Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Filmelemző_

55 bejegyzést írt és 112 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vannak a vadászgép-fanok (akik imádják a vadászokat), vannak a vadászgép-szakértők (akik értenek is ezekhez) és vannak mindazok, akik lelkesednek a vadászgépes filmekért plusz valamelyik említett körbe is besorolják magukat. Az 1986-os Top Gun életre hívta ezt az utóbbi tábort, majd a 2022-es…..
Történelemmel főállásban foglalkozó emberként jelentős szkepticizmussal fogtam a Vikingek című 2013-as, kanadai-ír sorozat megtekintéséhez (az egyik legismertebb streaming szolgáltató oldalán), ám kellemesen csalódtam: Ciaran Donnelly ír rendező és csapata kitettek magukért: a Vikingek történelem-hű…..
Több módon is hozzá lehet nyúlni minden idők egyik legnagyobb énekesének élettörténetéhez de Baz Luhrmann meglehetősen sajátos módot választott: Elvis Presley pénzéhes menedzserét választotta központi karakteréül. Ez önmagában vitatható döntés, hiszen a király hihetetlen tehetség volt és különleges…..
A jelenleg a magyar mozikban megtekinthető, Denis Villeneuve rendezte, 2021-es látvány-scifi-dráma, a Dűne, komoly műfaji előzményekkel bír: Frank Herbert 1965-ös, Nebula-díjas fantasy-regénye és David Linch 1984-es kísérlete képében. Ami a regényt, vagy regény-sorozatot illeti (mely nálunk először…..
Filmelemző_ 2021.10.25 22:31:49
@Argus_: Igen, a tempó sokat csökkent a filmélményen. Bár valóban egy elvarázsolt világot tár elénk a forgatókönyv (az Arrakis bolygó különleges felszínét), túl kevés eseményt kapunk ahhoz, hogy mindezt unalom nélkül élvezhessünk. Rendezési hiba. Az alaptörténet és a script valószínűleg sokkal több lehetőséget adott volna.
Aaron Schneider rendező 2020-as háborús drámája, a Greyhound csatahajó valódi "csemege" a háborús filmek kedvelőinek, mert átélhető és látványos formában mutatja be a második világháborús tengeri hadviselést az Atlanti óceánon. Az alaptörténet még 1955-ben született meg C. S. Forester tollából, aki…..
Filmelemző_ 2021.06.28 10:08:26
@Argus_: A harci jelenetek kevés számával nekem is van bajom. Sajnos nem kényeztet el sok ilyennel a script. :)
Filmelemző_ 2021.06.28 10:10:54
@Walter_Dornberger: Igen, valóban egy rombolóról van szó. A magyar címbe szerintem azért tették bele a "csatahajó" kifejezést, mert önmagában a Greyhound szó nem utal arra, hogy a film egy hadihajóról szól.
Meglehetősen friss hír, hogy május 14-én befejeződött végre a La casa de papel (A nagy pénzrablás) ötödik évadának forgatása. A spanyol sorozat jelenleg a Netflixen 4 évaddal, azaz 38 epizóddal tekinthető meg, de most itt az újabb adag szövevényes izgalom: számlálhatjuk a napokat, mert rövidesen…..
A nemrégiben véget ért Homeland elsősorban témája miatt hívta fel magára a figyelmemet, mert már első olvasatra is érdekesnek találtam az iraki fogságból 8 év után hazatérő amerikai katona, Brody őrmester történetét. Az alapsztori egyszerre ígér izgalmas nyomozást, kémharcot, pszichológiai…..
A 2017-es spanyol akciófilm-sorozat - a La casa de papel (Money Heist), magyarul: A nagy pénzrablás - töretlen sikerrel "fut" a Netflixen, mégpedig hetek óta a legnézettebb sorozatok közt szerepelve. A kimondottan szórakoztató, lendületes és izgalmas akció-folyam titka a rendezés és a…..
A Netflix saját készítésű filmjei közt egyre több a színvonalas produkció, amire  szerintem igazolás a 2019-es Close (Személyi védelem) című akcióthriller is. Az angol rendezőnő, Vicky Jewson ugyanis egy olyan alkotást rakott össze, melyben a női főszereplők - Noomi Rapace és Sophie Nélisse - hihető…..
Filmelemző_ 2021.02.06 23:45:36
@Yo! Maaan!: Jó reggelt! Akkor te csak a 2019 utáni filmeket nézd és csak ezekről olvass! :) Jó szórakozást! :)))
Ha a járványveszély miatt nem mehetünk közösségekbe, jelentősen leszűkülnek szórakozási lehetőségeink. Ilyenkor érdemes elővenni a régi, nagy filmes klasszikusokat, melyekben biztosan nem fogunk csalódni. Az egyik ilyen, az 1968-as Kémek a sasfészekben. Alistair MacLean 1967-es háborús regényének…..
/A könnyedebb műfajokból válogatva/ Mindenki számára mást jelent a "filmélmény" kifejezés, mint ahogyan a legjobb filmek 12-es listája is egyénenként nagyon eltérő. Számomra a filmélmény egy katarzis, mely maradandó hatást gyakorol rám és még évekkel később is valódi emlékanyagot jelent (melyet…..
Filmelemző_ 2020.03.09 22:49:45
@Sütemény1975: Utánanézve, igazad van. Valóban Dan O'Bannon és Ronald Shusett voltak az elsők, Alan Dean Foster csak később írta meg a regényt. Megtévesztett, hogy én könyv alakban is olvastam, feltételezve, hogy az volt előbb. De javítom a posztban. Köszi, hogy szóltál.
Dwayne Dougles Johnson, aki május másodikán ünnepli 48. születésnapját ma az egyik legismertebb és legsikeresebb akciósztár az egész világon. Magyarországon több, mint 30 filmjét mutatták be a mozik, de számtalan sorozatban is szerepelt, nem beszélve a nagy sikerű rajzfilmekről, melyekhez hangját…..
Sok film készült már az 1947-ben alapított amerikai hírszerző ügynökségről, közismertebb nevén a CIA -ról, ám kevés akad, amelyik a szervezet korrupciós problémáit és korrupt embereit egy egyszerű CIA ügynök magányos küzdelmén keresztül láttatja. A Daniel Espinosa rendezte Védhetetlen (Safe House)…..
Filmelemző_ 2020.02.22 16:45:26
@Control_: Egyetértek, az ostromból és az üldözéses részből kicsit többet is ki lehetett volna hozni.
Az 1979-es esztendőtől kezdődően a filmvilág rendszeresen visszatérő elemét jelentik a „Ragadozó” és „Alien” filmek. A két franchise (mely egy ponton össze is kapcsolódott) összesesen 12 filmet produkált a világ film- és szörny rajongói számára, amivel mellesleg beelőzte a Star Wars űreposz…..
Filmmániás rajongóként minden évben nagy izgalmak közepette várom az Oscar-gálát, melynek hat kategóriáját szoktam nagyon figyelni (a 24-ből): legjobb film, legjobb rendező, legjobb női-férfi főszereplő és legjobb női-férfi mellékszereplő. De ezek közül a legelső, a "legjobb film" a legérdekesebb…..
Filmelemző_ 2020.02.10 07:39:02
@Dev_: Na ezt a "dilemmát" végül egész jól megoldották: mindketten kaptak egyet - egyet. Phoenix a legjobb férfi főszereplő díját, Pitt pedig a legjobb férfi mellékszereplő szobrocskáját vihette haza.
Az idén márciusban 52. életévét betöltő Daniel Craig 2006 óta alakítja a legendás brit titkosügynök, James Bond figuráját, mégpedig eddig 5 részben szerepelve (az utolsó epizód a No Time to Die, még nem jelent meg a mozikban). A korábbi öt Bond-színész után - Sean Connery, George Lazenby, Roger…..
Filmelemző_ 2020.02.08 17:43:30
@Control_: Connery és Brosnan nálam is az első két helyen van. Viszont Craig egészen jó részeket csinált és bár eleinte szokatlan volt, igazából megkedveltem. Most már sajnálom kicsit, hogy a No Time to Die lesz az utolsó Bond-epizódja.
Filmelemző_ 2020.02.09 11:47:40
@kajlamackó: Igaz. Javítottam, köszi! :)
Joel Edgerton színészként és forgatókönyvíróként is bizonyította már tehetségét (színészként: Gringo, Vörös veréb, script íróként: Országúti bosszú, V. Henrik), a The Gift elkészítésekor rendezőként is debütált (miközben a film egyik főszerepet is bevállalta). Az ajándék egy sajátosan felépített…..
Nem túl gyakran használható a "sci-fi - thriller" műfaji meghatározás, de Jeffrey Nachmanoff 2018-as science fiction műve esetében - melynek címe: Klónok (Replicas) talán helytálló lehet. Ez a film egyszerre érdekfeszítő, izgalmas és elgondolkodtató, miközben 107 percre teljesen leköti…..
Külön kategóriát jelentenek, az akció-thrillereken belül az indonéz - amerikai Rajtaütés filmek, melyek előbb 2011-ben (The Raid), majd 2014-ben (The Raid 2: Berendal) valóságos kultuszt teremtettek a harcművészet, a véres bunyók és ázsiai "silat" kedvelői számára. A silat leginkább az indonéz…..
Filmelemző_ 2020.01.28 22:57:29
@Control_: Igen, főleg a mindent eldöntő párharcok jók, mint az első rész végén Uwais - Ruhian - Alamsyah hármaspárbaja és a második végén Uwais - Rahman küzdelme. Villámgyors ütések, iszonyúan látványos bunyók.
Nagy Will Smith rajongónak vallom magam (amit már a mérsékelt sikert aratott Gemini Man kapcsán is kifejtettem egy októberi posztomban), így mind az 1995-ös legelső Bad Boyst (Mire jók a rosszfiúk), mind a 2003-as folytatást, a Bad Boys 2 -t (Már megint a rosszfiúk) nagy érdeklődéssel és élvezettel…..
Adam Green, amerikai rendező sokkolóan felzaklató thrillert (horrort) készített 2010 -ben, mégpedig mindössze három főszereplővel és egy sífelvonóval. A film Amerikában "Frozen", Magyarországon pedig "Kihülve" címmel került a forgalomba. Green alkotását többnyire a horror műfajába sorolják (például…..
Filmelemző_ 2020.01.06 16:37:49
@Bogoj: Korrekt észrevétel. Így igaz!
Az elmúlt, 2019-es esztendő gazdag mozis filmkínálatára való visszatekintés - mely sajnos Magyarország esetében főleg a látványfilmek és kasszasikerek behozatalát jelentette és kevésbé az értékesebb alkotásokét (melyek nagy része sajnos el sem jutott a magyar mozikig) - nem lehet teljes a rendezők…..
Filmelemző_ 2020.01.05 00:24:17
@Argus_: ... igen, igen, ezt ismerem :)))
Filmelemző_ 2020.01.05 13:30:38
Filmelemző_ 2020.01.05 13:32:40
@Nietzsche.: @Argus_: Mondjuk attól, hogy valami európai vagy japán rendező kezemunkája még lehet szar!
[A film linkje] A karácsonyi ünnepek alatt döntöttem úgy, hogy miután megleptem magamat egy új könyvvel - John Keegan, 2019-ben kiadott "A második világháború" című művével (Jaffa Kiadó) - megnézem (kamaszkorom óta most először újra), a pontosan három órás "Leghosszabb nap" című háborús filmet is,…..
A magyar filmipar időnként próbálkozik történelmi témájú filmek készítésével: 2000 óta számtalan ilyen mű készült. Egyes filmek sikert arattak - pl. Szürke senkik (2016), Kincsem (2017), A berni követ (2014), 1945 (2017), Szabadság szerelem (2006) - másoknál mérsékelt volt a közönség lelkesedése -…..
Szinte nincs aki ne ismerné Ridley Scott, 2001 -ben készített Oscar-díjas háborús drámáját, A sólyom végveszélyben -t. Az amerikai különleges egységek 1993 -as, szomáliai bevetését és annak tragédiába torkolló végkifejletét döbbenetes élethűséggel bemutató film - Josh Hartnett, Eric Bana, Ewan…..
Filmelemző_ 2020.01.01 15:06:11
@Staff Sergeant: Ezért választottuk EZT a filmet az új év első posztjának! :)