Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Der Piefke

0 bejegyzést írt és 132 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az osztrák főváros sokat változott az elmúlt években és ugyan még mindig nagyszerű hely, azért megvannak a maga hátulütői. A tíz éve Bécsben élő Dundee foglalta össze tapasztalatait. Neked mi az az öt-öt pozitív és negatív dolog, ami eszedbe jut a városról, ahol élsz? Írd meg…..
Szerencsés nemzet vagyunk mi. Kerekítési hibával azt mondhatjuk, hogy a tízmillió szakértő országa vagyunk. Nálunk mindenki ért a focihoz, a gazdasághoz, a nemzetközi és helyi politikához. Egyszóval mindenhez. Nincs ez másként a koronavírussal sem és úgy általában a többi betegséggel sem. A legtöbb…..
Dánia drága. Ezen a kijelentésen olyan nagyon nincs mit vitatkozni, igaz, az már más kérdés, hogy az ott megkeresett pénzt elköltve is ugyanerre a következtetésre jutunk-e, de ha pusztán az árakat nézzük, akkor nem nagyon marad kérdőjel. Ugyanakkor az országban élő külföldiek szerint bizony akadnak…..
Der Piefke 2020.07.13 07:35:57
@nyuszigonosz: Nem Dánia az egyetlen eu-s tagállam, ahol az a helyiek mániája, hogy ne vásároljék fel az ő gyönyörű tájaikat a külföldiek. Amikor Ausztria lépett be az EU-ba, akkor a tiroliak körében is téma volt ez: igen komoly emberek félrek attól, hogy "maj' gyünnek a kilfőgyiek, oszt mevveszik a mi gyönyörűszép házainkat, mink meg mehetünk a sátorba!" (Igyekeztem a helyi tájszóllás zamatát becsempészni...)

De pl. Horvátországban sem vásárolhat nem horvát állampolgár ingatlant (ők meg a tengerparjukat-szigeteiket féltik).

(Magánvélemény: Ugyan ki az isten akarna épp Dánia sívóhomokos, szeles, vihatos, örökké borult, esős tengerpartjára költözni? Szerintem a lelkük mélyén a dánok is agyfaszt kapnak ettől - nem véletlen, hogy viking korukban is inkább Szicíliában alapítottak királyságot!)
Akinek eddig kételye lett volna, az elmúlt években Bernie Sanders politikai pályafutása elég masszívan bebizonyította, hogy az Egyesült Államokban a többség nem kifejezetten szimpatizál az általa szocialistának tartott nézetekkel (legyenek azok Európából nézve mégoly visszafogottak is). Persze az a…..
Hollandiáról az a kép él az emberekben (jó, sok minden más mellett), hogy „a vizek országa”, ám ez az utóbbi években már egyáltalán nem biztos, hogy igaz, sőt, sok esetben inkább az ellenkezője az – derül ki az ott élő Vera írásából...
Vannak olyan helyek, amelyek egy életre beégnek. Sosem tudtam eldönteni, hogy ilyenkor tényleg a táj hagy bennem egy életre szóló nyomot, vagy csupán arról van szó, hogy egyszerűen megvalósul egy olyan utazás, amelynek szinte minden pillanata egy flow élmény. Amikor annyira összejön minden (a…..
Az osztrák kormány jóváhagyott egy tervet Adolf Hitler szülőházának teljes átalakítására. Rendőrkapitányság működik majd benne, és eltűnik belőle a fasizmusra való minden utalás, hogy az épület ne válhasson neonácik zarándokhelyévé. A ház Braunau-am-Inn város központjában áll, az osztrák-német…..
A szerencsések ismerik azt az átmeneti érzést, amit szerelemnek hívunk. Szinte semmi másra nem tudunk koncentrálni, csakis szerelmünk tárgyára. Ennek következtében megváltozik étvágyunk, máshogy alszunk, állandóan izgatottak vagyunk, legszívesebben mindig csak a szerelmünkről beszélnénk, vele…..
Ha van ország, amivel kapcsolatban sokszínűsége miatt nehéz általánosítani, az Svájc: több nyelv, több kultúra és akkor még nem beszéltünk a város-vidék, fiatal-idős különbségekről. Mégis akadnak olyan dolgok, melyeket Svájcba költözve vagy akár csak oda látogatva érdemes szem előtt tartanunk...
Der Piefke 2020.06.03 19:51:41
@zuzzer: Bizony: ezt a 3 puszit én sosem láttam-tapasztaltam Svájc német területein. Egyébként is: jelentős különbségek vannak a német, a francia és az olasz területek szokásai között, meg persze az sem mindegy, hogy egy appenzelli faluról van-e szó, vagy egy zürichi nagypolgári-bankár közegről.

@Treff Bubi: Bizony: ki kell várni - de ott téblábolni az ajtónál sem szokás. Pontosan kell érkezni és kész! Közép-európai ésszel felfoghatatlan az a kiszámíthatóság (és: kiszámítottság), amely Svájcra jellemző - és ez jelen van az utazások hosszának kiszámíthatóságában is.
Voltaképpen akár szenzációsnak is nevezhető adatokkal állt elő a Központi Statisztikai Hivatal a napokban. Ezek szerint ugyanis tavaly évtizedes trend fordult meg, hiszen több Magyarországon született állampolgár költözött vissza, mint amennyi elment – magyarán megfordult a kivándorlás. „Az utolsó…..
Der Piefke 2020.05.21 09:54:04
@desw:

"A friss KSH adatok annak fényében különösen érdekesek, hogy a hivatal már 2018-as adatai szerint is ugyanezt mondta. Az akkori statisztika szerint két évvel ezelőtt 20 ezer határátkelő térhetett haza, miközben 18 150-en mentek el.

A helyzetet bonyolítja, hogy ugyanabban az évben a német statisztikai hivatal nem kevesebb, mint 28 ezer magyar regisztrált első alkalommal az országban, ami azt jelenti, hogy a két intézmény közül valamelyik tévedett, méghozzá nagyot.

Az ugyanis elég furcsa, hogy míg a KSH szerint 2018-ban összesen 18 ezer magyar költözött külföldre, addig a németek szerint csak hozzájuk 28 ezren érkeztek." - Mindezek tükrében kijelenthető, hogy a magyar stratisztika kozmetikázott. ne feledjük: oda még mellár Tamást, a Hivatal korábbi vezetőjét sem engedi már be az Orbán-rezsim; vajon mi folyhat ott?:)
A tengeralattjárós élet nem volt fenékig tejfel..   Egy német U-Boot fedélzetén az életkörülmények rosszabb voltak, mint bármely más hajón a tengeren. Minden járőrözés, vagy küldetés eltarthatott néhány héttől, akár hat hónapig is. A legénység nem tudott fürödni, vagy borotválkozni, hiszen…..
Der Piefke 2020.05.16 07:15:22
@/\ngel: Az a "kísérlet" egy kamu volt, mint kiderüolt. Részletek: index.hu/tudomany/2018/06/15/kamu_volt_a_hires_stanfordi_bortonkiserlet/
Der Piefke 2020.05.16 07:34:34
@apro_marosan_petergabor: A Deutsches Museumban látható tengeralattjáró, az U1-es a német császári haditengerészet 1906-ban vízre bocsátott kísérleti járműve volt, amelyet hamarosan ki is vontak a szolgálatból. ha abból akarsz következtetni egy 1940-es évek eleji tengeralattjáróra, az kb. olyan, mintha Benz első autójából akarnád megismerni a '30-as évek Mercedes és Auto Union-versenyautóit.

Van Németországban eredeti II. vh-korabeli tengeralattjáró is, amely megnézhető: Kielben az U-995-ös:
www.tripadvisor.co.hu/Attraction_Review-g187412-d1048456-Reviews-U_Boot_U_995-Kiel_Schleswig_Holstein.html

Vannak továbbá a II. v. utáni tengeralattjárók is kiállítva: Hamburgban az U-434-es (www.u-434.de/u-bootmuseum.html ) és Wilhelmshavenben, a Deutsches Marinemuseumban az U-10-es (www.marinemuseum.de/ausstellungen/freigelande/u-10/ ), így jól nyomon lehet követni a technikai fejlődést - és bizony, a fedélzeti életkörülmények, elsősorban a helykínálat "nem sokat változását" is. Még 2005-ben volt szerencsém megtekinteni az U-31-es (212-es orszályú, diesel- és üzemanyagcellás meghajtású) tengeralattjárót, első kapitája, Frank Thiede korvettkapitány jóvoltából az eckenfördei bázison, nem sokkal a hivatalos szolgálatba állítását megelőzően - hát, az sem az a kimondott táncterem...:-)
Vágóhídon dolgozni önmagában is nagyon nehéz, embert próbáló munka. A Németországban dolgozó közép-kelet-európaiak (köztük magyarok) helyzete különösen nehéz, hiszen sokan közülük rossz körülmények között laknak. Amire most rájött az új koronavírus...
Der Piefke 2020.05.14 10:17:49
@Horthy Miklós cselédje: Olvasgatom ezt a "külföldi nem vitatkozhat"-sztoridat... Több dolog nem stimmel ezzel, hallod!

1.) Graz nem Németországban van, hanem Ausztriában, ezért ebből arra extrapolálni, hogy "a németek" hogyan bánnak a külföldi munkavállalókkal kissé sajátos.:)
2.) Nem tudom, miféle "integrációs programba" kerülhettél volna bele eu-s állampolgárként? Legfeljebb azt tudnám elképzelni, hogy sitten voltál és a feltételes szabadláb alatt kellett minkába állnod... Ha így van, kérlek, ne takargasd előttünk ezt a kis szeplődet!:)
3.) Az egész kommentközegbeli vislekedésed egy alulképzett, sikertelen, nagyon frusztrált emberre enged következtetnem - talán erre való tekintettel őrizkedned kellene/illenék attól, hogy társadalmi kérdésekben megpórbálj "objektív és kompetens" véleményt közölni - az ui. neked úgysem fog menni... Isten őrizze Európát az olyan szintű megmondóemberektől, akik egy éttermi kisegítő funkcióban is csődöt mondtak!
Der Piefke 2020.05.14 10:21:04
@FILTOL: A feleségem speciel klinikai főorvosnak kellett - rólam nem is beszélve...:)
Zajos, iszákos, az utcán magukon könnyítő, tömegszálláson nyomorgó emberek vagy nélkülözhetetlen munkaerők a határátkelők? Esetleg mindkettők, hiszen ebben az esetben sem lehet általánosítani? Ezeket a kérdéseket állítja szembe Vera írása...
Der Piefke 2020.04.18 13:36:44
@Golf2: Vagy lengyel.
És oda-vissza járnak át Holandia és Németország között... Aztán valahol bekerülnek holtrészegen-bedrogozva egy kórházba, ahol csak "Vorgefunden"-ként trják számon őket az "Auf dem Boden/Straße liegend vorgefunden" ("A földön/utcán fekve talátatott fel") szokásos kórlap-bejegyzés után...:)
A pletykálkodással, hazugsággal, hangos, vagy illetlen beszéddel vádolt nőket férjeik nyilvános megalázták, és órákig a Scold-kantár viselésére kötelezhették őket. Túl azon, hogy mélységesen megszégyenítették az asszonyokat, mérhetetlenül fájdalmas eszköz lehetett. Maga a szerkezet Nagy-Britanniából…..
Der Piefke 2020.04.14 20:07:26
Rengeteg hatalmas márka létezik a világon, de általában nem gondolkodunk el arról, hogy ezek vajon hogy jöttek létre. A legrégebbiek esetében pedig sokszor igen érdekes és fordulatos történetekkel találkozhatunk. Legtöbbször azok a cégek, amiket ma egy bizonyos termékkörrel társítunk közel se…..
Mondhatom igen különös és nehéz időket élünk meg mostanság. Autószalonok és bemutatók maradnak el igen változatos okok miatt, a gyökeresen megváltozó autóipar pedig egyre mélyebb gödörbe ássa magát. Sokat gondolkoztam már azon, hogy vajon erre az időszakra, hogyan fogunk visszagondolni 10 vagy 20 év…..
Charles de Gaulle (1890-1970) a XX. századi európai történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, sőt Napóleon hírnevéhez méltó kultikus figurája, akinek életét mindenki ismeri Franciaországban a kisgyermekektől egészen az aggastyánokig. A fiatal korától katonai karriert választó, majd Franciaország…..
A Science Advances-ben jelent meg egy tanulmány, amely megerősíti, hogy az asszír birodalom váratlan összeomlását egy rendkívüli szárazság okozta. Kb. 2700 évvel ezelőtt az asszír birodalom fénykorát élte. Meghódította Szíriát, Palesztínát, Egyiptomot. Agrártársadalom volt, de Asszurbanipal király…..
"Az Arcanum által jegyzett szocialista Magyarország bűneseteit a korabeli sajtó szemüvegén át bemutató sorozatunk egyelőre véget ért. Ám újabb nosztalgikus témával folytatódik idén a Digitális Tudománytár cikksorozata, ami az 1945 utáni magyar filmsorozatokról szól majd, amelyeket jócskán átszőtt a…..
Gretta A világ legszebb erdői 2020.01.14 20:44:32
Misztikusak, gyönyörűek és lehengerlőek - többek között ezekkel a szavakkal tudnám leírni a most következő vadvilági erdőket, melyeket hihetetlen mennyiségű természeti kincset rejtenek.  Vigyázz rájuk te is, hogy még az unokáid is tudjanak bennük gyönyörködni! Kampó-erdő, Lengyelország Senki sem…..
Az osztrák fővárosnak magyar szemmel nézve rengeteg előnye van, például a közelsége, a hangulata és persze azt se felejtsük el, hogy sorozatosan a világ egyik legélhetőbb fővárosának választják mindenféle listákon...
Oslóból hazalátogató volt osztálytársam javaslatára látogattunk el a két ünnep között a Szépművészeti Múzeumba, hogy megtekintsük a városszerte plakátokon hirdetett Rubens-kiállítást. A teljesség és a szakmaiság igénye nélkül rögzítek pár benyomást. 1. Oslóban ilyen nincs Ha valamire igazán…..