Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsuzsi szerint

15 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A test- és egészség kultusznak köszönhetően megszaporodott edzőtermek és wellness szolgáltatások száma visszahatott a munkaerőpiaci igényekre, ami pedig a képzési kínálatot generálta. Számos helyen keresnek fitness (és wellness) edzőket - legyen szó termekről, szállodákról…..
Az utolsó tesztkörben a (leendő) munkahely kérdését járjuk körül, hogy fel tudd térképezni, milyen irányba érdemes majd a továbbtanulnod. Az előző önismereti-pályaválasztási teszteket ITT és ITT érheted el.  Milyen az ideális munkahely a számodra? Az alábbi teszt…..
Ha még bírod szusszal, most folytathatod azokat a pszichológusok által kidolgozott önismereti teszteket, amelyek segíthetnek annak eldöntésében, hogy milyen beállítottságú vagy és személyiségedhez milyen munkakör és/vagy milyen munkatípus illik a legjobban. Megtudhatod mennyire…..
Korábban is bemutattunk már pályaválasztási teszteket, de most igyekeztünk olyan újabb teszteket találni, amelyek még közelebb vihetnek minket az önismerethez és pályaválasztáshoz. A tesztekre általában igaz, hogy nem érdemes készpénznek venni az eredményeket, ugyanakkor a…..
Az előző bejegyzésben az OKTÁV, a Ring és a Számalk szakképző iskolákat hasonlítottam össze, míg most a Schola Europa és a GtB  kerül sorra. Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, annyit tennék hozzá tapasztalatként, hogy intézmény választás és legfőképpen a…..
Lassan eljön az ideje annak, hogy eldöntsem, melyik iskolába adom be a jelentkezésemet. Napok óta mást sem csinálok, mint a neten lógok, hogy átnézzem a kínálatot. Iszonyú nagy a választék és a reklámharc, egyetlen képzés beírására tanfolyamok milliója ugrik előre (lásd…..
Az elmúlt napokban tovább keresgéltem a szociális és pedagógiai szakképzések között, mert még mindig izgat ez a terület és szeretném pontosabban látni a lehetőségeket. Ekkor találtam rá a pedagógiai asszisztens képzésre, amely az új OKJ-ban a pedagógiai és családsegítő…..
Szeretem a gyerekeket. Szeretem nézni őket, szeretek foglalkozni és beszélgetni velük. Sokszor eszembe jut, hogy a gyerekek a legőszintébbek ebben a világban, és hogy az a legfontosabb, hogy a felnövekvő nemzedék már egészen kicsi korától elkezdve a lehető legjobbat kapja…..
Az OKJ képzéseket sem kerülte el az átalakítás, azonban itt legalább rend van annak tekintetében, hogy ki-mit tanítson és mennyiért (első szakképzés megszerzésénél, 21 éves korig a képzés ingyenes). Változás a szakképzések besorolásában érhető tetten, azaz igyekeztek úgy…..
Péntekig (március 1-ig) lehetett jelentkezni a felsőoktatásba, de mint azt korábban írtam, a felsőoktatási rendszert jellemző bizonytalanságok miatt idén nem adtam be a jelentkezésemet. Most viszont rajtam a világ szeme, nem sok időm maradt ugyanis, hogy eldöntsem, melyik…..
Nálam annyit értek el a röghözkötés folyamatos szajkózásával és alkotmányba emelésének tervével, hogy jelenleg semmire sem vágyom jobban, mint külföldön kipróbálni a tehetségem. Eldöntöttem, hogy a hallgatói szerződést - hiába mondja Berlinger Edina a Budapesti Corvinus…..
Még forronganak a diákok. A tegnapi tüntetésen ugyan kevesebben voltak, a Nemzeti Nyomozó Iroda mégis most érezte először szükségét a beavatkozásnak. A nyomozók ellepték a tüntetők bázisaként funkcionáló ELTE-t (de állítólag arra is volt példa, hogy egy diáklányt a…..
Ami eddig történt: 2012. december elején kijelentik, hogy drasztikusan csökkentik a keretszámokat. A HÖOK Kiáltványában felháborodásának ad hangot. Összefogásra hívja mindazokat, akik magukénak érzik a magyar felsőoktatás ügyét. Itt adják meg a nyitóhangot a…..
Napok óta osztok-szorzok: felsőoktatás vagy szakképzés? Alább igyekeztem tényszerűen összeszedni a pro és kontra érveket, hogy megkönnyítsem a döntést. Kiindulópontnak annyit szögeznék le, hogy bár szeretnék a felsőoktatásban tanulni, nem mindegy, milyen áron lenne erre…..
Zsuzsi szerint 2013.02.07 11:36:16
@Tina0611: Szép :(((((( Nekem ez eddig nem volt tiszta, köszönöm az információt!
Zsuzsi szerint 2013.02.07 11:48:12
@endike: Nem hiszem, hogy egy ilyen elitista hozzáállás, amiről írsz, méltó lenne az értelmiséghez. Ha pedig valaki azért nézi le a másikat, mert nincs diplomája, az ki is állította a maga bizonyítványát. Egyrészt különböző képességűek vagyunk, másrészt a szaktudás ugyanolyan fontos és ugyanannyira értékelhető a társadalom szempontjából.
Zsuzsi szerint 2013.02.07 12:17:52
@Makkasz: az kizárt, hogy szakképzéssel ne lehetne elhelyezkedni. Ha csak a saját ismerősi körömet nézem, tudok ellenpéldákat mondani (van aki grafikus lett, más fogtechnikus asszisztensként dolgozott párhuzamosan az egyetem mellett, megint más családsegítőnél helyezkedett el - és nagyon szereti -, de volt olyan is, aki pár évet bölcsödében dolgozott), de nyilván van ezer más példa is.

A szakképzéssel tapasztalatot is szerezhetsz, az ugyanígy benne lesz az önéletrajzodban. Persze nyilván nem mindegy, hová kell felvenned az embereket, és ott milyen képzettség/tapasztalat az elvárás.

A szakképzést elfogadják az Eu-ban is, az Europass kiállítása után: europass.hu/pages/content_cert/index.php?page_id=1125
europass.hu/pages/content_annex/index.php?page_id=1124

Most néztem utána, és a magyarországi szakképzés része a szakképesítés európai keretrendszerének, hasonlóan a bolognai rendszerhez:
www.mszt.iif.hu/documents/szsz0504_toth2.pdf
Ha számos dologban nem is, de abban mindannyian egyetértünk, hogy kritikán aluli, amit az idén a tavalyi döntések következményeként a felsőoktatással művelnek. Bizonytalanság, félrebeszélés, zűrzavar uralja a terepet - és még finoman fogalmaztam. Körülöttem konkrétan SENKI…..
Zsuzsi szerint 2013.02.02 13:52:24
@Mojzes Pál: Köszi a tippet :DDD Nincs kizárva ez az opció sem.
Zsuzsi szerint 2013.02.02 14:00:12
@Botos Ági: Szerintem nem vagyok egyedül, aki úgy érzi jogos a kérdés, hogy van-e értelme jelentkezni a felsőoktatásba. Nekem is, másoknak is voltak terveink a jelentkezést illetően, de ezek kábé úgy változnak az utóbbi időben, mint a felsőoktatás körüli állapotok.