Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kristofica

17 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   Mi kell egy emlékezetes nyárzáró hétvégéhez? Egy jó történelmi fesztivál, egy csipetnyi olasz gasztronómia, nyakon öntve sok kultúrával és desszertnek jó kis strandok. Palmanova, a hely, ahol a magyar hagyományőrzők a Habsburgok oldalán harcolnak. ..
Mit keresnek mechanikus óriásrovarok és egy trombitáló hatalmas "elefántrobot" a Loire partján? És mi köze az egésznek Verne Gyulához? Nantes városát a töri könyvekből nem így ismertük.....
A gorsiumi régészeti park az egyik legérdekesebb Magyarországon a római műfajban. Hazai viszonylatban a legnagyobb méretű római település, amelyet feltártak. Bár közigazgatásilag Táchoz tartozik, lakott területen kívül helyezkedik el, így a feltárásoknak nem volt, és nincs is fizikai akadálya…..
Nyár van, hőség, vakító fény. Nagyszerű felüdülés, ha a föld alá menekülünk. Hűsölés Lengyelország világörökségi bányáiban.  ..
A rosszfiúk történelmi pantheonjában előkelő helyet foglal el Cillei Ulrik. A Hunyadi-párti történetírás mindent meg is tett, hogy ne gondoljuk másképp. A szlovén történetírásban viszont szinte nemzeti hőssé vált. Hogy is van ez?  ..
Egyre erősebb érzéseim vannak afelől, hogy a világ külügyminisztériumaiban paranoid androidok gyártják a figyelmeztetéseket a "szakértők" véleménye alapján, akik pedig a valóság helyett horrorfilmeket néznek. Különben nem tanácsolnának el a világ legbarátságosabb, legkedvesebb helyeitől. Mint pl.…..
 Bár a nemzethalál-vizionáriusoknak bizonnyal úgy tűnik, hogy a magyar fogy a legjobban, vannak országok, ahol a demográfiai adatok még drámaibbak, mint nálunk.  És ez néha igencsak furcsa dolgokat eredményez. De még mielőtt elmennék egy egészen szürreális helyre, nézzünk néhány táblázatot.   ..
A Balaton-felvidék évek óta egyre trendibb. Méltán. Gyönyörű, lankás táj, izmosodó gasztro- és borturizmus, legendás fesztiválok. A hívogató vízpartok mellett kalandparkok garmadája gondoskodik a kiskorúak energialevezetéséről. A nagy nyüzsgésből Baláca eleddig valahogy kimaradt. Méltatlanul. Pedig…..
A poszt, amelyben a nyaralásunk végét szánjuk sorozat indítónak. Egyrészről, mert a nyaralás alapkoncepciójából kilógott Sandomierz városa, de nagyon tetszett. Másrészről kedvcsinálónak is szánjuk, hiszen ez a vidék sincs messzebb, mint Krakkó, mégsem nyüzsögnek arrafelé a külföldi…..
Sok minden történt a hét végén, leginkább is persze a görög válság. De, aki most egy jó anyázós, "hogy fosztották ki szegény görögöket" posztra vágyik, az sürgősen hagyja abba az olvasást. Egy szó sem lesz erről. Az igazi rajongók ugyanis a hét végén sem (csak) Athénre, hanem Bonnra (is) figyeltek -…..
kristofica 2015.07.08 14:57:53
@odinn: Igen. Sőt nagyon is. A 19. századi romantikus historicizmus integráns része a kulturtörténetnek. Nagyon sok szempontból máig meghatározza, hogyan tekintünk a nemzetre, történelemre, vagy akár, hogy hogyan képzelünk magunk elé egy kastélyt, egy "igazi" királyi udvart. A "középkorról" alkotott vizuális elképzeléseink sokkal inkább tükrözik II. Lajos bajor király vagy Violet le Duc fantáziájának termékeit, mint a valós középkort. Nem véletlenül jelenik meg éppen Neuschwanstein a Disney filmjein. Ennek a korszaknak - eszmevilágnak talán legesszenciálisabb terméke maga Neuschwastein. Azzal együtt is, hogy néhol tényleg röhejes a hely. Másrészről viszont a korabeli technológia csúcsterméke.
kristofica 2015.07.08 15:08:00
@Moin Moin: Nem rólam van szó - bár nekem is nagyobb élmény volt Oudiah, mint a sokadik német katedrális - hanem a világ egyetemes kultúrájának. 125 db (valaki kiszámolta, nem számoltam utána) nyugat-európai székesegyház van a listán. A tradícionális afrikai vallások szent helyei közül mindössze egy Osun szent ligete Nigériában. (Tsodilo elsősorban nem mint szent hely szerepel, hanem a sziklarajzok miatt Abomey, mint palotakomplexum.) A tradícionális afrikai hitek közül pedig messze a nyugat-afrikai vudu a legkidolgozottabb, leglátványosabb, és máig a leginkább élő vallás. Mint ilyen a világ kultúrkincsének fontos eleme. Amúgy a képen látható épület csak egyetlen szentély a ligetben, amelyik teli van hasonló épületekkel, meg szobrokkal. És a városban is mindenütt vannak kisebb-nagyobb szentélyek. Nem is beszélve a vudu "Mekkájáról" - a Kígyótemplomról. Igaz, építészeti megoldásaiban kétségtelen sokkal egyszerűbb, mint Naumburg, de itt most nem ez a lényeg.
kristofica 2015.07.09 06:41:45
@Dernovics László: @Moin Moin: A modern építészeti helyszínek általában - khm - problémásak. A Chilehaus bizonnyal - enm vitatom, olvastam róla, olvastam a vontakozó dokumentációs egy részét is - fontos építészettörténeti emlék, mérföldkő miegyéb. És egy lelkes ifjú művészettörténész vezetésével, aki sokat mesél a háttérről, a részletekről, az épületek mögötti ezsemveilágról, abszolút érdekes élmény is lehet egy a téma iránt érdeklődő kisebb csaptnak. De amúgy egy sokemeletes irodaépület a sok hasonló sokemeletes irodaépületek közt, és így egy áltlagos turista számára az élvezeti értéke igen alacsony. A világörökséget epdig eredetileg arra találták ki, hogy nagyon is a nagyközönségnek játsszon, nem a szűk szakmai köröknek. Arra vannak más UNESCO programok. Van persze olyan modern építészeti alkotás is a listán (Gaudi - Sagrada Familia) vagy a listán kívül (Calatrava vagy Gehry munkái), amelyek előtt csapatostul állnak álméálkodó turisták. És még egy uncsi 19. századi kikötőnegyedet is meg lehet csinálni úgy, hogy a világörökségi helyszín jelleg kidomborodjon, és élő kulturális tér legyen (Liverpool, Albert dock). De itt sokkal inkább érzem a német kultusztárca igyekezetét, hogy minden évre meglegyen a kettő, és ezért keresik azokat a dolgokat, amik némi nyomással de beférnek. EZ pedig, mivel Németország már amúgy is igen jól reprezentált a listán, nem éppen szimpatikus igyekezet. Hagyni kellene, hogy mások érvényesüljenek.
 Időről-időre megkérdezik tőlünk, hogy tényleg bármit megkóstolunk-e. Igen, amit bárhol a világon emberi fogyasztásra alkalmasnak tartanak, megesszük. (Egyszer biztosan.) Jó, nem kell mindent szeretni... A koreai konyhával azonban nem nagyon lehet melléfogni. Egészséges, változatos, csípős és…..
A kimchivel (ejtsd: kimcsi) már akkor megismerkedtünk, amikor még be sem tettük a lábunkat egy étterembe. A kötelező cuki fotózkodásnak ugyanis elmaradhatatlan eleme, hogy széles mosolyra húzzuk a szánkat, ehhez pedig a CSÍÍÍZ helyett, azt kell kiabálni, hogy: KIMCSÍÍÍ. A fermentált káposzta igen…..
kristofica 2015.07.02 09:40:16
@CoolKoon: Igazad van, köszi.
kristofica 2015.07.02 09:51:43
@mt-03: A káposztát érdemes úgy félbe vagy negyedbe vágni - a mérettől függően, hogy ne essen szét. Nyugodtan le lehet turmixolni a kenőcs hozzávalóit, de a gyömbért úgyis le kell reszelni, hogy a rostjait (a nagyját) ki tudd venni. Így aztán már mindegy, hogy a fokhagymát, almát is belereszeled-e. A retket általában vékony karikákban, szeletekben hagyják - a legjobban a jégcsapretket v vmi hasonlót szeretik, de mi piros, hónapos retekkel is csináltuk már. Ebből adódik, hogy nekünk a kenőcs krémességét a szószok és az erős pista adta - nem lett teljesen homogén, de ez nem is elvárás. Igen, minden egyes levelet be kellene vonni a trutyival, de ha szétesik a káposzta, akkor lehet egymásra rétegezni is. A maradék kencét rá szoktam borítani a végén, de mást már nem kér. Nem kell pl. lenyomatni, és nem gond, ha nincs tele az edény sem. Szobahőmérsékleten erjed. De tényleg lefedve kell tartani már csak azért is, mert nagyon erős az illata. Amúgy csináltam már befőttesüvegben is, egészen illúziókeltő volt úgyis.
kristofica 2015.07.02 10:04:13
@mt-03: Jó étvágyat, sok sikert!
Ne ijedjenek meg a kedves olvasók, nem tervezünk profilváltást, de még gasztrorovat sem lesz. Egyszerűen csak koreai utunk egyik meghatározó eleme volt az evés. Nem a k-európai turistákra jellemző mohóságból, hanem mert ott az ételnek filozófiája van, és a táplálkozás alapértelmezetten társas…..
Bár a szabadtéri szezonnak lassan vége, még talán lesz egy-két hétvége, amikor érdemes gyereket futtatni a szabadban. Százhalombatta – Matrica Múzeum. Ööö, izé… Nem, nem ’áramgyárat’ meg MOL telepet nézni mentünk oda, de nem is a helyi sokgyerekesek tették közkinccsé a hosszú évek során orvosi…..
Mártély és a "Szőke Tisza" a családi legendárium része. Bár magam nem vagyok dél-alföldi gyerek, a nagyszülők generációja még itt nőtt fel. Gyermekkoromban sokat hallottam, hogy Mamuka annó (húszas évek közepe) úgy engedte el tejfehér bőrű leányait Mártélyba, hogy "De aztán keneködni!" - értve…..
Jelentkeztünk már korábban is belföldi poszttal, akkor a sorozat mindenféle okokból abbamaradt. Azonban időről-időre nekünk szegezik a kérdést: Hogy találtok rá ilyen érdekes/furcsa/jó/ismeretlen helyekre, programokra? Ezért most folytatjuk. A mai bejegyzés ugyan programajánló is lehetne, de a…..
Napok óta gondolkodom azon, hogy valami frappáns jelző kellene Szardínia mellé. Úgy általánosságban kis kalapáccsal ütögetném azok ujjait, akik bepötyögik a gépbe, hogy 'lélegzetelállító panoráma', 'ősi város', 'azúrkék mélység', és még van néhány hasonló, elcsépelt turisztikai szófordulat. És most…..
kristofica 2014.06.30 17:09:57
@Kyria: Egy hétszemélyes, egylégterű csomagtartóját pakoljuk. A tavalyi állapot látható a linkelt bejegyzésben, ehhez képest az idén már fellélegeztünk. A pakoláshoz nekem sok-sok önuralom kell, hogy mi maradjon itthon, és a 3 gyerek mellé alapfeltétel, hogy azon a szálláson, ahol huzamosabb ideig leszünk, tudjunk mosni.
kristofica 2014.06.30 17:12:30
@micsoda?: Köszi, jogos, javítottam :)
Amikor - hat évvel ezelőtt - két db. fél éves gyermekkel útra keltünk kocsival, barátaink, kollégáink nagy része többé-kevésbé őrültnek tartott minket. Azóta - reméljük - sokakat sikerült meggyőzni, hogy gyermekkel utazni nem a legrosszabb dolog, ami az emberrel történhet. Sőt. Most - mielőtt az út…..
kristofica 2013.07.21 09:16:11
@Pflaume: Természetesen nem. Hat évvel ezelőtt voltak félévesek, amikor először mentünk velük nyaralni. Most már - ennek megfelelően - hat évesek, lettek, mire megkedvelték a birkakolbász, de ette azt a két éves testvérük is.
kristofica 2013.07.21 09:14:50
@vitaygeorgina: Pedig éppen a fél éves kor az ideális. A mieink ekkor még csak anyatejen éltek, és nem másztak - forgolódtak jobbra-balra. Így aztán ekkor még be tudtunk ülni velük békésen kávézni, vagy végig tudtunk enni egy többfogásos vacsorát, mert ők közben csak békésen nézegettek ki a babakocsiból, esetleg ültek az ölünkben, de nem volt gond azzal, hogy rohangászni kell, borogatni, mit esznek meg és mit nem. Várost nézni is könnyű velük - egészen addig míg szembe jön egy hosszú lépcső, amin fel vagy le kell vinni az ikerbabakocsit - nem állnak le minden sarkon, hogy fagyit kérnek, vagy nyalókát, nem kell velük játszótérre menni, bazározni, ringlispílre ülni. Egy ekkora gyerek még bármilyen léthelyzetet élvez, ha együtt lehet a szüleivel, és azok is jól érzik magukat. Találni kell néhány óránként egy békésebb helyet, ahol a gyerek ehet - de erre egy nyugalmasabb rész a tengerparton, vagy pl egy romterület félreesőbb helye is megtette nekünk. Higgye el, később csak nehezebb lesz. Mikor a gyereknek már önálló elképzelése van a világról, akkor már folyamatosan mindent meg kell vele beszélni, a mozgásigén meg - egy ideig - csak nő.
Hétvégi ajánlat esős időre, gyermekes családoknak. Kaland, játék, kockázat, és a büdös kölök legalább azt is megtanulja, hogy becsülje meg magát, hogy otthon nem mállik a fal, és egyedül ülhet a vécén.  Mit lehet csinálni néhány kilométerhiányos óvodással, ha lóg az eső lába, és csúszdának…..