Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fekete Józsi

15 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor több évtizede a híradásokban a színes televízióról kezdtek beszélni, sokan úgy vélték, hozzánk az ilyen modern dolgok soha nem fognak eljutni...Most, amikor még magad nyitod ki kaput, majd magad kapcsolod fel a villanyt a lakásodba belépve, elhiszed-e, hogy egyszer majd az otthonod még a…..
Kezdetben vala... hogy Ádámnak és Évának még nem kellett ingatlanhirdetéseket böngésznie. Igaz, nem kaptak lakást a Szentírás szerint az Úrtól, de nem is nagyon volt rá szükségük (eleinte). Ha nem a Biblia felől közelítve nézzük a régmúltat, a helyzet akkor is hasonló: az első emberek még viszonylag…..
Hamarosan újra hét ágra süt a nap - gondolom téged is vonz már a kerted. Veteményeznél vagy inkább parkot szeretnél? Egészséges, zöld pázsitot fákkal, gyönyörű virágokkal? Ez nekem is tetszene, de félek, nem úgy fogsz hozzá a kertépítéshez, hogy én érezzem jól magam…..
Házunk tája Önellátó házak 2013.08.05 07:32:00
Ki ne szeretne számlák szorítása nélkül élni? Víz, áram, gáz... Mennyivel több maradna másra, ha nem kellene a szolgáltatóknak fizetni. Megálmodták és megépítették már azokat a házakat, amelyekben az önellátás megvalósítható. Önellátás kompromisszumokkal A téli…..
Sokunk álma olyan békés, idilli környezetben élni, mint amely Hobbitfalvára jellemző. Apró, békés emberek élnek apró, domboldalba vájt, szinte észrevétlenül a tájba simuló házakban. Vonz minket ez a felhőkarcolók és multik nélküli csöndes világ. A Megye földjére nem…..
Mintegy 110 évvel ezelőtt Nebraskában valakinek eszébe jutott, hogy szalmabálákból is lehetne házat építeni. Valószínűleg nem ismerte a mesét, amelyben a farkas elfújta a szalmából épült házat. A szalmaház kiállta az idő próbáját. Sem a farkas, sem a szél nem fújta el.…..
Házunk tája Barlanglakások 2013.05.22 07:27:00
Vízcseppek által évmilliók alatt kimosott üregek, csákánnyal és lapáttal mélyített pincék, munkagépek markolóival kivájt mesterséges barlangok - mind az ember lakhelyei voltak és néhol még jelenleg is azok. A neandervölgyi ember számára nem volt más lehetőség, de a későbbi…..
A szerszámos kamráktól a lakóépületekig sokféle szabadtéri faépítmény létezik. A közhiedelem úgy tartja, hogy a faházak nem időtállók, valamint rossz a hőszigetelésük, ezért csak nyáron lakhatók. Azt mindenki elismeri ugyanakkor, hogy ezek az…..
Házunk tája Mobilházak 2013.04.18 07:15:00
Nálunk csak az utóbbi években jelentek meg a Nyugat-Európában és Amerikában már jól ismert mobilházak. Ezek az általában jó minőségű kész házak kiválóan alkalmasak nyaralónak, vendégháznak, irodának vagy akár fagylaltozónak is. Mit tudnak a mobilházak? Mint nevük is…..
Valamennyiünk álma egy olyan lakás, ahol állandóan friss a levegő, nyáron nincs túl meleg és télen sem kell fűteni. A passzívházak ezt az álmot - majdnem - megvalósítják. A tervezés és kivitelezés során elsődlegesen az épület fűtésének energiaigényére és a…..
Fekete Józsi 2013.04.05 14:00:54
@bungee: Igyekszem gyorsan, mindemellett kimerítően válaszolni. :)
1. Akár csekken, akár átutalással fizetjük a villanyszámlát, az bizony nem kevés. Ha a fűtésre árammal segítünk rá, és a szellőztetéshez is áramot használunk, akkor még inkább nem az. A magyar ember sajnos nem elég tudatos, így képes hidegnek érezni a 18 C°-ot is, ráadásul olykor elfelejtkezik magáról és kinyitja az ablakot vagy túl lassan engedi be a macskát... Ez csak részben akart vicc lenni, ugyanis a szabványokban meghatározott értékeket csak addig biztosítja a passzív ház is, amíg azt "a szabványoknak megfelelően" használjuk. A kivitelezés költségeinek megtérülése 8-10 vagy akár 15 évre is elnyúlhat, ha nem elég tudatos a lakó. Azt se felejtsük el, hogy a fa felvágása, behozása, kályhára rakása egészséges testmozgás, ráadásul olcsóbb, mint az áram. :)
2. A hasábformával kapcsolatos nézeteim vegyesek. Egyszerűen építhető, energiatakarékos (nincsenek fölösleges fal- és tetőfelületek), megszokott stb. Teljesen ésszerűtlen ugyan tőlem, de szeretem a változatosságot és a hasábforma sok hasznos tulajdonsága ellenére tetszenek az egyedi ötletek. Nem a kis tornyocskákra gondolok itt, hanem például az ívelt formákra.
3. A német szabvány szigorú feltételeinek teljesítéséhez igen jó minőségű alapanyagokra, gépészeti berendezésekre és precíz kivitelezésre van szükség. Az ember alapból bizalmatlan. Fél, hogy idővel valami meghibásodik. Murphy törvénye is kimondja, hogy "ami elromolhat, az el is romlik". Még ha nem is lesz szükség cserére, de már nem lesz olyan az a valami, mint régen és így a passzív ház már nem is annyira lesz méltó a nevéhez. Igaz, ugyanez a lehetőség fennáll a hagyományos házak esetében is, csakhogy ott kevesebb forog kockán. Nem mindegy például, hogy évek múlva a plusz fűtést 1-2 hasáb fával vagy árammal biztosítom.
Fekete Józsi 2013.04.12 13:03:03
@h.e.g.a: Köszönöm a kiegészítéseket, mindazonáltal nekem is lenne megjegyzésem.
„A szabvány elismert szervezet által alkotott vagy jóváhagyott, közmegegyezéssel elfogadott olyan műszaki (technikai) dokumentum, amely tevékenységre vagy azok eredményére vonatkozik, és olyan általános és ismételten alkalmazható szabályokat, útmutatókat vagy jellemzőket tartalmaz, amelyek alkalmazásával a rendező hatás az adott feltételek között a legkedvezőbb.” /Nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény 4.§ (1)/
A nemzetközi szabványosítás több évet vesz ugyan igénybe, de a passzívház követelményrendszere már átment a szabványosítás folyamatán. Való igaz, hogy nem kötelező megfelelni a szabvány kritériumainak, de amelyik ház nem felel meg, az nem passzívház. Mi itt passzívházakról írtunk. Ferdítéssel vádolni a szakértők és felhasználók népes táborát... legalábbis meggondolandó.
(Lehetne a többi pontról is vitatkozni, de az már nem férne bele egy kommentbe.)
Fekete Józsi 2013.04.16 02:06:52
@h.e.g.a: A "passzívház szabvány" kifejezést használják egyaránt szakértők és laikusok - nem véletlenül.
A passzívház jellemzőinek meghatározott értékeket kell teljesítenie. Ezen értékek mérése szabványokban meghatározott módon történik.
Épület-légtömörség: DIN EN 13829
Opak épületrészek U-értéke: DIN EN ISO 6946
Üvegfelületek hőátadási tényezője: DIN EN 673 és összenergia-áteresztési hányad: DIN 410
Sorolhatnám még tovább. Feltételezem, már találkozott ezekkel a követelményekkel, de ha mégsem így lenne, néhány oldal nagy segítségére lehet:
passzivhazepitok.hu/wp-content/uploads/2011/11/ph_koevetelmenyek_lakoepueletekre.pdf
passzivhazepitok.hu/szabvany/minosegellenorzes/
www.passzivhaz-akademia.hu/index/minosegi_kovetelmenyek_passzivhazak_szamara.html
www.magyarinstallateur.hu/archivum/201204/egyszerusitett-energetikai-kovetelmenyrendszer-lakoepuletek-passzivhazi-korszerusitesehez
Azt hiszem, ennyi elég a szabványokból. :)
Az előző cikk az ablakok nyitás szerinti típusait és az ablaküveg típusokat tekintette át. A nyílászáró kiválasztása során fontos szempont a beépítendő ablak keretének és a toknak az anyaga is. Az egyes alapanyagok eltérő hő- és hangszigetelési értékekkel…..
Mielőtt ablakot vásárolunk, érdemes alaposan tájékozódni. A felhasználás helye, az igénybevétel erőssége, a lehetséges veszélyek, az energiatakarékosság és még sok egyéb tényező befolyásolhatja ablakválasztásunkat. Nézzük meg a legismertebb…..
Házunk tája Ablakcsere előtt 2013.02.25 14:34:41
Álmai otthonát építi? Átépíti lakását vagy csak felújítani, korszerűsíteni szeretné? Bármelyik esetről legyen is szó, mindenképpen szükséges lehet nyílászárók, többek között ablakok vásárlása, cseréje. Manapság a bőség zavarában szenvedünk ezen a téren. Annyi…..
Házunk tája Fűtésrendszerek 2013.02.11 22:54:53
A lakások piaci értékére nagy hatással van az azokban kiépített fűtésrendszer milyensége. Az egyszerű kályhától az infrafűtésig bármivel találkozhatunk, amikor lakásnézőbe indulunk. Természetesen pénztárcánk is diktál, de a döntés meghozatalakor érdemes figyelembe venni…..
Házunk tája Lakás zöldkártya 2013.01.28 17:08:59
Sokak számára csenghet ismerősen ez a kifejezés, de vajon eleget tudunk róla? Meglehetősen sok névvel illetik még ezt az épület eladók-vásárlók és bérbeadók-bérbevevők számára oly fontos dokumentumot. Legismertebb nevei: Épületenergetikai Minőségtanúsítás,…..
Fekete Józsi 2013.02.04 18:20:50
@Kőmíves Kelemen: Köszönöm a kiegészítést! Én úgy értettem, hogy az energetikai tanúsítás kiadásához szükségesek lehetnek bizonyos hiányzó dokumentumok, amiket ezért kell pótolni / megcsináltatni. Tévednék?