Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zizyphus

11 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Holdújévi Ünnepség a Millenárison rengeteg látogatót vonzott, kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták a számukra megfelelő elfoglaltságot. A rengeteg látványos és szorakoztató előadás mellett reggel 11:00-től 18:00 óráig, több izgalmas program és előadás várta a…..
                      Kép..
Az ősök előtt való tisztelgéssel veszi kezdetét az óév utolsó napja. Adományokat visznek gyümölcsöket, mogyorót, a házi oltár előtt pénzt égetnek, füstölőt gyújtanak ezzel kérve az ősöktől áldásukat az előző évre és szerencsét a következőre. A családok…..
A kínai teaszertartás (chadao) elengedhetetlen eszközei az agyagból készült teáskanna, a kiöntő, az apró csészék, a csipesz és  a vízforraló tálca. Az agyag magába szívja a tealevelek aromáját és idővel meg is fényezik a kanna belsejét. Az első felöntés soha nem…..
Az újévi szokásokhoz tartozik a "piros tasak" (Kínában hong bao) ajándékozása is: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s ezt adják a gyerekeknek, illetve a nőtlen fiatalembereknek, de előfordul, hogy az oroszlántáncolókat is megjutalmazzák ezzel. Az ajándékozó…..
A kínai kultúrában az oroszlánt a rossz szellemek elűzőjének, a bölcsesség, a szerencse és a hatalom jelképének tartják. Egy hím és egy nőstény oroszlán (Yin-Yang szimbólum) gyakran található a császári bejáratok őrzőjeként. A hím mancsa alatt egy labda, a nöstény…..
Újévkor mandarint és narancsokat szoktak egymásnak ajándékozni az emberek, úgy tartják szerencsét hoz, mivel a narancs szó kantoni nyelvjárásban kiejtésben ugyanúgy hangzik, mint az arany és az édes (yam). A mandarin és a szerencse szó is megegyezik (kat). Minél bőségesebb az…..
A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak. Szokás a páros újévi feliratok kiragasztását, a kapuisten képének kiakasztását, az újévi grafikák és a szerencsét jelző kínai kalligráfiák kifüggesztése. A páros…..
A Tavaszünnepre való készülődés a nagytakarítással kezdődik, az új év előtt néhány nappal megtisztítják a házakat az elmúlt év ártalmas hatásaitól.  Vigyázni kell, hogy a jószerencsét ne söpörjük ki a lakásból, a szemetet mindig befelé a szoba közepére kell…..
Holdújév fesztivál Köszöntő 2013.01.03 12:25:00
Kedves Olvasók! Nagy szeretettel várunk mindenkit az idei Holdújévi ünnepségen február 10-én a Millenáris Park B épületében. Addig is szeretnék megismertetni benneteket a különböző ázsiai kultúrák újévi hagyományaival, szokásaival, ételeivel. Az idei Holdújév…..