Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ablakkktalan (törölt)

0 bejegyzést írt és 161 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Emlékeim szerint többször is szóba került már itt, a blogon a kérdés, miként változtathatnának, segíthetnének a határátkelők a Magyarországon élőkön, és itt nem csak és kizárólag a pénzről van szó, hanem inkább a közösséggel kapcsolatos ötletekről és azok…..
ablakkktalan (törölt) 2014.07.04 15:00:51
@zöldeketbeszélek: @Mirjam2: Nem az a kérdés, hogy máshol megtörténik-e az ilyen, hanem az, hogy itt miért történhetett meg? Ha más országban harmincszor ennyi történik (pl. afrikában biztos sokkal több van), attól még ezek a szemetek a bitófára valóak, attól még mi megpróbálhatnánk megmutatni, hogy magyarországon ilyet nem lehet csinálni.

Mi attól nem leszünk előrébb, ha kiderül, hogy németországban is van ilyen, mi attól leszünk előrébb, ha nálunk nem lesz.

Egyébként nekem csak az angol vidékkel van tapasztalatom, össze sem lehet hasonlítani a magyarral. Eddig tetszőleges kis faluban 100% biztonságban éreztem magam, minden körülmények között. Össze nem lehet hasonlítani magyarországgal, pedig otthon sem a legelmaradottabb országrészben éltem, mégis teljesen más az érzés.
ablakkktalan (törölt) 2014.07.04 17:53:56
@Kövérmadár [swe]: Amit mondasz annak úgy kéne lenni, egy országot vezetni versenyszférában bizonyított embereknek kéne.

Sajnos ez a legnagyobb baj, hogy általában ha megnézed egy politikus életrajzát, látod, hogy egy percet sem dolgozott életében, a politikában olyan, általad szakembernek minősített ember, aki kiadott már olyan munkát a kezéből, ami értékes volt és amiért valaki pénzt fizetett, nemigen van.

És ez igen nagy baj, mert bármilyen szakmád van egy idő után kialakul benned egy - szakmától független - szemlélet, logika, tapasztalat, alapvető dolgokat tanulsz meg ahhoz, hogy amit csinálsz, az jó legyen.

Ha nullkilométeresen a politikában kezded, ahol milliókat tologathatsz jobbra-balra felügyelet és visszacsatolás nélkül, senki nem javít ki, senki nem tanít meg az egyszerű, célratörő megoldásokra, ALÁZATRA a munkád iránt, akkor sose lesz jó, amit csinálsz, és ezt a társadalom szívja meg.
ablakkktalan (törölt) 2014.07.04 18:23:59
@VHB: "Szánnál rá mondjuk 7EUR-t, hogy még 9 másik ember 7EUR-al kiegészítve meglegyen egy kit?"

Én nem, egy számtech szakkörnek hóttfeleslegesek az ilyen kütyük, a számítástechnika 99,9999999999999999999999%-a ilyen kütyük nélkül, egy darab szimpla számítógépen megtanulható és profi szintre fejleszthető.
A mai poszt finoman szólva is rendhagyó lesz, ugyanakkor a magyar és az angliai lakások és házak közti különbség olyan gyakori téma, hogy úgy gondoltam, még olyan részletesen is érdemes beszélni róla, ahogyan Digger teszi mai írásában. Nem állítom, hogy nem megy elképesztő…..
ablakkktalan (törölt) 2014.06.20 13:03:39
@Mirjam2: Budapesten évek óta alacsonyak az árak. Anno az olcsó CHF hitelek felnyomták az árakat, miután beborultak a CHF hitelek és nem elérhető többet az olcsó CHF hitel, csökkent a kereslet, és minden jelentősen olcsóbb, mint pár éve. Ugyanez zajlott le otthon, mint itt, csak ott különböző okok miatt hagyták végbemenni a folyamatot, itt meg be kellett avatkozni.

Igen, sokan akarnak londonba lakást venni, de a jelenlegi árszint nemigen tud feljebb menni. Nézd meg ezt:

www.economicshelp.org/blog/wp-content/uploads/2010/04/ftb-house-pirce-earnings-500x356.png

Aszondják az okosok, hogy a hosszútávú, természetes price/earnings ratio 4 körül van, efelett már eléggé kockázatos a hitel.

Ez nem légből kapott szám, 2008-ban, mikor látták, hogy gebasz lesz, a bankok önként négyszeresre korlátozták az arányt, nem véletlenül. Előtte hat és félszeres, hétszeres volt ez az arány. Látható, hogy ez milyen szép, azonnali áresést produkált.

Na, ha olvasod a híreket, akkor most pont erre jogosította fel a kormány a központi bankot, hogy ezt a határt bevezethesse és bizony elég szép támogatása van a dolognak a választópolgárok részéről:

yougov.co.uk/news/2014/06/18/bank-england-should-intervene-mortgages-say-public/

Márpedig választást azt mindenki nyerni akar. Ez lehet hogy parasztvakítás, lehet hogy nem, de az biztos, hogy emellett a funding to lending schemet is kilőtte a kormány, a banki alapkamat biztosan emelkedni fog, áprilisban megjöttek a szigorúbb mortgage szabályok, egy-két bank önként bevezetett price/earnings korlátozásokat 500K font feletti házakra.

Ezen felül mormognak a help to buy 2 megnyirbálásáról, plusz további korlátozásokról. Ha minden támasztékot kihúz a kormány az árak alól, akkor megint zuhanás lesz, már így is megállt a növekedés, a legújabb számok szerint a hónapban 0,1%-os lesz csak. Mondjuk a kormány nem fog minden cölöpöt kivágni, szerintem szinten akarják tartani a mostani árakat, de ez lehetetlennek tűnik egyelőre.

A buy-to-let az egyelőre jó üzletnek tűnik, de nem lehet kijelenteni, hogy 30 éven át tutira lesz bérlőd, tutira ki tudod majd adni a szobát, lehet, hogy 15 év múlva, mire a harmadát kifizették a házadnak, már csak a felét fogja érni az ingatlan más tényezők miatt.
ablakkktalan (törölt) 2014.06.20 17:42:48
@Mirjam2: Azért azt a nyereséget úgy számold, hogy sokáig 6-8%-os betéti kamatot el lehetett érni magyarországon, ha a lakásod árát a bankban tartod, akkor lényegesen kevesebb munka és idegesség mellett ugyanannyit nyertél volna.

Pont így, ha most veszel házat londonban de nem megy fel az ára, akkor nem az van, hogy nullán vagy. Ha mondjuk öt évig nem megy fel az ára egy 45K deposittal 300K-ért megvett lakásnak, az 7000 font veszteség 3%-os megtakarítási rátával számolva, amit a 45K hozott volna, ha a bankban tartod.

Ha 15%-os a hitel, azaz 255.000 a hitel nagysága, hitel időtartama 35 év, a rate legyen mondjuk 4%, akkor havi 1133-at fizetsz vissza, az 5 év alatt 68.000 font, na ebből pontosan 18.000 megy el a tőketörlesztésre, a többi a bank kamatja.

Azaz 5 év alatt - ha a ház nominál értéke változatlan - buktál 7000-et az elmaradt kamatok miatt, plusz kifizettél 68.000-et banknak, amiből mindössze 18.000-t megy a tőketartozás csökkentésére, 50.000-et meg kidobtál az ablakon kamatra.

Ebből az 57,000 font ablakon kidobott pénzből, átlag havi 1000 font jutna házbérlésre öt évig (ebből majdnem lehet bérelni egy 300.000-es házat), plusz nem kell idegeskedned, hogy bebukod a depositodat valamiért, plusz nem kell felújítanod a házat, plusz nem neked kell kicserélni, ha valami elromlik.

És emellett a központi bank írásba adta, hogy a hitelek kamatai emelkedni fognak, ami a mortgage havi depositját megnöveli, és a megtakarítások kamatait is, ami megint a bérlés fele billenti a dolgot. És ezen felül is minden jel arra mutat, hogy a házárak növekedése egy ideig meg fog állni.

A bérleti díjakat persze emelhetik, csak nem sokáig, ugyanis a bérleti díjakat fizetésből fizetik az emberek, azok viszont stagnálnak már régóta, szóval bármennyire is akarnak a landlordok bérleti díjakat emelni, nem fognak tudni.

Szóval azért nem olyan egyértelmű ez a dolog, hogy a vétellel jól jársz. Befektetési céllal én most nem vennék, ha meg vett az ember, nem jó úgy kezelni mint egy befektetést.

A Buy to let az egy fokkal jobbnak tűnik, ha a fenti hitelt kiadnák buytoletre, akkor 5 év alatt 18.000 tőkét fizetnének ki a bérlőid, de buknál 7000 font kamatot, azaz 5 év alatt 11,000-et keresnél, mínusz agency fee, ami évi egy hónap bérleti díj körül szokott lenni, az mínusz 5,000, tehát összesen plusz 6,000-ben vagy ezen a ponton. Azaz valójában évi 1200 fontot keresel az első 5 évben, de akkor még nem újítottad fel a házat és nem romlott el semmi 5 év alatt, amit ki kell cserélned.

Én inkább arra fordítanám az energiámat, hogy keresek egy jobban fizető állást, azzal messzebbre jutsz.

Az a hajó már elment, hogy csak simán leutánozom a többieket, veszek egy ingatlant hitelre és meg van oldva a meggazdagodásom, ha ez ilyen egyszerű, meg ilyen biztos lenne, akkor azt a házat, amit te megvennél, már régesrégen megvették volna a fontmillárdokat kezelő befektetőcégek. De nem veszik meg, max a portfólió diverzifikálása miatt fektetnek ingatlanba, mert évi maximum 1200 fontot keresni 45.000-re, az nagyon karcsú.

Ráadásul hiába mentek fel a nominál házárak 20 év alatt háromszorosára, egy átlag 4%-os banki saving rattel számolva húsz év alatt a pénzed 227%-ot érne ma, szóval a banki kamaton felüli nyereség nem háromszoros, hanem 73% húsz év alatt...

Szóval annyira nem nagy biznisz ez, csak a bankoknak, az átlagembernek ingyenpénzt sehol nem osztogatnak...
Körülbelül két hete jelent meg Viktória posztja az ausztriai megélhetési költségekről. Akkor ő tételesen végigvette, mire mennyit költenek egy hónapban, és mennyi pénzt tudnak félretenni. (Ha valaki nem olvasta volna, ide kattintva pótolhatja, szerintem érdemes a mai írás…..
ablakkktalan (törölt) 2014.06.16 15:20:56
@Lukas Meier: Nekem még nem volt olyan ismerősöm, akit ha felvettek mosogatni, és dolgozott mint az állat, ne léptették volna előre pár hónap után magasabb pozícióba, magasabb fizetésért, a legtöbbet pedig 1-2 év után még magasabbra tolták.

Egy idő után nem lehet elkerülni, hogy legalább 1500 fontot ne keress havonta. Utána párosodsz egy hasonlóval, az már 3000 havonta. Havi ezeré' elmentek külön, ezerből telerakjátok a pocit, elmentek kirándulni, megtankoljátok a kocsit, a maradék ezret meg félrerakjátok. Két év után van 24.000 fontod, abból már vállalkozhatsz is ha akarsz.

Persze ehhez tenni kell, ilyenkor válik el, hogy kit milyen fából faragtak. Láttam már nagypofájú kigyúrt állatot sírva hazaoldalogni, meg vézna, nem okos, képesítés nélküli embert kitörni valóban a semmiből. Csak akarat kell hozzá, meg keménység.
ablakkktalan (törölt) 2014.06.16 16:10:39
@házelőtthinta: Hát vannak szar helyek, de onnan le kell lépni.
Egyik ismerős is dolgozott szar helyen, konyhán, aztán elege lett, elment a szembe levő helyre dolgozni, azóta már területi manager ugyanott.
A nulláról, képzettség nélkül.

De mondok mást, a pincérek egy átlag helyen - ahol a borravaló az övék - simán megkeresnek 2 rugót, de olyanról is tudok, aki nem flancos helyen erősebb hónapban majdnem 3-at keresett és azért pincér szintre felküzdeni magad pohárszedőből nem egy megoldhatatlan feladat.
Persze ha gyűlölöd a világot, akkor sose fognak betenni a vendégek közé.
Ma egy olyan országba és városba visz utunk, amiről viszonylag kevés szó esik, holott nincs messze Magyarországtól. Macedónia (és ezen belül is Skopje) a cél, ahonnan Laci küldött beszámolót és rengeteg fényképet (amiért külön köszönet neki). A posztból kiderül, mi a…..
ablakkktalan (törölt) 2014.06.13 15:54:09
@bpetya75: "Milyen az ottani árakhoz képest?"

Ha jókor vásárol az ember, akkor ennél jóval olcsóbban nem márkás, de minőségi új cuccokat lehet venni a nagyobb boltokban. Karácsonykor a legjobb megindulni, 25- vagy 26.-án nyitnak a boltok, valós és tényleg hatalmas leárazásokkal. Én már csak ilyenkor vásárolok, ha tehetem, többször vettem valóban 20%-os áron minőségi, tartós, divatos cuccokat. Onnan tudom, hogy valósak a leárazások, mert amíg zöldfülű voltam, többször előfordult hogy évközben megvettem ugyanazt 100%-os áron... :)

A ruházkodás, elektronikai cikkek, autó, kis odafigyeléssel sokkal olcsóbb angliában, mint mo-n.
Sokat hallunk a határátkelés kapcsán a diplomások (vagy diploma előtt állók) elvándorlásáról, ami jó esetben persze nem mosogatást, vagy takarítást jelent, hanem szakmai megbecsülést. Ádám története iskolapéldája annak, hogyan is működik az agyelszívás. A célország…..
ablakkktalan (törölt) 2014.06.12 14:38:06
@Mirjam2: Ez igy van.
ablakkktalan (törölt) 2014.06.12 14:38:06
@Jerky: Én az olajos cégek felé mozognék, azoknál annyi pénzt kereshetsz, hogy el se tudod költeni.
ablakkktalan (törölt) 2014.06.12 15:11:55
@macamuca [IHUN]: Három és félszeresét, pedig az utolsó otthoni nettóm is sok volt.

Ráadásul még elég nagy a növekedési potenciál, ha erőt feccölsz a tanulásba, akkor a csillagos ég a határ, alkalmazottként is elérhető 4 misi körüli bruttó (mondjuk az már tényleg komoly pozíció...)

És akkor arról még nem beszéltünk, hogy a környezet is vállalkozóbarát, otthon sose jutott volna eszembe vállalkozni, itt meg egyre inkább úgy érzem, hogy azt kéne, mert minden tiszta, nincsenek váratlan meglepetések, ellenben van fizetőképes kereslet minden szarra.

Szóval van út felfele, egy kis reménysugár, no magyarországon ilyen nemigen van. Nem is a pénz a legfontosabb, hanem ez.
Körülbelül egy hónapja volt jelent meg Zsófi írása Dél-Afrikából, melyben megírta, miként követte szerelmét oda, és milyennek is látja az országot (aki nem olvasta volna, ide kattintva pótolhatja). Akkor azt írta, hogy bár kívülről, turistaszemmel nézve csodás, Dél-Afrika…..
ablakkktalan (törölt) 2014.06.11 13:41:17
@Lobelt Ledfold Reloaded: Ezek nem valós számok.

A bűnözési statisztikákban se vagyunk nagyon rosszak, csak az a baj, hogy amíg az angoloknál az is belekerül a statisztikákba, ha valakire csúnyán nézel, addig magyarországon a késelés alatt nincs bűncselekmény, amiért a rendőrség megmozdulna.

A korruocióval is így lehet, magyarországi létem alatt csak én magam voltam szemtanúja legalább 10 korrupciós esetnek, mióta itt vagyok egyet se láttam, sőt, az esélyt se látom rá, hogy valaha is le tudnék fizetni egy rendőrt, vagy más hivatalnokot.

Ha a valós számokat néznénk, sokkal nagyobb különbség lenne, mint amit ez a lista sugall.
ablakkktalan (törölt) 2014.06.11 15:24:54
@házelőtthinta: Épp erről beszélek, hogyha olyanokkal beszélsz, akiknek a mosogatói állás a maximum karriercsúcspont - ami az állások legeslegeslegalja - akkor persze hogy élhetetlennek, meg drágának találod londont.

Az már nem jut az eszedbe, hogy mosogatói állással budapesten se fogsz lakást bérelni a belváros környékén, meg élni se nagyon fogsz, mert egy komolyabb buli elviszi az egész fizetésed.

Egy pár, átlagos munkával, átlagos fizetéssel, simán tud bérelni magának egy kis lakást londonban, ha akar, még most is, hogy a londoni ingatlanok ára + a bérletek árai átmenetileg éppen csúcson vannak.
ablakkktalan (törölt) 2014.06.11 15:25:04
@Lobelt Ledfold Reloaded: Szavazz amire akarsz, nekem aztán hóttmindegy.

Nekem az a lényeg, hogy az én életemben végtelen százalékos növekedés történt a korrupcióval kapcsolatban, meg a látható napi szintű bűnözéssel kapcsolatban.
Az, ami az Origo háza táján történik, több mint felháborító, ez vitán felül áll. Nagyon sok újat ezért nem is lehet a dologhoz hozzátenni (megteszik helyettem mások, én pedig csak egyetérteni tudok a legtöbb véleménnyel), viszont ami miatt az egész kirúgósdi kialakult már megér egy-két plusz…..
ablakkktalan (törölt) 2014.06.04 13:55:10
@s: "te hülye vagy, mint a faszom."

Valahogy így. Én azt nem értem minek írtok neki? Csak kötözködni tud, ráadásul azt is olyan logikátlanul, hogy két perc alatt sarokba szorítja az ember érvekkel, na akkor meg hirtelen eltűnik.

Lázárt meg úgy kéne kivágni mindenhonnan, hogy a lába ne érje a földet. Bírósági tárgyalás meg kell a fasznak, már rég az egész pártnak el kellett volna határolódnia tőle, lemondatni minden tisztségéről és kivágni. Normális ország, normális párt ezt tette volna.

Közpénzekről való elszámolásnak meg kinn kéne lenni a neten, mindenki számára elérhető formában, nem még könyörögni ennek-annak, hogy légyszíííí, na, légyszíííí... Nincs kinn => a párt bukik, jöhet a következő...

Veréb mindenki aki otthon marad.
Eszem megáll ezen az országon, és a képmutatás magasiskoláját jelentő közmédián. Miután az Eurovíziós Dalversenyt egy Conchita Wurst művésznevű, szakállas, de női ruhában fellépő osztrák induló nyerte meg, az lenne a minimum, hogy ha az eseményről beszámol egy magára…..
ablakkktalan (törölt) 2014.05.13 16:24:26
@szanalmas: Te ott voltál, honnan tudod hogy nem volt jobb?

Amúgy meg ja, valószínűleg régen pl. azért is büntethették kézlevágással a lopást, meg akasztással a gyilkosságot, mert normális embernek eszébe nem jutott lopni, meg gyilkolni, így valószínűleg arányában sokkal kevesebb embert érintett a büntetés mint most, belefért a súlyos büntetés.

Ma meg már úgy nősz fel, hogyha lopást látsz, elfordulsz, gyilkosságot meg átlapozod az újságban, ha mindenkinek levágnák a kezét aki lopott, tele lenne magyarország félkezű emberrel.
ablakkktalan (törölt) 2014.05.13 16:34:14
@Peterpapo: Figyelj már okoska, gyerekként te találtad fel a focit? Nem, ugye? Akkor miért fociztál gyerekkorodban? Mert megmutatták, hogy ez a foci, így kell focizni, húzzál a többi közé, oszt' rúgd a bőrt.

Magadtól feltalálnád a transzneműséget? Nem, ugye? Ha nem mutatják meg, hogy ez a transzneműség, így kell transzneműnek lenni, akkor lövésed nem lenne az egészről. Ha meg megmutatják, akkor van rá esély, hogy vagánynak látod a dolgot és követni kezded.

A transzneműséget, a 18+-os erőszakos filmeket akkor kéne megmutatni egy embernek, amikor már a másik oldalról is tapasztalta a dolgokat, szexelt nővel, tudja hogy milyen, van gyereke és fel tudja fogni, hogyha valakit vagányul lelőnek a filmben, aki meghal, az szintén valakinek a gyereke volt, szóval azért nem olyan jó ez a dolog sehogysem...

Egy gyereknek nem mutogathatod meg előre a transzneműséget, meg az erőszakos filmeket, anélkül, hogy széleskörű tapasztalata lenne, mert könnyen lehet hogy információ birtokában nem a helyén fogja kezelni a dolgokat. Mondjuk nem jut el odáig, hogy érezze miért nem helyes lelőni valakit, vagy hogy milyen fasza dolog egy normális hetero párkapcsolatban élni és életet adni egy gyereknek.
ablakkktalan (törölt) 2014.05.13 17:11:18
@otgorbebogre: nem nagyon értem, hogy mit akarsz, meg hogy jön ez ide...
Abból akad egy pár, a mai írásban három, sok szempontból tanulságos történet szerepel Zé tollából. Közös bennük, hogy egy kis tervezéssel, gondolkodással (és az egyik esetében talán kisebb arccal) mindegyik elkerülhető lett volna. „Az elmúlt napok itteni történései…..
ablakkktalan (törölt) 2014.05.08 11:18:02
A sztorikban egy a tanulság, aki magyarul beszél abban ne bízz.
Az első az alap kéregetős szöveg, azóta használják, mióta vannak pályaudvarok, a következőnél hajtsd el az embert nyugodtan.

A harmadikból gondolom rájöttél már, hogy nem érdemes neked bárkit is ajánlgatni a munkahelyeden, főleg nem magyart, attól hogy valakinek pont beszéled a nyelvét, egyáltalán nem biztos, hogy jó munkaerő lesz.

Sőt. Általában az ilyen ismerősök-ismerősei, akiket végül sikerül betolni egy állásra, többnyire szégyent hoznak az emberre, ugye ha nem lennének lusták állást keresni, szeretnének dolgozni és beszélnék a nyelvet, már rég lenne munkahelyük és nem arra várnának, hogy magyar segítséggel bejussanak valahova.

Ha meg már bejutottak, akkor általában minden szar - ugye nem szeretnek dolgozni -, és még ők tesznek szívességet, ha megjelennek reggel.

Többre jutsz, ha feladtok egy hirdetést, akkor tuti olyat vesztek fel, aki legalább arra képes, hogy egy önéletrajzot beadjon, meg utána is jobban meghúzza magát, mert valamennyire akarta a munkát - ugye azért tett lépéseket, hogy megkapja, nem úgy mint az ismerős, akit a környezete rugdosott el odáig.

Az írásodból nekem úgy tűnik, hogy kicsit szentként tekintesz a főnöködre, meg úristen, az egyik alkalmazottja lusta, szegény korrekt német emberek... Nem kell ennyire benyalni neki, sok pénzt húz ő ezen az egészen, egy éttermet elindítani amúgy sem egy nagy kaland, lehet hogy két év múlva meglesz a sajátod, a főnököd meg az utcán kéreget majd, szóval ne helyezd magad ennyire mások alá.
ablakkktalan (törölt) 2014.05.08 11:46:01
@maxval a gondolkodó birca:

"Valójában az evolúció egy hipotézis csak, bizonyíték nincs még rá"

Kb. annyi bizonyíték van rá, mint arra, hogy a nap fenn van az égen.

Te sose láttad közelről, mások meséltek, meg olvastál róla, de ott egy korong, süt is, melegít is, aztán ha akarod elhiszed, amit hallottál, ha nem akarod, akkor meg nem.

Könnyű idehányni, hogy nincs bizonyítva, végülis ja, a széket amit ülök, lehet azt is a mátrix generálta, az sincs bizonyítva, hogy létezik, szóval fikázni, meg mondani, hogy nincs bizonyítva, azt bármire lehet, azt elég könnyű, de arra már nem futja a nagy észből, hogy akkor na mondj egy jobb elméletet kisfiam, ami jobban megmagyarázza a tapasztalásainkat.

Rombolni, fikázni könnyű, azt mindenki tud, alkotni kicsit nehezebb.
Tegnap azt ígértem, hogy egy virtuális párbeszéd első felét olvashatjátok, ígéretemhez híven ma itt az „ellenposzt”, melyben Egy boldog magyar nevű szerző arról ír, szerinte miért is jó ma Magyarországon élni, és miért nem jó elmenni. (A tegnapiak fényében kíváncsi…..
ablakkktalan (törölt) 2014.04.01 11:55:46
A poszt elég gyenge.

Egy másik galaxisból ufókkal körbevéve az angol tengerpartra is úgy gondolnál, mint drága hazádra, a haza fogalma pusztán illúzió, egy relatív fogalom. Azért ragaszkodsz egy apró földdarabhoz, mert valaki valamikor önös érdekből azt mondta, hogy ennek a képzeletbeli vonalnak (gyengébbek kedvéért: határ) a jobb oldala a te hazád, 1 méterre tőle pedig már idegen vagy? Ez egy baromság.

Ha tudod a másik ország nyelvét, ugyanúgy otthon érzed magad ott is, ha képtelen vagy rendesen megtanulni és összeakad a nyelved, az nem mások hibája.

A történelemmel kár takarózni, svájc ugyenennyi lélekszámmal, kisebb területen, erőforrás nélkül van ott, ahol, de akár ausztriát is lehetne említeni. Az orosz megszállás lassan negyed évszázada volt, nem kéne már azzal takarózni, kicsit furán hangzik, hogy én azért lopok, mutyizok, mert 25 éve, amikor még ovis voltam, itt voltak az oroszok. A múlton való kesergés helyett itt lenne a nagy lehetőség megmutatni, hogy a magyarok az orosz megszállás után is talpra tudnak állni gyorsan.

Akik kimennek nyugatra, azok ezt a talpraállást gürcölik ki saját maguknak, mert látják, hogy a többség inkább majd a szarba szüli a gyerekeit, ahelyett hogy tenne valamit a változásért. Aki elment, az megcsinálta a saját forradalmát.

A németek meg pont, hogy jól gondolkoznak, amikor azt mondják, hogy nem engedhetnek meg maguknak dolgokat, lehet ezért jobb a gazdaságuk, mert sokszor képesek reális döntéseket hozni, nem pedig a vágyaiktól vezérelve élnek.

Nekünk ezzel van a bajunk, nem tudunk reális döntéseket hozni. Aki bűnözik, az másnap már közöttünk rohangál. Szabad verseny helyett mutyi. A kormány az emberek pénzéből meghozott döntéseket évtizedekre titkosítja. A drága pénzből megépített gáztárolók üresen állnak. Paks, Simon Gábor, mindenféle kiskirályok, csak forgatom a fejem jobbra balra, egy értelmes gondolatot nem látok sehol.

Nincs realitásérzékünk, nem tudjuk mi a rossz, mi a jó, csak vágyakozunk a milliókra, a medencés házra, meg a plazmatévére, azt' tömködjük a zsebünket a kenőpénzzel.

Mindenki, aki nálunk rosszabbul elhúzott mellettünk, a lengyelek, a szlovákok, mindenki, mi meg még mindig azzal takarózunk, hogy de az oroszok. Hogy de trianon. Mikor volt már trianon bazdmeg, 100 éve???
ablakkktalan (törölt) 2014.04.01 13:09:38
Magyarországon amúgy sok az okos értelmes, tehetséges ember, aki sokra lenne képes, ha valaki a körmükre nézne és megmutatná nekik, hogy előrejutni nem csak mutyival lehet, meg ha hitelre plazmatévét veszel, hanem úgy, hogy normális bérért dolgozol, gyűjtesz, befekteted, és így a nullából indulva jó életet teremthetsz.

Csak nincs egy értelmes szabályozó erő, aki pofán verné azt, aki ettől a képtől eltéríti az embert, pofán verné azt, aki nem dolgozik, aki mutyizik, aki segéllyel tervezi az életét. Valaki aki tollvonással keresztülhúzná a bürökráciát, aki megmondaná a csányiaknak, a pintéreknek, a gyurcsányoknak, simonoknak, meg a többi orrát fennhordó nagyképű milliáros tolvaj féreg oligarchának, hogyha nem tetszik, el lehet menni a picsába kéremszépen, mert itten normális ország van, nem kelletek.

Menjenek el, vigyék a milliárdjaikat, omoljon össze az egész korrupt ország, éhenhalni úgyse fogunk, a kaját, meg a termékeket nem ezek a szemetek termelik. Azok meg maradjanak, akik normális bérért eldolgozgatnának, meg építenék a LEGÁLIS bizniszüket, törvényes keretek között. Aztán meg majd jobb lesz.

Az egész ország egy eltékozolt lehetőség.

Haza ide, haza oda, a jelenlegi helyzetben a legjobb az lenne mindenkinek, ha holnaptól németország gyarmata lennénk és jönnének a német rendőrök, hivatalok, törvények. Itt maximum így lehetne rend két hét alatt.
Még a nyáron jelentkezett az akkor frissen Svájcba érkezett Edina. Azóta jó pár hónap eltelt már, és most itt az újabb beszámoló, amely az akkori, a kikerülést leíró történettel szemben már az első időszak tapasztalatairól szól. Nem túl hosszú, de én mindig nagy…..
TComment Ügyfél vagy majom? 2013.03.28 06:55:08
Varázsoltunk magunknak nyolcmillió forintot és megnéztük, kinek mennyit ér a vásárló. Próbavásárlás mindenkinél, felemás eredménnyel. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
ablakkktalan (törölt) 2013.03.28 15:52:12
@hirtelendi: Alapjában véve még igazad is lenne, csak az a baj, hogy amikor én azt mondom, hogy szerintem, akkor szinte mindig igazam is van, és nem csak magam szerint. Én pölö ezekből a szerintemekből élek meg jól és ebben a témában szemernyi kétségem sincs, hogy igazam van-e vagy nem.
ablakkktalan (törölt) 2013.03.28 15:58:49
@hirtelendi: Nézd, Mátyás királynak meg az lett volna a demagógia, ha megmondják neki, hogy mostantól kezdve nem ő a góré, hanem a képviselők - akik között akár egyszerű jobbágyok is lehetnek - fognak dönteni a vitás kérdésekben, helyette.

Azt azért érezni lehet, hogy a mindössze párszáz éve fennálló társadalmi rendnél lehet hogy fogunk még jobbat találni az elkövetkezendő évmilliárdokban.
ablakkktalan (törölt) 2013.03.28 17:36:07
@hirtelendi: "Érdekes, de nálam egy alkalmazott sem érzi úgy, hogy szolgalelkű lenne, amikor felveszi a fizetését a jól végzett munkájáért, amit abból tudok kifizetni, amit a vevőktől kapok. És ezt az összefüggést nem nehéz belátni."

Várj, ha jól értem, akkor te a vevőktől beszeded a pénzt, ebből kifizeted az alkalmazottaidat, a különbséget meg zsebrerakod. Ez lenne a tisztességes munka? 500 ember munkáját lefölözöd és ez neked a tisztességes, két kezeddel, általad megtermelt munka? Itt netezel egész nap, miközben az embereid szopnak a melóval? És itt papolsz az emberekről "akik soha életükben a saját munkájukból nem éltek", meg "a tisztességes munkáról", miközben mások munkáján élősködsz?
Álláskeresési technikákkal, munkaerő-piaci és munkajogi információkkal csábítaná haza a külföldön élő fiatalokat a Gyere Haza Alapítvány, a programot támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is. Önmagában szép gondolat, hogy segítsük a hazatérésüket, de…..
ablakkktalan (törölt) 2013.03.26 13:34:41
@Lurian: Persze, hogy szerinte rendben van, a lényeg, hogy neki nem kell dolgozni...
ablakkktalan (törölt) 2013.03.26 13:44:55
@Lurian: Ajánld fel neki, hogy majd te otthonmaradsz a srácokkal.
ablakkktalan (törölt) 2013.03.26 14:02:53
@Lurian: Ez nyilvánvalóan hülyeség, 1700 biztos, hogy elég csak a megélhetésre, kis spórolással még maradna is pár százas havonta. És akkor azt még nem is említettük, hogy itt jóval könnyebb valós pénzt fizető otthoni munkát találni. Nemigen tetszik az asszonykád gondolkodása, szerintem állj a sarkadra és pakold össze a családod, tetszik, nem tetszik.
Különösen a határ közelében ingáznak sokan ausztriai munkahelyük és magyarországi lakóhelyük között. A mai poszt szerzője, József története annyiban mégis különleges, hogy ő és párja azt követően döntöttek az ingázás mellett, hogy egy ideig éltek…..
ablakkktalan (törölt) 2013.03.19 15:12:54
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát a JELENLEGI ember nem tudná működtetni, a jelenlegi ember céljait, hajtóerőit, nem lehetne értelmezni abban a környezetben.

De az ember hajtóereje, céljai folyamatosan változnak, ha egy párezer évvel ezelőtti embert ledobnál a deák térre, az első szembejövő nőt leütné és a hajánál fogva elhúzná a barlangba. Nemigen tudnád neki megmagyarázni, hogy miért kell neki bemennie az irodába, miért csak így lehetne élni.

Pont ugyanígy a jelenlegi gondolkodással nemigen lehet felfogni egy más társadalom szereplőinek hajtóerejét, gondolatmenetét.
ablakkktalan (törölt) 2013.03.19 15:42:23
@Az Ingázó: Azt nem csinálhatod, hogy kiragadsz egyetlen elemet a kommunizmusból, belehelyezed egy kapitalista környezetbe, és amikor nem működik, kijelented, hogy jó, akkor a kommunizmus nem működik.

Én megpróbáltam mondani a gyerekemnek, hogy ok, mostantól csak akkor kap kaját, ha megdolgozik érte, mert kapitalizmus van, és nem működött a dolog, szétesett a család, akkor ezek szerint a kapitalizmus is működésképtelen lenne? Ebben a rendszerben az, egy másik rendszerben, más környezetben működőképes.

És ez a baj kommunizmussal is, hogy anno kiragadtak belőle egy elemet, azt, hogy mindent államosítunk, de valójában ugyanúgy kapitalista rendszer maradt meg, mindenért fizetni kellett ugyanúgy mint eddig, mindenhol ott voltak a hatalmasok, akiknek több jutott, pörögtek a másodállások, meg a fusik, hajtani kellett a lóvéért. Nem volt itt kommunizmus sosem.
ablakkktalan (törölt) 2013.03.19 16:03:04
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Kár fárasztani magad, sajnos nekem rangon aluli az ilyen gyógyegerekkel való vita, akik a beléjüknevelt dogmák - persze saját érvek nélküli - ismételgetésén kívűl semmire nem alkalmasak...
Néha az az érzésem, mintha kicsit háttérbe szorulna a határátkelésnek az a lelki folyamata, ami független pénztől, áraktól és bérektől, egyszóval az anyagiaktól, mert az új élet kezdetének nehézségeiről is szól. Miként Zsolt mai írása. FOGADÓ A HATÁRON!!! Ma…..
ablakkktalan (törölt) 2013.03.18 11:19:59
@szaszo71: Mwahhahhahh, na ja, ilyesmikre gondoltam.

Amúgy van, aki akkor sem szokik le a segítségkérésről, ha már évek óta itt van, ismerek én is ilyeneket, az évek során egy angolkönyvet elő nem vesznek, beleszarnak az egészbe, aztán meg jön minden papírral, hogy de fordítsuk le neki. Egy ideig persze segít az ember, de amikor évek múltán is ugyanez a helyzet, azért eszembe jut, hogy ugye amíg én meló után beszarásig angolt tanultam, addig ők a kis dákójukat simogatták, aztán meg életvitelszerűen engem basztatnak a fordításért... Szimpla vérszívás ez már.

Újabban lepattintom az ilyen kis geciket és hirtelen máris csak azokkal vagyok jóban, akik nem érdekből cimbiztek velem és nem szívják a vérem mindennel - sokkal jobban is érzem magam. (megfigyelésem szerint amúgy, aki egy dologban a másik vérét szívja, az minden másban is fogja, a vérszívásra hajlam egy alap tulajdonság, ami mindenhol kiütközik).
ablakkktalan (törölt) 2013.03.18 12:46:40
@tableno: A kollégáktól ígyis-úgyis átveszel némi helyi kultúrát, de olyan mint ők sosem leszel, ahhoz neked is tizenöt évesen mezítláb kellett volna rohangálnod télvíz idején fullbenyomva, azt meg már nem tudod bepótolni, szóval bármennyire fáj, mindig lesznek olyan dolgaik, amiket te nem fogsz megérteni.

Sajnos én meg már öreg vagyok ahhoz, hogy ezen túlmenően más emberek barátságáért pitizzek, akár helyi, akár nem helyi. Nem kell annyira teperni azért a kultúráért, az itt élő 25-30 éves echte angol gyerek bármennyire sápítozik, hogy ez az ő országa, meg az ő kultúrája, én már jóval több adót fizettem be ide, mint amennyit ő, arról én meg nem tehetek, hogy véletlenül kétezer kilométerrel odébb születtem, ő meg itt. Neki sincs több joga itt élni, mint nekem, bármennyire is fáj, nem nehéz belátni, hogy ő is születhett volna mondjuk azerbajdzsánban, szóval puszta mák, hogy ide hozta gólya.

Engem speciel rohadtul nem érdekel a helyi kultúra (ami nagy vonalakban abból áll, hogy menjünk le tréningben a kocsmába és basszunk be, majd vörös fejjel ordítozzunk), mégis jól érzem magam, nem függök senkitől, csinálom a dolgaimat, elvagyok, vannak barátaim is, azt sosem néztem, hogy helyiek, vagy nem helyiek, mert nekem az nem szempont.
ablakkktalan (törölt) 2013.03.18 12:54:52
@London2009: Mér' ha angolokkal találkozol előszőr, azok nem azt kérdezik, hogy mit csinálsz, kivagy-mivagy?

Ha már itt tartunk az ilyenenekt sem szeretem, akik annyira nagyra vannak azzal, hogy kijöttek, kitolták a csöcsüket és felszedtek valami angol csávót 1 perc alatt, aztán meg azzal gizdáznak, amit ezáltal elértek (pölö jellemzően az így összeszedett angol nyelvtudással szoktak), holott az angol pasija nélkül egy másodperc alatt eltűnne a talaj a lába alól. De azért közben ossza az észt, hogy ő mit ért el. Semmit, pusztán áruba bocsájtotta a testét, cserébe a haszonért. Mondjuk a nők alapból is ezzel a stratégiával próbálkoznak, nem kell ehhez külföldre menni.
Aligha lehet nehezebb dolog annál egy anyának, mint amikor látja messzire költözni a gyermekét. Ennél már csak az lehet a nehezebb, hogy belássa: a gyerek jó döntést hozott, mert új életében kiteljesedhet és olyan lehetőségek nyílnak előtte, amilyenekhez Magyarországon nem…..
ablakkktalan (törölt) 2013.03.17 18:55:55
@charlieharper: Már alapból az, hogy otthon van ingatlanod hátrány, 100%, hogy előbb-utóbb megsarcolnak valahogy ezen keresztül. A legjobb, ha minden szálat elvágsz magyarországtól.
ablakkktalan (törölt) 2013.03.17 18:57:42
@tildy:): +1
Fejlődőképes vagy, nemrég még úgytűnt simán pénzelnéd a pasid élete végéig.

Bolond az, aki az érzelmekre bízza a baromi nehezen megkeresett fontjait, forintjait, az érzelmek elmúlnak, és akkor már hiába állsz ott üres zsebbel, sosem kapod vissza amit megkerestél.
ablakkktalan (törölt) 2013.03.17 18:58:42
@tildy:): oké, visszavonom...
Az angol és a magyar kulturális különbségekről esett már szó a blogon, arról azonban, hogy miként óvja a civil társadalom értékeit előbbi és hogyan kezeli ugyanazt utóbbi, jóval kevesebb. Ahogyan Sámán írja, Angliában az erőszak nem ott kezdődik, hogy valaki átvágja…..
ablakkktalan (törölt) 2013.03.01 12:26:18
@tableno: Természetesen. De az sem lenne rosszabb világ mint most, akkor is ugyanígy élnénk, ugyanilyen hierarchiában, mert a hatalmasoknak kell a tömeg, aki megtermeli az ő luxuséletüket.

Pont mint most, csak most máshogy tartanak minket szolgaságban.
ablakkktalan (törölt) 2013.03.01 12:33:48
@tableno: Igazi kommunizmus sosem volt.

Az volt, hogy a kommunizmus címszaván mások kerültek hatalomra és a kommunizmus címszaván elvettek mindent, amit lehetett másoktól, aztán kapitalista módon használták a vagyont, meg a hatalmat - a maguk javára.

Elég nagy kár, mert így most minden előremutató próbálkozást évtizedekig azzal fognak megpecsételni, hogy de ez kommunizmus és ez nem működik.
Ma Izlandra látogatunk, kalauzunk ismét a Magyar Rádió északon kalandozó munkatársa, Lantos Gábor, aki megint egy egészen különleges történetet küldött. (Eddigi írásait ide kattintva olvashatjátok el.) Mai főszereplője Pál, aki birkavágóhídon is dolgozott, most pedig egy…..
ablakkktalan (törölt) 2013.02.21 14:45:04
@tableno: Pénzt sajnos nem adnak, csak akkor, ha cserébe dolgozol jó sokat. Az már más kérdés, hogy a rendszer hibái miatt egyesek a berakott munkához képest sokkal többet le tudnak fejni a rendszerből, de ez ugyanúgy egy negatív dolog, mint pölö a segélyen élés, vagy a bűnözés és már nem sokáig lesz ez így valszeg.

Sajnos a kapitalista-kommunizmus bukása egy jó időre elfeledtetett jópár amúgy helyes gondolatot, de ezt most nem fogom elkezdeni magyarázni, egyrészt úccse értenétek, másrészt meg nincs végtelen időm nekem se.
ablakkktalan (törölt) 2013.02.21 14:46:41
@Határátkelő: Tanulság: legközelebb moderáld ki a "melegebb" részeket a posztból.
ablakkktalan (törölt) 2013.02.21 14:51:27
@PannonBoy: Nem értem, miért sorolod a melegeket más kategóriába. Ők nem emberek vagy mi?

Miért kell neked kategóriákat felállítanod és miért kell szembeállítani ezt a kategóriát a normális emberekkel?

Miért nem lehet, hogy a melegség nem legyen téma? Ha meleg, akkor meleg. És?

Miért kell egy határátkelő poszt 50%-át a nemi hovatartozással kitölteni? Gondolom ez is az én hibám, pedig nem én írtam, még véletlenül sem az ember tehet róla, aki azzal kürtöli tele a világot, hogy "meleg vagyok" és ezzel ő maga különbözteti meg saját magát tőlünk.

Írhatná azt is, hogy megtaláltam a párom, egy jó csávó, boldog vagyok vele, és egy szót nem szólnék.
Sokan jutnak ki külföldre munkaerő-közvetítő cégeken keresztül, a személyes benyomásom az, hogy a tapasztalatok erősen megoszlanak – van, akinek pozitívak az élményei és lehet hallani horror történeteket is. Mai posztunk szerzője, Attila is így jutott ki Angliába, ő és párja…..
ablakkktalan (törölt) 2013.02.19 15:37:24
@Flamy: 1 jótanács: gyere ki, és keress itt.

Már persze csak ha rendes informatikus vagy, fejlesztő, hálózati szakember, ilyesmi, ha informatikus-könyvtáros, meg rendszergazda, akkor inkább ne.
ablakkktalan (törölt) 2013.02.19 15:43:43
@Zka77: Az a helyzet, hogy itt is válogathat és itt ugyanazért a melóért a többszörösét fizetik.
Külföldre költözni még akkor is macerás lehet, ha a létező legtöbb segítséget kapjuk meg régi-új munkahelyünktől. Az ügyintézés, lakáskeresés ebben az esetben is sokáig eltarthat – derül ki egyebek mellett ez is Gergely Egyesült Államokból érkezett írásából. (A kép…..
ablakkktalan (törölt) 2013.02.18 18:00:00
@BeBeThomas: Anyád nem tanított meg olvasni? Már rég külföldön vagyok kisgyökszi...
ablakkktalan (törölt) 2013.02.18 18:06:09
@BeBeThomas: Ja, hiányszakmában és az állam merev csecsbimbaját erősen szívogatva több diplomát is szereztem. Na, akkor most mi van?
ablakkktalan (törölt) 2013.02.18 18:25:29
@BeBeThomas: Magyarázd már meg lécci, hogy mi köze van a műveltségnek a stílushoz?