Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hamori23

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy hazatérő határátkelő írása következik ma, ám János helyzete annyiban speciális, hogy már nyugdíjasként tért vissza Magyarországra, hogy (mint írja) ne Németországban, egy drágán bérelt lakásból kicsavarogva kelljen összehasonlítgatni a Lidl és az Aldi árait.…..
hamori23 2013.01.11 11:45:21
@Muscari: A beilleszkedés nem volt nehéz, már csak azért sem, mert az előző évtizedekben is (kezdve 5 évvel a disszidálásom után): évente legalább kétszer hetekre itthon jártam. Akkorjában még büszkén és bevallom ma már: ostobán azt hangoztattam, hogy én majd akkor jövök haza végleg, ha tiszta és nem csorba korsóban tele kapom a sört, amit hugytócsákon át megközelitett WC-n tudom csak leereszteni, kerüljön akár pár forinttal többe. A végső beilleszkedés nem jelentett problémát, a házamat itteni tehetséges és szorgalmas székelyekkel együtt épitettem fel, toleráns és alapjában véve barátságos humoros ember vagyok, rosszindulatu irigy emberek pedig mindenütt vannak. A legnehezebb azt volt megszoknom, hogy úton- útfélen milyen mocskosul akarnak átverni, és hogy minden hivatalba legalább háromszor kell elmennem, hogy dűlőre jussak a képzetlen lusta és közömbös bürokratákkal, a Call Centereket pedig külön utálom. Az üzletekben ( a kisebbekben is) a kiszolgálóknak messzemenően nem kötelező a a mosolygós előzékeny és nem utolsósorban: hozzáértő kiszolgálás. A reklamáció és a pénzvisszaatérités pedig Balkánon aluli szinvonalú ahhoz képest: amit Németországban megszoktam. Egy példa: a New Yorker ben vettem az unokámnak egy farmert: ami két héten belül szétfoszlott. Vissszavittem, de annak ellenére, hogy még tucatjával volt ugyanaz az áru a fogasokon, nem vették vissza, ki sem cserélték, mert nem volt már meg a blokkom, hiába dörgöltem az eladó orra alá a számlakivonatomat, mert hitelkártyával fizettem. Felhivtam a cég magyarországi vezérképviseletét: ahol egy (magyarul jól beszélő) német hölggyel tárgyaltam. Elmondtam neki a történetemet , és ecseteltem, hogy Németországban a hozzám közeli üzletükben az ilyen bánásmód elképzelhetetlen. Egyetértettünk, de "URAM, EZ EGY MÁS VILÁG" volt a válasz. A farmert felsőbb utasitásra fanyalogva ugyan kicserélték - egy ugyanolyan silány minőségűre, mert másuk nem volt, pénzvisszatéritésről szö sem lehetett. A Tescoban grillpartymhoz akartam akciós csontos tarját venni, mert akciós volt. Három üzletük van a közelemben, sehol nem volt. Az indokok különbozőek voltak: épp elfogyott, várjuk a kamiont nem tudjuk mikorra, az akció teljesen kifogyott, keresse máshol. A német törvények szerint: ha határidő előtt kifogy az akciós áru: a következő magasabb árfekvésü árut kell eladni akciós áron (az én esetemben csontnélküli tarját, vagy karajt), de még a kirakatba kitett cikket is azon az áron kell eladni: ami az árcédulán áll, akkor is, ha arról egy nullát lefelejtettek. Hiába irogatok itt a a hasfájásaimmal a fogyasztóvédőknek, a PSZÁF- nak vagy az ÁNTSZ-nek: vagy válaszra sem méltatnak, vagy olyannal: amivel ki is törölhtetem...
Mindezt és még sok mást lenyelve: eurós nyugdijból jobb itthon, mert otthon érezhetem magamat.
hamori23 2013.01.11 12:54:19
@váj mí: A zsidóságom mellékes megemlitését -bár nem ez volt a posztom lényege - azoknak a kedves olvasóknak szántam: akik (helytelen neveltetésük vagy műveletlen gyűlölködő beállitottságuk következményeképpen) nem tudnak egy zsidót gyárban becsületesen és keményen dolgozva elképzelni, csak parazita népnyúzó ingyenélő részvényesként. Csak hogy tudd: Németországban is vannak fajgyűlölők, munkanélküliek, akik még a szociális segélyük megkurtitásának kockáztatása árán sem hajlandóak közhasznú munkát végezni, inkább a dokijukkal lebetegittetik magukat: miközben harsogják, hogy a vendégmunkások miatt nem jutnak munkához. Persze, hogy ott is vannak nácik, az én időmben tele voltak az állami hivatalok is velük, meg a hadirokkantakkal: akik már csipőből lőttek az egészséges fiatalokra, de ezeket is sikerült leszerelnem. Ahol én dolgoztam a Ford-ban: ami mégiscsak egy nagy nemzetközi cég, rengeteg francia (közel a határ), török és olasz kollégám volt: akik a németekkel együtt befogadtak (néhány kivételtől eltekintve, többnyire szakmai vagy pozició miatti féltékenység miatt). A sapkáinkon vagy az overállunkon hordtuk büszkén a "Diversity" jelvényt, és aki idegen vagy fajgyűlölő kifejezést használt: azt azonnal kirugták!!! A nyilvános zsidózást Németországban a törvény a legszigorúbban bünteti és be is tartatja - hol vagyunk mi ettől Magyarországon - (habár vannak látens jelenségek, de érthető történelmi okokból kevés a zsidó is a lakosság köreiben, őket messze meghaladják a muzulmánok). Ma hallottam a ráddióban hogy egy oszták szélsőjobboldali vezetőt 9 évre itéltek el: amihez csak tapsolni tudok.
Nagyon sajnálom, hogy posztomból csak a zsidó szó ragadta meg a figyelmedet, neked is jobbat tenne, ha változtatnál az álláspontodon.