Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hojdák Zoltán

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A napokban kaptam néhány érdekes megkeresést, telefonon és e-mailben. Más-más formában, de lényegében ugyanazzal a tartalommal. Akik megkerestek, elmondták, hogy bár tetszik nekik, amit írok, sőt, jövőre bizton számíthatok a szavazatukra, de értsem meg, nyilvánosan nem merik…..
Hojdák Zoltán 2013.05.14 12:27:01
Már kezdtem azt hinni, hogy a kezdetei „írói” lendület ahogyan jött, úgy el is távozott.
Ezért igazából nem is látogattam az oldalt, hiszen úgy sem történik itt semmi.
Hál’ Istennek tévedtem, és így volt szerencsém az utóbbi három írást egymás után egységként elolvasva és értelmezve egy egészként értékelnem.
Természetesen most is tudnék „nemtetszik” kritikákat megfogalmazni egy-egy gondolatával kapcsolatosan, de végre a kinyilvánításaiban megtaláltam azt, amit korábban egy régi beszélgetésünk alkalmával mint elvárást megpróbáltam tolmácsolni Önnek.

„Az én Mezőcsátomon nem korlátozzuk a gondolatokat, nem kerüljük a nyilvánosságot. Minden erőmmel azon dolgozom, hogy egy ilyen szellemiségű települést építsünk. Talán ez az első és legfontosabb feladat, minden más csak ezután következik. De én őszintén hiszek abban, hogy MEG TUD SZÜLETNI EZ A SZELLEMI KÖZEG - bízom a város lakóiban.”

Természetesen most még nem tudhatom, hogy szavazatommal kit (kiket) támogathatok majd az elkövetkező önkormányzati választások alkalmával.
Számomra mint szavazópolgárnak a legfontosabb kritériuma a támogatásom odaítélésével kapcsolatosan az, hogy végre alakuljanak már meg olyan szellemi műhelyek, vagy akár baráti, gazdasági vagy bármilyen eszmei társaságok, melyek csoportként összegyűjtik a lakosság által kialakított elvárásokat, majd arra megoldási javaslatokat kidolgozva és kínálva, önmagukra nézve kötelező érvényű vállalásként képviselik azt a megválasztásuk esetén.

Hiszem, hogy az így megválasztott, előzetesen már elvi közösséget felvállaló csoportok együttműködése sokkal nagyobb valószínűséggel tud az évek során eredményesen együttműködni, mint az elmúlt választások során az egyénenként ígérgető, majd az ígéreteik (nem a tett vállalásaik) alapján megválasztott, ám nézeteikben gyakran teljes mértékben különböző személyekből összeállt eddigi összes testület.

És végezetül egy kérés.
Amennyiben valóban megkezdődne a mezőcsáti „szellemi közeg/közegek” kibontakozása, azok ne ideológiai alapon szerveződjenek.
Engem, a mezőcsáti lakost a mindenkori kormányzat által biztosított lehetőségek kiaknázásával, és nem pedig a személyenként eltérő világnézeti értékrendből fakadó nézeteltérések mentén képviseljen az elkövetkezőkben megválasztott testület.
I love Mezőcsát A kezdetek 2013.02.16 13:41:46
A múlt héten beharangozott értékelést célszerű a ciklus legelején elkezdenem, így ebben a posztban a 2010 októberében lezajlott eseményeket szeretném egy kicsit bemutatni. Magát a választást nem tisztem értékelni, röviden maradjunk annyiban, hogy nem merném kétségbe vonni a…..
Hojdák Zoltán 2013.02.21 15:03:20
Nagyon sikamlós terepnek tartom mások nem tisztázott múltbéli cselekedeteinek jelenkori felemlítését. Főleg akkor, ha az adott döntés megvalósulásának körülményeiben annak felvetője is vitathatatlan szerepet kapott.

Mire is gondolok?
Az országos „nagypolitikához” hasonlóan, itt Mezőcsáton is megkezdődni látszik az előkampány.
Magával a kampány előrehozott elkezdésével kapcsolatosan nincs kifogásom, hiszen az elmúlt év kormánydöntései értelmében jelentősen változtak az önkormányzati feladatok. Ezzel együtt jelentősen megváltoztak az önkormányzati képviselők városvezetési és képviseleti lehetőségei is.
Éppen ezért a korai kampányolást a megváltozott önkormányzati feladatok időbeni megismertetésével, az elképzelt célkitűzések és azok eléréséhez szükséges feladatok felvázolásával tartanám indokoltnak, mintsem az elmúlt időszak szereplőinek egyoldalú megítéltetésével. Természetesen a visszatekintést, a múlt hibáiból történő okulás képességét kifejezetten értékelendő tulajdonságnak tartom.

Véleményem szerint városunk lakosságának - eltérve az eddigi gyakorlattól - olyan társadalmi csoportok képviselőire van/lenne szüksége, akik a kötelező önkormányzati feladatokon kívül eredményesen tudnak lobbizni az őket delegáló csoportok érdekében.
Olyan képviselőkre van/lenne szükségünk, akik már a megválasztásuk pillanatában rendelkeznek különböző – nem mellesleg jól körülhatárolható - „érdekcsoportok” legitimációjával.
Sajnos ezen lakossági érdekcsoportok képviselete szervezetten még mindig nem létezik, eltekintve néhány klubként vagy egyesületként működő önkéntes szervezettől, amelyek jelenleg ma még kizárólag az általuk megjelölt feladatokra korlátozva működnek.

Mezőcsát jövőbeni irányítására jelentkező személyeknek elsősorban a várost érintő gazdasági és társadalmi célú problémák megoldására kellene összpontosítaniuk. Ezzel együtt egy olyan megvalósítható képviseleti szerepvállalást felvállalni, amely - az önkormányzati feladatokon túl a város rendelkezésére álló bevételeiből - fedezhető lakossági elvárások előre megtervezett racionális önkormányzati támogatását is képes hitelesen képviselni.

(Természetesen itt nem a különböző jóléti és szociális rászorultak felé tett felelőtlen ígérgetésekre gondolok, hiszen az ide tartozó személyek és csoportok ellátása, juttatásaik jogosságának megítélése az alacsonyabb önkormányzati szintről fokozatosan állami és kormányzati szintre emelkedett, emelkedik. Ezáltal válva a különböző jóléti és szociális ellátások önkormányzati befolyásolhatósága erősen korlátozottá.)

Mivel ez a feladat Mezőcsáton széleskörű társadalmi egyeztetést kíván, az elkövetkező önkormányzati választáson indulni szándékozó személyek ne csak támogassák - hanem létrehozásukban személyesen részt vállalva olyan csoportok összehívását - kezdeményezzék, amelyekkel együttgondolkozva nem csak azok elvárásait tudják egyetértésükkel kifejezni, hanem az ott megfogalmazódott igények elérésének érdekében egy reálisan megvalósítható érdekérvényesítési tervet is képesek legyenek összeállítani.

Tehát az elvárt társadalmi igénynek azt tartom, hogy a jövőben minél több olyan személy kaphasson szerepet Mezőcsát önkormányzati vezetőségében, akik megválasztásukat a városunk összlakosságát alkotó különböző társadalmi rétegek és csoportok ajánlása alapján, feléjük előre kinyilvánított vállalásaiknak köszönhetik.
Ha valaki a böngészője címsorára néz, és úgy tippeli meg a nevem, igaza van! Szopkó Tibornak hívnak. Talán Mezőcsáton mond valamit ez a név, aki pedig nem itt él, az valószínűleg nem fog erre az oldalra navigálni, így engedjétek meg, hogy eltekintsek a bemutatkozásról. Menet…..
Hojdák Zoltán 2013.02.08 13:32:39
Megelégedettséggel értesültem e blog elindításáról.
Örülök, hogy végre valaki (ismét) elindít egy olyan Mezőcsátról szóló interaktív felületet, amely a szabad, közösségépítő gondolatok kifejtésére próbálja sarkalni a lakosságot.
Nem tudom, hogy ennek az újabb felületnek mi lesz a sorsa, hiszen már több hasonló próbálkozás is megbukott, néhány gátlástalan kommentező és nagyon sok - jó gondolatú - ám önmagát fel nem vállaló hozzászóló miatt.
Egyelőre ebben a blogban is csak bizakodni tudok, hiszen az elindítója nem nevezhető (minden sértő gondolat nélkül) pártatlan és érdektelen személynek. Bízom benne, hogy az oldalon elkerülhetetlen konfliktushelyzeteket jól fogja tudni kezelni.
Épp emiatt azt hiszem a blog-gal kapcsolatosan nagyon sok múlik azokon is, akik a jövőben nem csak figyelemmel kívánják kísérni, de véleményük és javaslataik megfogalmazásával majd azok megosztásával aktívan közre is működnek a blog – átvitt értelemben Mezőcsát - életében.
Bízom abban, hogy az elkövetkező időszakban akár itt, akár más „csáti” felületen a kulturált társalgási szintet nem sértő, valóban a közösséget építő gondolatok jelennek majd meg, amelyért annak megfogalmazója, személye felvállalása mellett is képes lesz felelősséget vállalni.

És ha már itt vagyok, reagálnék a kommentek között megfogalmazott egyik felvetésre, miszerint „sajna...a mezőcsáti főutca nem az Önkormányzat kezelésébe tartozik”, „meddig kell még ilyen úton közlekednünk? Meddig kell még autóban, biciklin zakatolnunk?”

Saját véleményem szerint nem is biztos, hogy a jövőben nekünk a Mezőcsát főútján kellene zakatolnunk, esetleg száguldoznunk.
Ismerve Mezőcsátot állítom, hogy – a távolságok és az idő jelentéktelen növekedésével – bárhonnan, bárhová eljuthatok úgy, hogy a főutcát - régi OTP épületétől a református templomi kereszteződéséig – nem veszem igénybe.
Ügyeim elintézésére – ami erre az érintett útszakaszra esik – pedig ott a lábam. A kocsit letéve, (parkolóhely van bőven) egy-két perces sétával bárhová eljuthatok.
Jelentős időkiesés nélkül eljuthatok az orvoshoz, a pénzintézetekhez, bevásárolhatok, esetleg elintézhetem a hivatalos ügyeimet, úgy, hogy közben sétáltam egyet.

És mi az értelme ennek?
Két kihelyezett KRESZ-táblával meg lehet valósítani egy sétáló/ esetleg korlátozott gépjárműforgalmú útszakaszt.

A jövőben nem kellene szégyenkeznünk a minket meglátogatók előtt a főutcánk miatt. Hiszen a városunkba érkezők gyakran csak annyi ideig tartózkodnak nálunk, hogy az első benyomásukra hagyatkozva képesek csak leírni Mezőcsátot.
A belvárosunk képe ha lassan is, de látványosan megújult. Akkor meg mi értelme van annak, hogy a minket meglátogatókat egy göröngyös, gépjárműforgalomra alkalmatlan útszakaszon végigcitáljuk úgy, hogy annak figyelme a kátyúk kerülgetése miatt csakis az út minőségére koncentrálódik.
Inkább sétáljunk egyet velük, s mutassuk meg a megújuló Mezőcsátot.
Már csak egy igényes többfunkciós szórakozóhely hiányzik innen, ahol a kulturált fogyasztás követelménye mellett szavakban is bemutathatjuk lakóhelyünket.