Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Erika99

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt napokban riasztó híradások jelentek meg arról, hogy a földtörvény változása nyomán minden kiskertet be kell jelenteni, regisztrálni kell, emellé pedig hatezer forintos illetéket is le kell róni. A hír engem is felizgatott, hisz kertem nekem is van, kicsit hihetetlennek…..
Erika99 2013.02.07 12:20:32
@Dr. Földi László:
Tisztelt Földi László!
Érdekelne a véleménye, mert nem vagyok jogász, de szeretném tudni:
1.
356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet 13. § (5)
A telekre vonatkozó adatokat a Földhivatal átvezeti, ha a tulajdonos és a terület mértéke nem változik.
2.
1994. évi LV. törvény a termőföldről 25/B. § (7)
A telek használatára vonatkozó adatoknál, ha a tulajdonos használta-használja, akkor 'a termőföld használójának a tulajdonost' kell tekinteni.
3.
356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet 13. § (3)
Az adatokban bekövetkezett változásokat kell csak bejelenteni, azaz ezen felül ingyenesen a személyi számot meg az állampolgárságot. Eddig is én használtam a földet, hogy ezt feltüntetik a kis termőföldeknél is ezután, ez önmagában nem változás a használó adataira!

hivatkozások:

356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet
13. § (5)
A földhivatal a (3) bekezdés szerinti bejelentés hiányában a földhasználati nyilvántartásban hivatalból átvezeti a földrészletnek az 5. § (1) bekezdés c), g), h) és i) pontja szerinti adataiban bekövetkezett és az ingatlan-nyilvántartásban már átvezetett változásokat (a továbbiakban: adatváltozás), ha a földrészletnek az adatváltozást megelőzően bejegyzett földhasználója és az általa használt terület mértéke az adatváltozást követően nem változik.

356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet
13. § (3)
Az 5. § (1) bekezdés c)-j) pontja szerinti adatokban bekövetkezett változásokat a földhasználó - a Tft. 25/B. § (4a) bekezdésében meghatározott határidőn belül - köteles a változás-bejelentési adatlap vagy a változás-bejelentési adatlap és a hozzá csatolt szerződés benyújtásával bejelenteni a földhivatalnak.

356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet
5. § (1)
A földhasználati lap II. része - földrészletenként bontva - a használt földterületre vonatkozó következő adatokat tartalmazza:
c) a földrészlet helyrajzi száma,
d) a használat jogcíme,
e) a használat kezdetének és befejezésének időpontja, valamint időtartama,
f) a használt terület mértéke (hektárban, tízezred pontossággal),
g) a használt terület értéke aranykoronában (két tizedes pontossággal),
h) a használt művelési ág,
i) ha a földrészlet az ingatlan-nyilvántartás szerint alrészletekre bontott, a használt alrészletek jelei, művelési ágai, minőségi osztályai, valamint a használattal érintett terület nagysága (ha, m2) és aranykorona-értéke (AK),
j) annak megjelölése, hogy a földterület családi gazdasághoz tartozik, feltéve, hogy a földhasználati lap I. része a családi gazdálkodói minőséget tartalmazza, és a termőföld a családi gazdaság része.

1994. évi LV. törvény a termőföldről
III. Fejezet A TERMŐFÖLDEK HASZNÁLATA Földhasználati nyilvántartás
25/B. § (1)
Az ingatlanügyi hatóság az illetékességi területéhez tartozó termőföldekről, valamint a mező- vagy erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földek használatáról - ide nem értve az erdő művelési ágban nyilvántartott földrészleteket - a közhiteles ingatlan-nyilvántartás adataira épülő, de attól elkülönülő, önálló nyilvántartást vezet. A földhasználati nyilvántartás tartalmazza
a) a földrészlet ingatlan-nyilvántartási adatait;
b)
a földrészlet (alrészlet) vagy földrészletek magánszemély földhasználójának
ba) természetes személyazonosító adatait,
bb) lakcímét,
bc) állampolgárságát,
bd) a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény hatálya alá tartozó magánszemélyek esetében a személyi azonosítóját,
be) a családi gazdálkodó megjelölését és a családi gazdaság nyilvántartási számát, feltéve, hogy családi gazdálkodónak minősült
c)
a földrészlet (alrészlet) vagy földrészletek gazdálkodó szervezet földhasználójának
ca) megnevezését,
cb) székhelyét (telephelyét),
cc) a statisztikáról szóló törvény hatálya alá tartozó szervezet esetében a statisztikai azonosítóját,
cd) a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény hatálya alá tartozó cég esetében a cégjegyzékszámot;

1994. évi LV. törvény a termőföldről
III. Fejezet A TERMŐFÖLDEK HASZNÁLATA Földhasználati nyilvántartás
25/B. § (4)
A földhasználó a bejelentéssel egyidejűleg köteles nyilatkozni arról, hogy termőföld használata a törvényben meghatározott korlátozásokat nem sérti.
(4a)
A földhasználó az (1) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott adataiban, valamint a használatban bekövetkezett - a Kormány e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletében meghatározott - változásokat 30 napon belül köteles az ingatlanügyi hatósághoz bejelenteni az e bekezdésben megjelölt rendeletben meghatározott formanyomtatványon.

1994. évi LV. törvény a termőföldről
III. Fejezet A TERMŐFÖLDEK HASZNÁLATA Földhasználati nyilvántartás
25/B. § (7)
Ha a földhasználó személyére vonatkozó bejelentés nem érkezett, a termőföld használójának a tulajdonost, illetőleg haszonélvezet fennállása esetén a haszonélvezőt kell tekinteni.