Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Len.Mag

0 bejegyzést írt és 604 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő Valami új kezdődik 2014.03.19 06:47:00
Mindenki életében eljön (egyszer vagy többször) egy olyan idő, amikor érzi, hogy váltani kell – munkahelyet, országot, életformát. Andrea története ilyen váltásokról szól: először Magyarországról Sheffieldbe, aztán azon belül is egyik munkahelyről a másikra. „Így…..
Len.Mag 2014.03.19 11:06:01
@tableno: @zöldeketbeszélek: Természetesen, el lehet dönteni, hogy mit vállalunk el és mit nem, de egyrészt senki nem tudja, mi lesz 1-5-10 év múlva, szóval soha ne mondjuk, hogy soha.
Másrészt lehet, hogy félreértettem, és a posztoló ettől függetlenül nem nézi le azokat, akik vele ellentétben elvállalják a takarítást mondjuk.
Nekem abszolút "jó dolgom" van szintén irodai munkásként, nem sok fizetéssel, cserébe nem is sok felelősséggel. Imádom, hogy nem kell vécét pucolnom, de jóban vagyok azokkal is, akik nálunk ezt csinálják. A családi, ismerősi körben is van, aki hosszabb-rövidebb ideig elválallta, vagy azért, mert már idősebb és nem kapnak utána a munkaerőpiacon (márpedig én sem lehetek biztos benne, hol leszek 50 évesen), vagy azért, mert pályakezdőként eleinte nem vették fel. Őt duplán tisztelem, semmilyen munka nem volt neki büdös, hogy a lakbért fizetni tudja, de nem ragadt meg itt és továbblépett.
Nemrégiben olvashattátok egy nagymama ausztráliai kalandjait. A családját, unokáit meglátogató Klári akkor elsősorban az ország szépségeiről írt, én mégis arra kértem, írjon egy kicsit arról is, milyen úgy nagymamának lenni, hogy két unokája szó szerint a világ másik…..
Len.Mag 2014.03.18 09:00:59
@ChristineK: Kérdés, hogy lehet-e az ilyet anyának, pláne nagybetűs édesanyának nevezni. Biológiai értelemben persze az, de a szociális szerepet nem sikerült felvennie.

Szerintem is nagyon jól csinálja a posztoló. "Jól szeret", bízik a gyerekeiben, és önzetlen is tud lenni.
A mai poszt tulajdonképpen kapcsolódik a szombati íráshoz (miként azt ott meg is ígértem), hiszen most is fordított határátkelésről lesz szó, amennyiben ezúttal egy angol írta meg, miért döntött anno úgy, hogy Magyarországra költözik, és milyennek is látja 9 év elteltével…..
Len.Mag 2014.02.25 09:09:48
@Evain: A versenyszférában pont pont hogy belelátsz, hogy mi is a "rendszer". Persze nem az oktatási... de erre utalt is az írásban.
Nagyon régi törzsolvasó küldött a minap levelet, amelyben leírta, hogyan is keveredtek fél évvel ezelőtt Lotaringiába. Hari Seldon és családja azon ritka emberek közé tartozik, akik (noha a nyelvtudás miatt kézenfekvő lett volna) nem Angliát választották – hogy miért és…..
Tamás egy londoni munkára kapott évi 60 ezer fontos fizetéssel ajánlatot. A dilemmája a kérdésben felvázolt „elfogadjam-e?", amire persze az ember első reakciója, hogy „naná!". Ugyanakkor a poszt végére kicsit jobban belelátunk a szempontjaiba és talán a válasz sem lesz ilyen…..
Len.Mag 2014.02.04 09:43:46
@tableno: Nekem is ez jutott eszembe első körben, hogy mennyire izgul azon, hogy nehogy ugyanúgy, vagy picit rosszabbul jöjjön ki, de abba nem gondol bele, hogy hosszú távon melyikkel hogyan jár. Szerintem akár egy enyhe visszalépést is érdemes bevállalni, kvázi mint egy befektetést, azért hogy legyen lehetőség az előrelépésre.

Kedves Posztoló, már az elején azzal indítottál, hogy évek óta el szeretnél menni. Akkor mégis mire vársz? Hogy majd kapsz egy giga ajánlatot, ahol magasan honorálják azt, hogy - már bocs, de - hajlandó vagy a hátsód egyik országból a másikba helyezni?

"angol nyelvet beszélő országba, amiből lássuk be, nincs túl sok."
És még mindig ebből van a legtöbb....
Egy furcsa (de valami azt súgja: nem egyedi) lakásmizéria története következik Németországból, de Dániel története bármely más országban megtörténhetett volna. A kérdés persze az, hogyan kerülhetők el az ilyen és hasonló esetek, mire érdemes figyelni – mindebben majd…..
Külföldön is előfordul, hogy a főnök megpróbál visszaélni hatalmával és ellenszolgáltatást vár azért, hogy „jóban legyenek". Nem könnyű ezeket a helyzeteket kezelni, miként az Edina mai írásából is kiderül. Már csak az a kérdés, hogy jön ide a szakáll? A kép…..
Len.Mag 2014.01.09 09:42:29
@szaszo71: Én is erre gondoltam, hogy egyrészt ha molesztálnak, akkor teszek rá, hogy az illető társadalmilag milyen státuszt foglal el,
másrészt hogy vajon van-e ilyen lelki alkat, ami szinte vonza ezeket a helyzeteket.

@tableno: A magabiztos fellépés csodákra képes. Egyetlen esetben tudom elképzelni, hogy csökkenjen a motivációm az önvédelemre: ha fegyver van nála.

@Shebelle: Huszonegynehány évesen is sokakban (főleg lányokban) van annyi megfelelési kényszer még, hogy mindig kedves, (akár kényszeredetten) mosolygós akarjon lenni a munkatársaival, főleg ha ügyfelekkel is foglalkozik és ez valamelyest elvárás is vele szemben. Akkor még nem tudja az ember olyan biztosan meghúzni a határokat, azt hiheti a kedvességéért szeretni fogják, vagy fél a konfliktusoktól és mindenkivel jóban akar lenni. Ezt pedig félre fogja érteni, aki akarja...
Len.Mag 2014.01.09 09:55:27
@Taxomükke: Szerintem ez nem csak a külsővel függ össze. A legszebb lány is lehet olyan bénácska, hogy nem veszik észre és egy kevésbé szabályos külsejű embernek is lehet olyan karizmája, hogy hullanak körülötte a bugyik... :)

@edina.: @Frőczy Sanyi: Nem biztos, hogy az irodában is van kamera pl. Max. az üzlethelyiségben, esetleg raktárban.
Határátkelő Csapdában 2014.01.03 06:47:00
Abból, ami itt van, csak földbeállás lesz – írja mai szerzőnk, a Magányosan Sétáló Macska, aki menne, de nem tud, mert nőként egyedül neveli a gyermekét, szakmája pedig a magyar nyelvhez köti. Pedig úgy látja, előbb vagy utóbb muszáj lenne elindulni – a nagy kérdés a…..
Len.Mag 2014.01.03 10:43:54
@tableno: Ez a posztoló egyik félelme, tehát szerintem voltaképpen lényegtelen, hogy reális-e, mert az ő számára az. Én inkább arra gondoltam, hogy legyőzhető-e.
Len.Mag 2014.01.03 11:25:58
@tanato: Hehhe, ez is milyen szép: ugyebár az ember - vagy jelen esetben a nemzet, már ha lehet ilyen általánosító gyűjtőfogalommal élni - általában magából indul ki.
Ha Portugália, akkor a legtöbbünknek Lisszabon vagy Porto jut az eszébe, a nagyvárosokon kívül, vidéki életről viszonylag kevesebb szó esik. Éppen ezért örültem meg Eszter írásának, aki nemrégiben költözött egy kis településre, és képeket is csatolva számolt be arról,…..
Nőként Magyarországon elhelyezkedni néha rendkívül nehéz lehet, mert ha van gyerek, az a baj, ha nincs, akkor pedig az, hogy majd lesz. Így járt mai szerzőnk, Andi is, aki némi kilátástalan jelentkezésdömping után volt kénytelen rádöbbenni, hogy ez nem fog menni. Így kerültek ki…..
Len.Mag 2013.12.16 10:57:32
@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): Közhely, de az állattartás felelősséggel jár. Akkor vállalkozom rá, ha tudom, hogy belefér. Én is nagyon-nagyon szeretnék kutyát, de nem helyezem ezt a vágyamat a jövőm építése elé.
De mondok mást: ismerek olyat, aki ruhára, cipőre, fodrászra veri el a többszázezres fizetését. Hitelre vesz autót, olyat amilyet szeretne. És igen, fajtiszta kiskutya is van. Eszébe se jut, hogy félre kéne tenni, a szülei aggódnak emiatt egy kicsit, mert ők még úgy éltek, hogy be kellett osztani.
Egy rokonom dettó ugyanígy, hónapról hónapra éltek kb. 30 éves korukig. Aztán építettek egy házat, hitelből. Ma olyan tartozásuk van, hogy sose fogják kifizetni.

Persze, az embernek vannak igényei, kellenek a kulturális és szabadidős programok, stb. Nem kell remeteéletet folytatni. Nem csak a szélsőségek vannak, hogy vagy beosztok, vagy jól élek. Okosan és odafigyeléssel lehet a kettőt egyszerre, persze lehet olyan, hogy valamiről le kell mondani (nem egyenlő azzal, hogy mindenről és jaj én szegény, nem is élek, csak ülök a pénzemen). Pláne ha az ember nem is keres rosszul.

Szerintem a pénzzel úgy van, mint az idővel: arra jut amire tényleg szeretném.
Len.Mag 2013.12.16 16:20:21
@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): Nekem teljesen mindegy, hogy mire költi a pénzét, csak kicsit vicces, amikor azok panaszkodnak, hogy "nincs jövő", akik egyébként nem is gondolnak a jövőre.

Fentebb valaki megírta: ha a fizetés nem felel meg az igényszintünknek, váltani kell, vagy lejjebb adni. A posztoló és párja végül meglépték az előbbit, úgyhogy már csak az kell, hogy bejöjjön nekik, és minden happy.
Len.Mag 2013.12.16 16:23:06
@Babette_: Ez nagyon nem így van. Van kutyád? Ha rendesen valt oltva és nem maradékot eszik, pláne ha nagytestű, akkor egész szép összegeket felemészt. És hát néha ők is betegek lehetnek, ahogy mi is. Rájuk nem vonatkozik a TB :)
Határátkelő Magyarán szólva 2013.12.13 06:44:00
Kicsit gondban voltam, mit is írjak a mai poszt elé. Eddie írása ugyanis alighanem komoly indulatokat fog kavarni, de hát ez nem újdonság errefelé. Nem feltétlenül értek egyet mindazzal, amit leír, de nem is ez a dolgom, viszont érdekesnek és megvitathatónak tartom. "Ez a poszt…..
Len.Mag 2013.12.13 17:25:39
@zöldeketbeszélek: Hagyd el! Még egy kötőjelet is kihagytam! :D
@eddie1977: Kb. 15 bekezdés után (ezt mobilon olvasva nehéz megállapítani) általánosítva kijelented, hogy aki nem képes helyesen írni, az más dolgokban sem tekinthető felelősnek...
Len.Mag 2013.12.13 17:38:12
@eddie1977: Nem a helyesírásával, hanem a hangvétellel lenne bajom.
Len.Mag 2013.12.13 17:51:45
@Don Kartasch: Hát igen, csak az ember nem egyenlő a munkaerőpiaci értékével. Az csak egy összetevő.
Ami ma jön, olyan még nem volt, ezt bizton állíthatom. Már maga az alaphelyzet is olyan, mintha egy Molnár Ferenc darabot olvasnánk: pesti fiú és csallóközi lány találkoznak és szerelembe esnek Bécsben. Úgy döntenek, össze is házasodnak, mi több, gyermeket is szeretnének. Amit…..
Nem csak munkával, és tanulással, de önkéntesként is ki lehet jutni külföldre, bár kétségkívül, erről ritkábban szól a fáma. Bálint viszont – miután három hónapig nem talált munkát Magyarországon – úgy döntött, megpróbálja. Így került ki Katalóniába, ahol…..
Len.Mag 2013.12.11 13:44:51
@M. Úr: Sommásan megfogalmaztad! Egyetértek!
(Ez nem változtat azon, hogy ha most lennék 20, én is belevágnék :))
Len.Mag 2013.12.11 14:20:48
@Kriszta D:
IT Crowd: na jó, most már bele kell majd néznem. De mondom, az Office-szal jártam úgy, hogy minek nézzem, amikor ezen röhöghetek egész nap?

Érdekes, hogy szóba jött az Erasmus, mert pont nekem is az ugrott be a mai posztról, mint interkulturális ingyenbuli uniós pénzen, amit azért nem utasítanék vissza, de ha szavazni lehetne róla, valószínűleg eltöröltetném vagy jelentősen át kéne alakítani, hogy haszna is legyen.
Len.Mag 2013.12.11 15:25:38
@Kövérmadár: Úúúúúrissten! :D
És akit a széltől is óvnak, az búra alatt él? Ezt mivel magyarázod??
A holland felsőoktatásba nem túl nehéz bejutni, viszont a támogatásért keményen meg kell dolgozni. Külföldiként például havonta 32 órát, ha ez nincs meg, fizetheted vissza az arra a hónapra esedékes ösztöndíjad és az utazási kedvezményt. A mai történet szerzője, Diána…..
Len.Mag 2013.12.06 09:23:05
Iránról a legtöbben csak a hírekben hallunk, és általában elég ijesztő (vagy ijesztőnek szánt) dolgokat. Pedig az egykori Perzsia olajban gazdag, változatos ország, rengeteg pozitívummal – derül ki Viktória mai írásából, aki persze a negatívumokat sem hallgatja el, mert…..
Len.Mag 2013.12.05 10:30:12
@zöldeketbeszélek: @Hari Seldon 2: Szinte vártam, hogy ez felmerüljön. Azoknak, akik ismerik a történetet, az objektivitás végett talán nem árt ezt is megnézni:
en.wikipedia.org/wiki/Without_My_Daughter
Azt pedig, hogy mi az igazság, sosem fogjuk megtudni.
Len.Mag 2013.12.05 10:56:32
@zöldeketbeszélek: Az, hogy készült egy dokumentumfilt Without My Daughter címmel (Lányom nélkül, de nem biztos hogy magyar forgalomban van és ez is a címe), amiben az édesapa, Sayed Mahmoody mondja el a saját "verzióját", mert a játékfilm (Lányom nélkül soha) vagy a könyv nagyon negatívan állította be őt és állítólag nem minden úgy történt. Már régebben láttam ezt és nem mindenre emlékszem, de érdekes volt.

Meghallgatva mindkét verziót viszont olyan érzésem van, mintha egy civódó pár között kéne "igazságot" tenni. Nem tudok és nem is akarok állást foglalni.
Len.Mag 2013.12.05 11:02:15
@Len.Mag: Még annyit hozzátennék, hogy valamelyik (vagy akár mindkettő) hazudott, mert az állításaik között több ponton egyértelmű ellentmondások vannak.
De nagyon érdekes volt a filmbéli Sayed mögött meglátni Az Embert, és nem csak egy elvakultan vallásos nőverőt :)
Régen jártunk Olaszországban, így nagyon örültem olaszmamma írásának, aki nem kevés tapasztalat birtokában van már az itáliai virtust illetőleg. Mint kiderül, külföldiként (pláne nőként) munkát találni szinte lehetetlen, de ha sikerül, akkor az élet jó. Jöjjön tehát…..
Len.Mag 2013.12.03 11:56:06
@Barátusz: "Van benne két eléggé furcsa mondat a gyerekkel meg a pizzával kapcsolatban."
Melyikre gondolsz? (Jó, a pizzáról csak egy mondat van. :))
Len.Mag 2013.12.03 12:03:53
@Don Kartasch: Ez durva általánosítás. Én rengeteg hajnalban kelő, dolgozó olaszt ismerek, olyat is aki a saját cégét viszi, ha ő maga nem tolja a szekeret, akkor az nem fog menni.

Tényleg, a reluxa! :)
És a sniccer vajon?
Len.Mag 2013.12.03 12:11:53
@Barátusz: A gyerekre több helyen utalást tett. Így nem derül ki, hogy mit kritizálsz. :)
Egyébként azt hiszem, egyetértünk. Arra gondolsz, hogy egyéves koráig mennyire alakul ki az otthonosság érzése? :)
(Bár volt egy ismerősöm, igaz ő 4 éves koráig járt az édesanyja országába, aztán 0 kötődése lett oda, a nyelvet sem beszélte. Amikor felnőtt fejjel egyszer elment, akkor elmondása szerint egy csomó mindent megértett, de semmit nem tudott beszélni, illetve az illatok voltak számára furcsán ismerősek.)
Az ügyintézés gondolatától egy Magyarországon szocializálódott ember általában rögtön lábrázást kap, sőt, így van ez a világ legnagyobb részén. Az egyik kivétel Svédország, ahol kicsit másként mennek a dolgok, derül ki Bandi Republic mai történetéből. Szombaton…..
Határátkelő Basel, te csodás! 2013.11.28 06:48:00
Ma Svájcba, azon belül is Baselbe látogatunk. A poszt szerzője, Bebbi némi elemzést követően meséli el röviden kiköltözésük történetét, majd mutatja be a várost. Én speciel szívem szerint rögtön indulnék. :) Freie Strasse karácsonyi fényekben „Sokat gondolkoztam, hogy…..
Len.Mag 2013.11.28 13:08:21
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Oké, igaz, de a lényegen nem változtat. Északon pl. az USÁ-t, Kanadát és Mexikót tudnám beírni, ahogy ők Francia- meg Spanyolországot, de a Mexikói-öböl körlü már bajba kerülnék, szóval oda is kerülne pár Sorry vagy egy-két állam nem a saját helyére kerülne.
Szerintem az átlagember ezzel így van, ha nincs alkalma rákészülni egy ilyen "megmérettetésre".
Len.Mag 2013.11.28 17:09:45
@mojoking77: Ezt lehet lazábban kezelni. Persze, lehet nevetni is rajta, én is nevettem az olaszoknál a "Mannyum" jégkrémen (Magnum), meg hogy az IBM "ÍBíÉmmé". Ez nem hülyeség kérdése, ők mindent a saját kiejtésük szerint ejtenek. Mi magyarok ebben nem vagyunk következetesek, van amiben megtartjuk pl. az angol kiejtést, másban nem.

Erről eszembe jutott a Sanyo, és hogy mennyit röhögtünk rajta gyerekkorunkban. Értelmes ember nem hívja így a cégét. Vagy mégis?
Len.Mag 2013.11.28 17:58:59
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: :D

@nosuti: Mármint hogy németül hangzik furcsán? (számunkra) Nekem a "Zímensz" is furcsa volt. A "sanyó" meg pont magyarosan ejtve :)

Egyébként a Samsung is miért lett samsung? Ezt tudja valaki? Max? A hangul írás szerinti karakter kiejtésében sokkal közelebb áll az o-hoz, nem? Tehát pl. Samsong.
Mai szerzőnk, Mici először Angliába ment dolgozni, de ez a kaland rosszul sült el, így vissza is tért Magyarországra. Ám ahogyan a briteknél, úgy otthon sem látott semmilyen perspektívát, így következett Hollandia, pontosabban Utrecht, ahol au pairként dolgozva sikerült…..
Egy egészen durva történetet osztok meg ma veletek, melynek írója és elszenvedője, Annamária, akinek egy szép nap az az ötlete támadt az Egyesült Államokban, hogy egy évre Magyarországra költözik a már ott született fiával, hogy a gyerek is megismerhesse édesanyja hazáját és…..
Len.Mag 2013.11.26 10:12:58
@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Csakhogy ők nem állampolgárságot kértek, hanem csak egy diákigazolványt...
Len.Mag 2013.11.26 13:02:10
@Babette_: És merre indulnál, ha szabad? :)
Len.Mag 2013.11.26 13:12:53
@petrasp: Nem tudom, a szabályozás ezeket hogyan kezeli, de logikaileg ez két teljesen különálló ügy, csak mindkettő abból a tényből indul ki, hogy az egyén az adott ország oktatási intézményének a hallgatója/tanulója.

Az egyik dolog a tartózkodás kérdése, amit mint tanuló/hallgató igényelek azért, hogy a tanulmányaimat ott tudjam folytatni, ahova felvettek.

A másik dolog a diákigazolvány, amely, mint adott országban tanulót, megillet..
Vannak váratlan sikertörténetek is az ember életében: például amikor az ember némi túlzással „csak úgy" feliratkozik egy PhD-hallgatókat kereső listára, majd egy kap egy telefont, és mire kettőt nézne, már Ausztriában találja magát. Ez történt Andrással, aki Facebookon…..