Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bajkal

0 bejegyzést írt és 144 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Addig a pillanatig, amíg a zárójelentést a kezembe nem kaptam, elképzelni sem tudtam, kijutok-e valaha a kórházból, láthatom-e, magamhoz ölelhetem-e valaha a gyerekeimet, és fogok-e valaha rendesen járni.   Tisztelt Praxis blog, és kedves Olvasó, A történetemet nem azért írtam…..
bajkal 2016.01.02 22:48:14
@asztalosani: Szia! :-) a telefonon mobilnezetve...öndiagnózis. És jót nevetgéltél. Erre nekem is van egy sztorim.
Magzatelhalás után küret. (A hosszú elcseszett esetet nem ismétlem, lehet ide meg is írtam.) De a nagy pofáraesés később jött: Szerettem volna újra gyereket. Szex dögivel, és utána vizsgálatok hosszú sora, mert hát nem jön a baba. Magánban, sztkban megismételve stb. stb.. A menstruáció hossza nem stimmelt, nagyon nem. Mindenkinek elmondom, hogy de és ez nem gond? Ugyan, dehogy! Akkor megkérdem: "De nem lehet, hogy a magzatelhalás utáni küret??? Izé, mégiscsak egy hónapig szóval lehet, hogy hát...?" Ugyan, ne képzelődjön! Arra céloz megsérülhetett a méhfal, kizárt...blabla. Legjob orvosi választ idézem "Kisasszony menjen haza és szexeljenek!" (Szívesen lerúgtam volna a doktor úr fejét.)
Neteztem. Én is. És véletlenül ráismertem a tüneteimre. Sőt, megtaláltam, hogy az én előzményeimmel ez úgy alapból az esetek egy harmadában bekövetkezhet. Mint szővödmény természetesen. Kezdtem érteni miért is volt fontos az állítólagos életmentő műtétem után még félkómásan alárírattatni velem a műtéti beleegyezőt. Végül mivel az állami egészségügy és egy magánorvos szerint is csak még több szexre van szükségem, hát elhatároztam magánklinikára megyek. Kinéztem magamnak egy vizsgálatot, ami a leírásuk szerint alkalmas tisztázni a gyanúmat. Aztán kiderült egy másik alkalmasabb (csak attól jobban tartottam). És itt jön a poénos rész:
összes lelet előttem, miért jöttem? ...de hát miért akarja ezt a vizsgálatot? azért, mert minden mást kizártak, szeretném, ha megnézné a méhemet. Nem hiszem, hogy baja van...Asherman, nézze meg. blablabla
Szóltam, hogy hol tanultam, hogy csak nézzen meg.
Ultrahang, o minden rendben. Aztan jött a vizsgálat. Poénkodott, oldando a feszültséget. (De lehet nem azért, hanem mert buta liba itt mondja nekem mi a baja...;-)). Aztan csönd. Ez az, amit jól tudok, hogy soha nem jelent semmi jót! Aztán fellélegzem, mert azt kérdi, mit is mondtam mi a foglalkozásom? Én meg jövök a szokásos szövegemmel, nem, nem vagyok orvos, csak...Azt hiszem csak udvarias. De közbevág "magának orvosként kellene dolgoznia, gratulálok diagnosztizált egy Ashermant".
Azt nem idézem, mennyire akadtam ki percekkel később és mekkora sokk volt az egész.
Elvileg lehet még gyerekem. Elvileg. A gyakorlatban azonban még nem sikerült. Ennek az orvosnak hálás vagyok, utána megműtött, korrekt volt, nem.fogadott el hálapénzt és azzal, hogy elismerte jól diagnosztizáltam magam (egy igazi orvosnak se lett volna nehéz, csak épp én olyanokkal találkoztam csak, akik szerint egy küret KOCKÁZATMENTES, így nyilván szexuális életemben kellett a hibát keresni ;-)), én elsimertem, hogy ez egy jó orvos és csak jobb lesz belőle idővel.
Én a laikusokat is biztatom igenis guglizzanak, csak ésszel.
Praxis Bunkó helyettesítő orvos 2015.09.10 06:00:00
Amikor bejutott hozzá a barátnőm, vele is bunkó módon viselkedett. Miután elmondta, hogy lázas és mik a panaszai, első körben megjegyezte, hogy nem látszik betegnek (mert ez ugye csupán látszat kérdése), másodsorban nem írt fel semmiféle gyógyszert. Még egy nyamvadt köptetőt…..
Csak addig vagyunk fontosak amíg fizetjük a TB-t adót, stb-t. Nem csodálkozom, hogy az emberek sorra halnak meg, éppen a mai KSH jelentésben olvastam erről a szomorú statisztikáról. Tisztelt Praxisblog !   Elolvastam a Dél-Pesti Kórházban készült apuka 18 éves fiának…..
bajkal 2015.06.05 22:08:43
@yogosan: irj nekem legyszi, epp nekimennek en is a Szent Imrenek...joggal. (vegre van bizonyitekom). Szeretnek valtozast elerni.
bajkal 2015.06.05 22:19:39
@mig54: nincsenek gondok:-), amiota mar az orvos gratulal a betegnek az ondiagnozishoz, azota nem irok en se posztot:-).
Na de ami kesik nem mulik.
Praxis Szívatnak a táppénzzel 2015.04.30 06:49:39
"Ha nekem van egy látleletem, miszerint centit nem tudok (szabadna) mozdulni péntek reggel óta, milyen jogon bírálja felül döntésével egy megyei kórház egyértelműen leírt "terhelési tilalom; műtétre javaslat, ha nem javul"-t azzal, hogy hát bocs.. "nem jelentél meg időre"…..
bajkal 2015.05.04 00:03:54
@Tahaa: köszönöm, hogy ilyen rèszletesen leìrtad. Egy dologban nincs igazad, hogy ez evidens kellene legyen minden paciensnek. Torténetesen ha valaki nemhogy évente, de két évente se beteg, az jó ha tudja, hol van a háziorvosa, de a rendelési idejére nem fog emlékezni (én is mindig nyomozgatok, hogy most kedden delelott, penteken paratlan hét van-e 6-ig vagy mi? ;-)) és ha otthon nincs net, akkor lehet valóban inkább anyut küldi...lényeg, hogy ha a rendelési időt se tudja valaki, akkor hogyan legyen tisztában a táppénzzel?
Nekem még egyik házidoki se kezdte azzal, hogy "Jó napot tetszik tudni és felsorolja, amit te, hanem azt kérdik Mi a panaszom?.
A TUDATLANSÁGOT ne ródd fel, hanem taníts :-), ami jogos, hogy a posztoló, hacsak nem azon utolsók egyike, akinek se telefonja, se mobilja valóban telefonálhatott volna. Azaz legközelebb, ha nem éppen haldoklasz kedves posztoló, telefonálj a házidokidnak vagy kérd meg anyudat egyből oda menjen és szólj beteg vagy. Jó esetben táppénzre vesz (ha elhiszi, ha nem be kell menned).

Az én régi házidokim jó fej volt, egyszer volt ilyen, h telefonáltam, mert pár száz km-rel arrébb lettem beteg és kérdeztem, mit tegyek mozdulni se tudok jajaj. Azt mondta semmi baj kiír és ha pár nap múlva tudok utazni már, akkor szépen hazautazom és bemegyek hozzá. (De ő se állt neki kiokosítani, hogy de jó fiam, hogy nem harmadnapra telefonaltal, mert akkor leharaptam volna a fejed, hiszen netes rendszerunk tudhatnád lezár és csak a nagy ájti mágus töri föl a kódot oep fellegvárban a 4 oldalas varázsigével, de ahhoz ugyan adok hamuba sült pogácsát is néked).
Nem tudom, mennyire általános ez a jelenség, amely engem most utolért, ahogy azt sem ismerem, mennyien ügyeskednek a táppénz miatt, nálunk ez nem szokás. Tisztelt Praxis!   Múlt hét szerda hajnalban voltam olyan peches, hogy belázasodtam, ezért munka helyett kénytelen voltam a…..
bajkal 2015.02.15 18:02:47
@Artech: Miert vegyen ki szabit? A szabadsag nem betegszabadsag es az a kinek 20-35 nap eves szabija ugyan ne arra menjen el, hogy otthon fekszik mindefele betegseggel es kuralja magat. Igy is a legtobb munkahelyen az influenzatol-kezde a bordarepedesig mindet szabibol oldanak meg. Nalunk a legtobb kollegam akkor megy orvoshoz, ha mondjuk neki, hogy mostmar eleg es nem ohajtjuk nezni a "halodasat" es akkor is ketto nap szabadsaggal kezdenek.
A szabi megy el igy is a gyerekek tanitasi szunetere stb..

A posztionak: A mi haziorvosunk azzal kezdi a koszones utan az anamnezis felvetelet, hogy megkerdi:"Gyogyitas vagy tappenz?" Kisse kiabrandult, flegma tipus, de akitol hallottam, hogy "pihenni szeretett volna, annak adott lehetoseget a pihenesre". Egyebkent normalis, csak ez az egesz osszessegeben furcsa.
bajkal 2015.02.16 20:50:30
@reepach: Keretik az allatorvosokat nem ledegradalni (hogy embereket gyogyitsanak),mert ők anélkül, hogy az állat elmondhatná panaszait is gyógyítanak és nem egyetlen fajhoz értenek csak. Ráadasul nem alázzák a betegeiket, sőt jobb esetben simogatják :-))).
bajkal 2015.02.16 21:01:15
@Diorella Queen: Onsanyargato sztahanovistakrol csak annyit, hogy kedves politikusaink gondoskodtak arról, hogy ez így működjön. Öröm, ha valakit a főnöke hazazavar, mert beteg, de szerintem nem ez az átlag. Három nap hiányzás vagy akár egy is legalábbis az én szakmámban 200 e-mailt es kb. 5 feladatot jelent a 35 masik melle. Emberhiannyal kuzdunk es ez mindent megakaszt. Szerencsere a romma fertozott munkatarsak is bejarnak, így egyben biológiai fegyverkutatási kisérletekhez is kivalo terep vagyunk :-)).
Szoval nem sztahanovizmus, hanem utált kenyszer, es hatsofel feltes :-(, ami jarvanytani szempontbol siralmas es a korokozok evoluciojat egesz "jo" iranyba tereli. (ertsd jol)
Ma délután élőben jelentkezünk majd a Péterfy Sándor utcai Kórház sebészetéről és beszámolunk a tapasztalatainkról. Ma délután élőben jelentkezünk majd a Péterfy Sándor utcai Kórház sebészetéről és beszámolunk a tapasztalatainkról.   @praxishun tweetjei // ..
bajkal 2015.02.15 19:33:05
@Diorella Queen: Ahogy írod, úgy biztos nem igaz. Pl. fürdőket - mosdókagyló, wc kagyló, asztalok is vannak egy kórházban, nemcsak padló.
Amit èn írtam azt láttam, több napon keresztül is. Intenzív osztály + valódi takarítőnő: padló felmosásán kívül a következőket csinálta: szemet kiürìtèse, mosdókagyló, csaptelep takarítása, felseprés, csempe lemosása, ágykorlátok lemosása (lemosás = nedves törlővel törlès, igazi rongy valami folyèkony szerrel lespriccolva, de kesobb belemartva egy vodorbe is.), ablak (az emlìtett elkülönìtő szintèn vegyszeres (nem kerdeztem pontosan mit ontott bele, de habzott) vodorbol a klasszikus ablakmosó ruddal, amilyen benzinkutaknal is van a szelvedore) lemosás. Elso alkalommal mivel lusta volt ezt megcsinalni egy ronggyal maszatolt, aztan visszarendeltek es leszidtak, akkor jott az igazi mosás...úszott az egész intenzínek a padlója is (mert azt is újra felmosatták vele). A takarítónak volt több vizes edènye (vödre) a takaritoszeres kocsin ès mindegyikbe külőnbözo, habzo lottyok voltak. Sajnos nem hiszem, hogy rosszul lattam, de nagyjabol a padlos vizbe martotta egyik alkalommal azt a rongyot amivel az ablakot is torolte. En utana nem szivesen fogdostam az agyam korlatjat se :-(. De a valaszod megnyugtat, hiszen inkabb egy ilyen mentalitasu takarito valoban ne takaritson, hanem akkor ne legyen takaritas :-).
Sajnos amennyire lattam es mashol is, sok takaritot nem erdekel a munkaja, csak kenyszerbol csinaljak. (oket se rugjak ki pedig munkanelkuliekben, kozmunkasokban nincs hiany)
Az Árpád Kórházban a bordatörésemmel röntgeneztek, a hölgy elment a filmmel, engem pedig dőlt szögben, fejjel lefelé felejtett. Én már annyi rossz tapasztalattal vagyok gazdagabb itt Magyarországon, hogy ez mar nevetséges! Pl. a Margit kórházban levették a véremet, ügyeleten,…..
bajkal 2014.12.18 22:22:20
@pacagánycsök: Melyik poszt? rég olvastam a blogot
bajkal 2014.10.17 18:35:05
@CPR: Jagor68 kommentjenek a lenyege a 90-es CRP ebbol a 0-5 a normal!!! En 96-os CRPvel orvosok argus szemei elott fekudtem es hihetetlenul szarul ereztem magam, de volt aki nekem is azt mondta, nem lesz baj. Es setaltam is rendszeresen a korteremben. Aztan x. nap lazam lett es hosszas tanacskozas utan vittek a mutobe. Es szepszisem volt (meg kicsit elhaltak a beleim, meg perforaltak, hashartyagyulladas)! Szoval a leirtak alapjan az orvos NEM BENEZTE, hanem nem nezte meg a laboreredmenyeket.(ezert nem marasztalta bent)
Kiderul a posztbol, hogy az infektologiai benntartast javasolta, ha..pedig utolag kerult a papírra. Azaz hamisították az eü. dokumentaciot. Ilyen is van.

De Magyarországon élünk és teljesen normális az orvos védekezése, sajnáljuk és mentegessük, mert trehány munkat végzett.
A jo nagy...

Kedves Szülő(k)! Őszinte részvétem és harcoljanak az igazságért, amíg bírnak, és amíg megnyugvást találnak...
Nem demens, nem bedugni akarták a rokonok, a magyar egészségügy ápolási sajátságairól egy újabb helyzetkép, amikor „fa**fej” lesz a beteg. Tisztelt Praxisblog!   Nem demens, nem bedugni akarták a rokonok, a magyar egészségügy ápolási sajátságairól egy újabb helyzetkép,…..
bajkal 2014.09.12 00:16:53
@Gyorgy Nagy: Ha megnevezem, akkor a fent nevezett tortenet szereplojevel mi lesz? Meg ott ápolják, ha jól tudom. Még csak az kellene, hogy valami baja essék. Ha kikerült és minden ok, akkor majd megkérem Polyvinil hozzaszolasat dijazzva, higy ezek utan, ha nem lesz adocsalo es elsosorban eü befizetest elcsaló, akkor majd én fogom a rehabját legkozelebb előirni es garantaltan a temetőben kot ki ;-).
A beteget a nővér is kioktatta alaposan, miszerint ő „érthetően és európai módon” elmagyarázta, hogyan kell a pelenkát használni. Tisztelt Praxisblog, nem kommentálom, csak közzéteszem a Szt. János Kórház betegjogi képviselőjének írt levelemet és remélem, ezzel is…..
bajkal 2014.08.09 22:27:12
@fog- és Bulawayo magiszter: Én rég nevettem ilyen jókat valakinek a hozzászólásain ezen a blogon. Öröm olvasni őket. Értsd jól. :-)
bajkal 2014.08.09 23:03:39
@Diorella Queen: "Az orvos beteg konfliktus alapja, a két fél között,a hatalmas iskolázottsági különbség."

Ez úgy butaság, ahogy leírtad. A konfliktus alapa mindig a rossz kommunikáció (mindegy melyik fél kommunikál rosszul). Sajnos a diplomával nem adnak se EQ-t, se IQ-t, az orvosi kommunikáció oktatása pedig ef o es jelenleg hazánkban. De ezt nem is folytatom. Szóval amit írtál az óriási általánosítás és ráadásul, ha valaki olyan nagyon iskolázott, akkor pont hogy tud(hat)na konfliktust kezelni, értelmesen magyarázni és nem éreztetni a nála butábakkal, hogy buták. Az igazi orvos az, aki megtalálja a hangot gyógyítás során még a legparaztabb beteggel is (elnézést az igazi parasztoktól...).

Nekem volt konlfiktusom orvosokkal és mesze nem azért , mert kevésbé lettem volna náluk iskolázottabb, sőt...bocsi, de a probléma általában az volt, hogy nem volt nehéz leiskolázni őket vagy modorban vagy tudásban. Persze, amikor kiderült, hogy egálban vagyunk, mindig jött a hangvisszavétel és kölcsönös tisztelet. Na de épp ezért rohadtul nem irigylem például a póri egyszerű néniket, bácsikat, vagy akárkiket, akik páciensként odakerülnek és netán belefutnak egy "magas iskolázottságú" de tapló stílusú, kiábrándut, életunt doktorba vagy bármilyen más eüs személyzetbe.

"Teljesen mindegy hogy mennyire szeretne jót tenni az orvos, a beteg úgy is csak azt fogja érezni, hogy hülyének nézik.Ez azért van,mert érzi hogy észben lejjebb van mint az orvosa.
Na meg az irigység.:)"
Hmmm, én még orvosra nem irigykedtem. Elismerem a munkájukat, annak akinek el kell és lehet..sok páciens valóban érzi, hogy úú "ehhez" hülye, de nem azért, mert észben lejjebb van. Szerinted egy beteg jogász vagy egy beteg tudós lejjebb van, mint az orvos, akihez kerül? Vagy bárki, aki bár jó esze van és intelligens csak épp más szakmát választott? Ember, ember. Elég fura lenne, ha igazad lenne:-).

A poszthoz:
Végül is nem derült ki hová és hogyan kente széjjel, így nehéz megítélni mi történt és azt is hogyan. ordítozni meg nem kell, semmikor, főleg nem ezért. engem is pelenkáztak már, és sajnos a tartalom kifolyt, szétkenődött...nem vagyok demens, se öreg, meg se mozdultam, a pelenka csak alám volt téve, nem volt rendesen rámrögzítve, mire szóltam és mire odaértek, addigra már mindegy volt. Nem ordították le a fejem. De elképzelem, hogyha annál, ahogy akkor szégyelltem magam még jobban szégyellem és nekiállok inkább fölkászálódni, hátha mégis "eljutok" a mosdói, akor bizony csúnyán minden olyan lett volna...szóva ilyen kiszolgáltatott helyzetben akár csak egy fejcsóválást vagy egy fintort is vágni a legalja, főleg azoktól, akiknek ez a munkájuk.
Ha műtétet akar várom a magánrendelésen , onnan a jövő héten műtőbe kerülhet... zomorúan , mégis bizakodva írom meg Önöknek a történetem ... Régi mondás .... egy NŐ két dologért tesz szinte mindent .. Az egyik hogy lehessen gyermeke , a másik az az hogy elkerülje a gyermek…..
bajkal 2014.07.10 20:19:42
Remélem a baba megmarad, de hozzateszem, hogy vedekezes mellett teherbeeses es utana egy műtét (rendes altatasos mutet volt?) után én félnék, hogy nem lett-e baja. (a természet majd eldönti, nem bántásnak szánom...)

A műtétje közben szerintem nagyon egyszeru miért nem vették észre a terhességet: a méhét belülről nem nézegették, a méhszalagok kívül vannak, a méhszáj és a hüvely is...azaz alapesetben miért akart volna bárki belekukkantani egy alapos méhszájtágítás után a méhüregbe? De ha mégis, akkor azt is írja meg valaki miért is kell benézni...

A terhrssegi hetekből 2 hetet le kell vonni, mert az kb. az az idő amíg lezajlott a menstruacio es utana bekovetkezett a 14. nap környékén a peteérés. Valószínűleg az első UH idején egy 3-4 hetes "embriót" kellett volna észrevenniük, ami ha latszódhatott is nem feltétlenül volt feltűnő. Sajnos sok nőgyógyász nincs a képalkotó eljárásokban a magaslatokon, ezt pedig sokszor nehezíti, hogy konkrét és nagyon más jellegű panaszokkal jelentkeznek a páciensek.

Az elejére kell visszamenni, hogy megtörtént-e figyelmesen az a beszélgetés, hogy él-e szexualis eletet, milyen gyakorisaggal, pontosan mivel védekeznek és hogyan és a ciklusai stb. stb.
A hüvelybe felhelyezendő tabletták mellett 40% kb. a hibalehetőség, azaz 100-ból 40 nő teherbe esik mellette. Erre azért a pár felelőssége gondolni, hiszen nekik is érdeke, hogy ha nem akar teherbe esni akkor valoban ne essen a nő.
Utólag késő bánat, de rendszertelen ciklussal és "ilyen" védekezési modszerek mellett ajanlott lett volna terhességi tesztet végezni vagy vérvételnél ezt is kérni (előbbit a paciensnek utóbbit az orvosnak).
Arról nem beszélve, hogy a megtermekenyites ideje es a varandosaagi hetek el is lehettek szamolva, ha nagyon rendszertelen volt a ciklusa.
De ezektől függetlenül azért az orvosoknak, ultrahangosoknak egy női szerveket érintő műtét előtt illett volna olyan alaposan megvizsgálni, hogy észrevegyék a terhességet.

Drukkolok, hogy ne veszítse el.
Borzasztó nagyot csalódtam hogy kétségbeesett embereket hogy van képük így átvágni? Ültem olyan hölggyel a váróba aki hitelt vett fel... Tisztelt Praxis blog!   Hazánk egyik híres meddőségi intézetéről osztok most meg egy történetet:3 év sikertelenség után férjemmel…..
bajkal 2014.07.03 20:10:48
@Mercurius Veridictus:
OEP támogatás ide vagy oda a valóságban ez nagyon drága. Baráti körből a hallottak a következők: x orvos végigjárása magánrendelésekre behivogatas, sokféle tipp után (mindenki más vizsgálatot kért, mást gondolt, de az előző orvosokéra nem voltak kiváncsiak...így volt ugyanaz a vizsgálat duplán, természetesen semmi nem volt ingyen, röpködtek a 10 és 20 ezrek és szálltak a hónapok. A ..intezet nem fogadta őket, mert ott elvből (egy korábbi spontán teherbeesés miatt, ami korai vetéléssel végződött) elutasították. Később ..intézetbe visszakerültek...végre elindulhattak az inszem és lombik felé. A pénzek újra röpködtek, ahogy a posztíró is irja, hogy újra megnézni ezt és azt, még egy másik hormont is hozzátenni stb.
Kellett hormonkezelés és bizony oep tamogatas ellenére, ami bár fizeti a 75%-ot, de ha jól ertettem az a maradék is 50 ezer fölött volt!És nem volt eleg egy kezelés stb. Tehát összességében hónapok alatt gyirsan összejön fél milla (ha netán vidékről jössz vagy vidékre mész, akkor az utazás is jelentős összeg).

kaali.hu/arlista/
Sok tétel vizsgálatfüggő.
Merhaba jöl csináltad, akik igazán szeretnének gyereket, azok hozzád hasonlóan "kigyúrják" maguk. És tegyék is!

Talán ezért is ebben a szakorvosi temaban van a legtöbb páciens-orvos konfliktus, kommunikációs zavar és hálapénz, magán kontra nem magán probléma. Stbstbstb...
Elhiszem sok a dolog, de menjen el mosogatni, ha nem tud emberhez méltóan bánni az emberekkel. Tisztelt Praxis!   Most jöttem az újpest Károlyi kórházból, ahol apukám fekszik két napja. Sajnos már nem a régi (83) éves mindig elfelejt inni, kapott valami fertőzést is kiszáradt,…..
bajkal 2014.06.28 23:49:57
@SaulTigh: A sok laikus azt latja, hogy a többszemélyes kórteremben van 3-4 egymásnak vadidegen beteg és az egyik halott vagy épp haldoklik. Emberség ide vagy oda, újraélesztés kell-e vagy sem, erről lehet vitázni, de vadidegenek haláltusáját végighallgatni, nézni vagy egy halottal órákig együtt lenni, úgy hogy egyrészt közöd semmi, másrészt épp te is szenvedsz, küzdesz az nem egy felemelő érzés. Valószínűleg egy eüst erre legalább egy elméleti órában kiokítottak, egy kórházi ápoló, orvos netán heti szimten átéli a munkája során és ezért adaptálódott a maga módján hozzá. De egy beérkező látogatónak had legyen már joga felháborodni az ilyen jellegű (ami a posztban megírt) megnyilvánulásokon.
Nekem volt részem abban betegként, hogy haldoklók voltak körülöttem, voltam látogató, hogy egy halott még ott volt, és úgy is hogy az utolsó pár órájában volt. Nagyapám pl. ez utóbbira maximálisan kiakadt, hogy de hát azt hallgatja órák óta, hogy hörög és nem foglalkoznak vele és miErt nem viszik máshova ő megőrül ettől. Ja a fronton egymás hullái mellett feküdni és nézni a lőtt sebbel vergődőket az rendben van, mert kényszer, és az szintén nem normális, hogy a szeretteink haldoklását se tudjuk kezelni és elfigadni, de a kórházban egyik eset sem áll fönt!
Pl. lehet paravánt feltenni, lehet átcsoportosítani, lehet legegyszerűbb megoldásként normálisan tájékoztatni vagy megnyilvánulni pl. igen sajnáljuk, nagyon beteg volt, köszönjük, hogy szólt, már tudunk róla (ha igen) és elkezdünk intézkedni, de ez hosszadalmas folyamat. A betegtársak felé meg nem árt néha jelezni (van ahol szokták), hogy x.y. nagyon rosszul van, ha bármi történik szóljanak és legyenek megértőek.
Ott volta rendelőben  vagy 20 beteg, ezek meg ketten a focimeccsek hangulatát lepipálva üvöltöztek, még lökdösték is egymást. Kedves blogolvasók és kommentelők!   Gyakran olvasom a Praxist és fogom a fejemet az egyes sztorikon. Az orvosok mogorvák és bunkók, a nővérek…..
bajkal 2014.06.17 08:22:38
Volt vajon sorszám? A levélíró mivel járult hozzá a konfliktus elrendezéséhez?
Voltam hasonló szituációban (rendelő előtt sorbanállós várakozás a rendelő várójának kinyitásáig, majd versenytfutottak a nyugdíjasok, lazas betegek a rendelő ajtajáig a sorszámokig, az elsőnek érkezettek 10-en felüli sorszámot "markolhattak") én olyan szinten akadtam ki, hogy kiálltam figyelmet kértem és határozottan utasítottam őket, hogy akkor a kinti érkezési sorrendnek megfelelően osszák újra a lapokat. Az elképedés akkora volt, hogy kényszeredetten, de szépen mindenki kicserélgette a sorszámokat. Volt akit még így is figyelmeztetni kellett, hogy még mindig számcserére szorul. (Volt morgás is, de többen hangosan kimondták, hogy ez így igazságos és jó, hogy szóvá tettem).
Persze én bunkó páciensként voltam jelen.
Alapesetben az asszisztensnek lehetne kezelni ezeket (ha már sorszám nincs vagy az se kezeli), végső esetben az orvos bátran jöjjön ki és 30 masodpercben kulturaltan teremtse le a pácienseket (Ilyenre is van példa: a masok előtt besurranó beteget az orvos személyesen tessékelte ki, hangosan elmagyarázva, hogy bár a rendelés x okból főként miatta késik itt mndenki vart két órát, de ő nem hajlandó ezt tovább borítani még azzal is, hogy valaki beelőz másokat.)

Ettől függetlenül a posztban leírtak valóban minősítik az ott hangoskodókat, jelenlévőket, abban részt vevőket vagy akár nem vevőket. A hnullhipotezis miszerint mindig a beteg a bunkó vagy minden beteg bunkó nem sérült most ;-).
bajkal 2014.06.19 22:13:26
@büdösbanya: Ez nekem kimaradt.
Összefoglalva: az orvosok szakmai tudása nulla, az orvosok emberekhez való hozzáállása nulla. Tisztelt Praxis!   Ájulásokkal, nagyfokú gyengeséggel, szédüléssel, remegéssel, nagyon alacsony vérnyomással kerültem be a váci kórházba, a Neurológiai osztály vett fel.…..
bajkal 2014.06.16 23:25:02
@Turchi: Nehezen, ha nem tud róla. Javaslom írj egy e-mailt a blogon megadott címre pl. egy veled megtörtént esetet, kérd, hohy értesítsenek, ha megjelenik, szerintem akkor se fognak. :-) (Ha meg nem kéred külön, akkor pláne nem tudod mikor jelenik meg. Ha naponta - két naponta van új poszt, akkor pl. pár hét várakozás után a beíró eltűnhet a nagy űrben (kiadja a mérgét és besokall, hogy itt se történik semmi...
Vagy annyi energiát már nem kíván belefektetni, hogy be is regisztráljon az indapasson vagy facebookon a nevét adja vagy szimplán látva, hogy mindig kisebbségben (költői túlzás) marad inkább nem ír, de kivételek vannak.
A mostani valóban nem ide íródott, de lehet hónapok, évek múltán rábukkan a szerző és válaszol, csak ne felejtsünk el mi is visszanézni ;-).
Varga Beáta ugyanolyan nő, mint bármelyikünk, ugyanúgy boldog életre, egészségre, szerelemre és gyermekekre vágyott. Egy kálváriába illő szenvedés után, az egészsége már nem lesz tökéletes és gyermeket sem szülhet soha. Tisztelt Praxis Blog! Tegnap a Hirhatár online…..
bajkal 2014.02.14 22:28:06
Miután végigolvastam két dolog jutott eszembe 1. sajnálom Beátát ismerős, amiről ír. 2. Weltner János úriember is, nemcsak sebész, személyes tapasztalat alapján. De milyen bosszantó lehet mindegyre az elbakizott laparoszkópiás műtéteseket toldozni-foltozni...:-(. (Nem a "benne volt a x %-os műtéti szövődményre gondolok.)
@Tempus-Anh: a panaszos "mondja" újságíró így írja "A műtét előtt, reggel 8 órakor az orvos úgy nyilatkozott, hogy RUTIN beavatkozás, ami max. 90 percig tarthat."
Kérsz műtéti beleegyezőt? az enyémre a testvér nőgyógy.klinikán azt írták...az orvos szóban tájékoztatott..aláírtam,de a szóban az volt,hogy veszélytelen, nem.lesz semmi gond. Na Bea is "megtanulhatta", ha egy orvos a mélyaltatásos, elektromos műszerekkel, "vaktában" (képernyőt követve) kotorász a hasüregben, az NEM rutinműtét, hanem komoly és veszélyes beavatkozás. Ami,ha csak véletlenül is szövődményes, akkor se tudja a nőgyógyás helyrerakni, hanem jön a sebész és menti a menthetőt.

Tanulság minden nőnek, aki naív és gyors megoldást remél a laparoszkópiás "betekintünk, körülnézünk, kivesszük, megoldjuk.." nőgyógyászati műtétektől, hogy ha az orvosa, főleg, ha műteni fogja, kiejti a száján, hogy rutin műtét, akkor minimum nevesse ki, hogy ne kell a vakítás, de leginkább nézzen másik orvos után, aki jobban ismeri a saját szakmáját.
bajkal 2014.06.15 12:47:09
@platelet: "Nem azt jelenti, hogy könnyű vagy kockázatmentes, hanem azt, hogy gyakran, sokat végeznek belőle, emiatt sok a tapasztalat (relatíve könnyebb is emiatt, de abszolúte nem feltétlenül)." igen egyetertek, ezert gondolom, hogy a laparoszkopia nem ott tart meg, hogy rutin legyen. Nehany orvos azt mondja rutin, mert x eve csinalja, de aki a legobbet vegzi az is csak 600-nal tart (de az se egyfele betegsegre), de ne a szemelyenek legyen rutin, hanem nagy statisztikai atlagban.

Vakitasnak...igen a laparoszkopias mutet rutinnak nevezeset. igazad van a betegnek szuksege van magabiztossagra, de a sajat tapasztalataim a nogyogyaszatban egyertelmuen arra tendalnak, hogy a magabiztossag nem hatarolodik el sokaknal a nagykepusegtol, bekepzeltsegtol es attol, hogy normalisan tajekoztasson a valos veszelyekrol, kockazatokrol. Persze minden ember habitusa mas, es igaz, amit irsz, hogy a ketto kozott van a helyes ut. en jobb szeretem, ha az orvos inkabb ugy kommunikal, hogy elmondja, ha valamiben nem biztos, nem tudja pontosan, hogy tart attol, hogy ez vagy azmeg elofordulhat..kvazi emberkent es egyeneteku felkent beszelgetunk. Igaz ismerek olyan pacienst, aki kifejtette, ot ugyan nem erdekli mi-hogy van, vagy miert csak csinaljak meg, neki nem kell tajekoztatas :-(.
?Nekem egy orvos pl. konkret kerdesemre, hogy ha ez es ez tortenki annak lehetnek-e szovodmenyei a mutet utan, ugy valaszolt dehogy, nem...A magam karan tapasztaltam meg, hogy de igen, sot meg vagy 15 masik is komoly kockazat etc. Ha tudom es o maskepp valaszol, akkor egyszeruen gondolkodok meg es dontok, az ettol fuggetlenul bekovetkezo szovodmenyt pedig ugy fogadom, hogy tudtam rola, benne volt a pakliban. Es ehhez mindenkinek joga van/lenne, hiszen igy tudna pacies es ovos is jobban egyuttmukodni. az elet egyebkent hamar megmutatna, hogy vajon x eset utan megis nem annak lenne-e tobb paciense, aki korrektul tajekoztat (ahogy irtad sztefossa magat a beteg:-)) vagy az, aki nem de aztan jonnek is a reklamaciok.:-)
Az 511-es "kutyaólba" tettek ahol egy két helységből álló koedukált betegszoba volt mosdó- és vízvételi lehetőség nélkül, egy üzemképtelen "fél nővérhívó", a falból kicsüngő elektromos vezetékek lógtak. Tisztelt Praxis!   Mentővel kerültem be a Csolnoky Ferenc…..
bajkal 2014.06.15 12:26:16
@Braincelle: :-) Na igen, ez igaz, vannak ilyen emberek. (Orvoskent biztos bosszanto lehet.)A poszt kapcsan a nem csnaltak velem semmit az tobb helyen bukik, egyetertek :-))

A ki az orvosa nekem azert erdekes, mert ezt szerintem a paciens nem tudja nyomonkovetni, hiszen ha az utcarol kerul be, akkor sok orvossal talalkozik, mindig mas van ugyeletben, es mas vegzi a rontgent, mas kerdezi ki az altatasrol, mas rendeli el a gyogyszerezeset, mas van ott nappal, mas ejjel. En arra valoban altalanossagban kivancsi vagyok, hogy kit neveznek a korhazban kezelo orvosnak vagy a beteg orvosanak, amikor valaki bekerul es onnatol ott marad x ideig, es pl. vandorol is az osztalyok kozott.
ekezetes betuim itt nincsenek, bocs erte.
Ilyen orvosi szaktudás mellett ami ebben az országban van,egy beteg nincs biztonságban. Tisztelt Praxisblog     Sajnos megint itt van egy eset-a sok közül-ami az Esztergomi kórházban történt egy négy gyerekes családanyával, akinek még nagyon sok dolga lett volna ezen a…..
bajkal 2014.06.06 01:03:00
@platelet: Szia. Csak a rendszer szóról ugrott be (az embert okokjuk, nem a rendszer fenntartót...): egy kedves orvosom miután beismerte, hogy igazam van (mind szakmailag, mind emberileg történtek átlátásában...alias lealázott, semibevett, kissé elvétett dolgokat, szerencsére utolsó pillanatban észnél volt és itt vidáman kommentelgethetek:-)): közölte: bocsánatot kértem már? Bár szerintem nem és nem is fogok, mert mindez nem az én hibám volt, hanem a rendszer hibája....
A rendszernek mindenki része, a kormányban is csak apró picike emberek dolgoznak és apró pici teendőiket végzik, sok picike apró páciensből, orvosból, nővérből...kórboncnokból áll össze a kép. A képviselők közülünk kerülnek ki, nagyszerű ötletem, miszerint állami vezetőinknek, kifejezetten az eü államtitkárnak pár napot egy közkórházban kellene töltenie inkognitóban végignézve a pórnép és póregészségügyisek napi lüzdelmeit kifejezetten jót tenne az eü reform meglódításáért sajnos hamvába holt, jót nevethettek rajta ;-). De hát nem is az én feladatom javítani az eü helyzetén, tegye csak meg a felettesem (utalva Szabidokira) :-D. Ügyintézők írják még a miniszterek leveleit is, úgyhogy igenis a picike embereken múlik a rendszer, nem kell elérhetetlen magasságokba képzelni a vezetést és irányítást. A pici emberkék irányítanak, mert a közöny és a le*arom, nem az én dolgom jelenti, hogy ez, ami van így pont jó, fönn kell tartani.

Mindenki nyissa ki a száját vegye a fáradtságot, hogy szól a megfelelő helyen vagy a nem megfelelőn is, ha kell szól százszor, ha kell hülyét csinál magából, de tesz valamit. Orvosnak biztos nincs munkája páciens nélkül, páciens nem biztos, hogy meggyógyul orvos nélkül...;-).
Nem hallgatja meg végig hogy mik a panaszaim, milyen tüneteket észlelek . Az évek során állapotom romlik, de őt ez egyáltalán nem érdekli. Üdv! Panaszt szeretnék tenni a következő orvosnőre: Dr. K. Ő a Bács-Kiskun Megyei Kórház Nyíri úti telephelyén dolgozik az…..
bajkal 2014.05.28 22:28:00
OFF
m.webbeteg.hu/cikkek/terhesseg/8780/az-alterhesseg
Valaki tud nőgyógyászt, aki hajlandó fogadni egy ilyen nőt?
OFF

Kinevette? Az orvosoknak is van humora...Sajnos ismerek egy lányt, aki pozitív terhességi teszt után végül nem bizonyult várandósnak. Sajnos korábban is volt hasonló vszeg korai szakaszban vetélése.Azonban azóta se menstruál, de a hasa megnőtt, majd amikor mozogni érezte a "gyermekét" elment nőgyógyászhoz, hogy vizsgálja meg újra. Az orvos elkérte a korábbi leletét (amin elvileg azt írták, hogy nem terhes, de vmi folt ábrázolódik az uterus falán), és kijelentette, hogy biztos nem terhes, minek is jött és vigyorgott .(?) Mivel a férjjel jelent meg, csak csinált egy hasi ultrahangot az orvos, de a monitort a nő nem látta, a férj igen, de ő meg nem nagyon tudta mit is néz. Az orvos közölte, hogy nincs terhesség, a belei gázosak és azt érzi, attól nagy a hasa is. A nő persze erősködött, hogy de miért most látott gázt, de az orvos erre nemmel felelt.
A nő azóta is hiszi, hogy várandós. Most éppen ott tart, hogy mivel a baba nem akar megszületni (javában túlhordás lenne, csak ő nyilván ezt nem fogadja el...berendezték a gyerekszobát is!!!), hogy biztosan elszámolta a terhességi kort.

Orvoshoz már nem akar menni, mert nagyon rosszul esett neki az ultrahangos utolsó eset. Pedig hajlandó lett volna visszamenni "kontrollra", de az orvos megmondta ne akarjon kontrollt nincs miért.

Tudom ez pszicholOgiai háttérű, de azért nem az lenne a megoldás, ha egy orvos kezdené azzal, hogy megvizsgálja, vérvételre küldi vagy csak simán mutatja a monitort neki, higy nézze kedves itt kellene lennie egy jól felismerhető magzatnak és itt nincs semmi. Mellesleg a képzelőerőn felül és a bélgmozgásokon kívül nagy ciszta a hasüregben vagy daganat nem kelthet olyan érzést mintha "valami ide-oda mozogna" a hasüregben? + pozitiv terhessegi teszt utan es azota kimaradó menszesz esetén (ugyanakkor nem terhesség esetében) milyen más hormonális probléma állhat (ha pl. nem magas prolaktin szint...). Bocs az offert. A teljesen pszichológiai eset adná magát, de állatoknál is előfordul ilyen, amiből meg akkor következne, hogy az állatoknak pl. kutya, macska van "lelke", hiszen beképzelik maguknak a vemhességet ők is;-).
Vagy majd az idő megoldja és a 11. hónapban belátja nem születik meg és minden helyrejön? (eltekintve a lelki traumától?)
Békés megye...
Praxis Rémálom a fogászaton 2014.05.23 07:01:32
Sajnos, ki vagyunk szolgáltatva még akkor is, ha van számla. Csak ők tudják, mikor milyen kezelést csináltak, mert azt a számlán fel sem tüntetik és alapból az a hozzáállásuk, hogy minden jó amit csináltak, más okozza a panaszokat nem az ő trehány munkájuk. Én is jártam így,…..
bajkal 2014.05.25 17:53:29
@csak néha benézek ha marhaságot látok: Kérlek küldd el nekem a külföldi blog linkjét, szívesen ránéznék milyen. Előre is köszönöm!