Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DiaDani

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A pályakezdők élete nem csak játék és mese. Főleg, ha nehezítik a jelentkezést tévhitek és rosszul értelmezett információk. Na de mit mondanak a szakértők? Milyen a jó CV? Tényleg öltönyben kell menni interjúra? A KommON Karrier Estjén sok kérdésre választ…..
DiaDani 2013.10.17 13:10:57
@ritmikus csimpifon: Amíg például IT-ban még az állami szférában is gond nélkül találnak minden állásra munkavállalót, mégpedig harmadannyiért, mint amennyit egy normális cégnél kaphat az ember, nincs min csodálkozni. A munkavállalók nagyon rá vannak szorulva a munkára. Míg nyugaton egy bizonyos összeg alatt nincs ember, aki a kisujját is mozdítaná, addig itt szinte nincs az a pénz, amiért ne csinálna meg valaki egy adott munkát.
Mint ahogy @osztovits: írta, így van, Angliában szinte mindenhol kiírják (de úgy láttam Németországban is megszokott), mire számíthatsz. Itthon meg 1000-ből egyszer. Vagy inkább egyszer sem. Ott minden szakmának, pozíciónak megvan az ÁRA, itt annyi, amennyiért találnak valakit aki elvégzi. Ott a legjobb embert keresik a pozícióra, itt azt, aki kb hozza az elvárt szintet a lehető legkevesebbért.
DiaDani 2013.10.17 18:28:09
@ritmikus csimpifon: Ha jól sejtem - már csak a korábban említett 200 nettó miatt - nem közszférában dolgozol, és így nem is vágom, miért erre a mondatomra írtad válaszul. Én általánosságban értettem, ugyanis annak ellenére, hogy elég nagy a különbség egy közalkalmazotti bruttó 115-120 ezer és egy multi mondjuk durván 300 ezres junior fizu között, minden bizonnyal az előbbire is jelentkeznek dögivel és be is töltik. De valószínű nem a 15 éves versenyszférabeli tapasztalattal rendelkező munkahelyváltók.

Ha a pozíció speciális ismereteket vagy átlagon felüli tudást igényel - mint akár a ti esetetekben is - akkor nyilván nehezebben fogtok olcsón jó embert találni. Amúgy pont ezt írtam fent, ti sem akarjátok megfizetni a jó szakembereket, csak üsse meg az elvárt szintet. Nagyon ritka az, amikor a jobb tudású, de többet kérő jelöltet részesítik előnyben.
JobAngel A veszélyes fájladatlap 2013.10.07 17:00:00
Most megint erős felindulásból írok, mert a mostanában szinte mindegyik nekem küldött CV-nél le kellett írnom, hogy adatlap-problémák vannak benne. Az önéletrajzok szövegszerkesztéséről írt kisokosomat is szinte mindenkinek be kellett linkelnem, és lehet, hogy hiba volt, hogy nem…..
DiaDani 2013.10.08 19:06:42
@pushup: Apropó, a tabulátorokat miért nem vizsgálják? Ebből is következtetéseket lehetne levonni arra vonatkozólag, milyen egyéniség is a jelölt:
-Ha alapértelmezett értéken hagyja, akkor lusta, munkakerülő
-Ha egész számhoz igazítja, akkor a teljes életre törekvő, stabil, kiszámítható ember
-Ha nincsenek egymáshoz igazítva, akkor még keresi a helyét az életben
-Ha pi, gyök kettő és egyéb irracionális számra illeszti, akkor precíz
-Ha meg egyáltalán nincs, akkor azért nem látható mert komplex számra tette, vagyis egy matematikai zseni...

Na pl ilyet is lehetne :)
A „HR-es hülye, az állásinterjú hülyeség, nincs is szükség HR-re” tételek egyik bizonyítása az álláskeresők részéről az szokott lenni, hogy mindig ugyanazt kérdezik tőlük az interjúkon, sablonos kérdéseket kapnak, látszólag értelmetlenül, mert ezekre csak sablonokkal…..
DiaDani 2013.10.03 14:45:07
Szerintem ezek a kérdések még nem is annyira extrák, ám amik a másik posztból linkelt hvg-s cikkben vannak, azok azért nem semmik.
Nem tudom, ezek némelyike tényleg elhangzott-e valaha valamikor, de van köztük jópár kimondottan tapintatlanságot, ostobaságot, konkrétan aljasságot sugalló is.

Csak az első néhány oldalból szemezgetve:

Ön egy jó vesztes?
Kicsoda ön tulajdonképpen?
Már kihozta önmagából a legjobbat?
Hol áll az energiaszintje?
Békében van önmagával?
Mitől különb ön a munkatársainál?
Gondolja, hogy intelligens?
Miféle hibát követnénk el azzal, ha alkalmaznánk önt?
Miért nem csinált több pénzt, ha egyszer, mint mondja, ilyen nagyszerű háttere van?

Na itt abba is hagytam az olvasást, mert majdnem lehánytam a monitort.
Ha ilyen kérdést nekem szegeznek, legyen az komoly vagy "billentsük ki a jelentkezőt a komfortzónájából/magabiztosságából" nevű idióta stresszjáték része úgy küldöm el az illetőt a legősibb mesterséget űző nőnemű egyenesági felmenő rokonába és pestiesen szólva, baszom rá az ajtót - akkor is, ha az a világ egyetlen állása - hogy élete végéig elemezgetheti reakciómat és szűrögetheti a következtetéseit.
Esküszöm nyugodt ember vagyok, de azért legyen már egy határ.
Szerencsére szakmám folytán inkább közvetlen(ebb) interjúkban volt részem, gyors és rövid, de lényegretörő HR-es jópofizással és minimális bohóckodással.
DiaDani 2013.10.03 23:51:51
@vágner21: Igen, tartottam tőle, hogy jön majd egy bölcs ember és megmondja, hogy ez teljesen rendben van és még az ilyen kérdések mögött is bizony mély pszichológiai dolgok rejtőznek.
Hát nem tudom te milyen helyeken dolgoztál, hogy a "megkérdőjelezik minden tulajdonságod" meg a "Kikezdenek, hazdunak, megprobaljak aláásni a munkádat" teljesen mindennapi, alap dolog. Hadd ébresszelek fel: normális munkahelyen nem ez van. Nem most kezdtem melózni. Ellenben ha neked ezt kell elszenvedned nap mint nap lehet itt az idő másik helyet keresni.

Aki olyat kérdez, hogy "Mitől különb ön a munkatársainál" vagy "Miért nem csinált több pénzt" az nem csak ütődött, hanem bunkó is. Efféle pimaszságnak egyszerűen nem szabad beleférnie egy állásinterjúba, hacsak nem direkt elűzni akarják az illetőt. Múltkor egy másik blogon írta valaki, hogy így nyíltan megkérdezték tőle, "buzi-e". Na kb ilyennel van egy szinten.

De nagyon remélem, hogy @jobangel: -nek van igaza és ezek vagy csak abszurd tölteléknek lettek berakva a cikkíró által vagy mendemondákon alapuló, fiktív kérdések.
DiaDani 2013.10.04 08:00:13
@paraszthajszal: Ezt már kicsit belemagyarázásnak érzem, egyébiránt pedig a körítés nagyon nem mindegy. Nem véletlenül említettem azt a "buzis" kérdést. Adódhat bizonyos szituáció, ahol talán még a nemi orientációra való rákérdezés is elfogadható lehetne, tudomisén hittan vagy katolikus iskolai tanár (most amúgy is ezen lovagolnak), de nem úgy, hogy "maga buzi?" hanem "nős-e" stb.

Így a "mivel emelkedik ki kollégái közül" sem ugyanaz, mint a "Mitől különb" és a "Miért nem a saját szakállára üzletel?" sem ugyanaz, mint a "Miért nem csinált több pénzt".
Másrészről ezek erősen provokatív kérdéseknek érzem, amikor elvárják a "csapatjátékos" stb lózungokat, rákérdezni így, hogy "miért vagy különb" azzal már pont az említett "mindenki hülye, csak te vagy helikopter" esetére vezetnek rá sunyi módon. Vagy amikor a jelölttől általában elvárják, hogy mindenféle magasztos dolgokat hozzon fel, amikor a motivációról vagy a munkahelyváltás okáról kérdezik, fizetést említeni egyenesen szentségtörés, és akkor így nyíltan és ráadásul ilyen közönséges szóhasználattal rákérdeznek, hogy "miért nem csinált több pénzt". Ezért gondolom aljasnak az ilyen kérdéseket.
Olvasom, hogy a Felsőoktatási Kerekasztal javaslatára eltörölhetik a nyelvvizsga kötelezettséget azokon a felsőoktatási képzéséken, ahol nem létszükséglet a nyelvtudás. Így több lesz a diplomás és javulnak a statisztikák, amelyek még jócskán elmaradnak az uniós átlagtól.…..
DiaDani 2013.09.26 11:02:30
Az, hogy minden követelményt eltörölnek buta és felelőtlen döntés volna. Szerintem egy reális szintet kellene belőni diplomatípustól függően (bsc,msc,phd.. másoddiploma, távoktatás..) megfelelő nyelvvizsgatípussal párosítva. Egy _erős_ alapfokú szint azért maradjon már minimum a nappali alapképzéseken (de inkább középfok). Tudok olyan bsc szakról ahol két szakmai középfokú vagy két felsőfokú volt (van?) a követelmény, mégis sokan megszerezték a diplomát. Egyetértek azzal, aki azt mondja, hogy a korábbi tanulmányok során kell megalapozni a nyelvtudást. 18 évesen nulla szintről kell némi elszántság kell ahhoz, hogy diplomához felmutasd az elvárt szintet. Persze ehhez szükség volna az anyanyelvi tanárok nagyobb arányú bevonására, hogy ne csak nézzen az ember amikor meg kell szólalni. Saját tapasztalat, hogy az anyanyelvű tanár az aktív tudás kiépítésében tízszer többet ér, mint a magyar. Utóbbi foglalkozzon inkább csak nyelvtannal.

Másrészről azon mérnök szakon ahol magam is végeztem 10 éve, hallgatók tömegei választották a lovári és eszperantó vizsgákat. Nem tudom, most lehet-e ezzel trükközni. Egy részük teljesen feleslegesen tanult 4 évet, nem talált a szakmában munkát ugyanis angol vagy német szinte mindenhol elvárás. Több helyről hallom, hogy azért találnak nehezen embert egy pozícióra, mert az amúgy jó képességű jelöltek tucatjai esnek ki a gyér nyelvismeret miatt.
BuheraBlog Újabb célzott IE 0-day 2013.09.18 09:37:59
A Microsoft figyelmeztetést adott ki egy célzott támadások során kihasznált IE9 0-day exploittal kapcsolatban. A támadók az mshtml.dll egy usa-after-free hibáját használják ki tisztán JavaScript-ből, igénybe véve egy ASLR-t nem támogató Office DLL-t, melyet az alábbi egysorossal…..
DiaDani 2013.09.19 09:10:50
Kicsit félrevezető, ugyanis maga az exploit nem új, több mint egy éve dokumentálták:
www.greyhathacker.net/?p=585

Illetve erre épülő támadást is jegyeztek már tavaly év végén is:
www.alienvault.com/open-threat-exchange/blog/just-another-water-hole-campaign-using-an-internet-explorer-0day
Megjegyzem máshol is úgy hivatkoznak rá, hogy "new bug in IE".

Lehet kicsit lassú a reakcióidő Microsoftéknál...
DiaDani 2013.09.19 09:21:10
@minek az?: Szerintem fordítanak (Windowsnál maradva VS 2008 óta default engedélyezve van), csak hosszadalmas folyamat mindent, ahol eredetileg nem támogatott, lecserélni. Sajnos van ahol nem is gondolnak rá, vagy nem veszik elég komolyan de még mindig kerülnek ki új binárisok figyelmetlenségből is. Viszonylag kevés eset van (egyes sw védelmek pl) amikor kimondottan nem lehet használni az aslr-t.
DiaDani 2013.09.19 15:46:04
@buherator: Értem, köszi. Tehát egyértelműen az IE-n van a hangsúly.
Viszont ha ezt az office dll-t ilyen régóta lehet aslr megkerülésre használni, akkor csak az a kérdés, miért nem kapott a probléma ezen része eddig is nagyobb hangsúlyt? Ugyanis utánaolvastam és a szóban forgó hxds.dll-nek létezik dynamicbase változata (az általam fentebb belinkelt írásban is említik), tehát itt valószínű nem technikai akadály van. Milyen office-t érint, kijött külön erre a problémára frissítés? Ez nem derül ki sem a Microsoft közleményeiből sem máshonnan.
Csapatjátékos? Jobban szeret önállóan dolgozni? Mik az erősségei és a gyengeségei? Hogyan képzeli a karrierjét tíz év múlva? Egy átlagosan értelmes álláskereső nagyjából el tudja dönteni, milyen választ akar hallani a HR-es. Előre készül, a sablonos kérdésekre kigondolja…..
Mint tudjuk, az Apple mindig rátesz egy lapáttal az előző évi készülékének a teljesítményére, ez most sem történt másként, és ezt most már adatokkal is alá tudjuk támasztani. Az iPhone 5S GPU-ja 2-szer olyan erős, mint az iPhone5-é.  Nagyon kevés dolog változott…..
A Windows Phone és az iOS változat után megérkezett az Office Mobile for Android, melynek segítségével az Office 365 előfizetői szerkeszthetik meglévő Word, Excel, PowerPoint dokumentumaikat és újonnan létrehozott Word és Excel dokumentumaikat. Az alkalmazásba az Office 365…..
Úgy tűnik, a különböző technikai és üzleti akadályok ellenére sem lehet megállítani a mobil pénztárca terjedését. Ráadásul az utóbbi hónapok eseményei azt mutatják, hogy a kelet-közép-európai térség is kezd magára találni, a technológiát biztosító távközlési…..
DiaDani 2013.07.29 12:28:02
@kócsag: A mobilfizetésnek semmi köze a mobilszolgáltatáshoz és a szolgáltatóhoz azon kívül, hogy a telefonba/SIM kártyába van beépítve, ez ugyanis egy külön rendszer. Akkor is működik, ha a telefon ki van kapcsolva ill. nincsen benne hagyományos SIM kártya. Így sem a szolgáltató sem a "mobilcég lehallgatószobájában ülő tejfeles szájú buzgómócsing" nem látja a fizetést.
Mint a bankkártya, úgy a mobilfizetés esetén is csak a végösszeget küldi el a terminál a központnak, azaz nincs "bevásárlólista". Van Viszont az összes pontgyűjtős kártyánál (SuperShop, Clubcard, Smart stb stb) amit az emberek többsége már reflexből használ. Na ők tényleg összeszedik, ki, hol, mikor, mit, mennyiért vásárolt.
A mobilfizetés problémái nem ezek, hanem pl az (opciós) PIN nélküli fizetés, a lehallgathatóság vagy a tranzakció megzavarhatósága.
Az Indexen ma megjelent egy cikk, a Fidesz, MSZP, E14 politikai térképről, és annak lehetséges módosulásairól, amiben volt egy szavazás: Ki legyen a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A szavazás tök érdektelen volt az első 4 órában 2000 szavazat érkezett, Bajnai Gordon 50%-al…..
DiaDani 2013.07.25 01:12:13
@álfirkász: Nézd, bölcs barátom, én lesz@rom mit ér.
Csak magának a berhelés tényének igazolása miatt szóltam hozzá. Itt nyilván vagy bevállalják, hogy a közös proxy vagy natolt net mögött ülők beszopták a szavazási igényüket, (esetleg korlátozzák úgy, hogy mondjuk IP helyett regisztrációhoz kötik) vagy számolni kell azzal, hogy az unatkozó pártseggnyalók "meghekkelik".
(Egyébként meg proxyt váltogatni szvsz már nem is annyira egyértelmű dolog. Pl. mutass 2000 különböző, működő proxyt. A hidemyass az egy. Még tor-on se olyan egyszerű)
Az ARM processzorok világában sokáig tartott elérni az 1 GHz-es határt, onnantól viszont elszabadult minden. Jöttek a több magos processzorok, és a számítási teljesítmény egy-egy készülékben már nagyobb, mint egy átlagos PC-ben. A TSMC és a GlobalFoundries, a két legnagyobb…..
DiaDani 2013.07.11 09:57:21
Azért egy tech blogban nem kellene ekkora marhaságokat összehordani.
Lehet, hogy órajelben és magok számában elérte, de számítási teljesítményben k.vára nem.

cpuboss.com/cpus/Qualcomm-Snapdragon-600-vs-Intel-Core-i5-3470#performance
cpuboss.com/cpus/Qualcomm-Snapdragon-600-vs-Intel-Core-i5-3570K#performance

Ezek átlagos Intel CPUk, a Snapdragon 600 meg ugye a Galaxy S4 ami az egyik csúcs.
Ha egy "hozzáértőt" is ennyire megtévesztenek az adatok nem csoda, hogy az átlag parasztot totálisan elvakítják.

Amúgy szvsz a legtöbb mobil eszközben totál felesleges az órajel növelés, simán megeszi az akksik lényegesenn lassabb fejlődését és ráadásul a userek 90%-a soha nem használja ki.
DiaDani 2013.07.11 11:15:59
@közmunkás bérkommentelő: Ez teljesen igaz, ehhez mérten valóban szép teljesítmény. De azért mégis legalább négy-ötszörös a különbség a PC javára, ami a posztban közölt állítást enyhén szólva is nevetségessé teszi.
(OK, ezen konkrét teszt (geekbench) alapján. Az architektúra különbözősége miatt biztos vannak olyan számítások, amikben kicsit jobban megszorongatná, de a lényegen nem hinném, hogy sokat változtat)
DiaDani 2013.07.11 11:32:28
@Mészáros Laci: Én nem vagyok benne biztos, hogy ennek a konkrét számítási teljesítmény az oka, illetve hogy annak növelésével rövid távon kiküszöbölhető. Ott inkább memória méret vagy memória sávszélesség gondok vannak. Lásd: még Galaxy S4 is megakad néha
Tudnál 60 percig fókuszálni a teljes külvilágot kizárva egy új Samsung Galaxy okostelóért? Talán elsőre izomból rávágod, hogy nanááá, pedig egyáltalán nem könnyű feladat. Az S4 kampányában a zürichi pályaudvaron tesztelték a vállalkozó kedvűeket: aki képes volt 1 órán…..
Több helyen lehetett már olvasni, de itt is érdemesnek tartom rögzíteni: Kínai támadók megszerezék a New York Times összes munkatársának jelszavait és négy hónapon keresztül tevékenykedtek zavartalanul a cég hálózatában, valamint több mint 50 munkatárs otthoni…..
DiaDani 2013.02.02 22:43:00
@Venona project: Bölcs. Az antivírus cégeket amúgy manapság rohadtul divat fikázni, azért kíváncsi lennék, hol tartanánk nélkülük.
DiaDani 2013.02.05 14:12:18
@_2501: Teljesen korrekt, ezzel egyetértek.

Annyit azért hozzátennék, hogy szvsz ezek többsége inkább az utóbbi tizenpár évre igaz, amikor is a malware írás iparággá fejlődött. Ezért is érzem kicsit erősnek azt, hogy "ugyanitt"

Szerintem azért 10-15-20 éve nagyon nagy segítség volt az AV, ugyanis:
-Nem nagyon voltak alternatív lehetőségek
-Adatmentés arányaiban sokkal drágább volt
-A kártevők gyakran okoztak közvetlen és sokszor visszafordíthatatlan kárt (OneHalf, CIH, ExploreZip, iloveyou stb. gondolom nem kell bemutatni)
-Kevés helyen volt szigorú biztonsági policy, már ha volt egyáltalán

Így egy komolyabb cég ha választhatott, hogy av-t használ vagy hetente - esetleg hetente többször - újratelepítteti a gépeit, illetve av-t használ vagy megkockáztatja az adatvesztést, inkább nem sóherkedett (persze így se védett ki mindent, tekintve mindig a malware lépett előbb, de a későbbi károkat enyhíthette)
Ez mára már valóban nem egyértelmű. Sok más védvonal van, ami nagyobb hangsúlyt érdemel.

Viszont otthoni felhasználást tekintve azért még mindig nem írnám le teljesen az av-t már csak azért sem, mert a WinXP-s gépek száma a teljes PC felhasználói bázist tekintve még mindig valami 40% körüli, ráadásul állítom jó részük Admin userrel nyomul. Ha nem kéthetente kell újraraknia a Wint hanem pár havonta-félévente már nyert vele:)
Hosszú, több mint 3 éves folyamat eredményeként bejelentették, hogy a Google Street View engedélyt kapott, hogy Magyarország is bejárható legyen egy-egy virtuális kirándulás által. Anno, 2009-ben a Google már "hadjáratot" indított Budapest utcáin, ám akkor a fotózást fel…..
DiaDani 2013.02.01 17:20:30
@Birkesz: Sokan azt hitték, de nem pont...
blog.dds.hu/2011/11/14/itt-a-google-street-view-dunaujvarosban/
Olvasd el a cikk alján a Google nyilatkozatát.
DiaDani 2013.02.01 17:52:08
@Csiken Disztroly: Valószínű nem, hisz elég nagy balhé volt belőle, még ha - tudomásom szerint - nem is marasztalák el a Google-t.
Amúgy szerintem totál mindegy. Aki kódolatlan wifit használ - legyen az free vagy saját - annak tisztában kellene lennie azzal, hogy az adatforgalmat mindenki láthatja. Nem hiszem, hogy pont a Google miatt kellene aggódni, sokkal rosszabb szándékkal is megteheti ugyanezt lényegében bárki