Augusztusban Tokajba látogattunk, ezúttal régi kedvenc pincéket céloztunk meg. Az exkluzív kóstolók jegyzeteit, pontszámait olvashatjátok a továbbiakban (értékelés: személyes véleményünk metszete, illetve 0-10-ig adott pontszámaink átlaga). Szabó Gyula pincéje Egy igazi unikum, Szerencsen, az Alsó…..
Bár sosem borultunk térdre az agyonsztárolt villányi vörösbor-monstrumok előtt, a brigád elérkezettnek tartotta az időt, hogy felrajzoljuk ezt a területet is bországjárásaink térképére. Júniushoz képest csípős reggelen szálltunk be Pesten az autóba, hogy dél felé vegyük az irányt, és 11 órakor már…..
Némileg bonyolultan jutottunk fel a szekszárdi szőlőhegyre – a késés miatt taxit hívtunk, aki azt mondta, nem talál oda, aztán vártunk egy másik kocsit ahol a taxis szerencsére egyből tudta, merre van az úticélunk. Ragyogó napsütésben fogadott minket Pósta Péter…..
kóstolónapló Móri Rejtelmek 2013.11.12 14:55:19
Egy őszi borbarangolás kedvéért bevállaltuk, hogy egy októberi vasárnap reggelén felkerekedünk, és elbuszozunk Mórra egy egynapos kóstolóra. Drága és hosszú volt az út, de az élmény ugyebár... az ismét megfizethetetlen volt. 11 órakor értünk a Vértes nyugati lankáihoz,…..
Évek óta részt veszek a boros barátokkal a VinAgora borgálán, ahol körülbelül 600 lezsűrizett bort lehet megkóstolni. Amikor már elfogyott néhány deci bor, és nagyon nem értek egyet egy bírálattal, fel szokott merülni bennem, hogy hogyan tudnak rövid idő alatt ennyi bort…..
kóstolónapló Mátrai hétvége 2013.06.11 17:37:12
Idestova két hónapja történt, de így, hogy nagy lassan megszületett a poszt, közlöm. Sikerült az utolsó télies hétvégét kifognunk a mátrai bortúránkhoz. Nagykabátban sorakoztunk szombat reggel nyolckor a Stadionok buszpályaudvaron a gyöngyösi busz kocsiállásánál.…..
"Csúnya baleset" ért minket múlt hét kedden, beleszaladtunk egy tíztagú borkóstolóba a Kadarka borbárban. Eredetileg pár féldecis kóstoló volt tervben a borlapról, azonban ahogy helyet foglaltunk, odajött hozzánk a tulaj, és egy félmondattal meggyőzött. Tehát rábólintottunk,…..
kóstolónapló Furmint Február 2013.02.13 23:38:28
Egy kóstoló, amit már pár évben kihagytunk a boros brigáddal - idén a Tokaj-imádat és a téli kóstoló-ínség odavonzott minket. Mások is így lehettek vele, amit a telt ház és a tömeg igazolt. A borászok személyesen prezentálták nedűiket, de nehéz volt őket egy kis…..
kóstolónapló Köszöntő 2013.02.09 18:50:35
Egy merőben szubjektív, baráti kóstolók és kisebb "bországjárások" élményeit magában foglaló blog van itt kifejlődőben. Reményeim szerint nem csak élménybeszámolók, de borválasztási tanácsok és best buy tippek is szerepelnek majd a választékban!..