Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kalmár Tibi

105 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van egy rakás képregény, amit nagyjából tudatosan nem olvasok el, halasztgatok, stb. Nem nyelvi akadályok miatt, egyszerűen csak nagyon sok a megjelenés, nem is tudok és nem is akarok lépést tartani mindennel. Sajnos van egyéb hobbim is, és szerencsére van családom is. Így a pénz és az idő kérdése…..
1938 július 26-án egy New York-i banktisztviselő a Gotham Hotel 17. emeleti párkányára kimászva egy fél napon át tartotta izgalomban a Manhattanieket. És 300 rendőrt készenlétben. De a "Feszült órák" ("Ore sospese") nem az ő története. Bár egyfajta "tribute" vagy megemlékezés, illetve a történések…..
Egy "kicsit" biztosan elfogult vagyok, mivel nagyon szeretem Koska Zoltán képregényeit. Tudom, sokszor olyan érzése lehet az embernek, hogy némelyik nem szól semmiről. Vagy pont arról szól. De szerintem ez nem igaz. Hiszen az életünk sem csupa kaland, égből potyogó szuperhősök, versenyautóban…..
Bár ez volt Zerocalcare első képregénye, itthon ez a második. De úgy érzem, ez jó sorrend. A Torokszorítósdi koherensebb volt, jobban megismerhette az olvasó a szerző stílusát, jellegzetességeit. Meg egyáltalán. A "friss" kötet, "Az Óriástatu jóslata" több képregényből áll, változó terjedelemmel.…..
A Ciceró könyvstúdió (pl. a Paper Girls, Nimona, A holló, Lore Olympus, Egérőrség, Dűne, Cserkeszterek képregények magyar nyelvű kiadója) bátor vállalkozásba fogott. Az év elején pályázatot hirdettek meg, "Átváltozások" témakörben, két kategóriában: 6-12, illetve 12 éves kor feletti olvasóknak szánt…..
Ford Prefect Hit és remény 2023.12.25 11:24:50
A karácsony mindig különleges időszak. Ránk törnek az emlékek, az érzések. Persze ezek vegyesek, és nem mindenki ugyanarra gondol. De valahol mindig benne van a HIT és a REMÉNY. Volt egy karácsonyfa talpunk. Ez még a nyolcvanas években, de jó eséllyel már előttem is létezett. Két vastag és tömör…..
Bő két évvel ezelőtt, egy teljesen más esemény kapcsán már írtam pár gondolatot erről a filmről. Nem fogom visszaolvasni, így előfordulhat, hogy pár dolog ismétlődik. Nézzétek el nekem, mert csak másfél hónap van a film első hivatalos vetítése és az én születésem között. A vetítés napja 45 évvel…..
 Tavaly októberben a(z addig ismeretlen) C.S.A. Comics kiadó bejelentette, hogy kiad egy klasszikus Tex történetekkel megtöltött kötetet. A borítón egyes szám szerepelt, ami egyben azt is jelentette, hogy lesz folytatás. És lett is! Négy kötet jelent meg eddig, egyik szebb, mint a másik! (Egyformán…..
Nehéz szavakba önteni az érzéseim. A "Rovarok" néha (gyakran?) inkább művészeti album benyomását kelti. Sokszor mintha csak kollázsok lennének, panelekbe zárt szavak, szétdarabolt mondatok. Aztán mégis tipikus képregényes, életképek jelennek meg, majd ki- és megint visszazökken. Tudom, mi az alap,…..
Itt a nyár, visszafordíthatatlanul. Ilyenkor az ember vagy ki, vagy befelé menekül. Az igazi geek általában az önkéntes szobafogságot választja, és ezzel sokan tisztában is vannak. Ezért a napokban, amikor már úgy gondoltam, hogy jön egy nyugodtabb időszak, nem "kell" semmit nézni, hát... A…..
Utóbbi hetek-hónapok nem éppen úgy alakultak, ahogy azt az ember szeretné. Így eléggé átalakultak a napok, az élet, minden. Ha jól számolom, az utóbbi hetekben csak egy képregényes kötet került a kezeim közé, de az legalább jelentős, mindenében. A C.S.A. Comics gondozásában megjelent Tex Classic…..
A blog fennállása óta (pontosabban: amióta többé-kevésbé aktív részese vagyok) többször is elővettem a "régen minden jobb volt" témát. Általában úgy, hogy nem volt jobb. Nem vagyok Barney Stinson, nem mondom, hogy "az új mindig jobb". De gondolkodó emberként beláthatjuk, hogy a közép- és…..
Amikor ezeket a sorokat írom, február másodika van. A népi hiedelem szerint a medve (Hogy melyik, az jó kérdés. Mindegyik?!) előbújik a barlangjából, körbenéz, és amennyiben meglátja az árnyékát, még hosszú tél előtt állunk. Egy másik legenda szerint a pennsylvaniai Punxsutawney (vagy ilyesmi)…..
Ahogy más, én is szeretem a szórakoztató műveket. Legyenek azok filmek, könyvek, képregények vagy bármi más. Viszont… Általában jobban élvezem azokat a műveket, amelyeknek valamilyen tartalma van. A tartalom alatt azt értem, hogy elgondolkodtató, valamire emlékeztet, vagy ha nem is emlékeztet, akkor…..
Próbálok rövid lenni. :) Nem akartam elővenni egy akárhány éves sorozatot, csak azért, mert éppen megnéztem. Viszont nemrég értem a végére, és az utólagos olvasgatás közben ma azt látom: 15 évvel ezelőtt adták le az első epizódot. Napra pontosan, 2008, január huszadikán. Akkoriban annyit tudtam…..
Még nem írtam a Bubi Bolt köteteiről. Pedig megvan az összes, viszont csak novemberben kezdtem el olvasni őket. A klasszikus Marvelek még érintetlenek, és ahogy a piac mozgását látjuk az utóbbi egy-két évben, ezekből fizetem majd a gyerekek iskoláztatását. Vártam az ideális pillanatra, és amikor…..
Elkerülhetetlenül elérkezett eme esztendő alliterált vége. Ilyenkor gondolatban, majd írásban is összerakok egy listát, amelyen a legjobb magyar képregények szerepelnek. "A legjobb" természetesen nagyon szubjektív, és talán pár nap vagy hét múlva másképp látnám. A magyar pedig itt azt jelenti, hogy…..
Kalmár Tibi 2023.01.01 09:15:43
@Gyingizik: Megvolt, jól sikerült az is, meglepően jól! Nem tudom, mennyire megy át steampunk-ba, és ez mennyit árthat. Majd kiderül.
Nagyjából harminc ilyen 100% magyar kiadvány volt 2022-ben, 4-5 maradt ki, és nagyjából három, amelyiket nem is áll szándékomban elolvasni. A harmincnak legalább fele átlagon felüli, de nem szerettem volna mindent felsorolni.
Először szkeptikus voltam a Tréfamesterekkel kapcsolatosan. Jött egy képregény kb. a semmiből, de legalább szép méretes. Hogy lehet így hirtelen összedobni ennyi anyagot? Főleg történelmi és/vagy politikai témában? Mindenkinek van erről elképzelése. Aztán kiderült, hogy sok év munkája áll mögötte,…..
Nem titok, hogy Diabolik az egyik kedvenc képregényes karakterem. Elég visszanézni a bejegyzéseket, gyorsan kiderül. Tavaly jött egy Diabolik film is, amit jó lett volna megnézni, na de... hol? Pár héttel ezelőtt ez megoldódott, ugyanis bekerült az HBO Max kínálatába. Nem estem neki azonnal,…..
Kalmár Tibi 2022.12.10 09:24:32
@Dan da Man: A Diabolik címkére kattintva előjön több bejegyzés is. Mivel többször volt szó a karakterről, nem lenne okos dolog ismételgetni.
Mivel a Diabolik képregényeket nagyon szeretem, nem akartam szó nélkül elmenni a film mellett. Vagy amellett, hogy egy - számomra - középszerű valami lett. A szándék jelzés értékű volt, jelezni a rajongóknak, hogy mire számíthatnak. Nevezhetjük tag-nek is, ha úgy tetszik.
Vajákról még nem is írtunk. Pedig szeretjük, még Witcher-kora óta. Biztos akad egy-két ember, aki a három játékkal eltöltött sok száz órát. Bevallom, én nem. Vagy gépem nem volt hozzá, vagy időm. Amikor az első játék kijött, sokan még nem is sejtették, mi a karakter múltja. Pedig Andrzej Sapkowski…..
Kirk Hammett, a Metallica gitárosa ma lett 60 éves. Okés, de ez miért geek? Egyszerű: mert ő az. Gyerekkora óta nagy képregény rajongó és gyűjtő, és mióta saját keresettel rendelkezik, a bevétele komoly részét erre költi. Leginkább a horror és a scifi vonalon mozog, és hatalmas gyűjteménye…..
Az akárhány nappal (szerk.: hónappal) ezelőtti második Kecskeméti képregénybörzén láttam egy szimpatikus fiatalembert. (Az akárhány nap abból adódik, hogy a bejegyzés írása és közzététel között általában bizonytalan idő telik el. Ketten írunk, néha beesik valamilyen meglepetés, évforduló, akármi.)…..
Néha régebbi képregények is előkerülnek. Az igazat megvallva leginkább régi képregények, mert ami magyar fordításban aktuális, az már több éve jelent meg eredetiben. (Vannak azért kivételek.) Ha magyar szerzők az elkövetők, akkor más a helyzet. De most pont nem, mert ez egy magyar, de 2008-as…..
Machinek Miklóst "ismerjük" pár éve. Van egy Facebook oldala, az McomicArt, ahol néha hihetetlen - saját készítésű - rajzok jelennek meg, amelyekből korlátozott számú printek készülnek. Néha pár különleges és nagyon korlátozott csoda is. Az inspirációt különböző képregényes karakterek adják. Nagy…..
Nagyjából kétszáz évvel az Alien 3 eseményei után vagyunk, egy Auriga nevű űrhajó fedélzetén. Ez mondjuk azt jelenti, hogy az Alien 3 magyar címe kicsit elhamarkodott volt. "A végső megoldás: Halál". Az, végső megoldás. Na, sebaj, "Feltámad a Halál". Iskolapéldája az erőltetett magyar címeknek,…..