Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Imígyen szóla Zarathustra

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Barangolások a múltban. Képek az internet rejtett zugaiból. Merre járunk? Tippeket a kommentekbe kérünk, megfejtés majd ugyanott.....
Imígyen szóla Zarathustra 2013.09.22 11:22:46
       Bajnai Gordonnak el kellene fogadtatnia a támogatóival, hogy a 2014-es választásokon a szocialista pártelnök lesz a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Nem elég elfogadnia Mesterházy jelöltségét, azt el kell fogadtatnia a pártjával és a…..
Imígyen szóla Zarathustra 2013.08.26 17:04:24
@sörtelen: Nem, nem zavaró a különbség. Másról beszélünk. Azt a rendszerváltást nem tartom jónak, a végterméket megfelelőnek. Lásd mondjuk a privatizációs zavarosban halászás, vagy az a polarizált politikai élet ami kialakult már min. 10 éve. (Értem én, hogy ez érdeke bizonyos embereknek, de ettől még a rendszer hibája hogy létrejöhet). Hogy milyen módon gyártunk egy rossz rendszert pedig szerintem tök mindegy. Attól, hogy közben mosolygunk és kompromisszumot kötünk nem lesz a végeredmény jó. Lehet hogy most nehezebb ellenzéki kerekasztalt csinálni. Ha ezt is eltolják (toljuk?), még nehezebb lesz...
Imígyen szóla Zarathustra 2013.08.26 19:59:54
@sörtelen: Leírtad amire gondoltam, meg egy csomó mást is. A tények általam való értelmezése: az az ár, hogy a felelősségre vonások akkor nem történtek meg szerintem egy helytelen kompromisszum volt. Azért gondolom így, mert a mai polarizált helyzet kialakulásában ez is közrejátszik. Jogos igény lenne rendbe tenni a múltat, de az aki leghangosabban beszél róla (sokáig a fidesz, bár a jobbik újat hozott ezen a fronton) nem tesz semmit, pedig hatalmában lenne (érdekében, személyek azonossága miatt, nem). Az mszp máig nem szabadult meg a kommunizmus stigmájától (személyek itt is vannak akik onnan jöttek egyenesen). Az új pártok, akik a megújulást jelenthetnék elbénázzák. A poszt szerint ráadásul be kéne állniuk az mszp mögé, osztozva annak stigmáiban azért, hogy leváltsunk egy kormányt. Egy 4 éves ciklust kellene feláldozni az identitás oltárán. Az önazonossága egy mozgalomnak sokkal fontosabb ennél.

A párhuzamot ott látom, hogy ha létrejönne egy mszp vezette koalíció, ráadásul nyerne is, nem oldaná meg a lényeget. Igen, a fidesz által hozott nemkívánatos rendelkezéseket meg lehetne szüntetni, el lehetne kezdeni épp eszűbb gazdaságpolitikát folytatni, de a társadalom ugyan olyan megosztott maradna mint most (hiszen nem került felszínre az a sok feszültség amit a rendszerváltáskori felelősségek elkenése okoz). A legfontosabb: semmi nem garantálná, hogy 4 év múlva ne jussunk ugyanide vissza, csak mondjuk egy másik figurával az élen.

Amint írtad, az MSZMP embereinek egyetlen célja önmaguk mentése volt, és ehhez a magyar nép asszisztált. Üzletet ajánlottak neki, ahol elfogadta ezt az árat. Ennek az üzletnek a helyességét vitattam amikor jó rendszerváltásról beszéltem. (Valóban jobb szó lenne a morálisan helyes.) Persze ki lehet jelenteni ezzel az üzlettel kapcsolatban, hogy a magyar nép de facto hülye de, ha ezt megtesszük nincs értelme politikáról beszélni.

Illene valami alternatívát is adjak. Szerintem az lenne helyes/hasznos, ha elkezdődne végre a múlt (egészen a mai napig, beleértve a trafikokat és társaikat is) rendbetétele, a felelősségek kimondása és viselése. A félre nem nézés és a meg nem alkuvás. Eltart egy darabig a dolog, de utána sokkal élhetőbb hely lenne magyarország.

Igazad lehet abban, hogy ezt nem a nép csinálja, hanem a politikusok. De az elfogadás kérdése a népen múlik. Ha ezt nem teszi meg, a belpolitikai instabilitás kikényszeríteni a probléma megoldását.
(Igen, valamelyest idealista ez a dolog annak a fényében hogy itthon általában kilóra megvehetők a mozgalmak vezetői. De a poszt témája nem az volt, hogy mi fog történni, hanem hogy minek kellene.)
Imígyen szóla Zarathustra 2013.08.26 21:33:04
@sörtelen: Na érdekes irányba megy ez :)

Kompromisszum az volt, hogy a nép elfogadta az MSZMP tagság kollektív bűnbocsánatát (jogilag) cserébe a reformokért. (Egyébként nehéz kérdés eldönteni ki mennyire "bűnös", mert szovjet csapatok voltak az országban, ha valamit nagyon akartak volna úgyis elérik...) Azért tartom rossznak ezt a kompromisszumot, mert a végeredménnyel nem lehet élni. (Végeredmény = mai magyar politikai élet). Kicsit a hasznosság határozza meg az erkölcsöt, de ez nem vadkapitalizmus. A művészetben van egy felvetés, hogy ami jó az szép is. Kicsit ennek a párja, hogy ami jól működik az helyes. Ezt persze lehet vitatni, de talán így értelmezhető amit mondtam.

Egyébként ha a diktatúra működik, akkor ezen logikával lehet morálisan helyesnek is tekinteni. Belegondolva az bánt, hogy az emberek java része nem gondolkodik egyáltalán (nem úgy néz ki).
HamPLÓ Panelcizella 2013.07.30 18:00:00
"Nem csak a szépet és régit kell fotózni" című sorozatunk mai részében... Legutóbb Berlin kapcsán ejtettem szót arról a kelet-német szokásról, hogy régi utcák foghíjait panelházakkal tömték be. Amikor ilyet látok, mindig elgondolkodom azon, vajon igazuk volt-e, hogy házgyári…..
Imígyen szóla Zarathustra 2013.07.31 13:56:40
@kofy: Szerintem ez nem panel, elnézve a loggiák felett a kiváltást, (monolit) vasbetonvázas épületnek tűnik, tégla homlokzati falakkal.
Barangolások a múltban. Képek az internet rejtett zugaiból. Merre járunk? Tippeket a kommentekbe kérünk, megfejtés majd ugyanott.....
Imígyen szóla Zarathustra 2013.07.20 10:39:53
Anno amikor a rendszert váltottuk, akkor követeltük ezt a kettőt együtt. Bele se gondoltunk, melyik mit jelent, de jól hangzott. Azóta tudjuk, és egyre kevésbé tetszik. Anno összevetettük az ama régi, jó kis átkos rendszer működéséről megtanultakat a valósággal, és…..
Imígyen szóla Zarathustra 2013.07.06 23:36:25
@Pásztörperc: Fáj olvasni. Tényleg. Mondjuk ez valószínű vizuális beállítottságom miatt van, de egyébként sem látom annyira erős gegnek, hogy megérje folytatnod. A szándékod kifejezésére szerintem sok egyéb eszköz is van, amik jobbak. (Pedig nem is vagyok nyelvtan-náci, hogy védjem a magyar nyelvet.)
Barangolások a múltban. Képek az internet rejtett zugaiból. Merre járunk? Tippeket a kommentekbe kérünk, megfejtés majd ugyanott.....
Imígyen szóla Zarathustra 2013.04.29 01:10:19
Azért más egy új de igazodó házat építeni, más más megtartani egy homlokzatot és mögé tenni valami mást. Ha ráadásul az új épület rendeltetése is megváltozik akkor elég impraktikus lesz az épület.

Persze van példa a homlokzat belsőtől független életére is a történelemben bőven. De a reneszánsz homlokzat szerkesztési elve a tökéletesség ideáját kereste, nem gondolkozott igazán épületben, az csak nyűg volt neki. (Pl.: osztópárkány is a legritkábban jelöl födémmagasságot). A tabán házai meg esetlegesen létrejövő kompozíciók voltak. Ha megőrizzük őket formalinba áztatva, a lényegük veszik el. (Tudni illik oda vágtak ablakot, ahová kényelmes volt.) És nem hiszem, hogy ha már nincsenek ott sok éve, őszinte dolog lenne visszarakni őket. Vagy meghagyni egy üres homlokzatot őszinte dolog lenne. Akkor vigyük skanzenbe az egészet.

Van az az idézet a berlini falról, hogy: "Wer will, dass die Welt so bleibt, wie sie ist, der will nicht, dass sie bleibt." Erich Fried
Nem vagyok egy műfordító, de az a lényege, hogy ha meg akarod őrizni a világot úgy ahogy van, akkor azzal megölöd.

(Egyébként a japánoknak, ha egy baltának háromszor kicserélik a nyelét, meg kétszer a fejét, az még ugyan az a balta. A műemlékvédelmük/épületfelfogásuk is hasonló. Rendszeresen építik újjá a templomaikat. Nem követendő példának, csak érdekességképpen.)
     Pontosan tudom, hogy ez a poszt nem felel meg az Absztrakt Liberális Tantételek Nagykönyve (továbbiakban ALTN) szellemének. És pont leszarom (továbbiakban, PLSZ).       Orbán Viktor miniszterelnök nem tiltott be semmit. A miniszterelnök nem tilthat…..
Imígyen szóla Zarathustra 2013.04.09 20:03:14
@én már a fény gyermeke vagyok: A barrikád a pártállam és az állampolgárok egy része közt van. De még csak szellemi szinten, ami jó is meg rossz is. Jó, mert nem folyik vér az utcán. Rossz, mert tovább kalapál...

@incze: Akarom én tudni, hogy ezt a konzervatív hatalomgyakorlást honnan idézted?
Imígyen szóla Zarathustra 2013.04.09 20:06:28
@Imígyen szóla Zarathustra: Közben megtaláltam, bocs a felesleges kérdést. De nem lehet ezeket a hozzászólásokat szerkeszteni?
Imígyen szóla Zarathustra 2013.04.09 19:01:13
@ámbátor: Hát, akkor nekünk csak a béna hatalom jutott. Szerintem is gáz amit csinálnak, de nem hinném jogy jobb lenne, ha jogilag rendezett keretek közt csinálnák ugyan ezt. A dolgok nem attól azok amik, hogy kimondjuk rólluk. Evolúciós szempontból nincsenek rákényszerítve, hogy jogszerűen csinálják, ebbe az országba elég ez is. Bár egyetértek, ezt így leírni elszomorító.

Ps.: Ennek a posztnak számomra az az értelme, hogy ne lőjjünk csípőből mindenre ami a baririkád túloldalán van. Erre tökéletes.
A Fidesz agit-prop osztály áldokumentaristái Biszku Béla bácsi "leleplezése" után, politikai célokra szeretnék használni a II. világháború végén történt tömeges nemi erőszakot és annak elmesélését. Meglehetősen virulens fabula az álkonzervatív jobboldalon, hogy a…..
Imígyen szóla Zarathustra 2013.02.18 19:49:42
@Csehszlovák Kém: Logikai (flozófiai) hibát vétesz. "Hogyan ítélhetnénk el őket, amikor tudjuk, milyen borzalmakat követtek el a német és magyar katonák a keleti fronton?" Hát úgy, hogy a nemi erőszak bűn. Bárki (bármelyik oldalon) követi el. Ugyanarra a fára kell felkötni őket. Viszont, csak őket. Ez azt jelenti, hogy a gyermeke nem felelhet azért, amit az apja tett. A felesége sem. Ha ezt nem érted meg azzal aláírod a saját halálos ítéletedet. Mert hajlandó vagy felelni azért amit nem te követtél el, hanem nemzettársaid. (Kicsit hasonló matematikai példa: ha A, B és C szám átlaga 42, attól még A B és C is felvehet tetszőleges értéket.) Remélem ennyi érvelés elég, hogy belásd.
Barangolások a múltban. Képek az internet rejtett zugaiból. A sorozat eddigi legsportszerűtlenebb epizódja következik. Puskázás nélkül gyakorlatilag nem található ki a helyszín. Merre járunk? Tippeket a kommentekbe kérünk, megfejtés majd ugyanott.....
Imígyen szóla Zarathustra 2013.02.16 15:27:42
Egy korábbi posztban már írtam a felsőoktatással kapcsolatban felmerülő egyik problémáról, a tandíjról, ahol a hallgatóknak adtam igazat. Most a másik, kényesebb téma következik: a felsőoktatás minőségi és mennyiségi értékelése. A hallgatói követelések jól kivehető…..
Imígyen szóla Zarathustra 2013.01.20 20:22:27
Azért ez a cikk elég durva féligazságokat tartalmaz. Itt van például néhány nem igaz fél: "Szakonként lehetne eltérő a ponthatár, de intézményenként nem. (Miért kellene a vidéki diáknak kevesebbet tudnia, mint a fővárosban végzettnek?)" Ha ezt bevezetik, akkor mindenki akit pl felvesznek gépészmérnöknek, a Műegyetemre fog járni, mégpedig azért, mert az oktatók felkészültsége ott jobb. Ha pedig erre nincs infrastrukturálisan felkészülve az egyetem, akkor mi lesz? Mi alapján döntik el kit vesznek fel? A kapitalista piacnak a torzulásai ellenére az eredete a működési praktikusságban van.
"A tanulmányi pontokon alapuló pontszámításban a magyar nyelv, történelem, idegen nyelv, matematika, valamint valamely természettudományos tárgy utolsó két évét veszik figyelembe, melyek közül a legtöbb szakon legalább kettő tökéletesen érdektelen. Hasonló a probléma a tanulmányi pontok érettségi eredmény alapján számolt részével is, bár ott az ötödik tárgy nem kötelezően természettudományos." A következő mondatodban említett pontduplázós lehetőség ezt a problémát megoldja, pl. Az ELTE matek szakjára lehet menni a matek érettségi pontszámának négyszerezésével. Ja hogy azt jól kell megírni. Egy bölcs dolog úgy készülni valamire, hogy a tudásunk ne éppen legyen elég, hanem ha izgulunk/figyelmetlenek vagyunk, akkor is. És igaz, hogy egy évvel később, de van még utánna is lehetőség. (Bár maga a gondolat megfontolandó, érdekes lenne 3 felvételi átlagát figyelembe venni.)
"Márpedig egy ketteshez túlságosan elmélyült ismeretek nem szükségesek, hogy igen finoman fogalmazzak, elég a harmadik-negyedik alkalommal lényegében már a tanár által felmondott tételre helyeslően bólogatni." Ahol én tanulok azért nem mondható el ez a hozzáállás (értsd: a hallgató el sem jut a szóbeliig), szerintem nem igazán történt utánnajárás a poszt előtt. (Pont ma találkoztam egy fizikus és egy filozófus eszmecseréjével a humán-reál tudományok társadalom általi megítéléséről. Gyanítom, hogy az eltérő megítélésen túl a két terület eltérően is "fejlődött" a rendszerváltás óta, és sok esetben ez áll a cikkíró és a valóság egy része közti ellentmondás között, de mivel nem ismerem a témát nem szeretnék általánosítani. Viszont, ha valami ellentmondásban van van a vaóság egy részhalmazával, akkor az egész valósággal is abban van.)

Maga az oktatás tényleg reformra szorul, de nem hinném hogy ezt 4 pontban össze lehetne foglalni. Az élet értelme 2 percben.(Megjegyezném továbbá, hogy az egyetemi hallgatók álltalános ingyenélőnek titulálása sem a legbölcsebb dolog.)
Imígyen szóla Zarathustra 2013.01.20 21:25:18
@think-tank: De nem is bölcs, prakitusan marhaság 2 percben az élet értelmét megmondani. A gond ott van, hogy ez az írás ezt teszi.
Nagyszerű hír: egy újabb szökőkút újul meg. Még nagyszerűbb hír: minderre van 400 millió forintja a központi költségvetésnek, ráadásul a tartalékból (1623/2012. (XII. 18) Korm. határozat). És ez még nem minden, ugyanebből a tartalékból futja még a Belvárosi Főplébánia…..
Imígyen szóla Zarathustra 2013.01.06 16:38:51
@KKoppány: Azt a templomot egy korábbi rendezési tervben ítélték halálra, még a monarchia idején. Aztán mégis meghagyták, az eredeti híd 1903-re lett kész. A mai meg nyilván a réginek az alapjaira készült, bátorságtól függetlenül. Persze ettől a templom lehet életveszélyes...
„Puerilizmusnak akarjuk nevezni annak a közösségnek magatartását, mely gyermekiesebben viselkedik, mintsem azt ítélőképességének állása megengedhetné; annak a közösségnek a magatartását, mely ahelyett, hogy az ifjakat férfiakká nevelné, saját viselkedését az ifjakéhoz…..
Imígyen szóla Zarathustra 2013.01.02 16:13:06
@aristo: Számomra úgy tűnik, egy felvett stílussal szeretné eltakarni a leírt szöveg tévedéseit. Demonstrálom egy példával:

"Ebben teljes mértékben támogatja őket a korszellem, amelyik az emberi felelősségvállalás felől az „önmegvalósítás” felé tolja az életstratégiákat, és hát ki ne szeretne bohém életet?"

Szerencsétlen, hogy idézőjeles szót úgy használ, hogy nem definiálja hogy mit is jelöl vele.
Ha szó szerinti jelentését veszem a szónak, a mondata azért hülyeség, mert kizárja a teljes felelősségvállalással együtt járó teljes önmegvalósítást. Ez a kettő nem dichotómia (hogy idegen szót használjak, magyarul ellentétpár).
Ha irónia, a szövegből nem tudtam kitalálni mit csúfol önmegvalósításnak, a mondat így értelmezhetetlen emiatt felesleges. (Nyilván minden olvasónak eszébe jut valami az "önmegvalósítás" láttán, de ez nem egy szabadvers, hogy az olvasó lelkére bízzuk a dolgokat.)

Stílus a sok idézőjel (ha ezer éve együtt innánk a kocsmában esetleg tényleg érteném mire gondol), a google-nak lenézése (bizonyos dolgokra tényleg nem jó) és az ezekhez a felszínes dolgokhoz ragaszkodás mikor az olvasói a tartalmat kritizálják.

Ha az esetleges válaszában tárgyi dolgok szerepelnek, nem felszínes páváskodás, szívesen válaszolok.