Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Balambér

0 bejegyzést írt és 397 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A leggyakoribb kérdés, amely olvasóinktól érkezik: milyen eszközökön lehetséges a low&slow műfajának hódolni? Sütőeszköz-posztunkban az alapelveket már lefektettük, erre építve igyekszünk minél több gyakorlati példát, eszköztesztet bemutatni. A Cobb grillek a…..
Balambér 2015.07.30 13:18:59
@emul: én is néztem tavaly az iGrillt, kifejezetten tetszett, de ahogy írod is, a vélemények nem voltak túl rózsásak, sőt, amikor én néztem, konkrétan visszahívás miatt nem is lehetett sehol rendelni. Azóta persze eltelt egy év, és lehet, hogy most már javították a hibákat (az egyik hiba elég ciki volt mondjuk, a vezeték szigetelése nem igazán bírta jól a hőt :) )
Én végül egy 733-as Maverick-et vettem, és nagyon nem bántam meg. Igaz vámra+szállításra ki kellett fizetnem mégegyszer az árát, úgyhogy olcsónak semmiképp nem volt nevezhető :)
Viszont ha az ember többször is akar low and slow technikával sütni (6-8-10+ órán át), akkor nagyon megéri a beruházás.
A Nyárspolgár blog és a hazai BBQ-mozgalom egyik első számú inspirációforrása már a kezdetektől a Franklin BBQ. Közvetlen stílusával, gyakorlatias, könnyen befogadható videóival rengeteget segített az indulásban. Aaron Franklinnek vezető szerepe van abban, hogy a barbecue nagy tempóban megkezdte a…..
Miután a 2016-os nyári olimpia hétfő hajnalban a végéhez ért, az MTVA úgy döntött, hogy hétfő (tehát augusztus 22-én) este nyolctól az egészet leadják újból. Igen, jól értik, 16 napon keresztül ismétlik majd a riói játékokat az M5-ös csatornán, de immár időeltolódás nélkül, magyar idő szerint. Az…..
A hobbiszinten művelt BBQ két másik szabadidős tevékenységhez hasonlítható: a fotózáshoz és a horgászathoz. A fotózással való első számú analógiája az esszenciális készülékigény. Ahhoz, hogy barbecue technikával süthessünk, mindenképpen szükséges egy stabil eszköz. Bármelyik típushoz is tartoznak, a…..
Balambér 2014.12.18 06:46:08
@xlsxls.: Hát gratula! Laikus, hozzánemértői véleményem szerint király lett. Kíváncsi leszek a beavatásra is, majd arról is adj riportot!

Infrastrukturálisan nálam a terasz fedése van porondon éppen, és komoly fejtörést okoz, hogy hogyan nem fog a füst beszorulni a tetőszerkezet alá. Úgy látom ezt a kérdést te nem aggódtad túl. Bár neked a szélen van a cucc.
Igaz nálam meg mobilis a gömbgrill meg a töltényszmóker, úgyhogy legfeljebb átpakolom egy olyan helyre, ahonnan nem befele, hanem kifele viszi a szél a füstöt.
A sheperd's pie (pásztorpite, eredetileg cottage pie) angol klasszikus, amiben krumplipüré- és fűszeres ragurétegek váltakoznak, és amelyet sajttal megszórva cserépedényben sütnek át. A húsragu alapanyaga hagyományosan bárány vagy birka, ez esetben marhafarokkal dolgoztunk, amely szintén kedvelt a…..
A barbecue királykategóriája a marhaszegy (brisket). Ez a hagyományosan kevésbé értékesnek számító, kemény, nem igazán vonzó húsdarab a BBQ-típusú sütések emblematikus alapanyaga, Texas állam nemzeti étele. Felépítése és zsírszerkezete determinálja a lassú tűzön…..
Balambér 2014.12.02 16:00:07
@Márkaséf: Az átlagon felüli nedvezés nekem is feltűnt. Van olyan szitu, amikor ez nem bug, hanem feature. :)
De ezek szerint valószínűbb, hogy ez esetben inkább az előbbiről van szó. És akkor joggal gyanakodtam, hogy a 96 fokos maghőmérséklet sok lehet kissé.

(Két mondaton belül két nyelvtani urban legend letörésében is előreléptem: "de-vel nem kezdünk mondatot", és-sel nem kezdünk mondatot.)
Balambér 2016.01.23 22:02:58
@Márkaséf: Valóban, úgy tűnik rég olvastam (és kommentelés előtt nem ellenőriztem vissza a posztot:)). Én úgy emlékeztem, hogy a magas tartománynak 140 fok a teteje. De ezek szerint az az alja, és ők meg a magas tartomány tetején 160 fokon csinálták. Felvágás előtt kifejezetten túl keménynek tűnt a videón, és pont azért szörnyülködtem, hogy hogy tehettek ilyet egy wagyuval.
Na a tieden azon látszott viszont, hogy az nem kemény :) Tiszteletet parancsoló.
Melyik kütyüben készült?
Sokszor és sokan teszik fel a kérdést: léteznek-e olyan alapanyagok, receptek, amelyek révén létrehozhatók magyaros jellegű BBQ-fogások? A téma kezdetektől fogva foglalkoztat bennünket is. Amikor ez ügyben zajlik eszmecsere, mindig az elsők között merül fel a marhalábszár, mint…..
A pastrami legendás étel, amely valahol a barbecue stílus határmezsgyéjén helyezkedik el, ötvözve a lassú tűzön füstön sütést különféle egyéb eljárásokkal. A mi olvasatunkban egy különleges hibrid, kulináris mesztic: a pácolt-füstölt húskészítmények és a barbecue módszerrel sült hús keresztezése.…..
Balambér 2015.12.18 18:49:05
Na frankó. Gondoltam szilveszterre feldobok egy szegyet a szmókerre. De ennek a csendes nyugis tervnek úgy látom lőttek. Több napos pácolgatás, meg több napos füstölés lesz ebből :)

Kérdéseim lennének:

1. Vettem a nyáron egy új hűtőt, ilyen levegő keringetős fajta, azt vettem észre, hogy rettenetesen száraz levegőt csinál odabent a hagyományos hűtőkhöz képest. A felbontott felvágottakat ez rendesen hazavágja, de pl. arra pont kapóra jön, hogy a holnapután sütendő steakjeim remekül "dry age"-elődnek már két napja benne. Mi a helyzet a pastramival? Ilyen közegben is tartanád a 10 órás szikkasztási időt? (Vagy másképpen: lehet vajon a pastraminak szánt húst túlszikkasztani?)

2. Az nem volt világos a szövegből, hogy a BBQ fázisban akkor most végülis volt füst, vagy nem volt füst? Raktál rá füstölő fát?

3. A sima normál füstölt (párdon: füstön sütött :)) marhaszegynél nekem a hús közepi szürke zónával van egy kis problémám, hogy az számomra egy kissé kiábrándítóan ízetlen "sima főtt marha", és magában nem sok az élvezeti értéke (márpedig ha valami önmagában nem elég jó és muszáj a szósz hozzá ....). Akartam már azzal próbálkozni, hogy meginjektálgatom a húst ezt megpróbálván tompítani, de még nem jutottam odáig. A pastrainál hogy áll ez a dolog? Ha veszel egy szelet húst a vastag belső részéről (mondjuk a pointnak), és leszeded a külső smoke ringes, fűszeres részeket körbe, akkor a legközepének van íze?

4. A pughaság, vagy ahogy nagyon kifejezően mondod "krémesség" viszont kifejezetten gyengém a simán füstölt szegynél, és eddig mindenki másnál is azt olvastam, hogy a házilag készített pastrami ehhez képest egy kicsit (vagy néha nagyon) "kötöttebb", keményebb, kevésbé omlós. Mit gondolsz arról, hogy ez a technológia miatt determinisztikusan van így, vagy elérhető lenne pastramival is ugyanaz puhaság, krémesség? (pl. hosszabb BBQ sütési idővel, vagy több gőzöléssel)
A töltött libanyak legendás fogás, hazai klasszikus, amelynek faszén felett történő elkészítése régóta szerepelt a tervek között. Idén novemberben libanyakdömpingbe botlottunk a Lehel Csarnokban, így kaptunk az alkalmon, és egy többelemes libatorost – libaragu-leves, libacomb,…..
A barbecue egyik legfontosabb védjegye a letisztultság és egyszerűség, ezért a komplikált hús-előkészítési módozatok nem jellemzőek az irányzatra. Más a helyzet a verseny-BBQ-val, amely egy teljesen külön ága a barbecue-zásnak. Ennek a műfajnak egyetlen igazi fellegvára az USA,…..
Az amerikai barbecue különleges színfoltja a mexikói határ menti övezetben követett BBQ-irányzat, amelyet jelentős tex-mex konyhai hatások tesznek roppant üdévé és izgalmassá. Első idei sütésünkben ennek a sajátos BBQ-irányzatnak a jellegzetes ízeit kerestük, és…..
Balambér 2015.01.08 14:15:59
Wow! Tortilla-nyomó. Bámulatos, hol tart ma már a tudomány. :)
Mindenesetre a végeredmény nagyon gusztusos és étvágygerjesztő lett.
Engem is elkapott a szegyfüstölhetnék az ünnepi pörgés lecsendesedésével a szilveszterhez közeledvén. Úgyhogy én dec 30-án fűtöttem föl az Excel 20-at, -6 fokban :)
A hús -szintén az Eco-Meat gondozásában- egy 5.3 kg-os gyönyörűség volt, ennek most csak a fele (flat felőli vég) ugrott a rácsra.
Én most erősebben fűszereztem, mint a múltkor, gyönyörű szép bark alakult ki, és majdnem egy centis smoke ring.
Az állag nem lett olyan tökéletes, mint a múltkor, egy nagyon picit szárazabb lett, de ez részben betudható valószínűleg annak is, hogy akkor a point felőli véget csináltam, ez meg a flat volt. Nomeg azt 25 fokban nyár végén, ezt meg -6 fokban télen :)

Azt is figyeltem, hogy mennyivel nő meg az üzemanyag igény a téli sütés során, és meglepődve tapasztaltam, hogy nem igazán van érzékelhető különbség (bár ezt csak érzésre tudom mondani, mert egyik esetben sem mértem le pontosan, hogy mennyi faszén fogyott, csak uszkve per kábé érzem úgy, hogy ha több is fogyott most, nem túl sokkal).

Szumma szummárum a végeredménnyel én is meg a kóstoló vendégsereg is teljesen elégedettek voltunk. A flat legvégét, a legvékonyabb részt, ami a legkevésbé volt puha, azt felkockáztam apróra, és eltettem fagyra, babgulyásba tervezem majd bevetni titkos fegyverként. Szerintem ütni fog :)
A char-siu, a kínai konyhaművészet kantoni ágának egyik legismertebb fogása. Hagyományosan kemencében, magas hőfokon sütik, zsírosabb sertésrészekből, úgymint a lapocka, tarja, esetenként pedig dagadó vagy oldalas is.  Érdemes néha kikacsintgatni a ribs-brisket-beef ribs…..
Balambér 2014.12.14 07:39:34
Kiváló!
Magam is próbálkozgatok egy ideje char shiuval, én is tradícionális, autentikus vonalon indultam el, és úgy jutottam el ehhez a verzióhoz:

www.youtube.com/watch?v=BjCiQjMSQ40

Amely persze igen messze van az autentikustól, de egyszerű és gyors, és az eredmény is gromek. Autentikusság ide vagy oda, az ötfűszer kiváló ehhez az ételhez, azt mindenképp ajánlom kipróbálásra, bármelyik sütési módszerrel.

Legközelebb viszont a te verziódat fogom napirendre tűzni. Már úgyis gondolkodtam, hogy mivel kellene kipróbálni a kampós lógatást, remek ez a tipp. :)
A csípős szószok (hot sauces) az amerikai BBQ-ban az első számú alapanyagok egyikét képezik. Használják őket mártásokhoz, marinádhoz és a végeredmény kísérőjeként is. A csípős szószok doyenje kétségkívül a Louisiana állembéli Tabasco, amely vénebb és stabilabb a…..
Balambér 2014.12.04 17:18:12
@Bony: A poszt apropóján én azonnal felvettem a kapcsolatot GaBko mesterrel, és rendeltem egy szállítmányt a szortimentből. Ő is árul magokat is. Mondjuk habanero az pont nincs neki, ha jól láttam, de azért akad nála bőven egzotikus fajta.

Az alap Tabasco az nálam is határeset, mert az én ízlésemnek túl ecetes.
Amúgy ecetes vonalon, ha valamit nem kell méregerősre csípősözni, hanem elég csak egy kis lágy "heat", akkor a Shambal Oelek tud még elég jó lenni.
Tescoban pl. kapható.
A kiterített csirke, világszerte ismert nevén spatchcock chicken (másutt: spattlecock chicken, butterflied chicken) egy alapvető BBQ-fogás és sütési módozat. Amellett, hogy látványos és finom, kitűnő lehetőség arra, hogy csiszoljuk sütési technikánkat, mivel a csirkét a…..
Balambér 2014.11.24 12:05:05
Megcsináltam a hétvégén. A szmókeren!! :)
Azt kell mondjam, hogy ilyen tökéletes állagú csirkemellet még sosem sikerült elérni (pedig nem tegnap kezdtem a csirkesütést).
Mondjuk ebben szerintem a legnagyobb szerepet az játszotta, hogy a 73 fokos maghőmérsékletre lőttem (pontosan 73-on vettem le, majd 20 perc pihentetés), combot nem mértem.
Az is bizonyosságot nyert, hogy az asszonnyal tökéletes diszfázisban vagyunk, neki nem ízlett jobban a beer can chickennél. :))
Igaz ő már teljesen telítésbe ment az amerikai stílusú BBQ ízesítésektől (rub vagy szósz, mindegy), mostanára feláll a hátán a szőr, ha valamiben barna cukor van, vagy ha csak akár édes vmi, így nem tekintendő igazán mérvadónak.
Keresem én is a kivezető utakat a folyamatos barnacukor+molasse+méz+BBQ szósz (= ízesített ketchup) ördögi körből, úgyhogy kipróbáltam a francia konyha ihletésű BBQ szószodat (a péntek estém, meg a szombat délelőttöm ráment). Igyekeztem elcsalni az abban szereplő édes mennyiségeket is, de az asszonyt mostanára már nem lehet meggyőzni arról, hogy a húsra kent piros cucc az nem pusztán édes, hanem savanykás, fanyar, sós is mellette :)

Külön bosszantott, hogy az alsó tálcára raktam egy tepsi "baked beans"-t is, amiben aztán az ég világon semmi édeset nem raktam (bab+hagyma+bacon+fokhagyma+kolbászhús+paradicsomlé, inkább lenne nevezhető sóletnek, vagy vmi hasonlónak), de készen olyan volt, mintha a fölötte sülő csirkéről kizárólag a cukortartalom csöpögött volna le. Tisztára olyan édes lett a bab is, mintha egy fél bögre cukrot borítottam volna bele.

Szumma szummárum, a csirke szinte tökéletes lett (leszámítva az asszony lemondó "már megint édes" elkeseredését), úgy egyébként a BBQ szósz is elég jó lett (nagyságrenddel kevésbé édes, mint a ketchupos verziók), a bab fölé viszont többet nem teszek BBQ ízesítésű cuccot.
Balambér 2014.11.24 18:50:19
@Márkaséf: Pontra lőttem én eddig is a csirkét, csak sokkal magasabbra BBQ Pit Boys alapján. De egyértelműen ez a 73-74 fok a nyerő, kérdés nem férhet hozzá.

Chilis babot én is csináltam korábban párszor a gömbgrillen, rendes magasfalú öntöttvas lábasban, klasszikus (lényegében direkt) módon, az izzó parazsat használva tűzhely helyett. Ott én is arra jutottam, hogy nem éri meg a többlet macerát, meg az erre a célra ellőtt faszén mennyiséget.
De aztán megláttam (szintén BBQ Pit Boysnál) ezt a módszert, hogy az oldalas füstölése során az oldalas alá egy tepsiben teszik be a babot (ami lényegében előre össze van készítve), és volt már olyan első osztályúra sikerült nekem is. A titka szerintem az, hogy így tepsiben jóval nagyobb felületen érintkezik a füsttel, illetve konkrétan füstölés üzemmódban készítem, és nem az van hogy faszénnel helyettesítem a gáztűzhelyet. Ilyenkor nagyon tuti a dolog.

Csak BBQ fűszerezésű dolgot nem szabad fölérakni, mert az elviszi édesbe :)
Lassan végéhez közeledik az első szezonunk, ezért következik egy rendhagyó poszt: bemutatjuk azokat a figurákat, akik a Nyárspolgár blog és a szárba szökkent hazai BBQ-mozgalom meghatározó alakjai. Mindannyiunk közös vonása: amióta a faszén füstje megcsapott bennünket, a BBQ mindennapjaink…..
Balambér 2014.11.20 15:59:10
@Márkaséf: Na tessék! Abban bíztam, hogy lebuktattalak, erre kiderül, hogy én buktam le. :)
Nyárspolgár BBQ Pulykapofonok 2014.10.29 13:03:58
A pulyka a barbecue totemmadara, Hálaadáskor az Államokban a többmilliós BBQ-tábor egy emberként nekilát, hogy faszénparázs és füst felett süsse meg e gigászi szárnyasokat az ünnepi vacsorára.  Alapanyagban és technikában sem egyértelmű az elkészítése, így itt az…..
Balambér 2014.11.02 15:55:53
@Márkaséf: "Szeretnénk megsütni egy 5-6 kg körüli pulykát egyben, BBQ-szmókeren, úgy, hogy legyen mellhúsa is, proteinmentesen. Vajon reális ez a cél?"

Reméljük, hogy nem az! :))) Proteinmentes húsból én nem kérek!! :)

(Értettem amúgy ám, csak túl magas volt a labda, nem bírtam ellenállni.)

A posztért amúgy respect! Közreadni a félsikert, vagy éppen a sikertelenséget a népek okulására ... ráadásul úgy, hogy én, aki nem nagyon szeretem a pulykát, még bennem is felbuzog szinte a "ki kénye próbálni a pulykát is" érzés a poszt elolvasása után.

Jamie-ék itt dicsőítik a bronz pulykát, mint hagyományost (hogy a videó elején ilyet süt-e, vagy boltit, azt most nem tudom :)

www.youtube.com/watch?v=2SscC_q3F0U&t=17m00s

Azt is remekül hozza ez a blogposzt, hogy a jó blogban a hozzáadott érték igen nagy hányada jön a hozzászólásokból.

Na megyek, megnézem hogy áll a pulled pork ;)
Bár a füstön sütés lassú tűzön műfajának egyik őshazája az USA, amikor barbecue-ban gondolkozunk, az nem feltétlenül csak amerikai identitást és konyhakultúrát jelent. A jó BBQ büfék és márkák egyik ismertetőjegye pont az, hogy nem cowboy kalapos ál-western hangulat lengi…..
Az oldalas után a pulled pork (szabadfordításban: cafatos sertéshús) a barbecue műfaj második legismertebb fogása. Egyben sütött lapockából vagy tarjából készül, vagyis kellőképpen nagydarab és zsíros, kollagén részekben gazdag húsrészekből. Az igazi low & slow…..
Barbecue Ételkészítési technika: lassú tűzön, hagyományosan 230-250F (110-120C) tartományban, de mindenképpen 150C-on belül, fatüzeléssel vagy természetes faszénnel képzett indirekt hőn, hosszan elkészített hús. A Nyárspolgár BBQ blog a barbecue fogalmát szigorúan a fenti…..
Balambér 2014.07.29 11:21:23
@GöTi: Én rendszeresen csinálok "sznájk"-ot :)
Előtte "Minion"-oztam, de mióta olvasom ezt a blogot, azóta lejjebb vittem én is a sütési hőfokot, és azzal megnyúlt a sütési idő is, ehhez meg nekem sokkal jobban bevált a snake.

Kicsit "továbbfejlesztettem" a dolgot (értsd: egyszerűsítettem), és ez talán még Márkaséfnek is bejöhet, mert így nem kell egyforma brikettekkel legózni (noha én brikettet használok), ez szerintem faszénnel is ugyanúgy működik:
Van a Weber-nek ez a parázs tartó kosár tartozéka, két "félkör". Ebből az egyiket rakom be a széléhez a grillnek, majd elhúzom a közepe felé, hogy a grill fala meg a kosár széle között legyen kb. 10 cm. Ebbe a résbe öntöm (!!! tehát nem a kosárba, hanem mellé és nem rakosgatom legózva egyesével, hanem egyszerűen odaborítom a zsákból !!!) a brikettet, és aztán az egyik végén begyújtom.

Kiválóan működik.
Az index.hu tizenötödik születésnapján abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy meghívott fellépőként megkísérelhettük jóllakatni a majd' háromszáz fős vendégsereget barbecue alapfogásainkkal. Megsütöttünk 12 oldalast, lencsével körítve, továbbá közel 20 kg…..