Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fonak71

0 bejegyzést írt és 58 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Deansdale Ilyen a sors... 2021.11.24 08:34:38
Filóztam már ezeken az oldalakon régebben arról, hogy a történelem sodra vakká teszi az embereket a saját szerepükre az eseményekben, de nem gondoltam, hogy ezt ilyen hamar és ilyen érdekes formában látom megvalósulni pont itt. A kommentelőim fele abszolút zökkenőmentesen csatlakozott a 21. század…..
fonak71 2021.11.28 22:12:40
@Deansdale: Musk nagyon igyekszik azért, ő talán hisz is benne, hogy még az ő életében lesz marsi kolónia. Sőt ott akar majd meghalni. :D
fonak71 2021.11.28 22:15:35
@Mia and Me: Megnéztem ezt a Duckie Thot-ot (micsoda név, a "thot" jelentését gondolom ismered, a "Duckie" meg kacsaszájra utal?:)) Hát úgy vagyok vele, mint a parasztbácsi a zsiráffal. Mármint nem az "ilyen állat nincs is"-re gondolok, hanem a "szép, szép, de otthonra nem kéne"-re.
Az M-X telepítési lehetőségeit bemutató sorozat második részében légi úton mozgatott, illetve valamilyen módon silókba telepített rakéták szerepelnek. Az előző, egyben első rész ITT olvasható. E poszt videós verziója itt nézhető meg:   Levegőben mozgatott rakéták 8. Vízirepülőgépekre…..
fonak71 2021.11.28 12:59:21
@gigabursch: Reagan "Rube Goldberg-terveknek" nevezte ezeket. (Rube Goldberg az USA-ban közismert volt a túlbonyolított "masinériákat" ábrázoló karikatúráiról.)
Portugália a XX. századba lépve egy elmaradott, a feudalisztikus előjogait őrző elittől megnyomorított országocskának tűnt. Ahogy a korabeli magyar sajtóban is megfogalmazták: Portugália ugyan ritka népességű ország, de népe évszázadokon át gazdag volt gyarmataiból s midőn ezeket elvesztette, a…..
fonak71 2016.09.02 08:13:50
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nagyrészt felesleges párhuzamokat vonni, megjegyezném, hogy az aszkétikus, őszintén katolikus Salazart az ellenségei sem vádolhatták korrupcióval.
A liberalizmus bemutatkozott előtte Portugáliában, hogy mire volt képes: anarchiára. Salazar alternatívája talán a kommunizmus lett volna a 20-as évek végén, 30-as években, akkor f.szán belekeveredhettek volna a spanyol polgárháborúba.
A baloldal sirámai a hasonló rendszerek ellen persze mindig azok, hogy nem tettek meg mindent a szegényekért, a tömegek felemeléséért. Bezzeg Castro! Bezzeg Hugo Chavez!
- Szóval a csajnál nem volt pénz, aztán mondta, hogy máshogy is megoldhatjuk – Yussef hevesen dugdossa a mutatóujját a másik kezéből formált lyukba. Az asztaltársaság röhög, én hüledezek, majd egymás szavába vágva lökik a történeteket. Nem értették, hogy miért akarok a…..
fonak71 2015.02.22 22:14:33
@FuckBerry: Ott nincs tél/hó, eső sem nagyon, szerintem ezért bírják ott jobban a francia autók.
Vlagyimir Putyin magyarországi látogatása alkalmával a Szegedi Kattintós szeretné megajándékozni olvasóit egy különleges csemegével. Minden politikai felhangot hátrahagyva nézzük, melyek azok az orosz (szovjet) kötődésű dolgok, melyek hétköznapjaink szerves részeivé váltak…..
fonak71 2015.02.18 10:54:15
@Mr. Közbiztonság Szilárd: Nekem is volt elektronika márkájú szovjet számológépem, tudtommal ezek egy az egyben koppintások voltak (IC szinten) valamelyik japán típusról.
A magyar hatóságok lázas gyorsasággal gyártottak bizonyítékot arra, hogy a hazát gazdasági menekültek ezrei ostromolják naponta. Pechesek voltak azok a koszovóiak, akik éppen akkor próbálták elhagyni országunkat, amikor az illetékesek kiadták rájuk a kilövési engedélyt.…..
proletair & Rammjaeger83 „Oroszország sosem volt olyan erős, mint amilyen lenni szeretett volna, és sosem annyira gyenge, mint azt gondolják." – Vlagyimir Putyin A viszonylagos jóléthez és nyugalmas állapotokhoz szokott laikus szemlélő evidenciaként kezeli a technológiai…..
fonak71 2014.02.10 12:45:56
A Fekete Sast az ukránok megépítették T-84 Oplot néven: www.military-today.com/tanks/oplot_m_l4.jpg

Az, hogy az oroszoknak ennyire sem tellett, az valóban elég ciki nekik, de hát a harkovi harckocsigyár és tervezőiroda a SZU idején is a jobb volt, az Oroszország területén maradtak, ők gyártották a mindenkori "csúcsmodellt" (T-64, T-80)
fonak71 2014.02.10 12:57:58
@molnibalage: Repulse és Prince of Wales, mondjuk ott az angolok ritka ostobák voltak, hogy légi fedezet nélkül akartak kommandózni velük.
Modorosblog A Nagy Adat 2013.12.31 13:09:25
Megmondták már ezerszer: 2014 és a XXI. század (jajbocsánat, római számmal írtam) a Nagy Adat, azaz a Big Data bűvöletében fog telni. Statisztikák, de olyan igaziak: trendek, szórások, gördülő átlagok, adatbázisok. Szegény Excel-huszárok élete is egyre nehezebb: bizony vége…..
fonak71 2014.01.02 16:44:54
@Űrlény Lajos: Engem meg egy nevetségesen kicsinyes dolog miatt tiltottak le itt anno még jóval a kommentszünet előtt (úgy tűnik az ezredes kicsit a szívére vette, hogy "kijavítottam" egy haditechnikai/történelmi (nem politikai) apróságban egy poszt egy mondatát - nem tudom már, igazam volt-e, de kapásból "ezen a blogon jelenleg nem kommentezhesz" lett az eredménye perceken belül, ilyesmit csak a vincenten, meg egy-két másik bizonyos belterjességel jellemezhető blogon tudtam korábban elérni, de ott rendszerint már az első hozzászólással, itt meg viszonylag rendszeres korábbi kommentelőként).
Na lássuk, ez most átmegy-e, mert másik felhasználónéven írok, de ugyanahhoz az indapasshoz kötött. Ha nem (volt már, hogy egyszerűen csak nem ment át a moderáción látszólag ok nélkül), max. majd valamikor csinálok egy újat, ha egyszer mindenáron szerepelni akarok még itt. :)
Modorosblog Az Anyagtalan Ember 2013.11.15 07:49:16
Dematerializált. Borzasztóan nehéz szó (többször is ki kell szótagolnom, mielőtt leírom vagy kimondom: de-ma-te-ri-a-li-zált) - és még nehezebb ember sokak szerint, pedig minden tettét és megnyilvánulását a totális józanság, korszerűség és racionalitás uralja. Mods and…..
Atlétás Bandi kifőzte, Nyelvész Józsi fűszerezte, Modor Tibi tálalta. // // tejfakasztó legénybúcsú lánybúcsú lakodalom esküvő templomi szertartás keresztelő Levike első áldozása Lilike bérmálása születésnap névnap ballagás szalagavató farsangi…..
fonak71 2013.11.08 14:44:34
A Nevada sivatag, vagyis Nevada állam sivatagos vidéke kicsit sem mondható szokványosnak. Nem csak az itt található különleges gejzír, vagy Las Vegas miatt, hanem mert titkai vannak. Találgatni kezdünk és akárcsak a Bermuda-háromszög, vagy a Nazca vonalak esetében, felébred a…..
fonak71 2013.11.08 09:41:53
@Teszt.Elek: Pedig igaza van, a technológia hagyományosan mást jelentett "magyarul", azt, amit az angol/amcsi practice-nak vagy know-how-nak hív.
Más kérdés, hogy szépen átszivárgott a nyelvünkbe, hogy mindent technológiának nevezünk (úgy általában a műszaki dolgokat, a technikát stb. Az amerikaiak imádják a "buzzword"-öket, és a "technology" is ilyen lett, megtetszett nekik a hangzása, mindent így hívnak. :)
hu.wikipedia.org/wiki/Technol%C3%B3gia
Az internet mára tényleg mindenkié, arccal-névvel. A személyiségek összefonódnak, a munkahelyi- magán- és internetes profilok egyre kevésbé válnak el egymástól, mindenki bejáratos mindenhova. Szomorú jelenség, mondom elsőre (meg másodszorra is), de hát a tendencia ez, és a…..
fonak71 2013.10.31 08:41:12
A versenyprogramban mutatták be a POSZT-on a Bolha a fülbe című vígjátékot Vidnyánszky Attila rendezésében. Ha ez a produkció valóban az elmúlt év tizenkét legjobb magyar nyelvű előadásának egyike, akkor nem szeretnénk többé színházba járni Magyarországon. Megvolt…..
fonak71 2013.06.10 07:34:45
@Behajtó70: Na ja, és az üldözött Alföldi 2002-ben a választások előtt közvetlenül megrendezhette a tragédiát az "orbáni" nemzeti nyitóelőadásán, a királyi tévé által közvetítve. Ennyire üldözte őt a mocskosfityesz, ja.
Észak-Korea egy itt felejtett kommunista diktatúra. Észak-Koreában szürreális világ uralkodik. Nemrég még fakérget ettek az emberek. Miközben százezrével – igen, százezrével – haltak éhen a szerencsétlen koreaiak, Kim Dzsong Il pornófilmeket nézett a mozitermében. Még…..
fonak71 2013.04.15 13:17:01
@Zabaalint: Ez politikailag nem működne, északon igen hamar erős gyűlölet alakulna ki a déliekkel szemben, ha azok gyakorlatilag gyarmatként kezelnék az országrészt.
Lásd a volt NDK-ban is voltak nyugatnémetellenes érzelmek, pedig ott azért szó sem volt elszeparálásról stb.
Akkor működne, ha az északi rezsim képes lenne reformkommunistává válni és a kínai-vietnámi utat bejárni. Nyilván ezt is szeretnék, el is indultak ilyen irányba, de van láthatóan vannak akadályai, egy váltás akkor lenne hiteles, ha a Kim dinasztiát félreállítanák, viszont akkor gyorsan megkérdőjeleződne a rendszer legitimitása is. Attól az apróságtól eltekintve, hogy a Kim dinasztia nem akar félreállni.
Egy lehetőséget látok, ha Kína megszállja őket, és ott is marad pár évtizedig, fenntartva a "kommunizmust", persze cserébe gazdaságilag kizsákmányolva őket. Dél-Korea persze ennek sem örülne, mert akkor lehetehet az újraegyesítésről örökre valószínűleg. De szerintem Kína nem akarja megszállni Észak-Koreát, mert azért lehetnek kockázatai, pl. elhúzódó gerillaháború akár... Fegyver van az országban elég hozzá, meg fegyverforgatásra kiképzett ember is, akik nem biztos hogy mind testvéri szeretettel fogadnák őket, akármilyen agymosottak, vagy akármennyire utálják titkon a fennállókat.
fonak71 2013.04.15 23:45:02
@Medgar: A katonai szakértők azt mondják a médiában, amit mondaniuk kell a politika elvárásai szerint. Észak-Korea esetében tehát azt, hogy valóban veszélyesek. Meg hát még mindig jobb tévedés, ha túlbecsüljük az ellenfelet, mintha alá.
Észak-Korea hadereje kb. 50 évvel ezelőtti technikai szintet képvisel, leszámítva nagyon kevés "csúcstechnikát", ami csak úgy 25-30 évvel ezelőtti szovjet technikai szintet, amilyet már '91-ben is szénné alázott az USA az Öbölháborúban. (Megjegyzem a katonai szakértők az Öbölháború előtt is egyöntetűen egyetértettek abban, hogy Irak hadserege kemény ellenfél, hosszú háború lesz, sok amerikai halottal stb.)
Nos szerintem meg az a helyzet, hogy a sok milliós észak-koreai hadsereg nagy része valójában földtúró paraszt, aki azzal foglalkozik, hogy megtermelje az élelmet a hadseregnek, bár a fejadagok így is alacsonyabbak, mint Auschwitzban voltak. Láttad azt a képet, amin egy északi katona áll egy déli és egy amerikai között a DMZ-nél? A válláig sem ér egyiknek sem kucsmában. Az átlag észak-koreai 15-20 centivel alacsonyabb a dél-koreainál a sok éhezés miatt. A civil lakossághoz képest pedig ők még jól vannak tartva.
Üzemanyag sincs a tankjaikba, teherautóikba túl sok, úgyhogy ha megkapják a parancsot a Dél lerohanására, a többség gyalogmenetben kell induljon. De ha meglátják az első déli szupermarketet, akkor azt fogják megrohamozni.
Az sem igaz, hogy az észak-koreaiak mind agymosott fanatikusok, akik alig várják, hogy meghaljanak a vezérért. Talán 20-30 éve, de azóta alaposan demoralizálta a rezsimet a sok éhezés, a feketegazdaság, az elit és a hivatalnokok teljes korrumpálódása, a dvd-ken és más adathordozókon bejutó déli hatások stb.
Sólyom László már leírta, mi a probléma a negyedik alkotmánymódosítással a hatalommegosztás, a fékek és ellensúlyok meglétének szempontjából – Török Gábor pedig ennek mentén kitért arra, miféle visszaélésekkel járhat később is az, ha egy kétharmados többség esetleg…..
fonak71 2013.03.12 11:50:03
@Herr SturmLikudnik: "Mi az, hogy, nagyon is!"
fonak71 2013.03.12 11:53:35
@sjános: "Irtsuk ki"-t még senki sem írt, "legszívesebben kiirtanám az összeset" is csak közületek valaki.
Persze ha "közszereplőket" vesszük.
  Ma kora délután kocsival próbáltunk hazajutni a józsefvárosi piacról, de a Deák térnél elakadtunk, mert keresztbe a József Attila utcán rég nem látott tömeg vonult magyar zászlókkal, transzparensekkel, egyebekkel. Pár ezren biztos voltak, vagy fél órát rostokoltunk a…..
fonak71 2013.03.10 14:45:31
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Amíg nem írják be az alkotmányba, hogy 62 év felett senki sem szavazhat, addig lesz nyugdíj, nyugi (még az ingyenes utazást sem merte senki eltörölni, mióta Horn Gyula egy kiadós konyakozás után bejelentette vagy 16 éve). Mondjuk sok köze nem lesz ahhoz, hogy ki mennyit tett be a közösbe, az ígért egyéni számlák stb. sehol, a számításukhoz szükséges adatok sincsenek meg az államnak.
fonak71 2013.03.10 14:52:06
@homoródkarácsonyfalváért: Erre meg meg is van minden esélyük, Bp-et biztos, hogy vissza fogják foglalni, itt él a facebookos uszításra és hasonló módszerekre legfogékonyabb réteg, amelyik 2002-ben is boldogan küldözgette mindenkinek az SZDSZ netes platkátpályázatának munkáit. Ma már nincs szüksége a ballibnek a hagyományos média feletti befolyásra, elég egy rakás lelkes munkanélküli, nyugger, rokker és a hagyományos törzsbázishoz tartozó aktív, akik azzal kelnek és fekszenek, hogy agitálnak minden netes felületen.
Pénteken tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés a római-parti mobilgát tervét. Mint már korábban is írtam, messzemenően nem értek egyet a tervezett gáttal: miért védenénk több milliárd forintnyi közpénz elköltésével és a természetes Duna-part rombolásával a szabályokat…..
fonak71 2013.02.21 21:22:49
@jose maria padilla: Ez jó :) Mármint a linkelt régi blogposzt, eléggé visszaadja ezeket az orbántakaroggy nickekkkel 24/7-ben fórumozó arcokat. Vagy azt, ahogy elképzelem őket...
Tengermély köszönetem és tiszteletem Nyelvész Józsinak és Modor Gyurinak. abrosz anorák apanázs aranygaluska ász babakelengye baka bakfis banda baromfi baromi batyu (péksütemény) bébi bekrapekozik bélás (kétforintos) berek bibi blézer bomlik (ne…..
"Hetven éve, 1943. január 12-én kezdődött a doni katasztrófa. Idegen földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember veszett el, mint a mohácsi csatában." (Heti Válasz)   Tilinkós, horthymikiszobros  jó reggelt kívánunk!  Milyen érdekekért a kicsoda-micsoda?…..
fonak71 2013.01.12 22:56:55
@szempontpuska: A magyar kommunisták előtt csak az internacionalista világkommunizmus lebegett, egyesülni szerettek volna a szovjet-orosz vörös hadsereggel, ha sikerül, lehettünk volna mi is szovjetköztársaság, mint Grúzia vagy Azerbajdzsán, ennyi.
Valóban sokan azért álltak melléjük kezdetben, mert ők legalább felvették a harcot a csehek meg a románok ellen, de miután feladták a felvidéket az antant követelésére, a melléjük állt tisztek is "elárulták" őket, nem óhajtottak a királyi román hadsereg ellen (amelyik mögött ott álltak a franciák) hősi halált halni a kommunizmusért. (A közkatonák sem, hiába tizedeltetett Lukács György is)
fonak71 2013.01.12 23:13:11
@Anyád, a szúnyogok!!!: A Sztójay-kormány idején, 1944 májusától (ekkor állították fel a gettókat és tették kötelezővé a sárga csillagot stb.), tehát a megszállás után. Igen, a csendőrség lelkes közreműködése stb. tények.
fonak71 2013.01.12 23:45:53
@Con Storm: Elkkora hülyeséget nem kéne terjeszteni. Kassát minden valószínűség szerint valóban az oroszok bombázták, feltehetően navigációs hiba miatt, vagy a térképükön Kassa szlovák területen volt.
Az USA-nak bevethető távolságban Mo-tól bombázója akkor nem volt, nem is lehetett. Miég be sem lépett a háborúba.
Orbán jobbnak látja, ha inkább nem mondja el, mit gondol erről a zárt kapus meccsről, nyilatkozza a sajtófőnöke, Havasi Bertalan. Mert gondolni azért gondol ám Orbán is, egyelőre nincs ő még annyira lepusztulva, hogy ne legyenek gondolatai, s mondjuk Eduardo Rosa Florest…..
fonak71 2013.01.11 07:22:25
@veerses:

"Mensa tag vagyok"

Érzelmi intelligenciából azért úgy látszik nem állsz túl jól.
Szerintem zsidónak lenni egy elb.szott pszichózis, komplexushegyek (ehhez tartozik a "felsőbbrendűségi" tudat is egyeseknél meg a hisztérikus érzékenység a direkt keresett valós vagy vélt antiszemita megnyilvánulásokra, meg a fokozott verbális agresszió - pl. névtelen internetes fórumokon). Ugyanúgy, ahogy magyarnak lenni is, vagy pl. lengyelnek. Történelmi okokból, ha egy csoport identitása sérelmek, valós és vélt igazságtalanságok, az elődök által átélt szenvedések sorára épül jelentős mértékben, akkor ez szokott lenni. A kettős identitás meg csak még jobban összezavarja a dolgokat, mit csináljon az a magyar anyanyelvű zsidó, aki héberül nem is tud, nem igazán akar Izraelbe költözni mert ott csak egy senki friss bevándorló lenne, ha már nem fiatal eléggé katonának és ott használható tudással sem rendelkezik, kb. le fogják sz.rni, nem fog jobban élni, mint itthon, ahol esetleg jobban számíthat a hozzá hasonlók szolidaritására? (Bár az legenda hogy minden zsidó zsíros állásban van és nincsenek anyagi gondjai - a klikkesedés jelenség persze létezik, és az arányokat tekintve a többségük nem nyomorog) Na szóval az ilyen kettős identitású egyének itt állnak egy olyan ország állampolgáraiként, amelyet a köreikben sikk megvetni, a világ legsz.rabb helyének tekinteni, rohadtul nem tudnak vele azonosulni. Két kiút lenne számukra: teljesen zsidóvá válni és megtagadni a magyarságukat (persze ciki, hogy ezt magyarul kell megtenniük, de hát pl. az írek sem tartják magukat angoloknak pedig nemigen beszélik már a gaelt), vagy magyarrá válni (akkor pedig árulónak fogják tekinteni őket, a "másik oldalról" pedig továbbra is lezsidózzák őket majd, max. megpróbálhatják eltitkolni, mint Csanád). Ehelyett ők azzal próbálkoznak jó ideje, hogy az egész országot a saját képükre formálják, ehhez eszközül ott van a jelentős médiajelenlét, vagy pl. újabban egyes internetes portálok által futtatott blogok. Vagyis, hogy elérjék, hogy mindenkinek az ő véleményük legyen a norma, az egyes dolgokhoz való hozzáállásban, világnézetben, kultúrában, ízlésben (ez egyébként nem zsidó hanem kozmopolita vagy kozmopolita zsidó, ami ugye nem éppen egyenlő pl. az ortodox zsidóéval, vagy az izraelben élőével).

Persze van akiknek ez csak üzlet. De azon kár csodálkozni, hogy "amott" is vannak akik szar magyarokat emlegetnek, felsőbbrendűnek, az igazság birtokosainak tartják magukat, stb. Próbáld beleélni magad egy zsidó származású illető helyébe, és úgy olvassad pl. az itteni hozzászólásokat. Ugye, hogy már nyúlsz is a billentyűzet felé mocskos nácizni egyet, ha vérmesebb vagy, vagy csak kevés az érzelmi intelligenciád.

(bocs a hosszas locsogásért, befejezem, kicsit összefüggéstelen lett, amúgy a "te oldaladon" lennék, legalábbis nem tartozom a fent leírtak közé egyáltalán)
fonak71 2013.01.11 07:40:58
@fonak71: Persze lehetett volna az is, hogy egyszerre lehessen valaki zsidó és magyar (vagy fordítva), mondván, hogy ez csak egy vallás, ahogy van katolikus magyar, református magyar (persze ez hamis premissza, mert nincs katolikus nép és nyelv, református nép és nyelv stb.). Ez volt a modell a kiegyezés után a Horthy-korszakig, attól kezdve nem igazán működött. Az asszimiláció ezen modellje kudarcot vallott, mindegy hogy kinek a hibájából (a Napfény íze c. film is erről szól, persze a film szerint teljes mértékig a magyarok a hibásak, a zsidók max. annyiban, hogy naivan azt hitték, asszimilálódni lehet nekik). Lehet, hogy egyéni szinten most sokan őszintén egyszerre érzik magukat mindkettőnek, de a történelemből kiderült, hogy problémás, ahogy máshol sem problémamentes.
És bizony ezért lehet az ún. "zsidó mentalitást" is hibáztatni, de az a helyzet, hogy ez az ország lett alkalmatlan rá, hogy igazán asszimilálja őket, mégpedig Trianon után, a II. vh. alatt történtek, az üldözés, népirtás után meg főleg.
Az I. vh-ig Magyarországon a többségnek nem volt gond a zsidók hatalmas jelenléte, az hogy bizonyos területeket szinte 100%-ig elfoglaltak, amikor hirtelen kicsi lett az ország, erősen megváltozott ez a helyzet zsidó és nem zsidó szempontból is. Aztán jött a kommunizmus, amiben kezdetben nagyon látványos volt a zsidók erőteljes jelenléte, de egyáltalán nem volt cionistabarát, ezért is ostobaságok a "cionbolsevista" és hasonló jelzők. Ha a Kádár-rezsim valami csoda folytán tovább él még két-három generációig, akkor lehet, hogy magától "megoldódik" a probléma, akkor ugyanis nem volt egyszerűen illendő téma a zsidókról bármilyen előjellel beszélni. Zsidózni sem, de "zsidóskodni" sem. Sokan ezt a mentalitást viszik tovább, amikor a zsidó szó minden felbukkanására felkapják a fejüket, hogy micsoda illetlenség történt (mintha egy csúnya szó hangzott volna el, amit jólnevelt ember társaságban nem ejt ki).
fonak71 2013.01.11 07:46:41
@veerses: OK, sorry. Amúgy teljesen megértem amit írtál:
"Nekem sokáig semmi bajom nem volt a zsidókkal. Mostmár van. (Öreg vagyok és rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem róluk.) Nem az egyes emberekkel, hanem amit, mint zsidók művelnek másokkal."
Nyilván nem vagy vele egyedül, valamennyire én is így érzem, bár talán kevesebb negatív tapasztalattal személyesen, de még nem is vagyok annyira öreg :) Csak próbáltam a másik oldal szemszögéből a dolgot megvilágítani. Empátia stb.
Az ellenségedet is jobb ha ismered milyen valójában, mint ha csak vakon gyűlölőd (de nem tartanám az ellenségemnek őket, az egyes embereket semmiképp, de mint csoportot sem feltétlenül, ok nélkül provokálni, sértegetni őket, mint csoportot (amelynek ugye, ha igaz, elég nagy befolyása van) meg csak simán káros, ahogy a provokációknak is mindig a provokáló szándéka szerint beugrani)