Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fvikusz

26 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha a Collembolákról mesélek a hallgatóknak, mindig ez a fő példám: ha otthon valaki szokott szobanövényeket locsolni (na persze, eleve hülye ötlet egyetemistákról ilyet feltételezni, de mégis, hátha), akkor néha előfordul, hogy az öntözés hatására kis fehér állatkák bújnak ki a talajból és a víz…..
A világító baktériumok ismét a „reflektorfénybe” kerültek, ugyanis egy francia cég ötlete szerint az utcai világítást is meg lehetne oldani biolumineszcens „égőkkel”!  A Glowee nevű start-up innovációs díjat nyert ötletével Párizsban. A leírás alapján ők nem kedvencünket, az Aliivibrio fisherit vagy…..
A talaj ökotoxikológiában egyik jellemzően alkalmazott tesztorganizmus a földigiliszta. Számtalan szabványosított teszt létezik vele, mely főképpen a halálozást (mortalitást) vagy a szaporodást (reproduktivitást) vizsgálja, de elterjedtek a bioakkumulációs tesztek is (ami azt…..
A környezetvédelem alapjai című tárgynál a ZH kérdésekre adott válasz helyett a következő versike fogadott: "Szép tárgy, bár közlekesnek nem való,Nem plusz kredit, inkább csak buktató;Azt hittük, bevezetnek a környezetvédelem alapjába,A túl sok szubsztrát ment a hallgató…..
Egy környezettoxikológiai teszt kivitelezéséhez szükség van ÉLŐ tesztorganizmusokra. Könnyű őket megölni, nehezebb őket boldogságban és szaporaságban fenntartani. Emellett egy jó teszthez az sem árt, ha a tesztorganizmus megfelelő érzékenységgel rendelkezik. Lássuk, hogyan is…..
A szorgalmi időszak végének közeledtével eljön a ZH javítás (illetve ZH írás – nézőpont kérdése) időszaka. Jelentem, ez nem csak a hallgatóknak, de a tanároknak is megterhelő. Jó ZH-t javítani könnyű, csapnivaló ZH-t javítani nagyon könnyű. Legrosszabb az, amikor valaki…..
A Tetrahymena pyriformis egy csillós egysejtű állatka (protozoa) körte alakú sejttel, aki a vizekben és a talajban is jól érzi magát. M. kedvenc környezettoxikológiai tesztorganizmusa. Szeretjük, mert a környezettoxikológiában egy minta tesztelésére alkalmazott három különböző…..
Mostanában két talajos témájú előadást is tartottam, így volt időm ismét újra elmélyülni a talajtanban és a talajok aktuális helyzetében. Jó dolog egy-egy témát évente egyszer elővenni, amikor a megfelelő tantárgy keretében leadja az ember, és feleleveníteni (vagy amíg nem…..
Nemrégiben egy beszélgetés során felvetődött az a kérdés, hogy vajon mit lehet kezdeni egy-egy negatív eredménnyel, sikertelen kísérlettel. Mások számára is szörnyen hasznos lehetne, ha tudná az ember, hogy merre NE induljon el a kutatása során, mely ötletei komplett…..
A kutatás, a labormunka azért jó, mert mindig változatos, izgalmas, kreatívnak kell lenni és tele van sikerélménnyel, új, publikálásra érdemes eredményekkel. Hááát... Kutatni, laborban dolgozni tényleg jó, és tényleg mindig új kihívásokkal szembesül az ember, ami a…..
Kiskorában az ember mindenféle furcsa foglalkozásokat talál ki magának, ha megkérdezik a felnőttek, hogy mi akarsz lenni, ha nagy leszel? Egypárra tisztán emlékszem: állatgondozó, csillagász, meteorológus. Azt hiszem, az már akkor is tisztán látszott, hogy valamilyen…..
- Igen, és akkor ezeket az ampullákat ki kell főzni egy mólos sósavban. Oké?- Persze, oké, sima ügy. Hm. 1 mólos sósav. Az hogy is van? A hidrogén móltömege az 1, az még megvan, a klóré – hm, valami 37? 37,2 talán? Hú, de régen kellett, régebben persze fejből tudtam. Na,…..
- Az meg mi? – kérdezem én.- Még ezt sem tudod? De aranyos. – mondanák informatikus barátaim. Minden esetre ki fog derülni, mert november 11–17 között netes blogtalálkozó lesz, amely a szervezők vágya szerint a hazai kutatói és tudományos weboldalak és blogok seregszemléjét…..
A kicsit túlzó cím valójában összesen három labort jelent, ahol életemben hosszabb-rövidebb időt eltöltöttem: A saját laborunk Budapesten A Newcastle-i Egyetem egyik analitikai laborja A Duisburg-Esseni Egyetem korábban duisburgi, később esseni mikrobiológia laborja Na…..
Avagy: Hogyan legyél környezetgyógyító és környezettoxikológus? Különleges élmény volt a Kutatók Éjszakáján előadást tartani. Már előtte kiderült, hogy egy egész középiskolás osztály vár az előadásra, kiknek vezetője kolléganőm és bájos segítőtársam volt…..
Idén először kutatócsoportunk is részt vesz a Kutatók Éjszakáján. Megvallom, még sosem voltam és rögtön előadóként megyek! Az előadás "Környezetgyógyítás a gyakorlatban" címmel szeptember 27-én 16:00-16:50-ig lesz meghallgatható a BME Ch. épületének alagsor 21-es…..
A kutatócsoporton belül gyakran küldünk egymásnak érdekesnek tartott cikkeket a kutatási területünk kapcsán. Legutóbb egyik kolléganőm egy kis hírt küldött át, melyben világító baktériumból csinálnak villanykörtét (a hír itt). Ekkor szinte egyszerre kiáltottunk fel: „Ez…..
Legjobban szeretem a laborban a húslé-agar ízét is illatát. A húslé-agar egy általános táptalaj, a baktériumok és a gombák egy jó része kinő rajta. (Az agaragar tengeri vörösmoszatokból nyert poliszacharid-keverék, sűrítő- és gélképző anyag, mely segítségével a…..
Valahogy úgy alakult, hogy a kutatócsoportunkban csak nők vannak (összesen kilencen). Mondhatnánk, hogy ez a biomérnök és környezetmérnök szakma elnőiesedése miatt van, vagy hogy egyáltalán több nő (58%) tanul a felsőoktatásban és a szellemi foglalkozásúak 66%-a nő (forrás:…..
Az államvizsga szó önmagában is nyomasztó, főleg annak, aki még előtte van. Aki már túl van legalább egyen, annak nem kevés megkönnyebbülés érzése is kötődik a dologhoz. Idén átléptem az egésznek a másik oldalára titkárként. Furcsa világ ez, valahogy megszállja az…..
Az egyetemi tanulmányok során, amik a legjobban megmaradnak, azok: a laborgyakorlatok, ahol tényleg valami kézzelfoghatót csinál az ember, pl. valamilyen beazonosíthatatlan szerves vegyületet, amitől évekkel később is bűzlik a szekrény, ahová gondosan és büszkén elrakta, az…..
Egy nemzetközi tudományos konferencián részt venni mindig nagy élmény. Sablonosan azért mert: Megismerkedik az ember egy csomó szakemberrel és tudóssal a saját és rokon szakterületekről (persze ehhez kicsit nyomulni kell). Meghallgatja mások előadásait, amiből rengeteget lehet…..
Egy kutatási projektben a kedvenc részem az, amikor szabadföldön végzünk kísérleteket és ki kell járni a terepre. Arra már hamar rájöttem, hogy a környezetvédelem esetében a terepre járás sajnos nem gyógyfürdőzést, tengerparti nyaralást vagy a természet szépségében való…..
A környezettoxikológiában tesztorganizmusokat használunk káros vegyi anyagok és szennyezett környezeti minták toxicitásának vizsgálatára. A tesztorganizmus lehet pl. baktérium, egysejtű állat, rovar, szárazföldi vagy vízinövény. Ezeket olyan körülmények között tartjuk fenn,…..
Egy átlagos bemutatkozó beszélgetés: - És Te mivel foglalkozol?- Biomérnök vagyok.- (Zavart arccal) És az mi? És ez egy általánosan lezajló párbeszéd fiatalokkal és idősekkel, mérnökökkel és bölcsészekkel, sőt, még a BME karrier napokon a próba állásinterjún is. Na és…..