Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gabrysia

16 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Március 23.-a különleges nap a magyarok és a lengyelek számára. De mi van akkor, ha az átlagember nem tud vagy nem akar a szokásos táblaavatással vagy hivatalos állami megemlékezéssel ünnepelni? Saját kezdeményezésbe kezd. Így volt ezzel a Varsóban élő Emilia is, aki a Kartka dla Bratanka (Üzenet…..
Dość często słyszymy o oficjalnych, państwowych uroczystościach, odsłanianiu pomników czy współpracy między polskim, a węgierskim rządem. Pomówmy jednak o zwykłych Węgrach i zwykłych Polakach. Nadchodzi 23 marca i w związku z tą rocznicą chciałabym Wam przedstawić twórcę jednego z najbardziej…..
Uwaga, polska wersja poniżej!   Nemrég elhangzott egy beszélgetés a Lengyel Rádió 2-es csatornáján, ahol egyik kedves varsói ismerősömnek, Mateusznak tették fel ezt a kérdést: „mit tanulhatunk mi, lengyelek a magyaroktól?” Gondolom, nem kell nektek bemutatni azt, mi az a…..
Uwaga! Polska wersja poniżej!   Varsó Budapesten Több hét eltelt azóta, hogy az előző írásomban emlegetett ’kis halál’ bekövetkezett, vagyis hogy hazaköltöztem Varsóból Budapestre. Hosszú évek óta ezek az első Lengyelország nélkül töltött idők. Nem fogom szépíteni,…..
    Jak mogłabym wytłumaczyć to, co się działo przez ostatnie cztery lata, kiedy mieszkałam w Polsce? Jestem w bardzo trudnej sytuacji, szukam odpowiednich słów. Od momentu, kiedy wiem, że mój pobyt w Polsce już nie jest nieokreślony mam takie poczucie, że wkrótce umrę. Muszę…..
  Őszintén be kell nektek valljam, keresnem kell a szavakat mikor ezt a bejegyzést írom. Hogyan lehet 4 évet elmesélni? Úgy átadni, ahogy az események, élmények, tapasztalatok megérdemlik: hűen ahhoz, ahogy megtörténtek. Néhány napja, mióta kiderült, hogy most már nem…..
Lengyel-magyar barátság 2Bratanki 2015.04.21 19:15:05
A lengyelek szeretik a sört, ez tény. A magyarok pedig a bort, ez is nyilvánvaló. Az ok egyszerű: országaink éghajlata leginkább annak kedvez, hogy eme nedűk alapjául szolgáló jó minőségű komlót/búzát/szőlőt földjeink megtermeljék. Ki-ki a magáét. Nem véletlen, hogy a…..
1944. augusztus 1.: a varsói felkelés kezdete  [míg a nácik szétverik a magára hagyott lengyel Armia Krajowát (Honi Hadsereget), Sztálin megállítja a seregét, így a Vörös Hadsereg tétlenül nézi végig, ahogy eltiporják és felégetik Varsót és lakosait: -Hadd fogyjon a…..
  Részt vettem ma egy megemlékezésen. Emléktáblát avattak a Varsóhoz közeli Wierszében azoknak a magyar katonáknak az emlékére, akik a második világháborúban – gyakran a nyílt parancsnak ellenállva – lengyel partizánokat segítettek. A két nép barátságának ezen…..
A hetven éve felkelt varsói lengyeleket kettős meglepetés érte, egyrészt a szövetségesek nem nyújtottak érdemi segítséget a felkeléshez, másrészt viszont az elvileg "ellenséges" magyar katonaság részéről baráti segítség érkezett. Mi itt a Lemilen többször foglalkoztunk…..
gabrysia 2014.08.01 18:21:21
Mi először nem akartunk. Sokan kérdezték nincs-e magyar szállás Zakopaneban, akik ismernek minket mondták csináljunk egyet. Na persze az utazási iroda, a tolmács iroda, bokros teendőink mellé még pont elfér. Aludni meg minek? Szóval tiltakoztunk mi rendesen. Aztán felmondták az…..
Állami ünnepségekről, hivatalos tábla,- és szoboravatókról, a lengyel és magyar államok közti formalitásokról sokat hallunk, gondoltam most egy kicsit az átlagemberek szintjére evezek. Március 23.-a közeledtével egy rövid beszélgetést szeretnék a kedves olvasók figyelmébe…..
Tavaly a karácsony előtti napokban jelent meg egy rövid írás Bydgoszcz város honlapján egy könyvet hirdetve, a ’mi magyarunkról’. Szügyi Trajtler József sorsa egy olyan bydgoszczi magyaré, amely a magyarok és lengyelek testvériségének egyik szép példája. A kiadvány a…..
Néhány hete új vendéglátóhely nyílt Varsó Saska Kępa városrészében Bistro Budapeszt néven.  A hely egyetlen hátránya, hogy nagyon kicsi és kevés asztal fér el odabent. A jelenlegi vénasszonyok nyarában még odakint is le lehet ülni és napfényben sütkérezve ebédelni, de…..
Węgierska Warszawa - Magyar Varsó címmel nyílt szabadtéri kiállítás Varsó belvárosában, a H.C. Hoover téren október 18.-án. A kiállítás létrejötte annak a testvérvárosi megállapodásnak köszönhető, amelyet a magyar és a lengyel főváros belvárosi kerületei, név szerint…..
Tegnap, október 23-án pontosan 10:23 perckor megszólaltak Lengyelország szerte a légvédelmi szirénák. Én épp az irodában ülve, munkába temetkezve csodálkozva kaptam fel a fejem… furcsa véletlen lenne, hogy épp ebben az órában és percben kezdtek rá vijjogni? Aztán kicsit…..
Engelmayer Ákos a Magyar Köztársaság rendszerváltozás utáni első varsói magyar nagykövete, kalandos múltat tudhat maga mögött: ’56-os pesti srác, majd kéziszedő szakmunkás, etnográfus, újságíró, műfordító, tolmács, egyetemi tanár. 1962 óta Lengyelországban él.…..
Az előző írásomban a varsói felkelésről volt szó és azért, hogy időben tudósítsak az eseményről már jóval korábban kitettem a blogra. Ma volt azonban a megemlékezés, nekem az első olyan aminek Varsóban voltam szemtanúja. Korábban Wrocławban ért utol mindig a sziréna…..
gabrysia 2013.08.02 18:43:04
Augusztus 1.-jén délután 5 órakor Lengyelország szerte megszólalnak a szirénák és az ország megáll egy percre. Emlékezni. Tiszteletet leróni. Emlékeztetni. Ezen a napon tört ki ugyanis 1944-ben a máig sok kérdést felvető, igen megosztó de leginkább tragikusnak nevezhető varsói…..
"Azaz: Lwów. Hadd nevezzem én is így a várost. Sehogy sem akar ráállni a számra sem a Lviv sem a Lemberg elnevezés, esetleg még a latin ’Leopolis’ - vagyis oroszlánok városa - a legtalálóbb. Találkoztam egyszer egy olyan elmélettel, hogy olyan ez a város a lengyeleknek mint…..
gabrysia 2013.01.28 17:29:00
@Miauczyk: A magyar (nő) meg uhorka...ami nekem már majdnem uborka :) A közlekedés néha elég káosz volt, nagyon kellett figyelni még a zebránál is.

Egyébként rengeteg helyinek van simogatós telefonja, úgyhogy azzal nagyon nem különböznél az őslakosoktól. A belváros környékén azt hiszem biztonságos járkálni (bár ahogy fent is írtam a csöves ettől még lenyúlta a sörünket egy jó környéken található étteremből...)

Szóval: szerencse dolga :) jó utat, ha úgy döntesz, hogy mész!