Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rizmayer Katalin

23 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Családi fényképalbum újratöltve Anyu 80. születésnapja alkalmából játszottuk el, hogy mi vagyunk a saját nagyapánk, dédanyánk, ükapánk és szépanyánk. Hódolat ez felmenőinknek, akik ünnepnek tekintették a fényképezkedést, és a fényképészeknek, akik megrendezték és megörökítették a méltóságteljes…..
Születésem története Így jöttem világra, de előtte még egy jó nagyot sétáltunk Anyuval. Anyu így mesél: "Katival szeptember 9-re voltam kiírva. Kb. hat héttel előtte begörcsöltem, és elmentünk az orvoshoz, Szolnoki Ferenc professzorhoz, aki az István Kórházban volt osztályvezető…..
Októberben lesz 100 éve, hogy a magyar közigazgatás kivonult az ország egyetlen igazi kikötőjéből, Fiuméből. Fiume, vagy horvát nevén Rijeka, különleges helyet foglal el a magyar történelemben. Egy eltűnt világ emlékét hordozza: a magyar tengeri világét...
id. és ifj. Csizmadia János fényképei és ifj. Csizmadia János emlékei 2018. február 6-án felbukkant néhány kép Scheuring nagypapám Tömő utca 15. alatti szülőházáról a Józsefváros régi fotókon nevű facebook oldalon. Megbabonázva néztem őket, mert erről a házról semmiféle képünk nem volt a családi…..
Kálvária utca 15. Ha lehull a hó 2018.02.12 19:01:34
Hó alatt a Kálvária utca 15. - az 1970-es évek eleje Jó nagy hó esett, takarítani kell az udvart, hogy ki-be járhassanak az autók. Apuval nekiállunk...
Scheuringné Dr. Pozsonyi Teréz: Kitelepítésünk története - Emlékirat Készült 2006-ban  Előszó 2006 áprilisában, Jánossal közösen a "Vasárnapi Újságot" hallgattuk a Kossuth Rádióban, amikor arra lettem figyelmes, hogy a szlovákiai Komáromban diákok számára pályázatot hirdettek, hogy írják le…..
Szent Lénárd egylet, a józsefvárosi német szőlőművesek temetkezési egylete  A józsefvárosi német ajkú szőlőművesek 1823-ban alakították meg temetkezési segélyegyletüket. Vallásos tömörülésük célja volt, hogy a tagok befizetéseiből halálesetkor a temetkezési segéllyel enyhítsék a váratlan kiadásokat…..
Kálvária utca 15. Gyászmenet 2017.01.03 18:07:16
Dédszüleim temetési emlékei  A korabeli gyászlapok részletesen felsorolják a gyászoló családtagokat, sokszor a rokoni viszonyokat is tisztázzák, nagy szívességet téve a kései utódoknak. Sokukat közülük viszontlátjuk a temetési fényképeken, a gyászmenetben. Szeili (Szayly) Mihály dédapám…..
Kiss Zoltán: Hogyan lett egy sváblányból grófné, avagy egy Reibl lány szerencséje Nagymamám unokatestvére, Reibl Rozália - Reibl András és Schiwampel Teréz lánya - az 1880-as évek végén született Budapesten, Kőbányán. Nagyszülei, Reibl Gáspár és Purczeld Teréz, még Soroksáron látták meg a…..
Emlékmásolatok Sebhelyek 2016.10.30 14:04:54
Sebhelyek a dédszüleim sírkövén Hackspacher dédszüleim sírja eredetileg a Kerepesi úti/Fiumei úti temetőben volt, mint ahogy a kiterjedt rokonságban sokaknak. Bár itt drágább volt a sírhely, mint a külsőbb temetőkben, a sváb rokonság adott rá, hogy nívós helyen és mutatós síremlékek alatt…..
A Ferenc körút/József körút és az Üllői út kereszteződése évtizedek óta inkább átjáróház, mint városi tér, annak ellenére, hogy a kiszélesedő részét egy ideje Angyal István parknak hívják - és hogy bizonyos irányokban már a felszínen is át lehet kelni, nem kell lemenni az aluljáróba. Forrás: NZA…..
Rizmayer Katalin 2015.10.13 12:23:29
Egy adalék a még régebbi múltból:
www.ilyenisvoltbudapest.hu/ilyen-is-volt/nyolcadik-kerulet-jozsefvaros/item/uelli

Továbbá nekem az is nagyon tetszik a Gagarinos képen, hogy az emberek nagy lelkesedésükben képesek voltak létrákat kihozni az utcára, hogy arról nézzék a konvojt.
Rizmayer Katalin 2015.10.13 14:08:03
@Hamster: Nekem meg ez nem jutott eszembe. Túl romantikus vagyok, úgy látszik :)
Rizmayer Katalin 2015.10.13 17:13:13
@mester utca: Tényleg Gagarinra várnak, több kép is készült, az egyik következőn maga Gagarin is látszik, amint a körútra kanyarodik a konvoja és ő egy nyitott kocsiban áll és tiszteleg.
Rizmayer János nagypapám képeslapjai a frontról, 1940-ből Rizmayer János nagypapám több helyen is szolgált a II. világháborúban. Ezeken a képeslapokon Kárpátaljáról és Erdélyből ad hírt magáról 1940 májusa és szeptembere között, növekvő türelmetlenséggel...
Micsoda szerencsés véletlen, hogy a mamámról, Editről úgy készült ez a kép, hogy a háttérben ott hevernek a földön Wassermannék söprűi! Felidéznek ugyanis egy családi történetet, keserű sűrítményét a huszadik század retteneteinek...
Scheuring Ferenc nagypapám 1916-17-es tábori levelezése családjával Scheuring Ferenc nagypapám legénykorában az I. világháborúban szolgált, ahol orosz fogságba került Harkov környékén. A fogságban szüleivel és testvéreivel váltott levelezőlapokat. Még 1917-ben is csak 20…..
Scheuring Ferenc nagypapám 1945 őszén írt levelei az amerikai fogságból Nagypapa a németországi Cham-ból, illetve a város melletti windischbergerdorfi táborból küldte ezt a három levelet családjának 1945-ben, ahol amerikai fogságban volt április óta. Nem tudjuk pontosan, hogy…..
Ha a gazdálkodóknak nincs internetelérése, bizalommal fordulhatnak a kamarai tanácsadókhoz is, akik segítenek a bevallás kitöltésben. A NAK tanácsadói irodáinak elérhetőségeiről az umvp.agrarkamara.hu címen tájékozódhatnak. Agrárkamara közleménye 2013. július 23...
Mathejka Jánosné (Arvale Margit - Rita) levele Rákosi Mátyáshoz 1955 júniusában Rita a gyerekeim dédnagyanyjának (Vujovits Radomirné Arvale Erzsébet - Liza) a testvére. Ezt a levelet néhány héttel az után írta, hogy hosszú távollét után Magyarországra érkezett.…..
Scheuring János iparostanonc-iskolai értesítője 1913-ból származik, azaz immár 100 éves Jani bácsi iparostanonc bizonyítványa. Az alábbi idézet segít megérteni a tanoncoktatás célját és körülményeit: "Az iparostanoncok oktatásának ügye két – egymástól jelentős…..
Scheuring János lakatossegéd munkakönyve, 1916 Segédek és gyári munkások számára nyomtatták ezt a munkakönyvet, amelyet Scheuring János mint lakatossegéd, 1916-ban kapott meg. Külseje igen egyszerű: keményfedeles, iskolás füzetborítóra emlékeztető,kék…..
Kálvária utca 15. Rongyos 2013.04.03 21:45:10
A világverő süti Közkívánatra küldöm nektek családunk kedvenc sütijének receptjét.   A rongyos név családi szülemény, eredete kissé bizonytalan, de valószínűleg arra vezethető vissza, hogy mindig össze-vissza dől. Talán a rum hatása... Edit receptkönyvében…..
Dolgos életképek az udvarból A ház sok-sok évtizeden keresztül nemcsak lakást, de megélhetést is biztosított a családnak. A gazdálkodásból élő férfiak dokumentumaiban a foglalkozás rovatban ez állt: majoros. A többiek is sok mindenhez értettek és be is segítettek szükség…..
Kálvária utca 15. Konflis jogsi 2013.03.23 21:43:10
Egy- és kétfogatú bérkocsi hajtására szóló jogosítvány 1920-ból Scheuring János részére   Jól kézbe illő és tartós okmány: 11x14 cm méretű, 32 oldalas, keményfedeles könyvecske. Elírás vagy névváltozat, mindenesetre a Scheuring helyett itt Scheiringet írt a…..
Hackspacher Mihály dédapám (1873-1913) Az Erdélyi utcában két teljesen egyforma ház állt, egyik a dédpapáéké, a másik a Farkas ház, amelyikben Farkas néniéknek lakatosműhelyük volt. 1912-15 körül Farkas néninek már volt telefonhírmondója, pedig az akkor még nagy…..
A Kálvária utca és környéke régi térképeken   1875-1880 környéki térkép A Kálvária téren az a csepp alakú zöld folt a felfelé mutató piros vonal végénél a kálvária domb, amit 1740-ben építettek.   Nagyon jól látszik, hogy az utcák már mind ugyanúgy…..