Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nevem van

0 bejegyzést írt és 195 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
..
nevem van 2013.04.28 22:25:37
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Tudod, konkrét esetben általában keverednek a gazdasági és politikai indítékok. Ha mind a kettő egy irányba mutat, akkor jön létre masszív kivándorlás.
Igazság tétessék, a kivándorlást megkönnyíti az EU-tagságból fakadó kváziszabad munkavállalás.
Reckl Amál blogja Magán-ügy 2013.04.26 15:10:39
Az Anonymus hekkercsoport magyar ága feltörte az egyik jobbikos politikus privát honlapját. A nem különösebben ismert Jeszenszky Sándor azzal hívta föl magára a figyelmet, hogy egyik szervezője a holokauszt áldozataira emlékező Élet Menete mellé megálmodott motoros felvonulásnak,…..
nevem van 2013.04.28 11:43:51
@Mohamed: Kellett. Két té.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igazad van. A cikk szerzőjének is igaza van. Olyan ez a Jeszenák, mint egy egy meglopott tolvaj. Lopni pedig még tolvajtól sem szabad.
@Fejesrob: Kicsit mániás vagy, a képeket nem a ballibek, hanem a Blikk közölte, nekik meg aligha árt. Az általad emlegetett szélsőjobb média meg nem szorul arra, hogy mások által kitalált ocsmányságokat kopizzon, elképesztően ocsmány és igénytelen saját erőből is.
@KopaszMercis: én sem szeretem a pornót és nem vagyok kicsit sem buzi. Van ilyen, ha te még nem is találkoztál ilyenekkel.
Megmagyarázhatatlan dolog történt pénteken. A Hírtévé óránként leadott egy kis nyilatkozatot a Profit című műsorába készített hosszabb riportból, s e szakembertől (Dohánykereskedők Egyesülete) származó információ szerint a trafikpályázat koncessziónyertesei sorra…..
Publius Majd az Anonymous megmondja 2013.04.26 14:32:16
(kép forrása) Jeszenszky Sándor ex-jobbikos tisztségviselő, jelenleg a Nemzeti Érzelmű Motorosok elnöke az Élet Menetével párhuzamosan akart "Adj gázt!" címmel motorosfelvonulást tartani. A felháborodást és a - több jogvédő által is kifogásolt - betiltást követően…..
nevem van 2013.04.27 18:22:39
@Cogito.t: Sajnos tévedsz, megengedhetetlen dolog történt. Az Anonym-alkoholisták, vagy ki a fene ezúttal valóban egy orbitális baromról rántotta le a leplet (pontosabban egy orb. bar. lepellerántását tette közzé), de sokszor álltak ezek a Névtelen Niemandok rossz ügyek mellé. Mert hekkernek talán jók, a politikáról viszont úgy tűnik, halványlila segédfingjuk sincs. Most jól választottak célszemélyt, de nincs vadászati engedélyük.
nevem van 2013.04.27 19:32:43
@_most_: Akkor egy link: hvg.hu/tudomany/20130407_Izrael_visszaverte_a_kibertamadast
"egyébként meg te se vállalod a nevedet, szóval miről beszélsz". Neked a "most" a kereszt- vagy vezetékneved?
Olvasom, hogy a magyar baloldalt okolja a Fidesz a Magyarországgal szemben kilátásba helyezett monitoring eljárás miatt. Nem a kinyilatkoztatás hírértéke okán (milliószor hallottuk már az elmúltnyócév napjainkat is átívelő egetverését), csak az újabb, impertinens csúsztatás…..
nevem van 2013.04.27 18:04:20
@hogyne,persze,igazad van!: "legyszives linkelj be nekem egyetlen egy olyan nyilatkozatot fidesz-kdnp-s politikusoktol , ahol valaha valaki ki akart +
A link nincs meg, de OV szerint az EU-n kívül is van élet. Oda meg úgy lehet kerülni, ha kilépünk (ez túl őszinte módszer, nem jellemző a Fideszre), vagy kirúgatjuk magunkat. Nem állítom, hogy már ez folyik, de a kirúgatást pont így kell csinálni.
@MACISAJT: Nem az a lényeg, a magyar "baloldali" képviselők hova szavaztak hanem, hogy a monitorizálásra szavazók között kellett lenniük néppártiaknak is. A poszt nem azt állítja, hogy a magyar baloldal nem ért egyet a monitoringgal, hanem azt, hogy ennek elérésére nem képes. De az európai baloldal+liberálisok sem elegendőek, ehhez néppárti támogatók is kellenek.
@inebhedj - szerintem: ezt ugye iróniának szántad? Keres magadnak másféle kifejezési módokat, ez kurvára nem jött be.
@Mr. Teddy: a kisebbik rosszra kell szavazni. Nekem is a kétfarkúak a legrokonszenvesebbek, de az ember ne pocsékolja szavazatát még egy jó viccre sem. Ha változtatsz 4 év alatt a szavazatodon, az nem önszembeköpés, hanem a történelmi tapasztalat következménye. Ezzel együtt nagyon rokonszenvesek a gondolataid.
nevem van 2013.04.27 18:16:00
@wmiki: Elolvastam hivatkozott blogodon az első írást, a fodrászosat. Alapvető logikai hibát vétettél benne. Isten ugyanis a klerikális konszenzus szerint mindenható, így egyetlen ellenpélda cáfolja a létezését. A fodrász meg nem mindenható, még Isten szerint sem.
Ezt szívesebben írtam volna közvetlenül az irományod alá, de nem véletlenül, ott nincs kommentelési lehetőség.
Ez a bejegyzés azért született, hogy a mostanság sokfelé, mindenfajta sajtóorgánumban, internetes hírportálokon  és személyes blogokon megjelenő palagáz-mizériáról és a környezetvédők indokolatlan riogatásairól, szakmai szemmel, de a szakmán kívüliek számára…..
nevem van 2013.04.25 22:15:47
@NemNick: Köszönöm a kéretlenül rögtönzött sorsanalízist, egyetértünk: én sem cserélnék veled. Amúgy csak a zöld trollokat igyekeztem értékelni, mert a poszt teljes és belső ellentmondásoktól mentes képet adott a témáról, a nevezett hozzászólók viszont alapvető értetlenségüket fejezték ki.
Amúgy, bár öndicséret büdös, tartalmilag azért több volt a kommentemben, mint amennyit felfogtál belőle. Nem készültem fel viszont értelmileg kihívásokkal szembesülő olvasókra, akiknek úgy tűnik, egy összetett mondat vagy egy közhelyestől eltérő vélemény már gondot okoz.
Tudod, mint minden valamilyen szakterületen képzett ember, szemléletből utálom a mindenféle haladást eleve ellenző, ostoba és alaptalan közhelyeket felbüfögő "környezetvédelmet" Ezt sötétzöld, előítéletes butaságnak tartom. Ehhez képest a posztoló szellemes "zöldvérű" kifejezése visszafogott, aki ezen megsértődik, az igen törékeny, narcisztikus egyéniség (DsuangDszi).
Téged viszont nem tudom mi vezetett arra, hogy eltérj a blogg témájától és velem foglalkozz, mindenesetre a dolognak sok értelme nem volt.
nevem van 2013.04.26 07:28:01
@NemNick: Látom, alaposan felbosszantottalak. Ezt túlzottan nem is bánom, megérdemled.
"Nem vagyok pszichológus", írod, miután nyilván saját analógiád okán, annak hiányát feltételezve parlagi freudistaként rákérdezel nemi életemre. Majd kiderül, hogy ez mégsem érdekel. Akkor miért nem törölted nevetséges kérdezősködésed? Mi jellemző jobban a trollokra, mint a vitapartnerek intim szférájáról való képzelgés?
Egyébként is hasonlóan következetes vagy. Nem veszem végig terjedelmes irományod, akit érdekel és büntetni akarja magát, az elolvashatja.
"Nem a cikk tartalmi részét ekézed". Nem hát, a cikket dicsérem. A te, meg trolltársaid mosolyogtató vagdalkozásodtól védtem meg a cikk nyilván elfoglalt, méltatlan szintre le nem ereszkedő szerzőjét.
nevem van 2013.04.27 09:22:15
@tattila: Ezt a "téged minősít" fordulatot most olvasom tízezredszer. (A zömét nem nekem írták.) Közhelyes vagy és értetlen. Amit nem értesz, az nem feltétlen logikai hiba, csak nem fér bele a fejedbe.
A címben említett összeget Charles63-nak kellett volna kifizetnie, hogy megszabaduljon üdülési jogaitól. Sikerült találnia egy olyan helyet, ahol 10% a jutalék, és csak a felét kérték előre: Történetemet azért osztom meg a közzel, hogy akik hasonló ügyben keresnek megoldást,…..
nevem van 2013.04.26 10:38:48
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Igen, birkakoma, de amit te írsz, az az elmélet. Gyakorlatilag meg pont az ellenkezője igaz, üdülési joggal rendelkezni folyamatos kifosztást jelent. Egyik barátom örökölt 8 hét hévízi üdülési jogot, ennyi szabadsága sincs, eladni, vagy alkalmanként átengedni a jogot évek óta nem lehet. Nincs rá kereslet. A rezsidíjak meg magasak, mert a közgyűlés úgyis határozatképtelen, nincs kontroll az ingatlanok kezelői felett. Olcsóbban nyaralok jobb helyeken, mint szerencsétlen barátom, aki szerint elég gáz, hogy a Hévízen megtekinthető fürdőruhás nők közül a felesége a legcsinosabb (ez tényleg elég gáz, látván a feleséget). Ráadásul a hévízi mondás szerint a fürdővendégek 99%-ban nem pisilnek a tó vízébe. Mármint kb. másfél óránként csak egyszer pisil mindenki, akkor is csak egy percig.
nevem van 2013.04.26 10:43:40
@Cormorant: Nagyon okos, lényeget tükröző bejegyzés, egyetértek.
A Horvát Tudományos Akadémia közzétette a legújabb horvát helyesírási reform munkapéldányát és ettől a derék horvát "nyelvtannácik" körében máris fellángoltak az indulatok: "Miért térnénk vissza a Khuen-Héderváry-korszak horvát nyelvi módszertanához?" – hördültek…..
nevem van 2013.04.26 10:26:31
@tobias2: További érdekesség a kanadai francia nyelvről. Az én anyanyelvem magyar, de jól beszélek franciául. Azonnal felismerem a kanadai franciát, nem is az archaikus elemek a szemet- (fület-) szúrók benne, hanem a kiejtés, amely a tipikus észak-amerikai angolhoz hasonló. Ha nem figyelsz, azt hiszed angolul beszélnek.
De Gaulle persze megpróbált rájátszani a szabad Québec-re, de csúfosan kudarcot vallott. Kanadából alighanem még a horvátok sem akartak volna kiválni.
A rezsicsökkentés megvédése érdekében nemzetközi támogatókat is próbál szerezni a Fidesz. Elsőként Phenjan jelezte, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. "Így már Magyarország lakosságának több mint kétszerese, 23 millió ember állt az ügy mellé, reméljük ebből…..
  Amennyiben nem vagyunk hajlandók őszintén szembesülni a közgazdaságtan, illetve módszertana korlátaival és jelenlegi hibáival, akkor a valós világ megragadása és leírása helyett csak nevetségessé válunk.   A tapasztalt és az újdondász közgazdász sétálgatnak. Egyszer…..
nevem van 2013.04.23 18:48:02
@inebhedj - szerintem: ezek az adatok, ha igaziak is, ősrégiek, nem autentikus forrásból származnak, ergo aligha igaziak, és végül, de nem utolsó sorban nem cáfolják egyetlen állításomat sem. A többi stimmel.
Ha a globalizáció vesztesének érzed magad akkor a hiba benned van. Pankaj Ghemawat, az amerikai elittenyésztőből (Harvard) kiszakadt közgazdász véleménye szerint a problémákat a túl kevés globalizáció, és a globalizációt övező "irracionális hiedelmek" okozzák. A…..
Kevés szórakoztatóbb dolog van az unatkozó blogger számára, mint politikusok és politika-közeli figurák Facebook-oldalának követése. Sokan emlékszünk még Szanyi Tibor trollkodásaira, de amit ma találtunk, az mindenen túltesz. Gyurcsány Éva, az ex-miniszterelnök testvére kamu…..
nevem van 2013.04.19 10:20:50
@braue: lehet lopkodni. De nem nekik. Magukra vessenek nyolc évük volt, loptak is eleget, de el sem tudták képzelni, hogy lehet annyit lopni, mint az elmúlt 3 évben. Amatőrök voltak.
Hóátfúvás, árvíz, lánctalpas homokzsákok, Mire mennek rá a magyar barátságok? A narancs egy gyümölcs, a szegfű pedig virág, Ne keverjen többet a pártállás vitát! Lehet, hogy Magyarország jobban teljesít, De a katasztrófa az, mi jobban egyesít. ..
nevem van 2013.04.19 10:18:10
Újabb botrányos cselekedetet hajtott végre a kormány. Legfrissebb ember és országellenes merényletük, hogy megpróbáltak szembe menni az energiaszolgáltatókkal, és (magyarul mondva) megpróbálták lealkudni az árakat. Mennyire gáz. Rogán óráján és táskáján csámcsognak olyan…..
nevem van 2013.04.19 10:17:28
@Mária: Olvastam, de utoljára. Mármint ezt a blogot.
A szerző nevetségesen elfogult, elemi közgazdasági ismeretei sincsenek.
       Aki esetleg nem tudná, a Magyar Hírlap gyakornokaiból toborzott rezsimbarát Tutiblog nem találta elég csinosnak Kim Lane Scheppelét, a Princeton University professzorát. Mielőtt az Olvasó felháborodna a nullponti energiával szélhámoskodó Széles Gábor…..
nevem van 2013.04.13 12:34:02
@aronsatie: Nyugi, nyugi, a hölgy külseje lényegtelen, merthogy igen okos és meggyőző személyiség.
nevem van 2013.04.13 14:46:04
@incze: A ronda azt jelenti, hogy kicsit sem szép. Természetesen férfi is lehet ronda. Ízlés kérdése, hogy neked ki tetszik. (Amiről "non est disputandum").
Ha nem vetted volna észre, azt szerettem volna sugallni, hogy engem nem a hölgy külseje, hanem mondandója érdekel. Ez utóbbit ugyanis nagyra értékelem, mert meggyőző, szakszerű és alapos. Nyilván én fejeztem ki magamat félreérthetően.
A Magyarországról Angliába költözők beilleszkedését a kinn élők maguk igyekeznek megoldani. Ennek egy dokumentumát juttatta el hozzánk Orsós Annamanna, aki cigány tanítónőként Yorkshire-ben segít sorstársai helyzetén. A Yorkshire-i Üdvözlőkönyv a helyi iskola…..
nevem van 2013.04.06 10:55:48
@baliquez: A hozzászólásaim miatt engem már sokszor neveztek nyelvtannácinak, most mégsem értek egyet veled. Egy ilyen nemes ügyben egy fillér ellenszolgáltatás nélkül ilyen sokat tevő embert nem méltányos egy rosszul sikerült mondatért megugatni, miközben az érdemi, tartalmi értékelést mellőzöd.
Persze, a kritika az ember első gondolata. Nekem egy rohammentős mesélte, hogy a családon belüli bántalmazások nagyobbik felét a férfiak szenvedik el.
Tipikus, hogy hazatalál a családfő tajtrészegen, taknya-nyála-hugya egybefolyik. ez még zömmel bocsánatos bűn, de a mindnyájunkban ott levő állat erősen feltámad benne és dugni akar, mondjuk a feleségével, aki szép szóval vagy másképp', de lebeszéli erről.
Ilyenkor gyakran 8 napon túl gyógyulnak a feleség ráutaló magatartásának következményei.
nevem van 2013.04.07 09:26:36
@Lajosné Gyarmati: Ne szívja mellre a kritikát, erre mondják Pesten, hogy a fa hiányától nem látják az erdő hiányát.
Az az egy biztos, hogy nem az Isten tehet róla.   ... meg vagy gyõzõdve arról is, hogy te a vakok vezetõje vagy, meg a sötétben járók világossága, az oktalanok nevelõje, és a kiskorúak tanítója, mivel tied a törvényben az ismeret és az igazság teljessége: ha tehát mást…..
nevem van 2013.03.31 22:36:10
@zaarhus.g.bora: Ugyan már, ne dőlj be ilyen badarságoknak.
Amúgy meg a szekularizáció folyamata örvendetesen halad, nézd meg a legutóbbi népszámlálás eredményeit.
nevem van 2013.04.01 15:29:56
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nyilván okod volt a konverzióra. Nekem azokkal tényleg nincs bajom, akik őszintén hisznek.
@zaarhus.g.bora: Ez nem tudományos érv, de nem állom meg hogy ne minősítsem az okfejtésedet: erőltetett baromság.
Konkrétan azt állítod, minden létezik, amiről az emberiség igaz vagy hamis képzetekkel rendelkezik:
UFO, ET, egyszarvú (unikornis), pontos és tiszta személyvonat. Ne röhögtess lécci.
nevem van 2013.04.01 21:48:36
@zaarhus.g.bora:
Ugyan már, rossz magyarsággal, rosszul fordított kifejezésekkel előadsz egy ócska, alaptalan és elcsépelt érvelést, és utána még nagyképűsködsz is.
Érdemben nem tudsz ugyanis érvelni.
   Kapitalizmus vs. kommunizmus (szocializmus). Ez a rivalizálás határozta meg a világot több évtizeden át, kétpólusúvá téve azt.   A kapitalista rész fő védője az Egyesült Államok azóta is, a kommunizmusé anno a Szovjetunió, mára utódja is kapitalista rendszerben…..
nevem van 2013.03.31 11:15:46
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A szerző valójában azt javasolja, hogy két lépésben ugorjuk át a szakadékot.
Amúgy a régi vicc még mindig igaz "a működő szocializmus nem létezik, a létező szocializmus nem működik".
Az jópofa, hogy valaki egy többszáz éve működő hatékony és sikeres rendszert (kapitalizmus) összevet egy sosem létezett üdvtannal. A blogíró elemzési képességei elég csekélyek.
nevem van 2013.03.31 12:57:55
@assassin07: Hát tényleg, egy idő után meguntam, és már csak átfutottam az írást.
Az szép, hogy 30 évvel ezelőttig elismeri a kapitalizmus vívmányait, de mi változott?
Új gondok, új kihívások? Igen.
Új, ma még csak felébe-harmadába megvalósított válaszok ezekre, amelyek közül néhány alighanem zsákutca. Igen.
Harminc év múlva Ön (hosszú életet kívánok) meg fogja emelni a kapitalizmus jósági határidejét, mondjuk 30 évvel?
Valószínűleg.
Nincs ugyanis gyors, automatikus és fájdalommentes válasz a kapitalizmusban sem. De van válasz minden kihívásra évszázadok óta, van növekvő, de nem teljes jómód, innováció, növekvő várható élettartam, a korábbi többszörösét kitevő lakosság. Az igazán problémás területeken (harmadik világ meg "utolérő" országok meg nem az a gond, hogy túl sok a kapitalizmus, hanem, hogy túl kevés.)
Kubáról sokat olvas és hall az ember, amikor azonban belekóstol mindennapjaiba, egy sokkal intenzívebb kép bontakozik ki előtte. A veterán autók művészi kidolgozottsága, a tépettségükben is fenséges városok terei, utcái, házai, a házak homlokzatai és balkonjai, az utcai…..
nevem van 2013.02.15 12:13:00
@pétiti: köszi, korrekt vagy
nevem van 2013.03.30 09:27:19
@prukker: ennyire nem kellene relativizálni a történelmi alakokat.
Egy Lenin nevű tömeggyilkos szerint van igazságos és igazságtalan háború. A parancsára kiirtott szentpétervári százezrek zöme sem vitatta, hogy ez így van.
Még az igazságos háborúban is sok minden meg tud történni. Csak az nem mindegy, hogy a győztesek üldözik-e a sajátjaik által esetleg elkövetett jogsértéseket, mint pl. az amerikaiak, vagy ellenkezőleg, kitüntetés jár érte (náci Németország, Szovjetunió, Azerbajdzsán, Kuba).
A történteket már ismerjük: egy német nyelvterületen sugárzott Gyerekcsatornán a Mini-híradóban elmagyarázták a német és svájci nebulóknak, miért is antidemokratikus ország Magyarország, "piros lapot" mutatva fel Orbán Viktornak. A szokatlan csak az esetet…..
nevem van 2013.03.29 09:45:37
@Nzoltan: Én sem hiszek magyaroknak sosem...kivéve, ha ellenzékiek
Hetven évvel ezelőtt, 1942. december 1-én az amerikai 90. bombázó csoport repülői támadásra indultak az ausztráliai Iron Range-ből. Köztük volt a Little Eva nevű B-24-es nehézbombázó is, melynek ez volt az első éles bevetése. A gép tíztagú legénysége néhány órával később már tudta: egyben az utolsó…..
Laodumin Semjén lova 2013.03.19 12:32:34
Az Orbán Viktor tiszta keresztény avatáraként elhíresült KDNP-s, a "fideszes toalett tisztaságáért felelős néphelyettes" Semjén miniszter úr, az országban eluralkodó hóhelyzet elől egyszemélyes hadseregként Erdélybe menekült. A mai magyar politika mindent elkövetett annak…..
nevem van 2013.03.19 18:16:33
@lobster thermidor: @regress: @genyamagyar:
remek észrevétel, gratula
Azt a közhelyt mindenki ismeri, hogy a háborúk jelentős lökést adnak a haditechnikának (is) és minél tovább tart egy háború, és minél több a résztvevő ország, annál több új fegyver és haditechnikai eszköz jelenik meg a frontokon. Gondoljunk csak az első világháborúban a…..
Selmeczi Gabriella ma reggel a szolgálati tévében kijelentette, ők rendületlenül hisznek a demokráciában. Mert ugye a demokrácia nem arról szól, hogy üvöltözök, agresszív vagyok. Azt pedig a tetteivel is illusztrálta, hogy őszerinte a demokrácia agresszivitás, üvöltözés…..
nevem van 2013.03.12 11:40:12
@Éhes_ló: Vagy nagyon buta vagy, vagy nagyon elfogult. Vagy mind a kettő.
A Fidesz lement a teljes lakosságon belül 49-ről 26%-ra, a demokratikus ellenzék fel, 10-ről 18%-ra. A többi (beindulás, meg hasonlók) az csak süket duma.
nevem van 2013.03.12 16:14:22
@Éhes_ló: Na most tanultam valamit biológiából. Van olyan ló, amelyiknek nincs agya.
III. 11.-i bejegyzésemben már megadtam két forrást, az egyiket most visszaböfögöd.
A Nézőpont az fideszes cég, nem szavahihető.
Értsd már meg, nem a két tábor pillanatnyi állása, nem is egy-három hónap rövidtávú, véletlen, vagy a mintavételi hibából fakadó különbsége, hanem a tendencia számít.
A demokratikus ellenzék két és fél év alatt megduplázta szavazóinak arányát, a Fidesz meg lefelezte. Ez a lényeg. A pillanatnyi állás csak akkor számít, ha majd a jövő vasárnap lesznek a választások. A választásokon derül majd ki, mennyi a látencia, milyen hatása volt a demokratikus intézmények elleni háborúnak és főleg a gazdasági ámokfutásnak.
2002-ben a Fidesz megnyerte a közvélemény-kutatásokat, de elvesztette a választást.
2014-ben még az sem biztos, hogy a közvélemény-kutatások hogyan fognak alakulni. Ne igyál előre a medve bőrére, ha nem akarsz nagyot csalódni.
Tudod, a lónak négy lába van, mégis téved. Te például konzekvensen. És unalmasan.
nevem van 2013.03.12 18:00:16
@Éhes_ló: Nem találom az Ipsos-os hivatkozásodat. Netán nem is volt ilyen.
Értsd meg: a választás nem most vasárnap lesz. Van egy vonatkozó vicc:
Kohnt kergeti a sivatag egyetlen pálmája körül az oroszlán.
Grün a fa tetejéről drukkol neki: "vigyázz Kohn barátom, mindjárt utolér!"
Mire Kohn: "Nem számít, két kör fórom van."

Na, a két kör "fór" meg a választás előtt egy és negyed évvel elért helyezés nem számít. Mi itt jobb híján mégis ezekből az eredményekből próbálunk következtetni. Ilyenkor a változási tendenciák számítanak, azt kell felismerni.
Neked ez nem igazán a kenyered, akarom mondani a zabod. Mert a tendencia félreérthetetlen.
Kis sértődékeny.