Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ginix

0 bejegyzést írt és 461 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Manapság nehéz többeket érdeklő témát találni az oltásnál. Így aztán külön érdekes az amerikai Utah államban élő Ribizlifőzelék posztja, aki azt írta meg, miként megy ez náluk...
Ginix 2021.04.01 12:17:49
Ginix 2021.04.05 18:58:23
@Bredpitt Monika: szia, nem mi vagyunk albániában, csak nyaralni voltunk ott jó régen. a jani haverja él albániában.

mi svájcban vagyunk és ki vagyok akadva, hogy mennyire lassan megy az oltás, ráadásul én lucerne kantonban élek, ami a legutolsó oltottság arányban az országban (5%).
itt csak a pfizerrel és a modernával tolják.
Ginix 2021.04.05 18:59:50
@gabors: @blackhairlady: elég valószínű, hogy nagyon hasonlóakat mond illetve a kérdések is hasonlóak lehetnek a közönségtől. borzasztóan izgalmas volt végignézni, bár nekem csak darabokban ment, két és fél óra egyben túl tömény lett volna.
Vajon két év alatt mennyire tudja eldönteni valaki, hogy külföldön kíván-e maradni? Lehet ennyi idő után megalapozott döntést hozni? Mindenesetre Zoli a jelek szerint meglehetősen biztos a dolgában. Te hazaköltöznél? Inkább maradnál külföldön? Érted azokat, akik visszatérnek vagy fel nem bírod…..
Határátkelő Kolumbia, te drága? 2018.11.08 06:30:00
Kolumbia nem feltétlenül tartozik a magyarok kedvelt úticéljai közé, még Latin-Amerikában sem, de ez mostanában mintha változni látszana. Így aztán érdekes lehet kicsit körülnézni, mi mennyibe is kerül ebben az egzotikus és izgalmas országban. Kalauzunk Péter, aki már korábban is írt posztot…..
Ginix 2018.11.08 13:46:10
@Din Serpahis: amióta megszületett a kisfiam, mi is swissszel járunk, és idén karácsonyra dec (10-30) kifogtuk a valaha legkedvezőbb árat; nekem meg a kisfiamnak retúr 177 chf-et fizettünk úgy, h mindkettőnknek lesz bőröndje.
eddig csak a swissnél tapasztaltam, h használnak vmi algoritmust; ha kisgyerekkel vagy, az utsó kiadott hely tuti a melletted levő lesz. eddig ha nem volt teli a gép, mindig volt mellettünk üres szék, ami óriási segítség.
Régen töprengtem már annyit egy poszt közzététele előtt, mint a mai esetében. Egyrészt a blogon szokatlan a műfaja, hiszen egy novelláról van szó, másrészt ugyanakkor úgy gondolom, elég jól megragadja, milyen az, amikor valaki először utazik külföldre (ráadásul nem túl nyitottan a világra) és milyen…..
Ginix 2018.08.24 12:10:18
Kolumbia tipikusan azon országok közé tartozik, melyekről általában egyetlen, és nem túl hízelgő dolog jut az emberek eszébe. Pedig a bűnözés és a kábítószer mellett ott lélegzik egy egészen fantasztikus ország – ebből ad ma ízelítőt Péter, aki nemrégiben már…..
Ginix 2018.02.26 11:22:00
@Golf2: már sokat javult a helyzet az elmùlt 20-30 évben. Turistaként teljesen biztonságos, ha betartjuk az íratlan szabályokat, az ország csodaszép, az emberek meg annyira kedvesek, h itt visszakapja mindenki az emberiségbe vetett hitét (már aki elvesztette). A drogközpont szerepe mára Mexikóba tolódott.
Még pontosabban, a világ egyik legveszélyesebbnek tartott városában, és ez jelentős különbség. A kolumbiai Bogotáról (mint általában az egész országról) a távoli szemlélőnek elsősorban a bűnözés, drogkartellek és hasonló, kevéssé csalogató dolgok jutnak eszébe. Pedig ma már nem feltétlenül ez a…..
Ginix 2018.01.20 15:05:18
@Pakira: nekem nem volt az álmom, egy barátom csábított oda és egy életre belezúgtam. ha te már most odavagy érte, tuti belehabarodsz és ottragadsz! :)
Judit egy liverpooli állami középiskolában dolgozik, így aztán belülről látja a magyartól (tagolásban és elvárásokban is) meglehetősen eltérő rendszert. Kérésemre megírta tapasztalatait, és pár tanáccsal is tud szolgálni azoknak, akik esetleg iskolás korú gyerekkel…..
Ginix 2017.10.08 16:22:50
@Nagy kámpics: ezt én is olvastam, persze nem emlékszem a novellája én sem, de nekem úgy rémlik, h iskolás gyerekekről szólt, szóval egy jól tanuló srác így ölte meg a riválisát (bocs, csak most olvastam a posztot, kicsit le vok maradva)
Határátkelő Rabszolga-e vagy? 2017.04.22 06:30:00
Bevallom, a blogon próbálok nem foglalkozni a különböző kormányzati kijelentésekkel, amiért most kivételt teszek, az egyrészt a megszólaló személye, másrészt az, hogy úgy látom, ismét sikerült szintet lépni, és nemes egyszerűséggel lerabszolgázni pár százezer határátkelő magyart...
Ginix 2017.04.27 13:45:10
@Herr Géza: sztem éves országot lefedő bérlete van, ami 3600 chf és azt osztotta el 12-vel. de csak tipp.
Lassan hagyomány, hogy ilyenkor, április környékén a 35 év alatti kalandvágyó fiatalok beélesítik a gépet, és megpróbálnak lecsapni az új-zélandi working holiday vízumra, ami elég komoly lehetőség arra, hogy az ember egy évet töltsön a kiwik földjén. Túl sok feltétel nincs, de a gyorsaság…..
Ginix 2017.04.22 05:25:32
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: pontosan! az itt kóborlásnak titulált egy évem alatt ecuadorban barátkoztam össze azzal a finn lánnyal, akin keresztül kb 5 évvel később svájcban munkát kaptam. otthoni melóból tizedannyi spórlt pénzem sem lenne.
Talán emlékeztek még Gábor (aki a posztban egészen sajátosan jelenik meg) kalandjaira, aki nem is olyan régen osztotta meg bejrúti élményeit itt, a Határátkelőn. Az a poszt meglehetősen nagy tetszést váltott ki, úgyhogy most itt a nem kevésbé egzotikus folytatás, ezúttal is jó…..
Ginix 2017.04.01 04:58:04
@London2009: de, volt benne répa, egy ismerősöm gyereke besárgult a karotintól. pánikolva rohantak a dokihoz, aknek az első kérdése az volt, h mennyi kubut iszik a gyerek:)
Ginix 2017.04.01 11:58:01
@Dikusz: lehet, akkor sem ittam és most sem, csak eszembe jutott a story:)
A magyar ízek sokaknak hiányoznak külföldön, és bár néhány, a magyarok által kedvelt nagyvárosban már akadnak vállalkozó szelleműek, akik nyitnak magyar éttermet, azért Hollandia, és ezen belül Amszterdam nem feltétlenül jutna az elsők közt az eszünkben ezen a téren.…..
Ginix 2017.03.28 13:06:51
@jojó78.: itt luzernben is nyílt magyar bolt, nagyon örültünk először, de több sebből vérzett az egész és kb egy évre a nyitásra már be is zárt. egyrészt félig üres volt az egész bolt, mert úgy gondolták, h kipuhatolják, mi lesz kelendő és aszerint töltik fel. sztem az áruktól roskadozó polcok sokkal vonzóbbak. a kolbász az amolyan másodosztályú cucc volt, egyféle, vmi ismerős csinálhatta. a darabra vehető konyakos meggy bonbonok meg rendszeresen már kifakultak meg belül keménnyé szilárdultak (valszeg nem válatlenül árulták őket darabonként, úgy nem látható a szavidő). szóval sajnáltuk, h megint nincs almapaprika elérhtő közelségben, de meg nem lepett a dolog.
Mielőtt belevágnánk a mai történetbe, egy mondatban hadd emlékezzek meg arról, hogy a mai a 2000. poszt a blog történetében, ami öt és fél év alatt azt hiszem, nem kevés. Már sokszor elmondtam, de most is leírom, mert mindannyian tudjuk, hogy igaz: nélkületek nem létezne a blog,…..
Ginix 2017.02.24 12:41:04
@mojyo: én is, pláne, h alatta vki épp e.t.-t emlegette:)

igen, gratula, nagyon nagy!
Hol vagyunk otthon? Mi az, amitől otthonná válik számunkra egy külföldi ország, város? Erről indult nemrégiben egy sorozat a blogon, ma ez folytatódik Digger írásával, amiből az is kiderül, miként kúszik be a bőrünk alá ez az érzés. Mikor érezted először úgy külföldön,…..
Ginix 2017.02.18 17:06:51
@Nagy kámpics: @mojyo: ide kapcsolódik kicsit, pont, amit mojyo ír, h ami régebbi, az már nem hat idegennek, pedig pont ugyanannyira idegen, csak már megszoktuk:
seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/15.html
Ma folytatódik az a sorozat, melyben azt próbáljuk meg a szerzőkkel körbejárni, mikor jön el a pillanat, amikor az ember először otthon érzi magát választott országában. Ma a blog történetének egyik „ősszerzője”, bandi republic erről szóló posztját olvashatjátok. Mikor érezted először úgy…..
Ginix 2017.02.10 16:01:27
@London2009: nézni már én sem nézek és olvasok ilyesmiket, mert már nem nekem szól. tudok eleget a témáról ahhoz, h ne akarjam újra felzaklatni vele magam. de mégis hogyan kellene átadni a következő generációknak akkor, ha nem újabb filmekkel? ki néz ma már régi filmeket? olvasni meg még kevesebben olvasnak. igenis nagyon fontos nem elfelejteni, mert tanulni kell belőle.
nyilván nem kell napi szinten foglalkozni vele, de az asztalról ilyen könnyedén lesöpörni sem.
Néha egészen elképesztő dolgokat produkál az élet, mai szerzőnk, Aurum se gondolta volna szerintem mondjuk egy fél évvel ezelőtt, hogy most péntek reggel párjával felszáll egy repülőgépre, hogy aztán az út végén megkezdje bermudai életét. De hogyan kerül valaki pont…..
Ginix 2017.02.09 15:45:37
@London2009: hasonló jelentést több módban ill szerkezettel is ki lehet fejezni, és ez igaz az angolra is, meg valszeg minden nyelvre.
csak azt próbáltam elmagyarázni, h óhajtást az angolban ki lehet fejezni felszólító módban ill más szerkezettel is, de nincs külön óhajtó és felszólító mód.
Ginix 2017.02.09 15:50:11
@London2009: igen, de ez nem mód, hn szerkezet. ez a mondat kijelentő módban van (esetleg kötőmód, abba mindig belezavarodok).
az angolban a felszólító müd a legegyszerűbb dolog a világon, csak az igével kell kezdeni és már pikk-pakk, kész is:)

@Golf2: :D
Ginix 2017.02.09 16:07:39
@Mrs. Clayton: én meg csak azt, h ugyanaz a mód mind a kettő, csak mást jelent, emiatt különbség nem nyelvtani és nem húzható rá nyelvtani séma; "nem igazi felszolitas, hanem ohajtas, mert nincs cselekvo alany" - szóval ez nem igaz, ettől még ugyanúgy felszólító mód mindkettő.
bocs, ha nyelvtannáciskodásnak tűnik, csak az ilyenekben mindig zavarnak a hibás magyarázatok és tisztára rápörgök. de amúgy értelek:)
A mai egyetemisták nagyszerű helyzetben vannak, hiszen a különféle programok segítségével voltaképpen csak az nem megy külföldre mondjuk egy évre tanulni, körülnézni, aki nem akar. Ezek a külföldi programok sajátos helyet foglalnak el a határátkelésen belül, hiszen ilyenkor az…..
Ginix 2017.02.08 12:07:26
@mojyo: az a gond, h ahogy látom a neten meg az ismerős körben meg külföldön is, egyre inkább terjednek a régen saralatánságnak titulált, ma meg spritualitásnak meg bio-természetes- agykontrollos meg mittomén minek hívott agymenések, szóval bár sztem is elég vad a jelenség, egyáltalán nem meglepő, h felbukkant.
itt svájcban pl a védőnőktől hülyét kapok, mert az összes, akivel beszéltem az mind ilyen lelki-kötődés-hypnoszülés lóf*sszal töm és már annak is hálás vagyok, aki ugyan azzal kezdte, h "eh, sok szülő milyen vallásosan ragaszkodik az oltásokhoz, pedig...", szóval mikor itt leállítottuk, h mi pont ilyenek vagyunk (mármint nem az évente 15 új influenza oltásra gondolok, hn az alapokra csecsemőknél), akkor legalább nem erőltette tovább. részemről örültem volna, ha a védőnő listán feltüntetik, akkor elkerüljük a felesleges köröket. szóval ez is egy szempont.
Ginix 2017.02.08 12:37:48
@mojyo: ok, értelek, a logot meg a kifejezést nem figyeltem annyira, nekem csak az info értéke segít (meg talán másoknak is), de lehet, nem is az ő találmánya (vágom, h akárkié is, nálad kicsapja a biztosítékot:)) mindenesetre dobj be most egy felest (v fuss egy kört) és nyugodj meg, nem ér ennyit a dolog:)
Ginix 2017.02.08 15:28:45
@Dikusz: nem sok tapasztalatom van, de mikor bő egy éve műtöttek (svájcban), nekem tök fura volt, h van ilyen szappantartó-szerű izé a falon és akármikor bejött egy doki v ápoló, akkor a kezüket azzal letisztították és kimenetelkor is. ilyen otthon sohasem láttam, bár kórházban csak látogatni voltam. (csak a higiénés kérdésedre reagálva).
Határátkelő Otthon Amerikában 2017.02.06 06:40:00
Vajon mikor érzi magát az ember először otthon? Megragadható-e egy egyetlen (vagy több) ilyen pillanat, esetleg egy folyamatról van szó? P. Eliott például rögtön három ilyen mérföldkövet említ meg posztjában, melyek után úgy érezte: otthon van. Te mikor érezted először úgy…..
Ginix 2017.02.06 14:13:53
@Nagy kámpics: úgy szeretm olvasni, amiket írsz, akkor is, ha hétfőiek!
nekem most nem megy az építő hozzászólás, de ezt muszáj volt!
Van egy olyan érzésem, hogy Tibi dilemmájával az idő múlásával egyre több magyarnak kell majd szembenéznie, hiszen a külföldre költözés egyik következménye az lehet, hogy az embernek a párja is külföldi lesz. Mi a helyzet viszont akkor, ha közben mégis szeretnénk hazatérni,…..
Ginix 2017.02.03 16:13:17
@London2009: azt értem, h van, akinek fontos a papír, de hogy másnak a párkapcsolata sértés, mert nincs ilyen papírja...? na és akkor mi van, ha konzulátuson kell intézni a névrevételt? ebből mit von le a gyerek, ha szeretik és boldog családban él? h egy papír hiánya miatt egy másik papírt kellett intézni, ezért ez nem igazi kapcsolat? nem abszurd ez egy kicsit?
Ginix 2017.02.03 16:38:41
@London2009: az, hogy a posztoló élete hogy alakult, sztem semmit nem igazol. az én szüleimnek papírral együtt sem sikerült és hálistennek aránylag gyorsan el is váltak.
én inkább ezen a papírozáson akadtam fenn, mintha a gyereknek nem lenne mindegy. így is, úgy is apa és anya lesz neki a 2 szülő.

sztem szerencsés mindenki, aki úgy élhet, ahogy akar; te házasságban, mert megtaláltad hozzá a másikat, aki szintén így gondolja, puhacicáék meg anélkül, mert ők meg így boldogok, én meg az én párommal, akinek fontosabb lenne az esküvő, mint nekem, de elhiszi, h szeretem, pláne, h egy hónap múlva, ha minden jól megy a szülinapjára kap tőlem egy igazi kisfiút:)
Ginix 2017.02.03 18:19:47
@London2009: igen, én is biztos vok benne, h emiatt nem fontos nekem. ahogy felnőttem és amit láttam, abból az jött le, h nem ezen múlik.

köszi:)
Nyilván mindenkivel előfordult már, hogy amikor kimondta, melyik országból származik, akkor a külföldi beszélgetőpartnernek felcsillant a szeme, és azt mondta… na de mit is mondott? Azaz mi ugrik be Magyarországról a más nemzetiségbélieknek? Ezt a kérdést járja körül Rolandante (róla ugye azt…..
Ginix 2017.01.24 12:18:34
@NorthPier: kolumbiában voltam egy kicsi tengerparti faluban, ahová csak repülővel lehetett eljutni a dzsungel miatt és ottragadtam 2 nappal tovább, mert annyira esett az eső, h nem engedték felszállni a gépet. 2 dolog sokkolt; a helyi könyvtárban (egyáltalán, h van könyvtár és aránylag nagy) találtam két spanyolra fordított kertész imre könyvet, a másik meg a sarki empanada árus reakciója, arra, h magyar vagyok. először jött a szokásos, áááh, hungría (ami egészen addig mindenkinél azt jelentette, h lövése nincs, milyen országról beszélek), majd 2 perc múlva összeráncolt szemöldökkel kérdezte, h annak a fővárosa ugye budapest, mert pont nemrég látott vmi műsort róla a tv-ben és milyen szép volt, stb.
Ginix 2017.01.25 11:08:30
@geeeteee: az angol filmbuzik körében egyenesen kultusza van. nyilván kis kör és nem az átlagember, de attól még szeretik.

@diggerdriver: te digger, te, hát illlik odaírni, h spoiler, ha már egyszer elárulod a film végét! (de most tényleg, függetlenül attól, h szereted v sem, nem ér lelőni azoknak, akik még nem látták!:))
Ginix 2017.01.26 09:05:35
@geegee: a nyelvrokonság soha nem a szókincsen alapul:)
A múlt héten olvashattátok Tamás történetét egy norvég faluból, és akkor ígéret volt arra, hogy az ottani élet bizonyos részeit egy külön írásban részletesebben is kifejti. Nos, most jött el ennek az ideje, így eltöltünk majd egy napot egy óvodában, megnézzük, milyen…..
Ginix 2017.01.19 12:30:24
@P.Elliot: ne butáskodj, hisz tudod, h direkt fogja ki a szelet a trollok vitorlájából!
Ginix 2017.01.19 13:53:11
@P.Elliot: azzal, hogy ugyanazt elismételni már gáz, tehát (valszeg) az igazi trollok már nem fogják. de függetlenül attól, h ez tetszik-e vkinek v sem, az mindenképpen világos, h viccel, szóval ne vedd komolyan!
Van az úgy, hogy az ember elmegy nyaralni valahová, és a két hét elteltével úgy érzi: szívesen maradna még. Persze nem marad, hiszen haza kell menni, folytatni a hétköznapokat. Kivéve, amikor nem… Lajos esetében például nem kellett, így maradt is hét hónapot – nem akármilyen…..
Ginix 2017.01.16 16:49:00
@Vibi: megkerestem neked, mert bár esélyem sincs elmenni rá svájcból, érdekelt a dolog:)
szóval úgy néz ki, h rendezvénytől függően más és más helyszíneken van a cuccos és a

www.facebook.com/pg/stageinlondon/events/?ref=page_internal

szerint egy LOST THEATRE nevű helyen lesz az előadás.

abban egyetéértek, h kissé körülményes ez a keresgetés, a honlap lehetne egyértelműbb.
Ginix 2017.01.17 12:38:06
@Vibi: nemtom, válaszoltak-e már, de itt svájcban az ilyen rendezvényekre érkezési sorrendben történik az ültetés, elképzehetőnek tartok hasonlót londonban is. a szervezőknek van az oldalon elérhetősége, ha megkérded őket, biztosan válaszolnak:)
A nyelv, a kommunikáció alapvetően határozza meg nem csak a mindennapjainkat, hanem az önbecsülésünket is. Márpedig ha ez a „szuperfegyver” nem, vagy csak korlátozott hatékonysággal működik, akkor nagyon gyorsan ijesztő változásokon mehet át a személyiségünk is, miként ezt…..
Ginix 2017.01.13 15:29:22
@London2009: freezing rain? életemben nem hallottam. nem, nekem a skót párom hívja hailnek ill sleetnek a jégesőt.
na most megnéztem a wikipédiát, mindkettőt jelenti, haha:)
Ginix 2017.01.13 15:38:06
@FutureFry: na azt jó lenne tudni, mert sohasem tudom, hogy mondjam és inkább nem mondom.
Ginix 2017.01.13 15:53:09
@Mrs. Clayton: igen, ezt írtam én is, h a skót lovagom azt használja jégesőre meg a sleetet is, de úgy látszik, ez is regionális is, mint egy csomó minden.
Rita lassan egy éve dolgozik cukrászként egy angliai szállodában, és talán emlékeztek még rá, hogy pár hónapja megírta a beilleszkedés (elsősorban magának szánt) 10+1 pontos listáját. Akkor többen kértétek, hogy írjon a hétköznapokról, a munkájáról is, most ez…..
Ginix 2017.01.12 13:46:45
@P.Elliot: igen, és ne akarj okosabb lenni a receptnél (mint én), h "na dehát kicsit több nem fog ártani, majd lazább lesz meg magasabb a tészta". aha, meg baromira keserű. szal csak annyit használj sdabikarbónából, amennyit írnak :)
Érdekes egy évkezdet lett ez, egészen pezsdítő posztokkal és vitákkal a kommentmezőben. Az egyik dolog, ami többször felmerült (no, nem mintha újdonság lenne) az a „hazaköpködés” vagy „visszaköpködés”, és ennek kapcsán gondoltam, érdemes lenne tovább beszélgetni…..
Ginix 2017.01.10 14:52:30
@London2009: @Határátkelő: nemtom, számít-e, de engem nagyon érdekelne!!! :)