Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fuorcontrasti

6 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A villanyautó, amit már mindenki epedve várt, akinek még nem volt alkalma vezetni. Röpke másfél órás tesztút során nagyon mély benyomásokat nem lehet szerezni, de annyit mindenképpen meg lehet állapítani, hogy piszkosul jó csomag ez így, ráadásul autószerű, könnyen használható, és egyik…..
Fuorcontrasti 2021.09.12 13:41:39
@otunde: "még további vizsgálatra szorul az, hogy Európában pontosan mekkora potenciál is rejlik a lítium termálvízből való kinyerésében" - ennyi!

Ami meg a németek zöldségét illeti: jelenleg alulról kapaszkodnak a Zöldek a 17%-ba és épp azon agyal a CDU/CSU, az SPD és az FDP, hogy miképpen kössenek koalíciót ennek a zagyva társaságnak a kihagyásával. (Mai hír, Söder mondta.) A manisteram pártok csak azért hangoztatnak zöld szlogeneket, nagyon óvatosan és az általánosságok szintján maradva, hogy ezzel is megfogjanak pár százalékot. Ami meg a német autóipar elektromosautó-terveit illeti: hinni nem hisznek ebben a technológiában - a körynezetvédő képességeiben meg végképp nem -, de azt mondják: ha erre van piac és ezzel lehet korlátozni akínaiak terjeszkedését, akkor ezt fejlesztjük! Egyszerű piaci (és nem "zöld") alapon.
ProgBlog Mi lesz a falvainkkal? 2013.05.15 21:52:54
Óh, nem fáj-é a szíveMinden magyarnak, Hogy a magyar fiakkalGondolni nem akarnak?De tán jőOly idő,Melyben nékünkA vidékünkÚj Hélikon lesz. Csokonai Vitéz Mihály: Jövendölés az első oskoláról a Somogyban - 1799     Egy blog leginkább a művelt, dinamikus…..
ProgBlog Bögölystratégia 2013.03.28 14:40:59
„Maga senki. A fattyú kölykei nem fogják örökölni a címeit. Nem! Mi, mi vagyunk minden. Halhatatlanok vagyunk!” Ridley Scott: 1492 - A paradicsom meghódítása, Adrián de Moxica (1453–1499) spanyol arisztokrata szavai - 1992   Most úgy áll a helyzet, hogy ha egy politikai…..
ProgBlog Quo vadimus? 2013.02.13 19:52:14
„…És éltünk úgy az otthonná vált tájon, mint őseink egykor az otthontalan és határtalan pusztaságban.” Hegedűs Géza: István - 1974   Magyarország irányt tévesztett 1989-’90 táján: azt hittük/hitették el velünk, hogy ha itt demokrácia lesz, akkor ettől…..
Fuorcontrasti 2013.02.15 11:29:33
@Balt:

A bőséges jóléti szolgáltatásokkal nincs baj - feltéve, hogy az adott társadalom képes azok anyagi alapjait megtermelni és az állampolgárok készek is erre áldozni.

A mai Magyarországon egyik feltétel sem adott. A szoclibek nem szemétségből szorítottak meg (bár inkább osztogattak előtte, fedezet nélkül - és csak ahhoz képest vettek később vissza), hanem azért, mert rájöttek, hogy üres a kassza.

A magyar és a szlovák társadalomfejlődésben van egy igen nagy különbség: amíg a síkságokon a parasztság/jobbágyság sokkal kötöttebb úrbéri viszonyok és személyes függőség mellett élte mindennapjait, addig a magas hegyek között élő szlovákok személyes, mindennapi életében az önálló dönmtésnek sokkal nagyobb tere nyílt. Érdekes téma ez, de nem akarlak ezzel untatni!:-)
Fuorcontrasti 2013.02.15 11:48:35
@kuszkusz1:

Egy nép "kollektív tudata" (helyesen: társadalmi stratégiái) éppenhogy rendkívül stabil képződmény. És nem "kihozni" lehet belőle ezt-azt, hanem REAGÁL ez a stratégia az adott helyzetre, amelyet egy-egy politikus teremt.

Mi nem az elkeseredettségükben magukba zárkózókhoz írunk itt, hanem azokhoz, akik nem ilyenek és képesek (lennének) cselekvésre, ha tudják, mit, hogyan és kivel lehet. Csak egy ilyen közös cselekvés kezdheti el leépíteni a szorongást a többiekben, éspedig a közösen cselekvők személyes példája segtségével.
Fuorcontrasti 2013.02.16 20:10:01
@Balt:

"Válasz erre": mai posztunk, "Fasizálódó" fiatalok? címmel.
„– Írókám, rendben van, adunk magának 200 000 forint kölcsönt, de ennyit csak magának, csak magának. Kezet csókoltam neki, aztán rohantam a mérnökhöz: – Kétszázezer forintot adtak, de azt mondták, csak nekem. – Valóban csak magának adtak kétszázezret, az összes többi…..
ProgBlog Jön a Gőzhenger? 2013.02.07 14:31:02
„Ez az ember tiszta hülye - mondta a tábornok az őrnagynak. - Felvenni egy tó partján valami orosz egyenruhát, amit isten tudja, ki hagyott ott, aztán tűrni, hogy bevágják az orosz hadifoglyok közé, ezt csak egy hülye teheti meg.” Jaroslav Hašek: Švejk - 1923   Mindenek…..
Fuorcontrasti 2013.02.07 22:51:32
@grani:

A forinthoz viszonyítani az olajár-dollár arányát nem mérvadó. (Egyébként az igazi, szoros összefüggés az olajár és a dollárkamat között van - ezek épp fordítottan mozognak).

Munkakultúra: ez nem választható el a társadalmi stratégiák fogalmától, ugyanis hozzátartozik minden, amely a munka végeredményének minőségét meghatározza. A tervezés-szervezés általános szintje egy adott társadalomban éppúgy, mint az innovativitási készség/index, vagy akár a tudás és a szorgalom/kitartás általános társadalmi pozícionálása is az adott közegben. De olyan nehezen mérhető jelenségek is meghatározzák a munkakultúrát, mint egy társadalom "iparosodotsági hagyománya", sőt az adott társadalom polgárosodottsága is. Része továbbá a munkakultúrának az is, hogy egy adott társadalom mennyire meritokrata.

...Remélem, eléggé "szobatudós-stílusban" válaszoltam:-)

A "nyugati ingyenélőkről" pedig annyit, hogy egy átlagos nyugati polgár négy-nyolcszor annyi értéket állít elő időegység alatt, mint egy orosz... Aligha lehet ingyenélőnek nevezni egy ennyivel hatékonyabb, termelékenyebb társadalom tagjait!
Fuorcontrasti 2013.02.08 15:14:01
@sánta vas:

"Az energiaszektor óriási haszna": Amint az alábbi írásból és az abban szereplő táblázatokból is kiderül, az energiahordozók ára egyáltalán nem magas európai viszonylatban - így "kiugróan magas haszon" sem keletkezhetett abból:

www.portfolio.hu/vallalatok/energia/a_magyar_energiaarak_korantsem_magasak_europaban.177740.html

Továbbá: 2006-ban Putyin nem "aludt", csupán ebédelt Gyurcsányéknál...

A "lóláb", vagyis a hazugság tehát mindkét állításod esetében nálad lóg ki.
Fuorcontrasti 2013.02.08 16:55:56
@sánta vas:

Tudod, a „pocsék/szörnyen rossz üzlet” és az „óriási haszon” között ott van még a tisztességes nyereség is – te meg úgy teszel, mintha ez nem létezne. A magyarországi energia- és közműcégek hasznát mindenkor erősen korlátozták a különböző neveken (Fidesz, MSZP) regnáló szocialista kormányok.:-)

E.On: ez a cég valójában két cég volt mindig is. Az egyik, amelyik a hálózaton keresztül szolgáltatja a gázt és a másik, amely a földalatti tározókat üzemeltette. Az első nyereséges volt (de egyáltalán nem „óriási haszonnal”), a másik pedig mindig is veszteséges. Ez utóbbit vásárolta meg most az állam – lelke rajta!:-)

Egyébként nem tudom, hogy mire gondolsz, amikor azt írod, hogy „máshol nem engednek ilyen arányú külföldi tulajdont”, ui. egyrészt multivilágban élünk, így nemigen lehet meghatározni egy-egy cég „nációját”, hiszen a cégek nem államok, hanem részvényesek tulajdonában vannak – azok meg lehetnek malájok, hottentották, güzmének és pirének… Ha veszel pl. E.On-részvényt, akkor te is „idegenszívű” leszel, aki Magyarország esküdt ellensége?:-)

Az alábbi linken látható kép pedig mutatja, hogy pl. az E.On hol mindenhol van „magyarországi pozícióban”: www.eon.com/content/eon-com/de/responsibility/Regional_Activities/_jcr_content/contentheader/image.img.278.187.png
[A nemzetközi konszernről itt (németül) találsz infót: http://de.wikipedia.org/wiki/E.ON#Internationale_Anlagen]

[…Végezetül javaslok valamit, off-poszt: a magyarságot ne a „multiktól”, meg az EU-tól féltsd, hanem a tudatlanságtól – attól, hogy megfelelő XXI. századi tudás, polgári tudatosság híján nem lesz versenyképes a kikerülhetetlen nemzetközi teljesítményversenyben! Egy olyan ország esetében nem működik a bezárkózó, protekcionista nacionalizmus, amely GDP-je 28%-át pl. német tulajdonú cégeknek köszönheti. El vagyunk veszve, ha meg akarjuk úszni a versenyt. Gondolj a finnekre: ők mit hogyan csinálnak – és igyekezz tanulni abból!]
ProgBlog Demokratikus tévedés 2013.02.02 17:17:27
„Egy népet csak úgy lehet vezetni, ha jövőt mutatunk neki. A vezető: reménységmondó.” Napóleon – 1769-1821   A ma létező demokratikus ellenzék tagjai vagy pártokraták (az MSZP-ben nevelkedettek, akik ki sem látnak onnan), vagy technokraták (szintén a szocik, esetleg a…..
Fuorcontrasti 2013.02.03 18:57:52
@no successful:

Több komoly tévedés is van a kommentedben…
1. A „nyugati mintájú liberális demokrácia” mindazokban a társadalmakban jól működik, ahol a polgárok többsége megfelelő tudatossággal él és dönt. Ez egyébként megtanítható a társadalommal.
2. Az internet korában értelmetlen az, hogy „a médiát, és a tömegtájékoztatást oly mértékben szövi át a nagytőke befolyása, hogy az emberek nem mindig képesek saját érdekeik szerint dönteni” – hiszen már egyszerűen nem létezik „információs monopólium”. Te is azt írsz és terjesztesz, amit akarsz…
3. Az Öbölháború előtt az USA és Nagy-Britannia által „bevetett”, a tömegpusztító fegyverekre vonatkozó dezinformációk nem a társadalmat „vezették meg” (nem is ez volt a funkciójuk), hanem a brit Alsóház tagjaira gyakoroltak ezzel nyomást. Ráadásul épp a média volt az, amely lebuktatta a Bush-kabinetet és a brit miniszterelnököt is e téren.
4. Az, hogy „a magyar ballib oldal” mit akar, megfogalmazhatatlan, hiszen annak része az MSZP, a DK, az Együtt 2014, bizonyos értelemben a régi és a szakadt LMP is – ezek pedig mind-mind mást akarnak, még társadalomideál terén is!
5. A „Kelet-Európára bő a ruha” megjegyzésed annyiban igaz, hogy a legtöbb kelet-európai társadalomnak nincs gyakorlata a demokratikus mentalitásban – de mint fentebb írtam, ez pótolható és megtanulható, ha maga a kormányzat ezt támogatja.
6. A Magyarországot körülvevő népek közül korántsem mindegyik „nacionalista”(pl. Ausztria, Szlovénia). Ráadásul az egyik nacionalizmusra nem a másik nacionalizmus a helyes válasz – ez ugyanis hosszabb távon mindkét társadalmat-gazdaságot elszegényíti. A nacionalizmus mindig akkor jelenik meg (a XX., ill. a XXI. században), amikor egy-egy társadalom valamiért frusztráltnak érzi magát és nem képes elegendő erőforrást megtermelni a saját gazdaságában. Így a helyes antinacionalista módszer nem a saját nacionalizmusunk „feltámasztása” és erősítgetése, hanem éppenséggel a polgári-vállalkozói attitűd, a munkakultúra, a tervező-szervezőképesség, az innováció és a tudásalapúság fejlesztése. Ezek ui. az erős és hatékony versenyszféra alapfeltételei. Persze tanulni és önmagunkat fejleszteni sokkal megerőltetőbb, mint nacionalista lózungokat eregetni és hőzöngeni…
7. Hogy a baloldalon miért nincs karizmatikus vezető, arról egy nemrégi posztunk szól, íme: progressziv.blog.hu/2013/01/29/az_mszp-aszok_a_mi_voros_baroink
8. A választói preferenciákra, párt-támogatottságokra vonatkozó felmérések nagyon jól mutatják a valóságot (kivéve azok, amelyeket valamely párt direkt szubjektíve rendelt meg, pl. Századvég). Az, ha ezek nem esnek egybe a te véleményeddel/vágyaiddal/reményeiddel, a te hibád!
Fuorcontrasti 2013.02.03 20:17:06
@takács bálint:

A szlovének „népnemzetiségéről” csak annyit, hogy közép-Európa első fekete polgármestere, Peter Bossmann az ország egyik legszebb városa, Piran élén áll, 2010 óta, egyébként szociáldemokrata színekben – szeretnénk mi ekkora nacionalizmust itthon!:-)

…Azt viszont nem tudom értelmezni, hogy „a szlovén nacionalizmus kompatibilis az osztrák szövetségi politikával”. Mi köze az egyik társadalom nacionalizmus-fokának egy másik ország államberendezkedéséhez?
Fuorcontrasti 2013.02.03 23:35:16
@takács bálint:

„Isztriai nagyközség” – ezt azért ott ne nagyon hangoztasd.:-) Ui. ez a város Szlovénia (kvázi) „Sopronja”, mind a lakosság mentalitását tekintve, mind pedig kulturális öröksége révén. (Peter Bossman egyébként nem gaboni, hanem ghánai…)

„ez a népnemzeti gondolkodás alapvetően biológiai tulajdonság, és nem tanult magatartás” – látom, sokat tudsz az egyes társadalmakra jellemző mentalitás, társadalmi stratégiák kialakulása és az adott társadalmak történelme közötti összefüggésekről!:-) Ez a „biológiailag determinált nacionalizmus” szerintem még Heinrich Himmlernek is bejött volna!:-) …De különösen érdekes az, hogy egyszer leírod ezt a biológiai determináltságot (ami ugye ezek szerint neveléssel nem változtatható, hiszen a génekben rögzített), azután pedig azt írod, hogy „de ez az egész nem jelenti azt, hogy nem lehetne a kelet-közép európai közéletet értelmessé tenné. a jogrendet úgy kell összerakni, hogy a keleties közegnek is tessék”. Na, akkor most génekben, vagy jogszabályokban áll a determináció?

…Azt hiszem, hogy a blog fennállása óta a tiéd a legzavarosabb komment kitüntető címe!:-)))