Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pityokacska90

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„A nemzetpolitika aktuális kérdései címmel tart előadást Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke január 16-án, szerdán este 18 órától a kolozsvári Minerva-ház Cs. Gyímesi Éva termében. (Jókai /Napoca utca 16 szám). Az eseményre a Kós Károly Akadémia…..
pityokacska90 2013.01.16 02:32:18
Igen, csak az erdélyieknek más "beidegződéseik" is vannak ám...
Vannak olyan élő emlékeik, amelyek az anyaországiakból rég kiveszett (Rákosi Elvtárs rég volt, Kádár nem volt ilyen?)

A fiatalokat leszámítva, bennük még él az, amikor:

- DIKTATÚRA volt... A demokrácia még formailag sem volt. (de rég hallottuk mi mostanság ezt a szót, ugye... Legalább emlegetnék gyakrabban...)
- A Pártvezetésnek KIZÁRÓLAG "ÁTÜTŐ SIKEREI" voltak - hibái, kudarcai soha. Persze, a hétköznapok a növekvő nyomorról szóltak... "SIKERORSZÁG" voltunk, szemben a "GYORS IRAMBAN HANYATLÓ, HATALMAS GONDOKKAL KÜZDŐ NYUGATTAL"... (ismerős a szöveg?)
- A Párt MINDIG "HARCOLT" VALAKI ELLEN! Mindig volt (fiktív) ellenségkép, mindig keltve volt az ellenséges hangulat valamilyen jól irányzott "ellenség" ellen. Ez térségek szintjén a "ROHADT, HANYATLÓ KAPITALISTÁK"-ban merült ki (ismerős?), népek szintjén - áh nem, NEM A ZSIDÓK! - hanem a MAGYAROK ellen irányult...
- MINDEN AZ ÁLLAMÉ volt (gazdaság, pénzügyek, az egyetlen bank...) Olyan is volt, hatalmas volt a pocséklás - hatékonyság 0...
- MINDENRŐL VÁRATLANUL, MEGFONTOLATLANUL, LOGIKÁTLANUL KÖZPONTI UKÁSZBAN "föntről" rendelkeztek.
- Szinte semmiféle fejlesztésre nem volt pénz (honnan?). Viszont voltak kiemelt beruházások, ahova minden pénzt beleőltek a pártvezetők (egyebek közt pl. foci-klubbok!, emlékművek, paloták)
- KÖZPONTI ÁRAS volt pl. a REZSI. Persze, PIACI ÁR ALATT - másképp drága lett volna a népnek, így az "feszültségekhez" vezetett volna. Így az inkább nem is volt közmű-szolgáltatás, hogy Állam Elvtárs ne bukjon rajta sokat.
- Így voltak rendszeres áramkimaradások, a központi fűtés-HMV inkább nem volt... Persze, a benzin se nagyon volt... ("páros/páratlan rendszámú hétvégék", km-es benzinsorok...)
- Ezek a megszorítások a látszat-választások előtt MINDIG ENYHÜLTEK! (nem az eredmény volt tét - ugyanmár... - hanem, hogy nehogy "zavargás legyen")
- TELJHATALMÚ TITKOSRENDŐRSÉG volt - nekik mindent szabad volt! (2011 őszétől itt is van ilyen...)
- "Zűrős időkben" KÖZPONTILAG SZERVEZETT NAGYLÉTSZÁMÚ TÜNTETÉSEK VOLTAK A PÁRT MELLETT! Persze, muszáj volt jelen lenni - másképp "még baj lehetett", ugyebár... Persze, ezek "nagyon sikeresek voltak", mindig "elérték a céljukat". Hogy az mi is volt, nem tudom - de ez ömlött a médiából...
- CENZÚRA volt (mi is lesz nálunk idén júliustól internet-ügyeben?) Bármit betilthattak vezényszóra, indoklás nélkül...
- A MÉDIA KÖZVETLEN KÖZPONTI PÁRTIRÁNYÍTÁS alatt volt, mindig meg volt mondva, mit lehet, mit nem. (MTVA+Navarró) A médiában ellenzéknek nem volt hangja (KlubRádió?)
Amúgy a média tele volt MÉLYEN NEMZETI, HAZAFIAS PROPAGANDÁVAL. Egy semlegesnek tűnő műsor - pl. természet-, útifilm (!!!) - is tele volt a tudatalatti "hazafias mondanivalóval", ezek "csúcskifejezések": "ősi föld", "hős nép", "az összetartozás szelleme", "az ősök rendkívüli hagyatéka", "csak a népünkre jellemző", "kimagasló", "egyedülálló", ...) De hasonlót már itt is láttam: hosszas Wass-felolvasás néhány természeti bevágással "megzavarva"?
- A kultúra, az pártügy volt. Csak jól kiválasztott-kinevezet emberek vezetthették, kifejezetten KEMÉNYKEZÚ, MEGBÍZHATÓ, HAZAFIAS elvtársak - kik nem titkolták vélemémyüket.
- Az iskolában a "legfontosabb" tantárgyak között: emelt óraszámú és propagandával telített történelem és "hazavédelem". Egyenruhába kellet iskolába járni (!!! - ugye, ugye... Nem volt jó egyáltalán, higgyétek el...) A "hazavédelem" is egy kabaré volt, hja meg a kötelező lövészet - hahahah, "szép emlékek"...
- Igen, latinul is kötelező volt tanulni (jó, csak egy évig...) Mondjuk, OTT EZT MEG IS MAGYARÁZTÁK: "azért, hogy a fiatalság lássa-érezze, hogy a dicső román népnek hol vannak a gyökerei" Lehet, hogy itt MO-n is ez cél? :-)
- A felső iskolások ősszel rendszerint hetekig KÖZMUNKÁRA jártak! (iskola helyett) Ez jellemzően betakarítás volt (low cost - viszont szakszerűtlen, nagy kárt okozó kiruccanások voltak ezek...) Nem volt belőle köszönet, sokszor tételesen letiltottak, hogy inkább ne csináljunk semmit - de hát ott kellett lenni, ukász volt!
S persze iskolai műhelygyakorlaton is "termelésre" dolgoztunk - "hadd legyen hasznunk"...!!! Ugye, milyen "nemes gondolat" - csak az a hülye, aki erről azt hiszi "odafönn", hogy ez így működik...
(Hol is hallottam hasonlót nemrégen...)
- Hja, "közmunkások" is voltak ám... Hajaj - de ezt inkább hagyjuk...
- Egyes társadalmi területek tragikus állapotban voltak (közbiztonság, egészségügy)
- Nagy volt az elkeseredés, mert nem látszott a "kiút" a helyzetből. NEM VOLT MIBEN REMÉNYKEDNI.
- SOKAN KI AKARTAK VÁNDOROLNI - persze, ennek csak a vasfüggöny volt akadálya.

Ennyi jutott rszembe... Majd egyszer még mesélek - remélem, hogy mindez továbbra is csak rossz EMLÉK marad nekem...

Viszont, azt ne feledjük el, hogy ez mit sem számít.
Mert ugye, határontúliak is "szavazhatnak" (Most azt hagyjuk azt, hogy: "Miért is?")
De hogy is fog ez történni??? Hogy lesz ez ellenőrizhető??? Meg egyáltalán...
Egyszercsak bejelenti a Híradó, hogy "Erdélyben hatalmas részvétel mellett pl. 4 MILLIÓAN szavaztak" - s persze, mind "JÓ HELYRE"... S aki majd nem hiszi, járjon utánna - muhaha...
No, ennek a forgatókönyvnek mi az akadálya??? Így szinte nem is érdemes választásokat tartani - ez BIANKÓ CSALÁS...ÉS ez nem zavar senkit??
Egyébként a valós eredményektől nem félnék annyira... Ottani elterjedt megítélés szerint "egyik kutya, másik eb"... Nem hiába volt "oly nagy sikere" az ottani fityesz-pártoknak (meg Felvidéken is, ugye...)

Másfelől
Az "elmúltnyócéveseknek" üzenem... Nem ártana gondolkodni is, nem csak írni...
Igen, disznóságok voltak. Ennyi? MIÉRT NINCS FELELŐSSÉGREVONÁS??? Miért nincs felgöngyölítés? Hja, hogy csak így lehet ellenségképet állítani, fröcsögni - hát igen...
Amúgy, hogy az akkoriak voltak-e a nagyobbak rablások, vagy a mostaniak - senki nem fogja megtudni... (Kaya I-től kezdve, Ezüsthajó, Közgép-Saga, bányák, nagybirtokok kiutalása, MNB vagyona - hogy csak szemezgessek...)
Viszont, hogy AZOK A BŰNŐSÖK MOST NEM ÜLNEK, az biztos! Ki kellene felelősségre vonia őket??? Tessék, tegyék meg! Miért nem teszik??? Hogy is van ez???
Csak fröcsögünk, mi? Ahhoz nagyon értünk... Persze, ha "ők" már nem volnának közöttünk, most kire fröcsögnének a pártvezetők és buta katonáik?
S persze, miért nem igaz ez fordítva? Az ún "ballibsiknek" (akik viszont sok esetben "jobboldalibbak" voltak a mostani kommunistáknál!) sem érdeke a rendrakás - ők is megtehették volna...
Na itt baj, SENKI nem lép előre - mindenki csak a sz@rt dagasztja, saját hasznára...

S közben mások csak nyugodtan szaporodnak, szaporodnak. Aki nem hiszi, nézze csak meg alaposan Gandhi-t... Ott a példa, hogy is lehet "békésen" hosszútávon győzni!
Egyébként, pont Erdély sajnálatos demográfiai esetén okulva kellene a magyarság összekapja végre magát - ott egyszer ezt már nagyon bebuktuk...
Persze, ahhoz talán a sárdobálást kellene abbahagyni végre (lásd lengyelek).