Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pati13

64 bejegyzést írt és 75 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Úgy döntöttem a kisebb közegellenállás felé mozdulok el, populáris korszakot feldolgozó, könnyen tanulható társasjátékot fogok játszani, erre van helyben is játékos. Sikerült túladnom a Descent angol nyelvű alapjátékon, meg a kiegészítőjén, kaptam egy második Memoir…..
A mai poszt egy rövid ízelítő lesz egy új projektemről (kellett a változatosság a sok szovjet utána, na) - ez a Dystopian Wars világában játszódó Armoured Clash. A szabályrendszert fix formációs (zászlóaljakból felépülő dandárok) gyors, pörgős szárazföldi csatákhoz adta ki a  Spartan Games - mivel a…..
Az év első posztjában a nyár folyamán elkészített szovjet műszaki csapataimról szeretnék írni. A készülő harckocsi hadosztályom egy zászlóaljnyi, míg az egyes ezredek egy századnyi műszaki alegységgel rendelkeznek - ezeket igyekeztem figurával is megjeleníteni. Wargame szempontból sajnos bizonyos…..
pati13 2017.01.14 18:04:49
@janos900: Igen, ráadásul a szovjetek a tapasztalataikat elég magas áron szerezték meg.. Amúgy kiszámolták, hogy az európai vízrajz alapján átlagosan 50-60kilométerenként egy Kőrös, 150km-nél egy Tisza, 300-nál egy Duna szélességű folyóval találkozhatnak. Nem igazán akartak ezeknél leragadni :)
A mai poszt kicsit a blog gyökereihez nyúlik vissza. Alapvetően érdekel a hadihajós wargame, de maga a hajózás is - mivel ezt hazánkban teljes érdektelenség övezi (tudom, nem vagyunk egy hajós nép, így logikus, hogy a kutyát nem érdekli a téma - bár azért mondjuk a fantasy/scifi játékoknál több…..
pati13 2016.09.20 15:37:17
@Bulba: nem mondod! :D milyen méretarány/gyártmány? amúgy inkább ez a gáz/vitorla az ami érdekesebb, az meg ugye 19. század közepe..
pati13 2016.09.21 09:17:11
@Szilvásy András: Köszi, nézegettem már őket! Elég jó véleményeket írtak róluk a fórumokon, de nem bírtam még rászánni magam, hogy bevásároljak.. :) Alapvetően egy angol/francia viktoriánus ironclad összecsapást szívesen kipróbálnék!
pati13 2016.09.21 09:17:53
@Bulba: Képet mutathatnál róluk, érdekelne a minősége - navwar ugye azért az olcsóbb kategória, de nekik is vannak szép cuccaik! :)
A mai poszt egy igen rövid, gyors, inkább a képekre koncentráló valami lesz - szeretném lassan megmutatni nektek az egész eddig elkészült harckocsi hadosztályomat, de ehhez kicsit gyorsítani kell a részek bemutatásán :) A szovjetek a NATO komoly légi fenyegetésére egyrészt a saját, frontrepülő erők…..
A következő bejegyzésben kicsit visszatérnék a hidegháborús szovjet témához - egy tematikus, azaz fegyvernemek és szakcsapatok bemutatására koncentráló minisorozattal. Az első rövid poszt a szovjet "nehéz" tüzérséget mutatja be. A késő hidegháborús szovjet koncepciókban még mindig, ha csökkentett…..
pati13 2016.09.18 07:34:55
@ericghar: Üdv!
Minden a témába vág, no para :)
IDF-ről azért találsz keveset, mert a wargamerek inkább háborúk "köré csoportosulnak". Értem ez alatt, h ha azt írod be, h Six Days War (1967)v Yom Kippur War (1973) sokkal gyorsabban találsz vmi kedvedre valót! Itt is korzsakonként változik a technika, a Shermantól a Merkaváig - a Cold War Commander a teljes spektrumot lefedi, és mindkét oldalhoz van sereglistája 1956-1982-ig (névleg, de 1990 utáni haditechnika is van benne). Érdekes téma, itthon annyira nem felkapott, de mindenképpen célszerű lenne egy alapkonfliktust választanod (alapsereg, jó ha mindkét oldal egyaránt, azzal könnyebb játékost toborozni), és ezt tudod bővíteni más korszakokra is. Az meg hab a tortán, h a mainstream hidegháborúba h kapcsolódsz be vele :D itt jegyzem meg, h a modernebb arab seregek öböl háborúhoz már jók lehetnek..
Legalábbis nekem mindkét film új volt. A Field of Lost Shoes 2014-es, a Free States of Jones 2016-os. A második kapott már magyar címet is Harc a szabadságért, ritka gyenge választás, a Jones szabad állama vagy Szabad állam: Jones szerintem sokkal jobb lett volna. Mindkét film megtörtént eseményeket…..
A sok 3mm után szeretnék "nagyobb" méretarányú posztot is írni végre - hátha kicsit fölpörgeti az érdeklődést a nyári uborkaszezonban! :) Áprilisban a hazai Epic Armageddont játszók kis közössége a Hammertime Caféban rendezett egy Minigeddon (azaz a megszokott 3000p helyett most csak egy kicsi,…..
A mai írásban szintén egy hidegháborús, szintén 1/600-as sereget szeretnék bemutatni -ezúttal azonban egy igazi csemegét, az 5. francia páncéloshadosztályt. A hidegháborús európai szembenállást nagyon sokan leszűkítik egy szovjet-amerikai fegyverkezési verseny és karcsörtetés szintjére - holott a…..
Patkány kacatbirodalma Irak 2003 2016.07.19 23:42:00
A magyarázkodás A mai napon, jó fél év kihagyás után (miközben befejeztem mindenféle tanulmányokat, lakást felújítottam, kapkodva szaladgáltam föl-alá) végre újra jutott egy kis időm leülni a blog elé - illetve végre lefotóztam azt a sok száz figurát, amit az elmúlt egy évben lepingáltam. Mindezek…..
pati13 2016.07.20 21:18:35
@Bulba: Azért túlzásokba ne essünk, látnád csak a T-90eseket :D
Kicsit rendhagyó poszt következik. A napokban volt egy kiújult véleménycserém pár klubtárssal, miért is vannak fenntartásaim a 40K rendszerrel, miért nem vágtam bele annak ellenére, hogy számos játékot megnéztem, kipróbáltam már. Szeretném itt összefoglalni mi az amit én tapasztaltam ebből a…..
BUÉK 2016! Kicsit megkésve bár, de azért hozzám is elért az újévi hangulat. A tavalyi (2015) év elég keményre sikerült, kicsit túlvállaltam magam - ami kevéske időm maradt, azt pedig a családdal töltöttem, így a hobbi, a blog, stb háttérbe szorult. Az új évben sem lesz kevesebb a dolgom, de talán…..
pati13 2016.01.11 09:24:09
@Mortel.: Üdv!

Itt kérdezz körbe!

www.facebook.com/groups/epicHQ/
A mai posztban egy ősrégi (bizony, 20 éves, és ez meg is látszik rajta), külföldön alapjátéknak számító rendszert szeretnék bemutatni, a Spearhead-et. Feltett szándékom, hogy kihasználva ez egyik online shop zárásakor meghirdetett kedvezményt, potom pénzért beszerzek egy 3mm-es…..
pati13 2016.01.09 00:10:18
@janos900: ha hiszed, ha nem, pont karácsonykor találtam meg ezt a cikket! :) elgondolkodtató, köszönöm.
A Commands and Colors rendszer megállíthatatlanul dübörög, egyre összetettebb és színesebb (by the way a képek a Boargamegeek-ről lettek kölcsönözve a téma illusztrálására). Eljött az idő amikor azt kell mondanom, felnőtt Richard Borg rendszere, bár még nincs 18 éves, hiszen…..
Patkány kacatbirodalma 1/600 Terep 2015.03.29 23:20:19
A mostani poszt nem a figurákról fog szólni, hanem terep készítésről -ez tőlem merőben szokatlan, ha véletlenül van időm, azt 99,9%-ban az egységek faragására, festésére, stb fordítom. Most azonban úgy alakult, hogy a klubban azért vannak kiemelkedően terepgyártós kollégák…..
Egy önkéntes mérvadó blog nem létezhet best of lista nélkül, itt az én első listám, a kedvenc filmes autókról. Általában kicsit óvatos vagyok a legjobb jelző alkalmazásával, de mivel ez a poszt lényege, most kénytelen leszek használni. Mielőtt belevágunk, pár dolgot…..
pati13 2015.03.25 22:39:02
Amikor először láttam ezt a könyvet az Amazonon, besoroltam a tucat könyvek közé, egy újabb centenáriumi divat kötetnek gondoltam. Pedig a szerző Bombázók címmel magyarul is megjelent könyve annak idején nagyon tetszett. Aztán megláttam a könyvtárban és kivettem, őszintén…..
A mai posztban szeretném egy kicsit felfrissíteni az Epic Elda seregeimet is. Még a nyáron készítettem az Ulthwé hajóvilághoz néhány kiegészítő egységet, és pár gyalogos formációt, de csak most sikerült lefotózni őket, és a képeket feltölteni. Ulthwé Guardians Két…..
Ez egy olyan tökéletesen időzített Kickstarter ajánlat volt, amire nem bírtam nemet mondani. A székesfehérvári rendezvény számomra egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy szükség van egy viszonylag kedvező árú, magyar szabálykönyvvel ellátott wargame alternatívára, amit…..
Az idei év első posztja szervesen illeszkedik a felvázolt elképzeléseimbe -sikerült végre kipróbálni a Daimyo nevű szamurájokra (16-17. sz) írt wargamet. A játékot ingyen el lehet érni egy régi honlapról, amíg még létezik: http://www.oocities.org/duncanis100/daimyo.html…..
Év vége felé közeledve úgy gondolom, hogy saját magam számára is átláthatóbb lesz, ha értékelem mit sikerült idén összehozni wargame szempontból (játékok, beszerzések, festés). Idén szerencsés helyzetben voltam -több szempontból is. Egyfelől a családi dolgok is jó…..
pati13 2015.01.01 12:09:34
@Bulba: 3 mm-t tudom ajánlani! Elég haladós, és jól is mutat az asztalon! :)

Januárban is járok felétek, lehet akkor viszek próba sereget. A szovjet blokkon belül is van több szint, a lengyelektől (WARPAC 1 néven fut) a kisebbekig, pl magyarok (WARPAC 2). Semmi nem zárja ki egy forradalom lejátszását.. :)
pati13 2015.01.01 12:12:47
@janos900: Köszönöm!

Remélem idén is tudok velük annyit foglalkozni, mint tavaly. Nekem is az egyik nagy kedvenceim, az 1940-es hadjárat meg pláne. :)

Igazából van hozzájuk mindenem, egy egész gyalogos századig jó vagyok, tüzérséggel, technikával -de sajnos az idő a szűk keresztmetszet! A tankok mindig gyorsabban haladnak, azokat jobban is szeretem festeni, itt a gyalogság az ami idegtépő nekem :)

Ellenben kell gy "nagy" méretarányú sereg is -és erre már túl sokat költöttem, h újrakezdjem 6mm-ben (pedig van egy próbavásárolt Heroic&Ros Char B1 az asztalon.. :) maximim mini-dioráma lesz!).
A következő (Igen, a következő! Kifejezetten termékeny ez a november blogolás szempontjából) posztom az előző figuráktól egy kicsit nagyobb, 1/72-es tankokról fog szólni -csak hogy ne hanyagoljam el ezt a méretarányt sem. A franciák által a 30'-as évek közepétől, a gyalogság…..
Most egy gyors seregbemutatást szeretnék tartani -a nemrég megérkezett Hét éves háborús (SYW /7YW -angol rövidítéssel) figuráimról. Egy kis csavarral (és sok-sok segítséggel) sikerült őket beszerezni, idén egyetlen új projektként, amelyre megmondom őszintén nem készültem…..
pati13 2014.11.17 18:59:46
@Szilvásy András: Üdv!

Nagyon érdekes blog, köszönöm a linket! Szép seregeket sorakoztattál fel, le a kalappal! Tök jó, így már kevésbé érzem magam elveszettnek méretarány/korszak tekintetében! :)

A Maurice-t én is néztem, de a M&R rendszere valamivel komplexebbnek tűnt, így esett rá a választás. Hamarosan szeretném ki is próbálni, és remélem sikerül majd csatajelentést is írni róla!

Harminc éves háborúhoz milyen rendszert használsz?