Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kócsag

0 bejegyzést írt és 420 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
JT BLOG Mennyi az annyi? 2017.03.18 21:35:02
Egy ideje foglalkoztat az a kérdés, hogy mennyire megbízhatóak a szervezet statisztikai adatai a hírnökszámra vonatkozóan. Többször megfogalmaztam a blogon is, hogy jó lenne kissé a kulisszák mögé látni, ami részlegesen meg is történt. Az alábbi bejegyzés kissé hosszú, de követhető módon…..
Miért újítanál fel valamit nagyon drágán és igényesen, majd adnád el nagyon gyorsan?..
Kedves Olvasó!Eljutott hozzánk egy levél. Közreadjuk, mivel a szólásszabadság alapvető joga bárkinek. Mi nem kívánunk senkivel harcolni. Ezen irományt nem kívánja blogközösségünk egyöntetűen minősíteni. Egyéni véleményünk természetesen lehet a levél tartalmát illetően. Várjuk olvasóink…..
kócsag 2017.03.15 16:18:03
@l.gabi: mint egyike az egykori bikbak szerkesztőinek, köszönöm neked ezt az áttekintést. Jó lenne ezt egyszer részletesebben is olvasni más szemével, hiszen elfogult vagyok.
JJ blogja nagyon sok egykori bikbak-anyagot is lehozott aminek nagyon örültem. Sajnos az alatta lévő kommenteknek annyira nem mindig, de más a vérmérsékletünk. Huszonévesen, frissen kilépőként még bennem is több volt az indulat, idővel mindenki alakul valamerre.

Ontopicra váltva, a levelet szintén megkaptam. Az enyémet Szegeden adták fel. Sokat költhetett rá a harcos testvérünk, nem értem mi a célja. Biztos valami ellentétet akar szítani, de aki ismeri az exek, kételkedők, ébredők világát akár egy kicsit is, az kell tudja mennyire kevés pár ilyen sor. Ezt szerintem nem szervezeten kívüli, a mifajtánkat jól ismerő ember írta, Bárki sokkal ügyesebben és értelmesebben meg tudta volna oldani közülünk.
Több üzenetet is kaptam, melyben egy tavaly történt esemény "soha el nem mondott" részleteit taglalja egy ismeretlen szerző. Erre szeretnék reagálni. Téma: hogyan jött létre a blogközösség? ..
JT BLOG Csendes elnökcsere 2017.03.05 20:36:46
Lassan egy éve vártam arra, hogy valahol előkerüljön és kiderüljenek a részletek, de nem történik meg. Ezért csak így egyszerűen írom le: új (magyar származású) elnöke van az Őrtorony Társulatnak...
2016-ban, március 8-án, 1 évvel ezelőtt vált láthatóvá az a valami, ami a Blogközösség Jehova Tanúiért nevet kapta. Erről szeretnék ma megemlékezni és pár sorban leírni azt, hogy miért látom nagyon jó ötletnek és követendő példának...
Nem ok nélkül most veszem elő ezeket a kérdéseket. Akiket az itt írtak bővebben érdekelnek és még nem olvasták, azoknak ajánlom a közös blog kilépés utáni közösségszervezéssel kapcsolatos bejegyzésének a kommentjeit vagy a túllépésről írt gondolatokat, szintén a kommentekkel együtt. Elolvashatóak…..
A keddi írásomban azt fejtegettem, hogy a blogszféra nem alkalmas a szervezettel szakítók egy jelentős részének a megszólítására, mert olyan dolgot vár el, ami alapvetően idegen számukra: olvasni, ellenőrizni az olvasottakat, kutatni és elmélyülni. Létezik szerintem egy másik…..
kócsag 2017.02.24 14:51:53
Gondolom én is egy túllépő vagyok, ezért le merem írni a blogokról a saját véleményem az egyik érintettként. Hiába nem olvasom a jw-kiadványokat, a blogokra időről-időre ránézek. Nem mindegyikre, de ahol nem bántja a fülem a hangvétel, oda igen. Ha havonta ez csak pár alkalom, nekünk annyi bőven elég.
Miért tesszük? Érdekel mi történik, érdekelnek azoknak a meglátásai akiket nem ismerek, de ugyanarra felekezetre áldoztak fel az életükből egy jelentősebb részt. Akik nem olvasnak blogokat, azokkal szoktunk róla beszélni, mivel szóba kerülnek a hírek, történések.

A blogszférát elég vegyesnek látom. Az itteni cikkeket szeretem olvasni, az itt megszólalóknak időnként a blogjait is felkeresem. A többi blogra is ránézek néha, ha éppen betöltődnek. A különbség pedig nagy!

Nekem inkább hiányérzetem van, örülnék, ha több blog lenne. Van olyan amikor eljön a blogszörfölés ideje és alig találok 5-6 írást.

Ezek jutottak eszembe olvasás közben.
A válaszaim pedig az alábbiak:

'célcsoportjai-e a blogszférának?'
Persze, hogyne. Szerintem az informálás a cél, az pedig nem a múlthoz való hozzáálláson múlik. Ha valakit érdekel, akkor csendes olvasó lesz, de attól még olvasó.

'Jelentenek-e egyáltalán kihívást?'
Nem! Azért, mert mi befogadóbbak, nyitottabbak vagyunk, nem kell nagyon finoman fogalmazni egy ébredőhöz képest. A többségünk hálás a cikkekért, nem kritikusan áll hozzátok.

'Szükséges-e egyáltalán a szervezet utáni felépített életben a sorstársak közössége vagy ez csak felesleges nosztalgia?'
Ez egy más kérdés. igen súlyos emberek is vannak ebben a sorstársi valamiben, csak a közös múlt ok a közösségvállalásra. Akiket ismerek, akikben megbízok, azokkal van közösségem, de ezzel kapcsolatban éppen az előző posztban írtam le az élményeinket.

Ezek a kérdések gondolom a vitaindítóra adott reakcióból születtek, de időről-időre jó elővenni őket. Tapasztaltunk már pár botrányt abból, amikor ébredő, de antiszoc egyének előterjesztették a követeléseiket. Olyankor jó tisztázni mi az, ami már nem jár automatikusan.
Amikor ez a blog elindult, akkor két várakozásom volt. Az egyik, hogy képes leszek megmutatni egy-két érdekesebb korábbi bejegyzés hátterét, több interjút is leközölve érintettekkel. Ez nem sikerült. A másik reményem az volt, hogy az éppen aktuális történésekről majd elkezdődik valamilyen…..
kócsag 2017.02.21 13:11:00
@alexa_szendrey: Nem mernék arányokat meghatározni, de a kilépők nem mindegyike ilyen, ebben szeretnélek megerősíteni.

Mégis sok ilyen ember van. Az egyik ok pofonegyszerű. Amíg annak idején jobb képességű embereket is ki lehetett nevezni, a nagyobb részük kilépett. A háttérben mindig a tanításokban való csalódás volt, mindegy milyen bíróit kreáltak és miből.

Mivel volt miből irtani, gondolták a vének, de egyszer feltették a nagy kérdést, ki fog szolgálni a gyülekezetben? Ki lesz a színpadszolga, a hangosító, a rendező, a mikrofonos? Igénybe kellett venni azokat is, akikre korábban nem is mertek gondolni!

Ezek kinevezése elkerülhetetlen volt, de a tudásuk, előéletük és együttműködési készségük alapján tényleg nem jöhettek volna szóba.
Ezeknek egy része nem értette hol a helye és amit itt lassan közösségellenes viselkedésnek nevezünk, megerősödött bennük. Vagy azért léptek ki, mert nem lettek kinevezve vénnek vagy éppen kisegítőszolgának sem vagy azért, mert összevesztek fűvel-fával.
kócsag 2017.02.21 13:17:13
@alexa_szendrey: lakóhelyem szerinti gyülekezet a jó példa.
A testvér elég szerény képességű, minimális szorgalmú mindenben és élete leghosszabb olvasmány az volt, amikor átlapozta az útlevelét. Amikor már nem volt más, csak akkor kérték fel színpadszolgának, amire szerintem fizikailag is alkalmatlan volt a lába miatt. Viszont úttörőzött, volt iskolán is és egy HZ nevű utazó kivívta neki a kisegítőszolgai kinevezését.
Színpadszolgaként úgy gondolta a felügyelet a feladata. Beosztotta ki vigye a mikrofont, ki hangosítson és ki legyen a színpados. Pár hónap után szóltak neki a vének. Tisztázták vele a kisegítőszolga és a főnök közötti különbséget. Felszívta magát, megsértődött és kioktatta a véneket. Ők csak ültek és néztek ki magukból. Akkor döbbentek rá mennyire hiba volt olyat kinevezni aki nem olvas kiadványokat.
Másfél éven át tartó vita után lett törölve, már nem jár gyülekezetbe sem és sokak nagy örömére hivatalosan is kilép.

A környéken lakó kedves sorstársak pedig rettegnek :)
JT BLOG A hiteles példaképekről 2017.02.09 23:02:52
Nagyon felháborodtam azon, amit Anneliese Zeline ügyében közreadott a szervezet a saját tévéjében. Nem akarok kegyetlen lenni és megírni kissé más szemmel is a történetét, mert elég fiatal ahhoz, hogy mikroszkóp alá kerüljön az élete minden kis részlete. Amúgy sincs ehhez semmiféle jogosítványom, de…..
A levelezések leegyszerűsítése miatt felajánlottam, hogy egy-egy posztban összegyűjtöm néhány kérdésre a  válaszaim és akkor nem kell privát levelezésben ezerszer megfogalmaznom, valamint nektek sem megírni. Ennek jött el az első része. A szervezettel kapcsolatos kérdéseket vettem előre...
Egy régi adósságom szeretném törleszteni, mely most vált megírható történetté. A blog olvasói közül valószínűleg sokan tudják, hogy Ausztráliában parlamenti bizottság vizsgálta a Jehova Tanúi szervezetén belül történt szexuális támadások ügyét és azokban a szervezet magatartását. A bizottság előtt a…..
kócsag 2017.01.16 12:10:17
@l.gabi: Ebben a helyzetben az nyer, aki híreket tud eljuttatni tömegekhez. Szerintem a tévét már leírhatjuk Magyarországon, inkább meg kellene találni az új platformot, ahol az információcsere megtörténhet. Ki lehetne használni azt a helyzetet, hogy nem képesek vagy nem akarnak hírt közölni.
A szervezet éves adatai a hétvégén lettek publikálva. Ezekből szemezgettem egy pár magyarországi adatot, melyek arra utalnak, hogy az utóbbi években szó szerinti ezrek fordítottak hátat a magyarországi szervezetnek. Vagy mégsem?..
kócsag 2017.01.11 00:21:14
@l.gabi: Megvan, csak döbbenet a köbön. Majd holnap írok.
kócsag 2017.01.11 13:22:35
@l.gabi: megtaláltam, de nagyon más körülmények között történt, nem ahogy én emlékeztem.

A 21 ezer hírnök volt a cél.
Ezek voltak a szolgálati havi számai:
19818
19942
19818
19649
20184
20340
20612
20814
20269
20051
19995
21253
Ebből 20228 jön ki átlagnak, de később csak 20203 volt a közölt érték.

Erre kérdeztünk rá.

Akkor mondta el azt előadást a vasárnapi búcsőbeszédben. A saját gyülekezetünk számai volt az egyik példa, a másik meg az akkor megünnepelt 21ezer feletti hírnökcsúcs.

Ott mondta el, hogy a 21 ezer egyáltalán nem annyi a pótlólag összeszedett jelentések miatt.

Hogyhogy ez eddig sehol nem jött elő??? A szervezet nem foglalkozik vele nyíltan, az érthető. De soha, sehol nem jutott ez senkinek sem az eszébe?
1917. január 6. - Az Őrtorony Társulat Közgyűlése megválasztotta Russell utódját. Ennek van ma a 100. évfordulója. Erre emlékezve szeretnék pár érdekességet feleleveníteni, amely szerepet kapott abban, hogy Rutherford elnök lehessen és Russell végrendeletét figyelmen kívül lehessen hagyni...
kócsag 2017.01.08 12:17:05
Egy kis budapesti helyzetkép, amiért újra pizzaszállítót váltunk és ami megmutatja mit ér a borravaló.

Eddig a rendszer az volt, hogy a kaputelefonon felszólt, mi pedig mentünk le a másodikról lifttel. Az 1490 ft-os pizzáért átadva 1800 ft, ez nem volt rendjén, de tűrtem, mert házhoz ígérték a szállítást, nem ajtóhoz. Egyszer ígértek a 4000 ft feletti rendelésnél 99 forintért süteményt. Nem nagyot, kicsit, de igényeltem, kis meglepetésnek jól jött volna, mert névnapoztunk.
A futár azt hiszem 4320 forintot kért, adtam neki 4900 forintot. Átvettem a nagy csomagot, ám nem volt benne a süti. Azonnal telefonálok, majd visszahívnak. 45-50 perc múlva csenget a futár, akkor érdekes módon az ajtónál és mondta, hogy véletlenül másnak adta át, elnézést kér. Folytatása nem volt a mondókájának. Kissé fura egy helyzet, mert mellettünk egy pékség, ott 75 forintért lehet kapni azt, amit ők sütinek hívnak, de mit tehetek? Lementem megvenni. A futár helyébe megtettem volna én, kettőt is vittem volna, még így is tisztes borravalója maradt volna + egy ügyfele... A rendelési oldalon jeleztem mi a bajom. Másnap felhív a cég, ne írjam ki a pizzás oldalra mi a bajom velük, mert más is látja és beperelnek amiért rontom a hitelüket. Inkább rendeljek újra és akkor majd küldenek ajándékba egy 99 forintos nyamvadt süteményt. Ő már elnézést sem kért, udvariasnak sem akart látszani. Úgy érezte rendjén vagyunk. Tették ezt 3 évi rendszeres rendelések után és mindig jó borravalók mellett.
Ennyit ér a borravaló.
Január 6-án van 100 éve annak, hogy a Charles Russell (1852-1916) által alapított Bibliakutató mozgalom eljutott egy nagyon fontos fordulóponthoz. A fordulópont Joseph Rutherford (1869-1942) elnökké való megválasztása volt. Jehova Tanúi egyik néhai vezetőjének a könyve feltárja,…..
Először is szeretnék mindenkinek boldog 2017-et kívánni, ha még nem tettem volna meg! Újévi ajándéknak megosztok egy kudarcot, ami mégsem szomorú történet, hátha valaki majd megoldja vagy esetleg közösen. Charles Russell (az utódaival ellentétben) úgy tekintette a nőket, mint…..
JT BLOG Ilyen volt 2016 a blogon 2016.12.31 02:53:00
Ebben az évben is szeretnék lezárásként kis visszatekintés írni az órákon belül elmúló évre. Az eddigiekhez képest más formában szeretném megtenni. Azért, hogy ne okozzak senkinek sem csalódást, előre jelzem miről lesz szó és ennek függvényében lehet dönteni az olvasásról vagy a nem…..
Az interjúalanyom nem vállalta a nevét, mert sokan ismerik és nyíltan soha nem vállalta azt, hogy ő aktív Jehova Tanúja, sem azt, hogy valamikor az volt. Amikor korábban kértem tőle interjút, nem is reagált a kérésre. Ha valahogy mégis szóba került köztünk, másra terelte a szót. Ezt már megszoktam…..
JT BLOG Jay Street 85: ez is elkelt 2016.12.24 02:45:43
A Jay Street 85 elkelt és az is kiderült ki vásárolta meg a szervezet egyik legrégebbi épületét a Columbia Heights 124-et. Mindenféle összeesküvésekről szőtt elméletek és pletykák nélkül írható le: a szálak a megválasztott új elnökig vezetnek. Írhatnám azt is, hogy a Fehér Házba, de ez legfeljebb…..
Az egyik olvasótól kaptam egy kis leszúrást, amiért az Adams Street 69 ügyében nem fordultam hozzá. Ő ugyanis dolgozott önkéntesként az új főhivatali kisváros kialakításán és Brooklynban szállásolták el. Így neki is van két érdekes fényképe, ami az épülethez kötődik...