Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jójo

0 bejegyzést írt és 97 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A városi növényzet értékességéről azt hiszem senkit nem kell hosszasan győzködni, az a kevés zöld, ami a kisebb-nagyobb települések utcáin, terein található, egészségügyileg és pszichológiailag is fontos a közelben lakóknak, mivel a fák egyrészt a szén-dioxid…..
Kissé talán furcsa, de a balatoni horgászrend módosításai közül a legnagyobb vitát a süllő alsó méretkorlátjának 40 cm-re való emelése váltotta ki. Az ellene érvelők egyértelmű, világos kritikát fogalmaztak meg: a mélyre benyelt horog mindenképpen a hal pusztulását…..
jójo 2014.12.20 22:27:56
@kambodia:
Gondolom... az őszi sellőzésre gondolsz.
Ha javasolhatnám, próbáld ki. Ember legyen a talpán aki a képernyőröl megmondja, hogy a keszegek-gardák közt mennyi süllő van, és hogy érdemes-e leállni az adott helyen. Ezt a süllőraj témát-ebben az időszakban-nyugodtan elfelejtheted !!!
Az őszi radaros horgászat minden esetben a keszeges-gardás halrajok felderítésére épül. Bízva abban, hogy van közötte süllő is. Még így is hatalmas bettliket lehet behúzni, akár többszöri átálással is.
Aki ezzel nincs tisztában, az a balatoni horgászattal, és radarhasználattal sincs tisztában, és az ostoba hőbörgők táborát gyarapítja.
jójo 2014.12.21 15:39:00
@kambodia:
Ezelőtt 20 éve is sok süllőt lehetett fogni a vitorlásokról, radar nélkül is. Az, hogy ki téved meg, (hallopás) pedig nem vizijármű függő. Csónakból, partról is lehet szép eredményeket elérni, sőt bűnbe esni.

Tudomásom szerint nincs a tiltási listán a radar használat. Kivéve a törvényi szabályozást, melyet a vermelő hal érdekében hoztak. Igy nincs is aki hőbörögjön ezen.
Mivel nincs teljes rálátásod a balatoni horgászat ezen fejezetére, igy tartom magam, az előző hsz-om utolsó mondatához
Kivágás a Nimród Vadászújság legfrissebb, márciusi számából Örömmel osztom meg olvasóimmal a fenti hírt; annál is inkább, mert jó néhány vadászati témájú elbeszélésem pihen "az asztal fiókjában", arra várva, hogy kiegészülve még újabbakkal, esetleg könyv-formát…..
Ismét egy vendégposzt következik. Varga Zoli kísérletezgető kedvű süllőhorgász, egykor a Haldorádón Csörgits Gábor szerzőtársa volt a nagy sikert aratott Balatoni süllőzés című cikksorozatban. Alább közreadott praktikája talán többek által ismert, de úgy gondolom,…..
jójo 2014.03.06 21:43:04
@fonyod:

Abban lehet valami...(fényesség) erre még nem gondoltam..
Én műanyag sablont készítettem műgyantából és, elég jó minőségű felületnek tűnt. A sablon hossz irányú, két félből tevődik össze a korong farkú gumihal miatt, és a beöntő nyílás a feji részen van. Nálam kihűlés után is jóval lágyabb maradt a hal, mint az eredeti. Egyébként melegítéssel- például forró,lobogó vízzel- a szar szilikon csalik "feljavíthatók"...Bár nem mind alkalmas erre a "technológiára"..
jójo 2014.03.07 20:30:06
@Willyfog67:

Van idő, mikor hiszek benne, és van mikor nem tulajdonítok jelentőséget neki.:-)
Volt, hogy a süllő szemgolyója (rózsaszín tükröződés) hozta meg az áhított kapást a horog öblében, a gumi felett. :-) Aztán soha többet nem fogtam vele...:( -igaz nem sokat próbáltam utána-
A mozgás figyelem felkeltő, és vannak frekvencia tartományok melyekre egyértelműen jól reagálnak a ragadozók, ha olyan passzban vannak...akkor a színtelen is fogós víztípustól függetlenül :-)
Nemrég  Csákó Gábor tollából olvashattunk egy igazán elgondolkoztató felvetést a február közepétől folytatott süllőpergetésről. A szerző elhivatott pergetőhorgász, s elveiben a szabálytiszteleten bőven túl is megy (persze a még jobb irány felé). Mindezt feltétlenül…..
Pelsológia Előrehozott tavasz 2014.02.19 15:52:59
  Február 17. – a mélység Nem akart reggel lenni. A pirkadat megrekedt, egynemű szürkeség ült a Balatonra, és egész délelőtt halkan dudorásztak az ereszcsatornák. Íróasztalom mellől sokáig nézegettem a terebélyesre hízott tavat, és vártam, hogy elálljon az eső.…..
Az elmúlt esztendő kiemelkedő halfogást hozott a balatoni pecások számára. Tudtuk ezt már áprilisban, hogy így lesz, most pedig az eredmények bővülő ismeretében tényként is kezelhetjük. Mondom ezt abban a reményben, hogy a további sok-sok száz fogási napló kiértékelése sem…..
jójo 2014.02.18 19:37:37
@halas(z):
"vendéglátás is sikeresebb lehetne"
Én személy szerint nem hiszek a balatoni gasztro- turizmusban.Sosem volt ,nincs, és nem is lesz.
A balatoni idegenforgalom sosem függött a halellátástól. Egy vendéggel nem találkoztam aki a
halsütödék, éttermek kínálata miatt érkezett volna a partra.A vendéglátó helyek eztán is meg fogják oldani a halas étlapjaik kínálatát.Legfeljebb lemarad a balatoni előszó, amivel sok esetben vissza is éltek.Mert valljuk meg a balatoni fogast bizony sok más fajta hallal pótolták már, vagy éppen máshonnan származóval. Egy cseppet sem féltem a vendéglátó helyeket ahogy a balatoni turizmust sem a halhiány miatt. A laikus fogas fogyasztónak a papírdobozból elkészített süllő hasonló élmény fog nyújtani, amihez a felszolgálók megadják a "balatoni" szóval a megfelelő illúziót. ahogy eddig is...sok esetben.
Pelsológia Tüskék és tüskések 2014.02.12 17:45:29
Ismét idegen tollakkal ékeskedem. Az alábbi írást távolba szakadt barátom jegyezte néhány éve, és tavaly rám hagyományozta azzal, hogy: „..ha tetszik, és egyetértesz vele, nyugodtan posztold ki…” Nos, nem tetszik, és egyet sem értek vele :-) :-), de Gábor gondolatait most,…..
jójo 2014.02.12 20:03:03
@fonyod:

:-)))
A finomszerelékes horgászok döntő többsége novembertől kezdve szegre akasztja haltartóját, és legfeljebb a szoba melegében készülődik a tavaszi horgászatokra. Van tennivaló: horgokat kötni, új szerelékeket készíteni, no és kiegészíteni az év közben megkopott apró holmit.…..
jójo 2014.02.11 20:16:50
@Willyfog67:
Én nem készülök...a hatodik ötéves horgászati terveim közt egy régiúj szlogen mentén haladok..."vissza a gyökerekhez"...
Na...feszülve várom az információkat...
Remélem nem a" uhurka lpálca "irányzatot tűzted ki célul!...:D
Pelsológia Képes évismétlés 2014.01.09 20:27:41
Eltelt egy esztendő a legutóbbi képes évismétlésünk óta. Azóta lefolyt néhány liter víz a Sió zsilipjén, s most mondhatnánk, hogy különös, "ilyen még sosem volt" évet hagytunk a hátunk mögött. Ez persze költői túlzás, de kétségtelen, számos emlékezetes pillanat,…..
jójo 2014.01.19 20:13:43
@Willyfog67: ocsin horosó...paftarítye!
De ne igyunk előre, a midvéd bőrére -majd közben-.:-)))
Kertek alján a koi herpeszvírus? Sokat gondolkoztam azon, hogy az alábbiakat közszemlére tegyem-e, vagy sem. Több ok is gondolataim megjelenítése ellen szólt, és ezek közül egy mindenképpen kapitális ok. Mert mi van akkor, ha a Balatonban felüti fejét a koi herpesz, a nyár…..
jójo 2013.12.14 18:23:38
@Czander Bég:
Gondolkoztam valami megaplankton féle jiges megoldáson, de hamar elvetettem , miután egy sokkal egyszerűbb megoldást ajánlottak távoli vizekről.Nevezetesen: tápos disznóürülék etetőkosárba gyűrve, mellette hungarocell-es horog meglebegtetve.
A karaja egyébként kiváló, az oldal vonalnál lapuló főrmedvény likvidálása mellett.A lengő borda rész pedig brassóiként szeretem.A füstölt a kedvencem!
Volt egy év a távoli múltban, mikor bojli alapanyagként szolgált a húsa.Hideg szárítás után.Olajat nem kellett adni hozzá mert frecsegett belőle daráláskor az egyszeresen és többszörösen telített zsírok olajok. Én már akkor vigyáztam halaink egészséges táplálkozására:)
Pelsológia Nyugdíjas otthon 2013.12.08 18:56:38
Az otthonba új lakó érkezett. Ahogy általában szokás, erőszakkal került oda, sőt, sokáig azt sem tudta, mi történik vele. Hosszú élete során nem volt rá példa, hogy ne a saját törvényei szerint cselekedjen. Ösztönösen tudta, hogy most olyasmi történik, amit eddig csak a…..
Pelsológia Harcsafohász 2013.11.03 17:03:14
Ereszkedjünk térdre, balatoni sporthorgász társaim! Nem kell feltétlenül kelet felé fordulnunk (Akarattyánál főképpen balgaság lenne), ellenkezőleg: legyen szembe velünk a víz, s mormoljunk el egy imát a megtépázott, tűzzel-vassal üldözött harcsáinkért! Mert bajban vannak…..
Pelsológia Zander Time 2013.10.27 18:42:36
Újabban szeptember elejét idéző hangulatom van. Ez a fajta hangulat csak akkor bicsaklik meg kissé, amikor az órámra pillantva megállapítom: hat óra alig múlt, és már sötétedik. Egyébként egy szál pólóban ücsörögni a csónakban ilyentájt nem szokványos állapot, és ez…..
Pelsológia Süllők idején 2013.10.16 22:21:45
  Az őszi Balaton ugyanolyan szép, mint az ébredező tavaszi, vagy a hangoskodó nyári; ám e szépség mellett ott az ünnepélyesség, melyet soha máskor nem érzek. Mikor beszállok a csónakomba, valójában templomba kerülök, átlépve a materialista és a hittel teli világ…..
jójo 2013.10.24 14:29:11
@Willyfog67: Folyamatosan melléjük..:(((
Nem megy ez mán' nekem.Egy újszülött béby forma volt aznap az eredmény, -és azóta is-....
Hiába, tőletek fúj a szél napok óta.A bora-bora savanyúvá, és érdektelenné teszi a kapafogúakat..:)))
Pelsológia Őszelő 2013.09.04 23:07:14
Szeptember! Eljött hát végre, és Halásszy úgy érzi, szabadságolták. Pedig dehogy. Ám újabban csend van, otthonának eddigi nyüzsgő, zajos környéke immár a béke szigete. Elmúltak az éjszakai vircsaftok, a részeg hangosság, a hajók jövés-menése, a szemközti butiksorról…..
jójo 2013.09.10 21:19:00
@Willyfog67:
Gondoltam elmegyek egy lenok horgászatra,a tájment már úgy is unom...:-)))
jójo 2013.09.11 15:48:17
@Willyfog67: :-)
Ott a Góbi peremén számunkra egyszerű emberek élik mindennapjaikat,hatalmas gazdagságban,egyetértésben,közös programokban...
Két kumisz fröccs között,ráuntam a tajmenek erőszakos, olykor ostoba, nyers rávágásaikra.Olykor ugyan az a példány többször is rajtaveszt egy azon csalira. A lenok igazi méltóságteljes Úrként őrzi a folyó teljes széltét-hosszát. Vándorló, és óvatos típusú jószág.Néha odacsap a territoriális tajmennek közé,kik biztos védelmet csak a háta megett találnak. Oda-odapiszkálnak időnként, de a lenok "nagysága" legyűrhetetlen,töretlen, felülmúlhatatlan,és örök.Soha nem éhes.Az ember fia csak valami csúfos trükkel,vagy gaztettel
tudja kelepcébe(horogra) csalni....:-)))
Pelsológia Szeptember este 2013.09.09 20:56:01
A szellő délről nézett be a csónakba, de nem talált ott semmi érdekeset. Kíváncsiskodni azonban kell – ez a dolga –, és néha nem árt megbillenteni az úszók vastag, piros bóbitáit sem, mert azok olyan hetykén, szinte felkínálva a billegtetést, meredeznek a víz fölé. A…..
A múlt héten egy nagyon szép, de fárasztó túrán vettem részt egy kedves barátom meghívására: kizárólag vízi úton közlekedve a Volga-deltában töltöttünk néhány igazán felejthetetlen órát. Mivel nem volt sok időnk a horgászatra, kísérőm ezért nem engedélyezett…..
S íme, ma már júliust írunk. Pereg a kalendárium, sodródunk a mindennapok folyamában, és ha nem szeretnénk horgászni, talán észre sem vennénk, milyen szeszélyes nyárelőt hagyunk magunk mögött. Különösen igaz ez a balatoni horgász szemüvegén keresztül szemlélve: egy hét…..
jójo 2013.07.03 22:58:53
@Willyfog67:
Szia Willy,
"Idő milliomos" vagyok, nem is tudom mire lógassak annyira nagy a "bőség jóság"...-(....leszoktam a horgászatról...-)
A szakértők ott a félszigeten "trónolnak"...Ki merne közülük előre mekegni, vagy cifrán táncolni?
A bele tőrt bicskavég, még mindig ott fityeg néhány fajon, és nem akar elrozsdásodni...A semmi sokszor több.De majd csak megszakérti valaki valahol:-(
Halibut-ből faragom majd a pergető csalikat...hátha...-(
Pelsológia Fenékig tejfel 2013.06.11 19:42:46
Rendezgetem emlékeimet, s bennük kutakodom: vajon mikor volt utoljára ilyen megháborodott tavasz? Azt nem mondom, hogy soha, hiszen emlékezőképességünk nagyon hiányos tud lenni, de tény, ennyire szélsőséges kikelet nem mostanában borzolta horgászidegeinket. Az elmúlt tíz napban…..
Pelsológia A kertek alatt 2013.06.02 18:27:02
Kora reggel szép volt a víz, ám valamiért nem volt kedvem pecázni. Kisétáltam a mólóra, rövid kis pergető pecámmal és egy popperrel felszerelkezve. A móló derekánál ívott a küsz a külső oldalon; egy-egy kósza balin kaffantott néhanapján közéjük, de nem bírtam becsapni…..
Pelsológia Tavaszi munkadömping 2013.05.22 20:47:04
Kitartott a tél, aztán berobbant a tavasz. Ezért sok minden megkésett, a tavaszi munkálatok különösképpen. Egyszerűen én sem bírok kilábalni belőle, míg mások egy jó darabig nem is fognak… Nyári lúdék rendesen ráfáztak a rideg márciusra. Az első fészekaljak gyakorlatilag…..
Pelsológia Éljen május elseje! 2013.05.02 20:31:28
Kivártuk. Reménykedtünk. Korán keltünk, sötétben indultunk. Zoli, Ticsu, és én, egy csónakban. Később, hogy kisütött a Nap, alaposan felégtünk. Így is, úgy is. Mert pirosra pirultunk, és összességében majdnem volt egy kapásunk. Süllőre. A süllő az a halfaj, mely ezen a…..