Regisztráció Blogot indítok
Adatok
L151

0 bejegyzést írt és 171 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régóta fontolgatom, hogy leírom tapasztalataimat arról, hogy milyen volt kereszténynek lenni, és hogy milyen most "exkereszténynek" lenni. A katolikus vallásról fogok írni, mert azt ismerem, abba nőttem bele, az volt az otthonom. Nagyon szerettem vallásosnak lenni, és szenvedélyes katolikus voltam.…..
Sefatias Isten jó? 2017.09.15 09:18:37
  "Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá"" Mondta Jakab. És azóta emberek milliói hálásak Istennek azokért a jókért, amiket kapnak az életük során. Hálásak a gyermekeikért, a családért, az ennivalóért, a barátokért, a…..
L151 2018.01.01 15:46:08
@sefatias: ":) de igen. Mint annyi más témában is "

Gyakran halljuk azt a kifogást, hogy a Bibliát mindenki másképp magyarázza. A Biblia olvasása közben sokan különböző következtetésekre jutnak, ezért egyesek szerint sosem fogunk megegyezni. Jó példa erre- mondják – a sok felekezet: a Bibliában hívő emberek között sosem lesz teljes egyetértés.

Ez az elmélet figyelmen kívül hagy bizonyos tényeket. A bibliaolvasók döntő többsége egyetért a Biblia központi tanításaival. Még azok is könnyen megértik a Biblia fő mondanivalóját, akik különben nem tartják igaznak, amit ír.

A Biblia tanítását alapjában véve a keresztyénség valamennyi ága ugyanúgy értelmezi. A keresztények általában ugyanazokat a hitvallásokat fogadják el, melyek magukban foglalják az olyan alapvető igazságokat, mint hogy Isten a saját képmására teremtette az embert, szabad akaratot adott neki, s az ember fellázadt Isten ellen, és ezzel behozta a világba a bűnt.

Örökkévaló szeretetétől indíttatva emberré lett Jézus Krisztus személyében, és meghalt helyettünk, megfizetve a bűnért járó büntetést. Az emberek Istennel való kapcsolata helyreállhat azáltal, hogy Jézus Krisztusba vetik hitüket.

A Biblia üzenete világos mindazok számára, akik olvassák és megpróbálják megérteni a mondanivalóját. A baj csak akkor adódik, ha előítéletekkel nyitjuk ki a Bibliát, és az Igét megpróbáljuk összhangba hozni az előítéleteinkkel. Ez nem a Biblia hibája, hanem azoké, akik a Bibliát arra akarják kényszeríteni, hogy azt mondja, amit ők szeretnének.
Az utóbbi időben egyre többször hallunk a keresztény értékek védelméről. Szervezetek jönnek létre emiatt, politikusok hangoztatják, és civilek emelik fel a hangjukat. Ám arról soha nem esik szó, hogy mik is azok a keresztény értékek. Néha az az érzésem, hogy a keresztény értékek védelmezőinek…..
Sokszor elmondtam már, hogy kétszer voltam rákos. Mindkétszer átestem ennek a betegségnek minden szörnyűségén. Bár az elsőt elég jól viseltem minden szempontból, a második bizony kemény menet volt. Kétségbeesés, halálfélelem, rettegés, reménytelenség, aggódás, legyengülés, hányás, rosszullét,…..
L151 2016.03.20 20:46:32
Nocsak, mit nem olvasok éppen, „A tiszteletes” c. könyvben (Szenczy Sándorról szól)

„Kérdező: Fontos-e számodra az, hogy aki segítséget kér tőled, azzal a hitedet is megoszd?

SZS: (…) A segélyezés során nincs jelentősége annak, hogy ki miben hisz, vagy hisz-e bármiben. Viszont ha megkérdezik, akkor beszélünk róla. Elmondjuk, hogy a körülöttünk lévő világot szemlélve az Isten általános gondviselésével találkozunk, amely nem más, mint hogy felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak. Ő fenntartja ezt a földet. Van vetés és aratás, illetve jó és gonosz együtt tud élni ezen a földön. Van egy tere az Isten által teremtett világnak, amelyben ez működik. Vannak törvényszerűségei is ennek a világnak, függetlenül attól, hogy hiszünk-e bennük vagy sem. Hiszek-e a nyárban, az őszben, a télben, a gravitációban? Tapasztalom ezeket! De van az Istennek egy különleges gondviselése is, ami viszont már csak azokra vonatkoznak, akik az övéi, akik Isten gyermekei.
Rávilágítunk erre a különbségre. Sokan megkérdezik, hogy miért engedi meg Isten sokaknak, hogy anyagi jólétben éljenek, miközben gyermekek halnak éhen. (…) A legfelső egymilliárd, és ide tartozik Magyarország lakossága is, ugyanakkor dúskál, pazarol, pocsékol. Ezért nem Isten a felelős! Ezek a tények mindig az ember szabad akaratára világítanak rá. A legjobban mi tiltakoznánk, ha nem dönthetnénk afelől, mi jó nekünk!

------egyébként nagyon jó könyv, ajánlom elolvasásra!
Egy kicsit visszatérek ismét, a vissza-visszatérő témámhoz, a háromsághoz. Egy istenben három személy. Az egyik gondom a háromsággal, hogy a benne való hit üdvösségfeltétel. (Erről itt írtam) Bár úgy gondolom, hogy a háromság, egy bizonyos pontig érthető tanítás, mégis…..
L151 2016.01.16 20:06:08
@bjanek:

„de egyet árulj el nekem, ha Isten nem tartotta olyan fontosnak a háromságot, ami annyira tökéletesen leírja lényét, akkor veled együtt sokan miért érzik úgy, h lépten-nyomon csak így lehet róla beszélni?”

Tégy saját lelkiismereted belátása szerint, én nem kárhoztatlak.
L151 2016.01.16 20:51:06
@sefatias:

Sefatias: „valóban leírtad, de az a kérdés fel sem merült."

A posztod címe: „Isten személy? És kell, hogy az legyen?”
Az elmúlt három évben elég sok posztnál kommenteltem a homoszexualitás kérdésében. Melegblogon támadtam az érvelésüket, ahol támadták a melegeket, ott meg kiálltam mellettük. Szóval van bennem egy kettősség a témával kapcsolatban. Konkrétan még nem mertem állást foglalni.…..
L151 2015.12.02 15:42:54
Az Újszövetség tanítása szerint a világban lévő szellem nem jó.
2,1 Titeket is megelevenített, a kik holtak valátok a ti vétkeitek és bűneitek miatt,
2,2 Melyekben jártatok egykor e világ folyása szerint, a levegőbeli hatalmasság fejedelme szerint, ama lélek szerint, mely most az engedetlenség fiaiban munkálkodik;
2,3 A kik között forgolódtunk egykor mi is mindnyájan a mi testünk kívánságaiban, cselekedvén a testnek és a gondolatoknak akaratját, és természet szerint haragnak fiai valánk, mint egyebek

Aki hitre jut Jézus Krisztusban mint Megváltójában (már az ÚSZ első lapján olvassuk: 1,21 Szűl pedig fiat, és nevezd annak nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből.), az részesül a Szentlélekből. Itt most NE gondoljunk semmi karizmatikus csodára, nyelveken szólásra stb.
A nikodémussal történt párbeszéd szerint:
3,1 Vala pedig a farizeusok közt egy ember, a neve Nikodémus, a zsidók főembere:
3,2 Ez jöve Jézushoz éjjel, és monda néki: Mester, tudjuk, hogy Istentől jöttél tanítóul; mert senki sem teheti e jeleket, a melyeket te teszel, hanem ha az Isten van vele.
3,3 Felele Jézus és monda néki: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát.
3,4 Monda néki Nikodémus: Mimódon születhetik az ember, ha vén? Vajjon bemehet-é az ő anyjának méhébe másodszor, és születhetik-é?
3,5 Felele Jézus: Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába.
3,6 A mi testtől született, test az; és a mi Lélektől született, lélek az.
3,7 Ne csodáld, hogy azt mondám néked: Szükség néktek újonnan születnetek.

Később Pál is rákérdez:
„2. Korintus 13:5 Vizsgáljátok meg magatokat, hogy valóban hitben éltek-e! Tegyétek próbára magatokat! Vagy talán nem tudjátok, hogy Jézus Krisztus bennetek él? Természetesen ez csak akkor igaz, ha valóban hitben éltek!”

Róma 8.
Ti azonban nem test szerint éltek, hanem Lélek szerint, ha Isten Lelke lakik bennetek. De akiben nincs a Krisztus Lelke, az nem az övé. 10Ha pedig Krisztus bennetek van, bár a test a bűn miatt halott, a Lélek életet ad az igazság által. 11Ha pedig annak Lelke lakik bennetek, aki feltámasztotta Jézust a halottak közül, akkor az, aki feltámasztotta a Krisztus Jézust a halottak közül, életre kelti halandó testeteket is a bennetek lakó Lelke által.

[Érdekes egyébként, hogy a Római levélben azt írja, halandó test megelevenedik, azt sugallva, hogy ugyanaz a test támad fel, míg Kor I.-nél
15,42 Épenígy a halottak feltámadása is. Elvettetik romlandóságban, feltámasztatik romolhatatlanságban;
15,43 Elvettetik gyalázatosságban, feltámasztatik dicsőségben; elvettetik erőtelenségben, feltámasztatik erőben.
15,44 Elvettetik érzéki test, feltámasztatik lelki test. Van érzéki test, és van lelki test is.]

De a lényeg arra vonatkozott, hogy van a világ lelke, a Mammon – a bűnbeesés óta megromlott világ, Sátán ármánykodása - és van az Isten lelke, aki a hívőkbe költözik.
17,6 Megjelentettem a te nevedet az embereknek, a kiket e világból nékem adtál: tiéid valának, és nékem adtad azokat, és a te beszédedet megtartották.
17,9 Én ezekért könyörgök: nem a világért könyörgök, hanem azokért, a kiket nékem adtál, mert a tiéid.

Ján-ból a juhos metafora
10,14 Én vagyok a jó pásztor; és ismerem az enyéimet, és engem is ismernek az enyéim,
10,15 A miként ismer engem az Atya, és én is ismerem az Atyát; és életemet adom a juhokért.

10,26 De ti nem hisztek, mert ti nem az én juhaim közül vagytok. A mint megmondtam néktek:
10,27 Az én juhaim hallják az én szómat, és én ismerem őket, és követnek engem:
10,28 És én örök életet adok nékik; és soha örökké el nem vesznek, és senki ki nem ragadja őket az én kezemből.
L151 2015.12.02 17:09:36
@kjapp:

„Minden vallásban megjelenik a tisztaság fogalma, amely egy szint felett mindig magában foglalja a teljes tartózkodást a szexualitástól gondolok itt a vallásalapítókra, a szentekre is, de a papoknál is legtöbbször megkövetelt. (Van olyan vallási csoport is, ahol ki is mondják, hogy a szexualitás csak gyereknemzés céljából ajánlott a házas tagoknak is) Hogy van ez? Most jó a szex a spiritualitással együtt vagy nem?”

Keresztény szempontból nem jelent hátrányt, ha valaki házas (és szexuális kapcsolata van nyilván). :)
Az üdvözülés, bűnbocsánat nem saját érdemeinkért van, hanem Jézus keresztáldozata miatt . A keresztény tanítás középpontjában nem a vágyaktól való megszabadulás áll, hanem a szeretetre törekvés. Az a megkötés, hogy vagy házasság, vagy egyedülállóság.
Sefatias Punk és a kereszténység 2015.11.21 07:14:24
Aki ismer, az tudja, hogy jobbára punk zenét hallgatok. De vajon keresztényként ez helyes? Brátán Jani barátom mutatta az alábbi érdekes videót. Egy görög katolikus papnövendék mondja el a véleményét a punk zenéről. Vajon össze lehet hangolni a kereszténységet és a punkot? ..
L151 2015.11.26 10:26:17
@sefatias:

„Ennyi erővel beszélhetnél az egyházad énekeiről, hiszen valószínűleg a veled éneklők között arányában ugyanannyit találnánk EZEKBŐL A TULAJDONSÁGOKBÓL, MINT EGY PUNK KONCERTEN”

Látom nagyon szkeptikus vagy a látható egyház felekezeteivel szemben. Amennyiben megtéretlen emberek járnak oda, akkor tényleg igaz lehet a fenti diagnózisod.

Már korábban leírtam, hogy a látható egyháznak vannak pozitívumai is, ti. az evangélium terjesztésének elősegítése (előadások, miseközvetítések, könyvek kiadása, műsorok, laikusok és egyházi személyek oktatása, szeretetszolgálat hátrányos helyzetűek, börtönben lévők stb felé) Ezeken az utakon mind mind elérhet embereket az evangélium, s ne gondold, hogy ne léteznének ténylegesen megtért emberek.
L151 2015.11.26 20:32:15
@Discipline:

Discipline, nem akarom támadni a zenei ízléseteket, nem ez a legfontosabb sarokkérdés a kereszténységgel kapcsolatban.
Én továbbra is hitelt adok a dok.filmben szereplő összefüggéseknek. A narrátor Joe Schimmel maga is a hippi korszakban volt fiatal, rock zenész szeretett volna lenni, megismerkedett new age, keleti paratikákkal, hiszen ez az akkori korban divat volt. Viszont mikor az elsajátított módosult tudatállapotokban egyre inkább sötét, a lelkiismeretével nem egyező szövegek ihletődtek, abbahagyta és fel is hagyott a praktikákkal. Később lelkész lett.

Egy régi előadása van fenn neten, ahol erről beszámol 3:10-7:30, ha ezt is hosszúnak találod végighallgatni, akkor elég csak 6:30-7:30.
Sorcerers of Rock and Roll
www.youtube.com/watch?v=h_4i5410TZ8

A kispapos videóval kapcs. csak annyi a kritikám, hogy nem említi azt, hogyha egy zene Istent gyalázza, blaszfémizál – ilyen punk zenék azért előfordulnak – akkor azt kereszténynek nem való hallgatni. Remélem ez közös nevező lehet.
Sefatias Van rá bizonyítékod? 2015.11.07 07:18:25
A relativizálást korunk egyik rákfenéjének tartják. Ma már semmi sem biztos, és nehezen találni olyan, mindenki számára elfogadható viszonyítási pontokat, amelyekből ki lehetne indulni, hogy stabilan határozhassunk meg paradigmákat. Ez az élet szinte minden területére igaz. A teológiára is. A hívő…..
L151 2015.11.15 18:58:48
Sefatias:
Máté 2,23 nem vagyok szakértő, de ezekre is adnak válaszokat a hozzáértők. :)
www.bibliabaptista.hu/20141225.html

Nézd meg a „Ószövetségi jövendölések Jézus Krisztusról és beteljesülésük”linket, mindezek együttállását nehezen lehetne a véletlen számlájára írni.

Visszatérve a bizonyítékokhoz.
A Bibliát Jézus Krisztus személye és eljövetele hitelesíti, aki 3 dologgal igazolta Istentől küldöttségét
- magas szellemiségű erkölcsi tanító volt, szeretetet állította középpontba
- csodákat tett, betegeket gyógyított, halottakat támasztott fel, vízen járt, kenyeret szaporított, Feltámadt, stb
- ószövetségi próféciákat teljesített be

Jól ki van ez találva Isten részéről, hogy több lábon áll meg az igazolás.
Mert mi van ha nem tett volna csodákat, nem támad fel? Csak azt vallja, hogy Ő beteljesítője a próféciáknak, meg mellette erkölcsi tanításokat adott volna… Azt mondták, volna neki „te meggárgyultál, fiam” „még hogy az Írások beteljesítője?!”
… Ha viszont hiányoztak volna a próféciák, s csak csodákat tett és tanított volna, akkor a farizeusok és írástudók bevádolják, hogy felforgató varázsló, meg kell kövezni.
S nyilván a magas szellemiségű tanítás sem hiányozhat, hiszen Isten magas szellemiségű.
Sefatias Mikor jön el a vég? 2015.10.30 07:01:45
Mikor jön el a vég? Ez az a kérdés, ami már kétezer éve a kereszténység központi témája. Azóta nem is igazi keresztény az, aki nem a saját életében várja Krisztus második eljövetelét, az elragadtatást, Armageddont. Ismerjük Pál gondolatait erről. Ő maga is hangot adott…..
 Rick Warren könyve, a Céltudatos élet, bestseller lett, több mint 20 millió példányban adták el szerte a világon és gyülekezetek tízezrei alkalmazzák ezt a könyvet egy 40 napos oktatóprogram alapjául melyben a könyv 40 fejezetét használják tanításra. Ezt a módszert Amerikában rengeteg…..
Azt hiszem, hogy eljött az ideje annak, hogy a teremtési beszámolóval kapcsolatos kérdéseimet megfogalmazzam egy posztban. Máig sem értem, hogy mi volt az oka annak, hogy nagyon hosszú ideig fel sem merültek bennem ezek a kérdések, miközben ki tudja hányszor olvastam el ezt a részt a Bibliából.…..
L151 2015.09.26 10:43:19
@kjapp:

Erdélyi Juditnak, aki kardiológus szakorvos, de vallással is foglalkozik, van egy találó hasonlata miszerint a transzcencentális világgal kétféle módon vehetjük fel a kapcsolatot, KÉT „AJTÓ” nyílik felé.

1. Az egyik a Jézus Krisztusban való hit, János evangéliumában az „ajtó” metaforát használta saját magára. Keresztényként mindenféle technika nélkül, egyszerűen imádkozhatunk, és Isten meghallgat.

2. a másik az okkult technikák. Például meditáció, mantrázás, vagy egy gyertyalángra való koncentrálás. Mindezen módszerek lényege gondolataink kiüresítése, annak elérése, hogy „ne gondoljunk semmire”. Ilyen állapotba jutva különböző szellemekkel kerülhetünk kapcsolatba, médiummá válhatunk, illetve vizuális-hang-stb. élményekre tehetünk szert. E technikák közé tartozik még a vizualizáció, agykontroll, reiki, de akár bizonyos kábítószerek fogyasztása (pl. LSD). Hitler, aki gyakorló okkultista volt, pl. meszkalint szedett (Hidden Dangers of the Rainbow, 100. old.)
E technikákkal viszont garantáltan nem Jézus Krisztussal és az általa képviselt Atyával kerülünk kapcsolatba, mégha egyes szellemek „jóknak”, segítőknek adják is ki magukat.

Egy nagyon hasznos írás a témában:
Erdélyi Judit: Lelki immunológia
www.jezusazut.hu/lelki-immunologia.doc

Hogy Jézus Istennek egy „avatárja” lenne csupán, ezoterikus téveszme. Nem a hinduk gondolkodásából kell kiindulni, náluk elefántfejű isten is van…
Jézus valós történelmi személy, nem mítosz.

2 Ján.
1,9 A ki félrelép és nem marad meg a Krisztus tudománya mellett, annak egynek sincs Istene. A ki megmarad a Krisztus tudománya mellett, mind az Atya, mind a Fiú az övé.

A keresztény miszticizmussal, kontemplatív „imával” kapcsolatban egy videó:

Ray Yungen: Mysticism in the Church
www.youtube.com/watch?v=u1IX7W3R0Kk&feature=related

Nagyon hasznos ez is:
Part 1 The Transformation of a New Age Medium
www.youtube.com/watch?v=dlqZBkY9Pk8
L151 2015.09.26 11:46:55
@A Menhely gondnoknője:

Szerbusz Gondnoknő, :)

érdekes módon mindezen „okkult technikáknak” vannak közös pontjaik, nevezetesen a szellemvilággal való kapcsolatfelvétel. A gondolatok kikapcsolása (mantra, meditáció, üveggömbbe nézés, stb) azt eredményezi, hogy kiteszed magad ilyen hatásoknak. Pszichoaktív drogokat nem kell bemutatni. Ki hinné, az asztrológiával magasabb szinteken foglalkozók közül is vannak akik spirit guide-ok segítségét veszik igénybe. www.youtube.com/watch?v=Ziej0JlDZN4
Agykontroll nem különben ld. alábbi videóban csak a bevezetőt (0:40nél)
magával a kurzus megalapítójával vitaműsor
SILVA MIND CONTROL -VS- Christianity
www.youtube.com/watch?v=BQYsVvXHaUA

Én nem tudok olyan jól írni, mint az alábbi magyar nyelvű írás szerzője. Sok jó gondolat van benne és a Biblia okkult praktikákra vonatkozó igerészei:

Keresztény hit és New Age szellemiség szentírási szövegek alapján
s.paulus.tripod.com/iropult/hit_es_new_age.pdf
L151 2015.09.26 12:33:38
@A Menhely gondnoknője:

„Azonban van olyan fajtája a "misztikának", ami semmi más célt nem szolgál, mint az embert abban segíti, hogy Isten tőlünk különböző, mérhetetlenül felettünk álló természetét megértse. Ez megmarad kizárólag szellemi szinten, nem akar semmit befolyásolni vagy átírni a világban, csak az ember belső világában zajlik le.
És valójában nem is kellene misztikának nevezni, hiszen éppen a VALÓSÁG megismerésében segíti az embert.
Csak annyiban misztika, hogy nem a hétköznapi, gyakorlatias és racionális gondolkodáson alapszik, hanem annak felismerésén, hogy ezen kívül másféle valóság is létezik, amit érdemes megismerni.”

A kereszténység sem hétköznapi és „racionális” megfigyelésen alapul. Hiszen a világban csak az látható, hogy sok szenvedés és igazságtalanság van benne. Miért lenne akkor Isten? Nem is láthatjuk őt.
A hívők megtapasztalhatják Isten jelenlétét és gondviselését az életükben, a világnak azt a rejtett aspektusát, ami csak az Istenben hívők tapasztalnak - akik komolyan veszik hitüket. Rajta lehet kapni Istent, apró csodákban.
Valóban igaz, hogy ha Istenben bízunk legyőzzük a világot, még a nehézségek, próbatételek sem tudnak eltántorítani.

Zsolt.
A kik bíznak az Úrban, olyanok, mint a Sion hegye, a mely meg nem inog, örökké megáll.

Jób.
5,18 Mert ő megsebez, de be is kötöz, összezúz, de kezei meg is gyógyítanak.
5,19 Hat bajodból megszabadít, és a hetedikben sem illet a veszedelem téged.

Péld.
3,11 Az Úrnak fenyítését fiam, ne útáld meg, se meg ne únd az ő dorgálását.
3,12 Mert a kit szeret az Úr, megdorgálja, és pedig mint az atya az ő fiát, a kit kedvel.
Karácsonyi ajándékul fogadjatok szeretettel egy vendégposztot a Teremtés és Értelmes Tervezettség Facebook csoportból ( https://www.facebook.com/groups/564161663655170/ ): Tükröm tükröm mondd meg nékem…? Avagy az élet lehetetlensége természetes folyamatok által: a…..
L151 2014.03.18 12:49:30
@Saccocoma:
„If a new arrangement occurs, whether spontaneously or from the outside, new information is assembled in the process. Even if the arrangement consists of shattering a glass into tiny pieces, that means assembling new information.”

Csakhogy a pohár széttörése, épp ellentétes folyamat, mint a DNS molekula létrejötte, egy magasan szervezett struktúráé.
A levlistánkra került fel az alábbi írás, és úgy láttam, hogy Vankó Zsuzsa gondolatait érdemes itt is megosztani. "Senki sem tudja, mit hoz a 2014-es esztendő, egyéni életünkben és globalizált világunkban, amelynek a történései immár minden emberre kihatnak valamiképpen.…..
A Júdás evangéliuma alapvetően egy gnosztikus irat, és itt az elején le kell szögeznünk, hogy a gnosztikusság, nem egy negatív jelző, hanem az Isten és a világ felfogásának egy alternatívája. A gnosztikus felfogás szerint az emberiség alapvető problémája nem a bűn, hanem a…..
L151 2013.12.05 12:38:24
- Például, mint már írtam a Divinity-n, hogy azt gondolod, Istennek annyi hatalma sincs, hogy megállította volna Pált, ha ő tévtanító.

- Azt mondod, az emberi természet eredendően jó. Nos, ha egy sorozatgyilkossal hasonlítjuk össze magunkat, nyilván rendesebbek vagyunk mindketten nála. De ha pl. a Hegyi beszéd mércéjével nézzük magunkat, más a kép. Mindenkiben van szeretetlenség, önzés.

- Nem tudom, a Sátánt te hová teszed a világképedben, hiszel e egyáltalán a valóságában. Az Újszövetség tanúsága szerint létezik (megkísértette Jézust), vagy például amit Pál mond:
Eféz.
2,1 Titeket is megelevenített, a kik holtak valátok a ti vétkeitek és bűneitek miatt,
2,2 Melyekben jártatok egykor e világ folyása szerint, a LEVEGŐBELI HATALMASSÁG FEJEDELME szerint, ama lélek szerint, mely most az engedetlenség fiaiban munkálkodik;
6,12 Mert nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság lelkei ellen, melyek a magasságban vannak.

- Az Újszövetségi kánon könyvei azok a könyvek, amelyeket a korai keresztény gyülekezetek is használtak (korai egyházvezetők írásos anyagaiból visszakövethető), továbbá Jézus közvetlen tanítványai (esetenként azok tanítványai) a szerzők.
/Szerzők: Máté, Márk (Péter tolmácsa), Lukács (Pál munkatársa), János, Pál, Jakab (az Úr testvére), Péter, Júdás (Jakab testvére);Zsid szerzője? (Pál vagy valamelyik tanítványa)/

Írd le pontonként a válaszaidat.
L151 2013.12.05 15:29:53
1) „Hitlert megállította? Sztálint?
Isten úgy tud beavatkozni a világ történéseibe, hogy az emberen keresztül teszi, de csak abban az esetben, ha az ember lelkileg azonosul Istennel.”

:) Az Újszövetségben nem ez van, Jézus nem ezt tanította. Egy példa:
6,31 Ne aggodalmaskodjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? vagy: Mit igyunk? vagy: Mivel ruházkodjunk?
6,32 Mert mind ezeket a pogányok kérdezik. Mert jól tudja a ti mennyei Atyátok, hogy mind ezekre szükségetek van.
6,33 Hanem keressétek ELŐSZÖR Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek.

Vagyis keressük először Isten országát, és akkor mindez ráadásul megadatik. Azaz van gondviselés, Isten beavatkozik a hívő életébe. Ezek nem üres szavak Jézus részéről, hanem kőkemény valóság. De számos más helyen találsz igehelyet az Újszövetségben (és Ószövetségben), mind Jézus mind az apostolok részéről.

Isten azért nem állította le Hitlert vagy Sztálint, hogy megmutassa, milyen a világ, ha ő nem avatkozik be. Pont olyan mint az emberi történelem. De hogy elküldte a Fiát, mint Megváltót, és mondjuk egy Saul ezt a megváltástervet el akarná rontani, azt nem fogja megengedni! Már az Ószövetségben benne van, hogy elküldi a Messiást, vagyis ez régóta el volt tervezve. S megfelelő embereket választott ki erre, hogy segítsék az evangélium ügyét. Ilyen „választott edény” volt Pál.

Isten megígérte az Ószövetségben, hogy visszahozza a népek közül a zsidókat a földjükre. És ez meg is valósult 1948-ban létrejött Izrael állam. Istennek van hatalma.

2) Jézust és Istent nem egydimenziós szeretetként kell elképzelni. Van az Istennek más tulajdonsága is. Pl. könyörületes, irgalmas, nagyhatalmú, vesékbe látó, félelmetes, szabadító, szegények és elnyomottak pártját fogó, igazságtalanságot gyűlölő, stb.
Zsolt.
138,6 Noha felséges az Úr, mégis meglátja az alázatost, a kevélyt pedig távolról ismeri.

3) Csak mert nem sikerült megértened az Újszövetséget, esetleg megbotránkoztál rajta, még nem a szöveget kell szétcincálni és kiszelektálni ami nem tetszik. Nem egyszerű történelmi iratként kell olvasni, hanem Isten által ihletettként, Isten Szavát tartalmazza. S nem véletlenül, vagy összeesküvés eredményeként került bele, ami belekerült.
Bár a cím leginkább egy evangelizációs előadássorozat egyik témájához illene, mégsem erről van szó - az alábbiakban ugyanis egy nagyon kedves kommentelőm, Saccocoma felvetéseire próbálok válaszokat keresni. Poszt azért lett belőle, mert imádok sokat locsogni egyrészt a…..
L151 2013.11.12 20:03:47
@Saccocoma:
„De mi alapján döntöd/döntik el, hogy ki nem igazi próféta? Milyen bizonyítékot követnek, ami segít nekik eldönteni a kérdést? Mi alapján törnek pálcát eltérő tanok felett, mondván, azok nem igazak?”

Hogy ki az igaz tanító, pl. Jézus vagy Mohamed, úgy döntheted el, hogy összehasonlítod őket.
- Jézus erkölcse sokkal magasabb, mint Mohamedé (nem szólít erőszakra)
- Jézus élete, magaviselete erkölcsös, míg Mohamedé nem (embert is ölt, hogy terjessze a hitét)
- Jézus feltámadt, Mohamed egyszerű halandó volt
- Jézus próféciákat teljesített be, Mohamed nem
- Jézus csodákat tett, Mohamed nem
- Mi igazolja tehát Mohamedet, hogy írása az Istentől származik? Semmi.

A hamis tanítók fellépése a kezdetektől gondot jelentett, pl. a gnoszticizmus. Ezért találunk több helyen az apostoli levelekben figyelmeztetéseket:
1 Ján.
4,1 Szeretteim, ne higyjetek minden léleknek, hanem próbáljátok meg a lelkeket, ha Istentől vannak-é; mert sok hamis próféta jött ki a világba.
4,2 Erről ismerjétek meg az Isten Lelkét: valamely lélek Jézust testben megjelent Krisztusnak vallja, az Istentől van;
4,3 És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus lelke, a melyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már.
4,4 Ti az Istentől vagytok fiacskáim, és legyőztétek azokat; mert nagyobb az, a ki bennetek van, mint az, a ki e világban van.
4,5 Azok a világból valók; azért a világ szerint beszélnek, és a világ hallgat rájok.
4,6 Mi az Istentől vagyunk: a ki ismeri az Istent, hallgat reánk, a ki nincsen az Istentől, nem hallgat reánk. Erről ismerjük meg az igazságnak lelkét és a tévelygésnek lelkét.
L151 2013.11.12 20:11:19
@Saccocoma:
Hogy az okkultisták meséi az igazak, akik tagadják, hogy Jézus a Krisztus, abból dönthető el, vajon erkölcsösek-e? Nem. Az okkultisták nem erkölcsösek, mert készek zsidókat és keresztényeket kiirtani.

Ha szeretnéd megtudni, miben hiszenk az okkultisták magasabb körei, egy jó összefoglaló:
Hannah Newman: The Rainbow Swastika C és D fejezet
www.lermanet.com/rainbow-swaztika/naC.htm

Az ilyen összeesküvőkről szól prófétikusan a 2. Zsoltár:
2,1 Miért dühösködnek a pogányok, és gondolnak hiábavalóságot a népek?
2,2 A föld királyai felkerekednek és a fejedelmek együtt tanácskoznak az Úr ellen és az ő felkentje ellen:
2,3 Szaggassuk le az ő bilincseiket, és dobjuk le magunkról köteleiket!
2,4 Az egekben lakozó neveti, az Úr megcsúfolja őket.
Bill Bright tanításai – avagy milyen missziói elvek működnek a Campus Crusade for Christ szervezetében? Írta: Solymos Dániel   Dr. William R. „Bill” Bright (1921-2003) világszerte ismert nevű, amerikai evangélista. Az általa 1951-ben alapított missziós…..
A következő eseményre, remélem, hogy a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület elnöke, prof. dr. Bagdy Emőke is ellátogat, és bűnbánatot tart amiatt, hogy kilobbizta az iskolai relaxáció (Diákrelax program) Nemzeti Alaptantervbe való…..
  Az egyik leggyakoribb kérdés, ami a Bibliával kapcsolatban felmerül, hogy vajon csak mese az egész, vagy jobb esetben irodalmi mű, esetleg történelemkönyv vagy tudományos értekezés? Nos, alapvetően egyik sem. Akik a Bibliát nap mint nap rendeltetésszerűen használják,…..
L151 2013.02.15 14:09:20
@Kéry Zsuzsanna:

Kedves Zsuzsa!

A gyermekkeresztség témájáról még nem gondolkodtam el (nem vagyok olyan teológiai szinten), elolvasom a linket.

Csak néhány gondolatot vetek fel a férfi-nő témával kapcsolatban.

„Minden férfinak feje a Krisztus, az asszony feje a férfi, a Krisztus feje pedig az Isten.” Stb.

Akik az Újszövetség egyes apostoli rendelkezései alapján azt mondják, hogy a nők alsóbbrendűek a férfiaknál és engedelmeskedniük kell, érdemes visszalapozni a Biblia elejére, ahol is a bűnbeesés miatt Ádám és Éva elszakad Istentől:

I Móz 3,16-17
16 Az asszonynak monda: Felette igen megsokasítom viselősséged fájdalmait, fájdalommal szűlsz magzatokat; és epekedel a te férjed után, Ő PEDIG URALKODIK TE RAJTAD.
17 Az embernek pedig monda: Mivelhogy hallgattál a te feleséged szavára, és ettél arról a fáról, a melyről azt parancsoltam, hogy ne egyél arról: Átkozott legyen a föld te miattad, fáradságos munkával élj belőle életednek minden napjaiban.

„Ez a mondat a bűneset utáni állapotot mutatja. Nem parancsolja ezt Isten, hanem elmondja, hogy mi a következménye a tőle való elszakadásnak a házasságban. Eredetileg Éva a társa Ádámnak, nem a cselédje. Isten az embert uralkodással a természet fölött bízta meg, nem a másik ember fölött.”
biblia.hu/a_biblia_a_hazassagrol/leteznek_hazassagi_szerepek_a_21_szazadban

Az Ószövetségben tudtommal nem kezelték a nőket egyenrangúnak a férfiakkal (enyhén szólva), de ez nem a teremtés rendje szerinti ideális állapot, hanem az átok miatt van. Más oldalról is megközelíthetjük. A természetben (állatvilágban) az erős uralkodik a gyengébben. A bukott ember ugyanezt a szisztémát követi, ti. a férfiak azért uralkodnak a nőkön, és fosztják meg jogaiktól, mert fizikailag erősebbek.
---

Viszont nem gondolom, hogy a nemi szerepeket fel kellene borítani. Tehát, hogy egyes nyugati országokban (Svédország?) az óvodákban nem engedik, hogy a gyerekek a nemüknek megfelelő játékokkal ill. szerepjátékokat játszanak! Van az emberi populációban 2-3 %, homoszexuálisok transzszexuálisok, akiknek gondot jelent a nemi szerepelvárásokhoz való alkalmazkodás, de, ettől még, nem a kisebbség igényei szerint kellene igazítani a társadalmat és a gyerekek nevelését!

Szerintem az a férfi, aki szereti a feleségét és tiszteli a női nemet, nem él az uralkodás jogával, hanem meghallgatja a felesége véleményét is, és egyenrangúnak tartja.

----
"A ti asszonyaitok hallgassanak a gyülekezetekben, mert nincsen megengedve nekik, hogy szóljanak, hanem engedelmesek legyenek, amint a törvény is mondja. Hogyha pedig tanulni akarnak valamit, kérdezzék meg otthon az ő férjüket, mert éktelen dolog asszonynak szólni a gyülekezetben." 1Kor. 14:34-35

Erre poénosan én azt szoktam gondolni, nos, nem jobb-e a gyülekezetben meghallgatni az értelmes férfiak és értelmes nők hozzászólását, mint az értelmes férfiakét és a buta férfiakét?
 "Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam. (Jn 14,6) „Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus” (1Tim 2,5)   A korábbi írásokban kitértem rá, hogy régi-új trend van…..
 részlet Dave Hunt: An Urgent Call to a Serious Faith c. könyvéből   Isten Igéjéből kiderül, hogy Isten nekünk, elveszett bűnösöknek minden (múltbéli, jelenbeli és jövőben elkövetett) bűnünkre bűnbocsánatot, és – Jézus Krisztusnak a kereszten tökéletesen…..