Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Impavidus Mortalium

10 bejegyzést írt és 185 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A beerselection.hu-n , ahol a sörkereskedés pályázatára érkezett be pár kép, a Hara Punk Papap O'Hara-t (6,5%-os erős Porter) egy fiatal, napszemüveges lány a fűben ülve ÜVEGBŐL kortyolja. Pável kolléga elég vehemensen felháborodott, hogy jó irány-e egy ilyen sört, meg úgy általában a…..
Impavidus Mortalium 2016.06.25 10:34:03
@Ogreface: és az Orval is milyen jól esett Bécsben hajnalban az utcán üvegből! :)

persze, ha lehet, hozzá illő üvegpohárból issza az ember, de én is megiszom üvegből is a sört.
igaz, van egy szint ami alá nem megyünk fogyasztással, de ez nem pohár vs üveg, hanem sörminőség kérdése :)

azzal viszont egyetértek, hogy ha már pohár, akkor ne kölschös pohárból igyuk a trappert, akkor már inkább üvegből, azzal nem röhögnek ki :)
Mint az ismeretségi körömben köztudott, szeretős részemről a savanyú sör. Minél extrémebb annál inkább tudom élvezettel szürcsölgetni, élvezve a megrökönyödött arcokat, borzongó tekinteteket. A Gueuze (vagy Geuze) esetében általánosságban kijelenthetjük, hogy a stílus biztosít is ehhez bőségesen,…..
    International Stout Day A ma a sörös köznyelvben élő stout elnevezés testes, zamatos fekete sört takar. A stout is mint minden sör, malátából, készül komló, víz és élesztő felhasználásával, ebben azonban a pörkölt maláta és /vagy a malátázatlan pörkölt árpa…..
  Idén nyáron több hazai főzde is bejelentkezett búzasörrel a piacra, - amivel kapcsolatban Pif kolléga hamarosan mondanivalóját közzéteszi - addig nézzük meg, a nyári fogyasztásra ajánlott búzafronton mi a helyzet a hazai lehetőségeken kívül. Hogy ne érje szó a ház…..
  A lambic egy általam a nyári meleg időszakban igencsak kedvelt különleges sörfajta.A lambic sörök története több mint 500 évre nyúlik vissza, amikor a régió munkásai egy könnyen előállítható, alacsony alkoholtartalmú és kiváló szomjoltó sörfajtát akartak…..
sörfigyelő Berliner Kindl 2015.06.04 13:20:25
Illat: egyedi, büdöske Hab: sűrű, rugalmas Szín: normál  Elégé vékonyka íze van, viszont böfögtet, ez is valami. Kicsit melegszik közben és már kezd is kibomlani egy kevés kellemes aroma, így már elfogadható. Németországban ezt is megengedheti magának egy sörgyár, hogy…..
Pif kolléga folyamatos és teljesen jogos - ám kulturált - basztatásának hatására erőt vettem magamon, s szilárd fogadalmat tettem, hogy rendszeresen publikálok a blogon végre,  elszakadva a facebook-os pár soros postoktól, melyek nagyobbrészt időhiány, de be kell…..
Impavidus Mortalium 2015.06.02 20:38:58
@Eddie Roberts:

Nem dísz, perverz módon szeretem az erős paprikát. Minél erősebb annál jobb. Mindenhez.

No ez azért nem teljesen igaz... tejbegrízhez csak erőspistát teszek :)
Sörbúvár A sör művészete 2015.06.02 20:28:13
Egy meglehetősen fárasztó, hosszú és kiemelkedően bosszantó munkás nap után egy csodás meglepetés került a poharamba, az a fajta élvezet, aminek ízlelgetése közben az ember elfelejt minden bosszúságot, elszáll a fáradtság, és boldog lesz.  De Ranke Noir De…..
sörfigyelő Bernard Bohemian Ale 2015.01.07 11:17:31
Illat: belga búzás, telt  Hab: krémes Szín: opálos narancsos arany  Nocsak! Ilyen drága cseh sört még nem láttam... A Bernard jó söröket csinál, most is bízom benne, hogy nem csak a benne levő koriander miatt kerül ennyibe, mert már ittam ukrán sört hasonló fűszerezéssel,…..
sörfigyelő Mort Subite Gueuze 2015.01.12 16:45:11
Illat: édes Hab: lágy krémes Szín: borostyán  Ahogyan sejteni lehetett, egy valódi különlegességhez van szerencsém. A dugó nem jött ki könnyen, de a végén csak pukkant egyet. Nem nagyon látni szabadon erjesztett sört , úgynevezett lambicot a hazai polcokon. Ezt viszont, egy…..
Szeretnék néhány szót szólni a sörfogyasztási kultúrával kapcsolatosan, jelesül a hőmérsékletről. Komoly, régi sörbarátok tudnak vitázni arról, hogy a sört hogyan is kell fogyasztani. Tudom, nem vagyok egy Garrett Oliver, vagy Michael Jackson, ezért nem is mint tanácsot vagy…..
Impavidus Mortalium 2014.11.14 08:40:32
@Gérard Duchemin: Én sem akarok szőrözni, de az acetaldehid molekulÁKAT szóval megegyezően használódott az acetaldehhidek szó, ahogy a mondat végén is szerepel: "tehát az ízeket, illatokat adó molekulák"

Másrészt az acetaldehiddel megegyező anyag a fenil-acetaldehid? Merthogy az is acetaldehid ám, ha azt vesszük, hogy a Szabó Béla és a Kovács Béla is Béle, tehát beszélhetünk Bélákról :))))))

Ha az acetaldehid más más-más vegyi folyamat köztes terméke akkor is ugyanarról az anyagról van ugyan nagyjából szó ((C2H4O vagy CH3CHO /acataldehid vagy etanal/ ) ám mégis más a képlet is és az elnevezés is. Ettől függetlenül mindkét kémiai formula acataldehid elnevezéssel bír.
Főleg, ha köznyelvi használatról van szó, nem pedig tudományos kiselőadásról.
De belemehetnénk az apróságokba is, hogy mennyire hiányos az illat-íz érzetet befolyásoló lista, mert pl. az acetaldehid molekulák /mert ugye nem egyetlen molekuláról van szó/ kialakulásának során keletkező vinil-alkohol kötött maradványairól és párolgási hőmérsékletéről és illat-íz befolyásolásáról is szót kellene ejteni, de ez a rész már gondolom Te is érzed, hogy túlzás lenne egy ilyen, a sört még csak nyomokban sem értő embernek, akinek a sörkultúra ezen szegmense újdonságot mond.
Akinek pedig vannak ismeretei a témában, (az itt kommentelők pl., köztük Te is) azt hiszem nem kell fennakadniuk egy köznyelvi használattal készült, nem szakmai publikációban.
Impavidus Mortalium 2014.11.18 20:54:01
@Gérard Duchemin:

Ámen.
Nyugodj békében :)
Impavidus Mortalium 2014.11.18 23:16:25
@pif: nem nagyon érek rá, elfoglal, hogy csinálom magamnak a szabadidőt a hét végére :)

@Gérard Duchemin: no, ez megnyugtat, erre iszok :)
A magyar kézműves forradalom egy eddig nem köztudottan ismert vonala amikor a magyar kézműves söröket a nemzetközi porondra viszi valaki vagy valakik. Most, ez egy Lengyel-Magyar koprodukcióban történt meg a Polish-Hungarian Export-Import Sp. z o.o. szervezésében, karöltve a Black…..
Impavidus Mortalium 2014.10.14 12:24:24
@rambo13:

Igen ezt anno én is kifogásoltam, így lett belőle típusú, de én ezt is erősnek tartom, a trappista jellegű talán jobban lefedné a valóságot.

www.kezmuvessorok.hu/triplax.php
A legenda néha furákat kommunikál az eladás érdekében, de ez elnézhető azért.
Azért mégsem azt mondják "belgacsokoládéval karamellizált", ahogyan azt a tavalyi fesztiválgyöztes sör főzdéje hirdeti a söréről :)
Impavidus Mortalium 2014.10.14 21:45:12
@Pável: @pif:

Köszönöm a kézmeleg fogadtatást :)

@rambo13: Bazz én nem látom rajta, hogy mi van ráírva, annyira apró :)
Megnéztem az asztali gépen a nagy monitoron, ott már látom, úgy tűnik laptopon 17 colban a fullhd elveszti a részleteket ilyen kicsi szövegnél.

@Rolli: Nem hiszem, hogy bárki is negatívan gondolt a "kettősségre".
A jelen magyar viszonyok közt teljesen érthető, ha valaki megragadja a lehetőséget, hogy pénzt is termeljen a munkája, ne csak vigyen, és teljesen elfogadható is, feltéve, ha mindemellett nem megy a minőség rovására a dolog.
Én örülök neki, ha ilyen módon talál piacot egy főzde és tud a haszonból fejlesztésre, a minőség javítására költeni, hogy még jobb söröket készítsen.
Impavidus Mortalium 2014.10.15 20:01:10
Impavidus Mortallium ismét magához ragadta a szót, úgyhogy én csak pár megjegyzést és képet fűznék a recenziójához. Csodás helyszín volt az Andrássy út, remek volt a kp a Multipay helyett. Köszönöm a sörfőzőknek a szíves kínálásokat és a Tanyasi csirkének a kóstolót.…..
UPDATE: Tegnapelőtt fölhívott Balázs, a Hara Punktól és meginvitált a Brew Stúdióba, hogy megkóstolhassam én is a Sahtit. Egész meghatódtam, és kedd este be is robbantam az Élesztő kapuján, ahol az emeleti szentélyben Balázs és Marci ki is töltöttek egy üveggel a…..
Impavidus Mortalium 2014.09.14 16:18:58
@dr. dodó:

Évekkel ezelőtt olvastam egy cikket, abból és egy még régebbi finnországi beszélgetésből vannak az ismereteim, - megpróbálom megkeresni a cikket, ha jól emlékszem abban volt a 9. századi utalás a viking hajóra a Sahtival, az első írásos emlékként én is a 18. századot említettem - a derék finn sporttárs és sörtárs elmondását pedig elfogadtam valóságként, természetesen nem végeztem körültekintő kutatásokat a Sahtival kapcsolatban, csak a saját kútfőben lévő ismereteimet vetettem képernyőre.
(... és itt megragadom az alkalmat, hogy gratuláljak a kutatásodhoz, nagyszerű, igényes olvasmány!)

@kcksnrkcksnr:

Igen, kifejezetten erre a célra kaptak eredeti finn sütőélesztőt, és azt használták fel.

@rambo13:

Úgy tudom a sörélesztő és a sütőélesztő az élesztőben a sarjadzósejtek mellett található egyéb mikroorganizmusok és mikroelemek terén, a makromolekulásris lipidekben és a thermotolerancia szintjében is eltérnek egymástól, ha jól emlékszem a dolgokra.
/De, nem ma jártam iskolába sem és nem is ez volt a szakirány, tehát akár rosszul is emlékezhetek, nem vállalom a leírtakért a felelősséget, ha nem így van :) /
Impavidus Mortalium 2014.09.14 16:29:33
osztrák licenc alkoholmentes világos sör..
Impavidus Mortalium 2014.05.09 21:15:20
@lilakutyak:

Én nyaranta a mennyiségi sörfogyasztás során (strand, horgászsás, napokig tartó bográcsparti) rendszeresen iszom paradicsomlével a sört.
Nem házi paradicsomlével, hanem a bolti, dobozossal, illetve ha tudok venni, akkor a kiskőrösi kis üveges paradicsomlé a kedvencem hozzá.

4 deci sör - 1 deci paralé arányban... természetesen csak és kizárólag közepesnél rosszabb világos sörrel, - jó sört nem rontunk el - pl a Magyarországon gyártott "külföldi" sörökkel.
No meg a csapolt soproni ászokot is feldobja :)

Egyébként kiváló olyankor is amikor már dob az ember agya, de még messze a buli vége, kaja azonban égen-földön nincs, 3 deci sör-2 deci paralé arányban megnyugtatja a gyomrot és - engem legalábbis - józanít is... de legalábbis nem leszek részegebb, miközben azért iszok is :)
A Nemzeti Múzeumba kerül Orbán Viktor legendás sporthátizsákja. A Nemzeti Múzeumba legújabb korral foglalkozó munkatársai már korábban is kértek gyűjteményükbe személyes tárgyat a miniszterelnöktől, aki így a régi táskáját örömmel adta át nekik - írja a Blikk.A…..
Impavidus Mortalium 2014.04.12 11:27:28
@Vidéki:
Kishantos még érdekesebb, és jobban ki is fejezi a fityiszes értékteremtő és értékmegőrző politikát.
Nem hiszem el :-)Megtörténik újra! Négy évvel ezelőtt nem igazán sikerült megszervezni a lakóhelytől szavazni kívánt 56 ezer ember szavazását, ezért álltam 2 óra 20 percet sorban, a hasonló cípőben járó szavazópolgártársakkal együtt. Még videót is készítettem a…..
Két nappal a választás előtt Bajnai Gordon kreatív stábja észbe kapott, vagy csak iszonyatosan beszívott, és elkezdtek tolni egy formabontó kampányt az eddig sótlannak ismert fasziról. Elég viccesek a képek, amik a Jobbik mutogatós kampányát figurázzák ki, biztos nem vidámak…..
Impavidus Mortalium 2014.04.05 21:34:30
@Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van?:

Mondjuk a Hajdú-Bét-et igazából az tette tönkre, hogy a Wallis érdekkörébe tartozó Hajdú-Bét megvett egy a Wallis érdekkörébe tartozó ingatlancéget aminek milliárdos tartozása volt, (ezeket a tartozásokat ingatlanok formájában benyelték a bankok, akik továbbértéksítették, hogy meglegyen a hiányuk (érdekes módon sok ingatlan ma a Wallis csoport érdekeltségében és tulajdonosi körében van, ők vették meg). Ez és az a tény, hogy százmilliós nagyságrendben helyezett ki kölcsönöket a Wallisnak, és elengedte a Bábolna százmilliós nagyságrendű tartozását, amit végül az állam kifizetett (Gyurcsányék 2008-ban) de akkor már a Wallisnek-aki tulajdonos lett, indította el a fizetésképtelenségi lavinát.
Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy a Wallis aki a tulajdonos volt, kicsivel több nyereségre tett szert ugyanazon idő alatt, míg Hajdú-Bét csődbe ment és fizetésképtelenné vált.

Jogilag minden tiszta, nem tehető felelőssé a Wallis, és Gordon sem, (de az etika és moralitás más kérdés) csakhogy a pénz amit a Hajdú-Bét ki kellett volna fizessen , ha nem történnek meg ezek a dolgok amik jogszerű machinációk voltak, ma nem lenne 600 tönkrement liba(és más baromfi) tenyésztő, nem lenne 9 öngyilkos libatenyésztő vállalkozó, tönkrement családok. Persze azzal az összeggel a Wallis is szegényebb lenne, mert nem maradt volna meg a célgcsoporton belül a pénz, hanem a bedolgozókhoz, alvállalkozókhoz került volna.
Orbánnak pont semmi köze pont ehhez érdemben, de nagyon sok mindenhez ami ilyen és ennél nagyobb nagyságrendű, igen.
Van őt miért baszogatni, nem kell ilyen ostoba átlátszó faszságokkal hitelteleníteni a valós vádakat amiket fel lehet hozni ellene.

Majd egyszer ha kihúzta a fejét a vastagbőr blog szerzői gárdája is a saját seggéből, akkor valszeg rápislog a világra és talán visszatér ahhoz, ahogyan indult és feltűnik neki, hogy a bulvárpolitika nem a valóság, lenne lehetősége és támogatottsága annak is, ha azzal foglalkozna ami felé elindult, ami miatt bizalmat kapott és elismerést az olvasóktól annak idején.
Igen a blog megváltozott, de nem főként abban, hogy pártos lett, az egyik oldalt jobban ekézi mint a másikat, hanem a minőségben, a témákra fordított áttekintésben.
Sajnos idiótából több van mint normális emberből, ez jobban eladható... mindamellett elhiszem, hogy felnőttek, (családalapítás, gyerek, stb) és kevesebb idejük van rá. Ennyire futja. De akkor ennyire érdemes reagálást is kell elvárni. Ha valaki polbulvártroll témákat rágcsál és tesz közzé, ennyit várjon a kommentektől is.
sörfigyelő Brokát Dark 13 2014.03.08 21:35:25
Illat: a szokásos kissé malátás barna mellett, vörös sör illata is van Hab: szimpatikusan lágy, mégis tartós. Szín: egészen sötétbarna Első húzásra leginkább a Soproni Démonra emlékeztet... persze még változhat a vélemény, én mindig nyitott vagyok, hogy egy sör…..
Sörbúvár Nem lehet más 2014.03.03 12:23:01
Nem lesz itt más semmi. Egy mikroblogon elcsípett kép, nem is fűzünk hozzá semmi mást, mint az eredi aláírást. Együtt: "a borsodi és a >louis vuitton<” ..
Impavidus Mortalium 2014.03.04 20:45:15
@Gérard Duchemin: Minden szempontból
Impavidus Mortalium 2014.03.05 21:22:43