Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BálintFerenc

28 bejegyzést írt és 198 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régen volt már tematikus válogatás, úgyhogy gondoltam ideje egynek. A Nemzeti Múzeum első világháborús időszakának magyar vonatkozású fotókincsei közül válogattam. Sajnos kizárólag alacsony felbontású és nagyon sok esetben meglehetősen rossz minőségű képek érhetőek el az online katalógusban, így…..
Egy hagyatékból előkerült fotó egy felismerhetetlenségig összeroncsolódott repülőgép maradványaival. A képen olvasható néhány sor azonban elegendő, hogy az internet segítségével kibontakozzon előttünk pilótájának az élete és lelövésének a története.   Nemrégiben…..
Radnóti Lukách Géza vezérőrnagy kalandos élete Eredetileg egy képes Facebook bejegyzésnek indult a dolog. A képen egy lovon ülő honvéd gyalogsági ezredes látható egy kissé rozoga kőfal előtt. A kép hátán a következő kézzel írt felirat olvasható: „Jóbarátunk Lukách Géza tábornok Montenegróban 1915”.…..
BálintFerenc 2023.04.28 09:06:11
Zordon (Zubora) István története 2022 tavaszán látogatást tettem Szombathelyen Hideg Istvánnál, akinek impozáns gyűjteménye van a cs. és kir. haditengerészet emlékeiből. Barátom elbüszkélkedett legújabb szerzeményével: a néhány fotóból álló hagyaték egy személy pályafutását kísérte végig. Az első…..
A híres 30,5 cm-es 11 M. és 11/16 M. mozsárral már megismerkedhettek olvasóink. Kelemen Ferenc cikkében is olvashattuk, hogy a lövegeket három részre szétszerelve, speciális utánfutókon szállították. A szállítás nagy része, a lehetőségekhez képest, itt is vasúton történt, csak a végső szakaszban…..
BálintFerenc 2022.10.13 07:39:02
Két levéltári dokumentum és néhány megsárgult papírdarab. Mindössze ennyi őrzi Weisz Lajos, a cs. és kir. haditengerészet egykori matrózának emlékezetét. Élete pedig nem volt eseménytelen. Az iratokból kinyert információk egy jellegzetes magyar „kisember” életútját vázolják fel a XX. század első…..
Magyarországról 1889-et követően kezdtek újoncokat sorozni a haditengerészethez. A ritka, az Alföldről származó tengerészek közé tartozott az 1892-ben Zentán született Sárközi Péter is. A villanyszerelő végzettségű újonc 1913 októberében vonult be. Hathetes újonckiképzést követően az SMS Adria…..
A helyszín Komáromtól délre: Herkálypuszta, ahol 1849 nyarán a szabadságharc, illetve valószínűleg Európa legnagyobb lovas ütközete zajlott, magyar részről mintegy 3000 lovassal. A képen az Ulánusok temetője, közvetlenül felette balra a háttérben a 10-es számú erőd maradványai a fák…..
A négy szerző, Arlett Tamás, Bálint Ferenc, Czirók Zoltán és Szabó Csaba közös erőfeszítéséből megszületett munka, a trianoni emlékévben, 2020-ban hiánypótló szándékkal került kiadásra a Koronás Kerecsen Kiadó gondozásában, nyolcvannyolc esztendővel az emlékkönyv tervezett kiadásának meghiúsulása…..
A magyar katonai napló- és memoárirodalom egyik fájó hiányossága, hogy az 1849 és 1914 közötti évek hazai vonatkozású harci cselekményeiről jószerével nincsenek elérhető munkák. Nincs olyan, magyar katona által írott napló, vagy visszaemlékezés, amely nagyobb terjedelemben tárgyalná az 1859-es,…..
A Nagy Háború A bileki halálmars 2020.05.21 07:00:00
1904. augusztus 30-án, a boszniai Bilek (ma Bileća, Bosznia–Hercegovina) temetőjében szomorú ceremóniára gyűlt össze a komáromi cs. és kir. 12. „Schmidt táborszernagy” gyalogezred állománya. Ezen a napon egy emlékművet szenteltek fel, amelyen tizenöt katona neve sorakozott – valamennyien legénységi…..
BálintFerenc 2020.05.25 14:45:18
@Zb74: Ez elég durva, olvastam hogy ott már haltak meg páran, de az téli időszakban volt.

Bilekről nem tudok, a trebinjeit két éve bontották le:
www.kuk-fortification.net/abbruch-des-defensionslagers-trebinje/
BálintFerenc 2020.06.16 20:18:55
@BartókBéla: Annyit azért megjegyeznék, hogy akkoriban az emberek többségének nem okozott akkora gondot nagyobb távolságok legyaloglása. Tömörkény írja valamelyik novellájában, hogy a külső tanyákon dolgozó béresgyerekek némelyike minden reggel begyalogolt Szegedre és vissza, majd kezdődhetett a napi munka.
Fejér megyében régi épületek bontásakor előkerülnek olyan „BI” jegyet viselő téglák, amelyek Bebessi István adonyi építési vállalkozó és téglagyáros telephelyén készültek. A jó minőségű téglák egykor igen keresettek voltak az építkezők körében. A Nagy Háború elvitte azonban a téglagyárost, majd…..
1853 körül. Egy asszony mosáshoz vesz vizet egy angol falu kútjáról. Csaknem 170 éves a fotó ..
Egyenruha és felszerelés A dél-vietnámi haderők hadfelszerelése egy szóval jellemezve sokszínű volt, ami nem is csoda, hiszen egyrészt mind a francia, mind az amerikai befolyás rajta hagyta a nyomát, másrészt az egyes alakulatok egyenruházata is több esetben eltért. Lássuk részletesebben is a…..
A Nagy Háború Vajon találkoztak? 2020.12.31 09:00:00
Egy vasutas század emlékirata Jónéhány évvel ezelőtt egy tanítványomtól ajándékba kaptam egy bekeretezett szöveget. Gépelt írás és aláírások egy megsárgult papíron. Számos katona kézjegye, akik arra tettek fogadalmat, hogy a háború után együtt ünneplik a szilvesztert 1920. december 31-én…..
Hegedős Károly harctéri emlékei – 10. rész A laktanyaélet nemcsak kiképzésből és különféle szolgálatok ellátásból áll. Különböző hátterű emberek között szükségképpen alakulnak ki konfliktusok, pedig hősünk igyekszik elkerülni ezeket. Az ellentétek nem előírásszerű megoldását pedig minden hadsereg…..
BálintFerenc 2020.12.16 13:54:55
@THorváthAttila: Párhuzamba lehet állítani Farkas Pál: Egy önkéntes naplójával. Ott két zsidó egyéves önkéntes tüzér párbajozik, akik közül az egyik antiszemitának adja ki magát...
BálintFerenc 2020.12.17 21:19:30
@THorváthAttila: Az alapvetően egy humoros regény (annak egyébként nagyon jó), de a szerző katonaélményein alapul, aki egyébként maga is zsidó származású volt.
Könyvajánló A százéves évforduló kapcsán örvendetes módon megnövekedett az érdeklődés az első világháború iránt, ami maga után vonta a témával foglalkozó publikációk szaporodását is. Az átfogó munkák, naplók, visszaemlékezések mellett szép számmal láttak napvilágot egy-egy szűkebb, speciális témát…..
1917. Hatalmas bombakráter az első világháborúban a belgiumi Ypres-nél..
BálintFerenc 2020.10.26 09:47:31
@bioLarzen: No és az megvan, hogy mifelénk miért hívják marmonkannának? :)
BálintFerenc 2020.10.26 12:29:21
@JTom: @pqty: A Honvédség kölni Ford gyárban készült, hátsókerék meghajtású teherautóit a Weiss Manfrédban, az amerikai Marmon-Herrington féle szabadalom alapján alakítottak át összkerékmeghajtásúvá és terepkapcsolós sebességváltót is kaptak.

Ez volt a 39. M. Ford-Marmon 2,5 tonnás terepjáró tehergépkocsi, de jobbára csak Ford-Marmonként, vagy Marmonként emlegették. Ezeket pedig a német gyárban ilyen kannákkal szerelték fel :)
BálintFerenc 2020.10.26 12:48:12
@gigabursch: Ez vicces, a vezess.hu-n kritizált kommentet én írtam, jó 15 éve. Nem teljesen értem a cikkíró okfejtését, hogy a Kölnben gyártott Fordok miért ne lehettek volna ilyennel felszerelve.

Az információ ősforrása egyébként Dr. Martin Kornél egykori m. kir. honvédtiszt. Egy lábjegyzetben írta le ehhez a cikkhez: Nagy Árpád m. kir. ejtőernyős főhadnagy háborús jegyzetei. Hadtörténelmi Közlemények, 1999/1, pp. 142-182
A Nagy Háború kitörésekor az Osztrák–Magyar Monarchia haderejében harcoló legfiatalabb katona minden bizonnyal az 1901-es születésű, bosnyák Elez Dervišević (ejtsd: Elez Dervisevity) volt. Következzen az ő élettörténete.   Bosznia–Hercegovina 1878-as megszállását követően hamarosan – 1882-től –…..
A HM HIM Hadtörténelmi Levéltárban őriznek egy különleges iratsorozatot, az úgynevezett felülvizsgálati iratokat. Az 1875 és 1945 között keletkezett 548 dobozból álló iratgyűjtemény számos I. világháborús sérültre is tartalmaz adatot. – Reszegi Zsolt, az intézmény levéltárosa mutatja be a páratlan…..
BálintFerenc 2020.10.12 08:10:19
@Károly Kovács: A népfelkelő őralakulatok jellemzően hadifogolytáborokat őrizték.

nagyhaboru.blog.hu/2013/04/24/utaszkard_es_lovassagi_karabely_egy_aradi_orszolgalatos
Imre Gábor 1890. szeptember 1-jén született a Veszprém vármegyei Külsővaton. 1912-ben az Iparművészeti Főiskolán szerzett szobrász oklevelet. Tagja volt a Képzőművészeti Társulatnak, az Iparművészek Szövetségének és a Képzőművészeti Alapnak. A háború idején a császári és királyi újvidéki 6.…..
Rákosi Mátyás az első világháborúban, mint hadapród teljesített szolgálatot, azonban nem sok időt töltött a fronton, mivel épphogy egy hónappal a frontra kerülése után orosz hadifogságba esett. A most következő cikkben Rákosi katonai pályafutásából a hadifogságba kerülésének a körülményeit mutatjuk…..