Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hallójárat

0 bejegyzést írt és 107 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Illat: virágos parfűm Hab: maszív Szín: óarany  Már megint egy helles! De nem Schlankerla lenne, ha csak a szokásosat hozná. A sűrű testet az élénk szénsavasság ellensúlyozza. Az illatban érződő virágos parfűm az ízét is uralja. Ez a régebbi Zlaty Bazantra jellemző ízvilág elegánsabb kiadása. Az…..
hallójárat 2024.02.02 17:21:09
@bottleopener: ebben a sörben tudtommal nincs füstölt maláta, csak abban a tartályban erjed, amiben korábban a füstölt söreik is. Innen a minimális szekunder füstösség.
Illat: mandarin  Hab: rugalmas Szín: narancsos óarany  A félreértések, vagy inkább vádak miatt írom le, hogy amikor azt mondjuk, egyből érezni, hogy nem magyar sört iszunk, az nem a hazai készítők kritikája. Szerencsésebb főzdék olyan berendezésekkel rendelkeznek, amikkel tökéletesen és tisztán…..
hallójárat 2023.04.01 17:11:10
@bottleopener: pontosan. Én se látok rá reális esélyt, hogy a helyzet pozitív irányba változna. Lassan ott tartok, hogy ha kijutok sörözni, két esetben kérek magyar sört: ha van csapon BYM, vagy ha nincs más.
Amerre én eddig jártam, ott a hazai főzdék mindenhol egy versenyképesebb, minőségi, de olcsóbb alternatívái voltak a behozatalnak - kivéve idehaza. De ez nem csak a sörökre, minden másra is érvényes sajnos. Nem véletlen, hogy itt van az egész unió legnagyobb élelmiszerinflációja. A sok, hirtelen meggazdagodni akaró kapzsi geci és a mindent lenyelő szerencsétlen, igénytelen birka országa vagyunk. És voltunk mindigis.
hallójárat 2023.04.01 22:20:06
@Láttukmár: jogos, bor fronton én se látok sok okot panaszra, másféle élelmiszerekre gondoltam, még távolabb a blog tematikájától :D Javítanám is kijelentésem nagyképű "minden másra" részét "sokminden másra"-ra.
Marriott Indoor Sörfesztivál 2023 2023. február 24-25. képes beszámoló, illetve országértékelő sörkép                                          Eljött a várva-várt alkalom, Magyarország egyetlen korlátlan kóstolást kínáló sörfesztiválja. Tavaly a nem túl messze lévő…..
hallójárat 2023.03.17 09:10:55
@bottleopener: kíváncsiságból átlapozgattam az untappd-et és pont van fent egy kép a fesztről, amin ez áll: Healer, milk stout, 8,5%. Tehát se a nevét, se a stílusát, se az alkoholfokát nem sikerült eltalálni a kiállítónak :D Úgy tűnik nem csak a cseh söröknél sikerült összevisszaságokat kiírni a menüre, igazán magas lehetett a színvonal.
Utólag is bocs a csipkelődésért (bár abban ettől függetlenül se értünk egyet, hogy jó sör-e vagy se).
Általános kór...körkép Szerkesztőségünk tett az utóbbi időszakban pár látogatást Párkányban, ahol egyebek mellett sörügyileg is történt egy mustra. Igen tanulságos volt az egész, de maradunk a blog profiljánál, a sörnél. E tekintetben bizony rosszabb helyzetben vannak a tót atyafiak, mint mi.…..
sörfigyelő Paulaner Weissbier 2020.08.10 21:24:43
Illat: savanykás-élesztős Hab: sok, piszkosfehér, paplanos Szín: sötét arany, zavaros Most ősrégi tartozását egyenlíti ki a blog. Úgy indultam neki, hogy tavaly ősszel olyan Hefe-Weiss-t ittam csapoltan Erfurtban, hogy a tíz ujjamat csontig lenyaltam utána. Kicsit csalódás. Pedig tökéletes…..
Illat: fűszeres citrus Hab: kevés, puha Szín: világos  Nem tülekednek az amerikai búzák a boltok polcain, sőt lassan a minőségiek sem. Egy amerikaira emlékszem, a Maltmanéra.  Hozzá képest az Őrült Tudósoké kapott egy hidegkomlózást ráadásként. Egy vakteszten nehéz lenne rájönni, hogy ez egy…..
sörfigyelő Ugar Fake Your Pils 2020.04.20 19:43:53
Illat: édes, citrusos Hab: masszív Szín: arany  Enyhén édes, kissé citrusos. Nagyjából ennyi. Rafinált módon, pilsner malátával készítettek el egy ale-t. Az Ugar jó söröket készít, megbízhatóan, hiba nélkül. Az is rendben, hogy ez a Puszta Minimál sorozat tagja és nem vele akarják megváltani a…..
sörfigyelő Fehér Nyúl Freyja 2020.04.13 16:07:14
Illat: muskotály, mandarin, papaja Hab: masszív Szín: sötét narancs  Gyömölcsös-savanykás, mint a HopTop TSC, csak itt inkább az őszigyümölcsök dominálnak a trópusiakkal szemben. Próbálták a kézműves főzdék divatba hozni a savanyú söröket, hát én inkább kerülöm őket, ez azonban kifejezetten jó…..
Illat: Harapósan komlós, citrusos Hab: Eltűnik hamar, de selymes piszkosfehér Szín: Sötét méz, már-már borostyános, de még éppenhogy átlátható Úgy látszik, kezd divatba jönni az íztelen prosztó lagerek jól megküldése komlóval, a jónép nagy örömére. Mint máskor, most is az árazásuk lesz a döntő,…..
hallójárat 2020.04.05 23:11:57
@bottleopener: nem igazán értem, miért hazai/cseh ivósörökhöz viszonyítod ezt a sört. Mindemellett a mezei Bitburger fél literes ára a Sparban pont az emlegetett 450/0,5 és más német import láger se nagyon van olcsóbban. Ez szerintem bőven rálicitál egy sima döntős sörre és bár nem vagyok annyira árérzékeny, úgy érzem ennyi pénzért óriási best buy.
hallójárat 2020.04.06 10:27:33
@bottleopener: jogos. A felsorolt példákból kiindulva 250-300ft/korsó felett semmilyen ivósör nem éri meg az árát a saját értékrended szerint? Ennyit vagy maximum hajlandó áldozni egy egyszerű sörért? (ezt továbbra se annak tartom)
sörfigyelő Bitburger 2017.07.05 20:09:04
Illat: klasszikus finom édes sörszag Hab: korrektül megmarad, lágy, de rugalmas Szín: ideális arany   Egy fontos változás történt a külalakjában, nevezetesen a Pils helyett már a Beer szó szerepel rajta. Ezt csak azért jegyzem meg, mert régebben inkább érződött egy erőteljes, karakteres, népies…..
hallójárat 2020.04.01 22:41:28
@bottleopener: a fehér nyulas dolgot én se értem - most indult be náluk a házhozszállítás és totál lefagyva néztem az áraikat. Konkrétan anno "békeidőben" a taproomjukból elvitelre olcsóbban adták a söreiket mint most, hogy mindenki mindenhol árat csökkent, csak hogy a felszínen maradhasson. Pedig pár sört lehet, hogy rendeltem volna. Rejtély számomra ez az üzletpolitika.
sörfigyelő Fehér Nyúl RAFA 2020.03.31 22:22:10
Illat: Kirobbanóan citromos, citrusos Hab: Szép, sűrű Szín: Homályos, világos citromszínű Ez a RAFA tök kafa. A típusa egy sour IPA. És tényleg az a'. A roppant savanyú íz mellett eltörpül az amúgy nem kevés keserűség, még az is ami bennünk van, hiszen a frissességével feldob. Telt, de laza.…..
Illat: édes, pukis Hab: rugalmas Szín: arany  Német 5.9%-os helles egy valódi kolostorból, mi baj lehet vele? Voltaképpen semmi. Ez tényleg egy helles, enyhén édeskés, kicsit virágos, kicsit fura aromával. Van neki testessége, karaktere, pont jó a szénsavassága. Viszont ahhoz képest, hogy azt…..
Sörbúvár Sörévértékelő 2019 2019.12.29 13:17:25
Megint elszelelt egy év, és újfent nekiduráltam magam, hogy összegezzem, mi is történt idén a magyar sörös berkekben, kis- és nagyüzemi szinten. Kicsit hosszú lesz, de sűrű évünk volt... 1. Kezdjük a nagyokkal! A Heineken (Soproni) még 2018-ban meghirdetett egy házi sörfőző versenyt, melynek…..
hallójárat 2020.01.07 21:35:54
@pif: értem már hogy hogy érted :)
hallójárat 2020.01.07 21:58:50
@pif: általában nincs bajom a szervizdíjjal, ha értékelhető szolgáltatást kapok érte és ez jól láthatóan fel is van tüntetve valahol. Itt ezt szerintem semmi nem indokolja - az alap sörárak egálban vannak a többi hasonló helyével és a kiszolgálás mind tempójában, mind stílusában botrányos. Sajnos.
sörfigyelő Schlenkerla Urbock 2019.03.31 15:52:08
Illat: füstös Hab: világos drapp, rugalmas Szín: sötétbarna  Német korrektséggel igazít el a hátoldali címke leírása. Alapvetően van egy jó, telt, masszív bock sör jelleg és ehhez adódik hozzá a füstölt íz. Végre úgy van füstölt íze egy sörnek, hogy nem adódik belőle a bacon szopogatásának az…..
hallójárat 2019.04.06 14:00:57
@Permon Hopper Mosaic: ez a másik híres bambergi főzde füstös csodája :)
sörfigyelő Legenda Snakebite 2019.03.15 12:10:05
Illat: szerény citrus, ananász Hab: sűrű, hófehér Szín: narancsos  Már megint egy sör, amelyik imperial. Ezzel bármikor levesznek a lábamról. A kobraharapásról egy határozottan keserű utóízében erős sörre gondoltam. Ehhez képest, hiába van még IPA mód is igen alaposan megkomlózva, annyira…..
hallójárat 2019.03.17 17:33:45
@Permon Hopper Mosaic: lejjebb adott volna??? Miből? :D
A Legenda világéletében arról volt nevezetes, hogy a stabil minőséget hírből se ismerte. Az Olasz házi sörfőzésre gyakorolt hatása vitathatatlan és ezért lehet és kell is becsülni, de ezt a sörfőzde dolgot soha nem értettem, miért erőlteti. Úgy elhúzott mellette a teljes magyar mezőny, mint a pinty.
hallójárat 2019.03.19 16:55:01
@promontor: legutóbb a tavalyi óbudai sörfesztiválon szavaztam bizalmat a Legenda söreinek. Bár netettem volna! Ujrakóstoltam az "irish" stoutot, ami nagyon jól hozta a régebbi mesterséges aromákkal telepakolt tiramisuszerű illatot, de íze konkrétan nulla volt. Arról nem is beszelve, hogy ír stouthoz köze soha nem volt. A másik a game over (erős sör, talán nem támadta be fertőzés alapon) - na az volt csak az igazi égett traktorgumi intenzitású finomság, egy korty után majd elokádtam magam (meg mindenki más is, aki velem együtt kóstolta). Szóval ennyit a legendáról. Aki egy tematikus fesztiválra képes ilyen termékkel kivonulni, annak szerintem semmi keresnivalója nincs a piacon.
hallójárat 2019.03.19 18:46:13
@Permon Hopper Mosaic: ennek a sörnek nem ilyennek kellett volna lennie, csak a legendás odafigyelés közepette valami bibi csúszhatott a gépezetbe főzéskor, vagy erjesztéskor, ami így öltött testet. A büdös életbe nem talákoztam még ilyen ótvar ízhibával.
 Egy tipikus Auchan akció. Egyrészt próbálják kisöpörni a téli készletet, de azért raknak mellé pár újabb dolgot, mármint az Auchanban újabbat is. A Guinness-en kívül nem is látok más ír sört, viszont ennek korrekt az ára, máshol sem lesz ennél olcsóbb.  Amikor behozták a Mythost, még egy egész…..
Amikor 8-10 éve még a szárnyait bontogatta a magyar sörfelvilágosodás, akkor áhitattal néztük a két fiatal skót punk polgár- és sörmultipukkasztó videóit és még nagyobb áhitattal ittuk a Punk IPA-t, ami a Brewdog-nál ma is az egyes számú sör, legalábbis az eladási számok szerint. Ééééés tegnap a…..
Nem is olyan régen, egy évvel a nagyot robbanó Soproni Óvatos Duhaj IPA után debütált első felső erjesztésű sörével a kőbányai sörgyár. A Dreher Pale Ale ráadásul három komlóval (Citra, Chinook, Kazbek) és a Hidegkomlós Dreherekkel ellentétben kukoricamentesen került az új(?) és tetszetős dizájnú…..
hallójárat 2018.07.04 14:42:40
@dr. dodó: ez nettó baromságnak hangzik. Az igaz, hogy egy ale-be (jó esetben) kevesebb szénsav dukál, ahogy az is, hogy a felső erjesztésű élesztő több észtert termel, ami lágyíthat a kortyérzeten. De ugyan úgy túl lehet tolni a bubi szintet, érzetre is, ez nem élesztő típus függő. Ittam már nem egy szúrós búzasört, ipát ahogy rettenetesen lágy balti portert is. Mimdez csak attól függ, mennyi térfogategység CO2-t oldanak a sörbe. A tekus megjegyzés valóban lehet, hogy kicsit szőrszálhasogató volt, de ha már így, nagy betűvel Tekunak hívja a hozzáértő szerző és nem az, kérlek nézd el nekem, hogy szóvátettem :)
Ha találsz bármilyen cikket, ami párhuzamot von az élesztő típusa/szénsav milyensége közt, linkeld be ide, szívesen elolvasom
hallójárat 2018.07.09 22:08:59
@dr. dodó: kösz, de a segitségedet szeretném kérni. Ez a grafikon az én olvasatomban semmi mást nem támaszt alá, mint hogy adott hőmérsélleten mekkora mennyiségű szénsav elnyelésére képes a víz illetve a sör, illetve hogy a beoldható CO2 mennyiség a hőmérséklet emelkedésével csökken. Ezt eddig is tudtam. Ahogy azt is, hogy a víz sűrűsége kissebb. A tanulmány kivonatát is elolvastam, az se sokat segít. Tényezőként csak az alkohol, illetve szárazanyag tartalmat hozza fel. Ergó egy több maradékcukrot tartalmazó, ezáltal sűrűbb sörben másképp áll össze ugyan az a mennyiségű buborék, mint egy csontszáraz saisonben. Ez se lep meg. A tényként kezelt felvetést mindenesetre - már ne is haragudj - semmilyen téren nem támasztja alá. Szóval várom a magyarázatot.

@pif: mint ahogy azt már korábban elismertem, szőrszálhasogató voltam. Ennek az az oka, mert a Teku egy kecses, vékonyfalú kóstolópohár, ez meg egy sokkal nehezebb, vastagfalú böszme utánzat. A külső - nem túl nagy - hasonlóságot leszámítva semmi közük egymáshoz. Egyszer szívesen megnéznék egy összehasonlító tesztet ez és egy eredeti Teku közt, simán el tudom képzelni, hogy más élményt ad ;) Mindettől függetlenül bocs, nem akartam a lelkedbe taposni, de ha peldául egy autós blogon szerzőként összekeverném ezt a két autót, ugyan így belém szállnának - teljesen jogosan
i.pinimg.com/originals/34/fb/2f/34fb2fa1ff114e64c6bbde437621ca88.jpg

Remélem nincs harag :)
hallójárat 2018.07.16 14:59:26
@dr. dodó: nem állok le vitatkozni, de mivel azt állítottad, hogy "ez akkor is igaz, ha mesterségesen nyomják hozzá" ezért szerintem felesleges is lenne :) Természetes úton, a magasabb erjedési hőmérsélletnek köszönhetően valóban több szénsav távozik a felső erjesztésű sörből, de ha csak nem nyomás alatt erjesztik és palackozzák, ennek a végtermék szempontjából semmi jelentősége nincs, a sörben maradó szénsav (10 vagy 20 fokon is) meglehetősen lapos sört eredményezne. Ezért szoktak utólag szénsavasítani, palack erjesztéssel (többek közt jellemzően belga sörök esetében), vagy beleerőltetett szénsavval (force carbonating).
sörfigyelő Fehér Nyúl APA 2018.05.11 10:16:39
Illat: mézédes Hab: lágy, krémes Szín: narancsos opál  Egy tökéletesen kiegyensúlyozott APA, melynél a középutasság a maximumra tör. Az illata ellenére sem túl édes és persze nem is keserű. Számomra éppen ideális, pedig nem vagyok egy nagy APA rajongó. Ilyenkor kerül elő az, hogy ha ennek…..
hallójárat 2018.05.11 20:31:09
@hallójárat: akarom mondani, legjobb klasszik magyar APA :)
sörfigyelő Sörfesztiválok 2018 2018.05.01 11:26:42
 Van bőven információ a sörfesztiválokról a neten, de azért itt is össze lett gyűjtve néhány. Megint volt téli sörfesztivál, a most már hagyományos Gellért Szállós Indoor Sörfesztivál.   Miskolcon volt a XII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra Túl vagyunk a Corvin Szezonnyitón is. Jelenleg…..
sörfigyelő Staropramen Unfiltered 2015.03.16 18:10:28
Illat: fűszeres búza Hab: masszív Szín: narancsos Mindig érdekes, mikor a cseh sörfőző tudomány találkozik a búzával. Jelen esetben még korianderrel is megbolondították és végre egyszer sikerült jól eltalálni az arányokat, nem lóg ki a fűszerezés bántó módon, mint egynémely söröknél. Sikerült…..
hallójárat 2017.12.05 12:22:49
@Ecu Remap: csak egy a bibi: igaz, hogy szűretlen, igaz, hogy van benne búza, de attól még ez nem búzasör, hanem ležák. Nincs értelme búzasörökkel összevetni
hallójárat 2017.12.05 12:23:41
@Ecu Remap: teszem hozzá, a Staronak nincs is búzasöre... nem tudom mit ittál :D
hallójárat 2017.12.14 21:41:34
@Delirium Tremens: köszönöm a segítséget :)
sörfigyelő Permon Sherpa 2017.06.12 19:20:03
Illat: citrus Hab: sűrű, kemény Szín: világos mahagóni  Nem jellemző a cseh kézműves sörök forgalmazása itthon, úgyhogy örömmel vettem a Permon Sherpát, az árát leszámítva persze. A Cseh Sörfesztiválon ittam csapoltan, úgy még jobb volt, de az üveges is megjárja. Alapvetően semmi különleges…..
hallójárat 2017.11.16 19:05:36
@Fürstenberg: aztamindenit, hát létezik jobb sör a Fürstenbergnél :D
Jó ez az oldal amit linkeltél, csak kurvára túl vannak árazva rajta a sörök és csak belföldre szállítanak. Ha már Permon árak, ezt lesd:
www.eshop.maneo.cz/pivo-lahvove-pivovar-permon-sokolov-katskup5.2.33.php
hallójárat 2017.11.16 21:05:11
@Fürstenberg: és akkor képzeld el, hogy még ennél is léteznek sokkal, de sokkal jobb sörök ;)
hallójárat 2017.11.16 22:09:07
@Fürstenberg: lehet csavargatni bármerre, bármeddig a fennkölt mondatokat, csak minek. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy eleddig mindössze a sörglóbusz kérges felszínét kapirgáltad csak és most kezd kitágulni ez a csodálatos univerzum, ami nagyon jó érzés, engedd be, éld át. Remélhetőleg minden héten találsz egy új kedvenc sört, aminek elfogyasztásáról szóló élményeidet megoszthatsz a hűséges blogolvasó közönséggel. Hajrá! ;)
sörfigyelő Westside APA 2017.10.23 09:08:34
Illat: telt, édes Hab: sűrű, rugalmas Szín: sötét borostyán  A Hedonnak már nem csak rozsos APA-ja van, hanem kijött a sima is. Voltak előzetes fenntartásaim, hogy ez csak amolyan édeskés iszogatós lötyi lesz, de szerencsére alaposan rám cáfolt. Az íz csak negyedrészt, vagy még annyira sem édes,…..
Illat: kellemes citrusos Hab: igen kemény Szín: világos opál   Lágy, selymes és búzasörtől szokatlanul alkoholos az íze, annak ellenére, hogy ez a legteltebb ízű Erdinger amit ittam. (Versenyben az Urweisse) Meglepett, mert a korty végén olyan intenzív az íze, hogy  meg kell állni, hagyni…..
hallójárat 2017.09.25 21:14:36
@Fürstenberg: frissen igazán príma. Öregedve ez is ugyanúgy megsavanyodik és szétesik, mint a többi bajor búza
sörfigyelő Őszi sörfesztiválok 2017.09.04 00:43:37
Véget ért a nyár, de nem ért véget a sörszezon, sőt most kellene eladni azt amit nyáron nem sikerült. Mondjuk most pont olyan nyár volt, amikor mindent el tudtak adni, lásd az Óvatos Duhaj ellátási problémáit! Azért már csak a megszokás kedvéért is megtartják az őszi sörös fesztiválokat.  Idén a…..
hallójárat 2017.09.06 13:19:58
@Delirium Tremens: a Távoli Galaxisos megjegyzés nem a többi sörük ellen irányult, de tény, hogy ez a főzde húzóterméke és mióta a Főzdeparkban főzik, gyengébb mint volt.

Az osztrák/német/szlovák/cseh kisüzemi mind felülmúlja a magyar termékek minőségét, szinte kivétel nélkül kedvezőbb áron és bizony a brit vonal alaptermékei is, azonos árszinten. Nagyon el van baszva a magyar sörhelyzet. Mint oly sok téren, itt is megy a sumákolás meg a nagy és gyors lehúzás. Kifejtettem már korábban is a véleményem ezügyben, van egy-két megszállott, lelkiismeretes társaság (gerilla) akik odateszik magukat (NE IPA vonalon pl. a Brew Your Mind szerintem világszínvonalú), de a többiek a komplett Kraft társasággal egyetemben elég gyengécskék. És akkor ezzel a hozzáállással (még egy rendes, értékelhető alapszortimentet se képesek megbízhatóan lefőzni) akarnak belevágni a hordóérlelt sörök kiszámíthatatlan világába... hát ezúton is sok sikert kívánok hozzá!
hallójárat 2017.09.07 08:50:10
@Delirium Tremens: a BYM sörökkel az a gond, hogy szinte kizárólag csak csapon elérhetőek a termékeik. Nagyon ügyelnek rá a srácok, hogy frissibe kapják meg a helyek a söreiket és szerintem viszonylag kicsiben főznek, hogy gyorsan kipörögjön a készlet (eleve csak pár hét szavatosságot vállalnak az IPA söreikre) - és ez így van jól :) Ha szerencséd van és nem kapkodták még el teljesen, akkor a Peach Please nevű sörükből találhatsz dobozos kiszerelésűt