Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ray Tango

0 bejegyzést írt és 66 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Pinot páros 2010.04.12 12:06:00
A pinot noir más. Más elbírálás alá esik, mások a játékszabályok. Nem elég a Burgundia-humbug, a többi nemzet sem jeleskedik elérhető árú és már jó minőségű tételek előállításában. Mondják, hogy már a fajta termelése is költségesebb, bizonyára így is van,…..
A már kétszer megidézett minapi borozgatás alkalmából bontottunk egy 2006-os Szepsy-birtokfurmintot is. Előbb vakon próbálkoztam vele, nem tudtam hová tenni, egyenesen lebussayztam tanácstalanságomban. Más volt, mint amelyről tavaly nyáron írtam, világosabb színű, frissebb,…..
Traminit én alig, sőt testületileg is alig kóstolunk. Jó ideig a partvonalról figyeltem, hogy a 2007-es Bussay a Borbarát 4 ½ csillaga nyomán kultuszborrá emelkedik, de amikor Radován készletpörgető akciót hirdetett, lecsaptam. Vettem egy Bussayt, meg egy Somlói Apátságit. A…..
Megroppant a rizlingodisszea íve. A tartós berekedés oka egyrészt az volt, hogy elkerültek a megrendítő élmények, másrészt ami megtalált, azt szerzőtársaim elírták előlem (Szászi Kabócás), más posztba aprítottam (Hollóvár), Losonci Bálintét pedig túl gyorsan ittam meg.…..
A Művelt Alkoholista Best Buy 2010.03.17 13:00:00
Rendszeresen frissített rovatunkban olyan borokat ajánlunk, amelyek megérik az árukat, viszonylag könnyen beszerezhetőek, és élményt adnak. A számuk szerencsére töretlenül nő, és az általunk felsoroltakon kívül minden bizonnyal akadnak még bőven kellemes meglepetések. Mi azonban…..
Szecskő Tamással hosszú ideje tartoztam magamnak. A mátrai tőkéstársak feltérképezésében konkrétan félúton jártam eddig. Németh Attila és Losonci Bálint életét és munkásságát régóta ismertem és becsültem – az egyik a remek Barnatanya syrah-val szerepelt hasábjaimon…..
"Borversenyünkön a bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kerestük, hogy méltó helyet találjon a nagy felismerések, találkozások, a jelentős döntések kísérőjeként" – így köszöntötte az egybegyűlteket Pálinkás József [a képen] a Magyar…..
Ray Tango 2010.02.17 14:17:00
@kádkongató:
megjelenik a RESPEAKT :D :D
Sokat elmond egy pincéről, hogy milyen a belépő bora. Mert bizony nem olyan könnyű igazán jót alkotni ebben a kategóriában. Legyen az alapbor tartalmas, jellemző a birtokra, csillantsa fel a magasabbra pozícionált borok erényeit; de azért legyen könnyen érthető, jól fogyasztható…..
Ray Tango 2010.02.10 12:06:33
@ringsider:
Így igaz, még a doki-féle továbbképzés után, üvegből és nem hűtve is remek volt a 2007-es Esküvé.
A 2008-as tudtommal még nincs sok helyen, BT-nál legutóbb még a 07-es volt kirakva. A 2008-as egyébként teljesen más összetételű, mert az olasz és a rajnai mellé sárgamuskotály és tramini is került. Ebben már komolyabb értékek is felfedezhetők, talán az eddigi legjobb Esküvéje a dokinak, sima 6 pontról indul.
Két borász is szerepelni fog ebben a részben, ne lepődjenek meg. Szerepelhetne több is, hisz négyen lettek 2009-ben tőkéstársak; azt, hogy miért csak ketten lesznek, könnyen meg tudom indokolni. 2009 nyarán palack kolléga szervezésében részt vettem ugyanis egy egész napos…..
2009 számomra az olaszrizling éve volt. Tudom, nem igazán kérdés, milyen szőlőfajtából kell nagy magyar borokat készíteni, hazánknak sokkal inkább a sokszínűségre érdemes építenie. Ezzel együtt drukkolok az olasznak, azt szeretném, hogy sok-sok jót csináljanak belőle.…..
Ray Tango 2009.12.30 00:14:09
@BZoltan:

Az olasz nálatok szerintem a csúcs! :) Kár, hogy nem ismerhetik meg többen! Legalábbis nekem nagy kedvenc, rögtön utána pedig a hárs következik! :)
A Művelt Alkoholista Elalmásodás 2009.12.29 09:55:00
A magyar borsajtót olvasva nem egyszer támadt olyan érzésem, hogy a száraz furmint útjában már csak egyetlen trónbitorló áll, a burgundi fehér. Ez a bizonyos burgundi fehér viszont a leglegebb a fehérek között, és az egész világot elbűvölő és meghódító chardonnay-ból…..
Ray Tango 2009.12.30 00:11:05
@pinotnoir_777:

A Királyudvarnak magam is drukkolok!
Viszont az ő boraik már fiatalon is hibátlanok, elegánsak, kifinomultak és jól fogyaszthatók. Tehát nem kell a fogyasztásukra 5-10-20 évet várni. Kiváncsian várom, hogyan őrzik meg az értékeiket az évek során a borok!
Ha jól emlékszem, két évvel ezelőtt én találtam ki az Alkeszen, hogy megmondom, mit iszom karácsonykor, és akkor hátha a kedves olvasónak is kedve lesz ilyesmiről beszélgetni. Talán nem helytelen, ha ezt a hagyományt saját hasábjaimon folytatom. Úgyhogy önéletrajzi elemekben…..
Csütörtök általában az én napom, de most nem volt időm a nagy készülődés közepette rendesen kóstolni. Meg aztán úgysem lenne ideje senkinek rendesen elolvasni. Szoktunk viszont mi ilyenkor olyat kérdezni, hogy milyen borok kerülnek az ünnepi asztalra a kedves olvasónál. Jó…..
A vörös középosztály gyászos középszerűsége után középfehérekhez fordultam vígaszért. A nagy bukta után kevéssel is beértem volna, de szerencsére nem csak emiatt éreztem magam jobban. A szándéknak megfelelően volt a válogatásban egy kis részrehajlás, azaz a…..
Az egyik legalaposabb és szorgalmasabb borblogger, a WineDoctor hosszú és alapos bejegyzésben ismerteti Tokaj és a Királyudvar történetét, illetve értékeli a Királyudvar aktuális borait. Mivel a szerző érdeklődésének egyik kiemelt területe a Loire-völgy, így várható volt, hogy…..
A Művelt Alkoholista Balcsillagzat 2009.12.11 10:00:00
A középosztály hiányán sírni menő. Én persze vagyok olyan ümmög, hogy ne sírjak azon, amin mindenki más. Én a szarból is kicsipegetem az arabicát. Ennek szellemében válogattam össze 7 palack 3000 forint körüli vöröset remélve, hogy csupa óriásölőt fogunk kóstolni. Hát,…..
A Kérdőív második fejezetében kézműves borászok értékelik az idei évet és a közelmúlt évjáratait. Amit annak idején nehéz volt elhinni, azt most már talán a borok bizonysága alapján igazoltnak vehetjük, vagyishogy 2008 nem törte meg a 2006-tal indult jó sorozatot. 2009…..
Az izsáki Gedeon-dűlőben található családi pincészetet Varga Árpád és párja, Ildikó viszik. 60 hektáron gazdálkodnak, céljuk a kunsági borvidék rangjának, elismertségének emelése, megmutatni széles körnek, hogy a kiskunsági homokhátságon is lehet magas minőségű borokat…..
Amit a figyelmes olvasók jó része már rég tud, bevallom őszintén: befürödtem a kadarkákkal. A kezdeti lelkesedés hamar megbicsaklott, nemcsak azért, mert több bortól egyszerűen többet vártam volna, vagy mert egyre nehezebb volt kóstolótársaimat újabb körre ösztönöznöm, de…..
Október második hétvégéjén Légli Géza és barátai várják a borbarátokat a Kislaki Borkertbe! A kézműves borokról Tamás Ervin és Légli Géza, a regionális finomságokról Csapody Balázs és a Kistücsök étterem, borpince és vinotéka csapata, a kultúráról művészbarátaik…..
Ray Tango 2009.10.06 11:27:21
A hvg.hu arról tudósít, hogy Vincze Béla borászatát 30 napra bezáratták, miután a 2007-es Egri Bikavéréről kiderült: hozzáadott glicerint tartalmaz. A glicerin valószínűleg azért került a borba, hogy a gyenge minőségű, vékony anyagnak testet adjon. A laborvizsgálaton…..
Ray Tango 2009.09.30 18:28:10
A sauvignon blanc az a fajta, amiből igazán jót talán ha egyszer ittam. Nyilván ez az én hibám is: magyar polcról előbb veszek le egy furmintot, hárslevelűt, olaszrizlinget, mint sauvingnon blanc-t. Külföldről meg elsősorban rajnait, esetleg zöldveltelinit rendelek –…..
Ray Tango 2009.09.01 14:26:19
@töppedt: Ha már Sauvignon és macskapisi, akkor érdemes Etyeken próbálkoznod! Hernyák és Rókusfalvy Sauvignonokban például ott van a jegy!
Négy magyar vörös alig több, mint ötezerért - ez a kalandtúra könnyen katasztrófaturizmusba torkollhat. Ha teljesen vakon ugrunk bele, nagyon ráfaraghatunk. Én óvatosabb voltam: vettem két ismeretlen kézművest megbízható forrásból, melléjük pedig két könnyen elérhető…..
Megint meleg van, ilyenkor szépen lelassulok én is. Bor csak este nyílik, általában a teraszon, megvárva, hogy a nagy hőséget egy enyhe szellő kicsit megkergesse. Amíg erre várok, megolajozok egy friss ciabatta-t, teszek rá némi olasz vagy spanyol sonkát, szárított paradicsomot,…..