Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tájbor

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   Pár szót a kóstoló hátteréről, pici érdemet magamnak is tulajdonítva. :) A múltkori, okóberi esemény első napi édes bor kóstolójára a meghívott bloggerek is hoztak néhány palack bort. Én egyik palacként a sokszor megírt Robert Weil édes spatlese-vel rukkoltam elő, amely általános sikert aratott.…..
Tájbor 2011.02.22 20:48:05
@drbarta: Már eddig is sokszor érted el nálam a sárga irigység effektust, de ez mindennek a teteje!
A hét elején tartottuk évvégi, karácsonyi borklubunkat. Ez alkalommal valami igen komoly és egyben igen kedves sorral terveztem előállni. Valóban nem volt mindennapi, egyik ámulat után következett a másik. Íme:..
„Szeminárium” alatt a jövőben olyan kóstolási alkalmat fogok érteni, amikor a „normál klubos” találkozókhoz képest kevesebb létszámban, kevesebb palackot vizsgálunk, több visszakóstolással, talán alaposabb megfigyelést lehetővé téve. Gyakorlatilag rögtön egymás után következni fog kettő német…..
Megtörtént végre a beharangozott prémium wacahui kóstolónk. A várakozásoknak megfelelően egy hihetetlen erős sort sikerült végignézni. Mivel a tudnivalókat már megosztottam a felcsigázás-posztban, így fókuszáljunk a jegyzetekre:..
Tájbor 2010.11.30 23:12:35
@drbarta: Megint felizgattatok, itt korozok a borhutom korul es mindjart kirantok valami dugi-peldanyt a wachauiak kozul... A Pragerre kulonosen irigy lettem....
A most következő poszt nem fog túl sok izgalmat tartogatni az olvasóknak, inkább csak az a célja, hogy előzetes infókkal ellássa az általam a hónap végére tervezett osztrák riesling és grüner veltliner-kóstoló résztvevőit. Cél: egyéni stílusok, terroirjellemzők megjelenésének tanulmányozása…..
Tájbor 2010.11.06 18:26:14
@drbarta: Tobb palack is felpukkant azota, feljegyzesek sajnos nem keszultek kovetkezetesen... Zanzasitva: A falstaffi mestertol a Der Ott GV 2009 lazan hozta a 7 pontot,
Schmelz: Steinertal GV 2008 Smaragd 6-7 kozott;
Nikolaihof: Steiner Hund Riesling Reserve 2006 8-9pont
Domane Wachau: GV Smaragd (nem dulos) 2008 7pont
Nikolaihof: Steinriesler Riesling 1999 8pont
Nikolaihof: Im Weingebirge GV Smaragd 2008 8pont
Domane Wachau: Weissenkirchen GV Smaragd 2009 7pont
Bár továbbra is Dunát lehet rekeszteni a semmitmondó, kötelező gyakorlatként letudott olaszrizlingekkel, mintha gyarapodna azon borászok száma, akik komolyan veszik a fajtát. A Balaton-felvidék és Somló hegemóniáját semmi nem fenyegeti, de azért egy olaszrizling tanmenetből…..
Tájbor 2010.08.25 23:05:30
@alföldimerlot: Mélyen egyet kell értsek Albert gazdával, számomra a Siralomvágó az olaszrizlingek csúcsa. Úgy tud borzasztó mély és tartalmas lenni, hogy abban semmi erőlködés nincs, a struktúra tömör, a bor mindezek mellett roppant elegáns és a tokaji terroir, azon belül a dűlő markánsan megjelenik kóstolásakor. Nekem ez a bor etalon....
Tájbor 2010.08.26 23:07:21
@muskotály küvé: Huu, nagyon keso volt mar nekem, valamiert a Csopak helyett ez sikeredett felautomata uzemmodban... Ciki...
Nem leszek kifejezetten népszerű, de nekem nem igazán világom az olaszrizling. Vannak pédányok melyek tetszenek, sokat szívesen fogyasztok, soknak elismerem értékeit, de nem az én kedvenc fajtám. Hiába, én furmint-párti vagyok. (no meg persze a rajnai rizling:) Gyakran azt érzem,…..
Tájbor 2010.08.10 00:51:47
@drbarta: Kóstold meg a Jásdiék Siralomvágó Olaszrizlingjét!Erős 7-es, egyes pillanataiban 8! Szerintem a legjobb olaszrizling az országban!
  A sauvignon blanc-t nagyon nehezen kedveltem meg. Boros pályafutásom kezdetén nem szerettem, ugyanis nehezen viseltem azt a bizonyos macskapisis jegyet, ami a honi példányokban azért rendszeresen benne volt. Az új-zélandi borok segítettek átesni a holtponton, azokból ugyanis ez a kellemetlen íz-,…..
Tájbor 2010.07.20 22:38:19
@akov: Hello, én azért azt mondanám, hogy azért mert valami nem fajtajelleges, még kell tudni értékelni. Ezen túlmenően halvány emlékeim szerint a legjobb Sancerre vagy Pouilly-Fume borok sem elsősorban a frissességükkel hódítanak, hanem pont az ásványos jegyek jelennek meg, némileg nagyobb test kíséretében. Attól még SB-k és ráadasul egy olyan borvidékről ami etalon SB-ban.
Tájbor 2010.07.21 23:44:51
@drbarta: Off - wachaui zsákmányok: Lassan haladok, egy Nikolaihof tételt nyitottam ki, Steiner Hund Riesling Reserve 2006, nekem simán 8 pontos volt, és lehet hogy inkább 9-et kellene adni rá. Ez a tétel a Nikolaihof kevés északi parti területéről származik, viszont hajszálnyira a wachaui régió határán túlról, emiatt viszont nem használhatják a tradicionális besorolást. Rövidített jegyzeteim: mély, elsőre petrolos, később virágos-bodzás, őszibarackos illat és mineralitás. Szájban közepes test, struktúráján nem lehet fogást találni, a savak szépen teszik a dolgukat, de tudják a helyüket, nincsenek szólózgatások, megiramodások, a korty tömör, a harmónia az összhangzatban érvényesül. Tökéletesen csiszolt, kitüremkedésektől mentes korty. Száraz aábor, de talén kis maradékcukor is lehet. Ízjegyekben őszibarack, egzotikus gyümölcsök, mangó, grapefruit, érett szőlő. A korty nem akar véget érni, lenyelés után még percekig ott van, az utóízben ismét végigvonul a korty minden rétege. Hát körülbelül így hatott rám ez a tétel, egyszerűen imádtam...Harmadik nap még a jegyzetekhez biggyesztettem, hogy nem is tudom miért nem 9pont....
A Borrajongó Borok Kaló Imrétől 2010.06.24 10:53:00
 Nemrégiben merült fel az ötlet, hogy –többek között drbarta és ironman bortársaim közreműködésével- nézzünk meg néhány bort a zseniális szomolyai erdész-borásztól, Kaló Imrétől. Annál is inkább, mert állandó szerzőtársam már lassan jobban ismeri a rajnai…..
Tájbor 2010.06.24 22:07:58
@pardi norbi: Hol szereztétek be ezeket a borokat? A pincénél? Én is tervezem egy ideje, hogy meg kéne látogatni, de még nem szántam rá magam, tudván több mint teljes embert kiván....
Kettő évvel ezelőtt, kezdő fehérborisszaként, első kérdések között kezdett foglalkoztatni, hogy vajon az egyes borok hágy évesen mutatják legszebb arcukat. Mai napig nehéz erre a kérdésre adekvát választ adni, illetve kapni. Legjobb, amit tehet az ember, hogy néhány palackot…..
Tájbor 2010.06.15 23:21:11
@ironman: Jegyzeteim szerint tavaly marciusban a 2005-ost kostolva annak orultem, hogy mar nem annyira a hordo uralja mint a korabbi kostolasokkor, es kezd elobujni az asvanyossag, de a fa meg mindig picit sok volt. Igy maradtam 5 pontnal.
Nagyon készültem már a bécsi VieVinum fesztiválra! Várakozásaim beváltak, szenzációs borok garmadáját sikerült kóstolni. Az első nap maratoni kóstolását ironman-nel vittük végbe, minden dícséretet megérdemel, a megfeszített munkatempót egészen tisztességesen bírta. :) Részletes beszámolóval…..
Tájbor 2010.06.01 22:00:29
@drbarta: irigyellek ezert a meritesert, a cikk nagyon jo kis osszefoglalo es megprobalom ez alapjan is a jo ar-ertek aranyu teteleket kiirni, aztan megvasarolni, szoval koszonet erte! A DW azert kerult kepbe, mert szerintem nagyon stabil minoseget kinalnak jo aron, ha wachaui viszonylatban nem is ok a csucs. En rendszeresen vettem az alap Smaragdjaikat (meg mikor Freie Weingartner Wachau volt a nevuk) barmilyen osztrak kirandulasunk alkalmaval cca 12 Euro aron, es nagyon boldog voltam veluk amit ezert az arert tudtak....
Tájbor 2010.06.02 22:46:59
@drbarta: Igen, koszi, mar kigyujtottem!
A Londoni Borvásáron először jelentkezett a Furmint Bar, ami arra az általunk is magátólértetődőnek tartott alapgondolatra épít, hogy a magyar bor külföldi sikeréhez egyértelmű, egyedi és egyszerű üzenetre van szükség, a részleteket majd ráérünk az áttörés után…..
Tájbor 2010.05.31 20:26:18
@alföldimerlot: Nagyon igaza van Cseke Gábornak! Gratulálok az ötlethez és a profi kivitelezéshez!
Kis társaságunk kóstolásainak rendszeres, még ha nem is leggyakoribb szereplői a spanyol vörösborok. Csalódnom még nem sokszor kellett bennük, megosztani sem szokták a kóstolókat, legyenek kezdők vagy haladók, az általános tetszés szinte garantált. Ezúttal egy barát markolt fel…..
Tájbor 2010.05.04 22:01:47
@Dee L'hemaa: Gondolom Demeter Csabára gondolsz...
A Művelt Alkoholista Pinot-pannó 2010.04.21 06:30:00
A humbugozás közben már sejtettem, hogy a kétely leple alatt sátrat vert szívemben a pinószerelem. De nem az egyedi és utánozhatatlan burgundi burgundi lobbantotta lángra a szívemet, hanem a sokszor lesajnált, pannon utángyártott. A humbugozás kommentrengetegét átböngészve arra…..