Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kenyeres László

92 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megítélésem szerint a horgászatnak az egyik legnehezebb műfaja a pergetés. A kezdő horgász első lépteit bizony göröngyös úton kell megtennie. Szeretném két-három bejegyzésen keresztül elmesélni, hogy miként is jutottam el a pergetők táborába, illetve milyen élmények övezték kalandos utamat. Az…..
Kenyeres László 2019.11.12 08:48:37
@Bystrica: Több ismerősöm hasonlóképpen horgászik és nem is eredménytelenül! Egy biztos, a hal úszik, vándorol. Ha sokáig egy helyben horgászol idővel arra téved egy sneciraj, ami magával húzza a ragadozó halakat is. Aki több halat fogott már pergetve, véleményem szerint az nem a szerencsének tudható be. :-)
A hétfőt általában nem szeretik az emberek, mert a többségnek ez a hétvégi lazítást követő első munkanap. Januárban munkahelyet váltottam, visszatértem a kereskedelembe, és mint tudjuk ott hétvégén is dolgozni kell. Ennek megfelelően olykor előfordul, hogy hétköznap vagyok otthon és hétvégén a…..
A most következő versenybeszámoló kicsit más jellegű lesz, mint a többi. Nem lesznek benne márkák, nem fogok konkrét etetőanyagokat reklámozni, nem teszek említést a felszerelésről, csupán azokat a gondolatokat, ismereteket szeretném megosztani az olvasókkal, amelyek véleményem szerint…..
Kenyeres László 2019.09.24 06:23:11
@Ba Sa: Szép napot! Általában 4-6 mm. A finom szemcseméretű etetőanyagot a kisebb a darabosabb mannát pedig a nagy átmérőjű rostán. Üdv. Kenyeres László
Horgász pályafutásom első "méretesebb" harcsája. Részletek hamarosan... :-)..
Múlt héten hat napot töltöttem a Balaton mellett, ebből négy alkalommal sikerült is kijutnom horgászni. Szívem szerint minden nap a vízparton ültem volna, de az időjárás áthúzta a számításaimat. Két hónappal ezelőtt, amikor még a horgászatot terveztem, bele se gondoltam, hogy májusban majd a jeget…..
Délelőtt leugrottam egy kicsit feederezni a Dunára. (Fél óra horgászat videóban)...
Kenyeres László 2018.11.13 06:18:10
@Ba Sa: Valaki fektetve helyezi el a botot, valaki felemeli, én valahol a kettő között. :-) Ennek nincs semmi tudományos magyarázata, egyszerűen nekem így kényelmes. Nem kell felfelé néznem, nem kell lehajtanom a fejemet, így nap végére nem fájdul meg a nyakam, illetve bevágásnál így áll kézre. :-)
Kovács Gergő horgászbarátom megkért, hogy próbáljak rá feederel az óbudai Kis-Duna ág hajó feletti szakaszára. A közeljövőben lesz itt egy feeder verseny és szeretnének új szektorokat kijelölni. Ebben kérte a segítségemet, hogy teszteljem a pálya új részét és mondjak véleményt, alkalmas-e egy…..
Kenyeres László 2018.10.04 07:08:23
@Mosoni Horgász: Az idén most horgásztam először kifejezetten márnára (sajtos etetőanyagot használtam), így nem igazán merek hosszútávú következtetéseket levonni. A horgászat elején én is fogtam néhány kis márnát, de változtattam a csalin és varázsütésre minden dobásra jött a méretes márna. Amúgy itt is sok a pici márna, ez jó jel, mert van utánpótlás. Apropó a budapesti márnák azért ilyen dagadtak, mert hamburgeren és a hajókról bedobált éttermi koszton élnek. És ez nem vicc! A Dunakanyarban egy 70 centis torpedó 3-3,5 kg, Budapesten simán megvan 4 kg.
Elnézést a kamera rossz beállításáért. :-(..
Kenyeres László 2018.08.01 06:32:23
@Mosoni Horgász: De meg ám. Olyan jó volt!!! A környezet, a klíma, a gyönyörű halak, egyszóval minden. Kétszer voltam lent pergetni és ez idő alatt háromszor annyi balint fogtam, mint a Dunán egész évben. Balaton-Duna két teljesen más víz. Nagyon hiányzott már a szórakoztató kikapcsolódás. Ui: három hét múlva ismét utazok a Balatonra. Csak azt nem tudom, hogyan fogom én ezt a három hetet kibírni? :D
Nem is tudom hol kezdjem a kalandos történetemet… Igazság szerint nem vagyok egy nagyhalas horgász. A Balatonra sem azért járok, mert kapitális példányokat szeretnék fogni. Egyszerűen csak ki akarok szakadni a dolgos hétköznapok monotonitásából, csodálni a természetet, ezt a hatalmas és…..
Kenyeres László 2018.05.10 06:35:31
@Mosoni Horgász: Köszönöm! Nem szabad csüggedni. A Balaton mindenkit visszavár. :-) Biztos vagyok benne, hogy még lesz alkalmad lejutni. Ha nem is az idén, de jövőre biztosan. :-)
Körülbelül három évvel ezelőtt határoztam el, hogy belevetem magamat a busahorgászat rejtelmeibe. Pályafutásom alatt egyetlen horgásszal sem találkoztam, aki kifejezetten busára horgászott volna, így eléggé hiányos ismeretekkel vágtam neki a planktonevők keresésének. Próbáltam az interneten is…..
Kenyeres László 2018.03.31 19:12:55
@Szabi Szabó: Hello!

A method waggler csak az etetés helyének megjelölésére szolgál.

Üdv.: Kenyeres Laci
Sajnos Magyarországon igen kevés a folyóvízi horgászversenyek száma. Ennek több oka is van: nehéz olyan helyszínt találni, ahol viszonylag egyenlő feltételek mellett tudják a versenyzők tudásukat összemérni, illetve ezek a megmérettetések nem kifejezetten a kimagasló halfogásaikról híresek, így…..
A folyóvízi horgászat sikerességét több tényező befolyásolhatja. Nagyon fontos a megfelelő horgászhely kiválasztása, a jó minőségű és állagú etetőanyag bekeverése, a fogható halakhoz igazodó felszerelés és így tovább, az aprónak tűnő, ámde nélkülözhetetlen technikai megoldásokig. Ebben az írásban a…..
Kenyeres László 2017.03.18 11:13:23
@zgábor: Hello!

Budapesti 400 cm vízmérce felett jó szokott lenni. A feeder jó választás, viszont spiccbot helyett match bot használatát javaslom. A nyári hónapokban nehézkes a horgászat az öbölben, mert a parttól 10-15 méterre felnő a hínár.

Üdv. Kenyeres Laci
Kenyeres László 2017.10.08 19:51:32
@mennybemegyek: Én köszönöm!
A koponya alsó felében, a kopoltyúfedő alatt található a halak legfontosabb szerve, a kopoltyú. E bonyolult szerv segítségével tudják a halak az életükhöz szükséges oxigént hasznosítani. A kopoltyúban 5-5 kopoltyúrés található, melyek között 4-4 porcos kopoltyúív helyezkedik el. Ha ezeket mikroszkóp…..
Vízszennyeződést általában valamilyen külső behatás okozza. Ezeket két nagy csoportra lehet osztani: vannak a szabad szemmel jól látható károsító anyagok, amelyek a víz felszínén úsznak (olajok, festék, állattetem, mosószer, szilárd szemét, hulladék) és ezek mellett vannak a vízben gyorsan oldódó…..
Kenyeres László 2016.05.19 07:37:17
@Skribanek Zsolt: Szia Zsolt!

Örülök, hogy tetszett a bejegyzés.

Semmi gond! Szeretem a terjedelmes hozzászólásokat, mert ebből is látszik, hogy más horgászoknak is van véleménye, foglalkoztatja őket a téma. (Még ha nem is annyira, mint a „tuti” etetőanyag recept bemutatását szolgáló írások). :-)

Érdekes kérdéseket feszegetsz, megérne ez a téma is egy bejegyzést (csak lenne rá időm).

Az Egyesült Királyságban már régóta tiltják az ólomsörét alkalmazását, és az EU-n belül jelenleg is folynak tárgyalások, egyeztetések ennek minden EU-s tagállamra való kiterjesztése kapcsán. E kezdeményezés azonban csak a kisméretű, vízimadarak által felvehető ólomméretekre vonatkozik, a nagy sokdekás bojlis súlyokra, feeder kosarakra, folyóvízi fenekező ólmokra nem.

Enged meg, hogy Csörgits Gabi mondatait idézzem az egyik horgászoldal fórumából:
„Az ólom mint elem (Pb) és az ólom vízben oldódó vegyületei (amiben ólom-ion van) mérgezőek.
Fém ólom ritkán kerülhet élő szervezetbe - pl. ha belélegezzük a gőzét olvasztás közben, vagy a ha friss, még fényes felületű ólmot a bőrünkbe dörzsöljük (az ólom nagyon puha, nyomot hagy).
Az elemi (fém) ólom nem oldódik vízben, de a hazai vizekre jellemző enyhén lúgos (vagy akár savas) közegben sem, sőt erős lúgban vagy a legtöbb savban sem, csak a salétromsav oldja. A friss, pl. vágott vagy frissen öntött ólom felületén rövid idő alatt vékony, de ellenálló és összefüggő - vízben szintén nem oldódó - oxidréteg (PbO) alakul ki, ami burokként védi a fémtömb többi részét (ezért nem hajlamos az ólom a korrózióra).
Mindezek miatt a vízben esetleg bennmaradó nagyobb ólmok sokkal kevesebb veszélyt jelentenek, mint sokan gondolják. Ami miatt, pl. a briteknél betiltották az ólomsörét használatát, annak speciális oka az, hogy a vízimadarak az aljzatról ezeket felveszik zúzókő helyett a zúzógyomrukba, ahol a folyamatos mechanikai behatás révén teljesen lekopnak, és eközben a felszíni oxidréteg alól feltáródó elemi ólom felszívódik a madár szervezetébe, és rajta keresztül bekerül a táplálékhálózatba. Emiatt - vízivad-védelmi ok - tilos vadászatra is ólomsörétet használni a vizes élőhelyeken.
A 100 g-os vagy nagyobb ólmoknál ez nem téma...

De ezzel együtt magam is mindenkit arra biztatok, hogy behordós pecánál inkább azonos tömeget háromszor akkora térfogatban biztosító követ használjon, ha eleve elhagyós végszerkóval dolgozik. Sokkal-sokkal olcsóbb is.
Üdv,
csg”

Mindenesetre olykor én is elgondolkodom azon, hogy vajon mennyire minősül „állatkínzásnak” a horgászat. Vannak pro-kontra érveim, de nehéz dűlőre jutnom. Úgy gondolom, hogy ha a horgászatom alatt beépítem, alkalmazom a különböző etikai szabályok, halvédelmi eszközök, fortélyok, halakkal kapcsolatos ismereteimet, akkor „minimálisra” csökkenthető a halakat érő stressz hatás.
...

Üdv.: Kenyeres Laci
Kenyeres László 2017.08.30 19:34:26
@gyulabiusz: Hello! Sajnálom, de nincs ilyen jellegű fotóm. Nem tudom mennyire sürgős a kép, de ha látok ilyet a Dunán lefotózom és elküldöm. Üdv.: Kenyeres László
Vízparti randevúk Pontylesen 2017.08.27 08:32:57
… emlékszem gyönyörű, szikrázó napsütés volt. A kalendárium szerint még csak május elején jártunk, mégis hosszú hetek óta tartó kánikulai hőség uralkodott az ország felett. Mindig izgatottan vártam, hogy kiszabadulhassak az iskolapad fogságából és biciklire pattanva megjárjam szokásos Duna parti…..
Az elmúlt években, a fejlett gyártási technológiának köszönhetően, olyan típusú horgászbotok jelentek meg a piacon, amelyekről azt hittük, hogy előállításuk lehetetlen feladat. Ilyenek például az XH és XXH karakterisztikájú feederbotok. Ezeknek a botoknak a használatával jókora súlyú végszerelékeket…..
Kenyeres László 2017.05.26 06:39:46
@Skribanek Zsolt: Köszönöm! Bízok benne, hogy a forgalmazók, a gyártók és a horgász oldalak (webshopok) a jövőben talán nagyobb hangsúlyt fektetnek a "szélesebb körű tájékoztatásra".
Mivel az utóbbi években a rezgőspicces módszer rabjává váltam, szeretett, dédelgetett match botom már jó ideje ott pihent a sarokban a többi úszós kellékkel, várva, hogy ismételten hadrendbe állítsam. Mi sem volt jobb apropó erre, mint a tartósan, hetekig elhúzódó szinte afrikai forróság, amikor…..
Vízparti randevúk Csábítás 2017.03.11 08:01:53
Úgy érzem, egy egész életre eljegyeztem magamat az öreg folyóval. Szoros érzelmi kötelék van köztem és a Duna közt. Nem is vágyom idegen vizekre, mégis van egy másik régió, amelynek szépsége a mai napig lenyűgöz. A Balaton. Szoktam is idegeskedni, hogy vajon a vén Duna miként fogadja alkalmi…..
Vágyom a szabadba, de odakint repkednek a mínuszok. Fagyos szelek fújnak és a folyó hátán hatalmas jégtáblák utaznak. Fájó szívvel, de kénytelen vagyok beletörődni, hogy a következő vízparti randevúra még nagyon sokat kell várnom. Hogy valamelyest csillapítsam horgászlázamat, fellapozom az elmúlt év…..
A most következő bejegyzést rendhagyó módon nem én írtam, hanem egy kedves barátom Ivády István (Duba). Ha jól számolom, közel 10 éve ismerjük egymást, ami valljuk be nem kevés idő. Azt hittem valamelyest ismerem képességeit, de mint tudjuk, mindig érik meglepetések az embert. Szobám ablakából…..
A korábbi években már megszokhattátok, hogy az év vége közeledtével mindig jelentkezem egy rövidke képes beszámolóval. Számomra a 2016-s esztendő igen tartalmasra és színesre sikeredett. Rengeteg alkalommal hódolhattam szenvedélyemnek és ez idő alatt a fotómasina szüntelenül dolgozott. Ezekből a…..
Kenyeres László 2016.12.29 10:39:35
@gotti61: Köszönöm! :-)

Üdv.: Kenyeres Laci
Sokszor megfogalmazódott bennem a kérdés: mi lett volna, ha nem a békéshalas horgászattal, hanem a rablóhalas pergetéssel kezdem a horgászat megismerését? Valószínűleg most nem írogatnék egy horgászoldalra. Szerintem az a horgász, aki első lépésként folyóvízi pergetésre adja a fejét, biztosra…..
Azok a horgászok, akik követik a Vízparti randevúk facebook oldalát, már megszokhatták, hogy egy jól sikerült horgászat után általában jelentkezem néhány fotóval. A posztot követően rendszerint kapok 6-7 privát üzenetet, amelyben a horgászatom legapróbb részletei iránt érdeklődnek. Úgy gondoltam,…..
Kenyeres László 2016.10.17 07:06:50
@zgábor: Köszönöm a dicsérő szavakat. A korábbi horgászatok tapasztalatai szerintem elmondhatom, hogyha az etetésen ott tartózkodnak a jó halak (márna, jász, vagy bármilyen más nagyobb testű békéshal), akkor a gébek eltűnnek. A gébek közvetlenül a fenéken táplálkoznak ezért érdemes „föléjük menni”. A probléma jól orvosolható a csali meglebegtetésével ( itt a "titok" :-) ). A lebegtetés titka abban rejlik, hogy a kis csali a sodrásban olyan valósághű liftező mozgást fog végezni, amelynek kevés hal tud ellenállni. A folyóvízi halak számára a csali ily mozgása szinte már teljesen életszerű, hiszen számukra a mindennapi táplálékot a sodrás hasonlóképpen szállítja a vízben. (A fel-lelibbenő falat jól közelíti a halak természetes táplálékát adó fenéklakó gerinctelenek mozgását). Vagyis minél természetesebb mozgást fog végezni a csalink, annál több lesz a kapásunk is! A horogra hungarocell és csonti kerüljön. Legcélszerűbb úgy applikálni, hogy az egy szem csontkukacot kikönnyítem annyi hungarocell golyócskával, hogy a csali lesüllyedjen a mederfenékre, de az a lehető legkisebb áramlásra, mozgatásra is fellibbenjen, elmozduljon onnan. Ui. Járok én Esztergom és környékére is horgászni, nem is keveset. :-)