Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dögmatikus

9 bejegyzést írt és 433 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Egy barátommal betértünk egy kis kávéházba. Miközben leadtuk a rendelést két vendég lépett be és ment egyenesen a pénztárhoz.„Öt kávét kérünk. Kettőt magunknak és hármat felfüggesztve.” Kifizették a rendelést, fogták a két kávét és elhagyták a kávézót.Mi…..
dögmatikus 2013.04.06 13:09:52
@Romanee Conti: Állítólag a Boráros téren pedig mégis van ilyen, és működik.

Fókusz: Igazunk van , meg nem is. Sokszor keverem a hajléktalant az ápolatlannal, pedig nem ugyanaz. Tény, hogy a várost ellepték az ápolatlan kéregetők, másik tény, hogy rajtuk kívűl rengeteg hajléktalan vagy elszegényedett ember van. Ha egyszer az életben be tudnának tartatni egy törvényt, (mint pl. milyen ruhában szállhat fel bárki is egy tömegközlekedési járműre) akkor működne ez a kezdeményezés.
dögmatikus 2013.04.06 18:05:14
@ragyás: Ezt most komolyan írod? Akkor a te kedvedért idézek:
"A BKK-val szerződött Szolgáltató a személyszállítást megtagadhatja, ha az utas:
fertőző betegségben szenved;
6 éven aluli gyermek, kísérő nélkül;
magatehetetlen személy, kísérő nélkül;
botrányosan viselkedik, vagy más hasonló okból utastársai terhére van; illetve a jármű vezetőjét zavarja a biztonságos járművezetésben;
az utazási feltételeket nem tartja be;
olyan mértékben áll alkohol, kábítószer és egyéb tudatmódosító szerek hatása alatt, amely a jármű biztonságos igénybevételét veszélyezteti;
ruházata olyan mértékben szennyezett, hogy más ruházatában, a járműben kárt okozhat,"

Ezek szerint nem fogsz többet tömegközlekedni felénk?
Abban a városban, ahol Európában a legnagyobb a hepatitis fertőzöttek száma? Talán nem szégyenteljes elvárás az itt élőktől, hogy mik ők tiszta ruháikban utaznának nem szeretnének a plüskárpit ülésekből, a kapszkodókról, vagy bármely érintéstől betegséget elkapni...
Jó utat...
dögmatikus 2013.04.06 22:36:54
@ragyás: Nézd, ez így nem fog menni. Tévedtél, sokadszorra, félreértelmezel, sokadszorra, pimaszkodsz, sokadszorra. Talán nem véletlenül vannak konfliktusaid máshol is. Nem ördöngősség bizonyos mondatokat végigolvasni és értelmezni, csak nem vagy rá hajlandó. Rendben. Akkor tartsd magad a saját gondolatodhoz, miszerint távoltartod magad a blogtól. Egyszerűen baromi unalmas, hogy a vitakészséged abban merül ki, hogy mindenre visszaválaszolsz, anélkül, hogy az előző mondatokat elolvasnád, értelmeznéd, és ebbe a kisded játékaidba belevonsz mindenkit, aki ugrik rá. És most én ugrottam, mert zavar a folyamatos elbeszélésed. Az, hogy portálok topicjaiban mit csinálsz, az hidegen hagy, de itt nem kellene időről időre gerjeszteni az embereket. Nem tudom milyen fiatalkori trauma lefojtása jár azzal, hogy mindig tiéd kell legyen az utolsó szó, az utolsó neveletlenség, de sikerült személyes vitává degradálnod egy értelmes kezdeményezés körüli párbeszédet pusztán azzal, hogy nem tudod elismerni ha tévedsz valamiben, és ezt pimaszkodással megtoldod.
Tudod mit, sok sikert fotós és utazási koncepciódhoz, a vita számomra (híven a bejegyzés címéhez) felfüggesztve.
"Küldök neked több linket egy objektívről, (nekem holnaptól lesz ilyen), egy amolyan kakukktojás objektívről. Manapság, amikor minden a méregdrága digitális csúcsoptikák körül forog, a Canon (tőle szokatlanul) kihozott egy "jóárasított" izgalmas felépítésű lencsét. Ez az…..
dögmatikus 2013.04.06 13:14:39
@emhetes: Szia! Ha ezt a tesztet megnézed, ott található egy látószög összehasonlítás 35-40-50 mm-rel. A 40 mm sokkal közelebb van a 35mm-hez, mint az 50 mm-hez.
A brit Prophessional Photographer állította össze a fotótörténet legbefolyásosabb 100 fotósának rangsorát. Én a blog.volgyiattila.hu oldalán olvastam, érdekes, kinek mi jut az eszébe egy ilyen listáról? Nekem az, hogy ki hány fotóst ismer a blog olvasói közül? Aki…..
dögmatikus 2013.04.04 22:31:55
@gromek7: Szia! Nagyon egy srófra járt az agyunk, pont ugyanezen kérdések, személyek hiányoztak nekem is. Riefenstahl-ról meg ha még élne, megkérdezhetnék Susan Sontag véleményét...írt is egy (fél)könyvet erről-A szaturnusz jegyében.
Összességében az amerikai-német-brit tengely működött, aki ezt a listát összeállította, annak túl sok fogalma nincs az egyetemes fotográfiáról.
  Indulj az útra és vissza se nézz! Múltad a fájó, bús ezer év. Rád ragyog végre a fényteli nap, Boldogan, vígan zengd hát e dalt. Április 4-ről szóljon az ének, Felszabadulva zengje a nép. Érctorkok harsogva zúgják a szélnek Felszabadítónk hősi nevét! Április 4-ről…..
dögmatikus 2013.04.04 15:07:16
@marykutya2: Nyílvánvalóan nincs jó válasz, csak a te választásod. Az pedig, úgy gondolom, egyik a kettő közül.
Mert, szerencsére van még más is a térben.
dögmatikus 2013.04.04 15:08:31
@dögmatikus: lemaradt a " sem" szócska a második mondatból. Nagyon nem mindegy.
Pár napja kaptam segítséget Völgyi Attilától ebben a kérdésben, mást is érdekelhet. http://blog.volgyiattila.hu..
dögmatikus 2013.04.03 20:20:08
Talán nem hülyeség ezek szerint ilyen kamerát építeni! Valami ilyesmire gondoltam, de sokkal maibb, nagyvonalubb, minimál szellemben. De tény, csoda szépek. Itt bővebben, a talán nem véletlenül Rochesterben működő cégről.    ..
Kellett csinálnom a gépról egy látványtervet (összecsukva), megmutatom.(amerikai dióból így nézne ki)..
dögmatikus 2013.03.14 21:46:06
dögmatikus 2013.03.15 11:59:24
@ragyás: te mondád
inphoto.blog.hu Ma meg volt... 2013.03.12 20:17:41
Csak (ma) meg lett.....
Mindig azt hiszem, nem találok szebb gépet, de tévedek. Most ez a kedvenc. Azért az ebay-n lehetne egy komoly gyűjteményt összeszedni. Minden részletében lenyűgöző! Nem tudtam, hogy az Ernemann is csinált ilyen kamerát.  ..
dögmatikus 2013.03.11 09:29:07
@Romanee Conti: Nekem is órák teltek el az ismerősökkel való beszélgetésekkel, de ezt élveztem. Sőt a végére egy Linhof állvány is hozzámkerült, gyarapítandó a nagyfilmes felszerelést. Megérne egy misét, lehet, hogy lefotografálom, annyi kó kis részlet van rajta. (a reggeli 3 db magazinról nem is beszélve, ezúttal is köszönöm Kalapos uramnak, hogy kihozta őket)
Ruha: Azzedine Alaïa, fotó: Karim Sadli, modell: Suvi Koponen, 2013 A sorozatból még több kép itt. Forrás: tmagazine.blogs.nytimes.com..
dögmatikus 2013.03.06 20:54:57
@Romanee Conti: Tehát hordanád:-)
Érdekes és érdemes megnézni, hogy Bresson miként dolgozott. Nekem tetszik az a fajta "diszkrét lesből" történő exponálás. Ez persze teljesen értelmetlen meghatározás, de aki ismeri a ma alkalmazott streetphoto módszereit, elsősorban az USA-ban fotóznak így, annak felüdülés…..
dögmatikus 2013.03.06 15:18:04
@Saliko:és akkor már csak ezt a rendkívül ostobán alkalmazott sajtó-törvényt kell megszüntetni, amelynek következtében nem lehet az utcán következmények nélkül képet készíteni. Ha ez a törvény ezelőtt is érvényben lett volna, a világ fotóarchívuma elég sok jelentős alkotással lenne szegényebb. Már látom lelki szemeim előtt, ahogy Capa, HCB, vagy a többi magnumos ott ül a sajtóperes tárgyalásán...
A kép illusztráció (eredeti kép Ara Güler: Henri Cartier-Bresson) Nem, valószínűleg nem venne, ha rá lenne kényszerítve a digitális technikára. Venne egy Leica M 240-et, vagy egy Monocrome-t. De elvi szinten venne, mert jó nagy képe van, kimagasló objektív, nem feltünő, kell…..
Némi kompromisszumot kötöttem magammal, először a 4x5 inches gépet modellezem be, de nem tudom a pontos méretét. Ha valaki tud segíteni, megköszönném. ..
dögmatikus 2013.02.27 15:26:23
dögmatikus 2013.02.27 15:26:58
  Ne mindíg az a kurva fotó! Ez volt az első CD-m. Azért az egyik legjobb zene (nekem). Alul az eredeti felvétel.  ..
Egy kedves törzsvendég kérdezett fotó emulzióról, kicsit utánanéztem, izgalmas dolog lehet, ha valakit érdekel. 0,47 liter 66 dollár, tehát nem vészes (tudom, vám-áfa-szállítás... de léptékében ennyi az ára, nem 300 dollár). Ami a gond vele, nem könnyű jól használni,…..
dögmatikus 2013.02.17 11:42:25
@Romanee Conti: nem annyira bonyolult, ha tényleg érdekel. Toborzol, akár itt 4-5 delikvenst, akiket még érdekel, és szétdobjátok a cuccot annyifelé.
Kiszivárgott képek az LGT koncertről: A történetről bővebben itt. ..
dögmatikus 2013.02.14 15:48:49
@vAfotóriporter: Szia!
Mint ahogy a blogodon is olvastuk, csak haladnak a korral, külföldön is ez dívik. Nincs ebben semmi rossz, cserébe a lemezeik anyagát szeretném, ha egy hordozón elküldenék, és azokról kiválogatnék pár számot. Mondjuk 10-et.
Szép lett az objektív, gratulálok! ..
dögmatikus 2013.02.05 19:36:51
@ragyás: Most van több időm, hogy hosszabban és érdemben válaszoljak. Az általad leírt hívásokat megfontolom, de lehet hogy egy másik, a direkt pozitív papíroknál már használt módszert is kipróbálok. Ez pedig a papírok elő vagy utóvilágítása. Ez attól függ, hogy mennyire állandó körülmények közt exponálok. Ha fix fények mellett pl. műteremben, akkor elővilágíthatok, ha változó körülmények mellett, pl. szabadban, utóvilágítok. Ezzel a módszerrel is nagyon finom tónusszabályzást tudok elérni.
Amit viszont nem értek, az az idegenkedésed az optikától. Te magad írtad, hogy csupán a szerencsétlen GPS-nek köszönhetöen maradtál le Alex Timmermann workshopjáról. Nyílván ismered az oldalát, de írhatom Alekszej Alekszejevet, vagy bárkit az oldaláról, ők is előszeretettel használnak ún. brass lencséket. Nem véletlenül, nem azért, mert ne tudnának egy újabb optikát megfizetni. Ha valaki veszi a fáradtságot és megkuksizza az oldalaikat, azt látja, hogy minden ilyen Petzval-tipusú lencsének külön lelke van. Vagyis attól, hogy múzeális darabnak minősülnek, még elég tisztességes dolgokat lehet velük készíteni. Ugyanakkor, mintegy fordulatkéntamit te ajánlasz az optika mellé, az a kollódiumos fotografálás ortodox útja, magyarán legyen minden korhű, ill. utánozza azt. Erre, azt gondolom, legyen meg az első kép, mindegy milyen kamerával, és utána még mindig el tudom dönteni, hogy mivel fogok kollódiumos vagy épp fotópapíros képeket készíteni. Példának okáért, a pár napja idelinkelt Johannes Vendsen is 4x5 inch-es kardános géppel készíti képeit. Nyílván a nagyobb méret jobb, izgalmasabb képet adhat, de nem ez a legfőbb szempont.
Alapjában véve kíváncsi is lettem volna a blog olvasói alapbázisára, ami RC adatai szerint többszázra tehető, hogy kinek mi a véleménye, hisz nemrég a Zalka Imre toborzáson jóval nagyobb volt az érdeklődés, de úgy látszik ez is csak olyan volt, mint a félig elkészült, nem előhívott kép: látens. Ezekután, nem hiszem, hogy bármi értelme lenne írni bármit is az optikáról. Egy véleményt kaptam, (rondák a csavarok és szép, múzeális maga a lencse), úgyhogy marad a Coca-cola, és hajrá kovácsnéni. Volt még az NDK idején több leketnémet barátnőm, vele sokszor emlegettük a rájuk jellemző mondást: Sie wissen nicht, aber sie tun es.
Na, ez ránk sajnos nem jellemző, sokkalta inkább ez: sok beszédnek sok az alja. Ezt magamra is értem, ezért eldugulok.
"Szia, Érdekes bejegyzést találtam, szerintem beleillik a blog tematikájába:  http://www.shawnhoke.com/2013/01/film-photography-8x10-fuji-hr-t-x-ray-film-test-shots/  Itt egy galéria is röntgenfilmes…..
modern portrék, régi technika: http://www.johannesvendsen.com/ ..
dögmatikus 2013.02.03 19:18:21
@kjapp: Szia! Érdekes, látod mindenki máshonnan közelíti meg a kérdést. Szerintem ez így természetes. Van, akit az alkotási folyamat nyűgöz le, van, akit a felbontás, van, akit az a fajta időtlenséget tükröző látvány, amire pl. Amerikában "erősen rá is dolgoznak" kosztümökkel. Az, hogy nem kapsz egy egzakt választ, nagyrészt annak is köszönhető, hogy idehaza rendkívűl szűk a bázisa a kollódiumos eljárást aktívan művelőknek. Kevés a tapasztalat, ami adódik abból is, hogy elég bonyolult úton lehet beszerezni az amúgy sem olcsó vegyszereket, ezenkívűl elég komoly felszerelést kell mellétenni, ami önmagában nem drága, inkább nehezebben beszerezhető. Jókat mosolygok itt magamban, hogy a hozzászólók többike előbb kijelent, majd magát cáfolja, valahol ezért is érdekes eljárás és műfaj ez egyben. Van egy külön mikrokozmosza. Iszonyat sok nyűggel, hogy aztán egy képen hónapokig elmélázhasson az ember. Tehát van is, meg nincs is kollodiumos portré. Nincs, mert a portré önálló műfaj, van is, mert az út, amivel az elkészítés jár, az különleges: a kollódiumos portré útja. Extra felbontása van, igen, mégis ha egy így készült portrét nézel, az emberi arc finom részleteit látod, nem a felbontást. És a finom részletek mögött sorsokat. Lehet, hogy túlzónak érezhetnők e szavakat, de gondolj bele, egy-egy expozíció 4-10 másodperc lehet, és ennyi ideig már nem tud a portré alanya "uralkodni" a vonásai felett.
Hír: a Chamonix 045N-2 modellről megjelenek fotók a Chamonix weboldalán!  A céget néhány éve egy kínai fotós és hegymászó alapította. Chamonix kamerák fa és szénszálas kompozit anyagok felhasználásával készülnek, céljuk, hogy egyszerre könnyű és…..
dögmatikus 2013.02.01 14:11:38
@kalapos uram: Köszönöm a válaszodat. Az az igazság, hogy nem gondolnám, már csak ismerettségünk okán sem, hogy negatív energiákkal bombáználak, egyszerűen a saját nézőpontomból hangot adtam azon véleményemnek, hogy az itt folyó diskurzus hozadéka az lészen, a blog átminősül lelkes amatőr státusuvá. Ez nem lenne feltétlenül baj. A baj akkor következik be, (s ilyen irányú tapasztalásnak már nem vagyok hiján), amikor a sok, lelkes, de félreértelmezhető hozzászólásból, az olvasók még lelkesebb, és félreértelmezettebb következtetéseket vonnak le. Nem gondolom, hogy bármely kamera megítélésével kapcsolatban írtam volna azt, amit. A nagyfilmes technikáról volt szó, az én értelmezésemben, és annak ellenére, hogy neked ment a címzés, úgy gondolom ez sokakat érinthet. Ez elég fontos kérdés, Annyira szeretném, hogy linkeket toljanak be ide, megcáfolandó a technikát érintő fontossági sorrendet, de hidd el, nem fognak. A blog olvasó közönsége meglehetősen heterogén, a lelkes műkedvelőtől a professzionális alkotóig sok mindenki belefér. Kérlek, fogadd el, hogy vannak olyan témák, amihez lehet, hogy x vagy y jobban ért, és azért írja meg a véleményét, mert (ellentétben első olvasatotból lecsapódó tapasztalásoddal) segíteni szeretne. Itt konkrétan hárman tették meg. Pozitív módon.
Egy kávé mellett, nagyon szívesen elmondom hány technikát, gépet használok(tam) a lyukkamerák mellett. Lehet sör is:-)
Kilépve a direkt válaszomból, szeretnék hangot adni azon véleményemnek, hogy ha a blog szakmai blognak tartja magát, akkor nem kellene ennyire elmennie a holmennyiértolcsóbban kategóriába, mert ezzel önnönmagát degradálja le. Ezt meg lehet nézni bármely kereskedelmi-licitálós oldalon, és azt gondolom ez ide kevés. Ha már szakma...
dögmatikus 2013.02.01 15:58:36
@kalapos uram: "Ha lenne nélkülözhető 900 dolcsim, azonnal venném"-
ezt írtad a pont előttem.
Erre válaszoltam ezt:
"Pontosabban: 900 dollár+szállítás+áfa+vám. Nem mindegy."
Szemmel láthatóan nem olvasod el amit írok, és amiért írok, és nem emlékszel arra, hogy te mit írtál, ezért itt és most lezártam.
Legyen mindenkinek szép napja, jó fényei, stb.
dögmatikus 2013.02.02 10:18:38
@ragyás: Szia!
Idén még nem csúsztál le róla:
www.collodion-art.blogspot.hu/2013/01/second-europen-collodion-weekend.html
Erősen gondolkozom rajta én is. A holland dialektus az, ami visszatart egy kissé.
Michael Kenna miatt megnéztem, mennyi lehet egy Hasselblad 500C? Megdöbbentem. Váz 100 dollárért? Macro-Planar 500? Elképesztő irreális árak! Tehát szegény magyar fotográfusnak végre lehet egy Hasselbladja! eBay-Hasselblad. Hülyeséget írtam, előfordul. Miért? Megfejtés a…..