Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fchris82

0 bejegyzést írt és 670 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Excel-táblázatokat, füstölőket és pandákat ábrázoló kártyanaptárakat is találtak az Ökotársnál. A Készenléti Rendőrség ismét megmutatta, hogy nem fél erőt alkalmazni ott, ahol túlerő várja őket. Így tettek az Ökotárs Alapítványnál is az állomány…..
fchris82 2014.09.09 22:53:59
@bölcsbagoly: A kognitív disszonancia fogalmának nézzél már utána, és az általad hivatkozott index cikket olvasd már át még párszor. Mint ha elegánsan kihagytál volna dolgokat, szövegértelmezési képességeidben érzek némi kivetnivalót. Amivel semmi baj, ha nem múltál el még 12.

Tedd fel magadnak a kérdést. Tudna neked itt bárki bármi olyat mondani, bizonyítékot linkelni, ami meggyőzne arról, hogy nettó hülyeségeket beszélsz? Nem is, ez így túl erős. Tehát bármi olyat, ami megingatna abban, hogy esetleg itt tényleg a "Norvégoknak van igaza", és nem Lázár Jánosnak/KEHI-nek?

Ugye, hogy nem?! Te nem az igazságot keresed, hanem az igazad.

Értem én, hogy számodra minden liberális gondolkodó maga az irtandó fertő, bizonyára mind buzi és drogfogyasztó, de ebben az esetben javasolnám az országot elhagyni keleti irányba. Észak Korea vagy bármelyik sharia-val ítélkező iszlám ország nagyon szimpatikus lesz neked. Tipp: szilveszterkor majd ne akarjál koccintani, meg ünnepelgetni, mert durván meg fognak korbácsolni. Az alkohol is drog, és ebből ott nem csinálnak kulturális vitát. Drog és kész, úgyhogy ne igyál. Viszont lehet 8 éves feleséged is, akit már akkor simán megdughatsz. Mindjárt az illiberális paradicsomban fogod magad találni. Nyugodtan kóstoljál bele, hogy az milyen.
Amíg a társadalom legszélesebb köreiben nem tisztul le kellőképpen a magántulajdon szentsége - addig annak megszerzéséért sokan etikátlan és törvénytelen módszereket is bevetnek. Magánszemélyek betörőktől és rablóktól-, míg egyes vállalatbirodalmak tulajdonosai…..
fchris82 2014.07.05 19:18:21
@maxval, a gondolkodó birca: Tök jó ez a nyugat hanyatlása duma, már 60 éve hanyatlik az a nyugat. Nem is, van az már 70 IS! Mutatok neked két ábrát, amiben minden benne van, főleg az, hogy a világ melyik fele hanyatlik és melyik nem: https://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:USA:CAN:AUT:BGR:IRL:HUN:RUS:CHE:UKR:TUR:GBR&ifdim=region&hl=hu&dl=hu&ind=false

Random kiválasztva. Majd tudod, hogy mikor haldoklik a nyugat? Ha német vendégmunkások kezdenek mondjuk ingázni egy másik országba. Amíg viszont ez nem jellemző rájuk, elég nehéz hanyatlásról beszélni. Kattintás nélkül érdemes megnézni a peoplemov.in/ oldalon a Top migration destinationt és a Top emigration destination-t, ebből elég egyértelműen levágható, hogy mi és hol hanyatlik. Szeretnél te olyan körülmények között hanyatlani :D

Értem én, hogy a prekoncepcióiddal nem összeegyeztethető a valóság, de akkor talán ez intő jel, hogy rossz volt az eredeti feltételezés. A nyugat köszöni, frankón megvan. Vannak problémáik, de ez is olyasmi, hogy nekünk is bárcsak azok a problémáink lennének.
Magyarország egyre kevésbé van ráutalva a külső forrásokra, vagyis a gazdaságunk egyre inkább függetlenné válik a külföldről érkező sokkokkal szemben is.Az elmúlt hónapok a feltörekvő piacok válságáról szóltak, melynek során a befektetők elsősorban attól tartottak, hogy…..
fchris82 2014.03.07 11:08:39
@Antal Burján: "Tetszik a neve és az arca!"

Kedves Antal! Ajánlom megtekintésre a Thank you for smooking című igen remek filmet. A főhős a dohánygyárakat képviseli, és mivel eleve esélytelen a tényeken alapuló vitát megnyernie, ezért nyilvánvalóan hibás érvelések armadájára támaszkodva "nyer" folyamatosan.
Kedvence az - bár igazából az egész filmben majdhogynem csak ezt használja -, hogy a személyt veszi célba, és nem az elhangzottak tartalmát.

Sosem az a lényeg, hogy ki mondja, hanem az, hogy _mit_ mond.

De akkor legyen: index.hu/chart/2013/12/31/ime_az_ev_legjobb_grafikonjai/#1 Vannak nevek és titulosok is! index.hu/belfold/2014/01/30/egyesben_megyunk_padlogazzal/ Itt is van pár név. www.youtube.com/watch?v=oCIReJhKH0c Szánjon rá másfél órát, elemezze a hallottakat/olvasottakat, aztán gondolja végig hogy a gazdaságpolitika mennyire nevezhető sikeresnek és pláne kívánatosnak.

Néhány elgondolkodtató kérdés:
- Ismeri a mondást, hogy ha szembe jön mindenki az autópályán, lehet ám, hogy mi megyünk rossz irányba?
- Ha a fenti okokból nem omlott össze a magyar gazdaság, akkor mindenki másénak, legalább a környékünkön össze kellett volna omlania, mégsem történt ilyen. Az övéké miért nem omlott össze?
- Elevenítse fel, hogy a jelenlegi kormányzást leszámítva, mikor voltak közellenségek a bankok és tőkések?
- Kérem sorolja fel azon miniszterelnököket és országokat, amiknek szülőfaluja egészen véletlen fellendülésnek indult, de csak és kizárólag azután, hogy hatalomra kerültek? Én kettőről tudok, az egyik Sztálin, a másik Csaucseszku.
- Tudna vmit mondani nekem arról, hogy miközben Mészáros Lőrinc 4 éve még egy kis céget vezetett, hogyan kerülhetett be tavaly a 100 leggazdagabb magyar listájába? Mert én egy hasonló karrierről tudok, Gattyán Györgyről, róla tudni lehet, hogy egy világ méretű pornó birodalomból szerezte vagyonát - Mészáros Lőrinc egy kis falut vezet -, ellenben Mészáros Lőrincnek most hiába kérték ki a vagyonnyilatkozatát, azt nem adták ki: 444.hu/2014/03/06/a-ne-zavarj-epp-lopok-torveny-segit-meszaros-lorincnek-eltitkolni-vagyonat/ Ez nyilván csak azért, mert biztosan minden rendben.
- Ha egyszer államosítottak 3 000 milliárd Ft nyugdíjvagyont - ami államadósság címén szerepelt az állam könyvelésében -, hogyan lehetséges az alábbi matematika: 21 000 - 3 000 = 22 000 ???
- Összes adóbevétel alakulása, ezer milliárd Ft-ban:
2009 - 12,0
2010 - 12,1
2011 - 12,2
2013 - 13,2 (!!!)

Az utóbbi két pontot összegezném: A Fidesz az elmúlt 4 évben 5 000 milliárd Ft-tal többel gazdálkodhatott - ez a teljes államadósság majdnem 23%-a; 27% ÁFA és a többi új adó; ha úgy vesszük, egymaga ennyivel növelte az államadósságot -, miközben őt már nem terhelte a 13. havi nyugdíj - 1 havi nyugdíj 300 milliárd Ft, tehát 4 évre vetítve ez további 1 200 milliárd Ft "nyereség" az "elmúlt 8 évhez" képest -, és ekkora könnyítés ellenére sikerült kvázi stagnáló GDP-t elérnie. Még ha sikerült volna is pluszban tartani, akkor is könnyen hozzájuk lehetne vágni, hogy "így azért elég könnyű", de hogy még ennek ellenére sem sikerült elérni vmi apró eredményt - a stadionokon kívül -, az azért szerintem elég sokat elmond a jelenlegi gazdaságpolitikai "sikerekről".

444.hu/2014/02/18/orban-viktor-velemenye-a-magyar-gazdasagrol-es-a-valosag/ Ezt a részt különösen ajánlom a figyelmébe:
"Stabil, fenntartható, gyorsuló gazdasági növekedés

Na, ezt az elemet még az évértékelőben is említette a miniszterelnök. Nagyon büszke erre az 1,2 százalékos GDP-növekedésre, ami idén akár 2 egész százalék is lehet. Azok után, hogy 2012-ben teljesen váratlanul sikerült 1,7 százalékos recesszióba vinni a magyar gazdaságot. Ez a +1,2 százalék most éppen azért lehetséges, mert ’12-ben borzasztó rossz volt a magyar gazdaság teljesítménye. Ahhoz képest tudtunk most nőni 1,2 százalékkal. Úgynevezett bázishatás. Ehhez kábé elég volt, hogy a mezőgazdaság kicsit jobb évet fogjon ki. Tehát az időjárás. Ennyi a magyar gazdasági csoda, amiről minden kormánypárti politikus delirál a kampányban. 1,2 százalékos GDP-növekedés egy ilyen kis gazdaságban nem nagy mutatvány, szinte a stagnálás kerekítési hibája. Még a világ legnagyobb gazdasága, az USA is 1,7 százalékkal nőtt (az utolsó két negyedévben 4 illetve 3 százalék fölött!)"
fchris82 2014.03.07 16:12:05
@konrada: "Szívesen hívnám fel a figyelmét olyan apró, elhanyagolható tényre, mint az infláció."

Köszönöm a figyelem felhívást. Utána számoltam, és igaza van. Nem történt lényegében változás az összes adóteherben, átrendeződés volt csupán.

"Persze még az sem ártana, ha közben az államadósság kamatait is feltüntetné az adott időszak alatt, hogy összképben is lássuk, hol jelentkeznek ezen összegek, ha önnél 5 ezer mrd hiányzik az elszámolásból."

Összesen inkább 6 200 milliárdról van szó. Nem terhelte már 300 milliárdos plusz kiadás a kasszát a 13. havi nyugdíjjal, ami azért nem elhanyagolható. Az infláció miatt tényleg le kellene vonni kb 1 000 - 1 500 milliárdot - becslés -, de még így is elég tetemes a különbség. A államadósság kamatai lényegében nem változtak 2009-hez képest: qaly.blog.hu/2013/01/13/az_egeszsegugyi_kiadasok_es_az_allamadossag (érdemes megtekinteni, hogy mit tervezett a Fidesz, és mi lett belőle: www.szig.hu/_user/browser/File/Bal%20oldali%20men%C5%B1kh%C3%B6z%20tartoz%C3%B3%20f%C3%A1jlok/tantargyak/matematika/szell_kalman_terv-_elhangzott_eloadas_1_-1.pdf )

És akkor a szociális rendszer megnyirbálásából megmaradt tételekről nem is beszéltünk, aminek jelentős részét persze most a közmunka programra költenek.
A Ténytár már sokszor foglalkozott a földügyekkel, mert úgy gondoljuk, a vidék kérdését mindenképpen súlyához mérten kell kezelni. Ángyán Józseftől nemrégiben újabb botrányos adatok kerültek nyilvánosságra, így újra foglalkozunk a kérdéssel. De ki is Ángyán? A…..
fchris82 2014.02.28 01:18:07
@VT Man:
Elsőként szeretnék gratulálni érvelési technikádhoz, ezzel már megütöd egy óvodás szintjét:
a.te.ervelesi.hibad.hu/te-is
a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-kompozicio-vagy-felosztas
a.te.ervelesi.hibad.hu/mazsolazgatas

Aztán ahogy volt osztályfőnököm mondta vala: "Azért, mert a másikat befeketíted, te még ugyanolyan fekete maradsz." Remélem érted. De, hogy a kegyelemdöfést is megadjam, a témával kapcsolatban a ténytár már írt a bevallásokról egy cikket: tenytar.blog.hu/2013/12/06/ertelmetlen_vagyonnyilatkozatok

Remélem Zsiga Marcell ügyét is ilyen alaposan kutattad, mire jutottál vele 1 év alatt? Vagy csak terelni akartál egy szaftosat, hogy kicsi lelked azzal nyugtasd meg? Azon pedig elgondolkozhatnál, hogy a cikkben ismeretett kiskapukat vajon egy kétharmados, új alkotmányt író kormány miért nem foltozza be?
a) Tudná, de nem akarja
b) Nem tudja
Rád bízom a döntést, hogy szerinted melyik, bár igazából mindegy. a) esetben sunyi tolvajok ők is, a b) esetben pedig alkalmatlanok a munkakörük ellátására. Egyik sem jó pont.
A tudomány jeles képviselői legtöbbször megállnak az "anyagi" szint vizsgálatánál, és a racionális megközelítés korlátainál. Csupán az elmével felfogható területen "kirándulnak", az azon túli vidéket pedig meghagyják másoknak. Nem így a világhírű magyar agykutató,…..
fchris82 2014.02.12 14:24:47
@Botyánszki Iván Kázmér: "mással magyarázza a számára érthetetlen jelenséget"

:D Érdekes gondolat, csakhogy éppen, hogy a hívő magyarázza a dolgokat, a nem hívő meg keresi az okokat. Ahol a hívő megáll, ott a nem hívő szépen tovább halad, és addig kutat, míg normális magyarázatot nem talál. Lásd Galilei, aki éppen azért jutott oda, ahova, mert tapasztalások útján más jött ki, mint amit ez egyház és a többi hívő összerakott magának magyarázatként. És akkor lehetne sorolni, hogy a Földről kiderült, nem lapos, és nem körülötte forog minden, sokkal több a hasonlóság az állatokkal, mint ahogy azt korábban gondolták - meglepő módon például a disznóval is, aminek belső szerveit nem ritkán felhasználják emberek gyógyításához -, és akiket korábban esetleg kínhalálra ítéltek, mert azt hitték, megszállta az ördög, ma már tudjuk, hogy konkrét betegségekben szenvedtek, adott esetben még gyógyítani vagy kezelni is lehet.

Ezeket mind-mind a kétkedők érték el, és nem azok, akik Istenhitük miatt bármilyen érthetetlen dolgot azonnal Istenre vezetnek vissza ész nélkül.
Nem újdonság, hogy a kényelmes piaci helyzetben lévő monopóliumok, illetve oligopóliumok nem örülnek a piaci helyzetüket veszélyeztető innovációnak. Az áramszolgáltatók sem képeznek kivételt. A fejlődés, az energiatakarékosság, és az ésszerűség elleni mocskos…..
fchris82 2013.12.29 05:35:03
@Shanarey(SCO): "Számodra egyébként nem vicces hogy egyszer azért sír a vidéki lakosság egy része mert árvíz van, máskor meg azért hogy szárazság?"

Azért ezt jól láthatóan nem gondoltad te végig. Megpróbállak rávezetni, hátha hatékonyabb, ha csak a fejedhez vágom, hogy hülye vagy. Tudod, vízerőműnél duzzasztani szoktak. Ha nincsenek hegyek, akkor a víz a duzzasztás helye fölött szélesen szétfolyik, mert az már csak ilyen. Tehát ha 20 méterrel emeled a vízszintet, minden területet eláraszt, ami ez alatt van. Eddig megvan?
Na, most légy oly kedves, vegyél elő egy Magyarország térképet, és jelöld be azt a magyarországi (!!!) Duna szakaszt, amit simán el lehetne árasztani.

Na, melyik települést árasztanád el? :) Bp felett? Az mondjuk jó opció lenne, ha már árvízvédelmi szempontokról beszélsz. Adnál egy kis vizet a Szlovákoknak is? Ússzon Komárom, Esztergom vagy Győr? Esetleg csináljunk saját Velencét Bp belvárosából? Ha már egyébként is víz alatt van, akkor nem kell védeni! Adjunk a Csepel szigetnek és Százhalombattának? Úsztassuk el Dunaújvárost? Vagy alternatívaként egyből Paksot? Vagy menjünk lejjebb, Baja? Na, mégis, te hova tennéd azt a szerinted igen előnyös erőművet? Vagy tegyünk a Tiszára még egyet? Hova? A víznek esnie kell mert úgy termel áramot.

"Nem lehetne az árvizet, elvezetni és tárolni?"
De, csak hova??? Hazaviszed, és berakod palackozva a pincédbe, szükség esetén meg visszahordod? Vagy mi? :D

"Budapest környékén, például a Tétényi fennsík, és Budaörs Törökbálint térségében akadnak területek."

Aha, ja. Még te is azt mondod, hogy "AKADNAK"! Elvétve. Akkor és oda van értelme ilyet építeni, ahol állandó irányú és nagyjából erejű szél van. Ilyenek például a tengerpartok (abból se mind), vagy hegyek közötti völgyek. Szerinted azért, mert mondtál két helyet, azt is úgy, hogy "akadnak", akkor máris mi szélerőmű nagyhatalom leszünk? :D Ne már. Mennyi áramot lehetne úgy termelni? Ráadásul ott vagy fúj, vagy nem. Ingatlan árak? Mert tudod, az ilyenhez kell ám hely. Arról nem is beszélve, hogy elég ocsmány egy-egy ilyen szélkerék a tájban.

És, hogy végső soron is rámutassak, mennyire istentelenül el vagy tévedve ezzel a mondatoddal: "Magyarországon a vízi és a szélerőműveknek van igazán jövője". Ember, éppen hogy sem sokat eső vízből, sem állandó szélből nem állunk jól, ellenben termál vizekből annál inkább. Azt meg pont kihagyod, mint lehetőséget. Bár nem feltétlenül áram termelésre, de a gázfüggőség csökkenthető, ha a fűtést sok helyen ezzel váltanák ki.

Szeretnék ehhez a baklövéshez elsőként gratulálni. Marha jól felismerted a helyi adottságokból adódó előnyöket és hátrányokat :D A közeljövőben még gyakorold a SWOT analízisek készítését, mert csúnyán félresikerült üzleti terveket fogsz kiadni a kezedből.

De a legszebb, hogy eszedbe sem jut, esetleg valós érvek mentén vetik el ezeket az ötleteket, és nem építenek száz számra duzzasztókat a Duna mentén, így segítve az árvízi védekezést :D
fchris82 2013.12.30 08:23:07
@xclusiv: "Persze ennek semmi köze az áramtermeléshez, nyilván, de nem hülyeség attól még."

Egyet értek, és ugyanarról beszélünk. Csakhogy ilyenek meg léteznek és vannak, az utóbbi időben több ilyen is épült. Shanarey-nek pedig főként az áramtermelős agymenésére reagáltam, meg az összeesküvés elméletére, mely szerint itt csak a politikai akarat hiányzik kvázi, hogy 100%-ban megújuló energiatermelésünk legyen szélből és vízből.
Mivel a válogatás bejegyzések (pl. Ahogyan a madarak látják a világot vagy 20 lenyűgöző téli kép) rendkívüli népszerűségnek örvendenek a blogon, ezért mostantól igyekszem rendszeresen közzétenni ilyeneket. A mai posztban 15 lenyűgöző barlangot láthattok, amelyekről…..
Polgárda Stadionokat, de kinek? :( 2013.12.22 17:12:21
Balliberális körökben örök kérdés, hogy kiknek építi vajon a stadionokat ez a szemét kormány. Nos, szeretnénk válasz gyanánt egy kis csokrot átnyújtani ennek az egyáltalán beszűkült, tájékozott, sokat látott, tapasztalt és rendkívül okos rétegnek. Durván egyharmad…..
fchris82 2013.12.22 21:11:48
@Kuruc ezredes: "A posztnak pedig pusztán annyi a célja, hogy kicsit bosszantson titeket. Ezek a stadiontöltelékek például hatalmas magyarok, imádnak magyarkodni, és jövőre közül 0 fő fogja támogatni az MSZP-SZDSZ koalíciótokat."

Jaaaa. Szóval úgy vitázol, hogy te is tudod, nincs igazad. :D Remek! Tudod, hogy ártasz a saját országodnak, de neked így jó, mert neked jó. Kicsit olyan vagy, mint a Jehova szülők, akik megtagadják a gyereküknek a vérátömlesztést baleset után. Igaz, hogy ebbe belehal, de a lényeg, a hitük... Gratulálok :) Ha megadod a címed, nyomtatok is neked egy oklevelet, hogy "büszke hazaáruló, igazi hazafi, elvekkel" :)

Szóval igazából az a lényeg, hogy neked fáj gondolkozni, úgyhogy inkább érzelmi alapon közelíted meg a dolgot. Így tényleg felesleges beszélgetni, mert míg az "ellenoldal" - ami valójában nem ellen oldal, mert egy normális és sikeres országot szeretne, mint te is, csak kicsit más úton képzeli ezt el - tényekkel és számokkal jön, te érzelmekkel reagálsz. Itt is megkérdezem. Te milyen országban szeretnél élni? Mert a nagymagyarkodás nem fog felemelni minket. Sőt, nyugdíjat sem biztosít. Orvosi ellátást sem. Áramot sem ad. Leköt mondjuk heti 3 órában. Wow! :)
fchris82 2013.12.24 01:02:17
@ephart: "ok ok.akkor legyen megint a zsidóSZDSZ-MSZP?ők aztán kúrvásan felemelték hazánkat"

Na, látom, te már kezded sejteni. Ezt hibás érvelésnek hívják amit csinálsz, közszóval úgy szokták megfogalmazni: terelés. Klasszikus stratégia, a kognitív disszonanciában szenvedőknél, akik nem akarják észrevenni, ami az orruk előtt van, úgyhogy gyorsan "félre néznek". Ilyen volt sok esetben az "elmúlt 8 évezés".

Egyrészt, én ilyet nem mondtam. Másrészt, hogy régi osztályfőnökömet idézzem: "azért, mert a másikat befeketíted, te még ugyanolyan fekete maradsz". Ha vmi szar, akkor az szar. Még ha langyosabb is, mert frissebb. Pont. Azért, mert van lejjebb, vagy hasonlóan rossz, akkor az attól még nem lesz opció, pláne nem jó opció. Nem kell itt bipolarizálni a világot, hogy kettő közül lehet választani, mert ha hagyod, hogy ez befolyásolja az életed, akkor az vezet hasonló ostobaságokhoz, mint ami itt is folyik. Mert nem azt nézik sokan, hogy mi történik, hanem kicsinálja. És abszurd, hogy veszem bármelyik Orbán interjút a Kossuth rádióból, és átszinkronizáltatnám Gyurcsánnyal, lefogadom, hogy az utca már kvázi megint lángokban állna. Emberek itt már nem elvekben és célokban gondolkoznak, hanem oldalakban. Ha az egyik oldal seftel haveroknak kiírt pályázatokkal, akkor ugyanaz az ember neki elnézi, a másiknál meg a fejét követeli. És éppen itt a bibi. A korrupció tekintetében a Fidesz semmivel nem másabb, mint az MSZP. Semmivel. Sőt. Nem tudom, feltűnt-e, de:
- Az MSZP-ben cserélődik a vezetőség, a Fideszben nem - ha nem érted, hogy ez miért baj, akkor komoly bajok vannak...
- A Fideszből már egyrészt Ángyán is kilépett, mert nem adja a nevét ahhoz a gerinctelen lopáshoz, ami ott megy, és nemrég kilépett egy másik képviselő is - nem tudom a nevét -, a dohány mutyik miatt.

Ha vki tolvaj, akkor az tolvaj. Nincs olyan, hogy az egyik tolvaj, jó tolvaj, a másik meg rossz. Itt sokan jól láthatóan el vannak tévedve. Illetve ahogy te is, látod ám, csak inkább félre nézel, nehogy be kelljen látnod, hogy minden rosszat megtartottak a MSZP-től. És ebben semmi kivétel, max a nevek változtak. Strabag helyett lett Közgép pl. Wow, sokkal előrébb vagyunk :)

Minden az, ami, és nem vmi más. Akkor is, ha narancssárgában művelik, akkor is, ha pirosban. Persze mindenki eldöntheti, hogy elvekhez lesz hű, vagy pártokhoz. Csak utóbbi esetén ne lepődj meg, ha gyakran kényszerülsz terelésre.
fchris82 2013.12.28 13:36:57
@Engem a keresztény hitem miatt támadnak: "most megint jól le lehet alázni azt a szerencsétlen kis takony SZDSZ-es fchris82-t."

Na köszi! :D :D :D Kihagytad, hogy zsidó, kommunista és ballibbant is! :D Kérlek, legközelebb legyél pontosabb! :D

Egyébként szerintem nem érti.

Boldog Karácsonyt! :) Megyek vissza főzni, jönnek a vendégek... Nekem már csak a barátaim maradtak, széles társadalmi támogatottság hiányában :D

@Kuruc ezredes : Én nem gyűlöllek, szánlak :) "Minél nehezebb vkit szeretni, annál inkább szüksége van rá!" Nem vagyok ugyanis kétségbe esve, millió lehetőségem van rá, hogy egy sikeres országban kössek ki. Ha már M.o. nem lesz az, én tudok alkalmazkodni, hozzáértésemmel és felhalmozott tudásommal szívesen elállok a buta csürhe útjából. Majd kamatoztatom ezt ott, ahol ezt értékelik. Ha nektek stadionok kellenek, minőségi oktatás helyett, hajrá :) Csak majd nem az én adómból. És nem, nem mosogató fiú lennék, ne aggódj értem, szerencsére van olyan hátterem, hogy ennél feljebb kössek ki. :) Aztán miközben majd én Thaiföldön karácsonyozok, ... Nem, nem fogok rátok gondolni :) Viszont te, amikor majd közli az orvos, hogy vmelyik szülőd műtétje 5-6 hónap múlva esedékes a várlista miatt, akkor majd gondolj erre a blogra, és gratulálj magadnak :) Legkésőbb majd akkor rájössz, hogy mi igazán fontos, és mi kevésbé. És csak azért nem lesz fontos, mert Orbán Viktor annak tartja. Vagy esetleg te.
NÉGYmadár A legjobb tanítvány 2013.09.09 13:34:50
..
fchris82 2013.12.14 04:27:21
@alte trottel: "A sokféle tudás nem tanítja meg az embert arra, hogy esze is legyen neki."

Minél okosabb vki, a kognitív disszonancia annál erősebb tud nála lenni, ha nincsenek meg erre a fékek. Ez színtiszta érzelem, mondhatni szerelem. Te is jól összefoglaltad, hogy a racionalitásnak semmi helye. Az egész mélyen gyökerezik, olyasmi ez, mint amikor egy házasságban már mindenkinek egyértelmű, hogy a nőt csalj a férje, a nő azonban ha ezt elismerné a közösségnek - és saját magának -, szembesülnie kellene saját esendőségével. Egyrészt, hogy a férjének már nem kell, másrészt azzal, hogy vmit elszúrt, ha mást nem, hogy rosszul választott. Ezért van, hogy ilyen esetekben a megcsalt lesz az utolsó, aki rá fog jönni, hogy megcsalják, egészen addig szorgosan válogat a környező ingerekből, amik azt bizonyítják, a házasságával minden oké. Amire a férj is rájátszik elég rendesen. Ja, hogy tök mást csinál? Nem baj, csak nem kell észre venni. Ráadásul a kognitív disszonanciában a "vkinek bizalmat szavazás" az egyik legerősebb. Ha vkinek bizalmat szavazol, sokkal nagyobb kudarcnak éled meg annak elfogadását, hogy tévedtél, mint bármilyen más egyéb esetben, ami csak rólad szól.

És azt se felejtsük el, hogy Kádárnak, Csaucseszkunak, Hitlernek és az összes sültbolondnak megvolt a maga hívői köre. Egyszerűen vannak emberek, akik vágynak arra, hogy legyen egy vezető felettük, aki rendet vág, mert önálló cselekedettre képtelenek, vagy nem tudom. Ez külön pszichológiai kutatást kívánna :D Én ott kiszálltam, amikor 2002-ben a tv adta élőben, ahogy a tömeg a "Viktor! Viktor!"-t skandálta. Arany szabály, hogy ha egy miniszterelnök nevét éltetik, ott komoly problémák vannak. Ha önként, akkor meg pláne. Azt hittem, ez egyszer véget ér, de jól láthatóan nem. Viszont ez a "magyarázd el egy vonalnak, hogy mi az a gömb" problematikája. Látják ők ugyanazt, csak nem akarják észre venni. Ha észrevenné, szemen kellene magát köpnie, olyat meg ki akarna? Mindenki szereti magát jónak látni.
fchris82 2013.12.16 04:04:00
@HaKohen: "még nálam is naivabb népboldogító lehetsz"

Vannak menthetetlenek, de vannak csupán olyanok, akik mondjuk szélsőségesen Fidesz környezetben nőnek fel - szülők, család, közvetlen közösség -, és érzik, hogy vmi sántít, de nem találják a kiutat. Rengeteg ilyen is van. És ha ők olvassák, találhatnak benne gondolatokat, hogy elszakadjanak "hitgyülekezettől", vagy legalább csak kialakuljon saját értékrendjük, gondolatviláguk. Nem véletlenül írtam ezt a példát.

"Abban pedig kételkedem, amit @alte trottel: ír, hogy @Wendég: nem pénzért. "

Nem pénzért. A pénznek vajmi kevés motiváló ereje van. Ehhez hit kell :) A hit sok esetben kellően vakká tesz, ne becsüld le. Már csak azért se, mert sok esetben a hívőknek keményen perkálniuk kell. Lásd mondjuk keresztény egyházak, vagy még inkább szci. Éppen a hívek fizetnek, akkor miről beszélsz? :) Önként és dalolva! A kamikaze pilóták is önként végezték feladatukat, senki nem adott nekik ezért extra juttatást. Öngyilkos merénylők? A Fidesz körül kellő számú hívő van, hogy ilyenhez ne kelljen külön pénzt költeni, azáltal, hogy megvádoljátok őket, "ezt biztosan pénzért csinálod", éppen, hogy nevetségessé teszed saját magad és érveidet számukra. Ők ezt tényleg komolyan gondolják, azt is, hogy a trafikmutyi, ha történt is, az jár, mert a szocik is loptak, stb. És működésbe lép a kognitív disszonancia, ami ügyesen védi a legvédhetetlenebbet is. Még a legvéresebb és kegyetlenebb sorozatgyilkos sem gondolja magáról, hogy ő bűnös. Ő igazságot tesz, vagy lesz más magyarázata. A Fidesz államosít? A gonosz külföldi multik ellen csinálja. Hatósági árakat vezet be? A külfödli multik ellen csinálja. 10-szeres áron újít fel a Közgép, aki úgy nyer, hogy mindenki mást kizárnak? Hazug liberális kommunista vagy, és egyébként a szocik is loptak. És lehetne folytatni a sort... Hidd el, erre tényleg önként és ingyen képesek emberek, és nem segít, ha nyilvánvaló hülyeséggel vádolod meg őket.
fchris82 2013.12.17 02:40:52
@HaKohen: "ugyan hová lett a 10-szeres árból jövő extraprofit?"

Persze, visszacsurgatnak ők a haveroknak, keresztbe rendelnek egymásnak, de nem a pénzért csinálják. Nem arról van szó, hogy tudják, "lopnak", hanem pénz nélkül is szívesen megy békemenetre. Persze, ha kap ingyen utaztatást és ingyen kolbászt, meg a végén forralt bort, esetleg néhányaknak csurran egy-két trafik, vagy termőföld, az erősíteni fogja kapcsolatukat "a párttal", de ők nem így gondolnak magukra. Kár azzal vagdalkozni, hogy a pénzért csinálják. A pénz egy kedves dolog, ami esetleg ezzel jár, de ugyanezek az emberek tüntettek 2006-ban is, pedig akkor nem voltak ilyen mértékű lehetőségek. Nem a pénz formálja véleményüket, az már eleve torz, max segíti megtartani. De amint ellenzékbe kerülnek, akkor is híven fognak tapsikolni, pedig nem fog akkor csurranni-cseppenni kvázi semmi.

"Éppen a hit, amiről lejjebb írsz, olyan valami, amely nagyon nehezen törhető át racionális érvekkel."

Tudom, és ezzel egyet is értek, de azért nem mindenki tök hülye. Nem 100% hívek és 'antihívekből' áll az ország. Vannak átmenetek. A Fidesz 2/3-ad csak úgy tudott összejönni, hogy sok, korábbi esetleg MSZP szavazó x-elt oda. Főleg Magyarországon rengeteg a "megmozgatható" bizonytalan, akiknek adott esetben kedves gesztus a rezsicsökkentés, de nem árt felhívni a figyelmüket, hogy hahóóóó, volt már ilyen, az "elmúlt 40 évben", és nem kellene nekünk egy új Kádár korszak... Ne gondoljuk azt, hogy csupa békemenetesből áll az az oldal.
Na ez ciki. A finoman szólva kormányközeli Századvég egyik munkatársa kiadott egy tanulmányt, ami (tessék megkapaszkodni) az igazságot írja le az egykulcsos adó hatásairól. Vagyis hogy az kizárólag a leggazdagabb rétegnek kedvezett, miközben mindenki más rosszul járt vele. Csak…..
fchris82 2013.11.30 08:36:36
@Gerilgfx: "mindenki végezzen csak szépen produktumlétrehozó termelőmunkát."

:D Huha. Elég furcsa egy ember vagy te, már nagyon érdekelnének a következők:
- Tulajdonképpen te hány éves vagy?
- Miből élsz? Milyen területen dolgozol? Leérettségiztél már?
- Írj 3 könyvet, amiről azt gondolod, hogy mindenkinek el kellene olvasnia.
- A történelem tudásod milyen mélységű? Jobbágyfelszabadítás megvolt? - ez nem személyeskedés, tudom, hogy sok helyen irtózatosan lemaradnak a tananyagban. Első egyetemek születése? Kötelező oktatás bevezetése? Ezek gazdasági hatásai, különbségek azon országokkal szemben, akiknél ez elmaradt?
- Jártál te már külföldön? Mármint nem úgy turistaként, hanem amikor kicsit belefolytál az ott élő emberek hétköznapjaiba is. Erasmus program esetleg? Külföldi üzleti út? Tárgyalás? Felsőoktatási intézménybe bejutottál vha is?

A fentieket azért kérdezem, mert annyira elborult - és első ránézésre átgondolatlan - elmélettel, mint a tied, még életemben nem találkoztam. Illetve volt ilyen időszak, vhol a jobbágyfelszabadítás és polgárosodás előtt. Azt hallottad már, "Ha azt csinálod, amit eddig, csak azt éred el, amit eddig"? Nem nehéz belátni, hogy amennyiben a tanárok 75%-át te kibaszod, az visszalépés úgy 100-150 évvel. Az azt jelenti, hogy a mostani ~20 fős osztályok helyett lesznek 80 fősek, mert egy tanárnak egységnyi idő alatt ennyi diáknak kell tudnia átadni az anyagot. Ez biztosan nagyon sikeres lesz :D Adtál már elő vha életedben? Tanítottál már vha? Biztos vagyok benne, hogy nem, mert nem írnál ekkora marhaságot. Kb mint ha én arról beszélnék, hogy a bányászok 75%-a kibaszható következmények nélkül. Csak úgy, mert én ezt találtam ki és kész :D Úgyhogy közelítsük onnan, jártál már külön nyelvtanfolyamra? Megtapasztaltad azt, hogy milyen mélységű a nyelvtanfolyam, ha az kiscsoportos, vagy ha tömeges? Próbáld ki! Arról nem is beszélve, hogy ezzel nyilván az iskolák 75%-át is bezárnád. Bár ha nem így van, szóljál, de egyelőre úgy tűnik, hogy kellene. Mikor voltál te bent utoljára egy iskolában? Szerinted befér oda 4-szer annyi gyerek? Újakat építenél? Vagy az iskolák létszáma megmaradna, csak a tanári kar csökkenne? De ezt hogyan képzeled? Nincs minden iskolában 4 matektanár, amiből 3 elküldhető. Vagy igazából feleslegesnek ítéled az oktatást? Mesélj még erről, mert nagyon érdekelne, hogy részleteiben hogyan valósítanád meg, amit kitaláltál. Részleteiben.

És ha ez így megvan, én itt folyamatosan jövök a statisztikákkal és adatokkal, de tőled nemhogy épeszű hivatkozás nem hangzott még el, semmilyen hivatkozás, analóg példa esetleg, hogy ilyen a világban bárhol sikeresen működne. Merthogy vannak ilyen országok, Afrikában. Nem mondanám, hogy nagyon a sikeresek közé tartoznak, sőt, kifejezetten az elmaradott régiók sorolhatók ide. Ha tudsz kivételről, ne tartsd magadban, csapd az arcomba :D Ne kímélj :D De most már jó lenne, ha tényleg számításokat is felvonultatnál, nem csak számokat, hogy "5% lesz az adó és kész". Milyen hatásokat vársz ettől - azon kívül, hogy szerinted nő a kereseted -, milyen negatív hatásokat vársz - mert nyilván nincs olyan döntés, ami vmilyen téren ne lenne visszalépés -, milyen időtávban tartod ezt bevezethetőnek, vagy te úgy képzeled, hogy egy huszárvágással január 1-től életbe lép és kész? A felmerülő problémákra milyen megoldási javaslataid lennének? Mert nekem innen úgy tűnik, hogy nem nagyon gondoltad te ezt végig, de ha mégis, akkor itt azonnal cafatokra cáfolhatsz. Viszont ha már 3 hozzászólásból 0 számítás és hivatkozás sikeredett, 0 analógiával, akkor megkockáztatom, hogy nem állok messze a valóságtól.

Végül álljon itt nagymamám örökbecsű mondata: "Tanuljál fiam, mert a megszerzett tudás az egyetlen, amit soha, senki nem vehet el tőled." Várom megalapozott számításaid, ország és időanalógiáid, amik maradéktalanul igazolják nem csak elképzelésed működőképességét, és nem is azt, hogy az ország ettől fellendül, hanem már azt igazolja, nem omlik az egész össze pillanatokon belül és indulunk meg vmi középkori feudális összeomlás felé! :)
fchris82 2013.12.01 19:55:55
@Gerilgfx: "navégre, hát megvan! itt bújt ki a szög a zsákból. már meg is válaszoltad a hozzászólásom elején feltett kérdéseket: egy tanár vagy."

Hahaha :D :D :D Huh. Kérsz egy ölelést? :)

Sajnálom, hogy ennyire rátapintottam a lényegre kérdéseimmel, és személyeskedésnek érezted már a "Miből élsz?" kérdést is, holott az egész kérdésözönnek annyi lett volna a lényege, betájoljam, honnan és milyen élettapasztalatok során jutottál a fenti agymenésre. Ugyanis én is zokon venném, ha vki azért hülyézne le disznó tartásban, csak mert még sose tartottam disznót városi gyerek lévén. Így lehet, hogy ami számomra triviális, az élettapasztalat vagy más híján számodra nem. És ez nem mindegy. Bár hozzá tartozik, hogy nem is alkotok véleményt disznótartás terén.

Nehogy űr maradjon benned, elárulom, valójában egy start-up cég tulajdonosa vagyok többed magammal :D , azon belül pedig a fejlesztői csapatot koordinálom, bele értve az emberek felvételét és kirúgását is. Közelebb áll hozzám a gazdaság, mint az oktatás. Tehát el kell keserítselek, a tanárok kirúgása engem max olyan téren érintene, hogy megdobná a gyereke(i)m taníttatására fordítandó összeget, és egy idő után külföldről kellene megoldani a munkaerő felvételt, mert itthon mindenki túl hülye lenne a feladat ellátásához. A tanításról azért tudok annyi dolgot, mert ha vha jártál volna egyetemre - vagy ha jártál, akkor nem bukdácsoltad volna végig - az egyetemen általában az arra érdemeseknek kell előadniuk. Egyébként ha tévedek, és egy többdiplomás mérnökkel beszélgetek, nyugodtan cáfolj, bár a hozzászólás stílusa és tartalma alapján a fejemet tenném rá, soha életedben nem volt részed minőségi oktatásban. Másrészt mivel a reál tárgyak elég jól mentek és mennek, jelenleg a húgaimnak és néhány bnőiknek szoktam kémiából, fizikából vagy éppen matematikából segíteni. Ja, meg nekem elég jó tanáraim voltak szerencsére, többük keze közül rendszeresen kerültek ki nemzetközi diákolimpiára diákok. Nem, nem sport olimpia, hanem kémiai vagy fizikai diákolimpia. Fel sem merült bennem soha, hogy munkájuk felesleges lenne. És ez a véleményem akkor sem változott meg, mikor én is láttam, hogy a tanárok jelentős része a feladathoz "alulképzett".

"szerintem ha összeszarnád magad sem sikerülne önálló gondolatot kiizzadnod"

:D Tényleg nagyon fájhatott az a pár kérdés. Nézd, azért, mert sikertelen vagy az életben - ha sikeres lennél vagy annak látnád magad, nem így reagálnál -, nem kell a magas adókra és a tanárokra kenned mindent. Értem, hogy haragszol, és kellenek a bűnbakok. Ez emberi, de azért néha gondolkozzál már.
A fenti hozzászólásból mindent megtudtam, amire kíváncsi voltam. Kis gondolat ébresztő: "A 2011/2012-es tanévben Magyarországon 1 millió 898 ezer gyermek és fiatal – az érintett 3–22 éves népesség 90%-a – vesz részt óvodai nevelésben, nappali rendszerű iskolai oktatásban és nappali tagozatos felsőfokú képzésben" Ha ebből nem rakod össze, hogy fizikailag lehetetlen bármilyen oktatást megvalósítani, órarendet szervezni 50 ezer emberrel, akkor menthetetlenül hülye vagy :) - na, ez már személyeskedés volt tényleg, de ha árnyaltabban fogalmazok, nem értenéd.

"Ádáz vitában a felek nem az igazságot védik, hanem saját csalhatatlanságukat" - te pont az utóbbit csinálod. Visszatérve az eredeti godnolatodra, az adó tizedelése és a közszfére harmadolása mérhetetlenül nagy baromság, amivel nyugodtan pályázhatnál vmi Sci-fi díjra. A ragaszkodásod az ellenkezőjéhez énképed védelme részben, másrészt egy eltúlzott bűnbak keresés. Nem vagyok a pszichológusod, hogy ezt innen kezelni tudjam, csak annyit javasolnék, az isten szerelmére, tanulj. Van még mit. A prekoncepcióidat meg próbáld meg helyesen kezelni, és adott esetben elengedni. Nem az a baj, ha vki téved, hanem ha ragaszkodik tévedéséhez.
fchris82 2013.12.11 00:00:41
@Gerilgfx: "fú öcsém, hát te nagyon nehéz eset vagy. amellett, hogy buta vagy, mint a segglyukam"

Majd egyszer, mikor érettebb leszel már, gyere vissza, és olvasd át ezt az egészet itt. Hátha lesz számodra tanulság. :) Köszönöm, hogy megmutattad, mivé lehettem volna, ha nem tanulok. Hogy a nagymamámat idézzem ismét: "Tanuljál fiam, mert a megszerzett tudás az egyetlen, amit soha, senki nem vehet el tőled." Neked egyelőre sok veszíteni valód van, nagyon remélem, hogy ez idővel azért változni fog. Az ország érdekében is :) Én drukkolok, mert valójában nem a személyeddel van a bajom, hanem az elméleteddel. Majd idővel megérted. Vagy nem. Szerencsére az én életemre vajmi kevés hatással van ez az egész :)

Ui: ne elégedj meg az átlagossal ;)
Megkerülhetetlen gazdaságpolitikai üzeneteket küld Ferenc pápa hívők és nem hívők felé. A magyar kereszténydemokrata kormány ezeket nem hallja, nem érti, vagy nem is kereszténydemokrata. Ferenc pápa és a Világbank is olyan típusú növekedést szorgalmaz, amelynek a végső…..
fchris82 2013.11.17 17:25:55
@Behajtó70: "DOLGOZÓ CSALÁDOKAT a jelenlegi kormánynál jobban még senki nem támogatott!!!"

Kicsit képzavarban vagy, úgy érzem. Támogatni azt kell, aki rászorul. Tökre hülyén nézne ki, ha te egy 100 méteres síkfutót szeretnél verseny közben a hóna alá nyúlva támogatni, ugyanis nincs rá szüksége. Az állam feladata, hogy a rászorultakat támogassa, a többieket meg hagyja (meg)élni. Persze nem meglepő értetlenséged, mert pl nálunk a focit is nagyban támogatják, holott a világ többi részén az önfenntartó. Ellenben pl az oktatást önfenntartóvá tennék, ami mindenhol máshol meg támogatott. :D

Egyébként ezt a kommunista ideológiát már le kellene vetkőzni végre, hogy az állam feladata gondoskodni a népről, mert nem áll jól senkinek, már Kína is túllépett ezen, mi meg haladunk visszafele az időben.
fchris82 2013.11.18 01:09:21
@Valóraváltógép: "Azt is el kellene felejteni, hogy valakit érdekel, ki szorul rá."

:D Azért kár, hogy az általános iskolai történelem oktatás ilyen alacsony színvonalú ezek szerint, és mire kikerül az ember némi íráskészséggel az iskolából, még mindig nem látja, hogy a rabszolgatartó és jobbágy társadalmaktól hogyan jutottunk el a kapitalizmusig, és baromira képtelenek felfogni egyesek, hogy szociális háló nélkül adott esetben a rendszer fenntartása sokkal, de sokkal többe kerül, mint ha adunk munkanélküli vagy egyéb segélyt. Aki szerint szociális háló nélküli rendszer kell kiépíteni, az ugyanakkorát téved, mint aki mindenkit segélyezni akar.

Szóval, most megpróbálom röviden megtanítani néhány példán keresztül, ami kimaradt, hogyan függ össze minden, mindennel.

Az a helyzet, ha szociális háló nélkül hagyod a sok esetben önhibájukon kívül leszakadó rétegeket, első körben az vezet a gettósodáshoz, majd a délamerikaihoz hasonló alvilág megerősödéséhez. Brazíliában nem úgy lopnak járművet - autót, motort -, hogy feltörik, hanem megállnak melletted, fegyvert nyomnak a fejedhez, aztán szállj ki. Az már rajtuk múlik, hogy le is lőnek-e. Ajánlom megtekinteni az alábbi videót: www.hir24.hu/sotet-oldal/2013/10/14/szo-nelkul-lott-a-rendor-a-motortolvajra/ A szociális hálóra azért van szükség, hogy emberek az átmeneti lejtmenetet átvészeljék, ne kerüljenek kilátástalan helyzetbe, továbbá a társadalmi különbségek ne nőjenek óriásira, mert az feszültségeket szül és előbb-utóbb erőszakhoz vezet. Ha ezt még megspékeled azzal, hogy igazából megfelelő egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz is csak a tehetősebbek férhetnek hozzá, akkor az ország egy szép negatív és leszakadó spirálba fog kerülni, amiből az idő múlásával csak egyre költségesebb módon fog tudni kimászni, egyre több erőfeszítést követelve. Van már nálunk ilyen, a cigányság helyzete tökéletesen példázza ezt.

Minden, mindennel összefügg. Ha azt hiszed, hogy közönyöd nem tud rád visszahatni, nagyon is tévedsz. És ezt legrosszabb esetben akkor fogod megtudni, mikor egy más lehetőségektől teljesen elszeparált, megfosztott embertársad fegyveres rablás közben téged leterít. Azt hiszed ez nem fordulhat elő? Tanulmányozd kicsit Mexikót, hogyan jutott oda, hogy kvázi a hadsereg sem tud tartósan felülkerekedni a drogkarteleken, és megvédeni a lakosságot. A szegénységgel fokozódik a korrupció, a bűnszervezetek kialakulása, és a bűncselekmények. Nem azért, mert bűnözőnek születnek, hanem mert esélye sincs másra, mivel oktatáshoz nem fér hozzá, és innentől már meg is pecsételted a sorsát.

Arról a hatásról nem is beszélve, hogy mindenki abból él, elad vmit. Ha vki lába alól kikerül a talaj - elveszíti a munkáját -, és te adott esetben nem nyújtasz pár hónapnyi segélyt, míg talál új munkát, olyan negatív spirálba kerülhet az illető - uzsorásoktól kölcsön, már meglévő lakáshitel, stb -, egy olyan illető, aki egyébként aktív és hasznos tagja tudna maradni a társadalomnak, hogy az utcán köt ki, amikor már megint esélye nincs rendes munkára, vagy hogy önerőből visszamásszon. Ez senkinek nem jó, mert kevesebbet termel, mint tudna, kevesebbet keres, mint tudna, és kevesebbet is költ, mint tudna. Ezáltal nem csak ő keres kevesebbet, hanem más is. Arról nem is beszélve, hogy az állam hiába költött milliókat a képzésére, nem tud hasznosulni, mindezt csak azért, mert sajnáltunk tőle pár hónapnyi átmeneti támogatást.

Persze kell határ. 2 éves munkanélküli segély túlzás. Nyugdíjasok ingyen utaztatása is túlzás. És még lehetne sorolni. Meg kell találni az arany középutat, ami nem veszi el a motivációt, de a megmenthetőket megmenti. És nem az emberség a fő szempont, ha éppen ezzel nehezen tudsz azonosulni, hanem az, hogy társadalmilag neked baromira nem lesz jó, ha testőröket kell majd bérelned a gyerekeid mellé. Ja, és akkor még az emberrablásokról nem is beszéltünk.

Gondolkozni, gondolkozni, gondolkozni. Minden egyes döntés hatni fog sok más területre is. A pszichológia pedig mindig működik. Ha vki elkeseredett és reménytelen helyzetbe kerül, bármire hajlandó lesz. Bármire. Dél-Amerika, Afrika, Közel-Kelet. Francia és brit bevándorlók gettósodása, majd városgyújtogatása megvan? Nem olyan régi esetek. A struccpolitika nem jó módszer.
fchris82 2013.11.19 22:06:47
@Önismeret Blog: A kommunizmus már több helyen bebizonyította, hogy nem működik. A puding próbája az evés, az pedig már megtörtént, hiába nem akarod tudomásul venni. Mindegy, hogy mivel akarod bizonygatni a Föld laposságát, attól az még kerek, bármennyire is tűnjön az abszurdnak számodra.

Néhány arab országban van ilyen, nem éppen járnak élen az innovációban, az oktatásban, az építkezéseket kb rabszolga sorban tartott indiai és pakisztáni vendégmunkásokkal végeztetik, embertelen körülmények között, mert egyébként azt senki nem csinálná. Nem éppen egy olyan világ, amire azt mondanám, hogy fenntarthatóan működik. A rászorultsági alapon járó "minimális" szociális háló tökéletesen elég lenne, ez a marhaság inkább árt, mint használ. De ha tudja cáfolni működés közben, akkor azt szívesen veszem. Ha nem, akkor ezen el kellene gondolkoznia.
 Na ez megint nem egy szokásos bejegyzés lesz, hanem amolyan technikai jellegű. De ha egyszer ez a kérdés foglalkoztat, akkor nyilván erről írok. Mindenesetre megpróbálok közérthető lenni. Mint azt korábban írtam, vettünk egy sorházat Zuglóban, amiről kiderült,…..
1000 leütés Az abortusz ellen 2013.10.19 11:00:18
Alább a művi terhességmegszakítás kapcsán azt az álláspontot igyekszem kifejteni, hogy az alapesetben erkölcsileg védhetetlen -- nem azt, hogy jogilag nem kellene védeni. Az erkölcs és a jog eltérő szempontjai ebben a nagyon nehéz kérdésben nagyon élesen mutatkoznak meg: mivel…..
fchris82 2013.10.20 00:05:58
A problémát több irányból is meg lehet közelíteni, és az a helyzet, hogy ez az irány eléggé szembe megy a valósággal. Ha úgy jobban tetszik, a természettel. Több más problémát is felvet, kezdve a húsevéstől egészen az eutanáziáig.
Pl értem én, hogy számodra a halálbüntetés nem elfogadható, de szerinted a valódi életfogytiglan jó? Az nem gyilkosság? Mert hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát? Akkor ha vkit úgy ítélek valódi életfogytigra, hogy homokba ásom, az oké? Mennyiben másabb egy börtön, mint ha homokba ásom? Adok neki enni rendesen. Embert ölni tilos, állatot ölni lehet? Vagy csak az embernek? Irtsuk ki az összes ragadozót és húsevőt? Etessük a kutyát és a macskát káposztával? Vagy akkor mégiscsak megengedünk átmeneteket és kivételeket? Remélem elméletedhez teljesen hű vagy, és sem rovarirtót nem használtál még - szúnyogot, legyet nem csaptál agyon -, kizárólag növények terméseit fogyasztod - tehát nem a teljes növényt, bár ha követjük az elméleted, a magvak fogyasztása is egy életképes növény elpusztítása. Tehát már azzal töménytelen életet oltottál ki, ha megfőzöl egy cső kukoricát.
Gondolatmeneted teljes életképtelenségét, a kényszert, hogy éles határokat húzz, saját életviteled is tökéletesen cáfolja. Nem vagy hű saját magadhoz.

Nagymamám első sorból nézhette végig, ahogy kínhalálra ítélték anyukáját az orvosi eskü miatt. 1 évig infúzióról táplálták, mert nem volt hajlandó ételt magához venni. Csonttá soványodott, fél évvel később már szellemileg annyira nem volt friss, hogy nem ismert meg senkit, beszélni nem tudott. Ez élet? Pelenkában, mozgásképtelenül feküdni, 90 évesen? Egy árvaházban, szerető szülői környezet nélkül felnőni, az élet? Az gyerekkor?

Az a helyzet, hogy lehet hőbörögni, az abortuszra igény van, volt és lesz. Ahogy a kurvákra is. Lehet elméleteket gyártani, de ahol tiltva van, ott is létezik. Csak tilosban. Ebbe belehal néhány anyuka is. Aki szerint az abortusz léte a probléma, az híján van néhány logikai képességnek. Az okos ember megoldja a problémákat, a bölcs megelőzi őket! A megelőzésre kellene a hangsúlyt fektetni. Felvilágosítás, fogamzásgátlás, stb. Ennek aztán automatikus folyománya egy ideális világban, hogy "megszűnik" magától az abortusz.

A fentieket ráadásul úgy írtam, hogy én nem a gondos családtervezés eredménye lettem, hanem egy felelőtlen éjszakáé. Téma volt az abortusz, aztán úgy döntöttek, megtartanak. De ez egy tudatos döntés volt, nem pedig kényszer. És a kettő között sok különbség van.
Több olyan külföldet is megjárt ismerősöm is van, aki hosszabb-rövidebb ideig élt Magyarországon, esetleg most is ott él. Vannak köztük magyarok, akik több évtizedes külföldi élet után tértek haza, és vannak külföldiek, akik valamilyen oknál fogva letelepedtek Magyarországon.…..
fchris82 2013.10.19 22:10:23
@Iván_a_muzsik: :D :D :D Neked komoly gondjaid lehetnek a szövegértelmezési képességeiddel, ha ez jön le :D

Egy magyar nyelvű blogra azt mondani, hogy haldoklik, miközben:
- pár naponta jelennek meg új írások
- írások alatt nem ritkán 300+ hozzászólás születik, fenti írássűrűség ellenére
Ott komoly realitásérzék vesztés van fejben. :D Nem mellesleg elég hasznos dolgok derülnek ki a világról. Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye. Szerintem ülj vissza még iskolába, szerezz egy érettségit, aztán gyere vissza és fussál neki még egyszer :D Az álomvilágbeli prekoncepcióidat pedig tedd le vhova a sarokba és hagyd is ott. Mindenki jobban jár.
Miközben egyre több a kérdés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 3 milliárdos somogyi napelem-tendere körül, az uniós pénzt osztó szervezet továbbra is titkolja az adatokat, amelyekből kiderülhetne hogy kik a felelősök azért, hogy egy KEOP-os pályázaton csak olyan cégek…..
fchris82 2013.10.11 14:39:01
@örvényesi: Kicsit úgy érzem, hogy kevered a szezont a fazonnal, és tipikusan a "más szemében a szálkát..." esete forog fenn. Minden technológia elérhető, hogy Magyarországon passzív házban lakj. Mindenkinek - neked is!!! - adva van a lehetőség, hogy napelemet/napkollektort/extra hőszigetelést szerelj a házadra, esetleg kicseréld a nyílászárókat. Mindegyik lépésnek megvan a maga megtérülési ideje. És itt lép életbe az, hogy mi a frászért kell itt államilag támogatni ezt? Ami megtérül, az megtérül, ami meg nem, azzal vmi baj van. Te meg itt a politikusokra mutogatsz. Megkérdezhetem, hogy mivel fűtesz? Bicajjal mész munkába vagy autóval?

Ha lakosság fele megtenné azt, amit már most is megtehetne, egészen máshol tartanánk. Megteszik önként? Nem. Hát akkor? Ez most a politikusok hibája? Te mit teszel azért, hogy csökkentsd a saját fogyasztásod?

Az a helyzet, hogy kell x mennyiségű áram. Állandóan. Az nem működik, hogy bizonyos üzemeket majd leállítunk esténként, mert nem süt a Nap és nem fúj a szél, vagy csak mert felhős az idő. Senki nem sírja vissza a szénerőműveket, be kell látni, hogy kényszerpálya van. Energia kell. Ha szerinted simán belefér neked az életedbe, hogy random lekapcsolgatják, akkor most szereljünk be hozzád vmi kapcsolót, amiben én véletlen szerűen néha elveszem tőled az áramot, csak hogy megtapasztald milyen tisztán megújulóra támaszkodni, egy olyan helyen, ahol néha felhős az idő, és nem fúj állandóan a szél.

Két irány van. Vagy csökkentem a szükséges energiamennyiséget, vagy több áram kell. A lakosságnál sokat lehet spórolni, bizonyos iparoknál ez kvázi lehetetlen. Alumíniumot hogy fogsz készíteni szélerőművel? Ezek közül a legtisztább még mindig az atomenergia, ráadásul olcsó is. A keletkező hulladék megfogható, arrébb lehet rakni, és egy családra levetítve ÉVENTE, két C-vitamin nagyságú sugárzó kapszula marad hátra, amit üvegesítve tovább lehet zsugorítani és azt kell tárolni. Ezt gondold át jó alaposan, hogy éves energiaszükségleted elfér két tablettában, főleg, amikor olyanokat nyilatkoznak télen, hogy az a földgáz mennyiség, amit elégetünk egy nap, milyen hosszú vonaton lehetne csak ideszállítani. Persze azért ez sem teljesen igaz, mert ehhez a két kapszulához el kellett bontani némi hegyet is.
Nincs tökéletes megoldás. Mindegyiknek megvan a maga előnye, és hátránya. Az a kérdés, hogy melyik a kisebb rossz. Napelemekkel teljesen ki lehet váltani egy Paksot? Nem. Szélerőművel? Nem. Vízerőművel? Nem. Akkor megoldás bármelyik is, hogy azzal váltsuk ki? Nem igazán. A szénerőművek is folyamatos üzeműek, azokra sem válasz egy olyan, ami hol működik, hol nem. A tóriumos lehet az egyik megoldás, de olyan erőmű MÉG nincs, ahogy fúziós sincs. Amíg ezek közül vmelyik meg nem valósul, addig ki kell húzni.
fchris82 2013.10.17 06:51:29
"a naperőművek 14% körüli hatásfokkal üzemelnek, a SHARP előállított 41%-os hatásfokú napelemet"
Igen, ilyeneket én is olvastam, még gimiben, 15 évvel ezelőtt. Németország sem most kezdte - ellentétben velünk. Arra is van igény, hogy autók 1 litert fogyasszanak százon és akkor mi van? Van ilyen autó, a többség mégsem ennyit fogyaszt. Ez nem úgy működik, hogy igény van rá, és akkor lesz itt mindjárt 60%-os hatásfokkal üzemelő, olcsó napelem.

"Veszélyes hulladék- kb. annyi veszélyes anyag van benne mint egy kerékpárban."
Egyrészt megnézem, hogy mekkora erőművet húzol fel egy bringányi szennyezővel. Másrészt pedig ha meg is csinálod, akkor sincs egálban a kettő, mert egy kerékpár acél/alu vázát elég könnyű újrahasznosítani, beolvasztani, a napelemekről ez nem mondható el.

"Megtérülés a mostoha magyar körülmények között 5-8 év."
Ezzel a ponttal több probléma is van.
1. Ez elég rövid intervallum egy cég életében, még a hülyének is megéri befektetni. Ha ekkora tuti üzlet, ugyan mi a frászkarikáért kell ehhez állami támogatás egy fillér is? Oldja meg szépen hitelből.
2. Ez csak úgy jön ki, ha jó magas felvásárlási árakkal számolunk! Ugyanis ha nincs a törvényi előírás, hogy mennyiért kell a szolgáltatónak átvennie az áramot, mindjárt nézne nagyot minden erőmű tulajdonos, ugyanis az általa "kért" 35-45 Ft helyett pl a Paksi 11 Ft-os árakkal kellene versenyeznie. De a többi erőmű is kijön 20-25 Ft-ból. Paksal összevetve a megtérülési idő mindjárt felugrik ennek 3-4-szeresére - ha már azokat hasonlítjuk össze, akkor tényleg azokat hasonlítsuk össze -, azaz 15-24 évre. Így már azért mindjárt nem olyan fényes a helyzet.
3. A MOL pár éve avatott egy ilyet - nem találom a cikket -, ahol újságírói kérdésre elmondták, a megtérülési ideje 25-30 év, az élettartama szintén, ez inkább csak kísérlet a részükről. Akkor még nem volt ilyen KÁT.
4. Nem igazán számol senki itt a teljesítmény csökkenéssel.

"Akkumulátor általában nem kell, a rendszerek 99%-a hálózatra termel"
Oké, az aksit felejtsük el, jogos, kár volt itt felhoznom.

"Bizonytalan energiahozam- egy kw beépített teljesítmény évente 1050-1200kwh energiát termel."
És akkor most mi van? Azzal, hogy éves szinten statisztikailag kihoztál vmit, attól az még ingadozó hatásfokkal fog üzemelni. Budapesten az évi középhőmérséklet 10-11 fok. Akkor most azt akarod mondani, hogy a várható időjárás "nem bizonytalan"? Persze, elmondható, hogy nyáron meleg lesz, télen meg hideg. Hol hasonlítható ez össze mondjuk egy temperált, állandóan 23 fokos lakással?

"Az atomerőműben viszont nincs veszélyes anyag" Ilyet egy szóval sem mondtam. Viszont ha MWh-ra levetíted, akkor elég kevés az összes többi erőműhöz képest.

"marha gyorsan megtérül"
Lásd fenti szösszenetem.

"20 év alatt épül fel - olcsó, 3000-6000 milliárdból már kihozható"
Nanana... Kezdjük azzal, hogy bennem is súlyos aggályok vannak ezen a téren, pont az általad említett korrupciós lenyúlások és szokásos alultervezettség miatt. Nem tudjuk, hogy mennyi lenne, és az baj, ebben tökre egyet értek veled. Viszont számoljunk! A cikkben 500kWp-os erőműveket említ, darabját 250 milliós áron. Paks bővítésével egy 2000MWh-os erőmű épülne, ami 2 000 000 kWh. 4000 naperőművet kellene felépítened, hogy hozd a Paksi teljesítményt. Mivel egy Paks 40-50 évig tud termelni, konstans teljesítménnyel, egy naperőmű élettartama pedig 20-30 év, legalább másfélszeresével lehet számolni, kell összesen 6000 erőmű. Ennek költsége jelenleg: 6000x250 = 1500 milliárd Ft. Hogy hozd ugyanazt a teljesítményt. Mennyi idő alatt tudnál te felhúzni Magyarországon 6000 naperőművet? Azért neked is el kellene néhány év, mire végeznél. Ha naponta átadnak 1-et, akkor is 16 év. Egyébként azt is jó lenne tudni, hogy mekkora helyet foglal el egy ilyen, fel lehet-e húzni az országban 6000 ilyen erőművet, meg van-e értelme, hogy ezek csúcsidőben esetleg 4000 MW-ot adjanak le, felhős téli napon meg mit csinálunk?

"Dönts okosan!"
Nem tudom, hogy én mit tennék. Nem is említetted, hogy világviszonylatban az uránkészletek kifogyóban vannak, így hamarosan egy drágulás indulhat meg, a létező erőművek között. Ez is az atom ellen szól. Ha már el kell költeni 1000 milliárdokat, biztosan ráfeküdnék arra, hogy hőszigetelés, termál vizes + napenergiás fűtés. A napelemeknek megvan az az előnye a szélenergiással szemben, hogy azért annál kiszámíthatóbb. Átfogóan kell gondolkozni és figyelembe kell venni az adottságokat. 50-100 évre kell előre gondolkodni és figyelembe kell venni, hogy mind tóriumos erőművek területén lehet előrelépés, mind fúziós esetén is. Ami biztos: ha vmi kevesebb, mint 10-15 év alatt megtérül magától, semmi alapja állami támogatásnak.
fchris82 2013.10.17 07:03:47
@übü papa országa: A fenti szösszenet neked ment, csak egy kékhalál félbeszakította az írást, és másodjára elfelejtettem a "válaszra" kattintani.
Kedves Országos Választási Bizottság! Kérem a választási névjegyzékből való végleges törlésemet, vagy ha úgy jobban értik, akkor a leiratkozásomat. Indokom erre az, hogy álláspontom szerint, minden választás lényegét tekintve választási csalás, ahol nincs lehetőség az érvényes tartózkodom, vagy…..
Az augusztusi rendkívüli ülés után a héten ismét teljes gőzzel dübörög az országgyűlés. Az évadnyitó plenárison megkezdődik az új szabálysértési törvény (tavaly április óta halogatott) általános vitája. Ez alapján, “ha” a parlament megszavazza, akkor az…..
fchris82 2013.09.10 22:16:53
@-JzK-: Az, hogy vki az utcára kerül, ott él, az egy tünet, nem maga a probléma. Aki azt hiszi, hogy a probléma megoldódik a tünetek eltakarásával, az legalább annyira korlátolt, mint akik a kommunizmusban azt hitték, a kötelező munkával megszüntetett munkanélküliség fellendíti az országot. Frászt. Felvettek egy rakás idiótát, akik pénzért nem csináltak semmit, aztán a versenyszférás világ szépen elhaladt a papíron munkanélküliséget nem is ismerő kommunista blokkok mellett. Mi persze vertük a mellkasunkat, hogy az imperialista, kapitalisták jókat szívnak, hiszen ott van munkanélküliség, a kommunista kánaánban pedig nincs, azért mégiscsak innen menekültek az emberek oda, és nem fordítva. Vhogy egyébként most is ez a helyzet. A koszt nem a szőnyeg alá kell söpörni, majd szépen letakarni, hogy nincs itt semmi látnivaló, tessék szépen tovább menni, ez azonban előbb-utóbb komolyabb problémákat fog okozni. Pl azoknak az embereknek ott nincs veszíteni valója.
Ja, és az állatvilágban is van egy hasonlóan korlátolt állat. A strucc. Azért, mert homokba dugod a fejed és nem látod, attól azért az még ott lesz.
Ezt a kérdéskört esztétikai oldalról megközelíteni ... Ha neked csak ennyire futja, akkor még javasolnám, hogy dolgozz rajta egy kicsit. Kicsit összetettebb.
fchris82 2013.09.13 21:10:02
@Archenemy: "Egyszerre kárhoztatod a kapitalista világ sötétebb oldalát (azaz hogy lehet csövesnek lenni), és gúnyolod a szocializmus pont ebben lévő erejét (senki nem volt csöves), most akkor nehéz eligazodni, hogy mit is gondolsz megoldásnak."

A szocializmusban az ég világon semmi erő nincsen. Németország tökéletes példája az egésznek. A háború után mindkét oldal ugyanannyira le volt amortizálva, és meg kell nézni, hogy ugyanonnan indulva, hova jutott az egyik oldal és hova a másik, 40 év alatt! Ahogy később -JzK- is megfogalmazza, és tökéletesen egyet kell értenem vele, emberek mindig is le fognak csúszni. Lehet őket átmenetileg "lebegtetni", de ez nem fenntartható.

Elfogadom, hogy a kapitalizmus ezzel jár, ettől függetlenül erre a problémára TÖBB helyes és több helytelen választ is lehet adni, ne menjünk el teljesen bipolárisba. Az embereknek a lehetőséget kell megadni a talpra állásra, és tudomásul kell venni, hogy vannak ők is. Ki önhibájából, ki önhibáján kívül lett hajléktalan. Nem kell nekik öröklakást biztosítani, és mindenkit felkarolni, de ugyanennyire nem kell őket kriminalizálni, megbélyegezni. Minden az ami, és nem vmi más. Hajléktalan és hajléktalan között is van különbség. És azt se felejtsük el, hogy sok kapualjban nem a hajléktalanoktól van hugyszag, hanem a bulizó fiataloktól, akik ott könnyítenek magukon, és ugyanolyan matt részegek, mint a kifogásolt hajléktalanok. Ugyanúgy odahánynak a játszótérre, sőt, néha össze is törnek ott üvegeket, ezzel a gyerekek testi épségét veszélyeztetve. Az egyiket tiltsuk ki, a másik mehet? Miért?

A hajléktalanság probléma, a helyzetet kezelni kell, a szőnyeg alá söprés nem a probléma kezelése. Túlzásba sem kell esni ezen a téren, és milliárdokat költeni rájuk. Arany középút.
fchris82 2013.09.13 21:11:49
@-JzK-: Lásd előző hozzászólásom.
Ösztöndíj, pályázat, kedvezmény. Talán ezzel a három szóval lehetne a legegyszerűbben leírni a magyar politikusok szentháromságát, ha fiatalokat célzó propagandáról van szó. A magyar fiatalok menekülése az országból azóta ilyen fontos téma, hogy Gyurcsány Ferenc évekkel…..
fchris82 2013.09.10 22:05:44
@Don Quixote de la Ferko: Mond. Te egyébként végig olvastad a cikket, vagy az idézett résznél elakadtál? Mert akkor javaslom, hogy olvasd végig, aztán fussál neki még egyszer, minden bántás nélkül :)
fchris82 2013.09.13 20:56:53
@Don Quixote de la Ferko: Az emberek szeretnek egyszerűsíteni, és fekete-fehérben gondolkozni, holott a világ és a dolgok többsége szürke. Azért, mert vmi hülyeség egy komplett cikkben, az tartalmazhat igazságokat. De abban igazat kell adnom nektek, hogy az idézet rész tényleg egy orbitális baromság.
Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és energiát más korszerűbb energiatermelő…..
Valaki lenyúlta a növekedést. Ki lehetett? A kiscica, az IMF, a titkos háttérhatalom, esetleg a rézfaszú bagoly? Nem tudjuk hova lett, csak az biztos, hogy kifingott, szublimált, felszívódott. De nézzük inkább az elmúlt három évet és legalább mulassunk. Az ország valamennyi…..
fchris82 2013.08.16 02:08:58
@Szamiz67: Ez egy nagyon szép összegzése volt a történteknek. Sajnos.
Miközben a devizahitelesek megmentésével könnyen tematizálható a közbeszéd, augusztusban szinte észrevétlenül vezényli le a kétharmad az eddigi egyik leggusztustalanabb támadását a magántulajdon ellen. Amilyen kapkodó és dilettáns a gazdaságpolitika, olyan tudatos, következetes…..
fchris82 2013.08.06 20:15:26
@Zka: "megállt az államadósság növekedése"

A MNYP pénzek az államadósság része volt. A pénztáraknak állampapírt kellett vennie. Értsd, az állam tartozott az állampolgárainak. Miután ezt államosították, a 21 000 milliárdos államadósságnak 3 000 milliárddal kellett volna csökkennie egyetlen összegben, ami kb 14-15%. Mivelhogy az államadósság szintje kvázi nem változott, ezért ezt az egész műveletet úgy tekinthetjük, hogy 14%-nyi államadósságot vettek fel. A különbség annyi, hogy eddig az állampolgároknak tartozott ezzel az összeggel az állam és nyugdíjat fizetett volna, most pedig vki másnak tartozik vele. Valószínűsíthetően magasabb kamattal is ráadásul, és valószínűsíthetően külföldi befektetőknek. Szerencséjükre - a közvélemény kutatások szerint - az egységsugarú felhasználónak ez már túl bonyolult, és nem fogja fel, hogy a jelenlegi kormány ugyanúgy hitelből finanszírozza a dolgokat, külföldi pénzből, csak míg az előző kormány ezt olcsóbban és egy IMF nevű szervezeten keresztül oldotta meg, ők drágábban, piacról oldják meg. A különbség a kamatokon kívül, hogy a piac nem fog jelentéseket írogatni és beleszólni a döntésekbe, ha mondjuk a kormány pl választások előtt veszélybe sodorná átmenetileg a költségvetést, vagy hülyeségeket csinálna, mint az elmúlt 3 évben egyfolytában.
fchris82 2013.08.07 05:22:34
@Narvál: Hehe, ez jó volt :)
Úgy döntött a magyar kormány, hogy két héten belül előtörleszti a még hátralevő, 2,2 milliárd eurónyi IMF-hitelünket, erre Orbán Viktor miniszterelnök utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. Egy újabb gumicsont, mi is tudjuk, de azért a tisztesség azt kívánja,…..
fchris82 2013.07.31 04:56:18
@tisztapista: "1. Első a hiány leszorítása, és az adósság leszorítása - unortodox eszközökkel, különadókkal, bankadókkal.
2. Csak ezután jöhet a növekedésösztönző gazdaságpolitika."

Jézusom. Egyrészt a fenti igaz. Pontosan ez történt a Bokros csomag, majd az első Fidesz kormányzás kapcsán. És pontosan ezt akarta GyF is az elkúrt 100 napos program hatásainak csökkentése véget, amire rátett egy válság is. Csakhogy ezt a Fidesz nem tudta! És hogy ezt honnan lehet 100%-osan biztosan tudni? Egyszerű:
Ha a fentiekkel tisztában vannak, akkor hőbörögnek, de nem akadályozzák meg úton-útfélen a GyF-es megszorításokat, hanem hagyják, hogy az MSZP vigye el ezzel a balhét, ők pedig - megint - beleülhettek volna a jóba, miközben mindenki az MSZP-t utálja. Ehhez képest minden kiadáscsökkentő vagy a költségvetést stabilizáló döntést megtorpedóztak, és a csapból is az folyt, hogy nagyarányú adócsökkentés kell! Hol van ebben az, amiről te beszélsz? De még van folytatás! Aztán a választások után az volt az ELSŐ teendőjük, hogy elkezdték szondáztatni az EU-t, mit szólna egy 7-8%-os költségvetési hiányhoz!!!!! Miután erre azt mondta az EU, hogy frászt, tessék szépen stabilizálni a gazdaságot, és leszorítani a hiányt. Ezután bevezetik az egykulcsos adót, mert még mindig tök hülyék a gazdaságpolitikához és most tanulják, és tényleg azt hiszik, hogy a Bokros csomagnak semmi köze nem volt a 98-2002-es eredményeikhez, csak az adócsökkentés, meg a Széchenyi program, pedig ha akkor tudták volna már, ez mekkora tévedés... Csak 2011-ben kezdtek eszmélni, és csak 2011 közepén kezdtek végre megszorítani, amikor nagyon is látszott, hogy a gazdagoknak kedvező adócsökkentés nem pörgeti fel a gazdaságot - ami vhol logikus, mert egy pont után az ember nem tud többet fogyasztani -, még az a folyó kiadásokra eltapsolt 1500 milliárd MNYP pénz sem. A Fidesz 1989 és 2011 nyara között totálisan hibás gazdaságpolitikát folytatott, totálisan hibás elképzelések alapján. És sajnos folytat még mindig, mert egy dologra rájöttek, de egy csomó mindenre még jól láthatóan nem. És nem játszották a hülyét politikai érdekből, mint ahogy sokan próbálnak érvelni, mert mondom, ha ezt tudják, hogy így van, akkor eleve hagyják az MSZP-re a szarlapátolást és nem késlekednek további másfél évig a megszorításokkal, DE PLÁNE NEM VEZETNEK BE VÁLSÁG KELLŐS KÖZEPÉN 1 KULCSOS ADÓT!

Szóval a Fidesz eddig nem adta semmi jelét, hogy nem most ismerkedne a közgazdaságtan és a pénzügy alapjaival, és szerinted ez erény? Jól láthatóan nem értenek hozzá és ad hoc ötletelnek. De kérdezhetném úgy is, hogy szerinted ez felkészült kormányzás? Milyen lenne, ha nem készültek volna fel? Apropó! Válság kellős közepén mi a frászért az alkotmányozással kezdenek? Most, hogy új alkotmány van, mindjárt jobban pörög a gazdaság? A kérdés költői.
fchris82 2013.08.04 04:07:46
@fehérfarkas: Azért respect a türelmedért :D Sose feledj két dolgot: "Ádáz vitában a felek nem az igazságot védik, hanem saját csalhatatlanságukat.", továbbá, "Ne meggyőzni akarjuk embertársainkat, hanem elgondolkoztatni." Bár az utóbbi kb teljesült, azt szerintem kissé figyelmen kívül hagytad, "@ursus artos" jól láthatóan kapaszkodókat keres, hogy a Fidesznek szavazott bizalmi döntését megvédje. Ez nem a valóságról szól, hanem a kognitív disszonancia egyik ékes példájával állsz szemben, aki mindent el fog követni, hogy belső békéjét megőrizze, ezért kvázi soha nem fogja beismerni, a Fidesz jól láthatóan hibát-hibára halmoz, és saját hibáit kell folyamatosan orvosolnia (egykulcsos adó által ütött költségvetési hiány + szar kommunikáció miatt bezuhant forint + az előbbiek miatt szükségessé vált durvább megszorítások miatti recesszió...) Ez olyan, mint amikor a megcsalt feleségnek esik le legutoljára, hogy a férje csalja, miközben ez már mindenki másnak a napnál is világosabb. Emberek képesek nem látni dolgokat, amik a szemük előtt van, vagy nem figyelembe venni, ha az feloldhatatlan belső ellentétet okoz bennük. A bizalom vkibe helyezése pedig az egyik legfontosabb belső döntés, amit nagyon ritkán vagyunk hajlandóak beismerni, és kimondani, "rosszul döntöttem".
Te érveket akarsz ütköztetni, számokkal jössz, miközben a másik fél baromira nem kíváncsi a valóságra, ő egy érzelmi döntést és helyzetet próbál racionalizálni. Nem véletlenül nem írt konkrét számolásokat, és elég konkrét kritikáidat képes volt ennyivel elintézni: "A hsz. többi része meg cinikus gúnyolódás. Szóra sem érdemes."

És az ember találékony, rengeteg okos technika van, hogy egy vitából győztesként kerülhess ki. Pl ha már minden érv elfogyott, témát kell váltani: "De GyF a hibás, mert..." vagy "GyF sokkal rosszabb volt akkor is, a Fidesz nagyságrendekkel jobb, mert...". Ne feledjük, hogy még Csaucseszkunak is megvoltak és megvannak mai napig a hívei, mindig lesz egy réteg, aki kisagyi reflexekből dönt és figyelmen kívül hagyja a valóságot. Ettől még tökre hasznos amit leírsz, azoknak, akik gondolkozni is szoktak, szóval csak így tovább. Meg kicsit magamnak is szólt ez a hozzászólás, mert néha figyelmen kívül hagyom, hogy légvárakat nem lehet bevenni, csak lerombolni :D
fchris82 2013.08.04 23:03:01
@fehérfarkas: "Ha meg a Fidesz nyer, akkor legalább az egész x@r a nyakukba ömlik, és a társadalom szeme is felnyílik, hogy mennyire át voltak éveken keresztül verve."

Nem lesz ilyen, a nagy rendszerek tehetetlensége miatt. Okkal húzták a saját gazdasági programjukat, ami soha nem is volt, mert arra építenek, és okkal, hogy a német gazdaság fellendülése magával fog minket is rántani, előbb-utóbb. Hiába építesz arra, hogy majd kártyavárként fog összeomlani minden, ilyen még soha, sehol nem következett be. A média nagy része a Fidesz kezében van, folyamatosan ellenség képet kreálnak, és még ott a lehetőség, hogy hitelekből - orosz, kínai pl - finanszírozza a faszságukat. A szocializmus is a 60-as évektől lejtőn volt, mégsem omlott össze sehol. Talán Csaucseszku volt az egyetlen balfék, akire ráomlott a saját szara, de ők ott teljesen szeparálva voltak, ha akkor neki is van olyan német háttere, mint nekünk, talán még mindig hatalmon van.

Már most is van elég ütőkártya, hogy az ember ne lássa alternatívának a Fideszt, hiszen az elmúlt 8 évben kvázi teljesen másról pofáztak, már ha megszólaltak, mint amit most csinálnak, az emberek mégsincsenek az utcán. A kisaggyal gondolkozók vannak az ő pártjukon, akinek meg van esze, az nem pisál széllel szemben, hanem szépen lelép, ahogy ezt teszik nagyon sokan.

A közvélemény kutatásokról meg annyit, hogy 1998 óta minden választáson a Fidesz fölényes győzelmét jósolták, úgyhogy ezeket az adatokat én fenntartásokkal kezelném.

Ellenzékről: A Jobbik gazdasági analfabétább még a Fidesznél is, számításokat kér be arról a nyilvánvaló adatról, hogy az országban az utóbbi időben kizárólag EU-s pénzekből valósultak meg fejlesztések. Arról nem is beszélve, hogy az EU-ból kilépve rögtön itt teremne fél millió munkanélküli, merthogy nem csak adnunk kell az EU tagsággal, hanem kapunk is. Az MSZP-ben nem látom, hogy ne kerülne vissza a régi gazdasági holdudvar, és hogy most aztán tényleg kifehérednének. Bajnai az egyetlen eddig, aki bizonyított és meg tudott győzni egy független embert - Oszkó -, hogy vállaljon egy feladatot, amiről lehetett tudni, hogy kvázi esélytelen.

A kétharmados bebetonozásban azonban igazad van, viszont nem vagyok benne biztos, hogy azt népszavazással ne lehetne kiherélni, még ha parlamenti kétharmad kell hozzá papíron. Semmi keresnivalója a kétharmados törvények között egy csomó mindennek. Meglátjuk. Az MSZP számomra se nem tűnik hitelesnek, se konstruktívnak. És ideje lenne egy vérfrissítésnek. Mármint az egész parlamentben.
A családi adókedvezmény kiterjesztése nagyon szép gesztus, gondolom, a kádnéppártosok meg is hatódtak és szorgosan törölgetik a könnycseppeket a szemük sarkából, hogy most akkor ők mennyire fasza gyerekek meg minden, azt hiszik, az asszonyok innentől kezdve Harrach Péter képeket…..
fchris82 2013.07.26 20:53:27
@Kínai cuccok tesztje: "A mentális deficit az volt amikor segélyből élők üzletszerűen szültek..."

Oké, de a gazdag meg nem szorul támogatásra. Másrészt kifejtené nekem végre vki, hogy mi a frászért olyan baromira fontos a születésszám? A norvégok 5 millióan vannak, a finnek 5,5 millióan, a svájciak és osztrákok 8-8 millióan, és még lehetne sorolni. Akkor mi most sokkal jobbak vagyunk a 9.9 millióval? India és Kína a követendő példa, Svájc és Finnország meg retteghet, mert aztán mindjárt kihalnak? Mit lehet kezdeni egy 15 milliós Magyarországgal, amit egy 8 millióssal nem lehet? De most tényleg! Mert ezt egy kicsit árnyékra vetődésnek érzem. Több száz milliárdot elköltenek erre a hülyeségre, aminek egyrészt a saját maguk által felállított mérce szerint sem hozott eredményt, ráadásul ha eredményt hozott volna, akkor mi van? Fellendül a gazdaság a sok porontytól? Bárki is úgy látja, hogy munkaerő hiány van? A korfa vs nyugdíj problémát a születésszám nem oldja meg, max elódázza, mielőtt ezzel a nagyszerű érvvel jönne bárki is. Tényleg nagyon kíváncsi vagyok, mert ezen mindenki nagyon lovagol, csak eddig SENKI nem mondta el, hogy miért is lenne probléma, ha hosszú távon beáll mondjuk az ország létszáma teszem azt a 100 évvel ezelőtti 8 millióra.
fchris82 2013.07.26 21:22:20
@Kínai cuccok tesztje: "Egy ország létszáma azért fontos mert minél nagyobb a népesség, annál nagyobb potenciál rejlik benne."

Ez nagyon hangzatos, és első ránézésre majdnem annyira igaznak tűnik, mint, hogy a Föld lapos. Kissé figyelmen kívül hagyod a valóságot. A fejlett nyugati országok tökéletesen megmutatták már több ízben, sőt, mondás is van rá: "Nem a mennyiség, a minőség a fontos." De nem kell messzire menni, anno Romániában Csaucseszku idején nagy bébi bumm volt, mert az állam mindenképpen sokasítani akarta a románokat. És? Elértek vele bármit is? Fellendült a gazdaságuk? Nőt a potenciáljuk? Persze, logikus, amit mondasz, nem véletlenül hoztam a lapos Föld elméletét, az is nagyon logikus. Csak azon kívül, hogy "igaznak kell lennie", tömegével hozom a példákat, hogy a születésszám önmagában nem igazán befolyásol semmilyen fontos dolgot: GDP, tudományos eredmények, sportteljesítmény, vagy bármi. Ez olyan, hogy a hadseregben mindenkit hizlaljunk fel 120 kg-ra, mert a nagyobb tömegben nagyobb a potenciál. De könyörgöm, a világ ezen túlhaladt, már nem a puszta tömeg számít, mert a másik oldalon lőfegyverek vannak, és a hízókúra helyett lőgyakorlatokat kellene tartani.