Regisztráció Blogot indítok
Adatok
takács bálint (törölt)

0 bejegyzést írt és 356 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(kép forrása: Együtt 2014) "Tudom, sokan mondják, technokrata vagyok. Vajon mire gondol, aki ezt mondja? [...] Hogy számomra minden csak üres szó addig, amíg valaki józan számításokat nem tesz mellé? Hogy nekem attól még nem szakpolitikai program valami, ha egy párt azt írta a…..
takács bálint (törölt) 2013.02.20 14:05:59
@Makkasz:
a probléma persze az, hogy az elit jelentős része a költségvetés nettó kifizető helye. és ezért a szegényeknek nyújtott juttatásokat a középosztálytól kell beszedni.

ha nincs vagyoni típusú adó, akkor a rendszer aligha lesz fenntartható. legfeljebb úgy ha a közszolgáltatások szintje tovább esik.

szvsz fix összegű járulékot kellene bevezetni. 1 munkaóra után 1 euro (vagy 300 forint) járulékot. ami nagyjából a minimálbér adóterhe.

a kieső bevételt vagyonadóval pótolni. ezzel nyilván az vesztene óriásit, akinek a jövedelme és vagyona nincs arányban egymással. ha a munkaadói járulék megszűnne, akkor a vállalkozói vagyonra is lehetne adót kivetni. azért, mert a beruházó egy brutális járuléktehertől megszabadul. akkor járna jól ha minél több embert foglalkoztat.

de ilyet nem fog bevezetni se oszkó, se senki. részben azért, mert hülyék. részben azért, mert nem ez a cél. a költségvetés nettó kifizetőhelye akar lenni mindenki. a multik, a maszekok, az alkalmazottak, a szegények, mindenki.

tehát itt a kulcs elem az, hogy a különféle kedvezmények körét sikerül-e összeurópai egységesíteni. és ezek forrását nemzetközösségi keretek között meg lehet-e teremteni. illetve az oszkóék által preferált offshore adózást megszüntetik-e. erre reálisan zéró esély van.

ami azt jelenti, hogy nyugat-európai még egy ideig ki tudja szipolyozni a keletet. ha felhagy mindenféle altruista gondolkodással. és elviszi innen a "hasznos" munkaerőt. ezzel nyerhet egy kis időt és kitalálhatja, hogy utána hogyan tovább.

de persze ha széles gábor azt írta, hogy kezében van a "CSODA". szóval lehet, hogy van egy lemásolhatatlan perpetuum mobile az országban. na most ha mégsem, akkor persze ez nem olyan jó.
takács bálint (törölt) 2013.02.20 16:36:45
@Makkasz:
szerintem fix összegű járulék kell, flat tax és vagyonadó. de egyszerűbb ha hülyének tartjuk egymást. így legalább nincs vita. egybitesnek tűnsz.
takács bálint (törölt) 2013.02.20 16:54:35
@Makkasz:
egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást.
ProgBlog A várakozás ideje? 2013.02.19 13:52:52
„Das ist eine schreckliche Zeit, eine schlimme Zeit, die Zeit des Abwartens, der Platzsuche, ein Seiltanz über dem Abgrund.“ („Ez egy rettenetes idő, egy rossz idő, a várakozás, a helykeresés ideje, kötéltánc a szakadék felett.”) Szabó István: Hanussen – 1988   Nem, a…..
takács bálint (törölt) 2013.02.20 11:00:28
@Balt:
a probléma az, hogy magyarországon az elit költségvetésben nettó kifizetőhely. és ezért kell a szegények juttatásait a középosztálytól elvenni.

és erre az egyik válasz az, hogy ennek a középosztálynak össze kell fognia a feudális elittel ezért, mert a szegény néprétegek követelései kielégíthetetlenek. létre kell hozni a burzsoáziát.

ez az, amire a nyugati társadalmak nemet mondtak. helyette azt mondják, hogy a feudális elitet kell elzavarni. a keletiek meg ahogy kertész ákos írta "genetikusan alattvalók". a magyaroknak inkább kell valamilyen cár, amelyik előjogokat ígér nekik. és persze utóbbi nem működik.

na most aki ezt felismeri az hamar be is látja, hogy magyarországról el kell menekülni. és legfeljebb csak kalandvágyból érdemes itthon maradni.
takács bálint (törölt) 2013.02.20 11:07:48
@negondolkozz!majdénmegmondom!:
csak úgy mondom, hogy a jegyzőkönyv szerint a szolnokiaknál az amerikai JAMES FLORENCE és a bosnyák SEAD SEHOVIC dobta a legtöbb pontot. az eurochallenge a városok versenye és nem a nemzeteké. persze nyilván az van, hogy a zsidó fiba összefogott a tisztességes magyarok ellen :-D
takács bálint (törölt) 2013.02.20 16:50:46
@Balt:
német idegen-ellenesség iszlámellenesség. a kelet-középeurópai migrációval elkerülhetnek egy újabb török bevándorlóhullámot. portugáliából, spanyoloroszágból, franciaországból, a "cigányokat" (iskolázatlanokat) zavarják haza.
„- Hogy van a feleséged? – Beteg. – És veszélyes? – Ilyenkor nem, csak ha egészséges.” Ilyen és csak ilyen vicceket közöl már jó ideje az V. kerület lapja, a Mai Belváros. A címlapon egy Rogán-portré, a hátoldalon pedig szép rózsaszín keretbe foglalva egy nagyadag…..
takács bálint (törölt) 2013.02.20 12:56:18
@Deansdale:
ezek nem szőke nős viccek. de mindegy is.
szerintem elég nyilvánvaló, hogy van egy kifejezetten bunkóra nevelt jobbos, széljobbos generáció. akik szerint teljesen rendben van, hogy egy függetlennek mondott pártkiadványban hím-soviniszta viccekkel kedveskednek az olvasóknak. ezzel szemben az úgynevezett baloldal láthatóan nem tud alternatívát mutatni. és aki csak teheti menekül innen. vidékről már egyértelműen nem budapestre, hanem külfödre. és majd a fővárosban is rájönnek, hogy a tőke nem befelé áramlik, hanem kifelé. bécs és pozsony lesz a térség pénzügyi, kereskedelmi és szolgáltató központja. budapestet kipicsázzák a balkánra. lehet versengeni a hasonló színvonalú román lapokkal.
Ratyi, libi, katkó, pina, pina, pina és picsa. A szél befújta a Mandiner szerkesztőségébe a ma elhíresült, ELTE-s diáklistázást. Kommentár nélkül következzenek az egyetemisták jellemzései pattanásos, szexéhes elsős szakmunkásképzősök egyetemista társaik…..
takács bálint (törölt) 2013.02.19 17:37:57
takács bálint (törölt) 2013.02.19 22:02:40
@borzimorzi:
ez a lista a jobbik szimpatizánsait nem tántorítja el. legfeljebb a kivándorolni szándékozók száma tovább növekszik egy kicsit.
takács bálint (törölt) 2013.02.20 11:57:40
@borzimorzi:
ma az összes pártnak szinte csak kemény magja van. nem csak a jobbiknak, hanem mindenkinek. a fideszre azok szavaznak, akik a kormánytól egzisztenciálisan függnek. a szocialisták is egy "a" párt mellett tűzön-vízen át kitartó csoportot tudhat magáénak. ilyet épített ki a jobbik és részben lmp is. bajnaiék se tudnak nyitni a ténylegesen függetlenek irányába. illetve persze a másik oldalról ezek a csoportok részéről nincs is hajlandóság arra, hogy összeálljanak bárkivel.

a politikai támogatottsági görbe nagyjából így néz ki. kepfeltoltes.hu/130220/1_grafikon_www.kepfeltoltes.hu_.png
van egy narancs-vörös "krokodil", aminek az "állkapcsa" valahol 20 és 30% között összezáródik. a függetlenek száma 40% és 50% között tetőzik. vagy belép valami mérsékelt jobboldali republikánus formáció (ami inkább elvi lehetőség, vagy sikeres lesz bajnai (ami egy ennél gyakorlatiasabb forgatókönyv). de jelen állás szerint a legvalószínűbb a patthelyzet. és azon a ponton megjósolhatatlan, hogy mi lesz. utána jöhet akár egy gyors felzárkózás a nyugathoz. de akár a teljes politikai összeomlás. még erőebb kivándorlás, "elcigányosodás" (persze ez tömeges elszegényedés valójában). ebben benne van az is, hogy magyarország a történelme során nem először és nem is utoljára kikerül a balkánra.
Február első felének a kicsit a nyolcvanas éveket parodizáló zászlóháborújának végére lehet hogy pont került. A román parlament - alaposan megvizsgálva, hogy hogyan is válaszoljon a magyar törvényhozásnak arra a világbékét és a nemzetek közti egyetértést veszélyeztető…..
takács bálint (törölt) 2013.02.19 23:53:22
@$pi$:
akkor szerinted a fent felsorolt, a nyugati diplomácia bábáskodása alatt létrejött eurorégiók mégis micsodák. ha nem volt ilyen kezdeményezés, akkor azok a formációk szerinted milyen célt szolgáltak? ha nem azt, hogy visszaállítsák a kárpát-medence integritását. ehhez annyi kellett volna, hogy budapest "központi" régióként bejelentkezik.
takács bálint (törölt) 2013.02.20 00:08:09
@GERI87:
nem a környező államok akarták. hanem a nyugati diplomaták. nem érted? a magyarok utasították el kárpát-medence integritását célzó terveket. az "ejrópai" diplomácia ezek után azt mondta, hogy magyarországot leszarja. azóta azt csinálnak a szlovákok, amit akarnak. eurorégió kellett a felvidéki magyaroknak? nem! akkor mégis mit szeretnének?

ugyanígy volt trianon előtt. volt egy tisztességes rendezési terv ferenc ferdinánd részéről még a háború előtt. amit mindenki elfogadott. csak a magyarok utasítottak el. ezek után a többieknek magyarországnak.

románia európai uniós csatlakozása előtt volt egy tisztességes rendezési javaslat a székelyföld ügyében. ezt is leseperték. ezek után miért álljanak a székelyek mellé? mégis miért?

magyarországnak egyébként szuper lesz egy területi vitával terhelve befektetőket gyűjteni. a székelyek leszarják az összmagyarság érdekeit. és az szórványban élő erdélyiekét is.

borítékolni lehet, hogy a magyarok majd megint jönnek azzal, hogy összeesküdött ellenük a világ. a nyugat, a kommunisták, és a zsidók. mert a magyarok minden jogot megadnak a kisebbségeknek. bárhol ki lehet rakni egy román zászlót. mintha a zászló lenne a lényegi kérdés.
takács bálint (törölt) 2013.02.20 00:18:30
@GERI87:
nem tudok jobbat mondani ha idiótázol. tartsuk egymást kölcsönösen annak. nincs álláspontod, ebből következően nincsenek érveid sem. csak azt tudod mondani, hogy ilyen nincs. mert nem olvastál róla, illetve nincs elképzelésed. ha székelyföldet körbekerítik és botokkal kezdik majd ütni, akkor legalább menj verekedni.
  A magyar gazdaság kritikus helyzetben van: veszélybe került az európai centrumhoz való felzárkózás álma.   2012-ben Magyarország a recessziójával az Európai Unió egyik legrosszabb növekedési eredményét mutatta fel. A magyar foglalkoztatási adatok is lényegesen…..
takács bálint (törölt) 2013.02.19 19:33:39
a forintgazdaság külső segítség nélkül nem fog lábra állni. marad stagnálás vagy a visszaesés az időjárás (mezőgazdaságtól) függvényében.

amit észre kellene venni, hogy a németek feladták a térséget. a keményvonalas vonal kerül többségbe. ők régóta azt mondják: németország egyetlen szövetségese tusk. a lengyel választási térkép mellé képzeljék oda a németet.
en.wikipedia.org/wiki/File:Wybory_parlamentarne_2011_zabory_powiaty.png
abból kirajzolódik egy új poroszország. a német keményvonalasok azt mondják, hogy németországnak elsősorban ebbe az irányba nyitni. kelet-európa többi részét el kell felejteni. a balkán passau-nál kezdődik. felteszem merkelék látva a kelet-európai választási eredményeket (orbán, ponta, fico, zeman) ezt könnyen be is látja. ez azt jelenti, hogy a magyar diplomácia szövetségesek nélkül marad.

ha egy befektető történetesen budapesten jár és esetleg megtekinti a parlament épületét, akkor megkérdi. az a zászló micsoda. hja, az. izé a székely zászló. megérti, hogy a szomszédban van egy román-magyar területi konfliktus. bizony nem fog idejönni, ahogyan tiranába se megy.

a lehetséges megoldási irányokat hagyjuk.
„Calm the fuck down” (ősi gettóbölcsesség) A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hétfőn rámozdultak a még kitartó tüntető diákokra: „Itt a Nemzeti Nyomozó Iroda az ELTE-n, és kihallgatás akar tartani, mert szerintük hidat akartunk foglalni, és ez bűncselekmény” –…..
Lehet-e brilliáns az unortodoxia? Legutóbb a cseh baloldaltól hallhattunk arról, hogy hatalomra kerülésük esetén szívesen követnék a Matolcsy-féle gazdaságpolitikát. Ennek nyomán körbetekintettünk Kelet-Közép-Európában, ahol úgy tűnik, többen is az Orbán Viktor által…..
takács bálint (törölt) 2013.02.19 15:08:04
takács bálint (törölt) 2013.02.19 15:29:55
@Vhailor:
nem furcsa. azért, mert errefelé a keleti-keresztség a vallás. a közéletben domináns csoportok politikai irányultságtól függetlenül népnemzetben gondolkodnak. ha jól figyeled, akkor "meseházy" is kirakta a kossuth-címert. az unortodoxia abban áll, hogy orbán viktor egyszerre akar vallási és világi vezető lenni. minden magyarok kormányzója és pátriárkája egyben.
takács bálint (törölt) 2013.02.19 15:37:19
@Mikka-Makka:
azért, mert a kelet-európaiak többsége a politikától előjogokat akar. mondok egy példát. miközben a diákok többsége követeli, hogy a nyugdíjasoktól vegyék el az utazási kedvezményeket tiltakozna ha tőlük vennék el ugyanezeket.

ez addig így marad, amíg nem lesz nemzetközösség. abban az értelemben, hogy ezeket a jogokat egész európában egységesítik. és összeurópai keretek között finanszírozzák. de aligha lesz commonwealth. ultra brutálisan szemben áll a népakarattal.
Olvasom, hogy Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke (mellékállásban Nyírő József hamvainak hivatásos hurcolászója) kezdeményezésére, a nemzeti szolidaritás jelképeként a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris ülése alkalmából kitűzték a…..
takács bálint (törölt) 2013.02.17 18:51:47
@no successful:
svájcot sohasem osztották fel etnikai alapon. svájcban nincs se "franciaföld", se "olaszföld", se "németföld", se "romansföld". hanem van 26 kanton.

a svájci modell átvétele annak felelne meg, hogy (nagy) erdély 16 szuverén megyéből álljon össze. és a megyék nagyfokú közigazgatási önállóságot kapnak. szuverén megyéken alapuló egységes közigazgatást lehetne követelni.

a magyar miniszterelnök meghívná a szlovák, a román, az a szerb, a horvát kollégáját és egy ukrán különmegbízottat, hogy legyen a térségben valamilyen rendezés. azt mondja, hogy jussunk konszenzusra abban, hogy a szuverén megyék határai hol húzódjanak. akár átlépve a jelenlegi országhatárokat állítsuk vissza a közös (uniós) megyéket. és azokba vezessünk be valamilyen egységes közigazgatási szisztémát. ez teljesen jó lenne. nem mellékesen egybevágna az unió elképzeléseivel is. mert ők azt akarják, hogy egész európának egységes közigazgatási rendszere legyen.

ebben az esetben mondjuk a magyar (észak) bácska és a szerb (dél) backa akár újraegyesülhetne. és az újvidéki megyegyűlésben a magyar nemzetiségű képviselők kérnék, hogy a bácska (backa) mindenki által tisztelt és nagyrabecsült főügyésze a temerini fiúk ügyét vegye napirendre. ez rendkívül kulturált lenne. de nem ez az irány. és ettől távolodunk. mert most az van, hogy jelöljük ki "magyarföld", "románföld", "szlovákföld", "szerbföld", "székelyföld" határait. a hivatalos székely politikával kapcsolatban a svájci típusú rendezést emlegetni teljesen abszurd.

de persze nem csak a székelyek hibásak ebben. a román, a magyar miniszterelnök is partner. azért, mert ha visszavezetnék a megyegyűléseket, akkor senki sem ültethené a saját spanjait a közigazgatás élére. se orbán, se ponta, se ficó, se senki. mert akkor a nép választaná meg. és felülről neveznék ki.

csak akkor a nép a megyében könnyen mondhatná azt, hogy legyen egy teljes vagyonösszeírás. nézzük már meg, hogy az uniós forrásokból ki mennyit gründolt össze. mert az bizony mindenhol néhány család kezében összpontosul. akik az országos politika kiszolgálói.

borsod megyében a miskolci megyegyűlésben megkérdeznék, hogy zsiga úrnak honnan van a háza. és ez független lenne az országos politikától. mert az ellen oldalitól is megkérdeznék. ha más nem, akkor a nép a megyegyűlés karzatáról bekiabálna.

na most ezt nem akarják a politikusok, de nekem úgy tűnik, hogy nem akarja a nép se.
takács bálint (törölt) 2013.02.17 21:52:45
@Óperenciás Kézművesség:
engem egyáltalán nem zavar ha székelyek idejönnek és az sem ha otthon maradnak. a hivatalos székely politikával van bajom. de ugyanígy a magyarral, románnal, szlovákkal. azért, mert ez mind különálló magyarföldet, románföldet, szlovákföldet akar, és ebbe a sorba illeszkedik a területében önálló székelyföld. szerintem ez nem veszi figyelembe az összmagyarság érdekeit, és ha én székelyföldi lennék, akkor biztosan nem akarnék élni egy politikai gettóban. kulturálisan nem akarnék elszakadni erdélytől. az autonóm tartományi parlamentet preferálnám az európai kisebbségi jogokkal, a szuverén megyegyűlést és a különleges státust. pont nem kellene területi autonómia. de értem, hogy a székelyek többségének kell. ez az ő dolguk. én a magam részéről nem támogatom. sőt kifejezetten ellene vagyok ennek a megoldásnak. de én nem fogok ebbe beleszólni. mert én nem akarok székely állampolgárságot.

de azt azért elmondom, ha a székelyek önálló nemzet akarnak lenni, akkor ne akarják már a himnuszt itt énekelni. ahogyan a bécsiek se akarják, hogy haydn remekművét elénekelni a reichstag épületébe. és nem teszik ki az osztrák zászlót. pedig mindkét nemzetiség németül beszélnek. persze ha úgy döntenek, hogy ők inkább a magyar nemzet részei szeretnének lenni, akkor természetesen azt is elfogadom. csak döntsék el.

a székely politika egy amfoter képződmény. a székely politikusok hol a román kormány seggébe dugják a fejüket, hol a magyarba, hol azt mondják, hogy ne szóljanak bele. döntsék el, hogy mit is akarnak.
takács bálint (törölt) 2013.02.17 21:54:18
@Mr. Rustical:
ez véletlen nem arról szól, hogy az uniós pénzeket ki nyúlja le?
A vallások – köztük a kereszténység – ésszerűtlenek, csak ötletszerűen az emberekre kényszerített tanok együttesei, amelyek szemben állnak a tudománnyal és a gondolkodással – hangzik egy gyakori vélemény. Persze aki komolyan elmerült például a keresztény gondolkodás…..
takács bálint (törölt) 2013.02.17 12:49:35
@vokalpatriota:
a legtöbb tudós a maga módján vallásos. ahogy egyébként szinte az egész reálértelmiség, technikusok, szakmunkások. az "ingyenélőknek" kell a gyülekezet.
takács bálint (törölt) 2013.02.17 13:02:23
@Urfang:
azért ez nem ilyen egyszerű. az ellentmondásmentes rendszerekben rengeteg az eldönthetetlen probléma. az ellentmondást nem tűrő erkölcsben is. nem lehet dönteni. és akkor egy rendes ember ilyenkor széttárja a kezét: "isten tudja". de ezek a jómadarak olyanokból indulnak ki, hogy mivel jézus azt mondta a hegyen, hogy sziklára kell építeni az egyházat. és mivel péter (kinek neve kőszikla) rómába zarándokolt ezért kell oda egy istencsászár. a másik csoport azt mondja, péter apostol nagy király volt. de pál apostol még nagyobb. és amikor ment mendegélt egyszer csak ott termett jézus. és lett saulusblól paulus. na most mivel a damaszkuszi úton mendegélt ezért ott legyen az egyház központja. ebből lesz antióchiai ősegyház.

aztán megint egy másik csoport azt mondja, hogy a zsidó jézus nagy király volt. de mohamed még nagyobb. mire van aki azt mondja, hogy jézus magyar volt. na most nem lenne ezzel semmi probléma, mert végtére is az ember tökéletlen. de a buzgón vallásos emberek nem fogadják el, hogy a jogrendet, és általában a közerkölcsöt is ésszerűségre kell építeni. abortusz miatt nem kellene senkit se máglyán elégetni. még akkor se ha az amúgy helytelen, stb. az, hogy egy nő a saját testében levő magzatot öli meg az nem olyan, mintha a másik gyerekét lőné fejbe egy parabellum pisztollyal. de ezt a legtöbb gyakorló hívő nem érti. hiába jár templomba. isten nevében akar ítélkezni. ahogy a papoktól tanulja.
takács bálint (törölt) 2013.02.17 19:30:29
@Parmezanidész:
szerintem az emberek döntő többsége a "maga módján vallásos". a vallási rítusokat a népszokások szintjén kezeli. húsvétkor lehet gondolni az újjászületésre, vagy feltámadásra. végső soron akkor jön a jó idő. és nagyjából akkora esik a tavaszi napéjegyenlőség. és erre egyébként lehet készülni. de az, hogy mi volt virágvasárnap és utána a "nagyhéten" az nagyjából egy mese.

de newton is végtelen vallásos volt. pedig ő elég pontosan leírta a bolygók mozgását. mert feltette a kérdést, hogy mitől működik így ez az egész. és arra jutott, hogy mégis csak lehet valami istenség, amitől ez összeáll. de egész életében rettegett attól, hogy az egyház eretneknek nyilvánítja. de abban nyilván nem nagyon hitt, hogy jeruzsálem mellett a rómaiak egy zsidót úgy megbüntettek, hogy azzal megváltotta a világegyetemet. de nem olyan nagy baj ha valaki erre gondol. inkább a probléma az, hogy ezzel visszaélnek a papok.
Az Országgyűlés nagy bajszot viselő elnöke, akinek talán ez az egyetlen normálisan működő szerve a haja alatt, úgy gondolta itt az idő egy újabb nemzetközi bonyodalomra amikor idő előtt kitűzette a székely lobogót.Ezzel üzent a hazai szélsőjobbnak is:"Nyugi gyerekek,…..
takács bálint (törölt) 2013.02.17 00:38:53
@sánta vas:
a hun-székely kontinuitás nagyjából annyira megalapozott, mint a dák-román. csaba királyfi népe gondolom ugyanaz a vicc. ha nem viccesebb.
takács bálint (törölt) 2013.02.17 08:21:27
@sánta vas:
ebben a térségben az összes kelet-európai nacionalista hülye. mindenki, aki húzna egy vonalat, hogy eddig éljenek a románok, és onnantól a székelyek. mert ez itt a románság ősi jussa, ez meg a székelységé.
Megjelent a héten egy rangsor, amely igen érdekes következtetések levonására ad alkalmat még akkor is, ha természetesen figyelembe vesszük azt, hogy egyáltalán nem reprezentatív mintáról van szó, nevezetesen a magyar politikusok és pártok facebook-os népszerűségéről. Pár…..
takács bálint (törölt) 2013.02.17 00:26:17
@Armand-Jean du Plessis:
azért azt hidd el, hogy a népek egy része még mindig a valóságból tájékozódik.
Egy szeptemberi cikkünkhöz érkezett egy igen elgondolkodtató hozzászólás TothLali nevű kommenterünktől: Röviden: kire szavazzon egy magyar CDU-szavazó? Mármint: EU-párti, atlanti-párti, versenypárti, kisebb állam (kisebb állami elosztás) párti. A kérdés azóta sem hagy…..
takács bálint (törölt) 2013.02.17 00:11:53
@timargabor:
németországban föderális államrend van. magyarországon népi demokrácia. a különbség nagyjából az, ami nszk és az ndk között. jelzem mindkettő többpárti volt. igen az ndk is. nagyjából annyira demokratikus magyarország. de ez az államrendből következik. amit mindenki nagy kedvence laci bácsi írt.

illusztrációként:
www.youtube.com/watch?v=MJqZm-VJkDU
A hvg.hu szokatlanul éles hangvételű publicisztikában vádolja csalással, de legalábbis súlyos tévedéssel a Nézőpont Intézetet. Hogy kinek a szellemi termékéhez van szerencsénk, az sajnos nem derül ki, mivel egyszerűen csak a rovatcímmel, nyüzsiként jegyzi valaki az írást.…..
takács bálint (törölt) 2013.02.16 18:46:11
@sztd:
ha megnézed ezt a grafikont, akkor láthadod, hogy a nézőpont akkor is és gyakorlatilag azóta is minden intézet közül a legmagasabban méri a fideszt.
kepfeltoltes.hu/130216/939945192_grafikon_www.kepfeltoltes.hu_.png
a tárki egy vicces intézet. amelyiknél a kormánypárt támogatottsága időnként erősen kileng. nyilván akkor kapnak nagyobb megrendeléseket. utána meg kicsit alul-mérnek, hogy kapjanak másikat. igazodik ehhez mindenki. de mégis úgy tűnik, hogy van egy pofátlan csaló. vagy persze lehet, hogy pont ő méri a valóságot. és a többiek a gonoszok. ki tudja. majd a kiderül a választásokon.
takács bálint (törölt) 2013.02.16 18:47:06
takács bálint (törölt) 2013.02.16 21:54:19
@Blogger Géza:
a nézőpont intézet nem úgy mér, hogy megkérdi egyenesen: kire szavaznál most vasárnap. mert az úgy túl snassz. ha így mérne, akkor te vélhetően azt mondanád, hogy a fideszre. én meg azt: fogalmam nincs.

hanem megkérdik, hogy akarja-e, hogy a nemzeti érdekek képviselve legyenek. és akkor vélhetően te is, és én is azt mondom, hogy persze. nézőponték ebből ebből arra következtetnek, hogy mi mindketten fidesz szimpatizánsok vagyunk. közben meg csak te vagy az.

természetesen a nézőpont intézet munkatársai pontosan tudják, hogy ez így nem frankó. de ők ezt leszarják. mert ők ab ovo azért jöttek létre, hogy minél kedvezőbb képet fessenek a kormányról. és ehhez kerestek egy módszertant. amiről minden tankönyv leírja, hogy ez az, amit így nem szabad. de ők ezt megint csak leszarják. unortodox filozófia. amire eddig azt mondták, hogy rossz hátha pont az lesz a jó.

persze ilyenkor elmondják egyesek, hogy ez így nem konzervativizmus, hanem önbecsapás. de ezt megint csak leszarják. mert a fidesz politikájának ez a lényege. az önbecsapás. hinni kell a tündérmesében. és ha mindannyian hiszünk benne, akkor hátha bejön. aztán majd kiderül, hogy tényleg igen, vagy pont hogy nem.
Az amerikai elnökválasztásra és az Oscar-évad előestéjére Amerika egyik élő lelkiismerete, Steven Spielberg nagyívű filmet csinál Amerika lelkiismeretes elnökéről, Abraham Lincolnról és a rabszolgaság intézményének, Amerika örök lelkiismeret-furdalásának…..
takács bálint (törölt) 2013.02.16 18:38:56
@pleistocene ice age:
a barátod járhat lee nadrágban. lehet konföderációs zászlóval motorozni. a történelmet a győztesek írják. ami neked aljas és mocskos, az a másik oldalon nemes és felemelő. harcolhatsz itt, hogy megnyered a háborút a délieknek. de elvesztették.
takács bálint (törölt) 2013.02.16 19:22:16
@pleistocene ice age:
ilyenkor szoktam megkérdezni. ha téged annyira zavar, hogy a történelem ferdít, akkor miért nem tanultál matematikát, logikát, fizikát, kémiát, vagy bioszt. miért nem a természettudomány iránt érdeklődsz?

a filoszt csak a hülyék veszik komolyan. rájöttél, hogy átverés az egész. persze. ezt a jobbak ötévesen észreveszik. de legkésőbb nyolcévesen a görögöknél. aki thermopülai csatánál se látja a mesehősöket az később mindent elhisz.
takács bálint (törölt) 2013.02.16 19:45:19
@pleistocene ice age:
csakhogy a felszínes propaganda mögött többnyire ugyanilyen felszínes ellenpropaganda van.
Kerényi Imre hivatalos tisztsége, csak hogy mindenki jól megjegyezze magának: a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki…..
takács bálint (törölt) 2013.02.16 08:20:08
@Herr SturmLikudnik:
mi köze ennek jászi oszkárhoz? budapesten és a megyei városok többségében, de még kisebb városokban is vannak csoportok, akik úgy képzelik, hogy magyarországon újra meg kell jeleníteni a "zsidó" kultúrát. aminek egyébként kevés köze van a zsidósághoz. valójában a felvilágosult városias (polgári) közgondolkodás.

ez nem egy konzervatív párt, nem is egy szocialista, és nem is egy neoliberális, vagy neonacionalista formáció. hanem egy klasszikus liberális alakulat.

a politikai palettán ehhez legközelebb fodor, ungár állnak. fodor azért, mert az egyetlen országosan is ismert, tisztességes liberális. ungár meg lehet a corporate social responsibility sztori kicsiben.

nem állítom, hogy ez lesz. hanem csak azt, hogy lehetne. de ennek az esélye nagyon csekély. így minden bizonnyal bajnai gondon fogja elvinni ezeket a szavazatokat.
takács bálint (törölt) 2013.02.16 08:50:29
@is:
szinte nincs olyan közéleti probléma, amit országos szinten meg lehetne oldani. számtalan ilyen reformtörekvés volt jobbról és balról. de ezek mind kudarcba fulladtak. mert vagy kisebb közösségekben kell gondolkodni, vagy nemzetközösségben. országos szintet kellene szinte mindenből kihagyni. csakhogy a többség népi demokráciát szeretne. innentől kezdve nincs megoldás. menjen ki merre lát és jöjjenek a hülyék.
takács bálint (törölt) 2013.02.16 09:17:55
@Herr SturmLikudnik:
véletlenül nem lesz megoldás.
Ahogyan azt e blog indító bejegyzésében is megírtam, 2012. júniusi kinevezésemet követően intenzív munka kezdődött a kulturális államtitkárságon, annak érdekében, hogy a magyar kulturális élet szereplői kiegyensúlyozottabb körülmények között, jobb anyagi feltételek…..
takács bálint (törölt) 2013.02.15 16:51:09
Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját! ..
takács bálint (törölt) 2013.02.15 11:37:20
@egylibas:
nyilván azért nem kérheted, mert ki vannak nyitva az országhatárok. és ugye orbán viktor logikája az, hogy (amíg le nem váltják, addig) senki sem szólhat bele abba, hogy mi történjen magyarországon. mint ahogyan ő sem kötelez senkit arra, hogy mit csináljon mondjuk nagy-britanniában. nos, akkor ne kötelezzen. ez ilyen egyszerű.
Gyászos fordulatot vett a Lehet Más a Politika válása: miután a közgyűlés által legitimnek tartott schifferista klikk nem tudott kiegyezni a Párbeszéd Magyarországért Kft.-vel, szétszakadt a frakció. A párbeszédet nyolc, a más politikát hét független képviselő képviseli a…..
takács bálint (törölt) 2013.02.14 16:07:38
@Frick László Emlékzenekar:
a közéletet alapvetően az érdekek mozgatják. nem a sajtómunkások, vagy a zsidók. hanem az érdekek. a "hasznos" munkaerő (orvos, mérnök, szakmunkás, nyelveket beszélő tanár) alapvető érdeke, hogy magyarországról elvándoroljon. és legfeljebb kalandvágyból maradjon itthon. azért, mert ezek a csoportok láthatóan nincsenek képviselve a közhatalomban.

orbán viktor abban különbözik a jelenkor többi politikusától, hogy ezt nyilvánvalóvá teszi. az ő csapatába ilyen emberek nem kellenek. nem passzolnak a retrográd feudalizmushoz. ha a nép ezt az irányt megerősíti, akkor magyarországon a nyugdíjasok maradnak, a bölcsészek, a parasztok, a közmunkások, és a "cigányok". nem lesznek "zsidók". teljesül a jobboldal "álma".
takács bálint (törölt) 2013.02.14 16:08:42
@Amatőr:
csak úgy mondom, hogy az új évszázad szülöttei a hahások.
takács bálint (törölt) 2013.02.14 18:12:42
@Google:
vagy a tőke jön ide, vagy a munkaerő áramlik el. ezekből lehet választani. a franciákat ki lehet innen picsázni. de csak a németekkel. a németeket ki lehet utálni, de akkor jönnek az osztrákok. az osztrákokkal lehet harcolni, de akkor jön a kisantant. ezekből kell választani.

a közélet vagy cdu/csu mintájára szerveződik. és ebben az esetben a jobboldal dominál. vagy az spö/övp mintájára, ebben az esetben a bal. ha a többség cárságot, basáskodást, kis-királyságot akar, akkor ahhoz biztosan nem lesz 10 millió ember. talán 9.

el kellene gondolkodni, hogy mit akar az ország. vagy ha így jobban tetszik: mit akar nemzet.
Miután a Heti Válasz Online és a Magyar Nemzet Online szerkesztőségének megerősítették, szinte bizonyossá vált: L. Simon László kulturális államtitkárt hamarosan menesztik posztjáról. Megrendült benne Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének bizalma – írja a…..
takács bálint (törölt) 2013.02.14 14:34:10
@jose maria padilla:
akkor mégis kik? összebeszélt lendvai ildikó és kunhalmi ágnes? vagy alföldi és friderikusz? hogy most aztán tényleg váltsák le ezt az l simont. azért, hogy még inkább az mma kezében összpontosuljon minden.
takács bálint (törölt) 2013.02.14 15:04:04
@jose maria padilla:
szerinted hogyan érte el a baloldal orbán viktornál, hogy leváltsa l simont? tarr béla állhat a háttérben? vagy ki? ha nem a saját emberei.
ProgBlog Quo vadimus? 2013.02.13 19:52:14
„…És éltünk úgy az otthonná vált tájon, mint őseink egykor az otthontalan és határtalan pusztaságban.” Hegedűs Géza: István - 1974   Magyarország irányt tévesztett 1989-’90 táján: azt hittük/hitették el velünk, hogy ha itt demokrácia lesz, akkor ettől…..
takács bálint (törölt) 2013.02.14 13:33:38
@Fuorcontrasti:
magyarország sohasem volt annyira polgárosodott, mint mondjuk svájc. ahol a kantonok gyakorlatilag városállamok. és lefedik a teljes államszövetséget. városállamok könföderációja. esetleg a felvidék lehetett volna ilyen. a pusztában városállamok unióját nem megcsinálni.

de az nem igaz, hogy nem volt polgárosodás. és az sem, hogy ezek a városok nem uralták a gazdaságot. mert az ipar és a kereskedelem ezekbe koncentrálódott. ezzel szemben lázadtak fel vidéken az urak és a parasztok.

debrecenben az állatot behajtották a város közepébe a piac utcába. és egy ponton azt mondták, hogy a külvárosba teszik az állatvásárt. de úgy, hogy építenek mellé egy vágóhidat. a feldolgozó ipar és a kereskedelem fölözte le a hasznot. a belvárosban meg üzleteket nyitottak. a város el kezdte saját magát igazgatni. a parasztok azt azt mondták, hogy ez így nem lesz jó.

és persze megjelent a parasztpolgárság a mezővárosokban is. de onnan földesúr megint csak kiszorult.

és ebből jön az egész urbánus-népi vita. egyelőre nem sikerült találni olyan közjogot, ami többé-kevésbé mindenkinek jó.
takács bálint (törölt) 2013.02.14 13:42:58
@Balt:
meg ugye van hangfelvétel arról, hogy ékes ilona a fidesz rendezvénypáholyból beszélget a magosz vezetőkkel arról, hogy a két tömegnek hogyan kellene egyesülnie. na most gondolom, hogy ez nem volt független orbán viktor akaratától.

azt nem hiszem, hogy gyurcsány ferenc azt akarta volna, hogy a két tüntető csoport egyesüljön. miért állt volna érdekében? mégis miért? és szerintem gergényi se akarta ezt. mert ha a tömeget szét akarod oszlatni, akkor előtte valamilyen módon meg kell osztani. szerintem a rendőrség első körben szimplán csak béna volt. utána meg lőttek és ütlegeltek, akit csak tudtak. kompenzálva a tv székház bénázásait. ahol meg tudjuk, hogy 3000 forintért voltak kint a tüntetők.

tehát azt értem, hogy te védeni akarod a jobboldalt és a hozzájuk kapcsolódó alvilágot. (nézz körbe a kormányban) de nekik állt érdekükben a balhé. és elég sok minden mutat arra, hogy ezt tudatosan szervezték.

az akkori baloldali kormány és a rendőrség meg nyilván abban felelős, hogy ezt a helyzetet abszolút nem tudta kezelni. és ártatlan embereket lőtt gumilövedékkel és ütlegeltek teleszkópos fém botokkal. gyurcsány ferenc nem volt ura a helyzetnek.

de te azt akarod beállítani, hogy gyurcsány volt orbán. és hogy gyurcsány és nem orbán akarta ezt két tömeget egyesíteni. ami egyébként mutatja az ultra brutális politikai elvakultságod.
takács bálint (törölt) 2013.02.14 14:15:15
@Balt:
az rendben van, hogy fontos volt a hatalomban maradás. de az nincs, hogy ők akarták a két tömeget (a békés tiltakozókat valamint az alvilág által fizetett huligánokat és fűbehugyozó, bokorbaszaró hülyéket) egyesíteni.

az rendben van, hogy volt egy igen jelentős tömeg, amelyik gyurcsány ferenc lemondását teljes joggal követelte. és az is, hogy az mszp jelentős politikai hibát vétett azzal, hogy gyurcsány ferencet csak később (külpolitikai nyomásra) váltotta le. és abban is igazad van, hogy gyurcsány kiszolgálta a szocialisták által uralt alvilágot.

csak te ezen a ponton azt mondod, hogy ez a sztori. az mszp döntően a iii/ii-ből szerveződött. a mafia pedig a iii/iv-ből. és az ma döntően már csak egyetlen párthoz kapcsolódik. és azt találd ki, hogy melyik.
„Az olasz lap értesüléseivel szemben a hazai katolikus körök nem számítanak Erdő Péter megválasztására. Ennek egyik oka Malakiás próféciája, amely szerint az utolsó pápa II. Péter lesz, utána jön a végítélet” – írja az Index. Hogy ezt a méretes baromságot honnan…..
takács bálint (törölt) 2013.02.13 21:24:46
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
de ezek intézményesen függnek a szentszéktől. szerintem a kontinensek kvázi önállóságáról döntenek. kifelé persze ezt direktben nem kommunikálhatják.

akár erdő péter is pápa. egy erős olasz a háttérből irányítja a mediterrán térséget. egy feketét tesznek az önálló africa project élére. észak-amerikát ma is önállóan vezetik. egy argentin vagy a brazil irányítja latin-amerikát. egy filippinót kineveznek a föld túloldalára. ezzel el van intézve. simán el tudom képzelni, hogy kontinensenként fognak áldást osztani. és erre mondhatják majd egyesek azt, hogy ezzel vége van az egyháznak.

persze mindez lehet új barátságok kezdete. a földközi tenger térségében róma, bizánc, az afrikai arabok, a zsidók akár még össze is állhatnak. a balkánt is idecsatolhatják. a protestáns ejrópa úgyse tud azzal mit kezdeni. azért nem annyira lehetetlen, mert ott van irán.

de lehet, hogy semmi ilyesmi nem lesz. nem tudjuk, hogy ezen mennyit gondolkodtak a háttérben. meg nem is lenne veszélytelen vállalkozás. mert mi van ha a moszlimok kitalálják, hogy most kell megindulni. de végső soron a "kalifáknak" se lenne rossz.

persze lehet, hogy csak nekem élénk a fantáziám.
takács bálint (törölt) 2013.02.13 22:40:13
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
azért nem egészen. szerintem a különbség a keleti és a nyugati keresztség között az, hogy az egyik népnemzetben gondolkodik, a másik nemzetközösségben.

több nemzetiség van oroszorországban, de azért mindenki az oroszok alá van rendelve. szupremácia van. a román, a szerb, vagy a bolgár egyházban lehet valaki ilyen, vagy amolyan származású. ha te egy ortodox egyházba tartozol, akkor az adott népnemzetbe köteles vagy betagozódni. egy ortodox bolgár gyülekezetben nem mondhatom, hogy én francia szeretnék lenni. és azért nem, mert a keleti keresztségben azt mondják, hogy ez egy hülyeség lenne.

a latinkeresztségben nincs népnemzet. a pápa a nemzetiségek felett áll. ha valaki budapesten él és azt mondja, hogy ő egy itteni gyülekezetben francia szeretne lenni, akkor arra nem néznek olyan sandán, mint szófiában.

ugye érthető. nem azt akarom mondani, hogy a keleti egyház a rossz. a magyarok többsége is inkább oda tartozna. csak a történelemben nem úgy alakult. az első magyar király a német-rómaiak vallását vette fel, és nem a bizánciakét.

az én értelmezésemben (de ez most önkényes) ez visszatérés lenne a nemzetközösségi létformához. mert akkor egy európai, amerikai, latin-amerikai, afrikai, ázsiai katolikus egyház lenne. csak nem lenne minden kontinens alárendelve rómának. de akkor ezzel lehetne közelíteni a keleti kereszténységhez és a zsidósághoz is. mert mondjuk rióban csinálnak valamit. és mondjuk jeruzsálemben ugyanazt nem lehet. de közben meg persze mindenre lehet mondani, jézus példázatait. azt, hogy rendesen kell viselkedni. de az nyilván nem lehet mindenhol pontosan ugyanaz.

értem persze, hogy ez egy lényegi váltás lenne. lehetne mondani, hogy az új egyház, már nem az, ami a régió. és akit most megválasztanak az lesz az utolsó világpápa.

persze lehet, hogy nem. remélhetőleg meg fogjuk látni.
takács bálint (törölt) 2013.02.14 13:12:04
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
ha történetesen lenne elég francia ortodox, akkor abból egy újabb népnemzeti egyház lenne. mert ez a keleti keresztség logikája. a vatikán viszont mindig is világegyházat akart. a római pápa isten földi helytartója.

a nagyobb európai uralkodóházak szinte mindegyike szembe került a pápasággal. nem fogadták el, hogy fölöttük ott trónol egy pontifex maxiumus. a vallás a brit, francia, spanyol, portugál, német, osztrák uralkodóknak csak ahhoz kellett, hogy a többnemzetiségű (később gyarmat) birodalmat összetartsák. a pápaság ehhez rendszerint asszisztált.

na most értem, hogy te azt mondod, hogy a nyugati keresztség egy világmegváltó projekt akart lenni. úgy képzelték, hogy majd róma alá az egész világot beterelik. és ez többek között azért se sikerült, mert a keleti egyházak döntő többsége nem fogadta el a pápaság primátusát. az ortodoxia abban áll, hogy a népnek van egy világi és egy vallási vezetője.

na most rómának a "világmegváltó" tervekről le kell mondania. és ha ebből visszalépnek egyet, akkor nemzetközösségi kereteket jelent. tehát ebben az esetben a római pápa nem az "olaszságot" vezetné. hanem a felvilágosult latinkeresztény európában az összes katolikust. csak nem a világ összes nyugati-keresztényét. mert az nem működik. tehát a nyugati-keresztségnek racionálisan vissza kell lépnie. a keletinek pedig előre.

hogy ez megtörténik-e, vagy sem azt persze nem tudom. és azt sem, hogy ha igen, akkor ebből béke lesz, vagy háború.
Érdekes helyzet áll elő XVI. Benedek pápa lemondásával, ugyanis nincs szóba jöhető precedens pápai lemondásra – a középkor már odébb van. Nézzük, mi következik február 28. után, s vegyük sorra, milyen liberális álmok megvalósulása marad majd el szokás szerint, akárki…..
takács bálint (törölt) 2013.02.13 18:36:58
@classical liberal:
az egyházi elitiskolák valójában nem felekezetiek. az csak arról szól, hogy az egyház mennél több pénzt szedjen ki az államkincstárból.

most értem persze, hogy egy katolikus középiskolában, vagy egyetemen is lehet tanítani matematikát. de annak semmi köze nem lesz a katolicizmushoz. legfeljebb csak annyi, hogy a kincstárból a pénzt a bíborosok kérésére utalják át. és többet utalnak, mint a többi sulinak. volt is egy olyan deklarált cél, hogy a gyerekeket csak egyházi iskolába lehessen íratni. csak az egyház nem bírja tanítóval. itt jön be az, hogy a nőket, melegeket háttérbe sorolják.

értem persze, hogy katolikus egyetemest jelent. és ugye nyilván a természettudományos tudás az, ami a kortól és a helytől független. az erkölcs, vagy a biblikus vallások nyilván nem azok. egyik vallás se érvényes minden helyen és időben. thalesz tétele meg igaz az araboknál, kínában, meg mindenhol. az átmérő a körív minden pontjáról (a végpontokat leszámítva) derékszögben látszik. és pont így volt mátyás idejében is, a horthy vagy a kádár-rendszerben. mindegy, hogy mit mond az éppen aktuális hatalom. a vallás meg éppen attól függ. semmi mástól.

most jön egy új pápa. ha ő valamit változtat, akkor az lesz a vallás. legfeljebb néhány ember azt mondja: "ne már". és akkor látják, hogy ez így nem jó.

de maga a egyházi istenhit nem motiválja a legtöbb természettudóst. ez a csoport rendszerint a maga módján vallásos. a szakmérnök, a szakmunkás is. a művészeknek viszont szükségük van "gyülekezetekre". koncertek, klubok. és ott be lehet vonni a sztoriba jézust. meg persze a sátánt is. azért, hogy teljes legyen a móka. de a felekezeti iskolában nem lehet a falra kitenni azt, hogy "SÁTÁN". persze azt értem, hogy vigyázni kell ezekkel. fölöslegesen, öncélúan nem kell a falra festeni. de a művészetnek időnként mégis csak szüksége van erre. az egyház viszont tiltja. és akkor marad az, hogy a fogyatékosoknak kell a felekezeti iskola, mert ők meg nyilván összekakálják magukat ha kiírjuk, hogy ördög. mert azt hiszik, hogy lényleg ott van.

szerintem nagyjából az lenne a normális ha szövetségi iskolarendszer lenne. felekezeti kisegítő iskola. és egyébként hétvégén az érzelmileg motivált gyerekek eljárnának templomba. gyülekezetbe. a másik része valamilyen szakkörbe. megengedve persze, hogy a gyerekek ide-oda is járjanak. vagy időnként sehova. mert a családdal elmennek kirándulni, stb.

na most ez nem lenne rossz az egyháznak (sokkal többen járnának templomba, sokkal több gyerek), de sokkal kevesebb lenne az egyházi iskola. a diliseknek mondanánk el minden nap, hogy "JÉZUS SZERET TÉGED". a többieknek hetente egyszer. és valakinek egyszer sem kell. mert a valódi (reál) értelmiség megalkotják a saját teológiai rendszerüket. azt nem a könyvekből olvassák ki, hanem saját kútfőből.
takács bálint (törölt) 2013.02.13 22:16:10
@classical liberal:
a kapitalizmus (szerintem) nem azonos a piacgazdasággal. az ókorban is létezett piac. de nem volt kapitalizmus.

a kapitalizmus szabad tőkepiacot jelent. és azt megelőzően szabad kereskedelmet. ez azt jelenti, hogy a pénz (mint különleges áru) forgalmát nem korlátozza semmilyen extra adó. nincs tranzakciós adó, vagy banki különadó. ebben az esetben van kapitalizmus. mert ebben az esetben a tőke szabadon áramlik.

a szabad kereskedelem pedig azt jelenti, hogy az áruforgalmat nem terheli extra illeték. a szabad kereskedelem akkor szűnne meg ha lenne mondjuk 1% adó, amit a kereskedő a teljes vételár után fizetne be a kincstárnak. a hozzáadott érték (az eladás és a vételár különbözete) adóján túl.

a kapitalizmus az, hogy nincs pénz és áruforgalmi illeték. és ha vagyonforgalmi sincs, akkor ebből brutális felhalmozás lesz.

a rendszer annak kedvez, akinek óriás induló vagyona van. akik az ellátási rendszer végén vannak. mert ők lefölözik a hasznot. és persze a rendszer kedvez a bankoknak. a pék eladja a kenyeret és forgalmi adót fizet. a bank eladja a pénzügyi terméket. nincs forgalmi adó. pedig eladott egy terméket. persze a pénz egy különleges áru. nyilván nem lehet 20% adóval terhelni. de mondjuk 1% lehetne.

az internet adónak se voltam nagyon nagy ellensége. csak ezt az egész szabályozást át kell gondolni. feltéve, hogy ezt az összeget nemzetközösségi szinten szedik be és igazságosan osztják újra. akár egyenlő módon. és akkor ezzel minden munkahely egyformán támogatva van. hogy igazából melyik a jobb arról dönt a piac. a szociális kiadások is enyhíthetők. a rászorulók (inaktívak) számára a nemzetközösség biztosít a humán alapellátást. a rátermetteknek (az aktívaknak) ad ugyanennyi támogatást. nincs ez a bal-jobb vita. kinek adjunk többet. hanem az van, hogy a munkás induló bére ugyanannyi, mint a munkanélküli segély. persze ennek az ára, hogy fizetni kell a minimális áru, pénz, és vagyonforgalmi illetéket. de ezzel az élő munka járulékos terhek brutálisan csökkenthetők. főleg nemzetközösségi keretek között. a gazdagabb országok többet fizetnek, de ebből minden állampolgár egyenlő módon részesül. na most ez azért érné meg a nyugatnak, mert így viszonylag olcsó és szakképzett munkaerőhöz juthatna. újra megindulna a gyarmatosítás és a kizsákmányolás. de úgy, hogy a szegények nincsenek teljesen kiszolgáltatva. nem a túlélésért, hanem a tisztes megélhetésért kell dolgozni.

na most ehhez képest a biblia szerintem semmilyen közjogi vagy közgazdasági útmutatást nem ad. hanem csak olyanokat, hogy "add meg a császárnak, ami a császáré." nem akarom megbántani a jézus sztorit. mert az szerintem remekül van megírva. de ez annyit mond, hogy valamennyi adót fizetni kell.

onnantól jön a nehézség, hogyan rakjuk össze az adórendszert. és ez ugye az emberre van bízva. a papok meg persze azt mondják, hogy az "add meg az istennek, ami az istené". azt szerintük kell értelmezni, hogy a klérus zsebét meg kell tömni. ha akarom igen, ha akarom nem.

de ebből - ha nagyon akarom - levezethetem az adóról való rendelkezés jogát. szóval a bibliai idézetek teljesen jól lennének mottónak. ebből a szempontból szinte minden sora gyönygyszem. egy-egy bonmot. de csak az érzelmileg motivált emberek hitét tudja megalapozni. az értelmesek kreálnak maguknak egy saját világnézetet. és ez az, ami rendszerint összeütközik az egyházzal.

na, jó sok kommentet írtam ide. a grafomániámból kicsit visszább veszek. :-)
takács bálint (törölt) 2013.02.13 23:24:34
@classical liberal:
akkor az ókorban szerinted kapitalizmus volt?
A Milla aktivistái ma molinót akartak kifeszíteni a Kossuth téren, a hétfői hataloméhséges transzparens helyére, de közterület-foglalási engedély hiányában nem volt rá lehetőségük, a Házőrség kihívta a rendőrséget. Hétfőn ugyanitt az éhségmenetet Köszöntjük a…..
takács bálint (törölt) 2013.02.13 17:37:11
@mk27soundmaster:
és szerinted mi alapján döntik el, hogy egy "civil" molinót ki lehet tenni, vagy sem?

értem persze, hogy naivitás elvárni a korrektséget az olyan seggektől, mint te. de egy téren vagy mindenki rakhasson ki valamilyen üzenetet, vagy senki se. és a nép meg szabadon döntsön arról, hogy neki melyik "megváltó" kell: orbán, vona, meseházy, schiffer, bajnai, vagy gyurcsány.
A morgás joga Éretlenek 2013.02.12 15:41:35
Nagy változás lesz a felsőoktatás területén: Hoffmann Rózsa várhatóan már nem sokáig fogja boldogítani sem az intézményeket, sem a hallgatókat. És ez mit jelent a gyakorlatban? Hofmann Rózsa nem megy, csak ezentúl minden erejét a köznevelés megreformálásába ölheti,…..
takács bálint (törölt) 2013.02.12 21:38:44
@morgás joga mindenkit megillet:
azért ezzel is lehet vitázni. mert az addig rendben van, hogy mondjuk a vodafone ma leginkább egy reklámcég. de ez kurvára nem lesz tartható. azért, mert úgy egyébként valami china mobile ötödáron tudna szolgáltani. csak nem engedjük be a nagy liberalizmusban.

tehát ha nincs ipar, akkor nincs semmi. a piacot nem kellene emlegetni. mert az európában nincs. ha lenne, akkor ázsiai gyarmat lennénk. és az bebaszna az egész filosz szaknak.
takács bálint (törölt) 2013.02.12 22:15:49
@moTmeN:
ezen a téren az okos felhasználókra van szükség.
takács bálint (törölt) 2013.02.13 01:25:14
@moTmeN:
nem tudok jobbat mondani. ehhez okos felhasználó kell. úgy tűnik nem érted, hogy mit jelent az: okos.