Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TurtleKat_

75 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Végre ismét hármasban gyaloggrúvolva tülköl a fajőr. Metsz & gúzsba-szaxofonoz! Öt zúgó tétel, ami többek között egy káposztatorzsa sötét belébe is betekintést enged, füllel. Alvajáró bivalyok. Csuklyásizom-melankólia. Szabadégés az erdőháton. Testament by Fire!..
A mindenbenutazó lengyel gityós melankolikus, keleteurópai, holzavaros-holszép (Odesszában szerzett) szólóimprovizációi helyenként Steven R. Smith munkásságát, azon belül is a Hala Strana projektet juttatták eszembe, a zúzmarás ködharangokat, máskor a Marc Ribot-féle Silent Movies gömbölyűségét és…..
Számomra az év archív találata: eleddig eldugott eksztatikus free jazz próbatekercsek a legendás triótól, szólóban-duóban-hármasban, ugyanabból az évből, amikor Bäbi kijött (hetvenhat!). Dob / duplaszaxofon / nyakló nélküli, elszabadult perkázás / Glover többek között ködkürtön, és egy "vakcina" (?)…..
A francia cím nem árul zsákkbamacskát: akusztikus gityó & preparált zongora peng és zeng héttételben (nemérc & nemcimbalom). Szivarhamuréteg gyűlik a wolframizzószálon. Valahol harangoznak. Beledzsonkédzseződsz & beletarrbélázódsz a húrok túlvilági összhangzataiba. A csorbacsík felhangok…..
Gleccserhipnózis az izlandi nepáliaktól, akik tizennegyedik századi perzsa szövegeket improvizálnak a plútóbolygón, szerelmi hegedű- és zsebharmónium-kísérettel. Csodálatos glisszandók, amik kimerevítik neked az időt, és mint egy puha pengét, beleéneklik a szívcsakrádba. Hűvösebbek és…..
Kazettaszalag- és szívidegcsikorgató ördögűzést celebrál csuhás Kristin Hayter (Lingua Ignota másutt). Mocskos és felemelő kísérleti miséje a lelkiüdvünkért, a mienkért, bűnösökéért szól, sötét, bánattól túlvezérelt, zörgőcsontú zongoráján kísért balladákkal, kificamodott, reményvesztett, zűrzavaros…..
A hetekben ismertem meg Graham Lambkin korai zenekarát, de mintha mindig is ismertem volna. Olyan DIY kísérleti lo-fi punk/zaj/spoken-word/kollázs-folk ez, mintha a Dead C megette volna Captain Beefheartot, aki megette az angol free improv szcénát Derek Bailey-stül és az összes délbrit sulizenekart.…..
Az egyhangotnyomokazorgonán-császárnő ezúttal szinuszhullámra, elektromos gitárra (Stephen O'Malley) és csellóra (Lucy Railton) szerzett triplalemeznyi fejmosómisét. Búg, búg és búg, fullaszt és felemel, végtelen, gyönyörű. Megtelik közben a szobád azúrkék tejjel meg binaurális magzatvízzel, az…..
Gyöngéd és szomorú dalok elmúlásról, széthullásról, elengedésről és felejtésről.Tündöklő baljóslatok a hercegtől. Keeping Secrets Will Destroy You by Bonnie "Prince" Billy..
Mats Gus száztagú, peripatetikus krautrockra és Curtis Mayfield-i r&b-arranzsokra hajló rapszodikus free jazz dixieland bandje idén tripla LP-vel készült, két órán keresztül keresztül harsog balzsamosan a fülünkbe. Aggodalmas, harcias, groovy és felemelően érzelmes anyag, már-már történetmesélő,…..
Fossá kamilláztam a szemem, úgy kiszáradt + valami erózió is diagnosztizáltatott a retinámon néhány napja, ezért  beraktam a Big Brave alapítóarc tavalyi szólócuccát (ezt!), és alulvilágított albérletemben megidéződtek a baljóslatú idők, amikor Barn Owl és Steven R. Smith lemezekre vártam a csodát,…..
Szólórománcok '84, Berlin. Összeslétezőszaxofonon, basszklarinéton és tárogatón, lomhán és zivatarosan, mindenhogy: hallgassuk őt! Robban a barnasörfájdalomgránát, a bombatölcsérben pitymallatfűrész- és fakéregspirituálé virágzik, a háttérben pedig lódol az elmaradhatatlan sírókomondor hatvannégy.…..
Mekkora tevegelés már a délibáblepte homoksztyeppén, beszittyózva! Igazi oáziskereső, kísérleti sivatagi rock két dagályos tételben: lájvszett a kairói illetőségű haveroktól, köztük Alan Bishoppal, az ősabszurd pszichedélia és zeneetnográfiai esztrádhumor megvilágosodásfelelősével. Hömpölyögjetek,…..
Spirituálék krónikus másnapra! Bill és Chris duója már többször bizonyított busongásban & free rock turbulenciában, Zoh pedig Albert Ayler mentén szaggatta a szíveket a szaxofonjával. Nagyon szépen így hárman, ahogy tanítják a virágokat nőni, hajladozni. The Flower School by Zoh Amba &…..
Korai bardótó, amikor még olyanok voltak, mint a Sun City Girls vagy a Dead C: penész-szagú garázsokban (remizekben, vágóhídkabinokban) tolt, érzelmesre szívott zajrokk-görgetegek, végtelen visszhangragerjedés, mocskos, paranoid, pénztelen nyugalom (1993-ból). A kedvenc sulizenekarotok!…..
A legstílusosabb trippy exotic jazzkombó a 2016-os Cultural Capital után rákalauzol titeket a rögös útra. Kísérleti kémfilmfunk, fura gépdobok és olajszőkítés zsebharsonával. The Hard Way by Sexmob..
Hamár sumák, álljon itt Aaron Turner tavalyi kollabja a dobos Jon Muellerrel. Igazi free improv rajság: setét és felemelő drónok, szinuszok, törzsi harang, csilingelés, halmoraj, napszél- & űrtörmelék-kórusok, pikkelyeid alá mászó hangvonulások. Elképesztő textúrák csúszkálnak egymáson, baszó…..
Keiji és a SUMAC harmadik együttműködése, tavalyról, láttam, még nem volt itt, gondoltam, eléggé megfelelően zajongnak, érzelmes visszhangpedálozástól skalptrancsírozó világvégegyártásig bejárják a sztyeppét, süt a nap,  szerintem, kurvára, tessék. Into this juvenile apocalypse our golden blood to…..
Marcék jobb formában, mint valaha! A T. Rex-es rockslágereket, dévaj szabadimprovizációt, afro-kubai sugárhatást, ironikus beateket, jazzcore-t, spoken word-öt, végtelen blues-jamet és a punk rock / rockabilly protest-dühöngést lavinaként magukbaszoppantó triót továbbra is olyan szenzibilitás és…..
Megérintő techno: szomorú vágyódás, nosztalgiaspazmusok, gyönyörű madártávlatok, himnikus, szívremászó ambientek és törzsien életigenlő bólogatás. Kinyitja a lelked. ("Ennyi tablát én még trensz-alapban nem hallottam" jeligére.)  Imagine This Is A High Dimensional Space Of All Possibilities by…..
Ők az új kedvenc zenekarom, komolyan! Három (+1) japán egy szobában fura lo-fi (konkrétzenébe hajló) post-punk haikukban fogalmazza meg, hogy a zene az műanyagzsák például. Köztük zhu wenbo, akit én a halláshatáron mozgó, elektroakusztikus zörejdzsemmjei miatt becsülök nagyra, most tömör,…..
Minimalista kamaraelektronikus zsolozsmázás, megkísértő, bőröd-alá-mászó varázsige-kántálás. Ben Vida ambient-drone-rezgészuhataga mozgékony, vízrobajszerű költészetbe ömlik, egyszerű felsorolászuhatagok válnak nagyvárosi imamalommá, klausztrofób belső-csendszálakká, miközben nagggyon lassan futnak…..
Ismeritek azt a viccet, hogy a körlégző, a üveghangbiciklista, a barázdagyáros meg a marimbás fölfedezőarc megy a tejúton, az egyik aszondja: "jazz dronecore funk metal - tessék!”, mire a többiek elkezdik nyakló nélkül pakolni a delfinpárbeszédekből, egzotikus hangtájakból, morózus funk-grúvokból,…..
Indulhat a buli. 2222 AND AIRPORT by Shit and Shine..
Új lemez a japán poliritmiacsászároktól. Egymáson átlapolódó, lomha minimáltechnó-lüktetések, hosszútávú ütemmutató- és tempójelzés-játszmák, gliccsek. Semmi kapkodás: lassan építkeznek, finoman másznak az agytörzsed alá. Fegyelmezett ritmushipnózisuk néha olyan, mintha egy James Brown alapot a…..